Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Premieră în Transilvania. Primele defibrilatoare subcutanate implantate la Institutul Inimii Cluj-Napoca

Publicat


defi 3

În data de 9 noiembrie, pentru prima dată în Transilvania, echipa formată din dr. Iulia Popa și dr. Horia Roșianu a efectuat la Institutul Inimii “Niculae Stancioiu” din Cluj-Napoca implantarea primelor două defibrilatoare subcutanate.

Dr. Horia Roșianu a declarat pentru Cluj24 că ca pâna la acea data in toata Romania erau implantate doar 5 astfel de defibrilatoare.

”Aparatele au fost achizitionate de la firma americana Boston Scientific, singurul producator din lume ale acestor aparate. Operatiile s-au facut sub directa indrumare a domnului dr. Som Zoltan de la Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet din Budapesta, unde cu putin timp în urma am efectuat un scurt training de pregatire.

Întreg suportul tehnic a fost oferit pre, intra si post operator de catre dr. Augustin Ivașcu, reprezentant al firmei Boston Scientific in Romania, iar suportul anestezic a fost oferit de catre colegul nostru anestezist dr. Cătălin Botiș”, a arătat Horia Roșianu.

Interventiile au decurs foarte bine, fără complicatii, iar dupa doua zile pacientii au si fost externati.

defi 2

Mulțumiri pentru reușita intervențiilor

”Multumim pe aceasta cale atat colegilor mai sus mentionati cit si asistentilor medicali care ne-au ajutat la realizarea acestei noi premiere pentru institutul nostru si pentru Cluj.

De asemenea multumim Universitatii de Medicia si Farmacie pentru sustinerea acordata constant, aparatul Roentgen cu care s-au facut operatiile fiind achizitionat de catre UMF, ca de altfel si intreaga renovare moderna a salii de operatie.

Desi la urma, dar nu in ultimul rand, multumesc domnului manager al Institutului Inimii, jr. Florin Crișan, pentru sustinere, pentru intelegerea actului medical si  a necesitatii achizitionarii acestor aparate, care au reprezentat singura solutie corecta din punct de vedere medical pentru cei doi bolnavi operati cu succes”, a menționat medicul clujean.

0

1

Imaginile  radiologice din proiectii antero-posterioara si laterala ale unia dintre cei doi pacienti implantati  cu S-ICD in premiera la Institutul Inimii Cluj. Se remarca sonda de defibrilare care este in afara cutiei toracice, intre piele si fata anterioara a sternului iar defibrilatorul este plasat latero-toracic sting.

 

defi 3

                dr. Ivașcu, dr. Roșianu, dr. Popa, dr. Som

A implantat sute de defibrilatoare

Defibrilatoarele implantabile sunt dispozitive cardiace electronice salvatoare de viata, destinate profilaxiei mortii subite cardiace survenite prin tulburari severe ale ritmului cardiac. Primul astfel de aparat a fost implantat la Cluj-Napoca la Institutul Inimii de catre dr. Horia Roșianu martie 2004.

”De atunci am implantat peste 500 de astfel de aparate. Tehnica presupune introducerea chirurugicală, pe calea unor vene toracice, a unei sonde speciale, sonda de defibrilare, care este avansata sub control radiologic pâna in ventriculul drept al inimii, unde se fixeaza si unde ramâne, în principiu, până la sfârsitul vietii pacientului.

Ea este conectata la defibrilatorul care este plasat sub piele  in regiunea subclaviculara stinga. Se aseamana mult cu implantarea unui stimulator cardiac, diferenta o fac insa dimensiunile ceva mai mari si proprietatile tehnice diferite ale sondei si aparatului”, a explicat dr. Roșianu.

2

3

Imaginile radiologice din proiectii altero-posterioara si laterala ale unui pacient al institutului implantat cu un defibrilator conventional cu sonda trans-venoasa, care se observa in interiorul inimii, plasata in ventriculul drept.

Acesta a precizat că pacientii purtatori ai unor astfel de aparate conventionale, cu sonda transvenoasa introdusa in inima, pot suferi in timp o serie de complicatii, unele extrem de severe.

”Sondele se pot rupe inducand socuri indecvate pâna la epuizarea completa a aparatului sau se pot infecta determinand endocardita infectioasa, practic infectarea inimii, care impune obligatoriu extragerea sondei din inimă si a aparatului si tratament antibiotic adecvat timp de 4-6 saptamini.

Extragerea sondei este o procedura foarte dificila, cu potential risc vital, motiv pentru care sunt doar 2 centre in tara care efectueaza la nevoie astfel de proceduri, unul fiind centrul nostru de la Institutul Inimii”, a relatat medicul clujean.

Nou sistem de defibrilare

defi

Pentru  cazuri bine selectionate, cu scopul de a evita astfel de complicatii, a fost pusa la punct de citiva ani buni o noua tehnica si un nou sistem de defibrilare care se numeste defibrilator subcutanat, prescurtat S-ICD (din engleza: Subcutaneous – Implantable Cardioverter Defibrillator).

”Sunt citeva diferente majore fața de vechiul sistem. Sonda de defibrilare are alt design si se implanteaza subcutanat, intre piele si fata anterioara a sternului, printr-o tehnica total diferita de cea a implantarii sondelor trans-venoase.

Defibrilatorul este cu ceva mai mare in suprafata dar mai plat si se plaseaza chirurgical latero-toracic sting, intre muschii peretelui toracic, deci nu sub piele, pentru a fi mai bine protejat si mai bine tolerat de catre pacient.

De asemenea, tehnica chirurgicala este complet diferita iar interventia se face sub analgo-sedare si anestezie regional”, a menționat Horia Roșianu.

Unul din avantajele esentiale este faptul ca intreg sistemul ramine complet subcutanat, de acolo si denumirea lui, adica nu se introduce nimic in inima sau in torace.

Acest lucru reduce la zero riscul unei infectii a inimii iar in cazul producerii umei infectii sau a unei rupturi a  sondei, aceasta se poate extrage foarte simplu, fara niciun risc pentru pacient.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pa, Popa! CFR Cluj se va DESPĂRȚI, cel mai probabil în iarnă, de portarul adus de la Torino

Publicat

mihai popa

După despărțirea de Răzvan Sava, care a plecat la Udinese, CFR Cluj s-a orientat rapid spre un alt portar din peninsulă. E vorba de Mihai Popa, pe care clubul feroviar l-a împrumutat de la Torino.

Nelu Varga s-a consultat cu Dan Petrescu și intenționează să renunțe la portarul de 24 de ani, deoarece prestațiile acestuia n-au fost pe măsura așteptărilor, scrie Iamsport.

Otto Hindrich a ajuns titular pe post, în cele din urmă.

Pa, Popa! CFR Cluj se va DESPĂRȚI, cel mai probabil în iarnă, de portarul adus de la Torino

Mihai Popa, trecut pe la Voluntari sau Astra Giurgiu, este împrumutat la CFR până pe 30 iunie 2025, însă oficialii din Gruia cântăresc varianta de a renunța încă din iarnă la acesta.

Accidentat, Popa nu a mai apărut pe foaia de joc în ultimele două partide, în care ardelenii au fost impresionați de înlocuitorul său, Otto Hindrich.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vernisajul vinului moldovenesc va oferi degustări rafinate la Cluj în 11 decembrie

Publicat

Vernisajul Vinului Moldovenesc la Cluj

Vernisajul Vinului, unul dintre cele mai așteptate evenimente atât de către profesioniștii din domeniu, cât și de către publicul larg, va avea loc la Cluj, în data de 11 decembrie.

Evenimentul la care sunt așteptați toți clujenii iubitori de vinuri cu tradiție este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova și reunește 40 de producători de vinuri.

Vernisajul vinului moldovenesc va oferi degustări rafinate la Cluj

“După succesul din acest an al celei de-a patra ediții a Festivalului Vinului Moldovenesc de la București, mergem către Cluj cu un eveniment cu totul special dedicat iubitorilor de vin. Vernisajul Vinului se adresează atât profesioniștilor din domeniu, dar și publicului larg. Profesioniștii din HORECA vor avea ocazia să cunoască producători cu tradiție din Republica Moldova, să deguste numeroase vinuri din soiuri locale, internaționale și să fie inspirați în alegerea celor mai potrivite vinuri pentru paringurile din meniuri. Iar publicul larg va putea avea acces la vinuri de excepție, care fac parte din moștenirea culturală fabuloasă a Republicii Moldova, evenimentul reunind 40 de vinificatori”, a declarat Ștefan Iamandi, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.

Vernisajul Vinului de la Cluj va face cunoștință profesioniștilor și publicului larg atât cu vinăriile cu tradiție din Republica Moldova, cât și cu cramele mai mici, care vor oferi spre degustare vinuri proaspete, vinuri din soiuri locale, vinuri cu indicația geografică protejată, vinuri de autor, vinuri în ediție limitată.

Vinul Moldovei este exportat în peste 65 de țări

Vinul Moldovei cucerește lumea, fiind exportat în peste 65 de țări ale lumii și reprezintă 85% din volumul total produs în Republica Moldova. Vinul moldovenesc are în palmares peste 6.500 de medalii în ultimii 6 ani, peste jumătate dintre acestea fiind de aur.

“Vinul Moldovei este deja emblematic pentru moștenirea fabuloasă în materie de vinuri a Republicii Moldova. Suntem deja cunoscuți și recunoscuți la nivel global pentru calitate, poveste, gust și terroir cu totul special. Vernisajul Vinului aduce mai aproape de Ardeal toate aceste atribute, în licori unice, oferind oportunitatea de a degusta, de a afla poveștile din spatele fiecărui brand și de a achiziționa vinul direct de la producător. De Sărbători, savorile moldovenești pot fi oricând o alegere inspirată pentru mesele tradiționale”, a adăugat Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.

Vernisajul Vinului va avea loc la Wonderland Resort, Sala Grande Vista, pe tot parcusul zilei de 11 decembrie, între 11:00 și 23:00, având următorul program:

  • 12:00 – 16:00 – deschiderea, degustări și întâlniri B2B și cu reprezentanți HoReCa, influenceri, rețele de distribuție, media;
  • 17:00 – 23:00 – degustări pentru publicul larg.

”Jazz Lăutăresc” cu Geta Bulacu & Focșa Trio

Evenimentul va fi completat de concertul “Jazz Lăutăresc” în interpretarea Getei Bulacu & Focșa Trio.

Costul biletului de intrare este de 80 de RON până la data de 8 decembrie, iar începând cu 9 decembrie va fi de 90 RON și include 10 degustări de vin.

Biletele pot fi achiziționate accesând acest link.

Cei interesați să participe la sesiunea B2B în intervalul 12:00 – 16:00, sunt rugați să completeze acest formular, pentru a avea acces gratuit.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova

ONVV este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator, dar și promovarea vinurilor moldovenești prin programul și brandul național „Wine of Moldova”.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii

Publicat

protest

Miercuri seara, în fața Prefecturii din Cluj-Napoca, a avut loc al treilea protest anti-Georgescu. De această dată au fost doar câteva zeci de persoane care au ținut să-și exprime apartenența la valorile europene și să tragă un semnal de alarmă cu privire la candidatul independent la prezidențiale, Călin Georgescu.

Protestatarii au scandat lozinci pro Europa și antifasciste. Pe pancartele purtate alături de steaguri tricolore și al UE scria: „Apa=H2O, punct. Până și Elena Ceaușescu știa”, „Mai bine autobuz roz în stație decât T34 la poartă”, „Jos fascismul”, „Schimbăm decorul, trecutul nu ne fură viitorul”, „Avem vocea mai puternică decât platforma electronică” sau „România este europeană în spirit și gândire”.

VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii

S-a scandat „Jos fascismul” și „România, nu uita, noi suntem de partea ta”.

protest

protest

protest

protest

protest

protest

protest

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică

Publicat

medici

Astăzi a avut loc o nouă prelevare de organe în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, în acest caz donatorul fiind un pacient de 69 de ani, aflat în moarte cerebrală, menținut în condiții fiziologice. Familia donatorului și-a dat acordul, făcând astfel gestul nobil și creștinesc de a da o nouă speranță la viață unor oameni aflați în grea suferință.

„Prelevarea de organe s-a efectuat în cadrul a Secției Clinice ATI  I și reprezintă cea de-a treia prelevare realizată de la începutul acestui an în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Echipa medicală formată din Conf. Dr. Cristina Petrișor, medicul responsabil cu identificarea și susținerea donatorului la nivel regional (KDP), Dr. Elena Ștefănescu, medic primar ATI și  Dr. Dumitru Patraș, medic primar ATI, coordonator de transplant la SCJU Cluj, au prelevat în deplină siguranță ficatul și rinichii pacientului nerecuperabil. Echipa SCJU Cluj a fost ajutată de Dr.Tudor Moisoiu și Avram Mureșan din ICUTR Cluj, alături de Dr. Popa Călin Popa și  Dr. Horea Bocșa din IRGH Cluj.

O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică

În vederea transplantării, rinichii prelevați au fost preluați de echipa ICUTR Cluj, în timp ce ficatul a fost preluat de echipa IRGH Cluj.

Profund respect și recunoștință familiei donatorului”, se arată în comunicatul spitalului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax