Connect with us

ACTUALITATE

Efectul certificatului verde obligatoriu în Italia.10.000 de vaccinuri la prima administrare în plus

Publicat


vaccin

Efectul certificatului verde COVID obligatoriu la serviciu în Italia. Prima administrare a vaccinurilor anti-COVID a crescut cu 10.000 față de acum o săptămână.

Potrivit primei actualizări de sâmbătă, sunt deja aproximativ 69.000 de prime administrări efectuate vineri, data intrării în vigoare a obligativității certificatului verde la locul de muncă.

Comparând cifra zilnică cu cea de vinerea trecută, când primele doze ajunseseră la 58.661, se constată o diferență de peste 10.000 de administrări, scrie La Stampa.

În Italia, numărul total de persoane care au primit cel puțin o doză de vaccin a depășit 46 de milioane, o cifră egală cu 85,41% din populația eligibilă.

Numărul de persoane care au fost vaccinate complet este de 43,74 milioane, adică aproximativ 81% din populație.

„Campania de vaccinare este un exemplu de succes, datorat efortului făcut de autoritățile naționale, regionale, cele publice și private, precum și voluntarii l-au făcut împreună pentru a proteja populația de un virus perfid”, a declarat generalul de armată Francesco Paolo Figliuolo.

„Italia are mii de resurse, umane, tehnice și profesionale, care, atunci când se unesc și fac echipă, duc la succes”, a adăugat Figliuolo: „cifrele ne fac să privim cu și mai mult optimism spre viitor, spre redresare și spre un orizont în care sănătatea cetățenilor este în centrul atenției”.

Certificatul verde COVID-19 a devenit obligatoriu începând de vineri în Italia pentru toţi angajaţii, atât în sectorul public cât şi în cel privat. Măsura este menită să încurajeze vaccinarea.

(sursa: Mediafax)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Clujul, model în ţară. „Extinderea la nivelul întregii ţări a proiectului aflat în implementare în Cluj”

Publicat

De

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Evidenţei Persoanelor, că în prezent documentul de identitate este un element cheie al modernităţii, iar ministerul său a angajat proiecte referitoare la digitalizare şi reducerea birocraţiei în acest serviciu public, transmite Agerpres.

103 ani de evidenţă a persoanelor

„Sărbătorim, astăzi, 103 ani de existenţă oficială a structurilor specializate de evidenţă a persoanelor în România, peste un secol de activitate a unui serviciu public esenţial pentru funcţionarea şi dezvoltarea administraţiei şi societăţii româneşti. Cu această ocazie, le transmit tuturor lucrătorilor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor şi ai structurilor teritoriale de evidenţă a persoanelor mult succes în activitate şi întreaga mea apreciere pentru eforturile depuse pentru dezvoltarea şi modernizarea serviciilor oferite cetăţenilor, pentru permanenta preocupare de adaptare la cerinţele şi dinamica actuală ale societăţii.

Dacă în trecut actele de identitate şi întreaga activitate de evidenţă a persoanelor aveau scopul de a oferi o imagine cât mai reală a numărului de locuitori şi de a permite mobilitatea acestora în interiorul statului, astăzi, documentul de identitate este un element cheie al modernităţii, oferind posesorului facilităţi de relaţionare cu administraţia publică de stat şi cu entităţi private din ţară şi chiar din afara acesteia”, a spus duminică Predoiu în mesajul său.

Acesta a adăugat că pentru modernizarea documentelor de identitate România a făcut paşi importanţi atât de ordin legislativ, cât şi în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente moderne şi performante, la standarde europene. Totodată, au fost angajate proiecte cu obiective îndrăzneţe care vizează întărirea procesului de digitalizare a administraţiei publice şi reducerea birocraţiei şi a consumului de resurse umane.

 

Clujul, model în ţară

„Cel mai cunoscut proiect din domeniu este, desigur, cel al Cărţii Electronice de Identitate care reprezintă un angajament în faţa românilor şi în faţa întregii Europe, un pas înainte în asigurarea unor documente de identitate moderne şi sigure, aliniate la standardele de securitate ale UE, care să permită cetăţenilor români o interacţiune mai uşoară în relaţia cu autorităţile române şi străine.

Extinderea la nivelul întregii ţări a proiectului aflat în implementare în jud. Cluj va constitui atingerea unui nou prag al modernităţii şi dovada în plus că România este capabilă de proiecte inovatoare, că modernizarea, digitalizarea şi debirocratizarea nu sunt doar vorbe, ci fapte! (…) Un alt proiect de anvergură care merită menţionat şi care cu siguranţă va îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile publice este cel referitor la informatizarea procesului de obţinere a actelor de stare civilă”, a menţionat Cătălin Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă  (SIIEASC) oferă o serie de facilităţi precum depunerea online a cererilor, diminuarea timpilor de soluţionare a cererilor, în condiţii avansate de performanţă şi securizare a datelor.

„Vorbim despre proiecte majore ce au ca scop digitalizarea, dezvoltarea fluxurilor de servicii publice electronice oferite cetăţenilor, contribuind, astfel, la alinierea României la elita mondială în materie de securitate şi simplificare a procedurilor administrative.

Personal, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi susţine întotdeauna demersurile care se concentrează pe adaptarea la cerinţele actuale ale societăţii, prin facilitarea accesului cetăţenilor la servicii publice moderne şi de calitate. Le urez succes în activitate tuturor profesioniştilor care fac posibile aceste progrese, angajaţi ai ministerului nostru sau parteneri instituţionali. Vor avea mereu sprijinul meu pentru ducerea la bun sfârşit a cât mai multor proiecte în favoarea cetăţenilor”, a mai spus ministrul Cătălin Predoiu.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Aeroportul Cluj este model. 1,631 milioane pasageri îmbarcaţi şi 1,606 milioane debarcaţi

Publicat

De

Transportul aerian de pasageri a crescut cu 17% în 2023, iar Aeroportul Cluj este fruntaş în ţară în ceea ce priveşte creşterea.

Transportul aerian de pasageri a crescut, în 2023, cu 17% comparativ cu anul anterior, ajungând la aproape 24,536 milioane pasageri de la 20,972 milioane  pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

 

Aeroportul Cluj este model

Cele mai mari ponderi în ceea ce priveşte transportul de pasageri s-au înregistrat pe aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, cu 7,317 milioane pasageri îmbarcaţi şi 7,303 milioane pasageri debarcaţi, Avram Iancu-Cluj-Napoca, cu 1,631 milioane pasageri îmbarcaţi şi 1,606 milioane debarcaţi, şi Aeroportul Internaţional Iaşi, cu 1,162 milioane pasageri îmbarcaţi şi 1,174 milioane debarcaţi.

În transportul internaţional de pasageri, primele zece aeroporturi de origine (de unde au provenit pasagerii debarcaţi în România), stabilite după numărul pasagerilor în curse regulate, au fost Londra Luton- 1,035 milioane pasageri, Milano Bergamo- 586.641 pasageri, Istanbul Internaţional – 346.345 pasageri, Bruxelles Charleroi 341.275 pasageri, Munchen 326.607 pasageri, Viena 322.145 pasageri, Paris Beauvais 314.519 pasageri, Madrid Barajas 295.587 pasageri, Tel Aviv 287.371 pasageri, Roma Fiumicino 251.808 pasageri.

În ceea ce priveşte îmbarcările, cei mai mulţi pasageri în curse regulate s-au îmbarcat pentru Londra Luton peste 1,013 milioane pasageri, Milano Bergamo- 580.879 pasageri, Munchen 346.446 pasageri, Istanbul Internaţional – 344.732 pasageri, Bruxelles Charleroi 343.576 pasageri, Viena 333.061 pasageri, Paris Beauvais 316.055 pasageri, Madrid Barajas 293.719 pasageri, Tel Aviv 285.387 pasageri, Roma Fiumicino – 251589 pasageri.

Ţările de destinaţie preferate

Principalele ţări (după aeroportul de origine) de unde au sosit pasagerii curselor aeriene regulate debarcaţi în România au fost Italia- peste 2,101 milioane pasageri, Regatul Unit – 1,816 milioane pasageri, Germania – 1,339 milioane pasageri, Spania -1,004 milioane pasageri, Franţa – 756.839 pasageri, Turcia – 506.577 pasageri, Grecia -389.400 pasageri, Belgia – 388.863 pasageri.

După ţara de destinaţie, cei mai mulţi pasageri în curse regulate s-au îmbarcat pentru Italia – 2,092 milioane pasageri, Regatul Unit – peste 1,806 milioane pasageri, Germania – 1,388 milioane pasageri, Spania – peste 1,007 milioane pasageri, Franţa – 759.669 pasageri, Turcia – 499.881 pasageri, Belgia – 390.639 pasageri, Grecia – 389.597 pasageri.

Cele mai însemnate ponderi în transportul intern au fost înregistrate pentru aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, cu 49,5% din numărul total de pasageri îmbarcaţi, Avram Iancu Cluj-Napoca, cu 16,3% din numărul total de pasageri îmbarcaţi şi Traian Vuia Timişoara, cu 15,2%

 

Citește mai departe

CULTURA

UBB vă invită la sunet de coasă şi miros de fân

Publicat

De

boc coasa

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vă invită să descopere o serie de mirosuri şi sunete ale unor meşteşuguri străvechi, cu ocazia inaugurării centrului cultural Punctul de Memorie Colectivă din comuna Vad (Cluj).

Promovarea educaţiei şi a patrimoniului rural, tema colaborării între UBB şi Centrul Cultural Clujean

„Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) şi Centrul Cultural Clujean (CCC) colaborează pentru inaugurarea centrului cultural Punctul de Memorie Colectivă din comuna Vad (Cluj). Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie 2024, începând cu ora 12:00.

Universitatea Babeş-Bolyai, prin Facultatea de Geografie, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi Centrul de Cooperări Internaţionale, derulează un parteneriat strategic pentru implementarea proiectului, implicând activ studenţii, masteranzii şi profesorii la discuţiile şi consultările privind punerea în valoare a patrimoniului cultural, cu scopul dezvoltării locale durabile.

De asemenea, UBB sprijină logistic evenimentul de inaugurare, inclusiv transportul participanţilor, evidenţiind astfel angajamentul său ferm faţă de comunitatea locală şi capacitatea de colaborare interinstituţională în promovarea educaţiei, culturii şi patrimoniului material şi imaterial.

Punctul de Memorie Colectivă de la Vad este primul centru cultural în mediul rural dintr-o serie pe care Centrul Cultural Clujean îşi doreşte să o construiască în comunele din judeţul Cluj şi din regiune, în cadrul programului România Remarcabilă. Centrul include o expoziţie de patrimoniu şi memorie locală pregătită alături de comunitatea locală, precum şi spaţii educaţionale în care se vor derula activităţi culturale şi educaţionale pentru elevi, pentru reprezentanţi ai comunităţii şi pentru turişti.

UBB vă invită la sunet de coasă şi miros de fân

Vizitatorii vor putea descoperi la faţa locului o arhivă de mirosuri şi sunete care păstrează vii meşteşuguri, tradiţii şi elemente din peisajul rural (sunetul de coasă, mirosul de fân, de iarbă cosită), o expoziţie de ţesături şi obiecte folosite de oamenii locului din generaţie în generaţie şi lucrarea artistului Alex Mirutziu, dezvoltată anul trecut în comuna Vad, lucrare care vorbeşte despre viaţa comunităţii şi patrimoniul cultural specific locului. Expoziţia include elemente de scenografie, design de lumini şi design de sunet.

Cele 3 încăperi ale Punctului au fiecare o temă principală: RITMURI – reflectă ritmul în activităţi precum coasa, sunetele animalelor sau muzica folclorică; REGIMUL FIRESCULUI – găzduieşte instalaţia artistică a lui Alex Mirutziu; ÎNTRE DOUĂ LUMI – explorează aspecte legate de copilărie, din prezent şi trecut.

Evenimentul începe la ora 12:00 şi include cuvintele de deschidere ale oficialităţilor şi vizita oficială, urmate de mici festivităţi locale şi un prânz tradiţional la faţa locului. Evenimentul de inaugurare este deschis pentru public, iar Punctul de Memorie Colectivă va putea fi vizitat şi după inaugurare.

Acţiunea face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă şi antreprenoriat, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA”, informează UBB Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

România rămâne cu un singur clujean pentru meciul cu Columbia. Vasile Mogoş e accidentat

Publicat

De

echipa nationala

Fundaşul Vasile Mogoş nu va face parte din lotul naţionalei de fotbal a României care va face deplasarea în Spania, pentru meciul amical cu Columbia, a anunţat Federaţia Română de Fotbal, sâmbătă, pe site-ul său oficial.

”Lotul deplasat în Spania pentru partida cu selecţionata Columbiei va număra 28 de jucători. După ce ieri Nicuşor Bancu a plecat la club, mâine va părăsi cantonamentul şi Vasile Mogoş”, se arată în comunicat.

”Fundaşul dreapta a suferit o contuzie puternică la cap în prima repriză a meciului de aseară şi a devenit indisponibil pentru partida de marţi. În urma investigaţiilor amănunţite efectuate azi-noapte la spitalul Floreasca s-a constatat că jucătorul e în afara oricărui pericol, însă i s-au recomandat câteva zile de repaus. Stafful echipei naţionale le urează însănătoşire rapidă celor doi, Nicuşor Bancu şi Vasile Mogoş, şi îi aşteaptă la viitoarele acţiuni ale tricolorilor”, a precizat FRF.

Partida amicală cu Columbia va avea loc marţi 26 martie, de la 21:30, pe stadionul Civitas Metropolitano din Madrid, după ce a remizat cu Irlanda de Nord, 1-1, vineri seara, pe Arena Naţională.

Un singur clujean la naţională

Selecţionerul naţionalei României, Edward Iordănescu, va avea la dispoziţie următorii 28 de jucători pentru partida cu Columbia:

portari: Horaţiu Moldovan (Atletico Madrid/Spania, 9 selecţii/0 goluri), Florin Niţă (Gaziantep/Turcia, 20/0), Ştefan Târnovanu (FCSB, 1/0), Marian Aioani (FC Rapid 1923, debutant);

fundaşi: Andrei Raţiu (Rayo Vallecano/Spania, 15/1), Cristian Manea (CFR Cluj, 25/2), Andrei Burcă (Al-Okhdood/Arabia Saudită, 26/1), Radu Drăguşin (Tottenham/Anglia, 14/0), Adrian Rus (FC Pafos/Cipru, 19/1), Ionuţ Nedelcearu (Palermo/Italia, 25/2), Bogdan Racoviţan (Rakow/Polonia, 1/0), Deian Sorescu (Gaziantep/Turcia, 15/0), Raul Opruţ (FC Hermannstadt, debutant);

mijlocaşi: Nicolae Stanciu (FC Damac/Arabia Saudită, 67/14), Marius Marin (Pisa/Italia, 15/0), Alexandru Cicâldău (Konyaspor/Turcia, 36/4), Răzvan Marin (Empoli/Italia, 53/3), Olimpiu Moruţan (Ankaragucu/Turcia, 14/1), Darius Olaru (FCSB, 16/0), Adrian Şut (FCSB, 1/0), Dennis Man (Parma/Italia, 21/7), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 18/4), Ianis Hagi (Deportivo Alaves/Spania, 32/4), Denis Drăguş (Gaziantep/Turcia, 8/2), Florinel Coman (FCSB, 13/1);

atacanţi: George Puşcaş (Bari/Italia, 41/11), Denis Alibec (Muaither/Qatar, 36/5), Florin Tănase (Al-Okhdood/Arabia Saudită, 17/2).

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax