Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Premieră în Transilvania. Primele defibrilatoare subcutanate implantate la Institutul Inimii Cluj-Napoca

Publicat


defi 3

În data de 9 noiembrie, pentru prima dată în Transilvania, echipa formată din dr. Iulia Popa și dr. Horia Roșianu a efectuat la Institutul Inimii “Niculae Stancioiu” din Cluj-Napoca implantarea primelor două defibrilatoare subcutanate.

Dr. Horia Roșianu a declarat pentru Cluj24 că ca pâna la acea data in toata Romania erau implantate doar 5 astfel de defibrilatoare.

”Aparatele au fost achizitionate de la firma americana Boston Scientific, singurul producator din lume ale acestor aparate. Operatiile s-au facut sub directa indrumare a domnului dr. Som Zoltan de la Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet din Budapesta, unde cu putin timp în urma am efectuat un scurt training de pregatire.

Întreg suportul tehnic a fost oferit pre, intra si post operator de catre dr. Augustin Ivașcu, reprezentant al firmei Boston Scientific in Romania, iar suportul anestezic a fost oferit de catre colegul nostru anestezist dr. Cătălin Botiș”, a arătat Horia Roșianu.

Interventiile au decurs foarte bine, fără complicatii, iar dupa doua zile pacientii au si fost externati.

defi 2

Mulțumiri pentru reușita intervențiilor

”Multumim pe aceasta cale atat colegilor mai sus mentionati cit si asistentilor medicali care ne-au ajutat la realizarea acestei noi premiere pentru institutul nostru si pentru Cluj.

De asemenea multumim Universitatii de Medicia si Farmacie pentru sustinerea acordata constant, aparatul Roentgen cu care s-au facut operatiile fiind achizitionat de catre UMF, ca de altfel si intreaga renovare moderna a salii de operatie.

Desi la urma, dar nu in ultimul rand, multumesc domnului manager al Institutului Inimii, jr. Florin Crișan, pentru sustinere, pentru intelegerea actului medical si  a necesitatii achizitionarii acestor aparate, care au reprezentat singura solutie corecta din punct de vedere medical pentru cei doi bolnavi operati cu succes”, a menționat medicul clujean.

0

1

Imaginile  radiologice din proiectii antero-posterioara si laterala ale unia dintre cei doi pacienti implantati  cu S-ICD in premiera la Institutul Inimii Cluj. Se remarca sonda de defibrilare care este in afara cutiei toracice, intre piele si fata anterioara a sternului iar defibrilatorul este plasat latero-toracic sting.

 

defi 3

                dr. Ivașcu, dr. Roșianu, dr. Popa, dr. Som

A implantat sute de defibrilatoare

Defibrilatoarele implantabile sunt dispozitive cardiace electronice salvatoare de viata, destinate profilaxiei mortii subite cardiace survenite prin tulburari severe ale ritmului cardiac. Primul astfel de aparat a fost implantat la Cluj-Napoca la Institutul Inimii de catre dr. Horia Roșianu martie 2004.

”De atunci am implantat peste 500 de astfel de aparate. Tehnica presupune introducerea chirurugicală, pe calea unor vene toracice, a unei sonde speciale, sonda de defibrilare, care este avansata sub control radiologic pâna in ventriculul drept al inimii, unde se fixeaza si unde ramâne, în principiu, până la sfârsitul vietii pacientului.

Ea este conectata la defibrilatorul care este plasat sub piele  in regiunea subclaviculara stinga. Se aseamana mult cu implantarea unui stimulator cardiac, diferenta o fac insa dimensiunile ceva mai mari si proprietatile tehnice diferite ale sondei si aparatului”, a explicat dr. Roșianu.

2

3

Imaginile radiologice din proiectii altero-posterioara si laterala ale unui pacient al institutului implantat cu un defibrilator conventional cu sonda trans-venoasa, care se observa in interiorul inimii, plasata in ventriculul drept.

Acesta a precizat că pacientii purtatori ai unor astfel de aparate conventionale, cu sonda transvenoasa introdusa in inima, pot suferi in timp o serie de complicatii, unele extrem de severe.

”Sondele se pot rupe inducand socuri indecvate pâna la epuizarea completa a aparatului sau se pot infecta determinand endocardita infectioasa, practic infectarea inimii, care impune obligatoriu extragerea sondei din inimă si a aparatului si tratament antibiotic adecvat timp de 4-6 saptamini.

Extragerea sondei este o procedura foarte dificila, cu potential risc vital, motiv pentru care sunt doar 2 centre in tara care efectueaza la nevoie astfel de proceduri, unul fiind centrul nostru de la Institutul Inimii”, a relatat medicul clujean.

Nou sistem de defibrilare

defi

Pentru  cazuri bine selectionate, cu scopul de a evita astfel de complicatii, a fost pusa la punct de citiva ani buni o noua tehnica si un nou sistem de defibrilare care se numeste defibrilator subcutanat, prescurtat S-ICD (din engleza: Subcutaneous – Implantable Cardioverter Defibrillator).

”Sunt citeva diferente majore fața de vechiul sistem. Sonda de defibrilare are alt design si se implanteaza subcutanat, intre piele si fata anterioara a sternului, printr-o tehnica total diferita de cea a implantarii sondelor trans-venoase.

Defibrilatorul este cu ceva mai mare in suprafata dar mai plat si se plaseaza chirurgical latero-toracic sting, intre muschii peretelui toracic, deci nu sub piele, pentru a fi mai bine protejat si mai bine tolerat de catre pacient.

De asemenea, tehnica chirurgicala este complet diferita iar interventia se face sub analgo-sedare si anestezie regional”, a menționat Horia Roșianu.

Unul din avantajele esentiale este faptul ca intreg sistemul ramine complet subcutanat, de acolo si denumirea lui, adica nu se introduce nimic in inima sau in torace.

Acest lucru reduce la zero riscul unei infectii a inimii iar in cazul producerii umei infectii sau a unei rupturi a  sondei, aceasta se poate extrage foarte simplu, fara niciun risc pentru pacient.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Scriitorul clujean Sorin Grecu își LANSEAZĂ luni, 6 februarie, un nou volum de poezie, „Coborârea în lumină”!

Publicat

eu, cu cartea

Luni, 6 februarie a.c., ora 15.00, la Club Zipp It de pe Calea Moților nr. 147 (stația CTP de la USAMV), scriitorul clujean Sorin Grecu își va lansa cel mai nou volum de poezie, al unsprezecelea (și al nouăsprezecelea din carieră), „Coborârea în lumină”, Ed. DOTA, eveniment ce coincide cu împlinirea de către autor a vârstei de 61 de ani.

Despre personalitatea lui Sorin Grecu și despre creația sa vor vorbi scriitorii Valeria Bilț, Ion Cristofor, Adrian Țion, Ioan-Pavel Azap, cunoscutul solist de muzică ușoară Alin Oprea (“Talisman”), iar actorul Lucian Tănase – editorul cărții, directorul Editurii DOTA – va recita câteva poeme din recenta apariție editorială. Menționăm, de asemenea, coperta și ilustrațiile volumului au fost realizate de artistul plastic Adrian Grecu.

Din prefața cărții, semnată de renumitul poet clujean Ion Cristofor, desprindem următoarele aprecieri: “Poemele din Coborârea în lumină (2023) sunt explorări metodice ale coșmarului cotidian, radiografii halucinante ale unui spațiu kafkian prin care poetul rătăcește ca un damnat. Aventura poetului, această “apocalipsă a sinelui”, începe mereu în realitatea imediată, în derizoriul sufocant al concretului. Discursul liric e sistematic desolemnizat, Sorin Grecu refuzând cu consecvență stilul abstract, ermetizant, impersonal.

Poetul clujean privilegiază un limbaj direct, provocator, dotat cu o anume brutalitate a expresiei (“cuvintele-ți – odinioară tăioase de brici”). Dintre numeroasele poeme antologice ale cărții cităm aici doar un enigmatic poem de dragoste, intitulat Cerneală simpatică, în care putem descoperi și o ars poetica a autorului:“Acum înțeleg / cerneala mea a scris scrie / mai mult în clipe secrete / uneori cu sânge / de cele mai multe ori cu sentimente / bine de tot aglutinate /da-n schimb / tu ești simpática / îți place să mă rușinezi / să mă legi fără fasoane / de mărunțișuri / de lucruri / de tine / mișuni până la exasperare / prin galeriile aflate în paragină / cu toate chestiile tale femeiești / sfidătoare / viața ta prin moartea subsemnatului / un tren de mare viteză / căldura / fără de care orice cuvânt zace indescifrabil.”

Prin acest nou volum, Sorin Grecu se dovedește o personalitate profundă și originală, de mare anvergură, o voce reprezentativă a liricii actuale.”

Citește mai departe

CULTURA

1.111 elevi clujeni au luat parte la un eveniment inedit de promovare a lecturii la Școala „Ioan Bob”. Boc, printre „cititori”

Publicat

De

boc micul print

Un eveniment inedit a avut loc miercuri, de Ziua internațională a cititului. 1.111 elevi, alături de profesori, dar și reprezentanți ai mediului academic și socității civile, au participat la o lectură publică online.

Printre cei care au citit, online, s-au numărat și primarul Emil Boc, șefa Inspectoratului Școlar Cluj, Marinela Marc (foto), sau rectorul UBB, Daniel David.

marinela marc micul print

1.111 elevi clujeni au luat parte la un eveniment inedit de promovare a lecturii, inițiat de profesorii Școlii „Ioan Bob”

Inițiatorii acestui proiect au fost profesorii de la Școala Gimnazială „Ioan Bob”. Toți cei care au participat la proiect au citit din frumoasa carte „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry.

„Sper ca acest exemplu să fie urmat și de alte școli și, încă o dată, îi încurajez pe elevi să pună preț pe citit, pe carte. Nu există o cale mai bună de a avea prosperitate în viață, de a te putea împlini personal, de a sta departe de lucrurile negative decât prin educație”, a transmis primarul Emil Boc.

La lectura publică au mai participat, printre alții, și prof. univ. dr. Ion Pop – poet și critic literar, dar și actorii Ramona Dumitrean, Anca Hanu și Bogdan Bob Rădulescu.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Mijloacele de transport de la CTP Cluj au „înconjurat” Pământul de 422 de ori în 2022. Peste 17,7 milioane de km parcurși

Publicat

ctp

Mijloacele de transport aparținând Companiei de Transport Cluj-Napoca, au realizat un rulaj total de 17.718.713 km în anul 2022, echivalând cu înconjorul Pamântului de 422,1 ori.

Numărul de călătorii a crescut în anul 2022 la 177 milioane, față de 155 milioane călătorii in anul 2021.

„Primăria Cluj-Napoca si CTP Cluj-Napoca continuă pe acelasi trend de dezvoltare și în anul 2023, investind în transportul public, pentru ca acesta sa devină cât mai atractiv pentru comunitatea clujeană. Proiectele acestui an calendaristic sunt:

– Licitație în desfășurare pentru achiziția unui număr de 40 de autobuze electrice articulate cu 18 stații de încărcare lentă și 6 rapide.

– Modernizarea platformei de management a sistemului de ticketing

– Implementare/dezvoltare platformă online pentru încărcarea titlurilor de călătorie pe cardul de transport, utilizând plata cu cardul bancar

– Achizitionarea a 20 de automate stradale pentru sistemul de ticketing

– Modernizare stații și dotare cu mobilier stradal

Vă mulțumim că ne-ati ales și vă dorim călătorii plăcute cu noi și în anul 2023”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujeanul Daniel Morar câştigă 55.000 de lei pe lună (11.177 de euro). Pensionar în putere, pensie la fel

Publicat

De

daniel morar

Celebrul ex-judecător al Curții Constituţionale a României (CCR), Daniel Morar, fost procuror șef al DNA, a depus, la finalul anului trecut, o ultimă declarație de avere.

Conform documentului, Daniel Morar a încasat de la CCR venituri anuale de 283.980 de lei, la care se adaugă o pensie de serviciu, achitată de Casa de Pensii din Cluj-Napoca, în cuantum de 373.218 lei pe an. În total, Morar a încasat, din cumularea pensiei cu salariul, 657.198 de lei pe an, adică 54.766,5 lei pe lună (11.176,8 euro).

Printre altele, el mai deţine 4 case şi apartamente în suprafaţă totală de 361 mp, depozite şi titluri de peste 500.000 de euro, 150.000 de lei în depozite, şi teren de peste 26.000 mp. Daniel Morar are 56 de ani şi este pensionar de la 50 de ani.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax