Connect with us

ACTUALITATE

Familia Sărmaș, imperiu imobiliar în construcție. Ridică un bloc de lux într-o zonă din Bistrița aflată în plină expansiune

Publicat


Sabin Sărmaș

Sabin Sărmaș, deputat de Cluj în Parlamentul României și candidat independent pentru un nou mandat, își atrage atenția nu doar prin activitatea politică, ci și prin afacerile imobiliare ale familiei sale.

Sub imaginea construită de fostul deputat PNL Sabin Sărmaș, aceea a unui om simplu, pasionat de natură și drumeții, se ascunde un imperiu imobiliar în construcție, controlat de familia acestuia (inclusiv părinții, soția și soacra lui). Sabin Sărmaș se numără chiar el printre investitorii firmei imobiliare, care ar urma să aducă familiei sale profit de milioane de euro.

Avere imobiliară în creștere

În urmă cu patru ani, Sabin Sărmaș își încheia mandatul de consilier local la Cluj-Napoca cu o declarație de avere modestă: un apartament și două motociclete. Astăzi, Sabin Sărmaș și soția sa, Timea Bartha Sărmaș, dețin patru apartamente în Cluj-Napoca, inclusiv în blocuri de lux din zone mult râvnite de cumpărători.

Totuși, cele patru apartamente reprezintă doar o fracțiune din averea familiei. Politicianul este implicat într-un proiect imobiliar din Bistrița, prin compania Nova World Holding SRL, controlată în întregime de membrii familiei sale. Nova World Holding SRL a obținut, în mai 2022, autorizație pentru a ridica un bloc de patru etaje, pe Calea Moldovei, la nr. 40E, pe un terenul în suprafață de 1.120 mp.

Conform autorizației de construire, consultată de Cluj24, blocul va avea 24 de apartamente, o investiție ce ar putea adăuga alte câteva milioane de euro la valoarea proprietăților familiei. Oficialii de la Agenția pentru Protecția Mediului au decis că blocul politicianului nu se supune evaluării de mediu.

Afacere de familie

Compania Nova World Holding SRL, fondată în ianuarie 2020, este deținută de membrii familiei Sărmaș:

  • Ioan Sărmaș (tatăl) deține 22% din Nova World Holding SRL;
  • Viorica Sărmaș (mama) deține 21% din companie;
  • Bianca Elena Sărmaș-Fodorca (cumnată) deține 20% din firmă;
  • Timea Bartha Sărmaș (soție) deține 15% din firmă;
  • Bartha Emilia (soacră) deține 10% din firmă;
  • Maria-Cornelia Drăgeanu-Sărmaș (soră) deține 7% din firmă;
  • Androne Dorin Pompei (văr) deține 5% din firmă.

Androne Dorin Pompei a obținut, în 2020, acordul să construiască într-o comună dintre Bistrița și Beclean case de vacanță în zona cu destinație de agrement și turism dintre Beclean și Figa. El a obținut certificatul de urbanism de la Primăria comunei Șintereag pentru construirea pe un teren de 5.000 de metri pătrați a cinci clădiri având capacitatea de maxim 5 camere – 10 locuri de cazare. APM Bistrița-Năsăud a decis adoptarea proiectului fără aviz de mediu.

Datorii imense și zero profit

Compania Nova World Holding SRL prezintă cifre financiare contradictorii. Deși nu a generat profituri până acum, compania a acumulat datorii de aproape 4.823.379 lei până în 2023, față de 1.848.348 lei în 2022, potrivit termene.ro.

Cel mai probabil, datoria este față de asociați, această ipoteză fiind acreditată și de faptul că, în 2023, Sabin Sărmaș a acordat un împrumut în nume personal de 400.000 de lei companiei, conform declarației sale de avere.

Indicatori „împinși” la limită

Proiectul dezvoltat de familia Sărmaș pare a fi gândit pentru a maximiza profitul, practică des întâlnită în rândul rechinilor imobiliari. În cazul blocului de pe Calea Moldovei, indicatorii urbanistici au fost „împinși” la maxim:

  • Procentul de ocupare a terenului (POT): Maximul legal de 35%, propus 34,96%.
  • Coeficientul de utilizare a terenului (CUT): Maxim 1,80, propus 1,75.

Blocul va avea o înălțime de 15 metri, fiind alcătuit din subsol+parter+ 4 etaje. Acest tip de abordare, deși respectă din punct de vedere tehnic reglementările urbanistice, arată o strategie de maximizare a profiturilor, fără a ține cont de impactul asupra locuitorilor din zonă sau al traficului deja sufocat din Bistrița.

Apartamente premium

Sub denumirea ARRA Estates, proiectul promite apartamente premium, parcări subterane, spații comerciale și o terasă circulabilă generoasă, localizat aproape de Bistrița Retail Park și marile supermarketuri. Imobilul este alcătuit din 24 de apartamente cu 2 și 3 camere, un spațiu comercial, locuri de parcare subterane și exterioare și terasă circulabilă peste ultimul etaj.

„Proiectul ARRA este unul premium, cu o arhitectură  modernă, care pornește de la ideea de loc în care ți-ai dorit mereu să locuiești, datorită confortului și calității pe care o oferă.

Locația oferă toate facilitățile de care ai nevoie, acces facil la zonele cheie ale municipiului Bistrița dar și liniște, stradă fiind cu circulație redusă, în imediata proximitate a unei zone de case.

Obiectivul nostru este să avem locatari deplin mulțumiți, de aceea ne-am propus să ne concentrăm pe calitate din faza de proiectare până în momentul în care vă vom preda cheia locuinței. Din acest motiv ne-am selectat cu grijă partenerii, urmărim cu atenție fazele proiectului și folosim cele mai bune materiale”, se arată în descrierea proiectului.

Potrivit postărilor de pe rețelele de socializare, clădirea se află la stadiul finisajelor exterioare, lucrându-se la fațadele clădirii.

Zonă în plină expansiune

Zona Calea Moldovei din Bistrița se află într-o perioadă intensă de transformare urbanistică, fiind vizată de mai mulți dezvoltatori imobiliari care plănuiesc proiecte ample de locuințe colective și spații comerciale. Terenurile virane și fostele zone industriale dezafectate din această zonă sunt acum în centrul atenției pentru construcția unor ansambluri rezidențiale și mixte, în ciuda densității ridicate și a traficului aglomerat.

Tendința de densificare urbană și regenerare a fostelor zone industriale din Bistrița ridică însă și provocări privind traficul de pe Calea Moldovei, și așa sufocat în orele de vârf.

„Oameni noi”, practici vechi?

Sabin Sărmaș se prezintă publicului drept un politician conectat la problemele oamenilor, inclusiv cele ce țin de locuirea scumpă din Cluj, însă afacerile sale imobiliare dezvăluie un alt portret. Cu o rețea familială complexă, Sărmaș pare să prioritizeze construirea unui imperiu imobiliar.

Așadar, rămâne întrebarea: Este Sărmaș un exemplu de „oameni noi” în politică sau al modului în care politica poate deveni o rampă de lansare pentru interese personale?

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației

Publicat

Deputalul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a ridicat, în Parlament, problema gestionării ineficiente a deşeurilor în România şi importanța protejării mediului.

Aceasta a generat o criză ecologică ce necesită măsuri urgente care să asigure garantarea dreptului cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos, a spus Remus Lăpușan.

Remus Lăpușan: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației

”Gestionarea ineficientă a deşeurilor în România, accentuată de abandonarea, arderea şi lipsa unui sistem eficient de reciclare reprezintă o problemă de importanță națională, care afectează profund mediul înconjurător, sănătatea populației şi calitatea vieții fiecăruia dintre noi”, a spus Remus Lăpușan.

Deputatul PSD de Cluj a arătat că, în contextul aderării la spaţiul Schengen, este necesară o înăsprire a legislaţiei de mediu, mai ales că libera circulaţie a mărfurilor pe teritoriul UE presupune responsabilităţi sporite în materie de securitate pentru toate statele member.

”România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deşeurilor municipale, cu o rată de doar 11,3%, mult sub media europeană de aproape 49%. Deşi producem o cantitate mai mică de deşeuri pe cap de locuitor comparativ cu alte state europene, lipsa unei infrastructuri moderne și a unor politici coerente face ca acestea să ajungă fie în gropile de gunoi, fie să fie abandonate în natură sau, mai grav, arse ilegal”, spune Lăpușan .

E nevoie urgent de o strategie națională eficientă de gestionare a deşeurilor

Deputatul PDS a atras atenția și că depozitarea necontrolată a deşeurilor este tot mai frecventă în întreaga țară. ”Pe câmpuri, în păduri, pe malurile râurilor şi chiar în zonele urbane, apar munți de gunoaie care afectează ecosistemele și pun în pericol sănătatea oamenilor. Deşeurile provenite din construcţii şi demolări, precum molozul, betoanele sau materialele plastice, sunt lăsate la întâmplare, fără nicio măsură de protecție a mediului, contribuind astfel la contaminarea solului şi a apelor subterane.

În plus, şi lipsa unor soluții eficiente de eliminare controlată duce la arderea ilegală a deşeurilor, care și aceasta o practică tot mai întâlnită. Fumul toxic rezultat din arderea plasticelor, cauciucurilor şi altor materiale periculoase eliberează în aer substanțe nocive, cu efecte grave asupra sănătății populației. În numeroase zone urbane şi periurbane, această poluare a aerului devine tot mai vizibilă, afectând direct calitatea vieţii.

Este esențial să conştientizăm că lipsa unor măsuri ferme nu doar că degradează mediul, dar pune în pericol şi sănătatea generațiilor viitoare. O strategie națională eficientă de gestionare a deşeurilor nu mai poate fi amânată. România are nevoie de un sistem modern de colectare selectivă, de sancțiuni mai dure pentru cei care abandonează şi ard deşeuri ilegal, precum şi de investiții serioase în infrastructura de reciclare şi valorificare a acestora”, a arătat Remus Lăpușan.

Poluarea, de orice fel, trebuie combătută

Remus Lăpușan a mai spus că primii paşi în vederea adoptării unor măsuri ferme au fost deja făcuţi prin adoptarea, cu implicarea puternică a grupului parlamentar PSD, a noului Cod Silvic.

”Suntem conştienţi cu toţii de importanţa pădurilor ca plămani verzi ai planetei şi consider că, aşa cum am reuşit să avem o abordare unitară şi transpartinică în adoptarea unui nou Cod Silvic, la fel putem avea aceeaşi coeziune şi în ceea ce priveşte adoptarea unor măsuri legislative în vederea combaterii poluării, de orice fel ar fi ea. Doar printr-o acțiune rapidă și coordonată putem preveni transformarea României într-o imensă groapă de gunoi și pentru a asigura un mediu curat pentru generațiile viitoare”, a mai spus Remus Lăpușan.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Carte electronică de identitate la Cluj și pentru minorii sub 14 ani, din 2 iunie. Înlocuiește pașaportul

Publicat

De

carte

Prima carte electronică de identitate din România, upgradată față de modelul din 2021 și cu elemente de securitate mai puternice, a fost eliberată, miercuri, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP) Cluj. Aceasta se va emite din 2 iunie și pentru minorii sub 14 ani și poate înlocui pașaportul pentru călătoriile în țările UE.

Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, a declarat la Cluj că eliberarea cărții este gratuită pentru cei peste 14 ani, iar pentru cei sub această vârstă va costa 67 de lei, mai ieftin decât un pașaport.

”Am eliberat, azi, prima carte electronică de identitate din România, versiunea a doua, upgradată față de cea din 2021, cu care titularul va putea să semneze documente și să formuleze cereri electronice.

Începând cu 20 martie, cetățenii din județul Cluj se pot prezenta, la împlinirea vârstei de 14 ani, la serviciile publice comunitare, pentru cartea electronică de identitate.

În 20 mai, ne propunem să introducem în circulația cartea de identitate simplă, fără cip, adică fără suport de stocare a datelor, care va costa 38 de lei, iar începând cu 2 iunie, vom pune în circulație cartea electronică de identitate pentru copiii între zero și 14 ani.

Unul dintre avantajele acestei cărți de identitate este că minorii, indiferent de vârstă, pot călătorii în străinătate fără pașaport, din 2 iunie, în statele UE și în statele terțe care au acorduri cu UE.

Eliberarea cărții electronice de identitate este gratuită pentru cei peste 14 ani, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene PNRR, iar pentru copiii sub această vârstă va costa 67 de lei, mai ieftin de 3 ori decât costul unui pașaport”, a explicat Giulescu.

Din Cluj în toată țara

Acesta a recomandat celor care au prima variantă a cărții electronice de identitate, emisă în cadrul proiectului pilot demarat la Cluj în 2021, să le preschimbe cu noul model.

Potrivit lui Giulescu, în maximum două săptămâni, eliberarea noii cărți electronice de identitate va fi extinsă la nivelul Bucureștiului, iar după Paști la nivelul tuturor municipiilor de reședință de județ din România.

”Ne propunem ca, până în 20 mai, să extindem emiterea cărții electronice de identitate la nivelul tuturor celor 674 de servicii publice comunitare de evidența persoanelor.

Am inițiat demersuri concrete cu CNAS, astfel că în cartea electronică de identitate se va înscrie grupa sanguină și RH-ul beneficiarului”, a precizat Cătălin Giulescu.

40 de cărți pe zi

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a declarat la rândul său că noile cărți de identitate se pot realiza acum în 8 locuri din județul Cluj, la DJEP Cluj, precum și la primăriile din Cluj-Napoca, Florești, Turda, Huedin, Câmpia Turzii, Dej și Gherla.

Directorul DJEP Cluj, Emilian Roșca, a precizat că pot fi eliberate 40 de cărți electronice de identitate pe zi, capacitatea instituției fiind suficientă pentru a acoperi toate cererile.

Termenul de eliberare a cărților este acum de 2 săptămâni de la depunerea actelor, dar acesta se va reduce la 4 zile când va începe eliberarea la nivel național.

Este mai practică

Prima persoană care a primit noua carte este o studentă din Cluj-Napoca, Andra Rus, care și-a setat două PIN-uri, primul de 4 cifre, pentru autentificare în sistemele informatice ale administrației publice, iar cel de-al doilea, din 6 cifre, pentru operațiunea de semnare.

”Mi-am făcut această carte electronică de identitate pentru că este mult mai practică și nu va mai trebui să car și cardul de sănătate. Este mai securizată, are semnătură electronică și amprentele pe ea, este mult mai greu de falsificat. Este mai practică și în ceea ce privește călătoria în străinătate”, a spus tănâra.

În programul pilot, început în 2 august 2021 la Cluj, au fost eliberate peste 31.500 de cărți electronice de identitate.

Până în 3 august 2031 ar trebui schimbate cărțile de identitate clasice sau buletinele vechi, dar cei care au termen de valabilitate nelimitat le vor putea folosi în continuare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Reacția „U” Cluj după ce trei copii au fost bătuți de suporteri: „FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”

Publicat

meci

Reprezentanții „U” Cluj se delimitează de suporterii echipei care au luat la bătaie trei minori după derby-ul Clujului, exprimându-și regretul față de cele întâmplate și făcând apel la fair-play.

FC Universitatea Cluj a reacționat, miercuri, față de incidentul petrecut luni seară, după meciul cu CFR, când niște suporteri au bătut trei minori de 14-17 ani, din care unul a ajuns la spital.

Clubul regretă incidentul și condamnă violența

Clubul și-a exprimat regretul față de cele întâmplate, reafirmând angajamentul pentru principiile fair-play-ului, spiritul universitar și împotriva oricărei forme de violență.

„Clubul nostru își exprimă regretul față de incidentele petrecute în spațiul public după meciul din 31 martie 2025, dintre FC Universitatea Cluj și CFR.

FC Universitatea Cluj susține ferm principiile fair-play-ului, spiritul universitar și respinge orice formă de violență. Clubul consideră că astfel de comportamente nu își au locul într-o comunitate responsabilă”, a transmis „U” Cluj.

„FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”

Clubul și-a exprimat speranța că autoritățile îi vor identifica pe cei vinovați, arătând că a promovat constant, din 2016 încoace, valori precum integritatea, corectitudinea și respectul.

„Avem încredere că autoritățile competente vor clarifica situația și vor aplica măsurile necesare. Așteptăm ca același lucru să se întâmple și în legătură cu alte incidente care au avut loc în ultima perioadă.

Din 2016, am promovat constant valori precum integritatea, corectitudinea și respectul, pe care continuăm să le susținem ca principii etice fundamentale pe baza cărora clubul poate continua să se dezvolte sustenabil.

FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură și reafirmă angajamentul clubului față de valorile fair-play-ului și ale respectului reciproc”, a mai transmis clubul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandalul dintre suporterii U și CFR ia amploare. Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

Publicat

De

Bătăi între suporterii U Cluj și CFR Cluj

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere ministrului de Interne să ia măsuri de urgență după ce trei tineri maghiari au fost bătuți, luni seara, la Cluj-Napoca, după meciul dintre U și CFR Cluj. Unul dintre ei, un băiat de 14 ani, a ajuns la spital.

Kelemen Hunor spune că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară” și cere sancționarea fermă a agresorilor.

Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

”Inacceptabil!! Tineri maghiari au fost bătuți, luni seara la Cluj-Napoca, doar pentru că vorbeau în limba maghiară. Mă adresez ministrului de Interne și îi cer ferm: dați un exemplu! Sancționați ultrașii care au agresat tinerii maghiari!

După ultimul meci dintre CFR 1907 și Universitatea, mai mulți tineri maghiari au fost atacați de ultrașii echipei “U” la Cluj-Napoca, doar pentru că vorbeau în limba maghiară. Mai mulți dintre aceștia au suferit răni grave în urma atacurilor, fiind agresați în timp ce se întorceau pașnic acasă.

Nu accept argumentul că acestea sunt doar cazuri izolate. Nu! Atâta timp cât maghiarii sunt atacați doar pentru că sunt maghiari, pentru că vorbesc în limba maghiară, comunitatea noastră nu este în siguranță. Asta este consecința faptului că partidele extremiste, antimaghiare, pot instiga liber, în timp ce statul, adesea, închide ochii.

Orice discurs instigator la ură trebuie sancționat, indiferent de cine îl rostește – fie că este politician sau reprezentant al mass-media. Le doresc însănătoșire grabnică tinerilor agresați! Familiilor lor le transmit putere și rezistență în această situație tulburătoare. Suntem pregătiți să le oferim tot sprijinul necesar”, a transmis președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Un tănăr de 14 ani, suporter al CFR Cluj, a ajuns la spital cu răni la cap. Potrivit surselor Cluj24.ro, și ceilalți doi tineri cu care acesta se afla pe stradă au fost loviți de ultrași.

Polițiștii clujeni contunuă cercetările în acest caz, iar cei implicați în bătaie și identificați pănă acum de oamenii legii sunt chemați la audieri.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate