EVENIMENT
Epidemiile care au devastat lumea. După lepră, ciumă, holeră şi gripă spaniolă vine coronavirusul
Epidemiile și economia. Repere istorice. Epidemiile sunt realități care au însoțit, influențat configurat și reconfigurat economia de-a lungul istoriei.
Încă din antichitate, dar și în epocile următoare, izvoarele istorice au înregistrat mai multe epidemii, unele cu caracter regional și continental, dar și global.
Circulația oamenilor, a mărfurilor, a banilor, metalelor prețioase, acțiunilor și titlurilor de valoare a contribuit la geneza și răspândirea fenomenelor cu caracter epidemic și pandemic.
Exemplele sunt numeroase și asemănătoare cu cele din zilele noastre.
Viruşii ucigaşi
Istoria epidemiologică a înregistrat mai multe molimi și boli contagioase provocate de bacterii și viruși ucigași: lepra, ciuma, febra galbena, holera, tifosul, gripa spaniolă, sifilisul, sudoarea engleză, gripa asiatică, HIV/SIDA și altele.
Unele din acestea mai bântuie și înspăimântă și astăzi omenirea.
Toate au fost generate de oameni, din neglijență, știință și neștiință, inconștiență și incultură, tentația și ispita îmbogățirii, dar și a preocupărilor pentru o existență minimală sau maximală a hranei, locuinței și bunurilor cotidiene și/sau de folosință îndelungată.
Formele de manifestare de răspândire și combatere au fost și sunt diferite, dar și comune de la o boală la alta. O trecere punctuală în revistă a acestor realități este extrem de interesantă și relevantă. Iată câteva exemple.
Sechestrarea în leprozerii şi masacrarea pisicilor
Lepra a fost semnalată în spațiul Orientului mediteranean încă din antichitate. A fost prezentă în Evul mediu și epocile premoderne și moderne.
A avut un impact devastator asupra populației și economiei. Izolarea și sechestrarea bolnavilor în leprozerii și multiplele tratamente, mai mult sau mai puțin eficiente, au condus la restrângerea, dar nu și la dispariția bolii, fiind prezentă și astăzi în spațiile speciale de habitat a bolnavilor.
Ciuma sau moartea neagră ne este semnalată în Grecia în secolul V î.Hr., cu influlenţe nefaste demografice, economice, militare și culturale.
Nu a avut un impact covârșitor în lumea greco-romană, dar a rămas, în mentalul colectiv și individual, ca un pericol pentru oameni.
Când amintirile sale s-au estompat și uitat, ciuma a reapărut în secolul VI d.Hr. în timpul împăratului bizantin Iustinian (527-565). Se pare că zona de apariție a fost Africa egipteano-ethiopiană, iar răspândirea a avut loc succesiv în întreaga lume, prin configurări și reconfigurări, până în epoca modernă.
Cauzele au fost lipsa și mai ales ignorarea igienei individuale și comunitare. Mai mult, cultul murdăriei la unele populații asiatice – mongolii, tătarii și alții au întreținut epidemia.
Nici europenii nu erau foarte prieteni cu apa și curățenia, iar ignoranța era extrem de activă. Superstițiile și-au spus și ele cuvântul.
Papa Grigore al IX-lea a fost preocupat în timpul pontifcatului său de relansarea credinței creștine și combaterea ereziilor (1227-1241), declarând, în 1232, pisicile ”descendenetele și uneltele lui Satan”. O uriașă vânătoare de vrăjitoare a condus la judecarea, condamnarea și ştrangularea pisicilor.
Acțiunea a durat un secol și a fost încurajată de recompense bănești și ecleziastice, dar și de pedepse drastice pentru cei care nesocoteau hotărârea papală.
Consecințele s-au concretizat în înmulțirea rapidă a șobolanilor, șoarecilor și a altor ”mici purtători de blană”, dar și a virușilor ciumei. Mulți oameni au fost deturnați de la activitățile lor economice și sociale datorită acestor fapte.
Primul război epidemiologic şi dispariţia unei treimi din populaţia Europei
Pe ”drumul mătăsii” și pe alte artere comerciale ciuma s-a răspândit cu rapiditate cuprinzând în orbita sa teritorii întinse din Asia, Africa de Nord și Europa.
Pelerinajele și cruciadele, activitățile comerciale și monetare au amplificat fenomenele epidemice. Conflictele militare și ciocnirea între civilizații (europeană, asiatică și bizantină) au completat tabloul epidemiologic.
Exemplul cel mai concludent, asediul de către tătari a cetății Caffa (1346), colonie genoveză la Marea Neagră, când s-a experimentat, probabil, primul război premodern bacteriologic prin catapultarea peste zidurile cetății a unor soldați defuncți, infestați cu ciumă.
Prin cabotajul maritim și apoi prin cel comercial boala s-a răspândit cu o viteză uimitoare, ajungând în întrega Europă, mai întâi în orașele și zonele italiene: Regio Emilia, Veneția, Raguza și altele. (Asemănarea cu situația de astăzi este întâmplătoare?).
Efectele demografice și economice au fost devastatoare. În numai 5 ani, între 1347 și 1351, a pierit aproximativ o treime din populația Europei.
Măsurile de carantinare și cordoanele sanitare au fost inficiente, chiar dacă s-au luat măsuri mai simple și mai blânde, focuri permanente și fum, închiderea bolnavilor în case și localități, dar și mai drastice, prin uciderea bolnavilor și incendierea locurilor de habitat și tratament.
Viruşii se transmiteau prin bani
Economia a intrat într-o criză uriașă datorită deficitului demografic, restrângerea unor activități agricole și meșteșugărești, a celor comerciale și monetare.
S-a înregistrat un puternic puseu inflaționist, caracterizat prin creșterea prețurilor și excesului monetar din cauza reculului demografic și cantității sporite de numerar pe piețe.
Numeroasele decese au condus la ”bani mai mulți” și la mai puțini purtători. Banul a devenit un ”fruct otrăvit” care transmitea virusul spre cei sănătoși. Unii gropari au făcut averi consistente în scurt timp, dar și le-au lăsat cu rapiditate la alții, după îmbolnăvirea și decesul lor.
Negustorii și deținătorii de capital și-au regândit afacerile și activitățile economice, încercând să stimuleze cererea prin oferte mai avantajoase și mai tentante și influențe pe piețe. Germenii capitalismului se regăsesc și în aceste demersuri.
Un rol important l-au avut și activitățile economice pentru combaterea epidemiei, prin amenajarea de ”spitale” și comercializarea de substanțe anticiumetice, deși de cele mai multe ori ele nu aveau efectul scontat.
Până la urmă, cele mai eficiente au fost cordoanele sanitare și izolarea unor teritorii. În secolele următoare, datorită progreselor din sănătate și a celor igienice a fost stăvilit, flagelul ciumei negre. După unii el poate oricând reizbucni, chiar și astăzi.
Gripa spaniolă a infestat o treime din pământeni şi a omorât 100 de milioane
Bolile venerice au fost ”colocatare” cu alte epidemii din Evul mediu și epoca modernă. Sifilisul a fost la loc de frunte.
Tratamentul cu mercur a stimulat exploatările miniere, iar prin amalgamarea acestuia cu argintul s-a ajuns la o relansare a circulației monetare și economice.
În șirul bolilor epidemice, cu efecte devastatoare, se situează gripa spaniolă. A fost probabil cea mai mare pandemie a secolului XX.
Informațiile sunt imprecise, chiar dacă realitățile epidemice sunt mai aproape de noi. După unii autori, epidemia a izbucnit în Alaska.
Există și informația mai precisă că primele semne au apărut la 11 martie 1918 în Fortul fost Riley din Kansas SUA.
Din cauza ignoranței și birocrației militare americane, soldatul infestat a transmis boala mai departe, iar debarcarea soldaților americani în Europa, pentru sprijinul militar acordat Antantei, a contribuit la răspândirea cu rapiditate a flagelului Infestarea solului și apelor din zonele militare europene a favorizat această propagare.
A fost numită impropriu gripa spaniolă, mai ales că Spania nu a fost implicată în conflict. Dar tocmai datorită acestui aspect atenția și insistența presei spaniole a fost mai mare.
Cenzura militară, care a funcționat în statele beligerante, era mai puțin prezentă în peninsula Iberică. Efectele gripei spaniole s-au concretizat în contaminarea a 27% din populația Globului, iar decesele (după unele surse) au fost aproximativ 100 de milioane de oameni.
Din păcate igiena precară, mișcările de populație după încheierea armistițiului și prelungirea unor operațiuni militare în Asia, Rusia, Turcia, Grecia, lipsa mijloacelor financiare au condus la această situație.
La început a fost și un interes scăzut din partea autorităților, preocupate mai mult de organizarea politică, teritorială, militară și financiară interbelică.
Omenirea trecea cu dificultate de la economia de război la cea de pace. Pe măsură ce pericolele sociale au fost tot mai mari s-a ajuns la coștientizarea situației, iar documentele și imaginile ne dezvălui aceste aspecte.
Măștile de protecție au devenit un accesoriu pentru unele perosane care au trăit în acele vremuri tulburi și din punct de vedre epidemic.
Prof. univ. dr. Ioan Lumperdean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Un tânăr de 19 ani a spart luneta unei mașini cu un pistol airsoft, după un conflict în trafic. A fost arestat preventiv
Un tânăr de 19 ani din Cluj-Napoca a fost arestat preventiv pentru distrugere și tulburarea ordinii publice, după ce a tras cu un pistol airsoft asupra unui autoturism.
Polițiștii clujeni au desfășurat, luni, o percheziție domiciliară la locuința unui tânăr de 19 ani din Cluj-Napoca, acțiune desfășurată în cadrul unui dosar penal de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Tânărul a tras cu un pistol airsoft într-o mașină
Dosarul a fost deschis după ce, la data de 27 septembrie 2024, în urma unor neînțelegeri în trafic, tânărul ar fi folosit un pistol de tip airsoft și ar fi tras un foc asupra unui autoturism, pe o stradă din cartierul Grigorescu.
„La data de 7 octombrie, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Cluj-Napoca, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al Serviciului Criminalistic Cluj, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, la locuința unui tânăr, de 19 ani, din municipiul Cluj-Napoca.
Acțiunea a avut loc în baza cercetărilor efectuate într-un dosar penal ce vizează comiterea infracțiunilor de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Din cercetările preliminare a reieșit faptul că, la data de 27 septembrie, în jurul orei 20:15, în urma unor neînțelegeri în trafic, tânărul ar fi utilizat un pistol de tip airsoft și ar fi tras un foc asupra unui autoturism, care se deplasa pe o stradă din cartierul Grigorescu din municipiul Cluj-Napoca, distrugând luneta acestuia. În urma incidentului, persoana vătămată, un tânăr de 24 de ani, a sesizat poliția prin apel la 112”, a transmis IPJ Cluj.
Tânărul, arestat preventiv pentru 30 de zile
Polițiștii au găsit la locuința suspectului un tub de gaz pentru pistol neletal și o pungă cu bile albe, de 0,25 grame fiecare, utilizate la pistolul airsoft. Astfel, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, luni, iar în cursul aceleași zile, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.
„În urma percheziției efectuate la domiciliul tânărului de 19 ani, au fost descoperite bunuri de interes în cauză, un tub de gaz pentru pistol neletal, tip airsoft, precum și o pungă ce conținea bile de culoare albă, de 0,25 grame fiecare.
Astfel, la data de 7 octombrie, tânărul a fost reținut, pentru 24 de ore. Ulterior, în aceeași zi, a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți, care a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a mai arătat IPJ Cluj.
EVENIMENT
Vasile Dîncu critică decizia lui Nicolae Ciucă de a rupe coaliția cu PSD: Democrație cu epoleți
Europarlamentarul social-democrat Vasile Dîncu a reacționat vehement la decizia președintelui PNL, Nicolae Ciucă, de a rupe coaliția de guvernare cu PSD, dar fără a retrage PNL de la guvernare.
Vicepreședintele PSD, europarlamentarul clujean Vasile Dîncu a acuzat PNL de „inginerii politice” menite să manipuleze electoratul și să creeze false tensiuni în prag de alegeri.
„Domnul Ciucă depășește măsura decenței politice”
Fostul ministru PSD a exprimat dezamăgirea față de Nicolae Ciucă, un fost colaborator, acuzându-l de încălcarea normelor de etică și decență politică.
„Textul citit, luni seară, de generalul civil Nicolae Ciucă, detașat de Comandantul Suprem al Armatei la PNL, arată o atitudine disperat-deplorabilă a PNL de a duce candidatul lor în turul al doilea.
Domnul Ciucă este un om cu care am lucrat și pe care l-am respectat, chiar și pentru unele neadecvări ale dumnealui la viața politică, dar acum depășește măsura decenței politice și a unei minime etici care ar trebui, totuși, să ne guverneze acțiunile, indiferent de orientarea noastră politică”, a declarat Dîncu, într-o postare pe rețelele de socializare.
„Decizia discutabilă a CCR îl avantajează pe Ciucă”
Vasile Dîncu a adus în discuție și controversa din jurul candidaturii Dianei Șoșoacă, sugerând că decizia CCR de a-i bloca candidatura ar fi favorabilă lui Nicolae Ciucă, într-un context electoral tensionat.
„Decizia discutabilă a CCR de blocare a candidaturii Dianei Șoșoacă îl avantajează, în primul rând, pe candidatul Ciucă, cel care se află, în sondaje, «shoulder to shoulder» cu distinsa sancționată. Dar a sări la gâtul PSD-lui care l-a ținut în viață, în această primăvară, întrece măsura decenței minime.
Dincolo de această observație de bun simț, nu pot să nu observ niște ciudate similitudini cu alte momente în care au apărut inginerii politice care, cică, luptau pentru democrație sau, cum auzim acum, împotriva «ADN-ului PSD». Peste noapte, cineva scoate o «lebădă neagră» din tolbă și democrația reapare vie și neviolată după ce oamenii se îmbulzesc la vot conduși de frici și angoase pentru biata fecioară siluită de barbarii cu ADN de abuz de putere”, a mai arătat europarlamentarul clujean.
„Inginerii politice și crearea de spaime colective”
Dîncu a acuzat dreapta politică de a folosi „inginerii politice” pentru a crea spaime colective și a manipula electoratul în preajma alegerilor. El a comparat strategia actuală cu alte momente din istoria recentă, când dreapta a recurs la asemenea tactici pentru a rămâne la putere.
„Era momentul unei noi inginerii politice și propagarea unei noi spaime colective: pericolul intern pentru democrație. Și pentru că acum vin alegerile, haideți să ne uităm cu microscopul în ADN-ul pesedist să descoperim gena abuzului de putere, iar Marcel Ciolacu este, în mod sigur, un dictator care abia așteaptă să ne fure libertățile! Chiar așa, dacă Ciolacu e dictatoru, atunci generalul devenit, peste noapte, scriitor, este porumbelul păcii?
Acum este greu de crezut că Marcel Ciolacu sau PSD sunt distrugătorii democrației. Nu va crede nimeni că, în ultimii douăzeci de ani, pesediștii au fost vreodată, cu adevărat, la putere. Da, au fost lăsați de câteva ori să intre în executiv, dar puterea politică a avut manetele și butoanele în cabinetele de dreapta. Acolo, prin metode politice ingenioase s-au fabricat personaje politice, guverne, președinți.
Acolo se încearcă, acum, o nouă inginerie politică de culpabilizare a stângii și de ridicare unui nou val de emoție împotriva PSD”, susține social-democratul.
De la „soluția imorală” la „democrația cu epoleți”
Europarlamentarul a rememorat momente-cheie din politica românească, precum „soluția imorală” din 2004 și alte situații în care, în opinia sa, dreapta a manipulat rezultatele politice pentru a se menține la putere.
„«Soluția imorală» din 2004 a fost un bun început pentru că s-a format atunci un guvern din pierzătorii de alegeri. Mircea Geoană a mers la Sorin Ovidiu Vântu și apoi s-a votat masiv; în unele consulate a fost un vot la câteva secunde. Ponta a siluit democrația pentru că planificatorii lui nu au gândit bine numărul de secții de votare și nu au intuit apetitul democratic al diasporei. Dacă asta nu a fost de-ajuns, el a fost împins afară de la guvern de manifestații (neautorizate) la care a participat însuși Președintele României”, a mai arătat Dîncu.
Dîncu a ironizat și folosirea figurilor militare în politică, sugerând că dreapta recurge la „democrația cu epoleți” pentru a justifica anumite decizii: „Democrația cu epoleți era necesară, probabil, pentru că avem un război pe aproape și biata democrație nu trebuia să se simtă neajutorată sub rămășițele dronelor care cad noaptea din cer.”
Apel la o „democrație reală”
În final, Dîncu a făcut un apel la normalitate politică și la renunțarea la astfel de strategii de manipulare și intimidare.
„De două decenii, dreapta pedisto-liberală a dominat viața politică prin diferite inginerii politice, legitimate ulterior prin vot. Dar, din câte îmi mai amintesc eu, tehnologiile politice ale ultimelor două decenii pe care dreapta noastră le-a folosit pentru a rămâne la putere, chiar și atunci când a pierdut toate alegerile, erau mai subtile. (…)
Schema acestei inginerii politice s-a banalizat, ca și simularea ieșirii de la guvernare. Dar sperietoarea nu îi mai impresionează decât pe cei creduli. Nu mai merge! Nu mai apărați democrația cu ajutorul oamenilor în uniforme și cu epoleți, Domnule Președinte, lăsați democrația să respire și aveți încredere că românii pot alege în liniște, fără frici și spaime induse prin inginerii politice”, a conchis politicianul.
CULTURA
Justin Timberlake va cânta la Electric Castle 2025. Primul nume anunțat de organizatori pentru ediția de anul viitor
Unul dintre cei mai mari artiști ai muzicii pop, Justin Timberlake, va fi cap de afiș la ediția din 2025 a festivalului Electric Castle, care va avea loc la Bonțida, între 16 și 20 iulie.
Organizatorii festivalului au confirmat marți, 8 octombrie, prezența superstarului american Justin Timberlake la Bonțida, marcând astfel una dintre cele mai așteptate apariții din istoria evenimentului.
Justin Timberlake va susține primul său concert în România pe scena principală a festivalului, programat între 16 și 20 iulie.
Afișe misterioase, apărute în oraș
În ultimele zile, mai multe afișe „misterioase” cu versuri din cântecele artistului au apărut în mai multe colțuri din oraș, însă fără însemne privind festivalul la care va lua parte.
Superstarul american promite un show pe măsura energiei și carismei care îl menține în topul celor mai importanți artiști pop al ultimelor decade, cu un mixt între hit-urile sale memorabile și piese de pe cel mai nou album „Everything I Thought It Was”. Până joi, inclusiv, fanii își pot achiziționa abonamentele de festival, la un preț special.
Justin Timberlake, concert în premieră în România
Producător, compozitor, actor, Justin Timberlake este un artist complet. La fel va fi și show-ul pe care îl propune fanilor săi din România. De la „clasicele” hit-uri „Cry Me a River” și „SexyBack”, care au stat zeci de săptămâni în clasamentele mondiale, la recent lansatele „Selfish” și „No Angels”, concertul lui Justin Timberlake va fi o călătorie prin toate etapele sale creative importante.
Cariera lui Justin Timberlake este o probă pură de longevitate artistică și succes. De-a lungul timpului, artistul a câștigat 10 premii GRAMMY Awards, la categorii diferite, și 4 premii Emmy. În 2017, hit-ul său „Can’t Stop the Feeling!”, inclus pe coloana sonoră a filmului Trolls, a fost nominalizat la Oscar, la categoria Cea Mai Bună Piesă Originală, o nouă confirmare a statutului său de artist iconic în muzica pop. În paralel, Timberlake și-a construit un parcurs solid și pe marele ecran, cel mai recent împrumutându-și vocea personajelor din Trolls Band Together, lansat în 2023. Succesul albumului Everything I Thought It Was completează palmaresul impresionant, printre cele 18 piese fiind inclus și single-ul „Selfish”.
A 11-a ediție Electric Castle, plină de surprize
Cu Justin Timberlake anunțat ca headliner, Electric Castle promite o a 11-a ediție de top, cu toate ingredientele care l-au transformat în unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din Europa. Între 16 și 20 iulie, zecile de mii de fani se vor bucura de un line-up eclectic, într-o producție de festival spectaculoasă și o atmosferă unică, așa cum doar domeniul Banffy poate oferi.
Până joi, 10 octombrie, inclusiv, abonamentele Electric Castle sunt disponibile la un preț special, începând de la 139 Euro + taxe. Toate detalii pe www.electriccastle.ro.
CULTURA
FOTO. „Pantofarul vedetelor”, clujeanul Grigore Lup își închide atelierul de încălțăminte: Vine o vreme când trebuie să ne oprim
Renumitul pantofar clujean Grigore Lup anunță că își va încheia activitatea, la finalul acestui an. Astfel, începând cu 2025, producția se oprește, dar comenzile continuă în limita stocului disponibil.
Grigore Lup, pantofarul clujean devenit celebru în timpul pandemiei de COVID-19 după ce a inventat „pantofii de distanțare socială”, își închide atelierul de încălțăminte la finalul anului 2024. El anunță retragerea din activitatea profesională și ieșirea la pensie.
O poveste de succes care ajunge la final
Grigore Lup și-a anunțat recent clienții că atelierul său, SC Axa Magnolia SRL, își va închide activitatea de producție la finalul anului 2024. Începând cu 1 ianuarie 2025, noile comenzi vor fi onorate doar în limita stocului disponibil, arată acesta.
„Stimați clienți! La finalul anului 2024, societatea noastră își va închide activitatea de producție. După 1 ianuarie 2025. noile comenzi vor fi onorate în limita stocului disponibil”, a arătat Grigore Lup, într-o postare pe rețelele de socializare.
„Lucrez cu carte de munca de la 16 ani”
Cunoscutul cizmar clujean a primit numeroase mesaje de susținere și apreciere din partea prietenilor, colegilor și clienților săi în urma anunțului retragerii, reflectând admirația și respectul câștigate de-a lungul anilor prin priceperea și îndemânarea sa.
„Mult succes în tot ce vă propuneți vă doresc”,
„Felicitări pentru toată activitatea dumneavoastră în acest domeniu… Pensie frumoasă și binecuvântată, cu sănătate și multe bucurii!!!”,
„Să aveți sănătate și să vă folosiți de pensie pe cât ați muncit! Dar este o mare pierdere pentru ansambluri și pentru toți cei care au comandat la dumneavoastră, mie îmi pare rău după asemenea echipă în frunte cu așa om bun la suflet, despre meserie nici nu am cuvinte, așa oameni se nasc mai rar! Doamne ajută!”,
„Mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru ansamblurile de dans popular”, acestea sunt doar câteva dintre mesajele transmise de apropiați și clienți lui Grigore Lup, care arată, într-un răspuns la un comentariu: „Lucrez cu carte de munca de la 16 ani, vine o vreme când trebuie să ne oprim!”.
Creatorul „pantofilor de distanțare socială”
Atelierul lui Grigore Lup, amplasat în Cluj-Napoca, pe strada Dâmboviței 50, a fost un reper important în industria încălțămintei din piele naturală. De peste 20 de ani, Lup a produs manual pantofi, ghete, botine și cizme pentru o clientelă diversificată, care include vedete locale și internaționale, artiști și ansambluri folclorice din întreaga lume.
În timpul pandemiei, când afacerea sa se afla în pragul falimentului, Lup a devenit celebru pentru pantofii de distanțare socială, o inovație care i-a adus recunoaștere globală și comenzi din țări precum Canada, China și Italia.
Grigore Lup nu a găsit un succesor pentru meseria sa
Decizia de a închide atelierul vine după o lungă perioadă de succes, dar și de provocări în găsirea unor tineri dispuși să preia meșteșugul. „Cam aici se termină încălțămintea”, spunea recent Lup, exprimându-și regretul că nu a găsit pe nimeni interesat să continue tradiția cizmăriei, pe care o practică de la vârsta de 16 ani.
Până la sfârșitul anului, atelierul va continua să onoreze comenzile în mod normal. După 1 ianuarie 2025, comenzile noi vor fi acceptate doar în limita stocului disponibil. Pentru detalii suplimentare și comenzi, clienții sunt invitați să viziteze magazinul online incaltamintedinpiele.com sau să sune la numărul 0740.046.732.