Connect with us

EVENIMENT

Epidemiile care au devastat lumea. După lepră, ciumă, holeră şi gripă spaniolă vine coronavirusul

Publicat


Epidemiile și economia. Repere istorice. Epidemiile sunt realități care au însoțit, influențat configurat și reconfigurat economia de-a lungul istoriei.

Încă din antichitate, dar și în epocile următoare, izvoarele istorice au înregistrat mai multe epidemii, unele cu caracter regional și continental, dar și global.

Circulația oamenilor, a mărfurilor, a banilor, metalelor prețioase, acțiunilor și titlurilor de valoare a contribuit la geneza și răspândirea fenomenelor cu caracter epidemic și pandemic.

Exemplele sunt numeroase și asemănătoare cu cele din zilele noastre.

Viruşii ucigaşi

Istoria epidemiologică a înregistrat mai multe molimi și boli contagioase provocate de bacterii și viruși ucigași: lepra, ciuma, febra galbena, holera, tifosul, gripa spaniolă, sifilisul, sudoarea engleză, gripa asiatică, HIV/SIDA și altele.

Unele din acestea mai bântuie și înspăimântă și astăzi omenirea.

Toate au fost generate de oameni, din neglijență, știință și neștiință, inconștiență și incultură, tentația și ispita îmbogățirii, dar și a preocupărilor pentru o existență minimală sau maximală a hranei, locuinței și bunurilor cotidiene și/sau de folosință îndelungată.

Formele de manifestare de răspândire și combatere au fost și sunt diferite, dar și comune de la o boală la alta. O trecere punctuală în revistă a acestor realități este extrem de interesantă și relevantă. Iată câteva exemple.

Sechestrarea în leprozerii şi masacrarea pisicilor

Lepra a fost semnalată în spațiul Orientului mediteranean  încă din antichitate. A fost prezentă în Evul mediu și epocile premoderne și moderne.

A avut un impact devastator asupra populației și economiei. Izolarea și sechestrarea bolnavilor în leprozerii și multiplele tratamente, mai mult sau mai puțin eficiente, au condus la restrângerea, dar nu și la dispariția bolii, fiind prezentă și astăzi în spațiile speciale de habitat a bolnavilor.

Ciuma sau moartea neagră ne este semnalată în Grecia în secolul V î.Hr., cu influlenţe nefaste demografice, economice, militare și culturale.

Nu a avut un impact covârșitor în lumea greco-romană, dar a rămas, în mentalul colectiv și individual, ca un pericol pentru oameni.

Când amintirile sale s-au estompat și uitat, ciuma a reapărut în secolul VI d.Hr. în timpul împăratului bizantin Iustinian (527-565). Se pare că zona de apariție a fost Africa egipteano-ethiopiană, iar răspândirea a avut loc succesiv în întreaga lume, prin configurări și reconfigurări, până în epoca modernă.

Cauzele au fost lipsa și mai ales ignorarea igienei individuale și comunitare. Mai mult, cultul murdăriei la unele populații asiatice – mongolii, tătarii și alții au întreținut epidemia.

Nici europenii nu erau foarte prieteni cu  apa și curățenia, iar ignoranța era extrem de activă. Superstițiile și-au spus și ele cuvântul.

Papa  Grigore al IX-lea a fost preocupat în timpul pontifcatului său de relansarea credinței creștine și combaterea ereziilor (1227-1241), declarând, în 1232, pisicile ”descendenetele și uneltele lui Satan”. O uriașă vânătoare de vrăjitoare a condus la judecarea, condamnarea și ştrangularea pisicilor.

Acțiunea a durat  un secol și a fost încurajată de recompense bănești și ecleziastice, dar și de pedepse drastice pentru cei care nesocoteau hotărârea papală.

Consecințele s-au concretizat în înmulțirea rapidă a șobolanilor, șoarecilor și a altor ”mici purtători de blană”, dar și a virușilor ciumei. Mulți oameni au fost deturnați de la activitățile lor economice și sociale datorită acestor fapte.

Primul război epidemiologic şi dispariţia unei treimi din populaţia Europei

Pe ”drumul mătăsii” și pe alte artere comerciale ciuma s-a răspândit cu rapiditate cuprinzând în orbita sa teritorii întinse din Asia, Africa de Nord și Europa.

Pelerinajele și cruciadele, activitățile comerciale și monetare au amplificat fenomenele epidemice. Conflictele militare și ciocnirea  între civilizații  (europeană, asiatică și bizantină) au completat tabloul epidemiologic.

Exemplul cel mai concludent, asediul de către tătari a cetății Caffa (1346), colonie genoveză la Marea Neagră, când s-a experimentat,  probabil, primul război premodern bacteriologic prin catapultarea peste zidurile cetății a unor soldați defuncți, infestați cu ciumă.

Prin cabotajul maritim și apoi prin cel comercial boala s-a răspândit cu o viteză uimitoare, ajungând în întrega Europă, mai întâi în orașele și zonele italiene: Regio Emilia, Veneția, Raguza și altele. (Asemănarea cu situația de astăzi este întâmplătoare?).

Efectele demografice și economice au fost devastatoare. În numai 5 ani, între 1347 și 1351, a pierit aproximativ o treime din populația Europei.

Măsurile de carantinare și cordoanele sanitare au fost inficiente, chiar dacă s-au luat măsuri mai simple și mai blânde, focuri permanente și fum, închiderea bolnavilor în case și localități, dar și mai drastice, prin uciderea bolnavilor și incendierea locurilor de habitat și tratament.

Viruşii se transmiteau prin bani

Economia a intrat într-o criză uriașă datorită deficitului demografic, restrângerea unor activități agricole și meșteșugărești, a celor comerciale și monetare.

S-a înregistrat un puternic puseu inflaționist, caracterizat prin creșterea prețurilor și excesului monetar din cauza reculului demografic și cantității sporite de numerar pe piețe.

Numeroasele decese au condus la ”bani mai mulți” și la mai puțini purtători. Banul a devenit un ”fruct otrăvit” care transmitea virusul spre cei sănătoși. Unii gropari au făcut averi consistente în scurt timp, dar și le-au lăsat cu rapiditate la alții, după îmbolnăvirea și decesul lor.

Negustorii și deținătorii de capital și-au regândit afacerile și activitățile economice, încercând să  stimuleze cererea prin oferte mai avantajoase și mai tentante și influențe pe piețe. Germenii capitalismului se regăsesc și în aceste demersuri.

Un rol important l-au avut și activitățile economice pentru combaterea epidemiei, prin amenajarea de ”spitale” și comercializarea de substanțe anticiumetice, deși de cele mai multe ori ele nu aveau efectul scontat.

Până la urmă, cele mai eficiente au fost cordoanele sanitare și izolarea unor teritorii. În secolele următoare, datorită progreselor din sănătate și a celor igienice a fost stăvilit, flagelul ciumei negre. După unii el poate oricând reizbucni, chiar și astăzi.

Gripa spaniolă a infestat o treime din pământeni şi a omorât 100 de milioane

Bolile venerice au fost ”colocatare” cu alte epidemii din Evul mediu și epoca modernă. Sifilisul a fost la loc de frunte.

Tratamentul cu mercur a stimulat exploatările miniere, iar prin amalgamarea acestuia cu argintul s-a ajuns la o relansare a circulației monetare și economice.

În șirul bolilor epidemice, cu efecte devastatoare, se situează gripa spaniolă. A fost probabil cea mai mare pandemie a secolului XX.

Informațiile sunt imprecise, chiar dacă realitățile epidemice sunt mai aproape de noi. După unii autori, epidemia a izbucnit în Alaska.

Există și informația mai precisă că primele semne au  apărut la 11 martie 1918 în Fortul fost Riley din Kansas SUA.

Din cauza ignoranței și birocrației militare americane, soldatul infestat a transmis boala mai departe, iar debarcarea soldaților americani în Europa, pentru sprijinul militar acordat Antantei, a contribuit la  răspândirea cu rapiditate a flagelului Infestarea solului și apelor din zonele militare europene a favorizat această propagare.

A fost numită impropriu gripa spaniolă, mai ales că Spania nu a fost implicată în conflict. Dar tocmai datorită acestui aspect atenția și insistența presei spaniole a fost mai mare.

Cenzura militară, care a funcționat în statele beligerante, era mai puțin prezentă în peninsula Iberică. Efectele gripei spaniole s-au concretizat în contaminarea a 27% din populația Globului, iar decesele (după unele surse) au fost aproximativ 100 de milioane de oameni.

Din păcate igiena precară, mișcările de populație după încheierea armistițiului și prelungirea unor operațiuni militare în Asia, Rusia, Turcia, Grecia, lipsa mijloacelor financiare au condus la această situație.

La început a fost și un interes scăzut din partea autorităților, preocupate mai mult de organizarea politică, teritorială, militară și financiară interbelică.

Omenirea trecea cu dificultate de la economia de război la cea de pace. Pe măsură ce pericolele sociale au fost tot mai mari s-a ajuns la coștientizarea situației, iar documentele și imaginile ne dezvălui aceste aspecte.

Măștile de protecție au devenit un accesoriu pentru unele perosane care au trăit în acele vremuri tulburi și din punct de vedre epidemic.

Prof. univ. dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Tarife mai mici la park&ride-ul de la aeroport: de la 125 de lei pe zi, la doar 15 lei! Ce mai primești cu biletul de parcare

Publicat

park&ride

Începând cu luna iulie, Primăria Cluj-Napoca impune tarife mai mici pentru park&ride-ul de lângă Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Dacă până acum o zi de parcare costa nu mai puțin de 125 de lei, noul tarif va fi de doar 15 lei/zi, potrivit unui proiect de hotărâre aflat în consultare publică până în 29 iunie.

Peste 800 de locuri de parcare, doar 60 ocupate zilnic

Propunerea urmează să ajungă pe masa Consiliului Local la începutul lunii iulie, iar odată adoptată, reducerile vor intra imediat în vigoare.

„Din luna iulie vom avea tarife de parcare mai ieftine la parkingul Primăriei de lângă aeroport. De exemplu, dacă astăzi plătești 125 de lei pentru o zi cu mașina parcată aici, din luna iulie, vei plăti doar 15 lei. (…) Fac precizarea că menținem prețurile anterioare pentru primele intervale de timp, și anume: primele 10 minute sunt gratuite, 2 lei pentru 6 ore și 5 lei pentru 12 ore”, a declarat primarul Emil Boc, într-o postare pe rețelele de socializare.

Măsura are ca scop creșterea atractivității acestui park&ride. De la deschiderea parkingului, în ianuarie, media zilnică a fost de doar 60 de mașini, deși capacitatea este de 889 de locuri.

Transport în comun gratuit în baza biletului de parcare

Biletul de parcare funcționează automat și ca bilet de călătorie gratuită pe liniile de transport public care ajung la aeroport. Cu alte cuvinte, îți lași mașina la intrarea în oraș și continui drumul cu autobuzul, fără costuri suplimentare.

„Menținem politica de mobilitate urbană: cu tichetul de parcare pe care îl obții atunci când intri în acest parking, poți circula gratuit cu transportul în comun, în municipiul Cluj-Napoca, pe liniile care vin și duc la aeroport. Aceste linii sunt: 5, 5N, 8, M41, M41 L, M42, M42 L, M43 și M44. Cu alte cuvinte, la park&ride-ul de la aeroport, biletul tău de parcare devine și bilet de călătorie”, a mai arătat edilul.

Noile tarife propuse

  • 1 zi: 15 lei
  • 2 zile: 35 lei
  • 3 zile: 55 lei
  • 7 zile: 135 lei
  • 30 zile: 365 lei

Se mențin tarifele:

  • gratuit – 10 minute
  • 2 lei – max. 6 ore
  • 5 lei – max. 12 ore

Potrivit proiectului de hotărâre publicat de primărie, încasările totale din parcare au fost de doar 12.780 lei, în timp ce cheltuielile pentru funcționare s-au ridicat la aproape 97.000 lei. Cu noile tarife, administrația speră să atragă mai mulți utilizatori și să eficientizeze sistemul.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Doi bărbați de 25 și 73 de ani, protagoniștii scandalului în trafic din Zorilor. S-a lăsat cu amenzi și permis suspendat

Publicat

Un nou incident violent în trafic a fost surprins ieri, în Cluj-Napoca. Polițiștii s-au autosesizat, după ce imaginile, surprinse de camera de bord a unui alt participant la trafic, au ajuns în presă.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a transmis că cel care a oprit mașina în mijlocul străzii Observatorului este un șofer de 25 de ani, din Suceava. Acesta a coborât și a lovit un pasager dintr-un alt autoturism, un bărbat de 73 de ani, din Cluj-Napoca. Conflictul a avut loc marți după-amiază, în cartierul Zorilor.

În imagini se vede cum șoferul oprește pe banda de circulație, blochează traficul și coboară nervos din mașină. Se îndreaptă spre mașina care circula în spatele său și îl agresează fizic pe pasagerul din dreapta.

Poliția s-a autosesizat

Poliția s-a autosesizat după apariția imaginilor în presă.

„În urma apariției în spațiul public a unui material video, difuzat prin intermediul unui articol de presă, referitor la un incident înregistrat în trafic pe strada Observatorului din municipiul Cluj-Napoca, polițiștii din cadrul Biroului Rutier s-au sesizat din oficiu în vederea stabilirii întregii stări de fapt și aplicarea măsurilor legale față de persoanele implicate.

În acest context au fost identificați cei doi participanți la trafic, respectiv un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava și un bărbat de 73 de ani, din municipiul Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.

Permis suspendat pentru 30 de zile și amenzi

Potrivit IPJ Cluj, tânărului șofer i-a fost reținut permisul de conducere pentru 30 de zile și i-a fost aplicată o sancțiune contravențională.

„Pe numele tânărului polițiștii rutieri au aplicat o sancțiune contravențională pentru conducere agresivă, iar ca măsură complementară, s-a dispus măsura reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

În ceea ce îl privește pe bărbatul de 73 de ani, acesta a fost sancționat pentru săvârșirea de gesturi obscene în public.

Mai mult, polițiștii din cadrul Poliției municipiului – Secția 6 Poliție, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, extins și modernizat cu peste 15,5 milioane de euro bani europeni

Publicat

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase va fi extins și modernizat cu bani europeni. Proiect în valoare de peste 15,5 milioane de euro vizează realizarea celei mai mari și complexe unități ambulatorii din țară.

Consiliul Județean Cluj și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au semnat miercuri, 18 iunie a.c., contractul de finanțare pentru „Extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, etapele 2, 3 și 4”. Valoarea totală a proiectului finanțat prin Programul Sănătate este de 78.367.650,53 lei, cu TVA inclus.

„După cum am afirmat la începutul acestei luni, a sosit momentul semnării contractului de finanțare europeană prin care vom extinde, moderniza și dota cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară – Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infecțioase. Este o investiție foarte importantă pentru sectorul medical clujean, și nu numai, prin intermediul căreia vom extinde paleta de servicii medicale oferite pacienților”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Lucrări de extindere și modernizare, finanțate cu bani europeni

Proiectul vizează realizarea Centrului Integrat de chirurgie avansată minim invazivă prin refuncționalizarea completă a etajului 5, corp B. Concret, se mărește configurația și suprafața spațiilor medicale, se introduc noi funcțiuni, printre care trei săli de operații pentru ortopedie/dermatologie, chirurgie generală și ginecologie, trei saloane pentru pacienți, săli de tratament etc.

De asemenea, Laboratorul de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie va fi reconfigurat în întregime, prin intervenții asupra întregului nivel demisol al corpului A. Vor mai fi amenajate două bazine, pentru copii și adulți, în vederea dezvoltării serviciilor de hidrokinetoterapie la demisolul clădirii corpului A, vor fi create circuite separate pentru copii și adulți pentru fiecare din serviciile oferite în cadrul Laboratorului, urmând a fi amenajate și vestiare cu acces separat și spațiile specifice procedurilor de recuperare.

Totodată, pentru reabilitarea completă a exteriorului clădirii vor fi realizate, printre altele, lucrări constând în înlocuirea tâmplăriei existente cu o tâmplărie cu coeficient termic ridicat, termoizolarea pe interior a fațadei clădirii pentru sporirea coeficientului termic, instalarea unor sisteme de climatizare, realizarea instalațiilor de ventilație, amplasarea unor panouri fotovoltaice și înlocuirea instalației electrice interioare.

Citește mai departe

EDUCATIE

Clujean, revoltat că la Grădinița Mămăruța s-au înscris copii care nu îndeplinesc criteriul de vârstă. Reacția conducerii

Publicat

De

mamaruta

Un clujean a reclamat că în cadrul procesului de înscriere pentru anul școlar 2025–2026 la Grădinița ”Mămăruța” Cluj-Napoca nu s-a respectat criteriul de vârstă.

Potrivit acestuia, unul dintre criteriile esențiale de admitere a fost ca fiecare copil să fi împlinit vârsta de 3 ani până la data de 1 septembrie 2025.

”Cu toate acestea, pe lista copiilor admiși se regăsesc și copii care, conform informațiilor publice sau cunoscute în comunitate, nu îndeplinesc această condiție de vârstă”, a precizat clujeanul.

Directorul Grădiniței cu Program Prelungit ,,Mămăruța” Cluj-Napoca, Melania Palfi, a declarat că înțelege îngrijorarea părinților care nu au primit confirmarea înscrierii copilului în grupa mică pentru anul școlar viitor.

”Suntem singura grădiniță din cartierul Someșeni, iar numărul cererilor depuse în acest an a fost, din nou, mult mai mare decât numărul locurilor disponibile.

Procesul de selecție s-a făcut conform metodologiei naționale și a criteriilor generale stabilite de Ministerul Educației și Cercetării, respectând principiul transparenței și al echității.

Admiterea nu s-a bazat doar pe vârstă, ci și pe criterii cumulative, iar copiii care au fost admiși au îndeplinit un număr mai mare de astfel de criterii.

Ca în fiecare an, am inițiat demersurile pentru suplimentarea locurilor disponibile, tocmai pentru a răspunde nevoii reale a comunității. Părinții care locuiesc în cartierul Someșeni au fost deja contactați și informați că intenționăm să mărim capacitatea grupei mici, ca urmare a aprobării de suplimentare a Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Avem convingerea că, până la toamnă, toți copiii din zonă  vor avea un loc asigurat.

Le mulțumim părinților pentru înțelegere și pentru încrederea acordată. Ne dorim, ca întotdeauna, să fim aproape de comunitate și să oferim un mediu educațional sigur și de calitate pentru fiecare copil”, a spus Palfi.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate