EVENIMENT
Mesaj RO-ALERT: cod PORTOCALIU de vânt puternic, în mai multe localități din Cluj. RECOMANDĂRI pentru populație

ISU Cluj a emis mesaj RO-ALERT în mai multe localități din județul Cluj, vizate de o atenționare meteo cod portocaliu de vânt puternic. Cetățenii sunt sfătuiți să nu iasă din case.
În urma atenționării meteorologice de COD PORTOCALIU, în data de 10.04.2025, în intervalul orar 14:30 – 17:00, a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru informarea și protejarea populației în localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Feleacu, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Tureni, Aiton și Ploscoș.
În intervalul menționat, vor avea loc intensificări puternice ale vântului, cu rafale ce pot atinge viteze de 70…90 km/h.
Recomandări pentru cetățeni
ISU Cluj a transmis și o serie de recomandări pentru cetățeni:
- Evitați deplasările în aer liber în perioada avertizată;
- Nu staționați sub copaci, stâlpi de electricitate sau în apropierea panourilor publicitare ori a construcțiilor provizorii;
- Asigurați ușile, ferestrele, obiectele de pe balcoane sau terase care pot fi luate de vânt;
- Parcați autoturismele la distanță de copaci sau elemente de construcție instabile;
- Urmăriți mesajele transmise prin sistemul RO-ALERT, postările autorităților locale și buletinele meteo actualizate;
- În caz de urgență, apelați numărul unic 112.
- Recomandăm calm, prudență și respectarea indicațiilor autorităților.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
FOTO. Fundația ”Ioan și Maria”, inaugurată de omul de afaceri Dorel Goia. Oferă afterschool gratuit pentru copiii din Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a inaugurat, miercuri, Fundația ”Ioan și Maria”, înființată în memoria părinților săi, care oferă afterschool gratuit pentru copiii din cartierul Mănăștur.
Dorel Goia a declarat, miercuri, că imobilul care găzduiește Fundația a fost construit pe terenul fostei case în care a copilărit și a trăit alături de părinți până la vârsta de 29 de ani.
”În perioada comunistă, printr-un decret, s-au naționalizat terenul și casa, care a fost apoi demolată pentru a face loc blocurilor din jur. După Revoluție, am început un proces de revendicare a terenului care a durat 12 ani și am redobândit terenul, redevenind proprietari în CF.
Atunci aveam două opțiuni, fie să-l vând unor dezvoltatori imobiliari, fie să construiesc singur un imobil și să-l vând.
Atunci am luat decizia să fac ceva pentru foștii vecini care nu își permit să-și dea copiii la afterschool, la școala de după școală, după finalizarea orelor din unitățile de învățământ, și am construit o clădire modernă, cu încălzire în pardoseală, un spațiu prietenos pentru copii.
Aceștia vor avea la dispoziție și fructe proaspete, mere, banane, dar și un ajutor pentru rezolvarea temelor primite pentru acasă la matematică, română, limbi străine, fizică, chimie, orele fiind predate de profesori plătiți și de voluntari din cartier.
Afterschool-ul va fi gratuit, copiii urmând să beneficieze și de calculatoare performante și internet de mare viteză, dar și de mese de tenis de masă”, a spus Goia.
De asemenea, copiii de aici vor primi și o masă de prânz.
Dorel Goia speră ca exemplul său să fie urmat și de alți antreprenori clujeni, menționând că spații similare construite pot reduce emigrația românilor și să ducă la revenirea în țară a familiilor tinere, deoarece diminuează presiunile asupra părinților.
Copiii vor moșteni Împărăția Cerurilor
Prezent la inaugurare, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a sfințit și binecuvântat clădirea, și a subliniat importanța noului așezământ care are rolul de a ajuta copiii.
”În atenția Domnului Iisus Hristos, pe primul plan au fost copiii. La un moment dat, este întrebat de apostoli cine va moșteni Împărăția Cerurilor, iar Domnul a luat un copilaș, l-a pus în mijloc și le-a zis <<dacă nu veți fi ca pruncii, nu veți moșteni Împărăția Cerurilor>>.
Preocuparea față de copii și față de tineri, față de cei care au nevoie este foarte importantă”, a arătat mitropolitul Clujului.
Cea mai bună investiție, în educație
Primarul Emil Boc a afirmat, la rândul său, că inaugurarea este un moment de suflet și de viitor pentru Cluj-Napoca și cel mai mare cartier, Mănăștur.
”Gestul de astăzi este mai mult decât o clădire, e vorba despre un dar și o declarație de încredere în educație. Un dar din partea unui om cu inimă mare, Dorel Goia, care știe ce înseamnă să pleci de jos, o declarație de generozitate și solidaritate cu comunitatea din care face parte. Un om care-și prețuiește părinții spune totul despre el, despre tot ce face după aceea.
Acest centru va oferi șansa a zeci, mii de copii de aici înainte pentru a-și împlini potențialul educațional pe care îl au și vine în completarea a ceea ce părinții, școala și autoritățile fac, și ne ajută pe noi, ca și comunitate, să reușim.
În materie de educație nu există o altă investiție mai bună și mai importantă, lipsită de grija falimentului.
Dl. Goia dă șansa unor copii să-și vadă împlinit potențialul educațional, iar când salvezi un copil salvezi o lume, pentru că nu se știe niciodată ce se ascunde în spatele unui copil”, a spus Boc.
La inaugurare au mai fost prezenți, printre alții, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, președintele Consiliului de Administrație al CEO TeraPlast, Alexandru Stănean, directorul Palatului Copiilor Cluj, Valentin Cuibus, prof. univ. Vasile Pușcaș.
Valoarea investiției în imobilul Fundației ”Ioan și Maria”, care a presupus construcție, amenajări și dotări, s-a ridicat la aproximativ 370.000 euro.
Motto-ul Fundației este ”Un copil educat, un viitor mai bun!”.
ADMINISTRAȚIE
Ministrul Sorin Grindeanu, la Cluj: „Oricât de puternic ar fi un oraș, fără sprijin de la Guvern nu se pot face marile proiecte”

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, aflat miercuri la Cluj-Napoca, a declarat că indiferent cât de puternic este un municipiu, marile proiecte de infrastructură nu pot fi realizate fără sprijin guvernamental.
Trenuri noi și investiții în infrastructură: „De 25 de ani nu s-a mai cumpărat nimic”
Ministrul Sorin Grindeanu a anunțat că începând din această săptămână au intrat în circulație mai multe garnituri de tren noi, iar investițiile în infrastructura feroviară continuă.
„În primul rând, o să vină mai multe garnituri noi, unele chiar au intrat de azi în circulație, și se continuă investițiile în zona de infrastructură. Sunt două componente ca să poți să circuli european: pe de o parte, să faci infrastructură, dar să ai și garnituri noi de trenuri. De vreo 25 de ani nu s-a luat niciun tren nou în România, ceea ce se vede. Avem bani din PNRR, avem bani din fonduri europene, pe care îi investim inclusiv în acest material”, a spus Grindeanu.
Întrebat dacă situația s-a îmbunătățit față de anul trecut, oficialul a răspuns: „Evident, pentru că jumătate din banii pe care îi avem noi pe investiții în transporturi sunt pe zona feroviară, cealaltă jumătate este pe zona rutieră. Balanța e aproape perfectă”.
Centura metropolitană a Clujului, proiect susținut de Guvern
Referindu-se la marile proiecte din județul Cluj, ministrul a subliniat importanța centurii metropolitane și nevoia de sprijin guvernamental pentru realizarea unor astfel de investiții.
„M-am lovit și eu acum, venind de la Aeroport, de trafic. Domnul primar este, de fiecare dată, foarte tenace – și bine face – și pentru centură, și pentru metrou, și pentru toate lucrurile de care au nevoie clujenii și nu numai, pentru că am văzut și eu cum e cu traficul. Oricât de puternic ar fi un municipiu, cum e și Cluj-Napoca, al doilea oraș ca forță din România – deși nu îmi place să spun asta ca timișorean, dar e un adevăr – are nevoie de sprijin de la Guvern pentru marile proiecte”, a mai arătat Grindeanu.
Zonă inundabilă pe lotul 4 al căii ferate Cluj-Oradea
În ceea ce privește modernizarea căii ferate Cluj-Oradea, Grindeanu a declarat că lucrările decurg bine pe majoritatea tronsoanelor, cu excepția lotului 4: „Pe trei din cele patru loturi, lucrările stau bine, pe al patrulea este o zonă inundabilă, unde se finalizează săptămânile următoare o expertiză suplimentară”.
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a participat miercuri, începând cu ora 14, la Grand Hotel Napoca, la o reuniune a liderilor locali ai coaliției PSD-PNL-UDMR, la care au fost prezenți primarii și consilierii județeni ai celor trei partide, în contextul pregătirii alegerilor locale și europarlamentare. Evenimentul, desfășurat cu ușile închise la Cluj-Napoca, a reunit nume importante din administrația locală și centrală, printre care europarlamentarii Daniel Buda și Vasile Dîncu, primarul Emil Boc și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
EDUCATIE
A MURIT profesorul și istoricul Nicolae Șteiu, figură marcantă a Huedinului. Avea 89 de ani

Miercuri, a murit profesorul și istoricul din Huedin, Nicolae Șteiu. În decembrie, anul trecut, împlinise 89 de ani. Era Cetățean de Onoare al orașului.
„Profesorul Nicolae Șteiu a trecut la cele veșnice.
Orașul Huedin își ia rămas-bun de la un om de aleasă valoare – profesorul și istoricul Nicolae Șteiu, Cetățean de Onoare al orașului, mentor a generații întregi de elevi și autor a zeci de lucrări dedicate istoriei locale și naționale.
Prin munca sa neobosită, a adus lumină asupra trecutului nostru și a pus în valoare identitatea locurilor din zona Huedinului și a Apusenilor.
A MURIT profesorul și istoricul Nicolae Șteiu, figură marcantă a Huedinului. Avea 89 de ani
Transmitem sincere condoleanțe familiei și celor care i-au fost apropiați.
Drum lin, domnule profesor! Huedinul nu vă va uita”, scrie pe pagina de facbook Orașul Huedin.
„Nicolae Șteiu rămâne în conștiința publică din zona Huedinului ca dascălul care și-a pus amprenta asupra destinelor a multor generații. A fost un adevărat modelator de caractere și personalități care au făcut performanțe în diverse domenii. Numeroși profesori, judecători, medici, artiști, avocați, cercetători afirmă că fără îndrumarea de care au avut parte pe parcursul studiilor liceale de la dascălul Nicolae Șteiu, traseul lor în viață ar fi fost cu totul altul.
Zecile de generații de elevi de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin îl păstrează în amintire pe Nicolae Șteiu ca profesorul extrem de pasionat de disciplina pe care o preda, istoria, preocupat de cercetarea documentelor și a vestigiilor istorice și admirator al marilor figuri istorice ale neamului românesc.
Pe lângă activitatea de la catedră, profesorul Nicolae Șteiu a avut o bogată activitate editorială, fiind autor sau coautor a 35 de volume, Majoritatea dintre acestea sunt monografii ale localităților din zona de nord-vest a Munților Apuseni, dar și studii de istorie și etnografie”, scria la aniversarea profesorului, ziarul clujean Făclia.

D.P. NAPOCA S.A. recrutează personal în vederea angajării pentru următoarele ocupații:
– Inginer proiectant străzi – perioadă nedeterminată;
– Inginer CFDP – perioadă nedeterminată;
– Tehnician mecanic– perioadă nedeterminată;
ANGAJĂRI la Domeniul Public Napoca SA. Vezi ce posturi sunt disponibile
– Electrician auto – perioadă determinată;
– Muncitor calificat/necalificat străzi– perioadă determinată;
– Îngrijitor spații verzi – perioadă determinată;
– Îngrijitor/prinzător câini – perioadă nedeterminată;
– Îngrijitor WC-uri publice – perioadă determinată;
– Agent pază – perioadă determinată;
– Șofer/conducător auto categoria B.C.CE.C1E – perioadă determinată;
– Mecanic auto/utilaje/mașinist terasamente – perioadă determinată.
Cei interesați vor depune la secretariatul societății sau pe e-mail (office@domeniulpublicnapoca.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională, nivelul de studii).
Informații suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul societății din Cluj-Napoca, str. Calea Someșeni, nr. 2