Connect with us

EDUCATIE

EXCLUSIV. Mănușă INTELIGENTĂ, permite identificarea unor bacterii patogene. Invenţie a cercetătorilor de la UMFIH Cluj-Napoca

Publicat


Manusa inteligenta

O mănușă inteligentă, care permite identificarea prezenţei unor bacterii patogene în probe de apă, a fost inventată de cercetătorii de la UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, aceasta având aplicabilitate în caz de dezastre naturale – cutremure sau inundații, pentru testarea contaminării accidentale, dar care poate fi utilizată și pentru detectarea bacteriilor din ape de suprafaţă şi fântâni, în zone fără apă potabilă.

Detectarea rapidă a bacteriilor

Echipa Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică a UMFIH, coordonată de Prof. dr. Cecilia Cristea, a participat din anul 2020 în proiectul european PathoCert, în cadrul căruia s-au dezvoltat mai multe dispozitive printre care si  senzori electrochimici, pentru detectarea unor bacterii patogene prin intermediul amprentelor electrochimice, mai precis prin detectarea factorilor de virulenţă.

”Până în acest moment am pus la punct senzorii care permit detectarea bacteriilor patogene Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella sp şi a Staphylococcus aureus din ape de suprafață.

Ȋn final, ne dorim să dezvoltăm o baterie de 6 senzori pentru 6 bacterii, deci un dispozitiv rapid de detecție simultană a acestora, care să permită obţinerea răspunsului într-un interval de sub 4 minute, comparativ cu metodele curente, bazate pe culturi de laborator, care durează 12 – 18 ore sunt rapide si sensibile.

Manușa inteligenta

Senzorii dezvoltaţi până în prezent au permis determinarea bacteriilor menţionate din probe de apă, o aplicaţie de interes mai ales în condițiile în care există zone în România în care nu există apă potabilă și se folosesc puțuri de aducțiune sau fântâni.

Proiectul dezvoltat nu a fost destinat strict României, ci este vorba de un proiect european de tip Horizon 2020, iar partenerii din proiect sunt din mai multe țări europene, cum ar fi Spania, Cipru, Grecia, Olanda, dar si Coreea de Sud.

Vă daţi seama că dezvoltarea unui astfel de dispozitiv rapid este deosebit de importantă”, a explicat Prof. Dr. Cecilia Cristea pentru Cluj24.

Colaborarea cu un renumit profesor american

Aceasta a precizat că ideea mănușii inteligente a apărut în 2015, dupa  tragedia de la Clubul Colectiv din București, când au murit foarte mulţi pacienti  tineri în spitale, ”colonizați cu toate bacteriile posibile”, fiind victime ale infecţiilor intraspitaliceşti.

”În anul 2017, am beneficiat de un stagiu de cercetare în laboratorul domnului profesor Joseph Wang de la Universitatea California din San Diego, Statele Unite ale Americii, profesor care este în prezent cel mai citat cercetător pe partea de biosenzori și senzori electrochimici purtabili.

Cercetătorii americani sunt foarte bine orientați către cercetare aplicativă, având acces atât la surse de finanţare, cât şi la infrastructură de cercetare modernă.

În perioada petrecută în laboratorul profesorului Wang, am fost uimită să văd numărul mare de colaborări ale grupului cu firme şi companii private, dar şi frecvența întâlnirilor pe care acesta o avea acesta cu reprezentanţii companiilor interesate să investească în cercetare.

Erau cel puțin 3 companii în fiecare zi care veneau cu probleme pentru care solicitau soluții din partea cercetătorilor. Bineînţeles că cercetarea era susţinută financiar integral de firmele respective, urmând ca acestea să fie beneficiarii principali ai soluţiilor rezultate.

Ȋn plus, o mare parte din finanţarea din cadrul grupului coordonat de profesorul Wang, provine din proiecte derulate pentru Guvernul SUA si diversele departamente ale acestuia, dar și de companii private.

Dispozitiv rapid

Discutând cu profesorul Wang, mi-a venit ideea dezvoltării unui dispozitiv foarte rapid, util pentru rezolvarea problemei importante cu care se confruntă sistemul medical nu doar din ţara noastră şi anume răspândirea bacteriilor patogene, și mai ales a celor care au dezvoltat rezistenţă la dezinfectante sau antibioterapie.

Metodele actuale, bazate pe metoda difuzimetrică, durează foarte mult timp, iar în momentul în care este vorba de un bolnav în stare gravă, mai ales un mare ars, o metodă rapidă de identificare a prezentei bacteriilor poate schimba decisiv atât tratamentul cât şi şansele pacientului de vindecare.

I-am propus să încercăm să facem o mănușă inteligentă, cu senzorii electrochimici imprimaţi pe degete, care ar fi foarte ușor de utilizat de către medici sau personalul din spitale”, a subliniat coordonatorul echipei de cercetători de la UMFIH Cluj-Napoca.

Test rapid de avertizare

Manusa inteligenta

Astfel, s-a început proiectul în cadrul căruia s-a reușit amprentarea electrochimică şi identificarea bacteriilor patogene Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa prin intermediul unor factori de virulență, dar în momentul în care s-a dorit validarea rezultatelor pe probe din spital, acest lucru a fost imposibil.

”Prin urmare, am intrat în acest consorțiu internaţional, în cadrul proiectului PathoCert, unde s-a pornit de la premisa riscului de contaminare bacteriană care poate să aparaă în momentul în care are loc un cutremur masiv sau sunt inundații de amploare  si a interventiei rapide a salvatorilor, în primul rând pompierii sau personalul aflat în misiuni de salvare, astfel încât riscurile asumate de aceştia să fie minime.

Coordonatorul proiectului a analizat solicitările utilizatorilor finali şi s-a stabilit modul în care se doreşte echiparea operatorilor de pe teren astfel încât, dacă se întâmplă o contaminare masivă cu bacterii, aceasta să fie detectată într-un interval foarte scurt și să avertizeze populația în timp util”, a menționat Prof. Dr. Cecilia Cristea.

Cercetătorul clujean a precizat că echipa pe care o coordonează a făcut parte dintr-o echipă multinaţională care s-a ocupat de activităţile dintr-un pachet de lucru în care s-a propus dezvoltarea a trei dispozitive, toate având ca obiectiv detectarea Escherichia coli, dar cu trei metode diferite, metoda dezvoltată în cadrul UMFIH fiind cea de avertizare, dar şi singura care a permis detectarea simultană a Escherichia coli si a Pseudomonas Aeruginosa.

Test rapid de avertizare

”Ȋn cadrul echipei UMFIH nu s-a vizat neapărat analiza cantitativă, ci dezvoltarea unui test rapid de avertizare, deci identificarea rapida a prezenţei celor două bacterii .

În probele de apă care au fost analizate este un număr foarte mare de colonii de Escherichia coli sau Pseudomonas aeruginosa, astfel că dispozitivul dezvoltat de noi a permis analiza rapidă, urmând ca  celelalte două tehnici dezvoltate de partenerii noștri din Olanda și din Suedia, care au posibilitatea de a analiza cantitativ, să determine dacă în probă sunt 12 bacterii sau 12 milioane de colonii, deci să vină cu această parte de detecție cantitativă, realizată într-un timp mai lung (30 minute, respectiv 2 ore).

Ȋn cadrul proiectului PathoCert am avut şansa să validăm senzorii dezvoltaţi de noi pe diverse probe de apă: apă potabilă, apă de suprafață, apă din lacuri, sau apă de mare.

Echipele de utilizatori finali din proiect s-au pregătit și au gândit diferite scenarii pentru a stabili cum trebuie să acționeze în caz de dezastre.

Am participat la aceste scenarii în Granada, în Salonic, în Cipru, la Limassol, dar şi în Bulgaria, iar demonstraţiile noastre au fost încununate de succes şi au fost foarte apreciate”, a mai subliniat coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică.

Cerere de brevet depusă la OSIM

Prof. Dr. Cecilia Cristea a precizat că au fost trei scenarii în care mănușa inteligentă şi senzorii electrochimici dezvoltaţi de către echipa de la UMFIH Cluj-Napoca au fost testați pe probe reale, după ce, în prealabil, s-a realizat o validare intra-laboratoare, iar electrozii și dispozitivul portabil au fost trimise în Spania şi în Olanda la trei parteneri din proiect.

”Tehnologia este destul de matură, în prezent fiind inclusă într-o cerere de brevet de invenţie depusă la OSIM.

Dorim să mergem și mai departe, pentru că mai avem un proiect, coordonat de colega mea șef de lucrări dr. Andreea Cernat, pentru detecția Staphylococcus aureus din probe biologice”, a mai menționat Prof. Dr. Cecilia Cristea.

De la mănușă la stick

Cercetătorii clujeni au avansat cu proiectul și s-a trecut de la mănușa inteligentă la dispozitivul denumit în proiect PathoTEStick, reprezentat de un stick inteligent care se cuplează la un minipotențiostat, alimentat şi operat cu ajutorul telefonului mobil.

”Stick-ul se introduce în proba de apă, ser, sau în alte probe biologice și în mai puţin de 4 minute avem răspunsul privind prezenţa sau absenţa bacteriilor în proba analizată.

Există şi un soft pe care l-au dezvoltat partenerii din Cipru adaptat pentru nevoile proiectului şi ale utilizatorilor finali.

Sistemul nu realizează o detecție cantitativă, ci doar semnalează  faptul că în apă există Escherichia coli şi Pseudomonas aeruginosa, și asta se poate face simultan, ceea ce este încă un beneficiu important al acestui dispozitiv.

Detectarea a 6 bacterii

Scopul nostru este să reuşim detectarea simultană a 6 bacterii patogene şi le vom selecta pe cele care pun mari probleme în practică, iar acest deziderat se doreşte să fie realizat cu ajutorul senzorilor noștri.

Avem în prezent mănuşa cu trei celule electrochimice imprimate pe trei degete, care permit detectarea rapidă a trei bacterii. simultană a trei analiţi de interes.

Se poate face detectarea din apă, dar și de pe o suprafață solidă, caz în care este nevoie de o picătură de gel care să înlocuiască electrolitul lichid și de un timp de contact de minim 40 de secunde.

Conceptul iniţial a fost realizat în 2017, dar, în timp, totul va fi miniaturizat şi adaptat în funcţie de nevoile utilizatorilor finali.

Pentru a dezvolta un potențiostat miniaturizat am avea nevoie de o echipă tehnică, și aici intervine necesitatea interdisciplinarității în cercetarea aplicativă”, a conchis Prof. Dr. Cecilia Cristea.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Mesajul de Paști al mitropolitului Clujului: Credința fără fapte bune e moartă. Dragostea adevărată este jertfelnică

Publicat

De

pasti IPS

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, i-a îndemnat pe credincioși să facă fapte bune de Paști spunând că credința fără fapte e moartă. Înaltul ierarh ortodox a făcut referire și la războaiele din Ucraina și Gaza și și-a exprimat speranța că pacea va triumfa în cele din urmă.

”Lucrul acesta îl propunem și noi, acum, în preajma Paștilor încă o dată, ca dragostea noastră față de cei din casă, față de cei din comunitate, față de cei din oraș, față de cei din țară, să fie o dragoste jertfelnică.

Dragostea adevărată este jertfelnică

paști ips

Noi suntem prea mici pentru probleme atât de mari, dar abordez și o problemă mare. Noi, cei mici, ne putem doar ruga. E vorba de cele două războaie, războiul din Ucraina și cel din Gaza.

În Ucraina e războiul dintre două țări creștine. E adevărat că în Gaza nu sunt toți creștini, dar sunt puțin creștini. Acolo întrebarea este unde e dragostea creștină atunci când vrei să-l pui la punct pe celălalt cu bombe, cu arme?

Dragostea adevărată este jertfelnică.

Lucrurile mici pe care noi le putem pune în practică trebuie să le facem, să iubim nu numai cu cuvântul pe cei din jurul nostru, ci cu fapta.

Lucrurile pe care le putem face pentru ei să le facem întotdeauna, și acum cu prilejul Paștilor, să le facem când au nevoie.

Sărbătoare frumoasă

Tuturor creștinilor noștri le dorim o sărbătoare frumoasă și nouă înșine și lor sfatul acesta li-l dăm, ca dragostea lor față de cei din jur să fie una jertfelnică, concretă, prin fapte bune.

Credința fără faptă este moartă, zice Sfântul Iacob, și atunci dacă așa gândim putem cu tot sufletul la sfârșitul slujbei Învierii, să cântăm <<unul cu altul altul să ne îmbrățișăm, să zicem fraților și celor ce ne urăsc pe noi, să iertăm toate pentru Înviere>>”, a spus mitropolitul Clujului.

Citește mai departe

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Tânără de 26 de ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Publicat

cioban tarcea elena

„La data de 28 aprilie 2024, în jurul orei 20.00, Secția 4 Poliție Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că CIOBAN TARCEA ELENA, în vârstă de 26 de ani, în cursul zilei de 26 aprilie a.c., în jurul orei 18.00, a plecat de la imobilul din municipiul Cluj-Napoca, fără a se cunoaște direcția de deplasare, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,65 m, 60 de kilograme, păr blond, lung, prins în coadă, ochi căprui, ten deschis.

AȚI VĂZUT-O? Tânără de 26 de ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Cluj-Napoca. Sunați la 112

La momentul plecării aceasta purta un tricou de culoare gri cu inscripție “Adidasˮ, pantaloni negri cu inscripție “Adidasˮ și pantofi sport de culoare roz.

cioban tarcea elena

Aceasta are un tatuaj pe antebrațul mâinii drepte reprezentând 2 trandafiri și un tatuaj în zona gâtului, reprezentând o inimioara și numele EMANUEL.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Trasee DEVIATE cu ocazia slujbei de Paște de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul de pe Fabricii

Publicat

autobuze ctp

CTP Cluj anunță trasee deviate cu ocazia slujbei de Paște de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul de pe str.Fabricii de duminică 5 mai 2024, în intervalul orar 9:30 – 12:30.

„Din cauza restricțiilor de circulație impuse, următoarele linii de transport vor circula pe trasee deviate, după cum urmează:

Linia 14 (Str. Bucium – Bd. Muncii) – troleibuze:

TUR: Bd. 21 Decembrie 1989 – str. Paris – str. Campul Painii – str. Fabricii – B-dul Muncii;

RETUR: B-dul Muncii – Str. Fabricii – str. Campul Painii – str. Paris – str. Bucuresti – str. Traian – P-ta M. Viteazul – str. Regele Ferdinand – str. Memorandumului.

CTP Cluj: Trasee DEVIATE cu ocazia slujbei de Paște de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul de pe Fabricii

Linia 48 (Al. Baisoara – Bd. Muncii)- autobuze:

TUR: Str. A. Vlaicu – Bd. 21 Decembrie – str. Buftea – str Gorunului – str. Bucuresti – str. Fabricii– B-dul Muncii;

RETUR: B-dul Muncii – Str. Fabricii – str. Bucuresti – str. Gorunului – str. Buftea – bd. 21 Decembrie – str. A. Vlaicu.

Autobuzele si troleibuzele companiei de transport public vor opri in toate statiile de pe traseul deviat”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lunea Mare, ziua în care începe Săptămâna Patimilor. Semnificații, TRADIȚII și obiceiuri

Publicat

paste pixabay

Azi e Lunea Mare, ziua în care începe Săptămâna Patimilor, săptămâna premergătoare Paștilor, în care creștinii se pregătesc pentru întâmpinarea sărbătorii Învierii Domnului.

Săptămâna Patimilor este o săptămână plină de tradiții și obiceiuri la creștini, scrie Alba24.ro.

La biserică, în Lunea Mare se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.

Acasă femeile încep curățenia de Paște. De asemenea este și săptămâna deniilor.

Lunea Mare din Săptămâna patimilor

Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

Aceasta este o pildă dată omului, din care trebuie să reţină că, la judecata de apoi, Dumnezeu nu doar va răsplăti, ci va şi pedepsi pe cei care nu au rodit.

Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște.

Curățenia de Paște

Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!

Pomenirea lui Iosif

În Lunea Mare se face pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor. Numele de Iosif înseamnă „El (Domnul) adaugă”. Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob și primul al Rahilei.

În Biblie se povestește că într-o zi, bătrânul Iacob îl trimite pe Iosif să-i aducă vești despre frații lui, care erau plecați cu oile la câmp.

Frații săi, erau invidioși pe acesta din momentul în care le vestise câteva vise: „Eram la câmp cu toții și legam snopi.

Snopii mei stăteau drept, iar ai voștri se plecau spre ai mei”, „se părea că soarele, luna și unsprezece stele se aplecau și se închinau în fața mea”. În urma acestor descoperiri, frații săi și-au pus în gând să îl omoare.

Lunea Marea, tradiții în săptămâna Patimilor

Văzându-l de departe că vine de la casa tatălui spre ei, aceștia au zis: „Iată visătorul! Haidem să-l omorâm și să-l aruncăm într-un puț și să zicem ca l-a mâncat o fiară sălbatică și vom vedea ce se va alege de visurile lui”.

Însă Ruben, unul dintre frații săi, le-a zis: „Nu, să nu vărsați sânge! Aruncați-l mai bine în puțul acela din pustiu, dar mâinile să nu vi le puneți pe el”. Este aruncat în puț, însă, este scos de acolo pentru a fi vândut cu 30 de arginți unor negustori.

Pentru a-și acoperi fapta, frații săi au tăiat un ied, au rupt haina lui Iosif și au înmuiat-o în sânge.

Seara, ajunși acasă, i-au arătat haina lui Iacob, spunându-i acestuia că Iosif a fost mâncat de o fiară sălbatică.

Iosif, fiul patriarhului Iacob, prefigurarea lui Hristos

Iosif, aruncat de frații săi în fântână, semnifică punerea lui Hristos în mormânt. Scriptura ne atrage atenția că fântână era lipsită de apă, semn că acel loc nu mai putea dărui și întreține viața.

Până la Învierea lui Hristos, mormântul era chipul morții. Nu întâmplător, cel demonizat din ținutul Ghergheșenilor, locuia în morminte, în locul în care nu mai există relație, viață.

Și după cum fântâna în care a fost pus, rămâne goală, la fel se întâmplă și cu mormântul Domnului. Acest mormânt e o mărturie a faptului că și mormintele noastre vor rămâne goale. Prin Învierea Domnului, mormântul nu mai este loc de veci.

Iosif, vândut de frații săi în Egipt pentru 30 de arginți, este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.

Smochinul neroditor

Evanghelistul Marcu vorbind despre smochinul neroditor spune: „Iar a doua zi ieșind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Și văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă dacă va găsi ceva în el. Venind la el, n-a găsit nimic decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. Și a zis Iisus smochinului: Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac” (Marcu 11, 12-14), iar Evanghelistul Matei ne spune că: „Îndată s-a uscat smochinul” (Matei 21, 19).

În tâlcuirile unor Sfinți Părinți, acest smochin neroditor este simbolul sinagogii, care nu a adus rodul mântuirii pe care l-a odrăslit din plin Biserica creștină.

Însă, în tălcuirea lui Isidor Pelusiotul el are alt înțeles: „Pomul călcării poruncii a fost smochinul. Din frunzele lui și-au făcut acoperamant strămoșii noștri călcători de poruncă.

Din pricina că n-a fost blestemat atunci, a fost blestemat acum de Hristos, ca un iubitor de oameni, ca să nu mai facă rod, care este pricina păcatului. Iar că păcatul se aseamănă cu smochina este lucrul destul de limpede: Are dulceața plăcerii, lipiciunea păcatului, iar la urmă, usturimea și iuțimea conștiinței.

Istoria smochinului a fost așezata aici pentru a ne îndemna la umilință, după cum istoria lui Iosif a fost așezată pentru a ne înfățișa pe Hristos. Fiecare suflet lipsit de orice roada duhovnicească este un smochin.

Dacă Domnul nu găsește în el odihnă, a doua zi, adică dupa viața aceasta de acum, îl usucă prin blestem și-l trimite în focul veșnic. Smochinul uscat din Sfânta Evanghelie este ca un stâlp cu totul uscat, care îngrozește pe cei care nu fac rod potrivit de virtute”.

Săptămâna Patimilor – semnificația deniilor

Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, denia se mai numeşte „straste”, ce înseamnă „patimă”.

Luni, marţi şi miercuri se oficiază Liturgia darurilor mai înainte sfinţite. În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia. În unele mănăstiri, în Joia Patimilor are loc ritualul spălării picioarelor, care aminteste de gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină, care a spălat picioarele ucenicilor. În mănăstiri, stareţul este cel care spală picioarele monahilor.

În Vinerea Mare, fiind o zi aliturgică, nu se săvârşeşte Sânta Liturghie. Dimineaţa, se scoate Epitaful din Sfantul Altar şi se aşează pe o masă, în mijlocul bisericii, cu Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare.

Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză ce reprezinta scena punerii în mormânt a Mântuitorului). După aceasta procesiune, preoţii aşează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde ramane până în miercurea din ajunul Înălţării Domnului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax