ACTUALITATE
EXCLUSIV. Dispozitiv portabil de detectare rapidă a 6 droguri, dezvoltat de cercetătorii UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMFIH) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv portabil de detectare rapidă a 6 droguri, cu ajutorul unor senzori electrochimici, care să poată fi folosit de unitățile de poliție din Europa.
Noutate în domeniu
Prof. dr. Cecilia Cristea, coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitica a UMFIH, a declarat pentru Cluj24 că o direcţie de cercetare majoră a ultimilor ani este reprezentată de amprentarea electrochimică a substanțelor ilicite, inclusiv a noilor substanțe psihoactive, care sunt un real pericol pentru sănătatea publică la nivel mondial.
„Dezvoltarea de senzori electrochimici integrați, portabili, cu protocol de manipulare simplu este o noutate în acest domeniu și are un impact important”, a spus Cristea.
Grupul de cercetători clujeni a fost coordonator de pachete de lucru în cadrul proiectului Horizon 2020, BorderSens, care și-a propus dezvoltarea unor dispozitive analitice descentralizate capabile să stabilească amprenta electrochimică a unor droguri, precursori și alți agenți de diluare și adulteranți, aducând informaţii utile autorităților vamale și forțelor de poliție, care sunt implicate în acest proiect ca utilizatori finali.
Experiență pe partea de senzori electrochimici
Potrivit Ceciliei Cristea (foto sus), echipa pe care o coordonează a fost implicată în multe proiecte europene de tip Horizon 2020, Horizon Europe si Era Net, care au permis membrilor acesteia, prin natura rezultatelor care trebuiau raportate, să ajungă la un nivel tehnologic cât mai aproape de punerea pe piață a dispozitivelor studiate și elaborate în cadrul disciplinei de Chimie analitică a Facultății de Farmacie din cadrul UMF IH Cluj.
„Aici dezvoltăm nu doar senzori electrochimici, ci avem mai multe direcții de cercetare.
Experiența cea mai mare o avem pe partea de senzori electrochimici, senzori care folosesc enzime, anticorpi, aptameri, dar în ultimii patru ani am adus în universitate și selecția de aptameri, care sunt secvențe scurte de ADN sau ARN care pot fi utilizate cu rol de elemente biomimetice în construcția de senzori.
În ceea ce privește rezultatele obţinute din proiectele europene, am avut șansa să facem parte din consorțiul proiectului BorderSens, care reunea patru universități, Institutul National de Criminalistică și Criminologie (NICC) din Belgia și 16 beneficiari finali, cum sunt poliții de frontieră și birouri de luptă contra crimei organizate.
În cadrul acestui proiect am pus la punct mai multe dispozitive electrochimice de detecție rapidă a drogurilor”, a precizat cercetătorul clujean.
Probe confiscate după controale
Cecilia Cristea a explicat că dispozitivul dezvoltat permite detecția de până la șase droguri din probele de stradă, senzorii fiind validați pe 300 de probe reale, confiscate de către partenerii din proiect, și anume polițiile de frontieră și polițiile din Belgia, Olanda, Suedia și România.
Probele au fost obținute în urma unor controale din aeroporturi și din porturile europene Rotterdam, Anvers, dar și de la diverse festivaluri.
Astfel, au fost multe probe analizate care au fost confirmate apoi și cu metodele standardizate, folosite de laboratoarele de criminalistică, dar şi de laboratoarele de toxicologie.
„Aceste dispozitive pe care le-am dezvoltat sunt dispozitive descentralizate, adică se iau, se atașează la un telefon celular și se pleacă pe teren.
Nu trebuie să fie adusă proba în laborator, nu se mai pierde timp cu partea de eșantionare. Așadar, este un dispozitiv care permite detectarea descentralizată oriunde se dorește: în vamă, în timpul raziilor efectuate în trafic, la festivaluri, în porturi și aeroporturi.
Vom trece, în etapa următoare, la detecția din probe biologice, care este mult mai complexă, deoarece intervin mai mulți interferenți, concentrațiile sunt mult mai mici, avem mai multe obstacole de trecut, dar rezultatele pe care le avem până acum sunt foarte promițătoare.
Am aplicat recent și pe un proiect experimental – demonstrativ, pentru a putea duce la un alt nivel de dezvoltare tehnologică acești senzori pentru detectarea din probe biologice, de exemplu din salivă”, a mai spus Cecilia Cristea.
Urmează lansarea pe piață
Proiectul BorderSens s-a derulat pe o perioadă de patru ani și a fost finanțat din fonduri europene, la conceperea dispozitivului aducându-și aportul, alături de echipa din România, echipe din Belgia, Spania și Marea Britanie, asistate de două companii, una din Spania și una din Olanda, care se vor implica și în partea de transfer tehnologic și de lansarea pe piață.
„Există în acest moment două dispozitive analitice spectrale, vorbim de tehnica Raman și tehnica cu radiaţii în domeniul infraroşu, care permit detectarea rapidă a drogurilor, dar care au o sensibilitate mult mai scăzută față de tehnica electrochimică pe care noi am pus-o la punct.
Va fi un dispozitiv destinat Ministerului de Interne, cu structurile din subordine”, a subliniat Cecilia Cristea.
Șase droguri cele mai consumate din Europa
Cecilia Cristea a mai arătat că dispozitivul dezvoltat în proiectul BorderSens poate detecta cele mai consumate 6 droguri din Europa, inclusiv din România, pentru că toate instituţiile de profil partenere în acest proiect au avut chestionare la început, în care li s-a cerut să enumere cele 20 de droguri pe care le întâlnesc cel mai frecvent în probele capturate de pe stradă și în probele confiscate din vamă.
„Pot să vă spun că e vorba de cocaină, de MDMA, amfetamine, dar şi catinone.
Dispozitivul poate fi cuplat la un telefon celular, având în interior un șir de electrozi, iar pe fiecare electrod se poate detecta un alt drog. Detecția durează aproximativ cinci minute pentru toate cele șase droguri, această durată incluzând toate etapele analizei.
Putem detecta și agenții de adulterare, pentru că drogurile confiscate conțin un procent de aproximativ 20% cocaină, amfetamină etc, în rest, sunt adulteranți, de la amidon, zahăr, cafeină, sau paracetamol. Acești compuși sunt adăugați la drog pentru a avea o cantitate mai mare de pulbere, dar și pentru mascarea răspunsul la testele care există acum pe piață.
Deci acești agenți au și rolul de a masca semnalul compusul activ care ne interesează pe noi, cum este de exemplu cocaina”, a precizat cercetătorul clujean.
E nevoie de cantități mici de droguri
Electrozii sunt plasați în dispozitivul care conține o soluţie tampon, pentru că toate determinările care se fac cu ajutorul senzorilor electrochimici trebuie să fie făcute în soluție.
”Dispozitivul este dotat și cu un analizor de semnale, deoarece în momentul în care înregistrăm o voltamogramă, obținem o reprezentare a curentului în funcție de potențial.
Curentul, de obicei, este direct proporțional cu concentrația analitului testat. Deci, dacă se doreşte determinarea cocainei, din înălțimea semnalului se calculează concentrația, iar identificarea se face pe baza potențialului de oxidare, adică a poziţiei semnalului înregistrat.
Așa se procedează cu analiza probelor confiscate”, a mai spus prof. Cristea.
Calitățile dispozitivului
Una dintre cele două calități principale ale noului dispozitiv este faptul că este portabil, poate fi luat cuplat la un telefon mobil de tip smartphone și se poate ieși cu el pe teren.
„A doua calitate este că avem, datorită electrozilor și a modificatorilor care au fost studiați la Cluj, o selectivitate foarte bună.
Adică știm sigur că tot ceea ce determinăm cu ajutorul acelor electrozi care vin asamblați în acest dispozitiv portabil reprezintă, într-adevăr, semnalul cocainei, semnal amfetaminei, fără să mai avem dubii că, în prezența oricărui tip de adulteranți, am putea să greșim.
Rezultatele acestor teste au fost foarte promițătoare și ne-au dat încredere că, într-adevăr, electrozii folosiți sunt foarte sensibili și foarte selectivi iar cantitățile de probă folosite sunt extrem de mici”, a mai explicat Cecilia Cristea.
Inteligența Artificială, chemată în ajutor
Echipa de la UMF IH Cluj-Napoca a analizat până acum aproximativ 300 de probe de droguri, iar pentru a acoperi cam toate matricile complexe care pot să existe, ar trebui să crească de cel puțin zece ori numărul de probe.
„Asta ar înseamnă o muncă titanică și ne-ar ajuta foarte mult implicarea colegilor de la universitățile tehnice, care lucrează pe partea de Machine Learning și Inteligență Artificială.
S-ar putea face, astfel, corelări mult mai rapide între rezultatele practice obţinute și am avea şi această parte de predictibilitate.
Adică nu mai trebuie să facem foarte multe repetări pentru analiza de probe în laborator, ci, pe baza analizei unui semnal şi compararea acestuia cu o bază de date prin intermediul unui algoritm, să avem o probabilitate de 99% privind prezenţa unui anumit drog, cum este de exemplu cocaina în probă.
Avem o echipă cu care lucrăm deja și cu care vrem să aplicăm pe un proiect în continuare în cadrul unui consorțiu cu colegii din Belgia, Olanda, Spania, Luxemburg și alte țări din Europa”, a menționat coordonatorul echipei universității clujene.
Adulteranții, compuși care maschează drogul
În momentul în care cercetătorii clujeni au început acest proiect, au făcut nenumărate analize și pe diferite tipuri de adulteranți, după care au lucrat în amestecuri binare și ternare, adăugând din ce în ce mai mulți compuși pentru a vedea care este influența acestora asupra amprentei electrochimice a drogului analizat, pentru a nu avea rezultate fals pozitive, respectiv fals negative în momentul în care se ajunge să se lucreze pe probe reale confiscate.
„Au fost niște studii pe care colegii noștri de la Universitatea din Anvers, le-au început acum zece ani și au pus la punct Narcoreader, un dispozitiv destinat doar detecției de cocaină.
Ei au determinat diferiţi metaboliți de cocaină în apa din portul Anvers.
Se face, astfel, o monitorizare continuă a calității apei și în funcție de acest lucru, deja știu care este tendința de consum de droguri în timpul săptămânii și în week-end.
Colegii din Belgia au un proiect foarte mare la nivel european, la care a aderat și România, derulat prin Agenția Națională Antidrog, și în care se face această monitorizare a apelor uzate.
Din aceste ape se pot detecta drogurile și se poate observa la nivelul unor oraşe, cum este de exemplu Bucureștiul, cum variază concentrația de droguri în aceste ape uzate în timpul săptămânii și în week-end, sugerând astfel tendinţa de consum şi tipul de drog consumat, de genul cocaină, ketamină, ecstasy”, a explicat Cecilia Cristea.
Lucrul în echipe interdisciplinare la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
Aceasta a menționat că marele avantaj al echipei de cercetători de la UMF Cluj-Napoca este faptul că a avut ocazia să lucreze în echipe interdisciplinare.
„Am ajuns la concluzia că viziunea întâlnită la nivel de țară, că doar eu pe domeniul meu știu să fac cel mai bine ce fac, e greșită. Ca să ajungem la produse pe care să le putem pune pe piață avem nevoie de echipe interdisciplinare.
Eu, la nivel de specialist pe partea de chimie analitică, știu că am nevoie de specialiști în nanomateriale, de specialiști în sinteza organică, de specialiști în microbiologie, de un om foarte bun pe partea de toxicologie, pentru că altfel nu am cum să obțin rezultate foarte bune în cercetarea aplicativă.
Și acesta este un plus pe care UMF Cluj-Napoca l-a înțeles, că echipele interdisciplinare sunt echipele câștigătoare.
Prin cele două centre de cercetare pe care universitatea le are, Medfuture și Genomică, avem acces la tehnică de ultimă oră, dar și la echipe interdisciplinare, oameni care se pricep la culturi de celule la tehnici spectrale de ultimă generaţie pe care le-au adus în universitate”, a mai arătat coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori.
Echipa de cercetători
Din Grupul de cercetare Bioelectrochimie şi Biosenzori de la Disciplina Chimie Analitică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca fac parte Cecilia Cristea, Mihaela Tertiş, Andreea Cernat, Bogdan Feier și Oana Hosu-Stăncioiu, alături de un cercetător post-doctorand și 10 doctoranzi: Ana Maria Drăgan, Florina Truță, Alexandra Canciu, Denisa Căpățînă, Alexandra Pusta, Magdolna Casian, Maria Irimeș, Teodora Lupoi, Ana Tătaru şi Paul Marţian.
Premiul ”George Emil Palade”
În 27 februarie 2024, prof. dr. Cecilia Cristea și echipa sa de cercetare au primit Premiul „George Emil Palade” pentru domeniul științific Științele Vieții, în cadrul Galei Cercetării Românești – Ediția 2024, care a avut loc la Opera Națională din București.
„Acest premiu reprezintă o recunoaștere a rezultatelor excepționale obținute în activitatea de cercetare științifică de către doamna prof. dr. Cecilia Cristea și echipa sa de cercetători, la nivel național și internațional și fost acordat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării”, arăta UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Totdeauna lângă cei aflați în NEVOIE. APPV Cluj nu îi uită nici anul acesta de Paște pe PENSIONARII cu venituri mici

Ca în fiecare an, Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice (APPV) din județul Cluj va fi alături, în perioada Paștilor, de pensionarii cu venituri mici.
„Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice (APPV) din județul Cluj anunță că, în ultima ședință a organizației, a luat decizia să participe la colecta organizată în perioada 4-6 aprilie de „Banca pentru alimente Cluj”.
Ce înseamnă asta?
Seniorii vor fi prezenți în magazinul Lidl de pe strada Aurel Vlaicu (vizavi de supermarketul Leroy Merlin) și la magazinul Penny de pe strada Dâmboviței din cartierul Mărăști.
Clienții sunt invitați să ofere un dar în coșul de colectă pentru cei cu venituri mici, ca să poată avea cele cuvenite pe masa de Paște.
Totdeauna lângă cei aflați în NEVOIE. APPV Cluj nu îi uită nici anul acesta de Paște pe PENSIONARII cu venituri mici
Produsele dăruite de clujenii generoși vor ajunge la membrii asociației cu cele mai mici pensii și, în special, la seniorii care sunt nedeplasabili.
La final, trebuie să vă spunem că în 15 aprilie va avea loc un spectacol de muzică populară organizat de orchestra APPV, împreună cu Fanfara Veteranilor și Grupul APPV Cluj, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Evenimentul se va desfășura la Cinematograful „Dacia”, din Mănăștur.
Organizatorii se așteaptă ca spectacolul „Învierea Domnului la seniori” să aibă mulți respondenți și îi invită pe toți membrii asociației, dar nu numai pe ei, să participe la eveniment. Intrarea este liberă.
Despre Asociația Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice din județul Cluj (APPV – CLUJ)
Obiectivul Asociației este să obțină, să promoveze și să apere drepturile pensionarilor și ale persoanelor vârstnice.
Pentru îndeplinirea obiectivelor sale Asociația își propune realizarea de activități, printre care:
– obținerea, apărarea și promovarea drepturilor legitime ale pensionarilor și ale persoanelor vârstnice în raport cu instituțiile administrației locale și centrale; – organizarea și desfășurarea de întâlniri pentru informarea și consilierea membrilor pe teme de interes comun;
– organizarea și desfășurarea de programe recreative, culturale, sportive, pentru sănătate și de formare pentru membrii noștri și familiile acestora;
– realizarea de facilitați și servicii de natură financiară, socială, medicală și altele pentru membrii;
– acțiuni de încurajare și participare a persoanelor vulnerabile/ vârstnice la activitățile de consiliere și mediere cu sprijin din partea unor ONG-uri/instituții/ cabinete specializate;
– sprijinirea membrilor defavorizați, vulnerabili;
– organizarea de activități recreative, culturale și sportive, pentru pensionari și familiile acestora, pentru persoanele interesate, club de carte, alte tipuri de club și activități de socializare;
– organizarea unor activități de ajutorare și asistență socială pentru pensionari, în colaborare cu instituțiile specializate ale administrației publice și instituții private;
„Servicii de natură financiară, socială și medicală”
– informare și consiliere a membrilor Asociației, asupra drepturilor acestora și a căilor legale de a le obține prin specialiști invitați;
-sprijinirea morală și, după caz, și materială, a membrilor aflați în situații deosebite și nu dispun de posibilitățile necesare, chiar și în colaborare cu alte persoane juridice de drept public sau privat
-realizare de facilitați și servicii de natură financiară, socială, medicală și altele pentru membrii APPV – CLUJ;
-organizarea de manifestări cultural-educativ, religioase cu diferite prilejuri, în cadrul cărora se vă urmări promovarea valorilor culturale și creștin religioase;
-organizarea unor activități turistice, în țară și străînătate precum și facilitarea procurării de bilete de odihnă și tratament balnear la prețuri reduse, accesibile oricărui membru al APPV – CLUJ;
-efectuarea de acte cu caracter social-filantropic constând în ajutoare – îmbrăcăminte, alimente, bani, acordate familiilor nevoiașe, vârstnicilor singuri, fără familie, copiilor din familii dafavorizate/vulnerabile,cadouri de Crăciun, Paști, etc”, se arată în comunicatul APPV Cluj.
EDUCATIE
Psihiatrii și psihologii clujeni caută SOLUȚII pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Ce este ADICȚIA

Este nevoie urgentă de formare a profesorilor în ceea ce privește fenomenul de adicție. Psihiatrii și psihologii clujeni caută soluții pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Aceasta este doar una dintre concluziile unei conferințe dedicate în totalitate sănătății mintale a copiilor și adolescenților, organizată de specialiștii de la Asociația Română de Studiu asupra Jocurilor (RASG), desfășurată recent la Cluj-Napoca. Cadrele didactice, spun ei, ar trebui să știe ce sunt adicțiile și cum pot fi prevenite sau tratate, iar pentru obținerea unor rezultate concrete și de durată ar trebui să existe parteneriate între școli, comunitate și instituții publice sau ONG-uri.
Specialiștii au început dezvoltarea unui ghid de bune practice și propun crearea unei platforme comune pentru schimb de informații în timp real, dar și introducerea unor materii în programa școlară care să aibă legătură cu sănătatea mintală și emoțională a copiilor și adolescenților.
Psihiatrii și psihologii clujeni caută SOLUȚII pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Ce este ADICȚIA
O altă problemă despre care s-a discutat intens a fost întârzierea în dezvoltarea limbajului la tineri, copii și adolescenți, prin expunerea precoce la ecrane. Prevenția tulburărilor de limbaj, activitate pe care o desfășoară logopezii în școli, care, desi bine pregătiți, nu fac față numărului mare de cereri din fiecare școală.
Despre incluziunea copiilor și adolescenților în sistemul de învățământ românesc
Există toți mai mulți copii în sistemul educational care au nevoi speciale, metodele de predare pentru aceștia fiind asigurate de pedagogi speciali. Numărul acestor elevi este tot mai mare, iar profesorii trebuie să țină cont de incluziunea lor în colectivități, însă este dificil atunci când învățorul sau profesorul nu are pregătire specială. În plus, părinții nu conștientizează că au copii care au nevoie de cerințe educaționale speciale (CES). De cele mai multe ori, profesorii sunt depășiți de situație, datorită lipsei de experiență și pregătire în ceea ce privește incluziunea.
Sănătatea mintală și emoțională, o prioritate
O altă concluzie s-a referit la nevoia de creștere a numărului de specialiști în sănătate mintală în spațiul public, în spitale, prin medici de specialitate, psihologi clinicieni, psihoterapeuți, logopezi, art-terapeuți, ortofoniști, terapeuți ocupaționali, dar și în școli prin creșterea numărului de consilieri școlari, dar și de introducerea unei noi categorii de psihologi clinicieni sau psihoterapeuți. Doar consilierii școlari actuali nu au competențe în cele mai multe dintre cazuri pentru a putea aborda adecvat problemele apărute. Soluțiile, în acest caz, ar putea fi perfecționarea celor angajați deja prin programe de formare specifice, fie prin angajarea unor persoane noi care să aibă competențe de psihologie, ori externalizarea acestor tipuri de intervenții către cabinetele private și asociații profesionale de psihologie.
Psihologii și psihiatrii mai recomandă ca angajarea consilierilor școlari, a logopezilor și a profesorilor de sprijin să fie în concordanță cu cerințele stabilite de Ministerului Educației, dar și de cele ale Colegiul Psihologilor din România pentru a crește posibilitatea ca posturile să fie ocupate de persoane bine pregătite.
Conferința, desfășurată recent la Cluj-Napoca, a fost dedicată în totalitate dezvoltării copiilor și adolescenților și a fost susținută de membrii Asociației Române de Studiu asupra Jocurilor (RASG). ”Tema conferinței este una relevantă și cu mare potențial de impact la nivel social. Văd prezentatori de referință în domeniu și sunt convins că plusul de cunoaștere rezultat va fi unul important, dincolo de relațiile profesionale care se vor dinamiza într-o astfel de conferință”, a transmis participanților printr-un mesaj, ministrul educației Daniel David, care a adăugat că va implica pe viitor asociația în prevenția la nivel national a jocurilor patologice de noroc, în sistemul educational dar și în societate în general.
EVENIMENT
HOROSCOP pentru săptămâna 31 martie – 6 aprilie. Comunicarea SINCERĂ este cheia pentru a rezolva orice conflict

Astrologia este știința ce ne oferă o fereastră către înțelegerea influenței astrelor asupra destinului nostru. Fiecare semn zodiacal are propriile trăsături, temperamente și tendințe. Vezi ce ți-a pregătit Universul pentru această săptămână.
Berbec
În această săptămână, ai ocazia să îți revizuiești planurile și să îți reînnoiești angajamentele. Este un moment bun pentru a face ajustări în carieră sau în relațiile tale. Fii atent la detalii și nu te grăbi să iei decizii importante. În dragoste, comunicarea sinceră este cheia pentru a rezolva orice conflict.
HOROSCOP pentru săptămâna 31 martie – 6 aprilie. Comunicarea SINCERĂ este cheia pentru a rezolva orice conflict
Taur
Săptămâna aceasta, ai tendința de a fi mai introspectiv și de a te concentra asupra lucrurilor esențiale din viața ta. Poți găsi soluții la vechi probleme, mai ales în ceea ce privește aspectele financiare. În plan personal, este momentul să îți exprimi mai mult sentimentele și dorințele față de cei dragi.
Gemeni
Energia ta va fi la cote înalte în această perioadă. Vei fi mult mai productiv și vei reuși să duci la bun sfârșit proiecte pe care le-ai amânat de mult timp. În relațiile personale, vei simți nevoia de mai multă independență, dar ai grijă să nu îndepărtezi pe cineva care îți este apropiat.
Rac
Ești într-o perioadă de reconectare cu tine însuți și cu cei din jur. Săptămâna aceasta îți aduce ocazia de a înțelege mai bine ce îți dorești cu adevărat, atât în carieră, cât și în dragoste. Fii deschis la noi oportunități, dar nu uita să te protejezi de cei care nu sunt sinceri.
Leu
Te vei simți inspirat să îți îmbunătățești rutina zilnică și să încerci lucruri noi. La locul de muncă, s-ar putea să te confrunți cu unele provocări, dar vei reuși să le depășești datorită creativității tale. În relațiile personale, fii deschis și ascultă mai mult ce au de spus cei din jurul tău.
Fecioară
Săptămâna aceasta, vei fi mult mai concentrat pe obiectivele tale financiare. Ai șansa de a găsi noi surse de venit sau de a face un pas important în carieră. În plan personal, este o perioadă bună pentru a întări relațiile de familie sau de prietenie. Ai grijă la tensiunile care pot apărea, dar nu lăsa micile conflicte să îți afecteze pacea interioară.
Balanță
Este o săptămână favorabilă pentru a înfrunta schimbările cu încredere. În carieră, vei putea să îți faci remarcați și să obții recunoaștere pentru munca depusă. În dragoste, s-ar putea să ai parte de momente de înțelegere profundă și de armonie, dar fii atent să nu cazi în capcana unei prea mari idealizări.
Scorpion
În această săptămână, este important să te concentrezi asupra sănătății și bunăstării tale. Ai putea simți nevoia de a te retrage puțin pentru a reflecta asupra unor decizii importante. În plan profesional, ai toate șansele să faci progrese semnificative, dar nu uita de importanța echilibrului între viața personală și muncă.
Săgetător
Această săptămână îți aduce oportunități noi în plan social. Este un moment bun pentru a-ți lărgi cercul de cunoștințe și a te implica în activități de grup. În dragoste, comunicarea va fi esențială. Dacă ai o relație, nu te teme să îți exprimi sentimentele; dacă ești singur, ar putea apărea o întâlnire interesantă.
Capricorn
La locul de muncă, vei fi concentrat pe obiectivele tale pe termen lung. Este o perioadă în care poți pune bazele unor proiecte importante sau să îți demonstrezi abilitățile. În viața personală, vei fi mai atent la detalii și la nevoile celor din jur. Ai grijă să nu devii prea critic, mai ales față de cei apropiați.
Vărsător
Săptămâna aceasta, vei fi mai comunicativ și deschis la noi idei. Este un moment bun pentru a învăța ceva nou sau pentru a te implica într-un proiect creativ. În dragoste, există șansa de a avea o discuție sinceră și de a-ți exprima mai clar dorințele. Fii atent la sănătatea ta, pentru că stresul ar putea avea un impact mai mare decât crezi.
Pești
Este o săptămână favorabilă pentru a te concentra asupra planurilor financiare și a economiilor. Vei fi mai organizat și vei simți că ai mai mult control asupra situațiilor care altădată te stresau. În plan personal, vei fi mai sensibil și empatic, așa că s-ar putea să fii o sursă de sprijin pentru cei din jurul tău.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea derby-ului clujean: Trebuie să abordăm foarte AGRESIV meciul din primul minut

CFR Cluj întâlnește, luni seara în deplasare, pe „U”, în primul derby din istorie în play-off. Dan Petrescu este optimist că echipa lui va face un meci bun contra formației lui Sabău și consideră că șansele sunt egale înaintea acestei confruntări.
„Cred că toți jucătorii vor fi apți pentru meciul de mâine, azi va avea loc ultimul antrenament, normal ar trebui să fie toți la antrenament. Nu contează când jucăm, mi se pare normal să fim și primii, și ultimii. Important este să avem o atitudine pozitivă.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea derby-ului clujean: Trebuie să abordăm foarte AGRESIV meciul din primul minut
Este un meci important și pentru ei, și pentru noi. Trebuie să facem un meci bun, să fim o echipă, am avut mulți jucători plecați la națională, nu am avut timp să lucrez cu toții, dar nu avem scuze, am fost ultimele două zile împreună.
Trebuie să abordăm foarte agresiv meciul din primul minut, să facem un pressing sus, să dăm goluri, așa cum am făcut tot sezonul. În derby-uri parcă sunt mai moi jucătorii, au nevoie să fie motivați de antrenor, au nevoie de presiunea antrenorului, de fani. Nu e bine să mă gândesc că sunt motivați, avem treabă, sper să fim 100% la ora meciului, vedem cum vom arăta fizic.
Tachtsidis a avut o pauză mare, a jucat 30 de minute în meciul amical cu Sănătatea Cluj, iar s-a accidentat, iar a revenit, sigur nu e 100%, să vedem dacă va fi pe bancă și dacă va intra pe parcurs. Deac a arătat foarte bine, a arătat ce trebuie să facă, le-a arătat și celor tineri drumul, să dai trei goluri indiferent cu cine joci.
„Trebuie să ne gândim şi la Cupă”
Pe Louis Munteanu l-am văzut foarte bine la antrenamente, foarte motivat. A venit primul la antrenament. Îmi place atitudinea lui, în ultimul timp nu ştiu dacă aţi auzit un cuvânt rău împotriva lui Louis. L-am încurajat, eu cred că e cel mai bun, a demonstrat-o pe teren. Sunt convins că are o presiune, vrea să demonstreze în continuare, să dovedească. E tânăr, are tot timpul să o facă şi sper să o demonstreze şi mâine, este într-o formă bună.
Dacă ne-am calificat acolo nu trebuie să ne chinuie. Trebuie să ne gândim şi la Cupă, dar acum nu mă gândesc la meciul din Cupă cu Craiova, mă gândesc 100% la meciul de mâine.
Nu există favorite la derby-uri, ați văzut ce s-a întâmplat și anul trecut, sunt 50-50 șansele. Sper ca jucătorii să înțeleagă ce meci este, să dea tot ce au mai bun, să se depășească, sper să vină cât mai mulți fani și să îi facem fericiți”, a spus Petrescu, la conferința de presă dinaintea meciului cu „U” Cluj.