Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV. Dispozitiv portabil de detectare rapidă a 6 droguri, dezvoltat de cercetătorii UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Publicat


Dispozitiv portabil UMF

O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMFIH) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv portabil de detectare rapidă a 6 droguri, cu ajutorul unor senzori electrochimici, care să poată fi folosit de unitățile de poliție din Europa.

Noutate în domeniu

Prof. dr. Cecilia Cristea, coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitica a UMFIH, a declarat pentru Cluj24 că o direcţie de cercetare majoră a ultimilor ani este reprezentată de amprentarea electrochimică a substanțelor ilicite, inclusiv a noilor substanțe psihoactive, care sunt un real pericol pentru sănătatea publică la nivel mondial.

„Dezvoltarea de senzori electrochimici integrați, portabili, cu protocol de manipulare simplu este o noutate în acest domeniu și are un impact important”, a spus Cristea.

Grupul de cercetători clujeni a fost coordonator de pachete de lucru în cadrul proiectului Horizon 2020, BorderSens, care și-a propus dezvoltarea unor dispozitive analitice descentralizate capabile să stabilească amprenta electrochimică a unor droguri, precursori și alți agenți de diluare și adulteranți, aducând informaţii utile autorităților vamale și forțelor de poliție, care sunt implicate în acest proiect ca utilizatori finali.

Experiență pe partea de senzori electrochimici

Dispozitiv portabil UMF

Potrivit Ceciliei Cristea (foto sus), echipa pe care o coordonează a fost implicată în multe proiecte europene de tip Horizon 2020, Horizon Europe si Era Net, care au permis membrilor acesteia, prin natura rezultatelor care trebuiau raportate, să ajungă la un nivel tehnologic cât mai aproape de punerea pe piață a dispozitivelor studiate și elaborate în cadrul disciplinei de Chimie analitică a Facultății de Farmacie din cadrul UMF IH Cluj.

„Aici dezvoltăm nu doar senzori electrochimici, ci avem mai multe direcții de cercetare.

Experiența cea mai mare o avem pe partea de senzori electrochimici, senzori care folosesc enzime, anticorpi, aptameri, dar în ultimii patru ani am adus în universitate și selecția de aptameri, care sunt secvențe scurte de ADN sau ARN care pot fi utilizate cu rol de elemente biomimetice în construcția de senzori.

În ceea ce privește rezultatele obţinute din proiectele europene, am avut șansa să facem parte din consorțiul proiectului BorderSens, care reunea patru universități, Institutul National de Criminalistică și Criminologie (NICC) din Belgia și 16 beneficiari finali, cum sunt poliții de frontieră și birouri de luptă contra crimei organizate.

În cadrul acestui proiect am pus la punct mai multe dispozitive electrochimice de detecție rapidă a drogurilor”, a precizat cercetătorul clujean.

Probe confiscate după controale

Dispozitiv portabil UMF

Cecilia Cristea a explicat că dispozitivul dezvoltat permite detecția de până la șase droguri din probele de stradă, senzorii fiind validați pe 300 de probe reale, confiscate de către partenerii din proiect, și anume polițiile de frontieră și polițiile din Belgia, Olanda, Suedia și România.

Probele au fost obținute în urma unor controale din aeroporturi și din porturile europene Rotterdam, Anvers, dar și de la diverse festivaluri.

Astfel, au fost multe probe analizate care au fost confirmate apoi și cu metodele standardizate, folosite de laboratoarele de criminalistică, dar şi de laboratoarele de toxicologie.

„Aceste dispozitive pe care le-am dezvoltat sunt dispozitive descentralizate, adică se iau, se atașează la un telefon celular și se pleacă pe teren.

Nu trebuie să fie adusă proba în laborator, nu se mai pierde timp cu partea de eșantionare. Așadar, este un dispozitiv care permite detectarea descentralizată oriunde se dorește: în vamă, în timpul raziilor efectuate în trafic, la festivaluri, în porturi și aeroporturi.

Vom trece, în etapa următoare, la detecția din probe biologice, care este mult mai complexă, deoarece intervin mai mulți interferenți, concentrațiile sunt mult mai mici, avem mai multe obstacole de trecut, dar rezultatele pe care le avem până acum sunt foarte promițătoare.

Am aplicat recent și pe un proiect experimental – demonstrativ, pentru a putea duce la un alt nivel de dezvoltare tehnologică acești senzori pentru detectarea din probe biologice, de exemplu din salivă”, a mai spus Cecilia Cristea.

Urmează lansarea pe piață

Proiectul BorderSens s-a derulat pe o perioadă de patru ani și a fost finanțat din fonduri europene, la conceperea dispozitivului aducându-și aportul, alături de echipa din România, echipe din Belgia, Spania și Marea Britanie, asistate de două companii, una din Spania și una din Olanda, care se vor implica și în partea de transfer tehnologic și de lansarea pe piață.

„Există în acest moment două dispozitive analitice spectrale, vorbim de tehnica Raman și tehnica cu radiaţii în domeniul infraroşu, care permit detectarea rapidă a drogurilor, dar care au o sensibilitate mult mai scăzută față de tehnica electrochimică pe care noi am pus-o la punct.

Va fi un dispozitiv destinat Ministerului de Interne, cu structurile din subordine”, a subliniat Cecilia Cristea.

Șase droguri cele mai consumate din Europa

Cecilia Cristea a mai arătat că dispozitivul dezvoltat în proiectul BorderSens poate detecta cele mai consumate 6 droguri din Europa, inclusiv din România, pentru că toate instituţiile de profil partenere în acest proiect au avut chestionare la început, în care li s-a cerut să enumere cele 20 de droguri pe care le întâlnesc cel mai frecvent în probele capturate de pe stradă și în probele confiscate din vamă.

„Pot să vă spun că e vorba de cocaină, de MDMA, amfetamine, dar şi catinone.

Dispozitivul poate fi cuplat la un telefon celular, având în interior un șir de electrozi, iar pe fiecare electrod se poate detecta un alt drog. Detecția durează aproximativ cinci minute pentru toate cele șase droguri, această durată incluzând toate etapele analizei.

Putem detecta și agenții de adulterare, pentru că drogurile confiscate conțin un procent de aproximativ 20% cocaină, amfetamină etc, în rest, sunt adulteranți, de la amidon, zahăr, cafeină, sau paracetamol. Acești compuși sunt adăugați la drog pentru a avea o cantitate mai mare de pulbere, dar și pentru  mascarea răspunsul la testele care există acum pe piață.

Deci acești agenți au și rolul de a masca semnalul compusul activ care ne interesează pe noi, cum este de exemplu cocaina”, a precizat cercetătorul clujean.

E nevoie de cantități mici de droguri

Electrozii sunt plasați în dispozitivul care conține o soluţie tampon, pentru că toate determinările care se fac cu ajutorul senzorilor electrochimici trebuie să fie făcute în soluție.

”Dispozitivul este dotat și cu un analizor de semnale, deoarece în momentul în care înregistrăm o voltamogramă, obținem o reprezentare a curentului în funcție de potențial.

Curentul, de obicei, este direct proporțional cu concentrația analitului testat. Deci, dacă se doreşte determinarea cocainei, din înălțimea semnalului se calculează concentrația, iar identificarea se face pe baza potențialului de oxidare, adică a poziţiei semnalului înregistrat.

Așa se procedează cu analiza probelor confiscate”, a mai spus prof. Cristea.

Calitățile dispozitivului

Una dintre cele două calități principale ale noului dispozitiv este faptul că este portabil, poate fi luat cuplat la un telefon mobil de tip smartphone și se poate ieși cu el pe teren.

„A doua calitate este că avem, datorită electrozilor și a modificatorilor care au fost studiați la Cluj, o selectivitate foarte bună.

Adică știm sigur că tot ceea ce determinăm cu ajutorul acelor electrozi care vin asamblați în acest dispozitiv portabil reprezintă, într-adevăr, semnalul  cocainei, semnal amfetaminei, fără să mai avem dubii că, în prezența oricărui tip de adulteranți, am putea să greșim.

Rezultatele acestor teste au fost foarte promițătoare și ne-au dat încredere că, într-adevăr, electrozii folosiți sunt foarte sensibili și foarte selectivi iar cantitățile de probă folosite sunt extrem de mici”, a mai explicat Cecilia Cristea.

Inteligența Artificială, chemată în ajutor

Echipa de la UMF IH Cluj-Napoca a analizat până acum aproximativ 300 de probe de droguri, iar pentru a acoperi cam toate matricile complexe care pot să existe, ar trebui să crească de cel puțin zece ori numărul de probe.

„Asta ar înseamnă o muncă titanică și ne-ar ajuta foarte mult implicarea colegilor de la universitățile tehnice, care lucrează pe partea de Machine Learning și Inteligență Artificială.

S-ar putea face, astfel, corelări mult mai rapide între rezultatele practice obţinute și am avea şi această parte de predictibilitate.

Adică nu mai trebuie să facem foarte multe repetări pentru analiza de probe în laborator, ci, pe baza analizei unui semnal şi compararea acestuia cu o bază de date prin intermediul unui algoritm, să avem o probabilitate de 99% privind prezenţa unui anumit drog, cum este de exemplu cocaina în probă.

Avem o echipă cu care lucrăm deja și cu care vrem să aplicăm pe un proiect în continuare în cadrul unui consorțiu cu colegii din Belgia, Olanda, Spania, Luxemburg și alte țări din Europa”, a menționat coordonatorul echipei universității clujene.

Adulteranții, compuși care maschează drogul

În momentul în care cercetătorii clujeni au început acest proiect, au făcut nenumărate analize și pe diferite tipuri de adulteranți, după care au lucrat în amestecuri binare și ternare, adăugând din ce în ce mai mulți compuși pentru a vedea care este influența acestora asupra amprentei electrochimice a drogului analizat, pentru a nu avea rezultate fals pozitive, respectiv fals negative în momentul în care se ajunge să se lucreze pe probe reale confiscate.

„Au fost niște studii pe care colegii noștri de la Universitatea din Anvers, le-au început acum zece ani și au pus la punct Narcoreader, un dispozitiv destinat doar detecției de cocaină.

Ei au determinat diferiţi metaboliți de cocaină în apa din portul Anvers.

Se face, astfel, o monitorizare continuă a calității apei și în funcție de acest lucru, deja știu care este tendința de consum de droguri în timpul săptămânii și în week-end.

Colegii din Belgia au un proiect foarte mare la nivel european, la care a aderat și România, derulat prin Agenția Națională Antidrog, și în care se face această monitorizare a apelor uzate.

Din aceste ape se pot detecta drogurile și se poate observa la nivelul unor oraşe, cum este de exemplu Bucureștiul, cum variază concentrația de droguri în aceste ape uzate în timpul săptămânii și în week-end, sugerând astfel tendinţa de consum şi tipul de drog consumat, de genul cocaină, ketamină, ecstasy”, a explicat Cecilia Cristea.

Lucrul în echipe interdisciplinare la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Aceasta a menționat că marele avantaj al echipei de cercetători de la UMF Cluj-Napoca este faptul că a avut ocazia să lucreze în echipe interdisciplinare.

„Am ajuns la concluzia că viziunea întâlnită la nivel de țară, că doar eu pe domeniul meu știu să fac cel mai bine ce fac, e greșită. Ca să ajungem la produse pe care să le putem pune pe piață avem nevoie de echipe interdisciplinare.

Eu, la nivel de specialist pe partea de chimie analitică, știu că am nevoie de specialiști în nanomateriale, de specialiști în sinteza organică, de specialiști în microbiologie, de un om foarte bun pe partea de toxicologie, pentru că altfel nu am cum să obțin rezultate foarte bune în cercetarea aplicativă.

Și acesta este un plus pe care UMF Cluj-Napoca l-a înțeles, că echipele interdisciplinare sunt echipele câștigătoare.

Prin cele două centre de cercetare pe care universitatea le are, Medfuture și Genomică, avem acces la tehnică de ultimă oră, dar și la echipe interdisciplinare, oameni care se pricep la culturi de celule la tehnici spectrale de ultimă generaţie pe care le-au adus în universitate”, a mai arătat coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori.

Echipa de cercetători

Din Grupul de cercetare Bioelectrochimie şi Biosenzori de la Disciplina Chimie Analitică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca fac parte Cecilia Cristea,   Mihaela Tertiş, Andreea Cernat, Bogdan Feier și Oana Hosu-Stăncioiu, alături de un cercetător post-doctorand și 10 doctoranzi: Ana Maria Drăgan, Florina Truță, Alexandra Canciu, Denisa Căpățînă, Alexandra Pusta, Magdolna Casian, Maria Irimeș, Teodora Lupoi, Ana Tătaru şi Paul Marţian.

Premiul ”George Emil Palade”

În 27 februarie 2024, prof. dr. Cecilia Cristea și echipa sa de cercetare au primit Premiul „George Emil Palade” pentru domeniul științific Științele Vieții, în cadrul Galei Cercetării Românești – Ediția 2024, care a avut loc la Opera Națională din București.

„Acest premiu reprezintă o recunoaștere a rezultatelor excepționale obținute în activitatea de cercetare științifică de către doamna prof. dr. Cecilia Cristea și echipa sa de cercetători, la nivel național și internațional și fost acordat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării”, arăta UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se eliberează ABONAMENTELE de călătorie pentru refugiați, deportați, deținuți politici și persoane cu DIZABILITĂȚI

Publicat

abonamente transport comun ctp (1)

Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. anunță că începând cu data de 20.11.2024 se vor elibera abonamentele pentru transportul public în comun, valabile pentru anul 2025, pentru următoarele categorii de călători:

1. Persoanele beneficiare ale L 118/1990, L 189/2000 si OUG 214/1999– stramutati, refugiati, deportati si detinuti politici – beneficiaza de gratuitate la transportul in comun pe toate liniile in cadrul Asociatiei Metropolitane de Transport Public Cluj (municipiul Cluj-Napoca, comunele Apahida, Baciu, Chinteni, Ciurila, Feleacu, Floresti, Gilau, Aiton, Petrestii de Jos si Savadisla).

CTP Cluj: Se eliberează ABONAMENTELE de călătorie pentru refugiați, deportați, deținuți politici și persoane cu DIZABILITĂȚI

Beneficiarii L 118, L 189 si OUG 214 se pot prezenta la toate Centrele de vanzare carduri, cu urmatoarele documente:

– Buletin / carte de identitate – in original (domiciliul pe raza judetului Cluj) si o copie;

– Decizia sau Hotararea de la Casa Judeteana de Pensii Cluj -copie (se retine);

– Doua copii dupa ultimul cupon de pensie – (se retin);

– Cerere emitere card, pentru persoanele care nu detin card – se completeza pe loc;

2. Persoanele cu dizabilitati sunt invitate sa se prezinte la Centrul de vanzare OPERA – P-ta Stefan cel Mare nr.17-18, pentru ridicarea abonamentelor gratuite pe anul 2025, pe baza listelor puse la dispozitie de Direcţia de Asistenta Socială și Medicală din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Persoanele cu dizabilitati trebuie sa faca o cerere in prealabil, la Direcţia de Asistenta Socială și Medicală din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, pentru a fi trecute pe listele cu beneficiari.

Persoanele din aceasta categorie vor avea asupra lor urmatoarele documente:

– Buletin/carte de identitate– in original;

– Cerere emitere card, pentru persoanele care nu detin card – se completeza pe loc.

Totodată, compania informeaza publicul calator ca, pentru desfasurarea in bune conditii a alegerilor prezidentiale, duminica 24 noiembrie 2024, programul mijloacelor de transport public in municipiul Cluj-Napoca se va desfasura intre orele 5:00 – 23:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Cârtițele” din China, așteptate pe șantierul stației de metrou Teilor din Florești. La prima stație suflă vântul

Publicat

De

Teilor

E forfotă pe șantierul unde se construiește stația Teilor, cea de-a 2-a a metroului Clujului, aici fiind așteptate să sosească cele două ”cârtițe” care vor săpa în subteran și care sunt pe vapor în drumul lor spre România din China.

Stația se află în dreapta străzii Eroilor pe partea de coborâre, în zona fostei ferme de pui, unde s-a decopertat o bună parte din deal și se pregătește terenul pentru groapa în care vor fi coborâte la 20 de m cele două ”cârtițe”, mașinăriile de câte 300 de tone care vor săpa tunelurile de metrou.

”Cârtițele”, conduse de indieni

Potrivit informațiilor Cluj24, aceste echipamente numite în limbaj de specialitatea Tunnel Boring Machine (TBM), vor fi operate de echipaje de specialiști aduși din India, dar și de români.

Muncitorii din India sunt așteptați să sosească în perioada următoare, în condițiile în care ”cârtițele” vor ajunge la Constanța abia la începutul lunii decembrie, după care vor veni pe cale terestră la Cluj cu un transport agabaritic.

Montarea celor două TBM-uri la fața locului, în stația Teilor din Florești, este estimată la trei luni.

Dacă la stația Teilor se lucrează vizibil, la prima stație din Florești, Țara Moților, suflă vântul, nefiind prezent picior de muncitor.

Acolo a avut loc în luna iunie ceremonia prin care s-a dat startul lucrărilor la metroul Clujului.

De la prima stație, metroul va fi de suprafață urmând să intre în subteran abia din stația Teilor.

Sursa video dronă: Florin Țene

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciucă și Simion, UMĂR la umăr pentru turul 2. Mobilizarea PNL poate face diferența (PE)

Publicat

ciuca

Ultimul sondaj dat publicității de INSOMAR arată o luptă extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Potrivit cercetării, pe prima poziție se situează Marcel Ciolacu cu 24,4% intenție de vot, iar pentru locul 2 se bat liderii PNL și AUR.

Astfel, George Simion ar fi votat de 16,2% dintre români, în timp ce pentru Nicolae Ciucă ar vota 15,6%. Următorul candidat, respectiv Elena Lasconi, este mult sub cei doi, având doar 12,7% intenție de vot.

Ciucă și Simion, UMĂR la umăr pentru turul 2. Mobilizarea PNL poate face diferența

Se poate observa, așadar, că bătălia pentru locul doi se va da între Nicolae Ciucă și George Simion, candidatul USR fiind la o distanță de aproape 4%, mai mare decât marja de eroare. Competiția dintre candidatul PNL și cel al AUR este una extrem de strânsă, diferența dintre cei doi fiind una nesemnificativă.

Chiar dacă are un scor ușor mai mic decât George Simion, șansele mai mari pentru turul 2 le are Nicolae Ciucă. Sunt doi factori importanți care joacă în favoarea candidatului PNL.

Primul factor este dat de forța partidului pe care îl are în spate Nicolae Ciucă. PNL are aproape o jumătate din numărul total de primari și aproape o treime din președinții de Consilii Județene. Vorbim, așadar, despre o structură mult mai puternică decât cea a AUR. Dacă PNL reușește să mobilizeze această resursă, ea poate aduce ușor 3-4% în plus pentru Nicolae Ciucă.

„O parte din electoratul de dreapta pare că s-a reorientat în această perioadă către candidatul PNL”

Un alt factor nu mai puțin important este dinamica intenției de vot. Toate datele de până acum arată că liderul PNL este în creșterea preferințelor electorale. Acest lucru este remarcat de mai mulți analiști și sociologi, care arată că Nicolae Ciucă reușește să crească în sondaje de la o săptămână la alta.

De cealaltă parte, George Simion pare să-și fi atins potențialul, mai ales după ce la nivel public a început să se discute intens blatul PSD-AUR. De altfel, așa se explică indirect și creșterea lui Nicolae Ciucă. O parte din electoratul de dreapta pare că s-a reorientat în această perioadă către candidatul PNL, de frica scenariului unei finale PSD-AUR.

În concluzie, competiția pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale va fi una extrem de strânsă. Nicolae Ciucă și George Simion sunt umăr la umăr cu trei zile înaintea zilei votului. Totul va depinde de mobilizarea PNL și de dinamica electorală menționată mai sus.

CMF 31240003

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Firma turcă Gulermak caută sute de angajați români pentru metroul din Cluj. ”Salariile sunt bune”

Publicat

De

gulermak

Firma turcă Gulermak, antreprenorul general al metroului din Cluj, angajează sute de români pentru proiect în cadrul Târgului de Cariere care a început, joi, la BT Arena din Cluj-Napoca.

Alexandra Papiu, specialist Resurse Umane la Gulermak România, a declarat că au început recrutările de personal deoarece va începe faza de execuție a metroului, inclusiv cea de săpături.

”Printre posturile căutate, se numără ingineri de toate felurile, de la cei de instalații, până la ingineri civili, arhitecți, designeri, dar și muncitori, sudori, operatori utilaje.

Pentru început avem zeci de posturi disponibile, dar vom crește progresiv la sute de oameni.

Cei pe care îi recrutăm acum pot începe activitatea imediat, în funcție de nevoile fiecărei echipe, salariile oferite fiind bune, iar faptul că lucrează la metroul de Cluj dă bine în CV-ul fiecărui angajat”, a spus Papiu.

Victor, un clujean pensionar, care a lucrat 20 de ani în domeniul energetic, și-a depus CV-ul la Gulermak și crede că dacă va fi angajat, va fi un bun pas pentru el la sfârșitul carierei.

30 de firme au oferte la Târgul de Cariere

La Târgul de Cariere de la BT Arena participă 30 de companii din diverse domenii de activitate, precum inginerie, producție, IT, retail, marketing, automotive, care oferă peste 2500 de locuri de muncă pentru oameni cu experiență, dar și pentru angajați aflați la începutul carierei.

”Avem și companii din Danemarca și Germania care caută angajați pentru muncă în străinătate”, a spus Maria Petruța, PR Manager la Târgul de Cariere.

Pe lângă companii, la târg sunt prezente și instituții, cum sunt Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj și USAMV care caută tineri pentru școlarizare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax