Connect with us

Aberații de România

Dumitru Fărcaş se răsuceşte în mormânt. A păstorit Ansamblul „Mărţişorul”, dar a primit 3 minute din 300. Reacţia fiicei sale

Publicat


dumitru farcas 1 prima horz

Probabil că n-o să învăţăm niciodată să ne cinstim înaintaşii. Exemplul care urmează nu e o excepţie, ci, din păcate, e o regulă. Şi e vorba de un mare artist, care ne-a făcut cinste tuturor.

3 minute din 300

Celebrul ansamblu clujean „Mărţişorul” a marcat, în urmă cu două zile, a 65-a sa aniversare. Frumos! Impresionant! Dar mulţi artişti care au participat la grozava manifestare au fost trişti. Pe de o parte, pentru că „tatăl” ansamblului, Dumitru Fărcaş, nu mai este printre noi. Dar, pe de altă parte, şi pentru că organizatorii actualei ediţii pur şi simplu l-au trecut în tăcere. Unul dintre artişi, a declarat, pentru Cluj24, că nu-i vine să creadă că Dumitru Fărcaş doar a fost amintit în spectacolul aniversar. Nu am crezut, am avut rezerve. Şi am urmărit întreaga înregistrare a spectacolului. A durat aproape cinci ore (300 de minute), iar Dumitru Fărcaş a fost amintit într-o prezentare de 2,5 minute. Frumos…

dumitru farcas 1

Cluj24 a avut curiozitatea să-i ceară părerea şi fiicei sale Andreea, care se ocupă de tot ceea ce însemnă moştenirea culturală lăsată de Dumitru Fărcaş.

„Da, a avut loc aniversarea a 65 de ani de „Mărţisorul”, ansamblu pe care tata l-a păstorit înca din 1961, din primul an de facultate. A fost un spectacol de aproape 5 ore, timp în care maestrului i-au fost dedicate 2,5 minute, printr-o proiecţie foto „in memoriam”, dedicată lui şi celorlaţi membri ai „Mărţişorului” care nu mai sunt printre noi. Muzica lui sau celebrele poezii spuse de el n-au fost auzite deloc în cadrul acestui spectacol, nici măcar ca fundal sonor pe acest videoclip.

Iniţial, nici moment de taragot n-ar fi existat, decât un moment muzical făcut de orchestră, cu ceva din repertoriul lui tata. Am insistat enorm asupra acestui aspect. Chiar am insistat, că dacă timpul nu le permite, decât să se facă un moment care să nu se ridice la notorietatea numelui lui…

Până la urmă, după insistenţe, a fost inclus un moment de taragot drept fundal la acea videoproiecţie, deşi foarte clar am spus că pe acea videoproiecţie măcar să existe muzica lui tata, urmată de un moment solistic de taragot. Şi acest aspect a fost ignorat, deşi l-am exprimat mai multor persoane din echipa de organizare”, spune, pentru Cluj24, plină de amărăciune, fiica lui Dumitru Fărcaş, Andreea.

Generaţii de mărţişorişti dezamăgite

Evenimentul aniversar a fost organizat de Casa de Cultură a Studenţilor, împreună cu „Asociaţia Ansamblul Folcloric Mărțișorul”. Şi acolo au participat vechi membri ai ansamblului, trişti şi ei.

dumitru farcas martisorul

„La această aniversare m-am întâlnit cu generaţii vechi de mărţişoreni, care au fost alături de tata şi pentru care tata a însemnat enorm. Şi erau aşa de răniţi şi de dezamagiţi de felul în care acest moment a fost făcut şi de faptul ca au fost incluşi în spectacol solişti care nu au nicio legătură cu „Marţişorul” şi li s-a alocat timp cu carul”, a mai spus Andreea.

Dumitru Fărcaş: De nicăieri n-am simţit acel fierbinte ca de la „Mărţişorul”

Odinioară, povestindu-şi parte din viaţă, Dumitru Fărcaş s-a referit şi la ansamblul său de suflet, Mărţişorul”.

„De mic am fost crescut într-un spirit de iubire de Ardeal şi de Ţară. N-am dăruit nimic publicului, dacă nu m-am dăruit pe mine. Sunt un om care dăruieşte sufletului…
Am cântat cu multe ansambluri de prestigiu din ţară şi mi-am făcut datoria de artist, dar nici de la unul n-am simţit lângă mine acel fierbinte, care să-mi întregească starea de suflet, de spirit, ca să dau mai mult, asa cum se întâmplă la „Marţişorul”.

Când «pruncii mei» sunt lângă mine, îmi dau o forţă de trăire incomensurabilă. Mă mir întotdeauna cum pot să fiu atât de tânar ca şi ei. Această tinereţe îmi este insuflată în fiinţă, în trăire de dragostea ce le-o port şi de daruirea lor faţă de mine”, spunea Dumitru Fărcaş.

Dumitru Fărcaş, scurt CV

Dumitru Fărcaş (12 mai 1938, Groşi, Maramureş, 7 august 2018, Cluj-Napoca), taragotist de muzică populară. Făcea parte dintr-o familie cu tradiție muzicală. Bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier.

Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.

Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.

Premii obţinute

1962 – Premiul I și titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Helsinki.
1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris.
1991 – Laureat al Premiului Ethnos.
1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington.
1999 – Premiul I la Festivalul Internațional de la Bruxelles.
2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică și Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta.
Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reţişa şi Baia Mare. A fost președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.

Președintele Ion Iliescu i-a conferit, pe 29 noiembrie 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit pe 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
În martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristi

    noiembrie 23, 2022 la 1:30 am

    Acest minunat ansamblu a devenit un ansamblu de bisnitari, condus de persoane profund corupte, care isi duc toate neamurile in turnee internationale platite din banii nostri, ai tuturor! In acest grup de bisnitari sunt persoane care danseaza acolo sau canta acolo de peste 30 de ani si nu mai sunt demult studenti; vrem sa stim cata vreme vor fi tolerati la un ansamblu studentesc, creat de maestrul Farcas, in mod exclusiv, pentru studenti, nu pentru persoane trecute de 40, 50 de ani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Fost jucător de la CFR Cluj luptă cu cancerul la 37 de ani. Are nevoie de ajutorul nostru

Publicat

canada

Augustin Vasile Chira (37 de ani), fost jucător al echipei de juniori a CFR Cluj, trece printr-o perioadă grea în lupta cu cancerul, aflat în stadiul 4, și cere  ajutorul clujenilor.

”Anul trecut în luna august am început să mă simt foarte obosit și simțeam că parcă am ceva la plămâni. Am mers la medic și după multe analize am aflat că e vorba de cancer cu sursa principală in stomac și cu metastaze.

Fiind tânăr, medicii s-au organizat destul de repede și am început tratamentele chimioterapie și imunoterapie. Înainte de Crăciun a trebuit să întrerup tratamentul deoarece m-am îmbolnăvit de COVID. Așa au apărut complicații.

Tumorile au crescut și una din ele mi-a blocat un rinichi. Acum continui cu tratamentele și cu întreținerea rinichiului”, a spus Augustin.

Cu toate că viața l-a pus la grea încercare, acesta nu s-a lăsat doborât și este foarte hotărât să se vindece.

Apel la donare

canada

Augustin Chira a făcut un apel public pentru sprijin în continuarea tratamentului iar până acum, 170 de prieteni i-au sărit în ajutor și au donat peste 18.000 de euro.

”Dragi prieteni,

Mă lupt cu cancerul de stomac din septembrie 2022. Această călătorie a fost grea, dar sunt hotărât să lupt și să depășesc această boală.

Cu toate acestea, nu o pot face singur. Am nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a mă ajuta să-mi continui tratamentul și să acopăr cheltuielile aferente acestuia.

Fiecare picătură ajută și va ajuta la reducerea poverii financiare a tratamentului meu.
Vă mulțumesc anticipat pentru generozitate, sprijin și încurajări. Împreună, putem face diferența și să mă ajutați să câștig această bătălie împotriva cancerului”, a ami spus clujeanul.

Donații se pot face la:

https://gofund.me/667f4e81

qr

sau pe numele Chira Georgeta

RO95BTRLRONCRT0559472801 (RON)
RO45BTRLEURCRT0559472801 (EUR)
RO17BRTLCADCRT0559472801 (CAD)

Citește mai departe

Uncategorized

Accident în Iuriu de Câmpie cu două mașini. Un șofer de 58 de ani era băut și are dosar penal

Publicat

fiola alcool volan blurat

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați despre un eveniment rutier produs vineri după-amiază pe DJ 161 A, din localitatea Iuriu de Campie, comuna Cojocna, în urma căruia au rezultat doar pagube materiale, fiind implicate două autovehicule.

”Testarea cu aparatul etilotest a unuia dintre cei doi conducători auto, bărbat în vârstă de 58 de ani, din județul Cluj a indicat concentrația de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În baza celor constatate, conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice la o unitate medicală, în vederea stabilirii alcolemiei.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului”, au spus polițiștii de la IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj): Nu putem pregăti meciul cum îmi doresc eu

Publicat

Antrenorul campioanei CFR Cluj, Dan Petrescu, acuză probleme de lot înaintea meciului cu CS Universitatea Craiova, scrie GSP.

„Janga și Yeboah au avut un parcurs incredibil să ajungă aici, n-au reușit să ajungă la antrenament. Camora e accidentat. Boateng s-a accidentat în meciul amical cu Sibiu. Mai sunt și alți jucători cu accidentări mici, sper să îi recuperăm până la ora meciului.

Nu putem pregăti meciul cum îmi doresc eu. Moralul poate nu e așa de bun, mai ales după rezultatul cu Rapid din ultima etapă.

Burcă a venit cu un moral bun, a marcat primul gol, m-am bucurat pentru el. Sper să marcheze și pentru noi. El și Manea au jucat foarte bine. Chiar și Bîrligea și Petrila au făcut un meci bun la tineret. Yeboah a debutat și el în naționala Ghanei”, a spus Dan Petrescu într-o conferință de presă.

„Ivan e golgeterul echipei din ultimii ani. A fost cel mai bun jucător al lor, e într-o formă foarte bună. E cel mai important, clar! Dar mai sunt vreo 7-8 de mare nivel, în atac. Trebuie să avem grijă la Baiaram, la Markovic, la Koljic, Ișfan, Cîmpanu. Mateiu și Screciu sunt buni, parcă a găsit cea mai bună variantă cu ei”, a mai declarat „Bursucul”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ridicaţi-vă privirea din telefoane, imploră „părintele mobilului”, la 50 de ani de la inventarea lui

Publicat

De

Problema cu telefoanele mobile este că oamenii petrec prea mult timp lipiţi de ele. Iar cel care susţine acest lucru este chiar cel care le-a inventat, în urmă cu 50 de ani, relatează joi AFP, preluată de Agerpres.

Pentru Martin Cooper, inginerul american supranumit „părintele mobilului”, micul gadget are un potenţial aproape infinit şi ar putea într-o zi să ajute chiar şi la eradicarea bolilor.

Acum, însă, el consideră că suntem, poate, puţin prea dependenţi de telefoanele mobile. „Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Şi-au pierdut minţile”, a declarat pentru AFP inventatorul în vârstă de 94 de ani din biroul său din Del Mar, California. „Dar atunci când câteva persoane vor fi lovite de maşini, vor înţelege”, a glumit el.

Cu un ceas inteligent Apple la încheietura mâinii şi iPhone-ul de ultimă generaţie în mână, el trece intuitiv de la e-mailuri la fotografii şi de la YouTube la aplicaţia care îi permite să îşi regleze aparatul auditiv. Îşi procură fiecare model nou şi le testează temeinic capacităţile. Însă, după cum mărturiseşte, milioanele de aplicaţii disponibile îl ameţesc. „N-o să fiu niciodată, dar niciodată capabil să-mi dau seama cum să folosesc un telefon mobil aşa cum fac nepoţii şi strănepoţii mei”, a povestit el.

– Mobilitate reală –

Telefonul mobil al lui Martin Cooper, pe care îl foloseşte în principal pentru apeluri telefonice, seamănă foarte puţin cu „cărămida” grea cu cabluri şi circuite electronice pe care a utilizat-o pentru a efectua primul apel mobil din istorie, la data de 3 aprilie 1973.

Se afla, atunci, în fruntea unei echipe de designeri şi ingineri de la Motorola, care a investit milioane de dolari în încercarea de a întrece Bell System, un gigant american din domeniul telecomunicaţiilor, prin proiectarea primului sistem de telefonie mobilă.

Bell System evocase această idee la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar la sfârşitul anilor 1960 nu reuşise decât să instaleze telefoane în maşini, în principal din cauza bateriei lor enorme.

Pentru Martin Cooper, acest lucru nu permitea mobilitatea reală. Aşadar, după trei luni de eforturi continue, echipa sa a reuşit în cele din urmă să dezvolte mobilul DynaTAC. „Acest telefon cântărea peste un kilogram (…), iar bateria sa făcea posibilă menţinerea unei conversaţii timp de aproximativ 25 de minute”, a declarat el.

Dar „asta nu era o problemă”, pentru că aparatul „era atât de greu încât nu puteai să-l ţii ridicat timp de 25 de minute”, a explicat el.

Pentru primul său apel, Martin Cooper a avut ideea genială de a-şi suna rivalul de la Bell System, dr. Joel Engel. „I-am spus: ‘Joel, Martin Cooper aici (…) Vorbesc cu tine de pe telefonul mobil. Dar un mobil adevărat, personal, portabil, de ţinut în mână’. S-a făcut linişte la celălalt capăt al firului. Cred că strângea din dinţi”.

– „Vom învinge boala” –

Primele telefoane mobile nu erau ieftine: costau în jur de 5.000 de dolari fiecare.

Primii care au apelat la ele, potrivit inventatorului, au fost agenţii imobiliari. Graţie dispozitivului mobil, ei puteau să prezinte casele şi în acelaşi timp să răspundă la apelurile noilor clienţi. „Le-a dublat productivitatea”, povesteşte el.

„Astăzi, mobilul a devenit o extensie a persoanei, poate face mult mai mult”, este de părere Martin Cooper. „Iar acesta este doar începutul, abia începem să înţelegem de ce este capabil”, a adăugat el.

„În viitor, ne putem aştepta ca mobilul să revoluţioneze educaţia, sănătatea”, a continuat el.

„Ştiu că sună de parcă exagerez, dar să ştiţi că într-o generaţie sau două vom învinge boala”, a declarat Martin Cooper.

Aşa cum ceasul îi monitorizează pulsul când înoată, în opinia sa telefoanele vor fi conectate într-o bună zi la senzori corporali care vor detecta bolile înainte ca acestea să îşi facă simţită prezenţa.

Fostul inginer ştia că telefoanele mobile vor schimba în cele din urmă lumea, cu toate că nu şi-a imaginat toate lucrurile de care acestea aveau să fie capabile. „Ştiam că într-o zi toată lumea va avea un telefon. Suntem aproape acolo”, a spus el.

În ceea ce priveşte oamenii „hipnotizaţi” de telefoanele lor, el crede că acest lucru se va schimba pentru că „fiecare generaţie va fi mai inteligentă. Vor învăţa să folosească smartphone-urile mai eficient”.

„Mai devreme sau mai târziu, oamenii întotdeauna merg mai departe”, a concluzionat Martin Cooper.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax