Connect with us

ACTUALITATE

Explicaţiile medicului. Plămânul devine ca un bolovan la pacienţii COVID. În mod normal, plămânul pluteşte în apă, iar la cei cu coronavirus se scufundă

Publicat


Un medic anatomopatolog, care a făcut autopsia multor cadavre ale unor pacienţi cu COVID-19, a explicat, pentru www.cluj24.ro, care sunt modificările care au loc la nivelul plămânilor. Deşi nu există o regulă, în cazurile grave, plămânii celui decedat nu mai plutesc în apă, devin ca o piatră.

Brun sau cenuşiu din rozaliu

„E ceva ce n-am mai văzut nicăieri ca modificări pulmonare şi pe toate organele. Un plămân normal e foarte aerisit, e foarte mult aer în plămâni. Plămânul e ca o dantelă, dacă îl pui în apă, pluteşte, nu se scufundă. În situaţiile cele mai grave, practic nu mai e are aer în plămân. Plămânul are o consistenţă mult mai mare. Şi se scufundă dacă îl pui în apă, ca un bolovan, nu mai pluteşte. Înseamnă cu nu mai este aer în el”, explică medicul.

De asemenea, culoarea devine brună sau cenuşie din rozalie.

„Sau, dacă este o componentă hemoragică mai mare sau legată de trombocite, atunci e roşu-cărămiziu. Diferă mult, de la un caz la altul. Nu seamănă niciun caz cu celălalt. Nu poţi să spui, la fel ca în cazul altor infecţii, că sunt nişte modificări caracteristice. Modificările pot fi atât de complexe şi de variate, că, practic, aspectul diferă de la un pacient la altul. Unii au fibroză pulmonară, alţii tromboze. Nu se poate face o descriere unitară”, a mai spus medicul.

Se ajunge la insuficeinţă respiratorie şi comă indusă

Medicul Vasile Mureşan, şeful Clinicii de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, explică, la rândul său, ce se întâmplă cu un pacient grav cu COVID, care moare.

„Se ajunge la insuficienţa respiratorie, fiindcă nu se mai pot face schimburile gazoase. Apare bariera aceasta în plămâni, se încarcă plămânii, alveolele pulmonare, şi nu mai trece oxigenul din aer în sânge prin schimbul din plămâni. Şi nu se elimină dioxidul de carbon. Atunci, intri în comă, cu exces de dioxid de carbon, hipoxemie, are înseamnă lipsă de oxigen. De obicei intri într-o comă indusă, sunt intubaţi pacienţii.

Toţi care decedează au fost intubaţi şi în comă indusă. Dar până atunci respiră greu şi cu tot aportul de oxigen, tot nu se poate oxigena bine organismul. De obicei, când ajunge în starea aceasta, şi alte organe sunt afectate, nu numai plămânii. Se numeşte insuficienţă pluriorganică. Şi alte organe din corp sunt afectate: inima, ficatul, rinichii etc”, mai spune managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, Vasile Mureşan.

(MaAv)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

OMS: Pandemia poate crește obezitatea la copii

Publicat

Pandemia ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe: creșterea obezității la copii, spune dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Rata mare de obezitate infantilă este alarmantă, se arată într-un raport al biroului regional al OMS, publicat marţi.

În unele țări europene, 1 din 3 copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani este supraponderal sau obez. Țările mediteraneene au cele mai mari rate de obezitate, dar situația de acolo începe să se îmbunătățească.

Acestea sunt câteva dintre concluziile noului raport OMS, ce conține date pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani în 36 de țări.

„COVID-19 ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe din regiunea europeană a OMS: creșterea obezității la copii”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

„A fi supraponderal sau obez este direct asociat cu boli netransmisibile care pun viața în pericol, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. Ceea ce trebuie să facemeste să punem în aplicare politici științifice și bazate pe date care pot ajuta la reducerea obezității la copii, promovând în același timp diete mai sănătoase și activitate fizică”, a adăugat dr. Kluge.

COVID-19 va avea probabil un impact negativ asupra nivelului de obezitate infantilă în regiunea europeană a OMS. Închiderea școlilor poate avea impact asupra accesului copiilor la mesele școlare și la activitatea fizică, sporind inegalitățile. Prin urmare, strategiile de prevenire a obezității la copii ar trebui să rămână o prioritate în timpul pandemiei.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mai sunt 919 persoane internate la ATI la nivel național

Publicat

Până astăzi, 11 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.067.887 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.017.047 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.156 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 329 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 29.135 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 10.05.2021 (10:00) – 11.05.2021 (10:00) au fost raportate 101 decese (54 bărbați și 47 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 24 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 29 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 36 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

88 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 8 pacienți decedați nu prezentat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.181. Dintre acestea, 919 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.541.145 de  teste RT-PCR și 983.239 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.023 de teste RT-PCR (12.769 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.254 la cerere) și 13.172 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 17.119 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.464 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 42.487 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 151 de persoane.

Citește mai departe

ACTUALITATE

INCIDENȚA cazurilor de Covid-19 a ajuns la Cluj-Napoca la 1,51. CÂND și cum ar putea intra orașul în scenariul VERDE

Publicat

De

Incidența calculată la 14 zile a ajuns, marți, la Cluj-Napoca, la 1,51 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Orașul se apropie de scenariul verde, însă trebuie îndeplinite câteva condiții.

Potrivit prefectului de Cluj, Tasnádi Szilárd, miercuri, 12 mai, indiferent de ce se întâmplă, este în vigoare actuala Hotărâre de Guvern, potrivit căreia aprobarea unuia dintre scenariile roșu, galben și verde se ia pe 14 zile.

„La Cluj este încă valabilă Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În măsura în care vom scădea sub 1,5 și aceste scenarii se vor menține și în Hotărârea de Guvern care urmează să fie publicată în aceste zile în Monitorul Oficial, atunci vom face eveluarea în momentul în care noua HG se va publica.

Dacă vom avea atunci incidența sub 1,5 se vor aplica acele măsuri din scenariul verde”, a declarat pentru Cluj24.ro prefectul Tasnádi Szilárd.

Toți elevii s-ar putea întoarce în clase

Scenariul verde presupune că toate restaurantele, cafenelele, muzeele, sălile de spectacol și cinematografele pot fi deschise la interior, în limita a 50% din capacitate.

Mai important, însă, toți elevii din Cluj-Napoca se vor putea întoarce la școală, la cursuri față în față.

Comunele cu cele mai multe cazuri de infecție la 1.000 de locuitori

În patru comune din județ incidența cazurilor de Covid-19 mai este peste 4.

Acestea sunt: Sâncraiu – 5,22%, Sic – 4,40, Pălatca – 4,36 și Chinteni – 4,30.

Rata de infectare în județ a coborât, marți, la 1,46 la mia de locuitori.

Comunele fără niciun caz de Covid-19

În Beliș, Borșa, Buza, Chiuiești, Cornești, Geaca, Jichiși de Jos, Mărișel, Panticeu, Recea Cristur, Unguraș și Vad nu se mai înregistrează niciun caz de Covi-19.

Foto: Cluj24.ro

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Novavax testează un vaccin care poate fi eficient atât împotriva gripei, cât şi a coronavirusului

Publicat

Compania americană Novavax a efectuat teste iniţiale pe animale cu un singur vaccin, rezultat din combinarea serului împotriva gripei cu unul anti-Covid, cu rezultate iniţiale pozitive, a anunţat luni producătorul, informează Le Figaro.

Vaccinul antigripal Novavax (numit NanoFlu), precum şi cel pentru Covid-19 (NVX-CoV2373) nu sunt încă autorizate la nivel global, dar ambele au fost studiate separat în studiile clinice de fază 3, adică pe mii de oameni.

Compania a administrat un vaccin care conţine două produse dihorilor şi hamsterilor. Acest lucru „a provocat răspunsuri puternice împotriva gripei A şi B şi a protecţiei împotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala Covid-19”, a anunțat Novavax într-un comunicat.

A fost testat pe dihori

La dihori, nivelurile de anticorpi împotriva celor două boli au fost comparabile cu cele provocate de vaccinurile administrate individual. Hamsterii care au fost expuşi în mod deliberat la virusul SARS-CoV-2 au păstrat aceeaşi greutate în comparaţie cu cei nevaccinaţi şi „o examinare a arătat puţină sau deloc încărcătură virală în căile respiratorii superioare şi inferioare, virusul fiind detectat la patru zile după infectare”.

Compania intenţionează să înceapă testarea pe oameni, iniţial în număr foarte mic, „până la sfârşitul anului”.

„Credem că acest nou vaccin candidat rezultat dintr-o combinaţie a două seruri ar putea fi un instrument important în luptele pe termen lung împotriva acestor doi viruşi respiratori”, a declarat Gregory Glenn, responsabil de cercetare şi dezvoltare la Novavax.

Compania a anunţat că doreşte să depună o cerere de autorizare de urgenţă pentru vaccinul Covid-19 în Regatul Unit „în al doilea trimestru al anului 2021” şi apoi în Statele Unite.

Acest remediu foloseşte o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, bazat pe proteine ​​care declanşează un răspuns imun, fără viruşi.

În martie, compania a declarat că vaccinul său a avut o eficienţă de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit studiilor clinice din Marea Britanie la peste 15.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate