Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV FOTO. Candidată clujeancă la alegerile locale dintr-un oraș irlandez: Mulți irlandezi trăiesc de pe o zi pe alta

Publicat


Nicoleta

Nicoleta Chiorean, o clujeancă stabilită în Irlanda, va candida la alegerile locale pentru Consiliul Județean Carlow care vor avea loc în 7 iunie, în aceeași zi cu cele europarlamentare. 

Nicoleta Chiorean, o clujeancă de 44 de ani care a emigrat în Irlanda în urmă cu peste două decenii, va candida pentru șefia Consiliului Județean Carlow. Ea locuiește în orașul cu același nume, reședință de județ, cu o populație de circa 20.000 de locuitori și aflat la mai puțin de o oră de capitala Dublin.

Într-un interviu realizat de Cluj24, Nicoleta a povestit despre primii săi ani în Irlanda, dar și despre pașii spre cariera politică.

„În 2000, era foarte greu pentru români în Irlanda”

Primii ani ai tinereții și i-a petrecut la Cluj-Napoca, o însă destinul a dus-o departe de casă, la vârstă de doar 20 de ani. Nicoleta s-a îndrăgostit de Irlanda în timpul unei vizite la o prietenă și a decis să se mute aici pentru un an. Odată ajunsă însă, nu s-a mai întors în România.

„Sunt din Cluj, mai precis din Grigorescu. Am venit în Irlanda în 2000, în vizită la o prietenă. Mi-a plăcut foarte mult Irlanda, am văzut că sunt multe oportunități și m-am hotărât să stau un an, inițial.

Între timp, l-am cunoscut pe soțul meu și nu am mai plecat.

Am lucrat la un restaurant, am început de jos, pentru că în acel moment era foarte greu pentru români în Irlanda, să ai un altfel de loc de muncă. Nu puteam să merg nici la facultate, cum mi-aș fi dorit, taxele de școlarizare erau foarte mari și nu am avut posibilitatea”, a povestit Nicoleta.

Campioană națională la Body Fitness

Doar trei ani mai târziu, Nicoleta și soțul său puneau pe picioare propria lor afacere, o sală de sport. În paralel, interesul ei s-a îndreptat spre culturism, respectiv spre competiția Miss Figure Ireland, titlu pe care l-a cucerit de opt ori.

„După trei ani, am pus pe picioare propria noastră afacere, am deschis o sală de sport. Soțul meu făcuse concursuri de culturism și, mergând la concursuri cu el, mi-a plăcut foarte mult.

Am făcut foarte mult sport și eu înainte să plec în Irlanda și m-am bucurat când am descoperit o clasă care se numea Body Fitness. Nu era culturismul cu care era lumea obișnuită.

După un an, am luat locul întâi la competiția Miss Figure Ireland, titlu recucerit de încă șapte ori. Apoi am fost și la Campionatul Mondial, unde am luat locul trei, am participat și la concursuri în America. Am făcut un pic de modelling și fitness modelling profesional.

Am avut o sală de sport timp de doisprezece ani, am avut un studio de nutriție și am fost antrenor personal timp de cinci ani, într-un alt oraș. Apoi am avut concursul meu național de fitness, am fost arbitră de fitness și culturism”, a mai arătat clujeanca stabilită în Irlanda.

Mereu implicată în comunitate

Nicoleta a mărturisit că mereu s-a implicat prin diverse acțiuni în comunitate și a simțit nevoia să îi ajute pe cei mai puțin norocoși.

„Întotdeauna mi-a plăcut să mă implic în tot felul de acțiuni. În momentul de față, sunt parte dintr-o organizație non-profit, unde ajutăm bătrâni, copiii de la orfelinat și multe altele.

Cu toate că suntem în Irlanda și știu că, teoretic, e economia cea mai bună și totul perfect, în realitate nu este așa. Sunt mulți oameni necăjiți și aici, sunt multe probleme”, a arătat Nicoleta.

Pasul spre politică l-a făcut după pandemie, când i s-a propus să facă parte din Comisia de Tineret și Sport a partidului AUR: „Mi s-a propus să fac parte din Comisia de Tineret și Sport a partidului AUR și am participat în Parlament la câteva programe. Apoi am fost vicepreședinta, apoi președinta organizației diaspora pentru Irlanda”.

„M-am bucurat că am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu români”

Pentru Nicoleta, implicarea în acțiunile Alianței pentru Unirea Românilor a constituit o oportunitate de a întâlni alți români din Irlanda, de a organiza împreună acțiuni umanitare și a sărbători Ziua Națională în mijlocul conaționalilor.

„Efectiv, diaspora nu există, AUR era singurul partid care exista. M-am bucurat că am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu români. Am lucrat foarte mult de când am venit aici și din această cauză nu am prea avut contact cu români. M-am bucurat sincer să iau legătura cu românii de aici.

Făceam tot felul de lucruri caritabile, adunam pachete să trimitem românilor, deci nici nu am simțit că fac politică. Efectiv ne-am adunat niște români care am vrut să ajutăm România. M-am bucurat că am putut să am un contact cu România, să ne întâlnim de Ziua Națională, să facem împreună niște lucruri”, a spus clujeanca.

„Nu suntem uniți ca și comunitate”

În general, românii din diaspora nu sunt uniți și sunt invidioși pe succesul altora, este de părere Nicoleta. La greu însă, românii pot conta pe ceilalți români din comunitate, a arătat ea.

„În general, sunt grupulețe mai mici de români care se întâlnesc, nu suntem uniți ca și comunitate. Spre exemplu, în orașul meu sunt 500 de brazilieni și toți se întâlnesc cu diferite activități, toți se susțin dacă cineva își face o afacere. Din păcate, românii nu sunt așa.

Nu știu, când vin în România, simt că românii sunt total altfel, totul este în regulă. Dar când vin aici, încep să aibă o competiție între ei.

Dacă sunt toți la fel, nicio problemă, dar în momentul în care unii dintre români încep să se ridice peste ceilalți, să ajungă manageri, să aibă case mai mari, să aibă mașini mai scumpe, din păcate, sunt văzuți ca fiind aroganți. Mi-aș dori să fie altfel.

Dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva și cineva are nevoie de ajutor, sunt toți acolo. Dacă cineva e bolnav, cineva moare, toți se ajută, toți sunt acolo”, a mărturisit Nicoleta.

Candidată din partea Sinn Fein la alegerile locale

După experiența avută în cadrul partidului AUR, un vecin i-a propus Nicoletei să facă parte din grupul Sinn Fein, partid care a propulsat-o, la alegerile locale de anul acesta, pe lista candidaților la Consiliul Județean Carlow.

„Partidul din care fac parte aici în Irlanda, se numește Sinn Fein. Este un partid de centru-stânga, naționalist. Nu aș fi avut curaj să fac așa ceva, nu pentru că nu aș fi fost capabilă, dar pentru că îmi era teamă de un val de ură din partea irlandezilor. Am acceptat să candidez aici, am multă susținere din partea partidului.

Mi s-au întâmplat câteva chestii, poate mărunte, când a trebuit să plec la București, care m-au făcut să vreau să nu candidez în România.

Am dat o grămadă de bani să stau la hotel, să merg cu avionul, iar în momentul în care eram acolo, am primit foarte, foarte multe mesaje urâte pe internet de la oameni care nici măcar nu mă cunosc. În România există încă acel stereotip: ești blondă, ești machiată, arăți nu știu cum, e clar că nu ești capabilă”, a spus Nicoleta.

Faptul că este femeie nu a fost o piedică în cariera ei politică: „Pe irlandezi nu îi interesează că ești femeie, cum arăți, le pasă să te cunoască, niciodată nu o să vorbească de felul în care arăți. Niciodată”.

„Mulți irlandezi o duc foarte, foarte rău”

Nivelul de trai al irlandezilor a scăzut în ultimii ani, arată clujeanca, iar în rândul populației a apătrut un val de xenofobie care nu exista până acum.

„Mulți irlandezi o duc foarte, foarte rău și trăiesc de pe o zi pe alta, deși știu că în România nimeni n-ar crede, pentru că prețurile sunt atât de mari și de obicei, românii se uită doar la salariul tău, nu se uită la cât ai de plătit pentru toate lucrurile.

Este un val de xenofobie care nu a existat aici. Un croat a fost omorât acum vreo trei săptămâni doar pentru că vorbea limba lui, lucru care nu s-ar fi întâmplat niciodată aici. Este un grup foarte restrâns, dar sunt cei mai vocali”, a mai arătat Nicoleta Chiorean.

„Am primit multe mesaje foarte urâte”

Parcursul politic al Nicoletei nu a fost lipsit de piedici și intimidări. Simpatizanții unor partide extremiste au exploatat faptul că este româncă și i-au trimis mesaje urâte, însă acestea nu au descurajat-o.

„Sloganul partidelor noi de dreapta este «Irlanda este plină» (Ireland is full – n.red.), ca și cum ar vrea să nu mai vină nimeni.

Ei vor să aducă tot felul de reforme, să ne taie din drepturi, dar nu cred că o să se întâmple. Sunt partide foarte noi, nu cred că o să aibă prea multă putere.

Am primit multe mesaje foarte urâte, dar apoi ne-am dat seama că este același grup de oameni cu multe nume diferite pe rețelele de socializare și că majoritatea oamenilor sunt foarte respectuoși.

Oamenii din partidul din care fac parte sunt fenomenali. Ne tratează pe fiecare străin la fel, nu uită că și irlandezii sunt plecați peste hotare.

Nu aș fi rezistat cu toate aceste mesaje împotriva mea dacă nu aș fi avut susținerea partidului. Din păcate, suntem asociați cu câțiva români care, trebuie să recunosc, fac lucruri pe care nu ar trebui să le facă”, a povestit Nicoleta.

„Orașul în care locuiesc este mult sub nivelul Clujului”

Clujeanca susține că mulți dintre irlandezi au prejudecăți despre România, fără să știe situația reală de aici.

„Mulți irlandezi nu prea călătoresc, nu au idee ce se întâmplă în România și au o impresie foarte proastă. Orașul în care locuiesc este mult sub nivelul orașului Cluj, nici nu se pot compara.

Toți irlandezii care merg în România sunt șocați, nu le vine să creadă. Singurul lucru care se vorbește frumos despre România este despre femei, toți spun că sunt cele mai frumoase”, a mai arătat aceasta.

„Aici nu este așa de multă corupție”

Referitor la diferențele dintre clasa politică românească și cea irlandeză, Nicoleta este de părere că, acolo, clasa politică nu este atât de coruptă. Ea a arătat că nu ar fi candidat dacă ar fi avut gânduri rele, ci dorește să ofere ceva înapoi țării în care a reușit să atingă succesul.

„Aici nu este așa de multă corupție și oamenii sunt mai respectuoși. În România vezi tot timpul, toți mint, toți fură, toți vor bani. Aici nu există așa ceva, sunt oameni care muncesc, care vor să facă treabă.

Pentru că, vă spun sincer, niciun ban din lume nu merită stresul pe care îl are un om politic și nu cred că cineva și-ar distruge viața pentru oricâți bani.

La fel simt și eu. Cu inimă bună, chiar vreau să fac lucruri. M-am format aici și simt că trebuie să dau înapoi acestei țări și clar, niciodată nu aș fi candidat cu gânduri rele, pentru că nu s-ar fi meritat”, a spus Nicoleta.

În finalul conversației, clujeanca a mărturisit că își dorește să revină în țară, la un moment dat, dar până când acest lucru va fi posibil, va continua să se implice de la depărtare: „La un moment dat aș vrea, cu siguranță, să mă mut în România, chiar dacă momentan nu pot, vreau să  investesc în România. Partenerul meu este îndrăgostit de România și până la urmă o să ne mutăm în România de tot, nu mă văd rămânând aici”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujul între extreme: încă două zile de CANICULĂ, urmate de FURTUNI și ploi torențiale

Publicat

Județul Cluj se află sub avertizare meteo cod galben de caniculă, vineri și sâmbătă. De duminică, temperaturile vor scădea ușor și sunt anunțate averse torențiale și furtuni.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizarea cod galben de caniculă și pentru zilele de 21 și 22 iunie, pe raza județului Cluj.

Temperaturi de până la 34 de grade

În acest interval, valul de căldură se va menține în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 și 34 de grade.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Sâmbătă, local la munte, precum și în regiunile vestice, nordice și în centru, din orele amiezii, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Ploi torențiale și furtuni, de duminică, la Cluj

De duminică, județul Cluj va ieși de sub incidența avertizării meteo. Temperaturile vor scădea ușor și se vor înregistra furtuni, cu averse torențiale, intensificări ale vântului și descărcări electrice.

Sursa: The Weather Channel

Cod ROȘU de caniculă, în țară

La nivel național, sâmbătă și duminică, mai multe județe vor intra sub cod roșu de caniculă. În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv.

Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Boc: Au început LUCRĂRILE pe strada Uliului din Cluj-Napoca

Publicat

uliului

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat pe pagina sa de Facebook demararea lucrărilor la strada Uliului, afectată de surpări de teren.

„Denumire obiectiv: Consolidare zona supusa alunecarii strada Uliului nr. 90, din Municipiul Cluj-Napoca
Executant lucrari: SC Dimex 2000 Company SRL
Proiectant: SC Construct CDP SRL
Diriginte: SC Baseli drum Consult SRL
Expert tehnic: Farcas Vasile
Valoare lucrari: 5.097.606,10 lei fara TVA
Contract de executie: nr. 543490/2024,
Termenul de executie: 3 luni
AC: 445/20.06.2024

VIDEO. Boc: Au început LUCRĂRILE pe strada Uliului din Cluj-Napoca

Obiectul lucrarilor este de realizare a unei consolidari, a zonei supusa alunecarii, in zona imobilui nr. 90, pe strada Uliului din Municipiul Cluj-Napoca, constand in:

-sprijinire cu piloti forati de diametru 1080mm, asezati pe un rand la o distanta interaxiala de 1,40m, care vor fi solidarizati la partea superioara cu o grinda de coronament
-pilotii vor fi amplasati in aval de platforma drumului
-zona de consolidare km 0+790-km 0+872,50
-zona afecta de lucrari : 100 ml
-lungime consolidare cu piloti :84ml, in tronsoane succesive de 5,60m fiecare
-inaltime piloti : 20,0m
-numar piloti : 60 buc
-inaltime grinda de solidarizare 1,20m
-inaltime elevatie : 1,50-3,0m
-dupa finalizarea consolidarii se va reface carosabilul si trotuarele

Etapele de executie:

1.Organizarea de santier
2. Relocare utilitati
3. Amenajare platforma pentru acces utilaj de forat
4. Excutare piloti, grida coronament, elevatie
5. Refacere carosabil si trotuar”, scrie Emil Boc pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 10.000 de detectoare au ajuns în locuințele românilor din 20 de județe, pentru a le proteja viața și bunurile

Publicat

detector

Peste 7.500 de detectoare de fum și 2.500 de monoxid de carbon au fost distribuite, gratuit, către familii din 20 de județe în cadrul campaniei „Detector pentru viață”, derulată în perioada martie-mai 2024, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, încheiat între E.ON, Delgaz Grid, Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.).

Detectoarele au fost donate de E.ON și Delgaz Grid și au fost distribuite în teritoriu prin intermediul inspectoratelor județene pentru situații de urgență către familii din 479 localități din județele: Alba, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Pornind de la statisticile îngrijorătoare potrivit cărora în România au loc, în medie, 18 incendii pe zi, soldate cu numeroase pagube materiale, victime și chiar pierderi de vieți omenești, campania „Detector pentru viață” și-a propus să evidențieze importanța montării în locuințe a detectoarelor de fum, de monoxid de carbon și a celor de gaz.

Rol de avertizare

Aceste dispozitive, simplu de montat, au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate și pot face diferența între un incident minor și o tragedie.

Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești.

Salvați de detectorul de fum

„M-am bucurat să văd că această campanie și-a demonstrat importanța și eficiența încă de la debut și aș da ca exemplu cazul unei familii din județul Timiș în locuința căreia, în luna aprilie, a izbucnit un incendiu cauzat de un scurtcircuit electric.

Cei din casă, printre care și copii, au fost avertizați și, practic, salvați de detectorul de fum care tocmai fusese montat acolo de către pompierii de la I.S.U. Timiș în cadrul acestui demers comun.

Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar fi putut întâmpla în lipsa acestui dispozitiv și de aceea cred că acest proiect comun cu D.S.U. și I.G.S.U. trebuie continuat, pentru că se dovedește că astfel putem salva vieți”, afirmă Volker Raffel, CEO E.ON România.

Siguranța locuinței

„Prin instalarea detectoarelor de fum și monoxid de carbon în locuințe avem oportunitatea nu doar de a preveni eventuale tragedii, ci și de a ne educa și mobiliza populația în direcția unei conștientizări sporite a importanței măsurilor de precauție. Acestea au fost principalele motive pentru care noi, alături de partenerii noștri E.ON și Delgaz Grid, am inițiat și derulat această campanie, menită în a salva vieți.

Este esențial să înțelegem că siguranța în propria locuință începe cu acțiuni preventive simple, dar eficiente.

Sunt convins că această campanie, care a ajuns astăzi la final, nu este una singulară, acest parteneriat va continua și prin alte acțiuni preventive care vor contribui, în final, la îndeplinirea unui obiectiv crucial pentru țara noastră, și anume crearea unei societăți reziliente”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al D.S.U.

Soluție simplă

„Montarea detectoarelor de fum și de monoxid de carbon în propria locuință este soluția simplă și la îndemâna oricui, pentru siguranța individuală și colectivă.

Beneficiile acestor tipuri de dispozitive sunt reale, semnalând,  în fază incipientă, o stare de pericol. Apreciez și salut sprijinul acordat de partenerii noștri pentru implementarea acestui proiect curajos și inedit, pentru un plus de siguranță în casele românilor.

Adresez mulțumiri și cetățenilor care au înțeles importanța dotării locuinței cu aceste echipamente și care au dat dovadă de responsabilitate și deschidere în tot acest demers.

Prin puterea exemplului, contribuim la dezvoltarea comportamentului preventiv în rândul comunităților și reușim să construim, pas cu pas, o societate în siguranță”, a afirmat inspectorul general al I.G.S.U, general Dan-Paul Iamandi.

Campanii de 12 ani

E.ON, Delgaz Grid, D.S.U. și I.G.S.U. derulează de 12 ani campanii naționale de informare și conștientizare a consumatorilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim despre electricitate sau despre gaze naturale, iar mesajele acestora au ajuns anual la milioane de români.

În urma campaniilor comune desfășurate în cadrul parteneriatului  „Împreună pentru siguranță”, dar și a investițiilor derulate consecvent, an de an, de către Delgaz Grid pentru modernizarea infrastructurii de distribuție, frecvența incidentelor de acest tip a scăzut semnificativ.

Astfel, între 2013-2023, în rețeaua de distribuție a Delgaz Grid, s-a redus cu mai mult de jumătate numărul exploziilor, anual înregistrându-se, în medie, 16 astfel de incidente, față de 36 produse în perioada 2007-2012, adică intervalul de dinaintea încheierii parteneriatului cu I.G.S.U.

Și numărul victimelor a scăzut cu aproape 35%, iar cel al persoanelor decedate cu aproape 44%.

Intoxicații cu monoxid de carbon

În ceea ce privește intoxicațiile cu monoxid de carbon, media anuală a ultimilor 12 ani este de 16 evenimente comparativ cu 41 în perioada 2007-2012, reprezentând o reducere de peste 60%.

De asemenea, numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut cu 67%, la fel și cel al persoanelor decedate.

Cauzele principale ale exploziilor produse în zona de activitate a Delgaz Grid rămân manevrarea greșită a aparatelor alimentate cu gaz sau improvizațiile la instalațiile interioare. În cazul intoxicațiilor, cauza principală o reprezintă monoxidul de carbon acumulat în încăperi, în principal ca urmare a neevacuării sau evacuării insuficiente a gazelor arse prin coșuri de fum neetanșe sau obturate, dar și urmare a folosirii aragazului pentru încălzirea locuințelor.

Parteneriat E.ON – IGSU

Parteneriatul „Împreună pentru siguranță” a fost încheiat între I.G.S.U și E.ON România în luna septembrie 2012.

În primii ani de colaborare au fost realizate campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conștientizării pericolelor la care sunt expuși copiii lăsați singuri sau nesupravegheați în casă, urmată de „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea și-au propus nu doar să informeze și să sensibilizeze populația, ci și să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie.

De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne și derulată la nivel național prin I.G.S.U.

În anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale, cele două părți au inițiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populației cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

Campaniile RISC

Campaniile R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Siguranța nu e un joc de noroc!” au continuat în anul 2017, mesajele principale fiind curățarea coșurilor de fum cu firme specializate/coșari specializați și montarea detectoarelor de incendiu și de gaz în locuința proprie.

Tot în 2017a fost lansat proiectul România Sigură, mesajul preventiv pentru reducerea riscurilor odată cu folosirea surselor de energie  fiind transmis constant publicului prin intermediul platformelor social media.

O nouă campanie a fost inițiată în 2018, sub egida R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”, iar obiectivul de bază al acesteia a urmărit conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul scăpărilor de gaz în locuințe.

Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă, iar conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea ce le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe a devenit dezideratul principal al campaniei naționale „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, lansată în anul 2020.

Alte campanii

În perioada 2021-2022 au fost inițiate trei proiecte speciale dedicate canalelor social media – Lecții despre Siguranță cu Taticool și Prințesa Sofia (cu clipuri video dedicate copiilor), Podcast #SigurdeAscultat (despre siguranța copiilor) și #SafeSummerSports– în care, cu ajutorul influencerilor de pe TikTok, au fost transmise mesaje preventive dedicate tinerilor, pentru a evita electrocutările în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune sau prin urcarea pe trenuri.

Tot în această perioadă au fost continuate campaniile „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”.

„De tine depinde să schimbi povestea. Viața este mai importantă!” este mesajul principal al campaniei din anul 2023 care își propune să reamintească faptul că fiecare este responsabil de siguranța sa, dar în aceeași măsură și de cea a membrilor familiei, apropiaților sau chiar vecinilor, care nu mai pot acorda atenția cuvenită prevenirii riscurilor.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

Despre I.G.S.U

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U) a fost înfiinţat în data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonată Ministerului Administraţiei şi Internelor. La nivel naţional, I.G.S.U coordonează toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în concordanţă cu principiile existente pe plan internaţional, specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte.

Despre D.S.U

Departamentul pentru Situații de Urgență este structură operaţională fără personalitate juridică a MAI, cu atribuţii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor (UPU/CPU).

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Înapoi la clubul care l-a lansat. CFR Cluj și-a „înregimentat” un fost jucător

Publicat

adi paun

CFR Cluj a mai făcut un transfer. Adiță Păun, fost jucător la clubul din Gruia, se întoarce acasă, după doi ani în care a jucat în Israel.

Adrian Păun revine la CFR Cluj după ce în 2022 a fost împrumutat la Hapoel Beer Sheva pentru 200.000 de euro, urmând să fie cumpărat definitiv în vara anului 2023 în schimbul sumei de 500.000 de euro. Clubul din Israel n-a mai activat opțiunea de cumpărare, ca atare, Adiță revine la Cluj-Napoca.

Înapoi la clubul care l-a lansat. CFR Cluj și-a „înregimentat” un fost jucător

„Bine ai revenit acasă, Adrian Păun!
14 ani, 309 meciuri, 29 de goluri și 31 de pase decisive. Când vine vorba despre momentele frumoase trăite alături de familia CFR-istă, acestea nu vor putea fi numărate vreodată!

Adiță, îți urăm cât mai multe reușite alături de noi”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax