Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV/ FOTO/ Globurile din bradul lui Trump, produse la Cluj-Napoca. „Momentul cel mai frumos este atunci când în fabrică se muncește zâmbind”

Publicat


Te-ai întrebat vreodată de unde vin globurile din brazii de Crăciun montați anual în locuri precum faimoasa piață din centrul Vaticanului, târgul de Crăciun din Strasbourg, clădirea Rockefeller din New York, sau chiar bradul lui Donald Trump?

Toate aceste locuri pot fi bifate de către fabrica de globuri din Cluj-Napoca, și singura care a reușit să producă globuri care au ajuns atât în casele românilor, cât și în cele mai cunoscute locuri din Europa sau America.

ProdGlob Clasic Glass este fabrica clujeană în care câteva zeci de persoane lucrează din greu și cu multă dedicare pentru a aduce în casele oamenilor de pretutindeni ceea ce nu poate lipsi din pomul de sărbători: globurile de Crăciun.

ProdGlob, singura firmă românească prezentă la târgul de la Frankfurt

Fabrica a fost înființată în anul 1994 și a început să cunoască o linie ascendentă pe piață în momentul în care, la doi ani după ce a fost creată, a participat la cunoscutul târg de la Frankfurt, acesta fiind cel mai mare târg de bunuri de larg consum din Europa. ProdGlob a rămas singura prezență constantă la expoziția de la târgul german atunci când vine vorba de producători români, reușind totodată să aducă steagul românesc printre restul steagurilor arborate în cadrul faimosului târg de la Frankfurt.

Ulterior, ProdGlob a început să își vândă globurile în Anglia, Germania și SUA.

„Am realizat că piața din America este una ofertantă, globurile fiind cumpărate de americani nu numai de Crăciun, ci și cu ocazia altor sărbători. Astfel, am ajuns exportatori pentru o firmă mare și cunoscută din America, care deține 1150 de magazine și care înghițea 6 luni de muncă depusă de noi aici”, povestește Mihaela Turcu, proprietara firmei.

Angajații lucrează pe toată perioada anului

Așadar, chiar dacă ai crede că angajații care realizează globuri în cadrul ProdGlob își desfășoară activitatea doar în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă, aceștia lucrează de fapt în mod intens din luna ianuarie până în decembrie.

Toate materialele cu care se lucrează la ProdGlob sunt aduse din afara țării, deoarece acestea nu sunt găsite la noi în țară, după cum povestește Mihaela Turcu.

Materii prime aduse din afara țării

Astfel, aceasta a fost nevoită să importe sticla, culorile sau capacele care se utilizează în producerea globurilor din țări precum Polonia ori Germania.

Globurile sunt produse exclusiv manual, în funcție de temele și tendințele stabilite la Frankfurt, pentru fiecare colecție de globuri.

ProdGlob, considerabil afectată de pandemie

Problemele cauzate de pandemia coronavirus nu au ocolit firma ProdGlob, mai ales că majoritatea globurilor produse în fabrică sunt trimise spre export, lucru care îngreunează întregul proces.

Astfel, existând la acest moment restricții în SUA, s-a ajuns la un dezechilibru atunci când vine vorba de exportul globurilor către americani, și chiar dacă transportul poate fi realizat în continuare, globurile fiind trimise spre America cu vaporul, nu poate fi trecut cu vederea aspectul lipsei de turiști din SUA, aceștia fiind principalii cumpărători.

Lipsa turiștilor din SUA, motiv de închidere a magazinelor de suveniruri

Astfel, unele magazine de suveniruri din New York în care erau vândute și globurile produse la Cluj au fost închise după ce s-a constatat lipsa turiștilor care frecventau în mod normal magazinele.

Mihaela Turcu administrează de mai bine de 26 de ani împreună cu soțul său afacerea care se menține de două decenii în categoria de business-uri românești de succes. Proprietara ProdGlob a acceptat să acorde un interviu pentru Cluj24.ro, pentru a povesti ce înseamnă să deții o afacere care a cunoscut un succes răsunător în afara granițelor țării.

Care a fost momentul în care ați realizat cât de departe ați ajuns cu această afacere?

În momentul în care nu mai mergeam acasă! Atunci când oferi pasiune, timp și resurse materiale unui business îți dai seama cât de tare a crescut business-ul respectiv.

Calitatea înainte de cantitate

Am realizat că la genul acesta de afacere nu poți merge pe principiul cantității, ci mai degrabă pe cel al calității, ceea ce am și făcut la ProdGlob. Am preferat să producem mai puțin decât am fi vrut, dar să oferim clienților noștri calitate.

„Am fost nevoiți să refuzăm unele comenzi”

Noi nu producem în masă, globuri la kilogram, ci am mers pe principiul „haute couture”. Am avut atât de multe comenzi, încât am fost nevoiți de multe ori să refuzăm unele cereri, din lipsă de timp.

Ce probleme ați întâmpinat de-a lungul timpului în administrarea acestei afaceri?

Principala problemă o reprezintă lipsa oamenilor pregătiți, lipsa de tineri care să picteze si care să aibă răbdarea de a lucra manual.

Relația producător-retailer, una de sclav-stăpân

Totodată, nu am putut să nu remarc lipsa de organizare în România, în relația producător-retailer, care la noi este mai degrabă o relație stăpân-sclav.

Spre deosebire de retailerii români, cei din America fac cerere pentru globurile de Crăciun încă din vară, pentru a fi pregătiți și a le primi până de sărbători.

De cât timp și efort a fost nevoie pentru a ajunge în punctul în care ProdGlob este acum?

Am început în 1994, iar la aproximativ doi ani am mers la târgul din Frankfurt, acela fiind un moment decisiv, care a dus la o ascensiune incredibilă a firmei.

Fiecare colecție de globuri ține cont de tendințe

Eu sunt printre cei care crează designul globurilor, însă mai participă și oameni cu experiență în arte plastice, totul pentru a putea oferi diversitate la fiecare colecție de globuri, care de fiecare dată ține cont de tendințele în vogă la momentul respectiv.

„Americanii preferă globurile mai opulente”

Care sunt diferențele între preferințele românilor și cele ale americanilor?

În România cererea cea mai mare este reprezentată de modele cu forme geometrice și linii, dar și de cele cu desenul unor personaje precum Moș Crăciun ori îngerași. În Germania nu se cer modele care conțin picturi, spre deosebire de România, unde picturile sunt cele mai căutate. Americanii preferă globurile foarte încărcate, strălucitoare, opulente.

Europenii preferă un design mai simplu, mai discret. De-a lungul timpului aceste preferințe nu s-au schimbat deloc.

Sute de mii de globuri produse anual

Câte globuri vindeți anual?

În jur de 400.000 de globuri, însă au fost ani când produceam chiar și dublu. Ne doream să ajungem la un milion, însă nu am reușit niciodată, din cauza complexității modelelor, care necesită un timp mai îndelungat.

Un glob poate fi luat în mână chiar și de 20 de ori până să fie finalizat.

Realizarea unui singur glob durează o zi

Cât durează realizarea unui glob?

Procesul de realizare cuprinde etape precum suflarea, argintarea, pictura, tăierea codiței și ambalarea. În medie, realizarea unui glob durează o zi dacă este realizat de aceeași persona care se ocupă de întregul proces de fabricare. Dacă procesul se realizează pe etape de către persoane diferite, de exemplu cel care realizează pictura poate produce în jur de șase globuri pe zi.

Care a fost cel mai greu moment de când a luat naștere afacerea?

Pandemia coronavirus, cel mai greu moment pentru ProdGlob

Au fost trei momente grele, însă cel actual, cauzat de pandemie este poate cel mai greu dintre toate. Acesta a fost cel mai apăsător și stresant an.

Un alt moment greu a fost reprezentat de ultima criză economică, însă ea nu s-a resimțit atât de tare ca și acum, când clienții parcă ne transmit stresul și problemele lor cauzate de COVID-19.

„Am fost nevoită să aduc bani de acasă”

Acum 15 ani ne-am mai confruntat cu o scădere bruscă a cererii, moment în care am fost nevoită să aduc bani de acasă doar pentru a nu pierde angajații.

„Partea financiară este cea care doare”

Ați avut momente în care v-ați gândit să renunțați la acest business?

Până acum, nu! Nu mă gândesc nici acum să renunț, doar mă mai întreb uneori dacă oare acesta este momentul în care va trebui să abandonez această afacere. Nu ne-am gândit să renunțăm de bunăvoie, ci exclusiv forțați de motive financiare, mai ales că această pandemie ne-a prins cu un credit „în brațe”. Partea financiară este cea care doare cel mai tare din păcate.

Momentele simple, motive de bucurie pentru proprietară

Pe de altă parte, care a fost momentul cel mai frumos de când administrați acest business?

Tot timpul petrecut în această afacere este cel mai frumos! Este vorba de momente simple precum plecarea mărfii, momentul în care ți se mulțumește, când primești aprecieri, când oamenii sunt mulțumiți și mai ales atunci când în fabrică se muncește zâmbind. Este o adevărată plăcere să iei parte la toate aceste lucruri.

Globurile clujene au ajuns în bradul lui Trump

Totodată, un alt moment vesel pentru noi a fost și cel în care am aflat că globurile noastre au ajuns în bradul lui Trump, ori în cel de pe Rockefeller. Chiar dacă globurile au ajuns acolo indirect, pentru noi a fost o bucurie, un motiv de mândrie care ne-a făcut să zâmbim.

Seriozitatea și calitatea, calitățile principale ale ProdGlob

Ce calități vă deosebesc față de alți producători de globuri?

Seriozitate. Am făcut livrările întotdeauna la timp, ținând cont totodată și de aspectul calității. În 26 de ani de activitate am avut o singură reclamație.

„Bradul trebuie să fie vesel”

Cum arată pomul dumneavoastră de Crăciun?

Bradul meu este de obicei ultimul împodobit în Cluj! (râde)
Câteodată conține globuri care au rămas pe dinafară, sau reprezintă un experiment pentru pregătirea de târgul de la Frankfurt.

Dar în general, bradul nostru este vesel și colorat, deoarece sărbătoarea Crăciunului reprezintă în sine o bucurie.

Sfatul meu este totuși, ca bradul să fie făcut mereu exact așa cum vă place vouă.

În acest moment, în cadrul firmei ProdGlob sunt 26 de angajați care lucrează manual fiecare glob în parte, acestea fiind vândute la un preț de producător care începe de la 1 euro per glob.

Narcisa Corina Bud

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Podul de piatră, este marcat! Și de vineri și circulat. În Baciu

Publicat

După ce joi seara s-au efectuat marcajele, vineri dimineața s-a deschis și circulația pe podul din Baciu.

Ritmul lent al lucrărilor și blocajele de trafic generate de șantier au adus numeroase reclamații din partea șoferilor.

Ministerului Transporturilor se laudă că lărgirea șoselei Cluj-Napoca – Baciu la patru benzi și realizarea podului de la Valea Seacă vor fi gata într-un timp record.

Obiectivul face din strategia autorităților de a decongestiona traficul în zonă, care include și viitorul pasaj peste calea ferată de la Tăietura Turcului.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este cea care finanțează lucrările care sunt executate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 4 decembrie (pamflet)

Publicat

În 1639, astronomul englez Jeremiah Horrocks a efectuat prima observație a tranzitului lui Venus. I-a dat fructe de pădure și-a așteptat să vadă ce iese pe partea ailaltă…

În 1855 a fost inaugurată “Școala de mică chirurgie” la Spitalul Mihai Vodă din București. Șef era un mic chirurg care avea un mic bisturiu cu care opera un mic manelist în timp ce mânca un mic cu muștar…

În 1948, vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce s-a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 au murit, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave. Dacă ne luăm după numărul pasagerilor, vaporul era un fel de dublu Titanic la ora de vârf…

În 1959, ca parte a programului Mercury, NASA trimite în spațiu misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde, după care a explodat. Așa-i când lași toate maimuțele la butoane, se duce dracului toată șandramaua!

În 1991, corespondentul Associated Press, Terry Anderson a fost eliberat după ce fusese ținut ostatic în Liban vreme de șapte ani. Noroc cu teroriștii că mai puteau scapă și bărbații de-acasă câte-un pic…

Marius Aciu

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordonanță de Urgență privind telemunca. Contractele de muncă ar putea fi semnate electronic

Publicat

Guvernul se va întâlni astăzi pentru a discuta un proiect de Ordonanță de Urgență privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă.

În prezent, potrivit legii 53/2003 privind Codul Muncii, contractele de muncă pot fi semnate doar în formă fizică, în scris.

Documentul oficial de OUG privind telemunca

Semnătura electronică este însoțită de marca temporală calificată și emisă de un prestator de servicii de încredere calificat, iar contractele individuale de muncă și actele adiționale încheiate vor fi arhivate de către angajator cu respectarea prevederilor Legii Arhivelor Naționale 16/1996, în condițiile tehnice stabilite de Legea nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică și care vor fi puse la dispoziția inspectorilor de muncă la solicitarea acestora.

Actul normativ mai introduce posibilitatea ca părțile să poată conveni să utilizeze semnătura electronică avansată emisă în concordanță cu cerințele Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 pentru întocmirea anumitor înscrisuri/documente din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului.

Documentul poate fi citit în totalitate mai jos:

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea azi, 4 decembrie, la Cluj   

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la 4 grade Celsius, dar cerul va fi predominant senin pe tot parcursul zilei. Șansele de precipitații și cantitatea de precipitații vor fi nule. 

Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 29 km/h.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate