Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ Asociația Pro Infrastructură dă de pământ cu metroul din Cluj: Emil Boc trăiește într-un univers paralel

Publicat


Directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea, dă de pământ cu proiectul metroului de la Cluj, în lungime de 20 de kilometri. Potrivit acestuia, primarul Emil Boc trăiește ”într-un univers paralel”, unde deja probabil se circulă pe 50 de stații de metrou.

Ionuț Ciurea a declarat pentru Cluj24, că în ciuda faptului că se prezintă deja cifre legate de finalizarea lucrărilor, nu există efectiv nici minimul de documentație necesară pentru finalizarea studiilor, și nici banii de la Uniunea Europeană. Problema cea mai mare ar fi că ideea de metrou pur și simplu nu e fezabilă încă la nivelul Clujului.

În exemple practice, Asociația Pro Infrastructură a prezentat chiar cazul Bucureștiului, unde s-au început lucrările la magistrala M5, în lungime de circa 7 km, în 2011, și încă nu sunt finalizate (se mai lucrează la 2 puncte de suprafață și partea de finisaje de interior).

Cu toate că Emil Boc înaintează ca soluție de finanțare PNRR, și faptul că metroul de peste 1 miliard de euro a fost cuprins pe lista scurtă a Guvernului, Ionuț Ciurea subliniază că banii de la UE nu sunt garantați încă.

”Aveam o magistrală de la Băneasa la Otopeni și Comisia Europeană a spus NU. Un argument a fost densitatea populației, și Floreștiul este mai puțin dens decât Otopeniul. Dacă tragi de păr cifrele pentru o soluție fantasmagorică – și sunt mulți care au placa asta la gât în Cluj – nu rezolvi nimic. Nu e fezabil acum un metrou greu la Cluj și nici mulți ani de acum înainte. Dacă tragem de păr cifrele, pățim ca la București, unde nu s-a mai aprobat finanțarea. Trebuie să avem mare grijă la modul în care prezentăm proiectul Comisiei Europene. Despre cei 4 ani pentru finalizare nici nu are rost să vorbim pentru cei 20 de kilometri; și dacă ar fi fezabil, tot nu ar fi gata în 4 ani. Magistrala M5 nici acum nu e gata, și sunt doar 10 stații”, a declarat Ionuț Ciurea pentru Cluj24.

Hârtia suportă orice

Ceea ce s-ar putea să fie gata e ceea ce se numește metrou ușor, adică un tramvai mai rapid.

”Tramvaiul poate să aibă și câteva stații subterane. La Florești s-ar putea implementa, dar e nebunie în centrul Clujului să te apuci să sapi pe sub pământ. Chiar dacă fac un tramvai ușor sau metrou ușor, cum s-au mai făcut la Lisabona, acolo nu prea e metrou, iar Lisabona e foarte densă. Trebuie să ținem cont și de faptul că nu totul o să fie făcut de primărie, nu ține totul de Emil Boc.

Metroul trebuie să fie și rentabil, încă din momentul în care îi dai drumul, nu peste 50 de ani. Într-un univers paralel deja la Cluj se circulă pe 50 de stații de metrou. Numai exproprierile câtă bătaie de cap vor aduce. Cine spune că se vor finaliza lucrările în patru ani nu gândește sau e rupt de realitate. Dacă astăzi s-ar apuca de dat cu lopata, nici așa n-ar fi gata.

Și să nu uităm: cine plătește toată nebunia, pentru că din surse locale nu poate fi realizat proiectul, la fel cum se întâmplă cu toate marile proiecte de infrastructură din România. Probabil Emil Boc a fost și indus în eroare, cineva trebuie să îi spună să nu facă asemenea declarații”, a adăugat Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro Infrastructură.

E nebunia unui om care a pompat chestia asta și acum a început să se sperie

Potrivit lui Ionuț Ciurea o parte foarte complexă a unui asemenea proiect este și partea de material rulant, adică cine va furniza șinele și cine va furniza garniturile de metrou, lucruri care trebuie să fie efectiv produse pentru că nu se găsesc pe orice gard.

Și pentru acestea va trebui să fie organizate licitații.

”La magistrala M5, de exemplu, avem șinele, dar n-avem metrourile noi, le aducem de pe alte magistrale”, a mai spus Ionuț Ciurea.

”Nu facem aici cu bani de la buget, e nevoie de bani de la UE. E nebunia unui om care a pompat chestia asta și acum a început să se sperie”, precizează Ciurea.

Asociația Pro Infrastructură (API) este cea mai importantă organizație nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport (infrastructură rutieră, feroviară, metrou și aviație)

Alte proiecte de metrou în orașe europene similiare Clujului

În Bilbao, lucrările la metrou au început oficial în 1988, cu închiderea vechii căi ferate de la Bilbao la Plencia, fiind organizată o licitație internațională pentru proiectarea arhitecturală a viitorului metrou. După şapte ani lucrarea a fost finalizată şi a fost inaugurată linia de metrou în 11 noiembrie 1995 cu 23 de stații între Casco Viejo și Plentzia.

Metroul din Brescia constă într-o linie automată, care leagă districtele nordice ale orașului de sud-vestul centrului acestuia, sistemul având o singură linie și conectează 17 stații pe un traseu cu o lungime de 13,7 km.

Metroul din orașul italian Catania a început în anul 1986 și a fost inaugurat în 1999, cu deschiderea a șase stații.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu Şahtior Soligorsk: Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea. VAR-ul, împotriva sa

Publicat

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, că inspiraţia şi norocul vor decide calificarea în partida cu Şahtior Soligorsk din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League.

„Ce întrebare e asta dacă e favorită CFR? Sunt şanse 50-50%, nu s-a văzut la meciul tur? Nu sunt diferenţe între noi şi ei, nici de lot, nici de bani, de nimic. Se poate întâmpla orice. Micile detalii vor face diferenţa mâine. Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea.

Pot fi şi prelungiri, şi lovituri de departajare. Eu la lovituri de departajare n-am câştigat în cariera mea niciun meci, poate mâine va fi primul, cine ştie? Important e să ne calificăm.

Suntem conştienţi toţi de importanţa partidei. Dacă pierdem am ieşi din Europa şi nu ar fi bine pentru club, pentru noi, pentru nimeni. Chiar dacă CFR are cele mai multe meciuri jucate în acest sezon, nu din România, din orice campionat. Dacă o altă echipă are 10 meciuri oficiale jucate într-o lună eu plec de aici, mă duc.

Dar vă spun că nu e niciuna. Şi din punctul ăsta de vedere noi şi în anii următori vrem să avem cât mai multe meciuri. Ştim că e greu, dar mai bine să jucăm decât să stăm acasă să ne uităm la alţii”, a afirmat el.

Meci echilibrat

„Va fi un meci foarte echilibrat, împotriva unei echipe la fel de bune ca şi noi. Şahtior Soligorsk cu Maribor în deplasare a fost mult mai ofensivă, mai agresivă, a avut mai multe ocazii. Aşa că şi noi trebuie să ne aşteptăm la acest lucru. Sper să ne ajute şi publicul, pentru că vor fi şi momente grele.

Cel mai important mâine e să ştim să suferim. Pentru că adversarii sunt buni şi vor fi momente când vor domina. Dacă nu vom şti să suferim, va fi greu”, a adăugat tehnicianul.

VAR împotriva CFR

Referitor la implementarea arbitrajului video în Superligă, Dan Petrescu a afirmat că sistemul VAR a fost împotriva lui şi a echipei sale până acum.

„CFR nu are 12 puncte din ce cauză? Pentru că arbitrul la meciul cu FC U Craiova a făcut două greşeli mari împotriva echipei CFR Cluj. Nu a acordat un cartonaş roşu pentru un cot şi nici un penalty mai clar ca oricare alt penalty din lume. Dar acel arbitru de centru şi cel de la VAR au arbitrat în continuare.

În Italia, arbitrii care greşesc sunt suspendaţi… Eu am vrut VAR, dar, din păcate, VAR-ul e împotriva mea până acum. VAR e împotriva mea şi a echipei CFR până acum. Asta e realitatea, pentru că noi trebuia să avem azi 12 puncte. Dar noi suntem totuşi în clasament acolo unde ne e locul, chiar şi cu mari greşeli împotriva noastră.

În opinia mea poţi să pui la VAR pe oricine, nu trebuie să fii arbitru. Oricine vede că ăsta nu e roşu, ăsta nu e galben, ăsta nu e penalty. Dar ei tot ce fac parcă fac invers. Eu nu înţeleg cum iau ei deciziile. La decizii majore n-ai cum să greşeşti când ai VAR. Dar dacă ai greşit, atunci trebuie să fii suspendat şi să plăteşti ca şi antrenorii”, a precizat Petrescu.

Echipa de fotbal CFR Cluj întâlneşte formaţia belarusă Şahtior Soligorsk, joi, de la ora 20:00, pe Stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj, într-o partidă contând pentru manşa secundă a turului 3 preliminar al Europa Conference League.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

Clujul de altădată

VIDEO. Istoria plimbată a Clujului. Misterioasa piatră din Parcul Central. Nuntă împărătească. Inscripţia 24.04.1879 (RO-EN)

Publicat

De

foto piatra borna parcul central

Parcul Central „Simion Bărnuțiu” sau Parcul Mare din Cluj-Napoca, în maghiară Setater, are aproape 200 de ani. La început era o zonă semimlăştionasă, numită Lunca furnicilor (Hangyas berek).

Istoria parcului începe în 1827, când Asociaţia de binefacere a femeilor din Cluj a închiriat terenul respectiv, pentru a realiza un loc de agrement. Parcul Mare ascunde numeroase curiozităţi, iar despre una dintre ele, o piatră de care puţină lume ştie, ne povesteşte istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Misterioasa piatră din Parcul Central

„Suntem în Parcul „Simion Bărnuţiu” sau Parcul Mare, lângă o clădire a Universităţii de Artă şi Design, unde avem o bornă. Poate multă lume se întreabă care este semnificaţia acestui bolovan. Nu e un bolovan, ci e o bornă care, acum câţiva ani, avea lizibile cifrele şi anul care erau inscriăţionate, anume 24 aprilie 1879. Ce însemna asta?!

VEZI alte articole din

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

Atunci erau 25 de ani de la căsătoria împăratului Franz Joseph al Austro-Ungariei -dacă vorbim de 1879- cu Sisi, celebra împărăteasă Elisabeta de Wittelsbach”, explică istoricul clujean.

Grădinarul şef, dascălul lui Palocsay

„Şi cum a ajuns această bornă, această piatră aici?! Comitele de atunci al Clujului -să-i spunem prefectul de atunci al Clujului-, Kalman Esterhazy, i-a ordonat grădinarului şef al Clujului, Zobatz Ferenc, să realizeze un mic monument cu această bornă aniversară, care era amplasată între doi plopi. Dar se pare că nu era amplasată în locaţia de astăzi, ci în Parcul Elisabeta, care era situat unde este astăzi Catedrala Ortodoxă din Cluj şi zona aferentă.

VEZI ŞI:

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

Un lucru demn de relevat este că acest Zobatz Ferenc a fost dascălul unui mare grădinar şi horticultor al Clujului, Robert Palocsay”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

VIDEO.  Walking through the history of Cluj.  The mysterious stone in Central Park.  Royal marriage. The „24 April 1879” inscription

The Central Park „Simion Bărnutiu” also known as the „Great” Park of Cluj-Napoca, or Setater in Hungarian, is almost 200 years old.  At first it was a semi-swampy area, called the Ant Meadow (Hangyas berek).

The history of the park begins in 1827, when the Women’s Benevolent Association from Cluj rented the land in order to create a place for recreation.  The Great Park hides numerous curiosities, and Cluj historian Vladimir Alexandru Bogosavlievici tells us about one of them, a stone that few people know about.

The mysterious stone in Central Park

„We are in the „Simion Bărnuțiu” Park or the Great Park, near one of the University of Art and Design’s buildings, where we have a milestone. Perhaps many people wonder what the meaning of this boulder is. It is not a boulder, but a milestone that, a few years ago, had numbers and a year inscribed on it, namely April 24, 1879.

What did this mean?! At that time, 25 years have passed since the Emperor Franz Joseph of Austria-Hungary’s wedding -if we are talking about the 1879 one with Sisi, the famous empress Elisabeta de Wittelsbach”, explains the historian from Cluj.

The head gardener and Palocsay’s teacher

„And how did this landmark, this stone get here?! That time’s Comite of Cluj -let’s call him the then prefect of Cluj-, Kalman Esterhazy, ordered the head gardener of Cluj, Zobatz Ferenc, to create a small monument with this  anniversary marker and place it between two poplars. However, it seems that it was not placed in today’s location, but instead in Elisabeta Park, which was located where the Orthodox Cathedral of Cluj and the surrounding area are today.

Something worth mentioning is that this Sobatz Ferenc was the teacher of the great gardener and horticulturist of Cluj, Robert Palocsay,” Vladimir Alexandru Bogosavlievici also points out.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT în Chinteni. Șoferul, transportat la spital. Era BĂUT

Publicat

De

chinte

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit joi dimineață la un accident rutier petrecut în comuna Chinteni.

”În accident a fost implicată o autoutilitară, însă din fericire nu au existat persoane încarcerate.

Un bărbat de 55 de ani a fost transportat la spital, fiind conștient și cooperant.

Apelul de urgență a venit în jurul orei 5:20, iar la misiune au luat parte o autospecială de stingere, una cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă”, au spus pompierii de la ISU Cluj.

UPDATE. Ce au constatat polițiștii

”În jurul orei 05.20, un conducător auto în vârstă de 55 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care se deplasa cu o autoutilitară înspre localitatea Deusu, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu un cap de pod.

A rezultat rănirea acestuia. Testarea cu aparatul etilotest a indicat concentrația de 0.58mg/l alcool pur în aerul expirat”, arată IPJ Cluj.

chinte

Citește mai departe

EVENIMENT

Asociația Pro Infrastructura: Construcția unui tronson al Autostrăzii Transilvania, ANULATĂ

Publicat

De

autostrada

Asociația Pro Infrasctructura anunță un record mondial negativ pe Autostrada Transilvania, tronsonul Chiribiș-Suplacu de Barcău, având confirmarea că responsabilii din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au decis să anuleze licitația pe cei 26,35 kilometri ”blestemați”.

”Nu știm sigur dacă este o premieră planetară, dar poate ne spuneți voi dacă mai există în lume alt proiect de infrastructură de transport început în teren în urmă cu 18 ani și trecut printr-o acordare directă (Bechtel), două rezilieri de contract (Bechtel și Corsan-Corviam) și trei licitații (lansate în mai 2014, august 2017 și decembrie 2020). Urmează a… patra!

În 02.06.2022 vă spuneam povestea halucinantă a acestui tronson: Speram că a treia oară-i cu noroc, dar nu a fost să fie”, arată Pro Infrastructura.

Așa cum explicau atunci, firma Erbașu, câștigătorul inițial, a fost contestat și contestatarul, Drum Asfalt-Trameco (grupul Selina), a câștigat definitiv descalificarea ofertei Erbașu.

Ofertă inadmisibilă

Iar în 26.07.2022, conform datării documentului, CNAIR declară inadmisibilă oferta Drum Asfalt-Trameco.

”Motivul? Din ce informații avem, NU din cauza certificatului negativ rezultat din rezilierea contractului pe lotul vecin, Chiribiș-Biharia, ci pentru modalitatea de calcul a experienței similare (valoare proiecte similare construite anterior) a partenerului spaniol din asociere.

Rezultat automat? Anularea procedurii. Decizia CNAIR poate fi atacată de Drum Asfalt-Trameco în termen de 10 zile de la comunicare. La această oră nu știm când/dacă a fost comunicată, deci nu putem spune cert dacă perioada legală de atac s-a scurs sau nu.

Solicităm CNAIR să clarifice public dacă asocierea Drum Asfalt-Trameco a făcut sau nu contestație”, mai precizează Asociația Pro Infrastructura.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate