Connect with us

ACTUALITATE

Explicaţiile medicului. Plămânul devine ca un bolovan la pacienţii COVID. În mod normal, plămânul pluteşte în apă, iar la cei cu coronavirus se scufundă

Publicat


Un medic anatomopatolog, care a făcut autopsia multor cadavre ale unor pacienţi cu COVID-19, a explicat, pentru www.cluj24.ro, care sunt modificările care au loc la nivelul plămânilor. Deşi nu există o regulă, în cazurile grave, plămânii celui decedat nu mai plutesc în apă, devin ca o piatră.

Brun sau cenuşiu din rozaliu

“E ceva ce n-am mai văzut nicăieri ca modificări pulmonare şi pe toate organele. Un plămân normal e foarte aerisit, e foarte mult aer în plămâni. Plămânul e ca o dantelă, dacă îl pui în apă, pluteşte, nu se scufundă. În situaţiile cele mai grave, practic nu mai e are aer în plămân. Plămânul are o consistenţă mult mai mare. Şi se scufundă dacă îl pui în apă, ca un bolovan, nu mai pluteşte. Înseamnă cu nu mai este aer în el”, explică medicul.

De asemenea, culoarea devine brună sau cenuşie din rozalie.

“Sau, dacă este o componentă hemoragică mai mare sau legată de trombocite, atunci e roşu-cărămiziu. Diferă mult, de la un caz la altul. Nu seamănă niciun caz cu celălalt. Nu poţi să spui, la fel ca în cazul altor infecţii, că sunt nişte modificări caracteristice. Modificările pot fi atât de complexe şi de variate, că, practic, aspectul diferă de la un pacient la altul. Unii au fibroză pulmonară, alţii tromboze. Nu se poate face o descriere unitară”, a mai spus medicul.

Se ajunge la insuficeinţă respiratorie şi comă indusă

Medicul Vasile Mureşan, şeful Clinicii de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, explică, la rândul său, ce se întâmplă cu un pacient grav cu COVID, care moare.

„Se ajunge la insuficienţa respiratorie, fiindcă nu se mai pot face schimburile gazoase. Apare bariera aceasta în plămâni, se încarcă plămânii, alveolele pulmonare, şi nu mai trece oxigenul din aer în sânge prin schimbul din plămâni. Şi nu se elimină dioxidul de carbon. Atunci, intri în comă, cu exces de dioxid de carbon, hipoxemie, are înseamnă lipsă de oxigen. De obicei intri într-o comă indusă, sunt intubaţi pacienţii.

Toţi care decedează au fost intubaţi şi în comă indusă. Dar până atunci respiră greu şi cu tot aportul de oxigen, tot nu se poate oxigena bine organismul. De obicei, când ajunge în starea aceasta, şi alte organe sunt afectate, nu numai plămânii. Se numeşte insuficienţă pluriorganică. Şi alte organe din corp sunt afectate: inima, ficatul, rinichii etc”, mai spune managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, Vasile Mureşan.

(MaAv)

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

GALERIE FOTO/ Feerie de lumini la Cluj-Napoca. Vezi cum arată iluminatul festiv de iarnă

Publicat

De

Primarul Emil Boc a aprins marți seară, de Ziua Națională, iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă în Cluj-Napoca ajutat de trei copilași în Piața Unirii.

Edilul a postat mai multe fotografii care surprind o feerie de lumini în zona centrală a orașului și nu numai.

”Dragi clujeni, sper că iluminatul deschis marți să vă aducă un pic de optimism și să trecem mai repede peste această perioadă atât de dificilă!”, a spus Emil Boc.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vaccinul anti-COVID Pfizer/ BioNTech va primi aviz până la finalul lui decembrie, anunță Agenţia Europeană pentru Medicamente

Publicat

De

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că vaccinul anti-Covid, dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, va primi sau nu undă verde pentru comercializare cel mai târziu pe 29 decembrie. 

EMA va organiza luna aceasta o reuniune extraordinară unde ar urma să dea aviz pozitiv sau negativ comercializării vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de companiile germană BioNTech şi americană Pfizer, transmite AFP.

„Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului, EMA îşi va finaliza evaluarea în cadrul unei reuniuni extraordinare prevăzute să aibă loc cel mai târziu pe 29 decembrie”, a afirmat într-un comunicat agenţia europeană.

Și compania Moderna a depus cerere de autorizare în regim de urgență pentru vaccinul anti-Covid

O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa Uniunii Europene pentru vaccinul său, Moderna, aceasta aşteptând o decizie cel târziu pe 12 ianuarie 2021, potrivit sursei citate. Reprezentanții Moderna au anunţat că rezultatele complete ale ultimului studiu clinic au confirmat o eficienţă de 94,1% a vaccinului său anti-COVID-19 şi va depune cererea de autorizare în regim de urgenţă atât la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, precum şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), demersurile fiind deja în curs.

Cu două săptămâni în urmă, vaccinul anti-COVID-19 al celor de la compania americană Moderna era declarat eficient în proporție de 95%, conform datelor preliminare. Nicio formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanţi care au fost vaccinaţi.

Sursa: AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea azi, 2 decembrie, la Cluj   

Publicat

De

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la -2 grade Celsius, dar cerul va fi predominant senin pe tot parcursul zilei. 

Șansele de precipitații și cantitatea de precipitații vor fi 0. Vântul va sufla în medie cu 5 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 20 km/h.

Minima este de -10 grade Celsius la ora 06:00, iar numărul de ore cu soare este 7.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cioloș: USRPLUS nu va cere niciodată posturi în administraţia publică “de împărţit pe sinecuri”

Publicat

De

Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, afirmă că alianţa pe care o reprezintă nu va cere niciodată posturi în administraţia publică “de împărţit pe sinecuri” şi nici nu va accepta astfel de practici din partea vreunui partener de guvernare.

“USR PLUS nu va cere niciodată posturi în administraţia publică de împărţit pe sinecuri, dar nici nu o să accepte ca un partener de guvernare, oricare ar fi el, să facă lucrurile astea şi atunci evident că este acolo o teamă. Gândiţi-vă, oameni buni, că putem începe să facem nişte lucruri normale într-o societate cu bun-simţ. (…) Sunt lucruri pe care le-am început în 2016 şi care trebuie continuate pentru ca românii să recâştige încrederea în stat.

Va trebui în primul rând transparenţă, claritate şi predibilitate în deciziile care se iau. Va trebui profesionalizată administraţia publică, va trebui redusă birocraţia drastic prin digitalizare şi informatizare, va trebui dată o perspectivă clară mediului antreprenorial”, a declarat Cioloş marţi, la o dezbatere electorală online alături de candidaţii Alianţei USR PLUS din regiunea Transilvaniei la alegerile parlamentare Claudiu Mureşan, Oana Murariu (Cluj), George Căţean şi Adrian Wiener.

Nu se majorează taxe și impozite

Dacian Cioloş, propunerea de premier a Alianţei USR PLUS, a dat asigurări că nu există intenţia de a majora taxe sau impozite, ci dimpotrivă, unul dintre angajamentele asumate fiind eliminarea taxelor pe valoarea salariului minim.

Adrian Wiener, candidat al Alianţei USR PLUS Arad la Camera Deputaţilor, s-a pronunţat pentru descentralizarea fiscală şi decizională a sistemului sanitar şi creşterea progresivă a finanţării medicinei de familie, iar Oana Murariu, candidată a Alianţei USR PLUS Cluj la Camera Deputaţilor, a arătat că proiectul său este eficientizarea sistemului judiciar în România, prin degrevarea instanţelor de judecată.

Sursa: AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate