Connect with us

ACTUALITATE

Emil Boc anunță concurs de soluții pentru Parcul Bună Ziua deși încă nu s-a finalizat procesul pentru exproprierea Compexit

Publicat


parcul buna ziua

Primarul Emil Boc a anunțat, miercuri, demararea, în luna aprilie 2022, a concursului de soluții pentru amenajarea Parcului Buna Ziua, una din promisiunile încă neonorate ale edilului, care datează de mai mulți ani.

Singura problemă ar fi că autoritățile locale încă sunt în plin proces pentru exproprieri cu firma Compexit Trading, care are teren în zona delimitată în studiul de oportunitate și care are planuri pentru extindere a reprezentanței.

Compexit dorește să investească în extinderea locației de lângă Calea Turzii.

Amenajarea parcului de 7,8 hectare, de-a lungul pârâului Becaș, este următorul obiectiv pentru creșterea calității vieții locuitorilor din cartierul Bună Ziua.

Însă Compexit Trading a acționat în instanță Primăria Cluj-Napoca, într-un proces început în vara anului 2020.

Pentru dezvoltările publice din zonă, Primăria Cluj-Napoca dorește să achite proprietarilor între 10 și 50 de euro/metru pătrat, în condițiile în care Compexit și-a extins recent proprietatea la un preț de peste 260 euro/mp.

Potrivit avocaților companiei, terenul nu este potrivit pentru parc deoarece este străbătut de o magistrală de gaz cu diametru de 40 cm, care ar avea reglementată și o zonă de protecție. Problema accesului la parc a fost de asemenea invocată de către avocați.

Fostul senator PNL Marius Nicoară este unul dintre cei patru asociați ai firmei Compexit Trading SRL, reprezentanța Skoda din Cluj-Napoca, alături de Mihnea și Ioan Roșu și Titus Nicoară.

Compexit ar urma să primească peste 1,2 milioane de euro drept exproprieri.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Masaj GRATIS, festival pentru CĂȚEI, excursii, muzică și distracție la Cluj. TOP 5 evenimente de neratat WEEKENDUL acesta

Publicat

al elmes ulhxwq8reao unsplash

Chiar dacă ziua-i mai scurtă și e mai monoton afară, la Cluj distracția continuă în acest sfârșit de săptămână. Am pregătit o listă cu 5 sugestii în care îți poți petrece timpul liber, în cadrul unor evenimente potrivite pentru toate vârstele. Ai nevoie de relaxare, informare, un masaj gratuit, o plimbare în natură sau tot nu te poți dezlipi de cățel? Weekendul acesta găsești varianta ideală pentru tine.

Un weekend de festival pentru necuvântătoare

Evenimentul „Doggy Septemberfest” va avea loc pe tot parcursul weekendului, de vineri până duminică inclusiv, fiind dedicat cățeilor și oamenilor lor.

„Vom avea ateliere educative, antrenamente de grup, demonstrații și provocări sportive, concurs de dresaj distractiv, plimbări cu trenul și alte surprize”, transmit organizatorii.

Programul exact al întregului eveniment va fi postat în curând. Participarea se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon 0741 796 535.

306939905 157082903633140 6462048765254417976 n

Sâmbătă

Visând pe ritmurile muzicii în parc

Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca găzduiește sâmbătă, 24 septembrie 2022, un eveniment relaxant pentru iubitorii de muzică.

„Vă invităm să redescoperiți satul tradițional românesc prin muzică și voie bună”, se arată în descrierea evenimentului.

Acesta va avea loc între orele 13 și 22, iar line-up-ul e după cum urmează:

 • Caliman
 • ca:blu
 • Pop
 • m:Hi
 • Ardosh

Biletele, în valoare de 30 de lei de persoană, se pot achiziționa cu un click aici.

306919897 158358480180811 7726252713032372562 n

Masaj japonez gratuit pentru gravide, mămici și bunice

Gravidele, mamele și bunicile din Cluj sunt așteptate sâmbătă la o dimineață de relaxare în cadrul căreia vor beneficia de o ședință gratuită de masaj japonez yumeiho, maseurii aparținând Societății Române de Yumeiho.

„Evenimentul se adresează persoanelor care nu au încercat niciodată terapia manuală japoneză yumeiho. Ne rezervăm dreptul de a ne selecta participantele.

Vă rog să veniți într-o ținută sport: pantaloni lungi de trening, tricou și șosete. Evenimentul începe la ora 10.00 și se încheie la ora 14.00.

Intrarea este liberă, dar e necesară înscrierea pe email, la adresa: maria.ladar16@gmail.com”, informează gazda evenimentului, Yumeiho Cluj Sandra Ladar.

292268951 2137353436438486 5138202355838872984 n

Duminică

Excursie cu caiacul și pe jos la Piatra lui Lucaci

Yachting Club Tarnița (YCT) invită clujenii la o mini-excursie până la Piatra lui Lucaci.

„Deși am fost acolo de mai multe ori, nu ne-am săturat niciodată de acest traseu. Luăm caiacul și traversăm lacul în 10-15 min până pe partea cealaltă, un start excelent pentru a ne încălzi! Lăsăm caiacele la mal și începem ascensiunea.

În mijlocul pădurii cu copaci înalți, urcăm încet pe creastă, povestind, glumind și bucurându-ne de aerul curat. De fapt abia așteptăm să ajungem sus pentru priveliște! În mai puțin de o oră suntem deja pe culme, admirând de sus frumusețea lacului Tarnița.

Ne relaxăm liniștiți până simțim că e timpul să ne întoarcem! Pe drumul de întoarcere, începe să ni se facă foame și nu ne putem opri să ne gândim la ceea ce ne-a pregătit Diane. Așadar, pofta de mâncare ne dă puterea de a ne întoarce încântați de experiența trăită”, anunță organizatorii.

Prețul este de 120 de lei pentru adulți și 80 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani.

Prețul include:

 • Plimbarea cu caiacul până la colțul de pe malul celălalt dus-întors + echipamentul necesar (vestă de salvare, caiac, padelă)
 • Drumeția până la Piatra lui Lucaci
 • Prânz servit la întoarcere

Program orientativ:

 • 10:30 întâlnire la Yachting Club Tarnita
 • 10:45 prezentarea participanților și instrucțiuni în utilizarea caiacelor
 • 11:00 pornirea în excursie
 • 13:30 – 14:00 sosirea înapoi la YCT
 • 14:30 – 15:00 servirea prânzului

Detalii utile

Traseul se adresează tuturor persoanelor care au condiție fizică bună, echipament adecvat mersului în drumeție. Are o lungime aproximativă de 4 kilometri (dus-întors), care se va parcurge în 2-3 ore. Ca dificultate, e intermediar, în funcție de condiția fizică, experiență și echipament.

Se va ajunge la YCT cu mașinile particulare. Locurile de parcare la Yachting Club Tarnița sunt limitate și se ocupă pe baza primul sosit – primul servit (e necesară telefonarea organizatorilor înainte de a coborî până la YCT, pentru confirmarea parcării)

Echipament recomandat: bocanci, pantaloni și tricou pentru drumeție, polar, pelerină de ploaie, windstopper (material recomandat – softshell), recipient cu apă, ghiozdan, pachet cu gustare, căciulă.

Sunt 30 de locuri disponibile. Înscrierile se fac completând formularul cu un click aici, urmând ca participanții să fie contactați ulterior de organizatori.

308377783 531129809013663 8506038428819757789 n

Caravana I’m Climatic

Începând cu data de 25 septembrie, Caravana I’m Climatic! vine la Cluj-Napoca. Cu această ocazie, Consiliul Apei, în parteneriat cu Asociația România în Tranziție, organizează un eveniment ce aduce în prim plan subiectul schimbărilor climatice, respectiv importanța acțiunii colective pentru a combate aceste schimbări precum și propuneri de adaptare și reziliență în contextul climatic actual.

„Dacă consideri că tema schimbărilor climatice are nevoie de mai mult spațiu, dacă anxietatea climatică te apasă, sau dacă vrei să cunoști oameni ca tine, care împărtășesc aceeași dragoste și grijă pentru Planetă, acest eveniment este pentru tine!”, spun organizatorii.

Formularul de înscrieri se poate găsi cu un click aici.

Programul este după cum urmează:

10:00 – 11:30 𝗧𝘂𝗿 𝗴𝗵𝗶𝗱𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗣𝗮𝗿𝗰𝘂𝗹 𝗘𝘀𝘁

 • Cu SOS Parcul Est, Mircea Munteanu, Ana Horhat, Tibor Hartel și Grupul Gheorgheni Cartier – susținut de Consiliul Apei
 • Punct de plecare din Baza Sportivă Gheorgheni, întoarcere în Iulius Parc

12:00 – 13:30 𝗔𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿 𝗦̦𝘁𝗶𝗶𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗖𝗲𝘁𝗮̆𝘁̦𝗲𝗻𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆

 • Ce putem învăța din Parcul Est prin istorii orale pentru reziliența urbană și adaptarea la schimbările climatice? -susținut de Consiliului Apei

15:00 – 16:30 𝗠𝗮𝘀𝗮̆ 𝗿𝗼𝘁𝘂𝗻𝗱𝗮̆

 • Problematica secetei la Cluj în contextul schimbărilor climatice. Cu Natalia Ciobanu, Tibor Hartel, Camelia Gui și alți membri ai Consiliului Apei și clujeni.

17:00 – 20:00 𝗨𝗿𝗯𝗮𝗻 𝗦𝗼𝘂𝗻𝗱𝘀

 • Seară socială și Live Dj set cu Dj YOYO

𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗲𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟮

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții și coagulare a tuturor actorilor urbani și rurali responsabili de râul Someșul Mic sau care beneficiază de acesta (administrațiile și instituțiile locale, mediul civic, mediul de business, mediul universitar și simpli cetățeni) în jurul temelor de interes comun ce țin de Culoarul verde – albastru al râului.

Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery Apahida 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

𝗖𝗮𝗿𝗮𝘃𝗮𝗻𝗮 𝗜’𝗺 𝗖𝗹𝗶𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰!

face parte integrantă din proiectul SPARK, finanțat de către Comisia Europeană prin intermediul EC-DEAR, implementat în România de către Asociația România în Tranziție.

𝗗𝗝 𝗬𝗼𝘆𝗼 este un deep houser cu peste 25 de ani experiență în design de sisteme de sunet, live mixing in festivaluri si cluburi, și curatoriat de playlist-uri pentru o varietate de tipuri de localuri si ambiente sociale. Membru fondator al colectivului de DJ [i.am] music Romania, unul dintre promotorii Ecstatic Dance în țară, și technical staff/artist al Untold.

Evenimentul este găzduit de Parcul Iulius din Cluj-Napoca.

307919390 775226836796103 8026793168505293325 n

Sursa foto: unsplash

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident urmat de un incendiu în Poieni. Un bărbat a primit îngrijiri medicale

Publicat

De

poieni foc

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit vineri dimineață la un accident rutier petrecut la intrare în comuna Poieni, dinspre Huedin. Apelul de urgență a venit în jurul orei 8:50, iar la misiune a participat o autospecială.

”Când pompierii au ajuns la fața locului, aceștia au găsit un autoturism avariat. De asemenea, echipajele noastre au constatat faptul că la compartimentul motor a izbucnit un incendiu.

Îngrijiri medicale

Astfel, salvatorii au acționat imediat pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au existat persoane încarcerate.

Un bărbat în vârstă de 44 de ani a acuzat dureri lombare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ, sosit în sprijin. Cel mai probabil, incendiul de la compartimentul motor a pornit din cauza unui cablu electric deteriorat în urma impactului mecanic”, au precizat pompierii.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Sunt convins că meciul dintre „U” și CFR Cluj va fi un MODEL de fair-play

Publicat

emil boc

Aflat în direct telefonic, vineri, la Ziua Live, primarul Emil Boc a atins subiectul sensibil al săptămânii și anume cererea clubului CFR Cluj de a-și disputa meciul din etapa a 12-a a Superligii cu Petrolul pe Cluj Arena, meci care va avea loc pe 1 octombrie.

„Sunt la curent cu cererea înaintată de clubul CFR Cluj pentru disputarea meciului cu Petrolul pe Cluj Arena. Am salutat decizia conducerii clubului de a-și retrage cererea și de a continua dialogul, o decizie înțeleaptă. Părerea mea e că nu trebuie forțate lucrurile atunci când există posibilitatea ca acestea să degenereze.

Sunt convins că meciul „U”-CFR va fi un model de fair-play. În cele din urmă toți suntem clujeni. Să arătăm că suntem capabili să gestionăm un asemenea eveniment. Sportul și violența nu trebuie să meargă mână-n mână. Poți să-ți susții favoriții și într-un mod civilizat, demn de un oraș european”, a spus Emil Boc.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean Cluj modernizează drumul de acces spre ”Arborele de Sequoia” din comuna Săcuieu

Publicat

De

arborele de sequoia

Consiliul Județean Cluj a emis autorizația de construire în vederea executării lucrărilor de asfaltare a drumului de acces spre obiectivul turistic „Arborele de Sequoia” din comuna clujeană Săcuieu.

Drumul vizat pornește din drumul comunal 129 spre satul Rogojel, care se desprinde, la rândul lui, din drumul județean 103H, având o lungime de 1,4 km.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Monumentul natural, unicat în țară, a reprezentat mereu o atracție turistică, motiv pentru care sprijinim autoritățile locale ori de câte ori doresc să pună în valoare aceste obiective turistice. Orice îmbunătățiri de infrastructură reprezintă un plus pentru viața și confortul comunității și al turiștilor”.

arborele de sequoia

Principalele lucrări care se vor derula pe acest sector vizează lărgirea părții carosabile, înlocuirea podețelor, realizarea de acostamente și benzi de încadrare, respectiv reconfigurarea sistemului rutier prin așternerea straturilor de balast și piatră spartă. Lucrările se vor finaliza prin așternerea unui strat de asfalt.

Investiția e de 1,4 milioane de lei

În valoare de 1,4 milioane de lei, investiția este realizată de Primăria comunei Săcuieu, în baza unei finanțări asigurate din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Prin asfaltarea acestui drum turistic se urmărește creșterea siguranței și confortului deplasării, mărirea fluenței traficului, eliminarea degradărilor părții carosabile și exploatarea potențialului turistic al zonei.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax