EVENIMENT
Epidemiile care au devastat lumea. După lepră, ciumă, holeră şi gripă spaniolă vine coronavirusul

Epidemiile și economia. Repere istorice. Epidemiile sunt realități care au însoțit, influențat configurat și reconfigurat economia de-a lungul istoriei.
Încă din antichitate, dar și în epocile următoare, izvoarele istorice au înregistrat mai multe epidemii, unele cu caracter regional și continental, dar și global.
Circulația oamenilor, a mărfurilor, a banilor, metalelor prețioase, acțiunilor și titlurilor de valoare a contribuit la geneza și răspândirea fenomenelor cu caracter epidemic și pandemic.
Exemplele sunt numeroase și asemănătoare cu cele din zilele noastre.
Viruşii ucigaşi
Istoria epidemiologică a înregistrat mai multe molimi și boli contagioase provocate de bacterii și viruși ucigași: lepra, ciuma, febra galbena, holera, tifosul, gripa spaniolă, sifilisul, sudoarea engleză, gripa asiatică, HIV/SIDA și altele.
Unele din acestea mai bântuie și înspăimântă și astăzi omenirea.
Toate au fost generate de oameni, din neglijență, știință și neștiință, inconștiență și incultură, tentația și ispita îmbogățirii, dar și a preocupărilor pentru o existență minimală sau maximală a hranei, locuinței și bunurilor cotidiene și/sau de folosință îndelungată.
Formele de manifestare de răspândire și combatere au fost și sunt diferite, dar și comune de la o boală la alta. O trecere punctuală în revistă a acestor realități este extrem de interesantă și relevantă. Iată câteva exemple.
Sechestrarea în leprozerii şi masacrarea pisicilor
Lepra a fost semnalată în spațiul Orientului mediteranean încă din antichitate. A fost prezentă în Evul mediu și epocile premoderne și moderne.
A avut un impact devastator asupra populației și economiei. Izolarea și sechestrarea bolnavilor în leprozerii și multiplele tratamente, mai mult sau mai puțin eficiente, au condus la restrângerea, dar nu și la dispariția bolii, fiind prezentă și astăzi în spațiile speciale de habitat a bolnavilor.
Ciuma sau moartea neagră ne este semnalată în Grecia în secolul V î.Hr., cu influlenţe nefaste demografice, economice, militare și culturale.
Nu a avut un impact covârșitor în lumea greco-romană, dar a rămas, în mentalul colectiv și individual, ca un pericol pentru oameni.
Când amintirile sale s-au estompat și uitat, ciuma a reapărut în secolul VI d.Hr. în timpul împăratului bizantin Iustinian (527-565). Se pare că zona de apariție a fost Africa egipteano-ethiopiană, iar răspândirea a avut loc succesiv în întreaga lume, prin configurări și reconfigurări, până în epoca modernă.
Cauzele au fost lipsa și mai ales ignorarea igienei individuale și comunitare. Mai mult, cultul murdăriei la unele populații asiatice – mongolii, tătarii și alții au întreținut epidemia.
Nici europenii nu erau foarte prieteni cu apa și curățenia, iar ignoranța era extrem de activă. Superstițiile și-au spus și ele cuvântul.
Papa Grigore al IX-lea a fost preocupat în timpul pontifcatului său de relansarea credinței creștine și combaterea ereziilor (1227-1241), declarând, în 1232, pisicile ”descendenetele și uneltele lui Satan”. O uriașă vânătoare de vrăjitoare a condus la judecarea, condamnarea și ştrangularea pisicilor.
Acțiunea a durat un secol și a fost încurajată de recompense bănești și ecleziastice, dar și de pedepse drastice pentru cei care nesocoteau hotărârea papală.
Consecințele s-au concretizat în înmulțirea rapidă a șobolanilor, șoarecilor și a altor ”mici purtători de blană”, dar și a virușilor ciumei. Mulți oameni au fost deturnați de la activitățile lor economice și sociale datorită acestor fapte.
Primul război epidemiologic şi dispariţia unei treimi din populaţia Europei
Pe ”drumul mătăsii” și pe alte artere comerciale ciuma s-a răspândit cu rapiditate cuprinzând în orbita sa teritorii întinse din Asia, Africa de Nord și Europa.
Pelerinajele și cruciadele, activitățile comerciale și monetare au amplificat fenomenele epidemice. Conflictele militare și ciocnirea între civilizații (europeană, asiatică și bizantină) au completat tabloul epidemiologic.
Exemplul cel mai concludent, asediul de către tătari a cetății Caffa (1346), colonie genoveză la Marea Neagră, când s-a experimentat, probabil, primul război premodern bacteriologic prin catapultarea peste zidurile cetății a unor soldați defuncți, infestați cu ciumă.
Prin cabotajul maritim și apoi prin cel comercial boala s-a răspândit cu o viteză uimitoare, ajungând în întrega Europă, mai întâi în orașele și zonele italiene: Regio Emilia, Veneția, Raguza și altele. (Asemănarea cu situația de astăzi este întâmplătoare?).
Efectele demografice și economice au fost devastatoare. În numai 5 ani, între 1347 și 1351, a pierit aproximativ o treime din populația Europei.
Măsurile de carantinare și cordoanele sanitare au fost inficiente, chiar dacă s-au luat măsuri mai simple și mai blânde, focuri permanente și fum, închiderea bolnavilor în case și localități, dar și mai drastice, prin uciderea bolnavilor și incendierea locurilor de habitat și tratament.
Viruşii se transmiteau prin bani
Economia a intrat într-o criză uriașă datorită deficitului demografic, restrângerea unor activități agricole și meșteșugărești, a celor comerciale și monetare.
S-a înregistrat un puternic puseu inflaționist, caracterizat prin creșterea prețurilor și excesului monetar din cauza reculului demografic și cantității sporite de numerar pe piețe.
Numeroasele decese au condus la ”bani mai mulți” și la mai puțini purtători. Banul a devenit un ”fruct otrăvit” care transmitea virusul spre cei sănătoși. Unii gropari au făcut averi consistente în scurt timp, dar și le-au lăsat cu rapiditate la alții, după îmbolnăvirea și decesul lor.
Negustorii și deținătorii de capital și-au regândit afacerile și activitățile economice, încercând să stimuleze cererea prin oferte mai avantajoase și mai tentante și influențe pe piețe. Germenii capitalismului se regăsesc și în aceste demersuri.
Un rol important l-au avut și activitățile economice pentru combaterea epidemiei, prin amenajarea de ”spitale” și comercializarea de substanțe anticiumetice, deși de cele mai multe ori ele nu aveau efectul scontat.
Până la urmă, cele mai eficiente au fost cordoanele sanitare și izolarea unor teritorii. În secolele următoare, datorită progreselor din sănătate și a celor igienice a fost stăvilit, flagelul ciumei negre. După unii el poate oricând reizbucni, chiar și astăzi.
Gripa spaniolă a infestat o treime din pământeni şi a omorât 100 de milioane
Bolile venerice au fost ”colocatare” cu alte epidemii din Evul mediu și epoca modernă. Sifilisul a fost la loc de frunte.
Tratamentul cu mercur a stimulat exploatările miniere, iar prin amalgamarea acestuia cu argintul s-a ajuns la o relansare a circulației monetare și economice.
În șirul bolilor epidemice, cu efecte devastatoare, se situează gripa spaniolă. A fost probabil cea mai mare pandemie a secolului XX.
Informațiile sunt imprecise, chiar dacă realitățile epidemice sunt mai aproape de noi. După unii autori, epidemia a izbucnit în Alaska.
Există și informația mai precisă că primele semne au apărut la 11 martie 1918 în Fortul fost Riley din Kansas SUA.
Din cauza ignoranței și birocrației militare americane, soldatul infestat a transmis boala mai departe, iar debarcarea soldaților americani în Europa, pentru sprijinul militar acordat Antantei, a contribuit la răspândirea cu rapiditate a flagelului Infestarea solului și apelor din zonele militare europene a favorizat această propagare.
A fost numită impropriu gripa spaniolă, mai ales că Spania nu a fost implicată în conflict. Dar tocmai datorită acestui aspect atenția și insistența presei spaniole a fost mai mare.
Cenzura militară, care a funcționat în statele beligerante, era mai puțin prezentă în peninsula Iberică. Efectele gripei spaniole s-au concretizat în contaminarea a 27% din populația Globului, iar decesele (după unele surse) au fost aproximativ 100 de milioane de oameni.
Din păcate igiena precară, mișcările de populație după încheierea armistițiului și prelungirea unor operațiuni militare în Asia, Rusia, Turcia, Grecia, lipsa mijloacelor financiare au condus la această situație.
La început a fost și un interes scăzut din partea autorităților, preocupate mai mult de organizarea politică, teritorială, militară și financiară interbelică.
Omenirea trecea cu dificultate de la economia de război la cea de pace. Pe măsură ce pericolele sociale au fost tot mai mari s-a ajuns la coștientizarea situației, iar documentele și imaginile ne dezvălui aceste aspecte.
Măștile de protecție au devenit un accesoriu pentru unele perosane care au trăit în acele vremuri tulburi și din punct de vedre epidemic.
Prof. univ. dr. Ioan Lumperdean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Săptămâna Patimilor, ultima săptămână a Postului Paștelui, începe imediat după sărbătoarea Floriilor.
În Lunea Mare se face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos şi de smochinul neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului, scrie Alba24.
Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor. TRADIȚII și semnificații
Începând cu seara Floriilor și până în Vinerea Mare, în biserici se oficiază slujbele de denii. Deniile sunt slujbe de dimineața care se săvârșesc, în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei.
În cadrul Deniilor din Săptămâna Patimilor sunt rememorate ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului, respectiv prinderea, judecarea, răstignirea și îngroparea.
În această perioadă, preoții îndeamnă la post, rugăciune și spovedanie, fiind un timp în care creștinii se pregătesc duhovnicește pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Lunea Mare
În Lunea Mare, Biserica ne aduce aminte de două momente pline de învățătură.
Iosif cel preafrumos
Primul este legat de Iosif, fiul Patriarhului Iacob din Vechiul Testament, care este lăudat în cântările Deniei ca o prefigurare a Domnului Iisus Hristos. Iosif era fiul lui Iacob și al Rahelei.
Din cauza unor visuri care prevestau un viitor mare pentru el, frații săi mai mari au devenit invidioși și l-au aruncat într-o groapă. Ei i-au spus lui Iacob că Iosif a fost mâncat de fiare sălbatice, scrie basilica.ro.
Mai târziu, Iosif a fost vândut de frații săi din invidie, pentru treizeci de arginți. Deși a fost acuzat pe nedrept și aruncat în temniță, Dumnezeu l-a ridicat și l-a făcut conducător peste Egipt, potrivit crestinortodox.ro.
Viața lui Iosif este o prefigurare a lui Hristos, care a fost și El vândut pentru treizeci de arginți, judecat pe nedrept și răstignit. Însă, la fel ca Iosif, Hristos a biruit suferința și moartea și a adus mântuire întregii lumi.
Smochinul neroditor
Tot în această zi, ne aducem aminte de smochinul neroditor, pe care Iisus l-a blestemat pentru că nu avea roade. Această pildă ne transmite că Dumnezeu așteaptă de la om nu doar vorbe, ci fapte bune, roade ale credinței.
Blestemul smochinului amintește că Dumnezeu este iubitor și milostiv, dar și drept. La judecata de apoi, El va răsplăti pe cei ce au trăit cu credință și au făcut bine, dar îi va mustra pe cei ce au trecut prin viață fără să aducă niciun rod.
Această zi ne cheamă, așadar, la trezvie, la credință vie și la fapte bune, ca să nu fim doar „pomi cu frunze”, ci suflete cu roade.
Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare. Ce este interzis să faci în prima zi din Săptămâna Patimilor
Potrivit tradiției, în prima zi din Săptămâna Patimilor este interzis să se consume urzici sau mâncăruri gătite cu oțet, deoarece Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-au umezit buzele cu oțet, în loc de apă.
În Lunea Mare, în multe zone din țară, femeile încep curățenia de Paște. Acestea scot totul afară din casă, spală și aerisesc bine. Curățarea casei în Lunea Mare este considerată un ritual de alungare a tuturor influențelor negative acumulate în timpul iernii.
Totodată, unii credincioși încep un post mai aspru, alegând să nu mănânce nimic de la răsărit până la apus, ca o formă de rugăciune și pregătire spirituală pentru Sfintele Sărbători care urmează.
Săptămâna Patimilor. Semnificația fiecărei zile
Fiecare zi din Săptămâna patimilor are o semnificație aparte.
Potrivit Sinaxarului zilei din Triod, în zilele din Săptămâna Patimilor se reamintesc:
Sfânta și Marea Luni – se face pomenirea lui Iosif cel preafrumos și a smochinului care s-a uscat prin blestemul Domnului;
Sfânta și Marea Marți – se aduc aminte cele zece fecioare din pilda Evangheliei;
Sfânta și Marea Miercuri – se pomenește femeia păcătoasă care a uns cu mir picioarele Domnului;
Sfânta și Marea Joi – sunt celebrate patru evenimente: spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, instituirea Sfintelor Taine, rugăciunea supremă și vânzarea Domnului;
Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc Patimile Mântuitorului, sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare;
Sfânta și Marea Sâmbătă – se face pomenirea îngropării Mântuitorului Iisus Hristos și a coborârii Sale în iad.
ADMINISTRAȚIE
Claudiu Salanță (arhitect-șef Cluj): Prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca, una dintre cauzele problemelor de trafic

Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj, atrage atenția asupra legăturii directe dintre prețurile ridicate ale locuințelor din Cluj-Napoca și aglomerația tot mai mare din trafic.
Aproape 38.000 de locuitori au părăsit orașul în ultimul deceniu
Într-o analiză bazată pe datele recensământului din 2021, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, arată că, deși populația municipiului a scăzut semnificativ, traficul a devenit mai aglomerat ca oricând.
„Sunt prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca una dintre cauzele problemelor de trafic? Conform datelor de recensământ 2021, în ultimii 10 ani (2011-2021) populația județul Cluj a scăzut cu – 1,73 %, de la 691.106 locuitori la 679.141 locuitori (- 11.965 locuitori).
La nivelul municipiului Cluj-Napoca înregistrăm o scădere mult mai mare decât cea a întregului județ și găsim o scădere de – 11,7%, de la 324.576 la 286.598, adică -37.978 clujeni care s-au mutat din Cluj-Napoca. Și dacă totuși un procent așa de mare de locuitori, aproape cât toată populația municipiului Turda și mai mult decât populația municipiului Dej, a ales să se mute din Cluj-Napoca de ce avem problemele de trafic de azi”, remarcă acesta.
Comunele din jurul Clujului, alternative mai accesibile
Acești oameni nu au dispărut însă din județ, ci mulți dintre ei s-au mutat în comunele limitrofe orașului: Florești, Apahida, Baciu, Feleacu, Chinteni, Ciurila.
„Răspunsul vine din analiza datelor comunelor de lângă Cluj-Napoca, unde se înregistrează o creștere semnificativă a populației.
Avem așa:
- Florești + 29.922 locuitori
- Apahida + 6.554 locuitori
- Baciu + 3.605 locuitori
- Feleacu + 1.770 locuitori
- Chinteni + 1.468 locuitori
- Ciurila + 409 locuitori
Total: 43.728 locuitori, adică aproape cât populația municipiului Turda”, a mai explicat arhitectul-șef al județului.
„Formalismele duc la date eronate”
Totodată, arhitectul-șef punctează și problema formalismului administrativ și cere actualizarea criteriilor de proximitate pentru școli, astfel încât să reflecte realitatea urbană.
„Între cei stabiliți în comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca și cei care au plecat din Cluj-Napoca există o diferență de doar 5.750 locuitori (43.728 – 37.978). Dacă ne raportăm la situația reală, în care condiția de a avea domiciliul în Cluj-Napoca pentru a înscrie copilul la școală în Cluj-Napoca este luată în calcul, diferența de 5.750 este nesemnificativă. Criteriile de proximitate pentru școli ar trebui actualizate deoarece este evident faptul că aceasta nu reflectă realitatea cotidiană și că avem formalisme care duc la date eronate”, a mai declarat Salanță.
Orașul prea scump pentru locuitori aglomerează traficul
El subliniază că multe dintre apartamentele din Cluj-Napoca sunt cumpărate în scop investițional, nu pentru locuire reală. Soluția propusă: urbanizarea urgentă a terenurilor disponibile din intravilanul municipiului.
„Dar, revenind la cei 37.978 cetățeni care au ales să plece din Cluj-Napoca, cât credeți că a influențat prețul imobiliarelor din Cluj-Napoca decizia acestora?
Când orașul e prea scump pentru locuitori și devine o specula de investiții, apartamentele fiind tranzacționate într-un procent mare în scop investițional și nu în scopul necesităților de locuire, atunci locuitorii caută soluții mai ieftine și asta conduce la probleme de trafic. Cred că municipiul are nevoie de a urbaniza terenurile din intravilan, și asta urgent. Cu cât prețurile sunt păstrate sus, cu atât vor fi mai mari problemele de trafic. Ce spuneți?”, a conchis arhitectul-șef al Clujului.
EVENIMENT
UPDATE FOTO. O basculantă s-a răsturnat în șanț, la Fundătura, în Cluj. Șoferul, rănit ușor

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.
Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.
Au intervenit pompierii din Dej
Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.
Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.
UPDATE
„În data de 14 aprilie, în jurul orei 07:15, pe DN 1C, în localitatea Fundătura, comuna Iclod, a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane.
Un bărbat în vârstă de 57 de ani, aflat la volanul unei autoutilitare care se deplasa din direcția Gherla spre Cluj-Napoca, a părăsit partea carosabilă, în condiții ce urmează a fi stabilite în cadrul cercetărilor, intrând în coliziune cu un cap de pod.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Acesta a fost preluat de un echipaj medical pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului”, a transmis IPJ Cluj.
EDUCATIE
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.
Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:
- „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
- „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
- „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
- „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
- „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
- „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.
Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.