Connect with us

EVENIMENT

Epidemiile care au devastat lumea. După lepră, ciumă, holeră şi gripă spaniolă vine coronavirusul

Publicat


Epidemiile și economia. Repere istorice. Epidemiile sunt realități care au însoțit, influențat configurat și reconfigurat economia de-a lungul istoriei.

Încă din antichitate, dar și în epocile următoare, izvoarele istorice au înregistrat mai multe epidemii, unele cu caracter regional și continental, dar și global.

Circulația oamenilor, a mărfurilor, a banilor, metalelor prețioase, acțiunilor și titlurilor de valoare a contribuit la geneza și răspândirea fenomenelor cu caracter epidemic și pandemic.

Exemplele sunt numeroase și asemănătoare cu cele din zilele noastre.

Viruşii ucigaşi

Istoria epidemiologică a înregistrat mai multe molimi și boli contagioase provocate de bacterii și viruși ucigași: lepra, ciuma, febra galbena, holera, tifosul, gripa spaniolă, sifilisul, sudoarea engleză, gripa asiatică, HIV/SIDA și altele.

Unele din acestea mai bântuie și înspăimântă și astăzi omenirea.

Toate au fost generate de oameni, din neglijență, știință și neștiință, inconștiență și incultură, tentația și ispita îmbogățirii, dar și a preocupărilor pentru o existență minimală sau maximală a hranei, locuinței și bunurilor cotidiene și/sau de folosință îndelungată.

Formele de manifestare de răspândire și combatere au fost și sunt diferite, dar și comune de la o boală la alta. O trecere punctuală în revistă a acestor realități este extrem de interesantă și relevantă. Iată câteva exemple.

Sechestrarea în leprozerii şi masacrarea pisicilor

Lepra a fost semnalată în spațiul Orientului mediteranean  încă din antichitate. A fost prezentă în Evul mediu și epocile premoderne și moderne.

A avut un impact devastator asupra populației și economiei. Izolarea și sechestrarea bolnavilor în leprozerii și multiplele tratamente, mai mult sau mai puțin eficiente, au condus la restrângerea, dar nu și la dispariția bolii, fiind prezentă și astăzi în spațiile speciale de habitat a bolnavilor.

Ciuma sau moartea neagră ne este semnalată în Grecia în secolul V î.Hr., cu influlenţe nefaste demografice, economice, militare și culturale.

Nu a avut un impact covârșitor în lumea greco-romană, dar a rămas, în mentalul colectiv și individual, ca un pericol pentru oameni.

Când amintirile sale s-au estompat și uitat, ciuma a reapărut în secolul VI d.Hr. în timpul împăratului bizantin Iustinian (527-565). Se pare că zona de apariție a fost Africa egipteano-ethiopiană, iar răspândirea a avut loc succesiv în întreaga lume, prin configurări și reconfigurări, până în epoca modernă.

Cauzele au fost lipsa și mai ales ignorarea igienei individuale și comunitare. Mai mult, cultul murdăriei la unele populații asiatice – mongolii, tătarii și alții au întreținut epidemia.

Nici europenii nu erau foarte prieteni cu  apa și curățenia, iar ignoranța era extrem de activă. Superstițiile și-au spus și ele cuvântul.

Papa  Grigore al IX-lea a fost preocupat în timpul pontifcatului său de relansarea credinței creștine și combaterea ereziilor (1227-1241), declarând, în 1232, pisicile ”descendenetele și uneltele lui Satan”. O uriașă vânătoare de vrăjitoare a condus la judecarea, condamnarea și ştrangularea pisicilor.

Acțiunea a durat  un secol și a fost încurajată de recompense bănești și ecleziastice, dar și de pedepse drastice pentru cei care nesocoteau hotărârea papală.

Consecințele s-au concretizat în înmulțirea rapidă a șobolanilor, șoarecilor și a altor ”mici purtători de blană”, dar și a virușilor ciumei. Mulți oameni au fost deturnați de la activitățile lor economice și sociale datorită acestor fapte.

Primul război epidemiologic şi dispariţia unei treimi din populaţia Europei

Pe ”drumul mătăsii” și pe alte artere comerciale ciuma s-a răspândit cu rapiditate cuprinzând în orbita sa teritorii întinse din Asia, Africa de Nord și Europa.

Pelerinajele și cruciadele, activitățile comerciale și monetare au amplificat fenomenele epidemice. Conflictele militare și ciocnirea  între civilizații  (europeană, asiatică și bizantină) au completat tabloul epidemiologic.

Exemplul cel mai concludent, asediul de către tătari a cetății Caffa (1346), colonie genoveză la Marea Neagră, când s-a experimentat,  probabil, primul război premodern bacteriologic prin catapultarea peste zidurile cetății a unor soldați defuncți, infestați cu ciumă.

Prin cabotajul maritim și apoi prin cel comercial boala s-a răspândit cu o viteză uimitoare, ajungând în întrega Europă, mai întâi în orașele și zonele italiene: Regio Emilia, Veneția, Raguza și altele. (Asemănarea cu situația de astăzi este întâmplătoare?).

Efectele demografice și economice au fost devastatoare. În numai 5 ani, între 1347 și 1351, a pierit aproximativ o treime din populația Europei.

Măsurile de carantinare și cordoanele sanitare au fost inficiente, chiar dacă s-au luat măsuri mai simple și mai blânde, focuri permanente și fum, închiderea bolnavilor în case și localități, dar și mai drastice, prin uciderea bolnavilor și incendierea locurilor de habitat și tratament.

Viruşii se transmiteau prin bani

Economia a intrat într-o criză uriașă datorită deficitului demografic, restrângerea unor activități agricole și meșteșugărești, a celor comerciale și monetare.

S-a înregistrat un puternic puseu inflaționist, caracterizat prin creșterea prețurilor și excesului monetar din cauza reculului demografic și cantității sporite de numerar pe piețe.

Numeroasele decese au condus la ”bani mai mulți” și la mai puțini purtători. Banul a devenit un ”fruct otrăvit” care transmitea virusul spre cei sănătoși. Unii gropari au făcut averi consistente în scurt timp, dar și le-au lăsat cu rapiditate la alții, după îmbolnăvirea și decesul lor.

Negustorii și deținătorii de capital și-au regândit afacerile și activitățile economice, încercând să  stimuleze cererea prin oferte mai avantajoase și mai tentante și influențe pe piețe. Germenii capitalismului se regăsesc și în aceste demersuri.

Un rol important l-au avut și activitățile economice pentru combaterea epidemiei, prin amenajarea de ”spitale” și comercializarea de substanțe anticiumetice, deși de cele mai multe ori ele nu aveau efectul scontat.

Până la urmă, cele mai eficiente au fost cordoanele sanitare și izolarea unor teritorii. În secolele următoare, datorită progreselor din sănătate și a celor igienice a fost stăvilit, flagelul ciumei negre. După unii el poate oricând reizbucni, chiar și astăzi.

Gripa spaniolă a infestat o treime din pământeni şi a omorât 100 de milioane

Bolile venerice au fost ”colocatare” cu alte epidemii din Evul mediu și epoca modernă. Sifilisul a fost la loc de frunte.

Tratamentul cu mercur a stimulat exploatările miniere, iar prin amalgamarea acestuia cu argintul s-a ajuns la o relansare a circulației monetare și economice.

În șirul bolilor epidemice, cu efecte devastatoare, se situează gripa spaniolă. A fost probabil cea mai mare pandemie a secolului XX.

Informațiile sunt imprecise, chiar dacă realitățile epidemice sunt mai aproape de noi. După unii autori, epidemia a izbucnit în Alaska.

Există și informația mai precisă că primele semne au  apărut la 11 martie 1918 în Fortul fost Riley din Kansas SUA.

Din cauza ignoranței și birocrației militare americane, soldatul infestat a transmis boala mai departe, iar debarcarea soldaților americani în Europa, pentru sprijinul militar acordat Antantei, a contribuit la  răspândirea cu rapiditate a flagelului Infestarea solului și apelor din zonele militare europene a favorizat această propagare.

A fost numită impropriu gripa spaniolă, mai ales că Spania nu a fost implicată în conflict. Dar tocmai datorită acestui aspect atenția și insistența presei spaniole a fost mai mare.

Cenzura militară, care a funcționat în statele beligerante, era mai puțin prezentă în peninsula Iberică. Efectele gripei spaniole s-au concretizat în contaminarea a 27% din populația Globului, iar decesele (după unele surse) au fost aproximativ 100 de milioane de oameni.

Din păcate igiena precară, mișcările de populație după încheierea armistițiului și prelungirea unor operațiuni militare în Asia, Rusia, Turcia, Grecia, lipsa mijloacelor financiare au condus la această situație.

La început a fost și un interes scăzut din partea autorităților, preocupate mai mult de organizarea politică, teritorială, militară și financiară interbelică.

Omenirea trecea cu dificultate de la economia de război la cea de pace. Pe măsură ce pericolele sociale au fost tot mai mari s-a ajuns la coștientizarea situației, iar documentele și imaginile ne dezvălui aceste aspecte.

Măștile de protecție au devenit un accesoriu pentru unele perosane care au trăit în acele vremuri tulburi și din punct de vedre epidemic.

Prof. univ. dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională

Publicat

marius lulea

Prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea acuză guvernul PSD-PNL că se pregătește să mai vândă și ce a mai rămas din economia națională.

Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, trebuie să asigure transparență deplină în privința afacerilor ce vor fi încheiate cu reprezentanții Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Pe această cale, îi solicităm premierului Ciolacu să informeze opinia dacă are intenția să concesioneze afaceriștilor din Emirate Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și în ce condiții.

Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională

Aeroportul “Henri Coandă” este principala poartă aeriană de acces a țării și aparține Companiei Naționale Aeroporturi București, o companie de interes național strategic, care înregistrează profit. În cursul recentei vizite în Emirate, Marcel Ciolacu a indicat Aeroportul Otopeni printre obiectivele de interes pentru șeici.

De asemenea, îi cerem premierului Ciolacu să numească proiectele din domeniile digitalizării, energiei și agriculturii în care va implica investitori din Emirate.

Ne manifestăm îngrijorarea față de lipsa de transparență a afacerilor încheiate de Guvernul PSD-PNL cu șeicii din Emirate pe seama bogățiilor statului român.

Amintim că precedenta guvernare PSD a încheiat afaceri păguboase cu șeicii. În anul 2018 guvernarea PSD a dat unui șeic din Emirate Insula Mare a Brăilei, cea mai mare și mai fertilă exploatație agricolă din Europa, cu o suprafață de 56.000 hectare!

În anul 2019 aceeași guvernare PSD a reînnoit până în anul 2049 unei firme din Emirate contractul de concesiune al terminalului de containere din Portul Constanța. Operarea terminalului de containere reprezintă principala activitate a Portului Constanța și a fost obținută de șeici de la Guvernarea PSD a lui Adrian Năstase pentru o perioadă de 15 ani, care expirase în 2019.

AUR vrea ca principalele obiective economice și de infrastructură să rămână sub control românesc. Marcel Ciolacu mai întâi ar trebui să prezinte oportunitățile investitorilor români, nu să meargă în afara țării”, a spus prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Weekend dedicat experiențelor SENZORIALE, la Iulius Mall Cluj: Street Food Picnic și Festivalul ARGO

Publicat

picnic

Ești pregătit pentru un weekend plin de experiențe senzoriale în Iulius Parc? În acest final de săptămână, food-truck-urile de la Street FOOD Picnic – ediția de primăvară, te așteaptă cu o varietate de sortimente internaționale savuroase, iar lineup-ul vibrant de DJ te invită la dans și multă distracție. Tot în Iulius Parc vei descoperi și o lume a experimentelor captivante în cadrul Argo Fest, eveniment științific dedicat pentru întreaga familie.

argo

Iulius Parc se transformă în acest weekend într-un „laborator în aer liber”, unde va avea loc Festivalul Științific ARGO. Sâmbătă și duminică, în intervalul orar 12.00 – 17.00, întreaga familie este așteptată să vadă cum funcționează levitația supraconductoare, ce sunt cristalele de sare, dar și experimente cum ar fi: „Flacără Magică”, „Trenulețul magnetic”, „Tensiune superficială”, „Pasta de dinți a elefantului”, „Cameleonul chimic” și multe altele. Intrarea la Festivalul Științific ARGO este gratuită. Dacă ai acasă un mic pasionat de știință vrei să afli principiile din spatele experimentelor, te așteptăm în Iulius Parc, sâmbătă și duminică!

iulius parc

FOTO. Weekend dedicat experiențelor SENZORIALE, la Iulius Mall Cluj: Street Food Picnic și Festivalul ARGO

Și Street FOOD Festival revine la Cluj-Napoca cu prima ediție de Street FOOD Picnic, care va avea loc în perioada 26 – 28 aprilie 2024, în Iulius Parc. Pe lângă deliciile culinare, te vei bucura și de trei zile de dans, la DJ Stage. Află programul celor care vor urca pe scenă, pe pagina de Facebook dedicată evenimentului! În cadrul festivalului va fi amenajată și o zonă specială dedicată copiilor, unde vor avea parte de activități interactive și jocuri pline de distracție.

iulius parc

Ca să fii mereu la curent cu noutățile și evenimentele care au loc în Iulius Mall Cluj-Napoca, ne poți urmări pe pagina de Facebook!

iulius parc

Vino în acest weekend la Iulius Mall Cluj și lasă-te purtat de experiențe senzoriale!

Citește mai departe

EVENIMENT

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

Publicat

u cluj

FCU Craiova 1948 și FC Universitatea Cluj se vor întâlni sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 17:30 pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șapte a play-out-ului Superligii, deplasare în urma căreia „U” Cluj trebuie să obțină victoria pentru a deveni lider în play-out.

FC Universitatea Cluj vine după o victorie obținută pe teren propriu împotriva echipei Poli Iași, victorie care a îndepărtat-o la opt puncte de locurile din subsolul clasamentului. Echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău a pierdut teren în fața celorlalte echipe și părea în cădere liberă până la meciul de miercuri, venind după înfrângeri împotriva echipelor Oțelul Galați și Petrolul Ploiești, dar în urma victoriei obținute miercuri, „șepcile roșii” păstrează șanse să încheie play-out-ul pe prima poziție.

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

FCU Craiova 1948 traversează o perioadă de criză și se află pe ultima poziție din play-out cu patru partide rămase din actualul campionat. Echipa lui Eugen Trică are doar trei puncte obținute în cele șase partide disputate în play-out și este în pericol de retrogradare, dar cu o victorie pe teren propriu împotriva Universității Cluj, echipa craioveană poate scăpa de ultimele poziții din clasament și să reintre în calcule pentru salvarea de la retrogradare.

„U” Cluj a obținut două victorii în cele două întâlniri cu FCU Craiova 1948

Partida din turul campionatului regular s-a desfășurat la 28 iulie pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova unde ambele echipe au oferit spectacol, în respectiva partidă marcându-se șapte goluri și „U” Cluj s-a impus cu scorul de 4-3 cu o revenire de senzație în ultimele 10 minute când gazdele conduceau cu un gol, dar căpitanul clujenilor, Alexandru Chipciu a reușit o dublă în minutele 80, respectiv 86 și a adus victoria echipei sale, astfel oaspeții au reușit să obțină cele trei puncte.

În returul disputat la 3 decembrie pe Stadionul Cluj Arena, gazdele s-au impus cu 2-1, golurile fiind marcate de Ianis Stoica și Daniel Popa pentru gazde, iar pentru oaspeți a marcat Bahassa, astfel FC Universitatea Craiova a obținut toate punctele în înfruntările directe împotriva echipei U Craiova 1948.

Dacă va câștiga partida din deplasare împotriva echipei FCU Craiova 1948, „U” Cluj se va salva matematic de la retrogradare. Echipa lui Neluțu Sabău se află pe a patra poziție în play-out cu 29 de puncte, în timp ce adversare ei de mâine de seară se află pe ultimul loc din campionat care duce în Liga a II-a a României.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24. Alexandru Cordoș (PSD): Electoratul de stânga vrea o schimbare. Vor fi schimbări în județul Cluj

Publicat

cordos

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a fost desemnat candidat al social-democraților la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Fost consilier local la Cluj-Napoca, fost senator două legislaturi, în prezent consilier județean, acesta explică în podcastul ”Test de sinceritate”, realizat de Vasile Măgrădean, la Cluj24 de ce a decis să treacă la nivelul următor și să vizeze câștigarea funcției de președinte al CJ Cluj.

Alexandru Cordoș spune că PSD este în opoziție la nivelul județului Cluj și că electoratul de stânga vrea o schimbare.

”Cred că o să vedeți lucruri interesante, o să vedeți multe schimbări în județul Cluj, în comunitățile în care Partidul Social Democrat are șanse foarte mari de a câștiga alegerile și eu cred că o să vadă o schimbare foarte bună și la nivelul județului Cluj”, a spus Cordoș.

Proiectele lui Cordoș

Candidatul PSD a prezentat și o serie de proiecte pe care dorește să le implementeze dacă va fi ales, printre care înființarea unei companii de transport public de călători în județul Cluj, în partneriat public-privat, dar și a unui parc industrial pentru produse fructe de pădure și produse montane în zona Huedinului.

De asemenea, Alexandru Cordoș propune și înființarea unei reprezentanțe a județelor din Transilvania la Bruxelles.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax