Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Premieră în Transilvania. Primele defibrilatoare subcutanate implantate la Institutul Inimii Cluj-Napoca

Publicat


defi 3

În data de 9 noiembrie, pentru prima dată în Transilvania, echipa formată din dr. Iulia Popa și dr. Horia Roșianu a efectuat la Institutul Inimii “Niculae Stancioiu” din Cluj-Napoca implantarea primelor două defibrilatoare subcutanate.

Dr. Horia Roșianu a declarat pentru Cluj24 că ca pâna la acea data in toata Romania erau implantate doar 5 astfel de defibrilatoare.

”Aparatele au fost achizitionate de la firma americana Boston Scientific, singurul producator din lume ale acestor aparate. Operatiile s-au facut sub directa indrumare a domnului dr. Som Zoltan de la Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet din Budapesta, unde cu putin timp în urma am efectuat un scurt training de pregatire.

Întreg suportul tehnic a fost oferit pre, intra si post operator de catre dr. Augustin Ivașcu, reprezentant al firmei Boston Scientific in Romania, iar suportul anestezic a fost oferit de catre colegul nostru anestezist dr. Cătălin Botiș”, a arătat Horia Roșianu.

Interventiile au decurs foarte bine, fără complicatii, iar dupa doua zile pacientii au si fost externati.

defi 2

Mulțumiri pentru reușita intervențiilor

”Multumim pe aceasta cale atat colegilor mai sus mentionati cit si asistentilor medicali care ne-au ajutat la realizarea acestei noi premiere pentru institutul nostru si pentru Cluj.

De asemenea multumim Universitatii de Medicia si Farmacie pentru sustinerea acordata constant, aparatul Roentgen cu care s-au facut operatiile fiind achizitionat de catre UMF, ca de altfel si intreaga renovare moderna a salii de operatie.

Desi la urma, dar nu in ultimul rand, multumesc domnului manager al Institutului Inimii, jr. Florin Crișan, pentru sustinere, pentru intelegerea actului medical si  a necesitatii achizitionarii acestor aparate, care au reprezentat singura solutie corecta din punct de vedere medical pentru cei doi bolnavi operati cu succes”, a menționat medicul clujean.

0

1

Imaginile  radiologice din proiectii antero-posterioara si laterala ale unia dintre cei doi pacienti implantati  cu S-ICD in premiera la Institutul Inimii Cluj. Se remarca sonda de defibrilare care este in afara cutiei toracice, intre piele si fata anterioara a sternului iar defibrilatorul este plasat latero-toracic sting.

 

defi 3

                dr. Ivașcu, dr. Roșianu, dr. Popa, dr. Som

A implantat sute de defibrilatoare

Defibrilatoarele implantabile sunt dispozitive cardiace electronice salvatoare de viata, destinate profilaxiei mortii subite cardiace survenite prin tulburari severe ale ritmului cardiac. Primul astfel de aparat a fost implantat la Cluj-Napoca la Institutul Inimii de catre dr. Horia Roșianu martie 2004.

”De atunci am implantat peste 500 de astfel de aparate. Tehnica presupune introducerea chirurugicală, pe calea unor vene toracice, a unei sonde speciale, sonda de defibrilare, care este avansata sub control radiologic pâna in ventriculul drept al inimii, unde se fixeaza si unde ramâne, în principiu, până la sfârsitul vietii pacientului.

Ea este conectata la defibrilatorul care este plasat sub piele  in regiunea subclaviculara stinga. Se aseamana mult cu implantarea unui stimulator cardiac, diferenta o fac insa dimensiunile ceva mai mari si proprietatile tehnice diferite ale sondei si aparatului”, a explicat dr. Roșianu.

2

3

Imaginile radiologice din proiectii altero-posterioara si laterala ale unui pacient al institutului implantat cu un defibrilator conventional cu sonda trans-venoasa, care se observa in interiorul inimii, plasata in ventriculul drept.

Acesta a precizat că pacientii purtatori ai unor astfel de aparate conventionale, cu sonda transvenoasa introdusa in inima, pot suferi in timp o serie de complicatii, unele extrem de severe.

”Sondele se pot rupe inducand socuri indecvate pâna la epuizarea completa a aparatului sau se pot infecta determinand endocardita infectioasa, practic infectarea inimii, care impune obligatoriu extragerea sondei din inimă si a aparatului si tratament antibiotic adecvat timp de 4-6 saptamini.

Extragerea sondei este o procedura foarte dificila, cu potential risc vital, motiv pentru care sunt doar 2 centre in tara care efectueaza la nevoie astfel de proceduri, unul fiind centrul nostru de la Institutul Inimii”, a relatat medicul clujean.

Nou sistem de defibrilare

defi

Pentru  cazuri bine selectionate, cu scopul de a evita astfel de complicatii, a fost pusa la punct de citiva ani buni o noua tehnica si un nou sistem de defibrilare care se numeste defibrilator subcutanat, prescurtat S-ICD (din engleza: Subcutaneous – Implantable Cardioverter Defibrillator).

”Sunt citeva diferente majore fața de vechiul sistem. Sonda de defibrilare are alt design si se implanteaza subcutanat, intre piele si fata anterioara a sternului, printr-o tehnica total diferita de cea a implantarii sondelor trans-venoase.

Defibrilatorul este cu ceva mai mare in suprafata dar mai plat si se plaseaza chirurgical latero-toracic sting, intre muschii peretelui toracic, deci nu sub piele, pentru a fi mai bine protejat si mai bine tolerat de catre pacient.

De asemenea, tehnica chirurgicala este complet diferita iar interventia se face sub analgo-sedare si anestezie regional”, a menționat Horia Roșianu.

Unul din avantajele esentiale este faptul ca intreg sistemul ramine complet subcutanat, de acolo si denumirea lui, adica nu se introduce nimic in inima sau in torace.

Acest lucru reduce la zero riscul unei infectii a inimii iar in cazul producerii umei infectii sau a unei rupturi a  sondei, aceasta se poate extrage foarte simplu, fara niciun risc pentru pacient.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. International Cat Show Cluj-Napoca, desfășurat în weekend la Iulius Mall. „Am muncit foarte mult, dar sunt mândră de tot”

Publicat

pisici 2

Prima zi a evenimentului mult așteptat de către toți iubitorii de feline a avut loc sâmbătă, 3 iunie 2023, în Cluj-Napoca. Expoziția s-a desfășurat la parterul complexului Iulius Mall, unde, deținătorii de felise și-au expus cele 26 de pisici campioane premiate mondial.

pisici 1

Cele 26 de pisici au fost toate frumoase și elegante. Printre acestea se regăsesc rasele British Longhair, British Shorthair, Scottish Fold, Transylvanian ori Maine Coone. Cât despre preț, potrivit unei proprietare de felisă, un pui costă 1500 €.

Doamna N. este una dintre deținătoarele de felise prezente la concurs. Aceasta crește rasele British și Scottish Fold.

Totul a început atunci când a cumpărat o pisică cu Pedigree, care i-a fost adusă din Moldova deoarece, din păcate, din România nu se pot cumpăra pisici de calitate.

pisici 3

Din cauza faptului că felina era bolnavă, doamna N. s-a chinuit foarte mult să o facă bine. În ciuda greutăților întâmpinate, aceasta nu și-a pierdut speranța și a decis că își dorește ca pisica ei să facă pui. Urmându-și visul, a studiat 1 an și jumătate genetica pisicilor, inclusiv tot ce ține de standardele de rasă și reproducere, pentru ca, în final, să cumpere și un motan. Astfel a luat naștere primul rând de pui.

pisici 4

„În momentul în care s-a născut în palmele mele primul pui, a fost o chestie fabuloasă. Să-i vezi cum cresc, cum se atașează de tine, cum vin și dorm lângă tine, absolut tot. E greu când pleacă”, povestește foarte emoționată doamna N.

Cu toate că femeia alege cu cea mai mare grijă și atenție locul unde ajung puii, una dintre pisici nu a avut parte de iubirea pe care doamna N. i-a dorit-o, așa că, plină de curaj, și-a salvat pisica din acel mediu nesănătos.

pisici 5

Campioni Mondiali

În 2022, la Bran, doamna N. a participat la primul concurs. „Și acolo a început nebunia”.  În finală, la categoria Long Hair, pentru titlul de campion, s-au bătut tocmai masculul și femela dânsei. „Ce să alegi, care să câștige? Cea mai bună femelă și cel mai bun mascul. De atunci, concursurile m-au topit.”

Ulterior, familia doamnei N. a întâmpinat și alți membri, din întreaga lume. „De data asta știam ce teste să cer, cum să recunosc bolile”.

La Constanța, femeia a deschis titlurile motanilor Escobar și Thor, iar la Varna, pe 23 aprilie, aceștia și-au închis titlurile de campioni mondiali.

pisici 6

„Am muncit foarte mult, dar sunt mândră de tot”

De exemplu, un alt pui, „încă de la vârsta de 3 luni, de la primul ei concurs, s-a calificat în toate finalele, a câștigat toate certificatele și premiile de la categoria ei de vârstă”.

În prezent se încadrează la adulți. Este vorba despre un exemplar genetic Ciocolată.

 

Ioana Mărcuțianu

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Super concert Zucchero, la Cluj-Napoca. Artistul italian va urca pe scena din BT Arena în 27 iunie

Publicat

De

zucchero 2

Puțini artiști au cariere atât de importante încât să fie (re)cunoscuți doar după un singur nume. Unul dintre ei este Zucchero, o legendă a muzicii și unul dintre cei mai iubiți soliști de blues, soul și rock din lume.

Cu două World Music Awards, șase Europe Platinum Awards și o nominalizare la Grammy Awards la activ, ”Zahărul”, așa cum l-a numit învățătorul său, vine în concert la Cluj-Napoca pe 27 iunie 2023, de la ora 20:00, la BT Arena.

Super concert Zucchero, la Cluj-Napoca. Artistul italian va urca pe scena din BT Arena în 27 iunie

De-a lungul carierei sale impresionante, de trei decenii, ”părintele blues-ului italian” a vândut peste 60 milioane de albume și a concertat alături de cei mai mari artiști ai lumii (Luciano Pavarotti, Sting, Eric Clapton sau Andrea Bocelli).

afis landscape

Este singurul artist italian care a urcat pe scenă la Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness și a cântat pe stadionul Wembley în fața a peste 70.000 de oameni.

Concertul de la Cluj, parte din turneul mondial World Wide Tour

Turneul World Wide Tour a ajuns, deja, pe trei continente. Zucchero a concertat în Europa, în Australia și în America de Nord, iar acum revine în Europa pentru o altă serie de concerte.

Cluj-Napoca se află pe lista orașelor importante ale lumii alese de artistul italian pentru turneul său, alături de Los Angeles, Sydney, Stockholm, Vancouver sau Copenhaga.

Clujenii vor putea asculta piesele consacrate ale artistului italian („Senza una donna”, „Il volo” sau „Diamante”), dar și melodii de pe cel mai recent album. În 2021, a scris și lansat o piesă, în colaborare cu celebrul Sting, intitulată „September”. Piesa ”vorbește” despre perioada dificilă pe care am trăit-o cu toții din cauza restricțiilor sanitare și transmite speranța revenirii la normalitate. Melodia face parte din noul album al lui Zucchero, „D.O.C”, dar și din LP-ul lui Sting, „Duets”.

zucchero

Biletele achiziționate pentru alte date de spectacol sunt valabile

Organizatorii anunță că biletele achiziționate deja pentru spectacolele care au fost amânate din cauza restricțiilor pandemice sunt valabile pentru concertul de pe 27 iunie.

Biletele sunt disponibile pe Eventim, My Ticket, Entertix, IaBilet.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. CUTREMUR semnificativ la 24 de kilometri de Arad. S-a resimțit și la Cluj: „M-a scuturat în pat”

Publicat

De

Un nou cutremur cu magnitudine 5 pe scara Richter s-a produs marți seara, la ora 20.26, la 17 kilometri de Arad, potrivit primelor informații. Seismul a fost resimțit și la Cluj.

Cutremurul s-a resimțit nu doar în România, ci și în Croația, Ungaria și Serbia.

CUTREMUR cu magnitudinea 5 pe scara Richter la 17 kilometri de Arad. S-a resimțit și la Cluj: „M-a scuturat în pat”

Conform primelor informații, seismul a avut loc la o adâncime de 10 km. Acesta s-a resimțit și la Cluj. Mai mulți clujeni au scris pe rețelele de socializare că l-au simțit.

„M-a cutremurat în pat”, a scris o persoană din Cluj-Napoca.

UPDATE

În ziua de 06.06.2023, ora României 20:26:52, s-a produs în Crișana, Arad, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 km, a transmis Institutul de Fizica Pământului.

Siesmul a avut intensitatea VII.

Cutremurul s-a produs la 24 km E de Arad, 50 km NE de Timișoara, 74 km SE de Bekescsaba și 93 km N de Reșita.

UPDATE 1

În Arad, unde cutremurul s-a simțit cel mai puternic, echipaje ale ISU au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere. Pompierii arădeni anunță că au două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri. Intervențiile se desfășoară pe străzile Mărășești și Lucian Blaga.

Nu sunt alte probleme deosebite, potrivit reprezentanților ISU Arad.

Cutremurul de suprafață a fost simțit în mai multe localități din Banat, Crișana și Ardeal. Unii oamenii s-au speriat și au ieșit pe străzi.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Reprezentanta României la Bienala de Design de la Londra, nevoită să ia un CREDIT ca să poată participa

Publicat

bienala londra 2023

Asociația Culturală Artistică Art Mirror din Cluj a fost selectată să participe la Bienala de Design de la Londra, eveniment ce se desfășoară între 1 și 25 iunie 2023. Spre deosebire de ediția din 2020 de la Dubai, când pavilionul României a primit 5 milioane de euro, în acest an, reprezentanta țării noastre a fost nevoită să ia un credit pentru a putea participa. Peste o mie de persoane au vizitat în primele 5 zile VATRA VERDE, instalația care reprezintă România.

bienala londra 2023 2

„România participă zilele acestea în premieră la Bienala de Design de la Londra (LDB), cel mai important eveniment de profil din Europa. Reprezentanta țării noastre la prestigioasul eveniment solicită explicații privind alocarea de fonduri pentru inițiative similare, în contextul în care acum echipa Vatra Verde a fost nevoită să ia un credit ca să reprezinte România la Londra. Până acum, în primele 5 zile de eveniment, peste o mie de persoane au vizitat pavilionul României, iar evenimentul va mai dura până spre finalul lunii.

Asociația Culturală Artistică Art Mirror din Cluj a fost selectată să participe la această prestigioasă expoziție care reunește 40 de proiecte venite din 40 de țări în perioada 1-25 iunie la Somerset House din Londra (Strand, London WC2R 1LA). Evenimentul a debutat în 1 iunie cu vizite ale presei, ale juriului, precum și cu o ceremonie oficială de deschidere la care a fost prezent Lordul Parkinson, Ministrul pentru Artă și Patrimoniu din Marea Britanie.

„Este o mare realizare pentru noi să putem să ne reprezentăm țara la nivel internațional, în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente de acest gen de pe mapamond. E însă extrem de trist că instituțiile culturale nu au alocat niciun euro din bugetul lor ca să ne sprijine”, spune Cristina Cantemir, președintele Asociației Art Mirror.

Tema din acest an a Bienalei este „Remapping Collaborations” (Recartarea colaborărilor), iar instalația ce reprezintă România se numește Vatra Verde. Aceasta cuprinde energie regenerabilă, miceliu, obiecte de artă din materiale reciclate, interactivitate, tradiție, poezie, precum și o soluție tehnică prin care se transformă vibrațiile plantelor în sunete.

Folosind o varietate de tehnici de reciclare, echipa Vatra Verde a refolosit mai multe tipuri de deșeuri precum hârtia, pulberea de piele, pluta, cânepa, rumegușul, zațul de cafea pentru a crea volume, spații și obiecte omogenizate printr-un lipici biodegradabil pe bază de miceliu.

Instalația este accesibilă și persoanelor cu dizabilități de vedere. Nevăzătorii și persoanele cu dizabilități de vedere pot descoperi conceptul instalației prin informații tactilo-vizuale și digitale accesibile prin intermediul codurilor QR și cu ajutorul telefonului mobil.

bienala londra 2023 3

„Chiar dacă instituțiile ne ignoră și nu ne susțin, avem pentru cine merge mai departe”

„Deoarece tema din acest an a Bienalei este „Remapping Collaborations” (Recartarea colaborărilor), ne-am bucura să demonstrăm faptul că și în România colaborările dintre instituții și sectorul cultural există și să vedem deschidere spre dialog. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Institutul Cultural Român de la Londra a fost contactat încă din 2022, când am aflat că asociația a trecut etapa de preselecție a comisiei LDB și am fost admiși ca și expozanți în cadrul Bienalei de la Londra 2023.

Însă din păcate în administrația condusă de Catinca Nistor, nu am găsit susținere și nici măcar deschidere de a colabora cu noi, organizația care reprezintă Pavilionul României pentru prima dată, din 2016, de la debutul Bienalei de la Londra. Vreau să menționez faptul că și în alți ani Institutul Cultural Român de la Londra a recomandat artiști pentru a reprezenta țara la nivel internațional dar, aceste recomandări nu au trecut etapa de selecție. În luna februarie 2023, a fost contactat și domnul Liviu Jicman, actualul președinte al Institutului Cultural Român, cu solicitarea de a sprijini demersurile Asociației Art Mirror, dar și dânsul a ignorat total solicitările și nu a răspuns la e-mailul adresat de câteva luni, deși există confirmarea că mesajul a fost primit. Acesta a revenit cu un răspuns vag abia după 6 luni, când echipa a avut interviuri publice. Președintele ICR a motivat în răspuns că nu a fost informat pasând vina către ICR Londra. Însă Liviu Jicman a fost informat și personal”, afirmă Cristina Cantemir.

Ea mai precizează că proiectul prezentat la Bienală este complex, axat pe cercetare, inovație, reciclare și dezvoltare durabilă, nu doar artă și design.

„Asociația Art Mirror a refuzat fonduri din surse private”

„În momentul de față, când toate țările din UE investesc în energie regenerabilă și alternative sustenabile ca să combată schimbările climatice și poluarea, Institutul Cultural Român ignoră potențialul unui proiect derulat timp de 12 luni care pune România pe harta lumii în materie de inovație și design sustenabil”, spune reprezentanta României la Bienala de la Londra.

De altfel, Asociația Art Mirror a refuzat fonduri din surse private pentru ca proiectul să nu fie interpretat drept green-washing (propagandă ecologică) pentru companii care în realitate nu aplică alternative sustenabile în activitatea sa. „În calitate de președinte al organizației neguvernamentale pe care am fondat-o 2016 solicit explicații. Pe ce criterii în perioada pandemiei – în 2020 – când toate evenimentele culturale erau restricționate, pavilionul care reprezenta România la Bienala din Dubai 2020 a primit sprijin de la Instituții în valoare de 5 milioane de euro cu un concept mai aproape de green washing decât de sustenabilitate? Care este procesul de selecție în ICR a entităților care sunt finanțate și care nu?

Am remarcat că doar organizațiile guvernamentale primesc sprijin și ajutor din partea instituțiilor și beneficiază de sume fabuloase. În cazul nostru, o organizație non-guvernamentală, a fost nevoie să facem un credit bancar ca să putem porni procesul de producție și să reprezentăm România la Bienala de Design. Noi am fost nevoiți să ne achităm chiar și biletele de avion și diurna din propriul buget (pe lângă faptul că au lucrat la proiect 12 luni fără onorariu).

„Este inadmisibil ca aceste lucruri să se întâmple în România”

Este trist să admitem dar probabil suntem singurul pavilion din lume care își reprezintă țara accesând un credit bancar. Noi am solicitat finanțare din partea ICR, AFCN și a Ministerului Culturii pentru desfășurarea proiectului, am aplicat la apeluri deschise din cadrul acestor instituții ca sa putem acoperi suma de 80 de mii de euro care reprezenta mai puțin de 2% din cat a primit Pavilionul României pentru Bienala din Dubai în 2020. Acum o lună, la Ministerul Culturii s-a depus o contestație în urma cererii respinse pentru apeluri deschise dar, până în momentul de față nu am primit niciun răspuns oficial din partea instituției.

Este inadmisibil ca aceste lucruri să se întâmple în România; asta în timp ce Ministrul Culturii a Maltei si delegația sa s-au deplasat la Londra ca să susțină și să felicite Pavilionul Maltei. Într-un final acest eveniment nu este doar despre design, este despre valori, viitor sustenabil și relații diplomatice unde instituțiile din România au demonstrat că nu excelează”, completează Cristina Cantemir.

După Bienala de la Londra, întreaga instalație va ajunge la Cluj și va putea fi vizitată timp de 10 zile, între 14-24 iulie la Casino, Parcul Central.

Despre Asociația Art Mirror

Asociația Culturală Artistică Art Mirror este o organizație neguvernamentală care experimentează și testează tehnici și soluții sustenabile de educare a comunității cu privire la reciclare, refolosirea materialelor și ecologie. Activă din 2015, asociația organizează periodic ateliere, expoziții, activități și acțiuni comunitare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax