Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Premieră în Transilvania. Primele defibrilatoare subcutanate implantate la Institutul Inimii Cluj-Napoca

Publicat


defi 3

În data de 9 noiembrie, pentru prima dată în Transilvania, echipa formată din dr. Iulia Popa și dr. Horia Roșianu a efectuat la Institutul Inimii “Niculae Stancioiu” din Cluj-Napoca implantarea primelor două defibrilatoare subcutanate.

Dr. Horia Roșianu a declarat pentru Cluj24 că ca pâna la acea data in toata Romania erau implantate doar 5 astfel de defibrilatoare.

”Aparatele au fost achizitionate de la firma americana Boston Scientific, singurul producator din lume ale acestor aparate. Operatiile s-au facut sub directa indrumare a domnului dr. Som Zoltan de la Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet din Budapesta, unde cu putin timp în urma am efectuat un scurt training de pregatire.

Întreg suportul tehnic a fost oferit pre, intra si post operator de catre dr. Augustin Ivașcu, reprezentant al firmei Boston Scientific in Romania, iar suportul anestezic a fost oferit de catre colegul nostru anestezist dr. Cătălin Botiș”, a arătat Horia Roșianu.

Interventiile au decurs foarte bine, fără complicatii, iar dupa doua zile pacientii au si fost externati.

defi 2

Mulțumiri pentru reușita intervențiilor

”Multumim pe aceasta cale atat colegilor mai sus mentionati cit si asistentilor medicali care ne-au ajutat la realizarea acestei noi premiere pentru institutul nostru si pentru Cluj.

De asemenea multumim Universitatii de Medicia si Farmacie pentru sustinerea acordata constant, aparatul Roentgen cu care s-au facut operatiile fiind achizitionat de catre UMF, ca de altfel si intreaga renovare moderna a salii de operatie.

Desi la urma, dar nu in ultimul rand, multumesc domnului manager al Institutului Inimii, jr. Florin Crișan, pentru sustinere, pentru intelegerea actului medical si  a necesitatii achizitionarii acestor aparate, care au reprezentat singura solutie corecta din punct de vedere medical pentru cei doi bolnavi operati cu succes”, a menționat medicul clujean.

0

1

Imaginile  radiologice din proiectii antero-posterioara si laterala ale unia dintre cei doi pacienti implantati  cu S-ICD in premiera la Institutul Inimii Cluj. Se remarca sonda de defibrilare care este in afara cutiei toracice, intre piele si fata anterioara a sternului iar defibrilatorul este plasat latero-toracic sting.

 

defi 3

                dr. Ivașcu, dr. Roșianu, dr. Popa, dr. Som

A implantat sute de defibrilatoare

Defibrilatoarele implantabile sunt dispozitive cardiace electronice salvatoare de viata, destinate profilaxiei mortii subite cardiace survenite prin tulburari severe ale ritmului cardiac. Primul astfel de aparat a fost implantat la Cluj-Napoca la Institutul Inimii de catre dr. Horia Roșianu martie 2004.

”De atunci am implantat peste 500 de astfel de aparate. Tehnica presupune introducerea chirurugicală, pe calea unor vene toracice, a unei sonde speciale, sonda de defibrilare, care este avansata sub control radiologic pâna in ventriculul drept al inimii, unde se fixeaza si unde ramâne, în principiu, până la sfârsitul vietii pacientului.

Ea este conectata la defibrilatorul care este plasat sub piele  in regiunea subclaviculara stinga. Se aseamana mult cu implantarea unui stimulator cardiac, diferenta o fac insa dimensiunile ceva mai mari si proprietatile tehnice diferite ale sondei si aparatului”, a explicat dr. Roșianu.

2

3

Imaginile radiologice din proiectii altero-posterioara si laterala ale unui pacient al institutului implantat cu un defibrilator conventional cu sonda trans-venoasa, care se observa in interiorul inimii, plasata in ventriculul drept.

Acesta a precizat că pacientii purtatori ai unor astfel de aparate conventionale, cu sonda transvenoasa introdusa in inima, pot suferi in timp o serie de complicatii, unele extrem de severe.

”Sondele se pot rupe inducand socuri indecvate pâna la epuizarea completa a aparatului sau se pot infecta determinand endocardita infectioasa, practic infectarea inimii, care impune obligatoriu extragerea sondei din inimă si a aparatului si tratament antibiotic adecvat timp de 4-6 saptamini.

Extragerea sondei este o procedura foarte dificila, cu potential risc vital, motiv pentru care sunt doar 2 centre in tara care efectueaza la nevoie astfel de proceduri, unul fiind centrul nostru de la Institutul Inimii”, a relatat medicul clujean.

Nou sistem de defibrilare

defi

Pentru  cazuri bine selectionate, cu scopul de a evita astfel de complicatii, a fost pusa la punct de citiva ani buni o noua tehnica si un nou sistem de defibrilare care se numeste defibrilator subcutanat, prescurtat S-ICD (din engleza: Subcutaneous – Implantable Cardioverter Defibrillator).

”Sunt citeva diferente majore fața de vechiul sistem. Sonda de defibrilare are alt design si se implanteaza subcutanat, intre piele si fata anterioara a sternului, printr-o tehnica total diferita de cea a implantarii sondelor trans-venoase.

Defibrilatorul este cu ceva mai mare in suprafata dar mai plat si se plaseaza chirurgical latero-toracic sting, intre muschii peretelui toracic, deci nu sub piele, pentru a fi mai bine protejat si mai bine tolerat de catre pacient.

De asemenea, tehnica chirurgicala este complet diferita iar interventia se face sub analgo-sedare si anestezie regional”, a menționat Horia Roșianu.

Unul din avantajele esentiale este faptul ca intreg sistemul ramine complet subcutanat, de acolo si denumirea lui, adica nu se introduce nimic in inima sau in torace.

Acest lucru reduce la zero riscul unei infectii a inimii iar in cazul producerii umei infectii sau a unei rupturi a  sondei, aceasta se poate extrage foarte simplu, fara niciun risc pentru pacient.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

U Cluj pierde în fața FCSB. Unicul gol al meciului a fost înscris din penalty

Publicat

FCSB-U Cluj

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.

U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.

Echipele de strat:

FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea
Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță, Musi, Gele, Gheorghiță, Al. Stoian

Antrenor: Elias Charalambous

U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – G. Simion, Codrea, Silaghi – Nistor Macalou, Thiam
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Oaidă, Rață, Fabry, Bota, Bettaieb, Miranyan, Blănuță

Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Miculescu înscrie de la 11 metri

FCSB a avut posesia în prima repriză, pe Național Arena. Meciul a fost oprit după ce Mihai Popescu a căzut pe gazon, în minutul 20, dar a revenit rapid în joc.

În minutul 40, David Miculescu a executat o lovitură după ce Silaghi îl faultează pe Baba Alhassan liberă. Dar balonul trece peste poartă. Deși jucătorii ambelor echipe au încercat să creeze faze periculoase, niciun șut nu a ”găsit” poarta, la pauză scorul a rămas 0-0.

În minutul 56 Simion îl faultează pe Daniel Bîrligea, din întoarcere, iar după analiza VAR se dictează penalty. David Miculescu transformă, în minutul 60. Este 1-0 pentru FCSB.

FCSB a avut posesia și după ce a înscris. În primul minut de prelungiri, arbitrul a anulat un gol pentru FCSB, pentru că balonul a ieșit în afara terenului, înainte de a fi trimis în poartă.

Macalou a fost aproape să înscrie în minutul 90+5, dar Tărnoveanu a reușit să respingă.

Foto: FCSB

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

Publicat

Mircea Comșa, UBB

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.

Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.

Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încredere și vot

Datele analizate, arată Mircea Comșa, provin din ultimul sondaj MKOR, iar analizele, graficele și comentariile îi aparțin.

Citește și: Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

“Tabelul de mai jos prezintă comparativ încrederea medie în instituții a votanților principalilor candidați (AL = alt candidat), plus total votanți. Scala utilizată a fost 1-7, unde 1 înseamnă încrederea cea mai mică, iar 7 încrederea cea mai mare (4 = mijlocul scalei).

Mărimea valorilor medii variază în funcție de candidat, dar mai ales în funcție de instituția evaluată. O singură valoare medie este mai mică de 2 și foarte puține sunt mai mari de 5. La un pol avem instituții care beneficiază de un nivel foarte redus de încredere (Guvern, Parlament, Partide), la celălalt pol instituții în care votanții au un nivel intermediar de încredere (Școală), restul instituțiilor beneficiind de un nivel redus de încredere”, explică sociologul clujean.

 

George Simion, votat mai degrabă de cei care au încredere minimă în Guvern

Sociologul, arată prin grafice, relația dintre preferința de vot și încredere așa cum este descrisă de rezultatele unui model de regresie logistică multinominală (variabile de control: sex, vârstă, educație și mediu de rezidență), arată sociologul.

“Celelalte condiții considerate fiind aceleași (sex, vârstă etc.), probabilitatea de vot pentru candidatul X crește/scade/rămâne constantă pe măsură ce încrederea în instituția Y crește (cele două fenomen corelează; strict pe baza acestor date și analize nu poate fi stabilită cu certitudine existența unei relații de tip cauzal între încredere și preferința de vot). De exemplu, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere minimă în Guvern (1, pe o scală de la 1 la 7), probabilitatea acestuia de a vota cu George Simion este 45% (respectiv 8% să voteze cu Crin Antonescu); dimpotrivă, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere maximă (7), probabilitatea de a vota cu Crin Antonescu este 45% (respectiv 5% să voteze cu George Simion)”, arată Mircea Comșa.

Probabilitatea de vot pentru principalii candidați

  • În general, probabilitatea de vot pentru Elena Lasconi nu variază în funcție de încrederea în instituții. Observăm totuși o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Companiile private și alți oameni, prin urmare, probabilitate de vot pentru Elena Lasconi crește pe măsură ce crește încrederea în aceste instanțe.
  • În general, probabilitatea de vot pentru Victor Ponta variază puțin în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Administrația publică locală, Bănci și Biserică. O relație negativă apare în cazul încrederii în Sistemul sanitar.
  • Probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. În doar câteva instanțe (Școală, Presă și Bănci) observăm lipsa unei relații. În restul situațiilor (mai ales Guvern, Parlament, Partide, Justiție, Companii private și alți oameni), observăm o relație pozitivă, adică, cu cât încrederea este mare, cu atât probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu este mai mare.
  • Probabilitatea de vot pentru Nicușor Dan variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Poliție, Sistem Sanitar, Companii private, Presă și BNR: o încredere mai mare în aceste instituții este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru Nicușor Dan. O relație negativă apare în cazul încrederii în Biserică.
  • Probabilitatea de vot pentru George Simion variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Comparativ cu Crin Antonescu, relația dintre vot și încredere este în general inversată. În două instanțe (Sistemul sanitar și Administrația publică locală) relația este redusă și ușor negativă. În cazul Bisericii este puternic pozitivă, iar în cazul Școlii pozitivă. În restul situațiilor relația este cel puțin negativă. O relație puternic negativă apare mai ales în cazul încrederii în Guvern, Partide, Justiție, Poliție, Companii private, Presă, BNR și alți oameni: o încredere scăzută în aceste instanțe este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru George Simion.

Opțiunea de vot, asociată cel mai puternic cu încrederea în Guvern, Partide și Justiție

Sociologul clujean arată că există o relație puternică între vot și încrederea în instituții.

“Pe baza acestor date, considerând toți candidații, pare că opțiunea de vot este asociată cel mai puternic cu încrederea în trei instituții: Guvern, Partide și Justiție. Un alegător fără încredere în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu George Simion. Un alegător cu încredere mare în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu Crin Antonescu. Restul alegătorilor se situează undeva între aceste extreme”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.

AICI găsiți graficele explicative

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Publicat

Fan U Cluj reținut de polițiștii clujeni pentru violențe

Bărbatul reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, în urma mai multor incidente care au avut loc după derby-ul Clujului, este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj.

Acesta a ajuns 24 de ore după gratii după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj.

Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Potrivit unor surse Cluj24.ro, bărbatul de 38 de anise numește Marius Băncilă și fost identificat după aproape 6 zile de o echipă complexă de investigații.

Acesta a fost identificat după ce polițiștii au

vizionat zeci de ore de imagini de pe camerele de supraveghere și au vorbit cu membri ai galeriei U Cluj.

Tânărul rănit este fan CFR Cluj și student al UBB

Bărbatul reținut de polițiști era cu un grup de alte 7 persoane cțnd i-au agresat pe cei doi fani ai CFR Cluj în Parcul Central din Cluj-Napoca. Ulterior, când cei doi tineri se aflau pe Spaiul Independenței, Marius Băncilă a aruncat cu o sticlă care l-a rănit în față pe unul dintre fanii CFR Cluj.

Tănărul de 19 ani s-a prezentat la UPU și a fost diagnosticat cu fractură de piramidă nazală. Analizele medicale și investigațiile imagistice efectuate în UPU și la Camera de gardă ORL nu au evidențiat alte afecțiuni. A plecat la domiciliu cu recomandări de tratament. Tânărul este student la UBB și și-a scos certificat medico-legal în urma loviturilor primite.

Polițiștii continuă cercetările și față de celelalte persoane identificate, 7 la număr, cu vârste între 25 și 35 de ani, respectiv un băiat de 16 ani. În funcție de participația și implicarea fiecăreia în comiterea faptelor vor fi dispuse măsurile legale care se impun, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii au mai transmis că, până în acest moment, din verificările efectuate nu au rezultat date sau indicii care să conducă la concluzia că faptele ar fi fost săvârșite pe motive de etnie sau rasă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea schimbă foaia la Cluj. Ploi, ninsori și VISCOL la munte, până luni

Publicat

De

Se întoarce iarna la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de vreme rea, valabil și pentru județul Cluj.

Astfel, începând de sămbătă, 5 aprilie, ora 23.00 și până luni, 7 aprilie, ora 18.00, se vor semnala intensificări ale vântului în tot județul, precipitații, inclusiv ninsori, și viscol la munte.

Vremea schimbă foaia la Cluj

Potrivit meteorologilor, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 -70 de kilometri pe oră. La munte rafalele vor fi de 75 – 85 de kilometri pe oră, iar la peste 1.700 de metri de 90 – 100 de kilometri pe oră, și temporar va fi viscol.

În Tranasilvania vor predomina ninsorile, care local și temporar vor fi viscolite.
 Se va depune strat de zăpadă în medie de 5 -10 centimetri și de 15-20 de centimetri la munte.

Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative. Temperaturile minime se vor situa în general între -7 și 2 grade. Local se va produce brumă și îngheț la sol.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate