Probabil că n-o să învăţăm niciodată să ne cinstim înaintaşii. Exemplul care urmează nu e o excepţie, ci, din păcate, e o regulă. Şi e vorba de un mare artist, care ne-a făcut cinste tuturor.
3 minute din 300
Celebrul ansamblu clujean „Mărţişorul” a marcat, în urmă cu două zile, a 65-a sa aniversare. Frumos! Impresionant! Dar mulţi artişti care au participat la grozava manifestare au fost trişti. Pe de o parte, pentru că „tatăl” ansamblului, Dumitru Fărcaş, nu mai este printre noi. Dar, pe de altă parte, şi pentru că organizatorii actualei ediţii pur şi simplu l-au trecut în tăcere. Unul dintre artişi, a declarat, pentru Cluj24, că nu-i vine să creadă că Dumitru Fărcaş doar a fost amintit în spectacolul aniversar. Nu am crezut, am avut rezerve. Şi am urmărit întreaga înregistrare a spectacolului. A durat aproape cinci ore (300 de minute), iar Dumitru Fărcaş a fost amintit într-o prezentare de 2,5 minute. Frumos…
Cluj24 a avut curiozitatea să-i ceară părerea şi fiicei sale Andreea, care se ocupă de tot ceea ce însemnă moştenirea culturală lăsată de Dumitru Fărcaş.
„Da, a avut loc aniversarea a 65 de ani de „Mărţisorul”, ansamblu pe care tata l-a păstorit înca din 1961, din primul an de facultate. A fost un spectacol de aproape 5 ore, timp în care maestrului i-au fost dedicate 2,5 minute, printr-o proiecţie foto „in memoriam”, dedicată lui şi celorlaţi membri ai „Mărţişorului” care nu mai sunt printre noi. Muzica lui sau celebrele poezii spuse de el n-au fost auzite deloc în cadrul acestui spectacol, nici măcar ca fundal sonor pe acest videoclip.
Iniţial, nici moment de taragot n-ar fi existat, decât un moment muzical făcut de orchestră, cu ceva din repertoriul lui tata. Am insistat enorm asupra acestui aspect. Chiar am insistat, că dacă timpul nu le permite, decât să se facă un moment care să nu se ridice la notorietatea numelui lui…
Până la urmă, după insistenţe, a fost inclus un moment de taragot drept fundal la acea videoproiecţie, deşi foarte clar am spus că pe acea videoproiecţie măcar să existe muzica lui tata, urmată de un moment solistic de taragot. Şi acest aspect a fost ignorat, deşi l-am exprimat mai multor persoane din echipa de organizare”, spune, pentru Cluj24, plină de amărăciune, fiica lui Dumitru Fărcaş, Andreea.
Generaţii de mărţişorişti dezamăgite
Evenimentul aniversar a fost organizat de Casa de Cultură a Studenţilor, împreună cu „Asociaţia Ansamblul Folcloric Mărțișorul”. Şi acolo au participat vechi membri ai ansamblului, trişti şi ei.
„La această aniversare m-am întâlnit cu generaţii vechi de mărţişoreni, care au fost alături de tata şi pentru care tata a însemnat enorm. Şi erau aşa de răniţi şi de dezamagiţi de felul în care acest moment a fost făcut şi de faptul ca au fost incluşi în spectacol solişti care nu au nicio legătură cu „Marţişorul” şi li s-a alocat timp cu carul”, a mai spus Andreea.
Dumitru Fărcaş: De nicăieri n-am simţit acel fierbinte ca de la „Mărţişorul”
Odinioară, povestindu-şi parte din viaţă, Dumitru Fărcaş s-a referit şi la ansamblul său de suflet, Mărţişorul”.
„De mic am fost crescut într-un spirit de iubire de Ardeal şi de Ţară. N-am dăruit nimic publicului, dacă nu m-am dăruit pe mine. Sunt un om care dăruieşte sufletului…
Am cântat cu multe ansambluri de prestigiu din ţară şi mi-am făcut datoria de artist, dar nici de la unul n-am simţit lângă mine acel fierbinte, care să-mi întregească starea de suflet, de spirit, ca să dau mai mult, asa cum se întâmplă la „Marţişorul”.
Când «pruncii mei» sunt lângă mine, îmi dau o forţă de trăire incomensurabilă. Mă mir întotdeauna cum pot să fiu atât de tânar ca şi ei. Această tinereţe îmi este insuflată în fiinţă, în trăire de dragostea ce le-o port şi de daruirea lor faţă de mine”, spunea Dumitru Fărcaş.
Dumitru Fărcaş, scurt CV
Dumitru Fărcaş (12 mai 1938, Groşi, Maramureş, 7 august 2018, Cluj-Napoca), taragotist de muzică populară. Făcea parte dintr-o familie cu tradiție muzicală. Bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier.
Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.
Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.
Premii obţinute
1962 – Premiul I și titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Helsinki.
1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris.
1991 – Laureat al Premiului Ethnos.
1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington.
1999 – Premiul I la Festivalul Internațional de la Bruxelles.
2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică și Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta.
Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reţişa şi Baia Mare. A fost președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.
Președintele Ion Iliescu i-a conferit, pe 29 noiembrie 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit pe 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
În martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu
1 Comentariu
Cristi
noiembrie 23, 2022 la 1:30 am
Acest minunat ansamblu a devenit un ansamblu de bisnitari, condus de persoane profund corupte, care isi duc toate neamurile in turnee internationale platite din banii nostri, ai tuturor! In acest grup de bisnitari sunt persoane care danseaza acolo sau canta acolo de peste 30 de ani si nu mai sunt demult studenti; vrem sa stim cata vreme vor fi tolerati la un ansamblu studentesc, creat de maestrul Farcas, in mod exclusiv, pentru studenti, nu pentru persoane trecute de 40, 50 de ani.
Compania de Apă Someș anunță întreruperea furnizării apei în jud.Cluj în vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă. Vezi mai jos datele, localitățile și străzile afectate.
Data efectuarii lucrarii: 18 Martie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Se ÎNTRERUPE furnizarea apei în Cluj. Vezi CÂND și UNDE
Strada/lista strazilor afectate: B-dul Muncii intre str. Fabricii si str. Dumitru Georgescu Kiriac; str. Voineasa; str. Ciucea; Aleea Cozia; Aleea Horezu; Aleea Brosteni; Aleea Lipova; str. Silvaniei; str. Zalaului; str. Simleului; str. Marghitei; str. Vultureni; str. Chinteni; str. Voronet; str. Stanisoara; str. Daliei; str. Freziei; str. Stanjeneilor; str. Liliacului; str. Cameliei; str. Oleandrului; str. Gentianei; str. Romanitei; str. Sanzienelor; str. Narciselor; str. Panselutelor; str. Galbenelelor; str. Clopoteilor; str. Margaretelor; str. Hodai;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 07:30 – 20:00
Data efectuarii lucrarii: 18 Martie 2025
Localitatea/Localitatile: Apahida, Sannicoara, Corpadea, Campenesti, Sub Coasta, Dezmir, Pata, Bodrog, Boju, Cara, Moristi, Cojocna, Caianu, Caianu Mic, Caianu Vama, Vaida Camaras, Barai, Valeni, Palatca, Petea, Muresenii De Campie, Sava, Bagaciu, Suatu, Aruncuta, Damburile, Frata, Poiana Fratii, Olariu Nou, Oas, Soporu De Campie, Berchiesu, Padurea Iacobeni, Razoare, Ceanu Mare, Valea Lui Cati, Iacobeni, Ciurgau, Boian, Mociu, Ghirisu Roman, Turmasi, Rosieni, Zorenii De Vale, Chesau, Criseni, Falca, Boteni, Camarasu, Naoiu, Samboleni, Hagau, Hodaie, Valea Larga, Valea Uriesului, Valea Fratiei, Valea Glodului, Poduri, Jucu De Mijloc, Parc Industrial Tetarom Iii, Jucu Herghelie, Jucu De Sus, Gadalin, Visea, Borsa, Borsa cătun, Ciumafaia, Giula, Chidea, Badesti, Rascruci, Bontida, Iclod, Livada, Orman, Fundatura, Iclozel, Cornesti, Lujerdiu, Morau, Barlea, Tioltur, Stoiana, Luna De Jos, Dabaca, Paglisa, Alunis,
Ghirolt;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 22:00
Data efectuarii lucrarii: 20 Martie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Dambovitei intre str. Abrudului si str. Cojocnei;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 10:00 – 18:00
Tarifele pentru abonamentele InterRegio, suplimentele de pat și pentru transportul bicicletelor nu se majorează. CFR susține că precizarea a fost făcută în urma unor informații false care au apărut în spațiul public.
„Tarifele abonamentelor pentru trenurile din categoria InterRegio, a suplimentelor de pat pentru călătoria la vagon de dormit și cușetă, precum și transportul bicicletelor nu se majorează. Aceste tarife au crescut în luna decembrie 2024 cu rata inflației și au aceleași valori ca cele prevăzute în OMTI nr. 222/2025, ce va intra în vigoare la data de 28 martie 2025”, a anunțat CFR.
Tarifele pentru abonamentele InterRegio și suplimentele de pat nu se MAJOREAZĂ, anunță CFR
Compania mai transmite că „modificările aduse prin OMTI nr. 222/06.03.2025 au drept scop îmbunătățirea condițiilor de călătorie și confort specifice rangului de tren, respectiv reflectarea în tariful de transport a nivelului de viteză şi confort oferit călătorilor, în acord cu legislația în vigoare.”
Potrivit comunicatului CFR este vorba despre următoarele aspecte:
„-îmbunătățirea condițiilor de călătorie la trenurile Intercity în acord cu condițiile de confort și dotările vagoanelor (spații mai generoase, wi-fi, etc.) prin eliminarea aglomerării acestor trenuri cu posesorii de abonamente valabile la rang Interregio (și redefinirea tarifelor aferente abonamentelor rang Intercity în acest sens);
-eliminarea aglomerării la trenurile de lung parcurs, respectiv trenurile Interregio (IR) și Intercity (IC) pe anumite distanțe prin redefinirea titlurilor de călătorie metropolitane, astfel încât, acestea să fie valabile numai pentru călătoria cu trenurile Regio, clasa a 2-a, având în vedere faptul că transportul metropolitan se referă la călătoria de tip navetă pe distanțe relativ scurte în jurul metropolelor;
-emiterea titlurilor de călătorie la automatele instalate în trenurile care circulă pe ruta Bucureşti Nord – Aeroport Otopeni și retur, la același tarif ca titlurile comercializate la casele de bilete;
-revenirea la obligativitatea rezervării locului în cazul trenurilor cu regim de rezervare obligatoriu indiferent de distanța călătoriei și aplicarea unui tarif unic de rezervare”.
Cu ocazia meciului de fotbal dintre FC CFR 1907 Cluj si FC DINAMO 1948 Bucuresti, care se va desfasura in 15 martie 2025, de la ora 21:00, pe stadionul ”Dr. Constantin Radulescu”, Compania de Transport Public Cluj-Napoca informeaza publicul calator ca in ziua meciului vor fi afectate temporar de restrictiile de circulatie liniile de autobuze 37 și 38 in intervalul orar 20:00 – 23:00.
Pentru preluarea suporterilor la finalul meciului din Gruia (23:00), pe str. Horea in statia Closca vor stationa mijloace de transport pe liniile 3, 4, 9 si 35, iar in statiile Horea si Fac. de Litere tramvaie pe liniile 101 si 102.
CTP Cluj: Restricții de CIRCULAȚIE în ziua meciului CFR Cluj-Dinamo, pe liniile 37 și 38
De asemenea, reamintim calatorilor ca pot accesa si transportul de noapte pe Liniile 5 N (Traian Vuia – P-ta Garii), 25 N (Unirii – Bucium) si 54 N (Zorilor – Grigorescu), care circula pana la ora 1:30 si ale caror programe pot fi consultate pe site-ul companiei si in aplicatia de mobil Tranzy.
Primăria Cluj-Napoca lansează o nouă ediție a concursului „Curățenie Generală”, unde asociațiile de proprietari și locatari sunt provocate să-și îngrijească spațiile comune și să concureze pentru premii consistente.
Primăria municipiului Cluj-Napoca a publicat spre consultare publică proiectul de hotărâre pentru organizarea concursului între asociațiile de proprietari sau locatari denumit „Curățenie Generală”.
Consultare publică pentru o nouă ediție de „Curățenie Generală”
Etapa consultării publice are loc în perioada 12 – 25 martie 2025. Persoanele interesate pot trimite propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților, nr. 7 sau la orice primărie de cartier.
Potrivit documentației lansate în consultare publică, scopul concursului este îmbunătățirea aspectului urbanistic al oraşului fiind destinat tuturor asociațiilor de proprietari/ locatari de pe raza unității administrativ-teritoriale care efectuează lucrări de întreținere a spațiilor verzi, a parcărilor şi terenurilor aferente imobilelor aparținând domeniului public sau privat al municipiului Cluj-Napoca.
„Ținând cont de rezultatele pozitive şi interesul asociațiilor de proprietari/ locatari de a participa la Concursul „Curățenie Generală”, propun organizarea acestuia şi în anul 2025, respectiv în perioada 12 mai 2025-7 iulie 2025”, se arată în referatul de aprobare.
Față de variantele anterioare, proiectul de act normativ supus aprobării în acest an aduce modificări în ceea ce priveşte stabilirea unor criterii suplimentare de departajare între asociațiile de proprietari participante la concurs referitoare la aspectul general al fațadei imobilului de locuit și situația cablurilor dezafectate existente la nivelul fiecărei asociații de proprietari/locatari.
Înscrierile se vor face în luna mai
Se pot înscrie la concurs numai asociațiile de proprietari sau locatari care efectuează lucrări de întreținere a spațiilor verzi, a parcărilor şi terenurilor aferente imobilelor aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Cluj-Napoca.
Înscrierea la concurs a asociațiilor de proprietari/ locatari va avea loc în perioada 12.05.2025-23.05.2025, online, prin completarea formularului existent pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca sau fizic, prin completarea şi depunerea la Registratura Primăriei municipiului Cluj-Napoca, inclusiv la primăriile de cartier, a cererii de înscriere la concurs.
Cum se acordă punctele în cadrul competiției
Punctajul va fi acordat în funcție de mai multe criterii, care vizează:
amenajarea şi curățenia spațiilor verzi;
amenajarea şi curățenia parcărilor din zonă;
amenajarea şi curăţenia zonei de intrarea în bloc;
aspectul general al fațadei imobilului de locuit;
situația cablurilor dezafectate de orice fel (electrice, telefonice, CATV etc).
colectarea selectivă a deşeurilor la sursă.
Etapele competiției
Efectuarea lucrărilor de curățenie de către asociațiile de proprietari/ locatari implicate în proiect se vor desfăşura în perioada 12.05.2025-02.06.2025.
În perioada 09.06.2025-20.06.2025 va avea loc prima etapă de jurizare, în care, Comisia va efectua verificări la fiecare asociație înscrisă în concurs şi va acorda puncte conform regulamentului.
Constituirea comisiei de monitorizare-jurizare va fi formată din reprezentanţi ai Consiliului local şi reprezentanți ai aparatului de specialitate al primarului. Din comisia de monitorizare-jurizare va face parte şi un reprezentant al SUPERCOM SA desemnat de conducerea operatorului de salabritate şi nominalizat de primar prin dispoziția de desemnare a membrilor comisiei.
În etapa a doua de jurizare, începând cu data de 23.06.2025 şi până la data de 30.06.2025, Comisia va efectua reverificări la toate asociațiile participante la concurs şi va stabili ierarhia finală ținând cont de punctajul acordat inițial, în prima etapă de verificare şi de modul în care au fost remediate deficienţele constatate la fiecare dintre asociațiile de proprietari sau locatari.
După finalizarea concursului, Primarul municipiului Cluj-Napoca va stabili, prin dispoziție, data înmânării premiilor şi a diplomelor „Clujul curat” reprezentanţilor asociațiilor de proprietari sau locatari care au obținut cel mai mare punctaj în cadrul acțiunii desfășurate sub genericul „Curățenie Generală”.
Premii în valoare de peste 750.000 lei
Prin proiectul de HCL se propune alocarea sumei de 752.000 lei net din bugetul Municipiului Cluj-Napoca pe anul 2025 pentru premierea asociațiilor de proprietari sau locatari, clasate pe primele locuri în concurs, respectiv:
Cristi
noiembrie 23, 2022 la 1:30 am
Acest minunat ansamblu a devenit un ansamblu de bisnitari, condus de persoane profund corupte, care isi duc toate neamurile in turnee internationale platite din banii nostri, ai tuturor! In acest grup de bisnitari sunt persoane care danseaza acolo sau canta acolo de peste 30 de ani si nu mai sunt demult studenti; vrem sa stim cata vreme vor fi tolerati la un ansamblu studentesc, creat de maestrul Farcas, in mod exclusiv, pentru studenti, nu pentru persoane trecute de 40, 50 de ani.