Aberații de România
Dumitru Fărcaş se răsuceşte în mormânt. A păstorit Ansamblul „Mărţişorul”, dar a primit 3 minute din 300. Reacţia fiicei sale
Probabil că n-o să învăţăm niciodată să ne cinstim înaintaşii. Exemplul care urmează nu e o excepţie, ci, din păcate, e o regulă. Şi e vorba de un mare artist, care ne-a făcut cinste tuturor.
3 minute din 300
Celebrul ansamblu clujean „Mărţişorul” a marcat, în urmă cu două zile, a 65-a sa aniversare. Frumos! Impresionant! Dar mulţi artişti care au participat la grozava manifestare au fost trişti. Pe de o parte, pentru că „tatăl” ansamblului, Dumitru Fărcaş, nu mai este printre noi. Dar, pe de altă parte, şi pentru că organizatorii actualei ediţii pur şi simplu l-au trecut în tăcere. Unul dintre artişi, a declarat, pentru Cluj24, că nu-i vine să creadă că Dumitru Fărcaş doar a fost amintit în spectacolul aniversar. Nu am crezut, am avut rezerve. Şi am urmărit întreaga înregistrare a spectacolului. A durat aproape cinci ore (300 de minute), iar Dumitru Fărcaş a fost amintit într-o prezentare de 2,5 minute. Frumos…
Cluj24 a avut curiozitatea să-i ceară părerea şi fiicei sale Andreea, care se ocupă de tot ceea ce însemnă moştenirea culturală lăsată de Dumitru Fărcaş.
„Da, a avut loc aniversarea a 65 de ani de „Mărţisorul”, ansamblu pe care tata l-a păstorit înca din 1961, din primul an de facultate. A fost un spectacol de aproape 5 ore, timp în care maestrului i-au fost dedicate 2,5 minute, printr-o proiecţie foto „in memoriam”, dedicată lui şi celorlaţi membri ai „Mărţişorului” care nu mai sunt printre noi. Muzica lui sau celebrele poezii spuse de el n-au fost auzite deloc în cadrul acestui spectacol, nici măcar ca fundal sonor pe acest videoclip.
Iniţial, nici moment de taragot n-ar fi existat, decât un moment muzical făcut de orchestră, cu ceva din repertoriul lui tata. Am insistat enorm asupra acestui aspect. Chiar am insistat, că dacă timpul nu le permite, decât să se facă un moment care să nu se ridice la notorietatea numelui lui…
Până la urmă, după insistenţe, a fost inclus un moment de taragot drept fundal la acea videoproiecţie, deşi foarte clar am spus că pe acea videoproiecţie măcar să existe muzica lui tata, urmată de un moment solistic de taragot. Şi acest aspect a fost ignorat, deşi l-am exprimat mai multor persoane din echipa de organizare”, spune, pentru Cluj24, plină de amărăciune, fiica lui Dumitru Fărcaş, Andreea.
Generaţii de mărţişorişti dezamăgite
Evenimentul aniversar a fost organizat de Casa de Cultură a Studenţilor, împreună cu „Asociaţia Ansamblul Folcloric Mărțișorul”. Şi acolo au participat vechi membri ai ansamblului, trişti şi ei.
„La această aniversare m-am întâlnit cu generaţii vechi de mărţişoreni, care au fost alături de tata şi pentru care tata a însemnat enorm. Şi erau aşa de răniţi şi de dezamagiţi de felul în care acest moment a fost făcut şi de faptul ca au fost incluşi în spectacol solişti care nu au nicio legătură cu „Marţişorul” şi li s-a alocat timp cu carul”, a mai spus Andreea.
Dumitru Fărcaş: De nicăieri n-am simţit acel fierbinte ca de la „Mărţişorul”
Odinioară, povestindu-şi parte din viaţă, Dumitru Fărcaş s-a referit şi la ansamblul său de suflet, Mărţişorul”.
„De mic am fost crescut într-un spirit de iubire de Ardeal şi de Ţară. N-am dăruit nimic publicului, dacă nu m-am dăruit pe mine. Sunt un om care dăruieşte sufletului…
Am cântat cu multe ansambluri de prestigiu din ţară şi mi-am făcut datoria de artist, dar nici de la unul n-am simţit lângă mine acel fierbinte, care să-mi întregească starea de suflet, de spirit, ca să dau mai mult, asa cum se întâmplă la „Marţişorul”.
Când «pruncii mei» sunt lângă mine, îmi dau o forţă de trăire incomensurabilă. Mă mir întotdeauna cum pot să fiu atât de tânar ca şi ei. Această tinereţe îmi este insuflată în fiinţă, în trăire de dragostea ce le-o port şi de daruirea lor faţă de mine”, spunea Dumitru Fărcaş.
Dumitru Fărcaş, scurt CV
Dumitru Fărcaş (12 mai 1938, Groşi, Maramureş, 7 august 2018, Cluj-Napoca), taragotist de muzică populară. Făcea parte dintr-o familie cu tradiție muzicală. Bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier.
Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.
Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.
Premii obţinute
1962 – Premiul I și titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Helsinki.
1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris.
1991 – Laureat al Premiului Ethnos.
1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington.
1999 – Premiul I la Festivalul Internațional de la Bruxelles.
2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică și Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta.
Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reţişa şi Baia Mare. A fost președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.
Președintele Ion Iliescu i-a conferit, pe 29 noiembrie 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit pe 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
În martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Rezultate parțiale ale alegerilor parlamentare. PSD conduce clasamentul electoral, urmat de AUR și PNL
După centralizarea a peste 87% din secțiile de votare, PSD își menține poziția de lider în preferințele alegătorilor, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. În urma sa, AUR își consolidează locul doi, urmată de PNL și USR.
Situația la Senat arată că PSD râmâne partidul cu cele mai multe voturi, urmat de AUR, PNL și USR. De asemenea, PSD este în continuare pe primul loc la Camera Deputaților, urmat de AUR, PNL și USR.
După centralizarea datelor din peste 87% dintre secții de votare, clasamentul arată în felul următor:
Rezultate parțiale la nivel național – Camera Deputaților
- Partidul Social Democrat – 23,47%
- Alianța pentru Unirea Românilor – 17,51%
- Partidul Național Liberal – 14,02%
- Uniunea Salvați România – 10,98%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,15%
- Partidul S.O.S. România – 6,79%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,88%
Rezultate parțiale la nivel național – Senat
- Partidul Social Democrat – 23,94%
- Alianța pentru Unirea Românilor – 17,89%
- Partidul Național Liberal – 14,59%
- Uniunea Salvați România – 11,01%
- Partidul S.O.S. România – 7,22%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,21 %
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,78%
La nivelul județului Cluj, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cei mai mulți alegători au votat cu Partidul Național Liberal, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor, după procesarea a peste 75% din procesele verbale.
După procesarea a 75,52% din procesele verbale pentru Senat și a 75,82% din cele pentru Senat, în județul Cluj rămâne fruntaș PNL, urmat de AUR și de PSD.
Rezultate parțiale județul Cluj – Senat
- Partidul Național Liberal – 20,49%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 16,22%
- Partidul Social Democrat – 14,30%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 13,65%
- Uniunea Salvați România – 12,92%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,86%
Rezultate parțiale județul Cluj – Camera Deputaților
- Partidul Național Liberal – 19,11%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 16,31%
- Partidul Social Democrat – 14,66%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 13,46%
- Uniunea Salvați România -12,75%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,46%
Candidatul independent Sabin Sărmaș are, până acum, 2,54% din voturile pentru Camera Deputaților.
Procesele verbale din localitățile din zona metropolitană a Cluj și din municipiul Cluj-Napoca rămân în continuare sub nivelul de procesare a celorlalte procese verbale, până la această oră, față de localitățile din mediul urban mic și din mediul rural.
EVENIMENT
Alegeri parlamentare 2024. Rezultate PARȚIALE la nivel național după numărarea a 44% din voturi
Duminică, 1 decembrie, s-au desfășurat în România alegeri parlamentare. Prezența la vot la nivel național a fost de 52,49%, adică peste 10 milioane de alegători.
În urma procesării a 44% din voturi, rezultatele la nive național sunt următoarele:
Alegeri parlamentare 2024. Rezultate PARȚIALE la nivel național după numărarea a 44% din voturi
Senat
Partidul Social Democrat 24,1%
Alianța pentru Unirea Românilor 17,85%
Partidul Național Liberal 13,89%
Uniunea Democrată Maghiară din România 10,96%
Uniunea Salvați România 9,16%
Partidul S.O.S. România 7,11%
Partidul Oamenilor Tineri 5,4%
Camera Deputaților
Partidul Social Democrat 23,58 %
Alianța pentru Unirea Românilor 17,45 %
Partidul Național Liberal 13,58 %
Uniunea Democrată Maghiară din România 9,78 %
Uniunea Salvați România 9,46 %
Partidul S.O.S. România 6,71 %
Partidul Oamenilor Tineri 5,70 %
EVENIMENT
Alegeri parlamentare 2024. REZULTATE PARȚIALE pe județul Cluj, după numărarea a peste 40% din secții
Rezultatele parțiale după numărarea voturilor din peste 40% din secțiile din județul Cluj arată că Partidul Național Liberal conduce clasamentul atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. PNL e urmat de AUR și de UDMR, la nivelul județului Cluj.
După numărarea voturilor din 41,10% de secții la Camera Deputaților și 40,65% de secții la Senat, clasamentul pe județul Cluj le arată în fruntea clasamentului pe PNL, AUR și UDMR.
Rezultate parțiale în județul Cluj – Senat
- Partidul Național Liberal – 19,87%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 18,20%
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 17,77%
- Partidul Social Democrat – 15,96%
- Uniunea Salvați România – 7,72 %
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,85 %
- Partidul S.O.S. România -5,51 %
Rezultate parțiale în județul Cluj – Camera Deputaților
- Partidul Național Liberal – 18,78%
- Alianța Pentru Unirea Românilor – 18,36%
- Uniunea Democrată Maghiară Din România – 17,57%
- Partidul Social Democrat – 16,44%
- Uniunea Salvați România – 7,62%
- Partidul Oamenilor Tineri – 5,52%
- Partidul S.O.S. România – 5,29%
Candidatul independent Sabin Sărmaș are, până acum, doar 1,41% din voturile exprimate pentru Camera Deputaților, în județul Cluj.
Menționăm că majoritatea secțiilor a căror voturi au fost procesate până în prezent sunt cele din mediul rural, cu un număr mai mic de alegători. Printre localitățile cu 100% din voturi numărate se numără Sânmărtin, Fizeșu Gherlii, Sic, Buza, Geaca sau Pălatca.
În municipiul Cluj-Napoca, voturile din doar 7 din cele 148 de secții de vot au fost procesate.
Cristi
noiembrie 23, 2022 la 1:30 am
Acest minunat ansamblu a devenit un ansamblu de bisnitari, condus de persoane profund corupte, care isi duc toate neamurile in turnee internationale platite din banii nostri, ai tuturor! In acest grup de bisnitari sunt persoane care danseaza acolo sau canta acolo de peste 30 de ani si nu mai sunt demult studenti; vrem sa stim cata vreme vor fi tolerati la un ansamblu studentesc, creat de maestrul Farcas, in mod exclusiv, pentru studenti, nu pentru persoane trecute de 40, 50 de ani.