Connect with us

Aberații de România

Dumitru Fărcaş se răsuceşte în mormânt. A păstorit Ansamblul „Mărţişorul”, dar a primit 3 minute din 300. Reacţia fiicei sale

Publicat


dumitru farcas 1 prima horz

Probabil că n-o să învăţăm niciodată să ne cinstim înaintaşii. Exemplul care urmează nu e o excepţie, ci, din păcate, e o regulă. Şi e vorba de un mare artist, care ne-a făcut cinste tuturor.

3 minute din 300

Celebrul ansamblu clujean „Mărţişorul” a marcat, în urmă cu două zile, a 65-a sa aniversare. Frumos! Impresionant! Dar mulţi artişti care au participat la grozava manifestare au fost trişti. Pe de o parte, pentru că „tatăl” ansamblului, Dumitru Fărcaş, nu mai este printre noi. Dar, pe de altă parte, şi pentru că organizatorii actualei ediţii pur şi simplu l-au trecut în tăcere. Unul dintre artişi, a declarat, pentru Cluj24, că nu-i vine să creadă că Dumitru Fărcaş doar a fost amintit în spectacolul aniversar. Nu am crezut, am avut rezerve. Şi am urmărit întreaga înregistrare a spectacolului. A durat aproape cinci ore (300 de minute), iar Dumitru Fărcaş a fost amintit într-o prezentare de 2,5 minute. Frumos…

dumitru farcas 1

Cluj24 a avut curiozitatea să-i ceară părerea şi fiicei sale Andreea, care se ocupă de tot ceea ce însemnă moştenirea culturală lăsată de Dumitru Fărcaş.

„Da, a avut loc aniversarea a 65 de ani de „Mărţisorul”, ansamblu pe care tata l-a păstorit înca din 1961, din primul an de facultate. A fost un spectacol de aproape 5 ore, timp în care maestrului i-au fost dedicate 2,5 minute, printr-o proiecţie foto „in memoriam”, dedicată lui şi celorlaţi membri ai „Mărţişorului” care nu mai sunt printre noi. Muzica lui sau celebrele poezii spuse de el n-au fost auzite deloc în cadrul acestui spectacol, nici măcar ca fundal sonor pe acest videoclip.

Iniţial, nici moment de taragot n-ar fi existat, decât un moment muzical făcut de orchestră, cu ceva din repertoriul lui tata. Am insistat enorm asupra acestui aspect. Chiar am insistat, că dacă timpul nu le permite, decât să se facă un moment care să nu se ridice la notorietatea numelui lui…

Până la urmă, după insistenţe, a fost inclus un moment de taragot drept fundal la acea videoproiecţie, deşi foarte clar am spus că pe acea videoproiecţie măcar să existe muzica lui tata, urmată de un moment solistic de taragot. Şi acest aspect a fost ignorat, deşi l-am exprimat mai multor persoane din echipa de organizare”, spune, pentru Cluj24, plină de amărăciune, fiica lui Dumitru Fărcaş, Andreea.

Generaţii de mărţişorişti dezamăgite

Evenimentul aniversar a fost organizat de Casa de Cultură a Studenţilor, împreună cu „Asociaţia Ansamblul Folcloric Mărțișorul”. Şi acolo au participat vechi membri ai ansamblului, trişti şi ei.

dumitru farcas martisorul

„La această aniversare m-am întâlnit cu generaţii vechi de mărţişoreni, care au fost alături de tata şi pentru care tata a însemnat enorm. Şi erau aşa de răniţi şi de dezamagiţi de felul în care acest moment a fost făcut şi de faptul ca au fost incluşi în spectacol solişti care nu au nicio legătură cu „Marţişorul” şi li s-a alocat timp cu carul”, a mai spus Andreea.

Dumitru Fărcaş: De nicăieri n-am simţit acel fierbinte ca de la „Mărţişorul”

Odinioară, povestindu-şi parte din viaţă, Dumitru Fărcaş s-a referit şi la ansamblul său de suflet, Mărţişorul”.

„De mic am fost crescut într-un spirit de iubire de Ardeal şi de Ţară. N-am dăruit nimic publicului, dacă nu m-am dăruit pe mine. Sunt un om care dăruieşte sufletului…
Am cântat cu multe ansambluri de prestigiu din ţară şi mi-am făcut datoria de artist, dar nici de la unul n-am simţit lângă mine acel fierbinte, care să-mi întregească starea de suflet, de spirit, ca să dau mai mult, asa cum se întâmplă la „Marţişorul”.

Când «pruncii mei» sunt lângă mine, îmi dau o forţă de trăire incomensurabilă. Mă mir întotdeauna cum pot să fiu atât de tânar ca şi ei. Această tinereţe îmi este insuflată în fiinţă, în trăire de dragostea ce le-o port şi de daruirea lor faţă de mine”, spunea Dumitru Fărcaş.

Dumitru Fărcaş, scurt CV

Dumitru Fărcaş (12 mai 1938, Groşi, Maramureş, 7 august 2018, Cluj-Napoca), taragotist de muzică populară. Făcea parte dintr-o familie cu tradiție muzicală. Bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier.

Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.

Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.

Premii obţinute

1962 – Premiul I și titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Helsinki.
1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris.
1991 – Laureat al Premiului Ethnos.
1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington.
1999 – Premiul I la Festivalul Internațional de la Bruxelles.
2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică și Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta.
Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reţişa şi Baia Mare. A fost președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.

Președintele Ion Iliescu i-a conferit, pe 29 noiembrie 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit pe 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
În martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristi

    noiembrie 23, 2022 la 1:30 am

    Acest minunat ansamblu a devenit un ansamblu de bisnitari, condus de persoane profund corupte, care isi duc toate neamurile in turnee internationale platite din banii nostri, ai tuturor! In acest grup de bisnitari sunt persoane care danseaza acolo sau canta acolo de peste 30 de ani si nu mai sunt demult studenti; vrem sa stim cata vreme vor fi tolerati la un ansamblu studentesc, creat de maestrul Farcas, in mod exclusiv, pentru studenti, nu pentru persoane trecute de 40, 50 de ani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

765.000 de americani riscau să își piardă jobul. Ce a făcut președintele SUA: „Lucrurile se mişcă în direcţia cea bună”

Publicat

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, s-a declarat optimist vineri seară în legătură cu starea economiei, deşi cifrele recente par să indice că inflaţia ridicată continuă să genereze risc de recesiune, conform agenţiei The Associated Press.

Preşedintele Biden a promulgat o lege urgentă pentru evitarea unei greve masive în sectorul traficului feroviar, argumentând că exista riscul pierderii a aproximativ 765.000 de locuri de muncă în doar câteva săptămâni.

Preşedintele SUA a notat că, în noiembrie, în Statele Unite au fost create 263.000 de locuri de muncă, iar rata şomajului a rămas la 3,7%. Biden a sugerat că potenţiala grevă din sectorul feroviar ar fi putut amplifica riscurile de recesiune. Congresul a aprobat un proiect de lege care prevede majorări salariale, deşi nu furnizează zile suplimentare de concediu medical, aşa cum solicitau sindicatele de profil.

„Legea pe care o semnez pune capăt unei dispute dificile în sectorul feroviar şi ajută naţiunea noastră să evite ceea ce ar fi fost, fără dubiu, o catastrofă economică. Este un acord bun, dar, în opinia mea, încă mai avem lucruri de făcut”, a afirmat Biden.

Liderul de la Casa Albă este convins că starea economiei Statelor Unite se îmbunătăţeşte.

„Lucrurile se mişcă în direcţia cea bună. În contextul în care intrăm în sezonul sărbătorilor, ideea centrală este că americanii muncesc, iar economia creşte”, a subliniat Biden.

Preţurile la carburanţi sunt în scădere după vârful atins în iunie, economia pare să se extindă, iar salariile par a creşte într-un ritm mai intens decât inflaţia. Totuşi, majorările salariale par a fi asociate cu menţinerea inflaţiei, după cum arată un raport prezentat vineri. Problemele din reţelele de aprovizionare din pandemie au generat majorări de preţuri pe măsură ce au fost anulate restricţiile, în contextul ofertei slabe. Iar preţurile la alimente şi carburanţi au început să crească din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Un raport privind situaţia de pe piaţa muncii publicat vineri sugerează că ritmul majorărilor salariale stimulează inflaţia. Iar deciziile Rezervei Federale (Fed), instituţia bancară centrală din SUA, de majorare a dobânzii de referinţă pentru contracararea inflaţiei vor conduce la încetinirea activităţilor economice.

Congresmanul Kevin Brady (republican, opoziţie), membru al Comisiei pentru Modalităţi şi Resurse din Camera Reprezentanţilor, a catalogat raportul privind situaţia pieţei muncii drept „un coşmar”. „Casa Albă pur şi simplu nu are idee despre lipsa reală a forţei de muncă cu care se confruntă companiile şi care contribuie la majorarea preţurilor. Iar mulţi angajaţi se luptă cu pierderi salariale concrete (…)”, a afirmat Kevin Brady.

sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment OMS: E posibil să apară o NOUĂ variantă ÎNGRIJORĂTOARE a Covid-19

Publicat

De

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care atrage atenția și că „faza de urgență” a pandemiei nu s-a încheiat.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, spune că lacunele în ceea ce privește supravegherea, testarea, secvențierea și vaccinarea pentru Covid-19 continuă să creeze „condițiile perfecte pentru apariția unei noi variante îngrijorătoare”, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Avertisment OMS: E posibil să apară o nouă variantă îngrijorătoare a Covid-19

După ce a trecut apogeul pandemiei, țările din întreaga lume încep să slăbească frâiele în ce privește supravegherea, testarea și vaccinarea împotriva acestei boli care a făcut peste 6 milioane de victime până în prezent.

Aproximativ 90% din populația mondială are un anumit nivel de imunitate la SARS-COV-2, fie datorită unei infecții anterioare, fie datorită vaccinării, potrivit estimărilor agenției mondiale de sănătate.

„Suntem mult mai aproape de a putea spune că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, dar nu am ajuns încă acolo”, a declarat Tedros în timpul unei conferințe de presă.

Comentariile sale vin în contextul în care China înregistrează o revenire a numărului de infecții, iar tot mai multe cazuri de Covid-19 se înregistrează și în Marea Britanie.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea de SĂRBĂTORI. Temperaturi peste cele normale

Publicat

Temperaturile se vor situa peste cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, în următoarele patru săptămâni. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare mai ales în sud-vest, vest, nord-vest și centru, din 5 până pe 19 decembrie.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru perioada 5 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023.

Săptămâna 5 – 12 decembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice, vestice, nord-vestice și centrale

Săptămâna 12 – 19 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest și centru.

Săptămâna 19 – 26 decembrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămâmă, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

VOUCHERE în valoare de 200 de lei, pentru adolescenții de peste 14 ani. Care este singura CONDIȚIE

Publicat

Adolescenții de peste 14 ani care sunt de acord să participe la cursuri de prim ajutor vor primi vouchere în valoare de 200 de lei. Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii USR, scrie Alba24.ro.

„Practic ne dorim creerea unor programe de educație naționale privind primul ajutor acordat.

În prezent 8 din 10 cetățeni nu știu să acorde primul ajutor medical, că vorbim de intervenție într-un accident rutier sau primul ajutor oferit unei persoane care suferă de un stop respirator.

Conform programului național “România în siguranță” aproxiamtiv 70.000 cetățeni mor anual pentru că nu primesc primul ajutor la timp” a declarat pentru Alba24, Beniamin Todosiu.

Voucherele pot fi acordate de la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanelor cu domiciliul în România, scrie avocatnet.ro.

„Voucherul va fi emis pe suport electronic”

Valoarea voucherului va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei.

Voucherul va fi emis pe suport electronic și va fi acordat la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu.

Tot ce trebuie să facă tinerii pentru a primi acești bani este să participe la cursurile de prim-ajutor care vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază.

Cel puțin 50% din totalul cursului va fi reprezentată de exerciţii practice supravegheate, cu raport instructor/ cursant de maximum 1/10, pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări).

Inițiatorii măsurii spun în expunerea de motive că, în prezent, opt din zece români nu ştiu să acorde primul ajutor.

De asemenea, mai arată aceștia, conform Programului Național ,,România în siguranță”, 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax