EDUCATIE
EXCLUSIV. Mănușă INTELIGENTĂ, permite identificarea unor bacterii patogene. Invenţie a cercetătorilor de la UMFIH Cluj-Napoca

O mănușă inteligentă, care permite identificarea prezenţei unor bacterii patogene în probe de apă, a fost inventată de cercetătorii de la UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, aceasta având aplicabilitate în caz de dezastre naturale – cutremure sau inundații, pentru testarea contaminării accidentale, dar care poate fi utilizată și pentru detectarea bacteriilor din ape de suprafaţă şi fântâni, în zone fără apă potabilă.
Detectarea rapidă a bacteriilor
Echipa Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică a UMFIH, coordonată de Prof. dr. Cecilia Cristea, a participat din anul 2020 în proiectul european PathoCert, în cadrul căruia s-au dezvoltat mai multe dispozitive printre care si senzori electrochimici, pentru detectarea unor bacterii patogene prin intermediul amprentelor electrochimice, mai precis prin detectarea factorilor de virulenţă.
”Până în acest moment am pus la punct senzorii care permit detectarea bacteriilor patogene Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella sp şi a Staphylococcus aureus din ape de suprafață.
Ȋn final, ne dorim să dezvoltăm o baterie de 6 senzori pentru 6 bacterii, deci un dispozitiv rapid de detecție simultană a acestora, care să permită obţinerea răspunsului într-un interval de sub 4 minute, comparativ cu metodele curente, bazate pe culturi de laborator, care durează 12 – 18 ore sunt rapide si sensibile.
Senzorii dezvoltaţi până în prezent au permis determinarea bacteriilor menţionate din probe de apă, o aplicaţie de interes mai ales în condițiile în care există zone în România în care nu există apă potabilă și se folosesc puțuri de aducțiune sau fântâni.
Proiectul dezvoltat nu a fost destinat strict României, ci este vorba de un proiect european de tip Horizon 2020, iar partenerii din proiect sunt din mai multe țări europene, cum ar fi Spania, Cipru, Grecia, Olanda, dar si Coreea de Sud.
Vă daţi seama că dezvoltarea unui astfel de dispozitiv rapid este deosebit de importantă”, a explicat Prof. Dr. Cecilia Cristea pentru Cluj24.
Colaborarea cu un renumit profesor american
Aceasta a precizat că ideea mănușii inteligente a apărut în 2015, dupa tragedia de la Clubul Colectiv din București, când au murit foarte mulţi pacienti tineri în spitale, ”colonizați cu toate bacteriile posibile”, fiind victime ale infecţiilor intraspitaliceşti.
”În anul 2017, am beneficiat de un stagiu de cercetare în laboratorul domnului profesor Joseph Wang de la Universitatea California din San Diego, Statele Unite ale Americii, profesor care este în prezent cel mai citat cercetător pe partea de biosenzori și senzori electrochimici purtabili.
Cercetătorii americani sunt foarte bine orientați către cercetare aplicativă, având acces atât la surse de finanţare, cât şi la infrastructură de cercetare modernă.
În perioada petrecută în laboratorul profesorului Wang, am fost uimită să văd numărul mare de colaborări ale grupului cu firme şi companii private, dar şi frecvența întâlnirilor pe care acesta o avea acesta cu reprezentanţii companiilor interesate să investească în cercetare.
Erau cel puțin 3 companii în fiecare zi care veneau cu probleme pentru care solicitau soluții din partea cercetătorilor. Bineînţeles că cercetarea era susţinută financiar integral de firmele respective, urmând ca acestea să fie beneficiarii principali ai soluţiilor rezultate.
Ȋn plus, o mare parte din finanţarea din cadrul grupului coordonat de profesorul Wang, provine din proiecte derulate pentru Guvernul SUA si diversele departamente ale acestuia, dar și de companii private.
Dispozitiv rapid
Discutând cu profesorul Wang, mi-a venit ideea dezvoltării unui dispozitiv foarte rapid, util pentru rezolvarea problemei importante cu care se confruntă sistemul medical nu doar din ţara noastră şi anume răspândirea bacteriilor patogene, și mai ales a celor care au dezvoltat rezistenţă la dezinfectante sau antibioterapie.
Metodele actuale, bazate pe metoda difuzimetrică, durează foarte mult timp, iar în momentul în care este vorba de un bolnav în stare gravă, mai ales un mare ars, o metodă rapidă de identificare a prezentei bacteriilor poate schimba decisiv atât tratamentul cât şi şansele pacientului de vindecare.
I-am propus să încercăm să facem o mănușă inteligentă, cu senzorii electrochimici imprimaţi pe degete, care ar fi foarte ușor de utilizat de către medici sau personalul din spitale”, a subliniat coordonatorul echipei de cercetători de la UMFIH Cluj-Napoca.
Test rapid de avertizare
Astfel, s-a început proiectul în cadrul căruia s-a reușit amprentarea electrochimică şi identificarea bacteriilor patogene Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa prin intermediul unor factori de virulență, dar în momentul în care s-a dorit validarea rezultatelor pe probe din spital, acest lucru a fost imposibil.
”Prin urmare, am intrat în acest consorțiu internaţional, în cadrul proiectului PathoCert, unde s-a pornit de la premisa riscului de contaminare bacteriană care poate să aparaă în momentul în care are loc un cutremur masiv sau sunt inundații de amploare si a interventiei rapide a salvatorilor, în primul rând pompierii sau personalul aflat în misiuni de salvare, astfel încât riscurile asumate de aceştia să fie minime.
Coordonatorul proiectului a analizat solicitările utilizatorilor finali şi s-a stabilit modul în care se doreşte echiparea operatorilor de pe teren astfel încât, dacă se întâmplă o contaminare masivă cu bacterii, aceasta să fie detectată într-un interval foarte scurt și să avertizeze populația în timp util”, a menționat Prof. Dr. Cecilia Cristea.
Cercetătorul clujean a precizat că echipa pe care o coordonează a făcut parte dintr-o echipă multinaţională care s-a ocupat de activităţile dintr-un pachet de lucru în care s-a propus dezvoltarea a trei dispozitive, toate având ca obiectiv detectarea Escherichia coli, dar cu trei metode diferite, metoda dezvoltată în cadrul UMFIH fiind cea de avertizare, dar şi singura care a permis detectarea simultană a Escherichia coli si a Pseudomonas Aeruginosa.
Test rapid de avertizare
”Ȋn cadrul echipei UMFIH nu s-a vizat neapărat analiza cantitativă, ci dezvoltarea unui test rapid de avertizare, deci identificarea rapida a prezenţei celor două bacterii .
În probele de apă care au fost analizate este un număr foarte mare de colonii de Escherichia coli sau Pseudomonas aeruginosa, astfel că dispozitivul dezvoltat de noi a permis analiza rapidă, urmând ca celelalte două tehnici dezvoltate de partenerii noștri din Olanda și din Suedia, care au posibilitatea de a analiza cantitativ, să determine dacă în probă sunt 12 bacterii sau 12 milioane de colonii, deci să vină cu această parte de detecție cantitativă, realizată într-un timp mai lung (30 minute, respectiv 2 ore).
Ȋn cadrul proiectului PathoCert am avut şansa să validăm senzorii dezvoltaţi de noi pe diverse probe de apă: apă potabilă, apă de suprafață, apă din lacuri, sau apă de mare.
Echipele de utilizatori finali din proiect s-au pregătit și au gândit diferite scenarii pentru a stabili cum trebuie să acționeze în caz de dezastre.
Am participat la aceste scenarii în Granada, în Salonic, în Cipru, la Limassol, dar şi în Bulgaria, iar demonstraţiile noastre au fost încununate de succes şi au fost foarte apreciate”, a mai subliniat coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică.
Cerere de brevet depusă la OSIM
Prof. Dr. Cecilia Cristea a precizat că au fost trei scenarii în care mănușa inteligentă şi senzorii electrochimici dezvoltaţi de către echipa de la UMFIH Cluj-Napoca au fost testați pe probe reale, după ce, în prealabil, s-a realizat o validare intra-laboratoare, iar electrozii și dispozitivul portabil au fost trimise în Spania şi în Olanda la trei parteneri din proiect.
”Tehnologia este destul de matură, în prezent fiind inclusă într-o cerere de brevet de invenţie depusă la OSIM.
Dorim să mergem și mai departe, pentru că mai avem un proiect, coordonat de colega mea șef de lucrări dr. Andreea Cernat, pentru detecția Staphylococcus aureus din probe biologice”, a mai menționat Prof. Dr. Cecilia Cristea.
De la mănușă la stick
Cercetătorii clujeni au avansat cu proiectul și s-a trecut de la mănușa inteligentă la dispozitivul denumit în proiect PathoTEStick, reprezentat de un stick inteligent care se cuplează la un minipotențiostat, alimentat şi operat cu ajutorul telefonului mobil.
”Stick-ul se introduce în proba de apă, ser, sau în alte probe biologice și în mai puţin de 4 minute avem răspunsul privind prezenţa sau absenţa bacteriilor în proba analizată.
Există şi un soft pe care l-au dezvoltat partenerii din Cipru adaptat pentru nevoile proiectului şi ale utilizatorilor finali.
Sistemul nu realizează o detecție cantitativă, ci doar semnalează faptul că în apă există Escherichia coli şi Pseudomonas aeruginosa, și asta se poate face simultan, ceea ce este încă un beneficiu important al acestui dispozitiv.
Detectarea a 6 bacterii
Scopul nostru este să reuşim detectarea simultană a 6 bacterii patogene şi le vom selecta pe cele care pun mari probleme în practică, iar acest deziderat se doreşte să fie realizat cu ajutorul senzorilor noștri.
Avem în prezent mănuşa cu trei celule electrochimice imprimate pe trei degete, care permit detectarea rapidă a trei bacterii. simultană a trei analiţi de interes.
Se poate face detectarea din apă, dar și de pe o suprafață solidă, caz în care este nevoie de o picătură de gel care să înlocuiască electrolitul lichid și de un timp de contact de minim 40 de secunde.
Conceptul iniţial a fost realizat în 2017, dar, în timp, totul va fi miniaturizat şi adaptat în funcţie de nevoile utilizatorilor finali.
Pentru a dezvolta un potențiostat miniaturizat am avea nevoie de o echipă tehnică, și aici intervine necesitatea interdisciplinarității în cercetarea aplicativă”, a conchis Prof. Dr. Cecilia Cristea.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj

Carrefour a început o amplă campanie de retragere și rechemare de la consumatori a 12 sortimente de paste alimentare marca Carrefour Classic, fabricate de Ghigi 1870 S.p.A., indiferent de lot sau termen de valabilitate.
Măsura a fost luată după ce s-a constatat că produsele nu aveau menționat pe etichetă posibilul conținut de muștar, un important alergen care poate provoca reacții severe persoanelor sensibile.
Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj
Produsele au fost vândute în principalele orașe din țară, inclusiv București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Oradea și Galați, în cele peste 300 de magazine ale rețelei.
Sortimentele retrase includ diverse tipuri de paste, atât obișnuite cât și integrale: Fusilli, Farfalle, Conchigliette, Penne Rigate, Spaghetti, Mezze Penne, Mezze Maniche și Tortiglioni.
Consumatorii care dețin aceste produse sunt sfătuiți să nu le consume, în special persoanele alergice la muștar, și să le returneze în orice magazin Carrefour din rețea. Contravaloarea va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
EVENIMENT
Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj. Pompierii au îndepărtat table desprinse de pe acoperișuri, dar și copaci

Vântul deosebit de puternic a produs stricăciuni în Cluj-Napoca, dar și la Turda.
Echipajele de pompieri au intervenit pentru a îndepărta în special elemente de pe acoprișuri, care reprezintă pericol pentru trecători, dar și copaci.
Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj
Mai multe localități din județul Cluj sunt sub avertizare de vânt puternic. Rafale de vânt au afectat în această după-amiază mai multe clădiri, dar și copaci.
Echipajele ISU Cluj au fost solicitate să intervină în mai multe locații pentru îndepărtarea unor elemente de construcție sau arbori care prezentau risc de prăbușire.
Până în acest moment, s-au înregistrat următoarele intervenții:
- Calea Victoriei, municipiul Turda – degajare elemente de acoperiș (dolii desprinse)
- Piața Abator, Cluj-Napoca – intervenție pentru tencuială căzută; acțiune desfășurată de Detașamentul 2 Cluj-Napoca și Detașamentul 1 Cluj-Napoca
- Str. Vasile Lupu 21, Cluj-Napoca – degajare tablă desprinsă de pe acoperiș
- Str. Burian, municipiul Turda – îndepărtare stâlp de lemn căzut
- Str. Bună Ziua 35, Cluj-Napoca – intervenție pentru acoperiș din tablă desprins
- Str. Tăbăcarilor 2, Cluj-Napoca – tablă desprinsă de pe acoperiș; echipajele urmează să intervină
- Str. Einstein 2, Cluj-Napoca – intervenție pentru degajarea unui element de construcție aflat în pericol de prăbușire
Echipajele ISU Cluj acționează în continuare pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate și monitorizarea acestora prin dispeceratul comun ISU-SAJ, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.
EVENIMENT
O clujeancă, „Raportor” în cadrul conferinței europene care analizează „Clean Industrial Deal” – planul UE de reindustrializare

Clujeanca Dana Novăcescu a fost desemnată „Raportor” în cadrul conferinței europene care analizează „Clean Industrial Deal” – noul plan al UE de reindustrializare.
Aceasta a fost desemnată „Raportor” pentru sesiunea de lucru pe tema Strategiei Bioeconomiei (Bioeconomy Strategy), parte integrantă a „Clean Industrial Deal”, în cadrul Conferinței Anuale a Platformei Europene pentru Economia Circulară (European Circular Economy Stakeholder Platform), care se desfășoară, joi, la Bruxelles.
Conferința intitulată „Circular Economy Stakeholder Dialogue” are ca principal obiectiv să prezinte și să analizeze noul plan european de industrializare – „Clean Industrial Deal” – plan propus de Comisia Europeană, la sfârșitul lunii februarie, pentru revitalizarea industriei europene prin decarbonizare curată și promovarea economiei circulare.
„Clean Industrial Deal” este menit să înlocuiască și să înlăture efectele „Green Deal”, plan ideologizat și înțesat de reglementări și restricții, care a afectat gravindustria, economia și competitivitatea UniuniiEuropene.
Discurs la Bruxelles
Dana Novăcescu a susținut și un discurs în plenul Conferinței, în calitatea ei de reprezentantă de tineret a Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă– (ESDN Youth Network). Ea este singurul tânăr prezent în panelul dedicate analizării planului UE – „Clean Industrial Deal”.
Clujeanca va susține implicarea și participarea tinerilor în cadrul acestui plan de reindustrializare al Uniunii Europene și va prezenta o propunere concretă prin care Uniunea Europeană să folosească cea mai puternică, curată și inepuizabilă energie pe care o are continentul nostrum și anume energia și creativitatea tinerilor.
Conferința reunește la Bruxelles lideri din industrie, factori de decizie politică, membri ai Comisiei Europene din Direcția Generală Mediu (DG ENVIRONMENT) și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta despre prioritățile cheie ale economiei circulare ale UE pentru mandatul 2024-2029.
CLUJ24 TV
VIDEO. Profesorul Ciprian Mihali despre acceleraționismul lui Trump și progresismul cel bun

Pe profesorul Ciprian Mihali l-am invitat la podcast ca susținător al progresismului și al lui Nicușor Dan. Până la urmă a ieșit un dialog despre doctrina, câtă o fi, din spatele gesturilor administrației Trump, dar și despre progresism, de unde vine și ce vrea el. A fost ca la școală, didactic și lămuritor. Mai jos câyeva extrase din podcastul ”Contraste” de pe Cluj24.(Florin Danciu)
„Sigur că Statele Unite își doresc mai multă autonomie economică, vor să dea mai multă putere și mai multă prosperitate cetățenilor americani, dar nu e sigur că asta e calea. Iar cred că Statele Unite au suficienți anticorpi democratici care să permită temperarea acestui avânt pe care administrația Trump l-a luat, un avânt foarte voluntarist, foarte triumfător în declarații, dar care e contrazis de cifrele economice.”
„Există inclusiv teama că Statele Unite s-ar putea să-și piardă din ceea ce este vocația ei democratică. Am văzut câteva acțiuni în ultima vreme care sunt contrare spiritului democratic și mai ales spiritului american tradițional care datează de la 1776. Dar, încă o dată, eu cred că este doar un moment și că Statele Unite au instituții puternice, au o cultură democratică, au o sensibilitate populară, care nu va permite democrației americane să se prăbușească sau să se diminueze.”
„Eu n-aș crede că ne îndreptăm înspre un război, n-aș fi atât de pesimist sau de apocaliptic, deoarece cred că, cel puțin în administrația americană, există nivelurile 2-3, acolo unde sunt oameni experimentați, oameni care cunosc valorea riscului.”
„Un risc pe care îl văd este cel al incompetenței. Din nefericire, Donald Trump a promovat în jurul său niște oameni foarte loiali, care în același timp sunt foarte bogați, dar care sunt foarte puțin pregătiți pentru a conduce o societate de complexitatea societății americane și care să gestioneze nu numai problemele sociale, ci și problemele financiare sau problemele militare.”
„S-ar putea ca multe dintre acțiunile lui Trump însuși și ale celor foarte apropiați lui să n-aibă nimic ideologic, să fie doar o pulsiune și un joc speculativ. Dar aceste elemente ideologice sunt, într-adevăr, foarte interesante pentru că se bazează pe o filozofie care trebuie să ne până pe gânduri. Iar această filozofie este aceea a acceleraționismului.”
„Este o treabă foarte neliniștitoare, pentru că, așa cum bine ați spus, se îmbină cea mai înaltă tehnologie cu modelul de guvernanță al corporațiilor. Și asta se întâmplă de ce? Pentru că și-a făcut loc în ultimii 10-15 ani această doctrină pe care unii o numesc acceleraționistă, pe care o studiez și eu și care are, sigur, are unele virtuți, dar are foarte multe inconveniente și foarte multe riscuri colaterale.”
„Această dezvoltare economică dorește să funcționeze într-un ritm pe care nu-l pot urma celelalte structuri ale societății, bunăoară structurile democratice.”
„Noi nu putem să funcționăm într-o societate de la care să avem pretenții de drepturi, de libertăți, de egalități, sub formă de cliențisau sub formă de acționari. Faptul de a fi cetățean într-o societate este cu totul altceva decât a fi clientul unei firme sau decât a fi acționarul ultraminoritar al unei firme. Chit că asta poate să ofere pe moment oarecare bogăție sau iluzia unei bogății.”
„Dacă ne uităm bine într-un asemenea model, evident, câștigurile se duc către oligarhie și nu este deloc întâmplător că tot acest model este promovat de oameni extraordinari de bogați. Multimiliardari.”
„Da, e un fel de darwinism social până la urmă, pentru că cei puternici, cei bogați, cei care obțin profiturile mai mari, ei au făcut bine că s-au îmbogățit, în vreme ce cei săraci au greșit ceva. Da? Și după aceea, sigur, etica protestantă a venit și a mutat asta și a spus nu, îmbogățirea nu e un păcat cu condiția ca ea să se facă după niște reguli etice respectând morala creștină.”
„Pe de o parte avem deci această dreptate sau această virtute a celui puternic, pe de alta parte avem o masă mare de oameni săraci care sunt săraci pentru că merită să fie săraci, care sunt bolnavi pentru că merită să fie bolnavi, care nu s-au descurcat în viață, nu au reușit să devină miliardari așa cum a devenit Trump sau cum a devenit Musk!”
„Progresismul în varianta 1.0 este progresismul care a dat naștere cetățeanului modern și statului națiune modern. Valul al doilea al progresismului este cel determinat de luptele sociale pentru drepturi sociale și economice. Bunoară copiii să nu mailucreze 14 ore înmina!”
„Al treilea val este valul care începe în anii 1960 cu afirmarea drepturilor sau cu revendicarea drepturilor pentru minorități.”
„Datorăm progresismului în istoria modernă, toate libertățile de care noi ne bucurăm astăzi. Nu doar progresismul a făcut asta. Pentru că putem să avem un progresism de stânga, putem să avem un progresism liberal. Putem să avem, de asemenea, o comunicare foarte bună între progresiști și conservatori.”
„Vă dau un singurexemplu pe care eu îl cunosc bine. Regele Belgiei, Leopold II. Dacă mergeți la Bruxelles, toată Belgia este un elogiu adus acestui rege modernizator, care, într-adevăr, a construit Bruxelles-ul așa cum îl știm. A dezvoltat Belgia. Dar el a făcut-o ucigând 8 milioane de congolezi în condiții oribile. Și exploatând resursele de cauciuc și de fildeș în niște condiții atroce. Primul genocid modern este genocidul congolezilor, care a fost trecut sub tăcere până de foarte curând.”
„Este figural ui Cecil Rhodes, marele explorator englez care a dat numele țării Rhodesia și care a jefuit fără milă teritoriile din Africa de Sud și din Nordul Africii de Sud, acolo unde astăzi avem aceste țări.”
„E foartegreu să convingi astăzi un evreu din România care și-a pierdut familia la Auschwitz că Mircea Vulcănescu este un erou. Deci, noit rebuie să fim foarte echilibrați și foarte inteligenti.”