Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ Asociația Pro Infrastructură dă de pământ cu metroul din Cluj: Emil Boc trăiește într-un univers paralel

Publicat


Directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea, dă de pământ cu proiectul metroului de la Cluj, în lungime de 20 de kilometri. Potrivit acestuia, primarul Emil Boc trăiește ”într-un univers paralel”, unde deja probabil se circulă pe 50 de stații de metrou.

Ionuț Ciurea a declarat pentru Cluj24, că în ciuda faptului că se prezintă deja cifre legate de finalizarea lucrărilor, nu există efectiv nici minimul de documentație necesară pentru finalizarea studiilor, și nici banii de la Uniunea Europeană. Problema cea mai mare ar fi că ideea de metrou pur și simplu nu e fezabilă încă la nivelul Clujului.

În exemple practice, Asociația Pro Infrastructură a prezentat chiar cazul Bucureștiului, unde s-au început lucrările la magistrala M5, în lungime de circa 7 km, în 2011, și încă nu sunt finalizate (se mai lucrează la 2 puncte de suprafață și partea de finisaje de interior).

Cu toate că Emil Boc înaintează ca soluție de finanțare PNRR, și faptul că metroul de peste 1 miliard de euro a fost cuprins pe lista scurtă a Guvernului, Ionuț Ciurea subliniază că banii de la UE nu sunt garantați încă.

”Aveam o magistrală de la Băneasa la Otopeni și Comisia Europeană a spus NU. Un argument a fost densitatea populației, și Floreștiul este mai puțin dens decât Otopeniul. Dacă tragi de păr cifrele pentru o soluție fantasmagorică – și sunt mulți care au placa asta la gât în Cluj – nu rezolvi nimic. Nu e fezabil acum un metrou greu la Cluj și nici mulți ani de acum înainte. Dacă tragem de păr cifrele, pățim ca la București, unde nu s-a mai aprobat finanțarea. Trebuie să avem mare grijă la modul în care prezentăm proiectul Comisiei Europene. Despre cei 4 ani pentru finalizare nici nu are rost să vorbim pentru cei 20 de kilometri; și dacă ar fi fezabil, tot nu ar fi gata în 4 ani. Magistrala M5 nici acum nu e gata, și sunt doar 10 stații”, a declarat Ionuț Ciurea pentru Cluj24.

Hârtia suportă orice

Ceea ce s-ar putea să fie gata e ceea ce se numește metrou ușor, adică un tramvai mai rapid.

”Tramvaiul poate să aibă și câteva stații subterane. La Florești s-ar putea implementa, dar e nebunie în centrul Clujului să te apuci să sapi pe sub pământ. Chiar dacă fac un tramvai ușor sau metrou ușor, cum s-au mai făcut la Lisabona, acolo nu prea e metrou, iar Lisabona e foarte densă. Trebuie să ținem cont și de faptul că nu totul o să fie făcut de primărie, nu ține totul de Emil Boc.

Metroul trebuie să fie și rentabil, încă din momentul în care îi dai drumul, nu peste 50 de ani. Într-un univers paralel deja la Cluj se circulă pe 50 de stații de metrou. Numai exproprierile câtă bătaie de cap vor aduce. Cine spune că se vor finaliza lucrările în patru ani nu gândește sau e rupt de realitate. Dacă astăzi s-ar apuca de dat cu lopata, nici așa n-ar fi gata.

Și să nu uităm: cine plătește toată nebunia, pentru că din surse locale nu poate fi realizat proiectul, la fel cum se întâmplă cu toate marile proiecte de infrastructură din România. Probabil Emil Boc a fost și indus în eroare, cineva trebuie să îi spună să nu facă asemenea declarații”, a adăugat Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro Infrastructură.

E nebunia unui om care a pompat chestia asta și acum a început să se sperie

Potrivit lui Ionuț Ciurea o parte foarte complexă a unui asemenea proiect este și partea de material rulant, adică cine va furniza șinele și cine va furniza garniturile de metrou, lucruri care trebuie să fie efectiv produse pentru că nu se găsesc pe orice gard.

Și pentru acestea va trebui să fie organizate licitații.

”La magistrala M5, de exemplu, avem șinele, dar n-avem metrourile noi, le aducem de pe alte magistrale”, a mai spus Ionuț Ciurea.

”Nu facem aici cu bani de la buget, e nevoie de bani de la UE. E nebunia unui om care a pompat chestia asta și acum a început să se sperie”, precizează Ciurea.

Asociația Pro Infrastructură (API) este cea mai importantă organizație nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport (infrastructură rutieră, feroviară, metrou și aviație)

Alte proiecte de metrou în orașe europene similiare Clujului

În Bilbao, lucrările la metrou au început oficial în 1988, cu închiderea vechii căi ferate de la Bilbao la Plencia, fiind organizată o licitație internațională pentru proiectarea arhitecturală a viitorului metrou. După şapte ani lucrarea a fost finalizată şi a fost inaugurată linia de metrou în 11 noiembrie 1995 cu 23 de stații între Casco Viejo și Plentzia.

Metroul din Brescia constă într-o linie automată, care leagă districtele nordice ale orașului de sud-vestul centrului acestuia, sistemul având o singură linie și conectează 17 stații pe un traseu cu o lungime de 13,7 km.

Metroul din orașul italian Catania a început în anul 1986 și a fost inaugurat în 1999, cu deschiderea a șase stații.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

O boală contagioasă care făcea ravagii în lume şi-n România, aproape inexistentă la Cluj. Localităţile clujene vizate

Publicat

De

tuse raceala sursa foto pixabay

Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă gravă care, odinioară, făcea ravagii în toată lumea, mai ales în ţările sărace, printre care şi România. La începutul anilor 1800 a avut vârful în Europa, fiind responsabilă pentru un sfert din numărul total al deceselor de la acea vreme.

Clujul e fruntea ţării, cu jumătate din media naţională

Chiar şi în prezent, după ce lupta împotriva bolii a dat rezultate spectaculose, tuberculoza reprezintă în lume a zecea cauză de deces. În lume se înregistrau în 2017 peste 10 milioane de cazuri de tuberculoză, iar 1,6 milioane de oameni au murit din cauza bolii. În România, toat în anul 2017 se înregistrau 13.004 cazuri de tuberculoză, dintre care 12.310 erau cazuri noi și recăderi.

Ulterior, cazurile de îmbolnăvire au fost tot mai puţine, iar în prezent, judeţul Cluj este printre judeţele care stă cem mai bine din acest punt de vedere, cu aproximativ jumătate mai puţin decât media înregistrată la nivel naţional.

„Noi stăm bine cu TBC-ul, la jumătate faţă de media naţională. La noi n-au fost probleme, mai avem puţini bolnavi de TBC. Noi avem 100 de bolnavi contagioşi de TBC în tot judeţul într-un an. Înainte erau sute şi sute. Acum nu mai e problemă asta, a scăzut mult numărul de cazuri. Noi ne bucurăm într-un fel, dar, pe de altă parte, avem multe paturi de TBC şi nici nu ştim ce să facem, să le reducem?! Că evoluţia poate să fie ondulată.

Într-un context socio-economic mai precar, poate să explodeze numărul de cazuri de TBC. Însă le avem ca rezervă, şi avem Sanatoriul de la Săvădisla, cu 60 de locuri.Avem bolnavi acolo care-s sronici, cotagioşi şi cazuri sociale”, a declarat, pentru Cluj24, managerul Clinicii de Pneumoftiziologie din Cluj, Vasile Mureşan.

Doi bolnavi din 1.200 de persoane testate

De altfel, faptul că judeţul Cluj stră bine la capitolul îmbolnăvirilor de tuberculoaă reiese şi dintr-o campanie derulată în judeţ de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, derulat și în județul Cluj cu sprijinul Consiliului Județean, campanie în care, din peste 1.200 de persoane testate, numai două au fost depistate cu tuberculoză.

„Proiectul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, derulat și în județul Cluj cu sprijinul Consiliului Județean, „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, a fost finalizat recent. Cu acest prilej au fost comunicate și principalele rezultate legate de implementarea proiectului cu finanțare europeană. La nivelului județului inițiativa a constituit un succes, în urma activităților de screening la care au participat 1209 persoane fiind depistate două cazuri, iar alte 194 au avut trimiteri pentru patologii conexe suspectate de serviciile caravanei”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Cluj.

Caravana mobilă dotată cu aparatură modernă de radiologie s-a deplasat în opt comune clujene în care există comunități defavorizate, respectiv Iara, Florești, Gilău, Aghireșu, Baciu, Cojocna, Apahida și Buza.

Despre tuberculoză

TBC este o boală infecțioasă frecventă și, în cele mai multe cazuri, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii, de obicei de Mycobacterium tuberculosis. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.). Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.

Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate). Tratamentul presupune administrarea mai multor antibiotice pentru o perioadă îndelungată de timp (minimum 3 luni). De asemenea, contactele sociale ale persoanei infectate se examinează și tratează, dacă este necesar.

Specialiștii cred că o treime din populația lumii este infectată cu M. tuberculosis și o nouă persoană se infectează în fiecare secundă. Când o persoană cu tuberculoză pulmonară activă tușește, strănută, vorbește, cântă sau scuipă, elimină picături infecțioase de aerosoli cu diametrul de 0,5 – 5 µm, iar un singur strănut poate elibera până la 40.000 de picături. Fiecare picătură poate transmite boala, deoarece doza infecțioasă a tuberculozei este foarte mică (o persoană poate fi infectată prin inhalarea a mai puțin de 10 bacterii).

Citește mai departe

EVENIMENT

Cupa României: Rapid-CFR Cluj, 0-0. „Vișinii” sunt în SFERTURILE competiției

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, miercuri seara în Giulești, pe Rapid, într-un meci din grupa B a Cupei României. Ambele echipe aveau 4 puncte înaintea partidei. După un joc nu foarte spectaculos, terminat la egalitate, 0-0, în care cele două echipe au avut perioade de dominare, CFR Cluj se califică de pe locul doi în sferturi. 

Echipe de start:

Rapid: Moldovan – Braun, Săpunaru, Iacob, Borza – Kait, Oaidă, Funsho – Borja Valle, Soni, Papeau
Rezerve: Drăghia, Dr.Grigore, Onea, Albu, Ioniță, Cîrjan, Pănoiu, El Sawy, Tsoumou
Antrenor: Cristiano Bergodi

Cupa României: Rapid-CFR Cluj, 0-0. „Vișinii” sunt în SFERTURILE competiției

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Kresic, M.Ilie, Camora – Tachisidis, Muhar, Avounou – Deac, Bîrligea, Krasniqi
Rezerve: Hindrich, Juricic, Muhar, R. Filip, L.Mihai, Guigui, Cvek, Boben, Fică
Antrenor: Andrea Mandorlini

Arbitru: Barbu Marian (Braşov), A1: Marinescu Vasile (Bucureşti), A2: Slabu Stelian (Braşov), VAR: Petrescu Radu (Bucureşti), AVAR: Artene Ovidiu (Vaslui)
Stadion: Superbet Arena – Giulești (Bucureşti)

Citește mai departe

EVENIMENT

Cupa României: FC Botoșani-„U” Cluj, 0-4. Clujenii se CALIFICĂ în sferturi de pe primul loc

Publicat

cupa 1

Universitatea Cluj a disputat, miercuri seara, meciul din grupa B a Cupei României cu FC Botoșani, în deplasare. „U” avea 4p., la egalitate cu CFR Cluj și Rapid, în timp ce Botoșani era pe ultimul loc, fără niciun punct. După un meci la discreția lor, clujenii câștigă cu 4-0 și se califică în sferturi de pe primul loc. Au marcat Stoica (min.5 și 61), Manu (min.35 – pen.) și Fossati (min.78).

Echipe de start:

FC Botoșani: Ureche – Petro, Sadiku, Șeroni, Casap – Creț, Dragu, Olinga – Tweh, Cioiu, Dragomir
Rezerve: Ciobanu, David, Jaly, Dican, Pinson, Pius, Adams, Cărăușu, Drole
Antrenor: Mihai Ciobanu

Cupa României: FC Botoșani-„U” Cluj, 0-4. Clujenii se CALIFICĂ în sferturi de pe primul loc

U Cluj: Gorcea – Peteleu, Masoero, Pițian, Vătăjelu – Simion, Fossati – V.Gheorghe, Silaghi, I.Stoica – Manu
Rezerve: Iliev, Miron, Mitrea, Doukoure, Chipciu, Ilie, Nistor, Popa, Popadiuc
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

min. 5: GOL U Cluj! Ardelenii recuperează mingea la 20 de metri, iar Ianis Stoica marchează din 6 metri

min. 35: GOL U Cluj! Ardelenii duc scorul la 2-0, după ce Manu a transformat un penalty dictat cu ajutorul VAR

min.61: GOL U Cluj! Ianis Stoica face dubla, cu un șut din mijlocul careului. Imediat după gol, a fost schimbat cu Daniel Popa

min. 78: GOL U Cluj! Fossati își trece și el numele pe lista marcatorilor! A șutat din prima, de la 17 metri. Iar mingea s-a dus în vinclu

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 8.700 lei, pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal al U Cluj pe Cluj Arena. Licitație pentru ”Căsuța Bucuriei”

Publicat

O clujeancă a oferit 8.700 de lei la o licitație caritabilă organizată pentru a-l însoți pe primarul Clujului, Emil Boc, la un meci de fotbal al echipei ”U” Cluj, în loja VIP, pe stadionul Cluj Arena.

Licitația a avut loc, miercuri, la Centrul de Cultură Urbană Casino Cluj-Napoca pentru a aduna banii necesari casei de copii ”Căsuța Bucuriei”.

8.700 lei, pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal al ”U” Cluj pe Cluj Arena. Licitație pentru ”Căsuța Bucuriei”

Amfitrionul serii, actorul Bogdan Bob Rădulescu, a început licitația de la 500 de lei, iar invitația de a-l însoți pe primar la un meci al ”U” a fost adjudecată cu 8.700 de lei.

”Nu sunt un fan al echipei de fotbal, dar am licitat pentru copii. Sunt încântată că voi merge cu primarul Emil Boc la un meci pe Cluj Arena, pentru prima dată. Eu am crescut de la vârsta de 6 ani până la 19 ani într-un orfelinat clujean”, a spus Lia Rusu, câștigătoarea licitației pentru Cluj24.

Aceasta a precizat că, împreună cu soțul său, conduce Asociația ”Casa David și Daniel” care ajută copiii din medii defavorizate, copii care părăsesc sistemul de plasament sau copii cu cancer.

”Noi știm că se poate și că dacă ai susținerea necesară și oamenii potriviți lângă tine, vei reuși în viață. Este foarte important și pentru copiii de la Căsuța Bucuriei, dar și pentru alți copii”, a mai spus Lia Rusu.

În cadrul evenimentului au mai fost licitate, printre altele, un tricou semnat de echipa feminină de tenis care a reprezentat România la FED CUP 2021, trei ședințe de terapie de cuplu la cabinetul individual de psihologie al Andreei Ilyas, un weekend all-inclusive, la Salt Resort Cojocna, pentru toată familia, un tricou semnat de jucătorii echipei de baschet U BT, o minge și un tricou, semnate de jucătorii echipei de fotbal CFR Cluj, o bijuterie, un tablou al pictorului Ioan De Moisa, o cină pentru doi în valoare de 5000 de lei, oferită de chef Adi Hădean, un voucher pentru 6 luni de abonament Full Access la 18 Gym Fitness & Beauty, un tricou al echipei naționale cu nr. 21 al jucătorului Moruțan semnat de o parte din coechipierii săi.

Concert de colinde

Programul a mai cuprins un concert de colinde oferit de copiii de la ”Căsuța Bucuriei”, momente muzicale interpretate de basul Adrian Sâmpetrean, Iulia Merca (voce) – Irina Indrei (pian)- Sorin Robert Indrei (bandoneon) și Arheo Vocal Group, două momente coregrafice susținute de copii, puse în scenă de Step Up Dance și Simina Poinar (Concrete Rockers).

Muzica a fost asigurată de DJ Alex Tripon.

”Căsuța Bucuriei”, înființată în decembrie 2014, are în îngrijire 10 fete cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani. Sediul casei de copii este pe strada Dragoș Vodă nr. 8 Cluj-Napoca.

Conturi de donații

Cei care doresc, în continuare, să sprijine casa de copii ”Căsuța Bucuriei” pot dona în următoarele conturi:

  • USD – RO18BTRLUSDCRT0281201602
  • EUR – RO41BTRLEURCRT0281201601
  • RON – RO91BTRLRONCRT0281201601

BT Pay: +40722459600

Revolut: +40754620415

Paypal: https://www.paypal.com/donate…

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax