ACTUALITATE
Dosarul penal al premierului Florin Cîţu din instanţa din SUA. Cum s-a petrecut totul
Autoritățile judiciare americane au pus la dispoziție întregul dosar al prim-ministrului României, Florin Cîțu, care în decembrie 2000 a fost prins conducând sub influența alcoolului.
Ce s-a întâmplat pe 3 decembrie 2000. Duminică, la ora 2.08 noaptea: Maşina Ford Probe roşie mergea de pe-o parte pe alta a drumului, inculpatul Folorin Vasile Cîţu mirosea a băuturi alcoolice. Acesta avea BAC (Blood Alcohol Content) de 0,161, limita legală fiind de 0,08, arată Mediafax.
În plângerea şi declaraţia pe propria răspundere, întocmită chiar pe 3 decembrie 2000, autorităţile americane notează că în acea zi, la ora 2.08 noaptea, Florin Vasile Cîţu a fost prins pe Lincoln Way de pe Podul Squaw Creek, oraşul Ames, din Comitatul Story, conducând o maşină sub influenţa băuturilor alcoolice în timp ce avea o alcoolemie peste 0,100 (Blood Alcohol Content peste 0,100).
Acuzat oficial de „conducere sub influență”
Florin Vasile Cîţu este acuzat oficial de infracţiunea de „conducere sub influenţă” (OWI) 1st (Serious Misdemeanor)/Delict grav, prin încălcarea Secţiunii 312J.2 litera 1a şi 1b din Codul Penal al Iowa din 1999. Litera 1a se referă la conducere sub influenţa unei băuturi alcoolice sau a unui alt drog sau a unei combinaţii de astfel de substanţe, iar litera 1b se referă la prezenţa unei concentraţii de alcool de 0,08 sau mai mari.
În document, autorităţile din Iowa descriu ce au constatat la faţa locului:
„L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roşu cu placa Iowa 675CMG în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară. Pe măsură ce maşina Probe călătorea spre est, el se deplasa în mod vizibil de pe-o parte pe alta a rutei de călătorie.
Maşina Probe nu a menţinut o viteză constantă (fluctua între 32 şi 56 km/h). Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice şi a recunoscut că a băut. Inculpatul avea o ochii injectaţi şi umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0,100. Inculpatul a făcut testul Datamaster şi acesta a înregistrat un BAC de 0,161”.
Limita legală a Blood Alcohol Content potrivit Codului Penal din Iowa este de 0,08.
Florin Cîţu este luat tot pe 3 decembrie 2003 în custodia autorităţile americane. Se stabileşte o cauţiune de 1.950 de dolari.
Pe 3 decembrie, Florin Cîţu este informat în legăturile cu drepturile sale şi primeşte o copie a plângerii la adresa lui. Tot pe 3 decembrie 2000, Florin Cîţu este luat în custodia autorităţilor americane şi este plasat sub supraveghere în cadrul Departamentului Serviciului Corecţional pentru Programul de Eliberare Preliminară.
În documentele se arată că autorităţile americane stabilesc o cauţiune de 1.950 de dolari care urma să fie plătită, având în vedere că Florin Cîţu nu avea nici cash, nici garanţii.
De asemenea, potrivit documentului, Cîţu avea dreptul să ceară revizuirea cauţiunii în termen de 24 de ore. O audiere preliminară a lui Florin Cîţu se stabileşte pe 18 decembrie 2000.
A încălcat Codul Penal din Iowa
14 decembrie 2000: Procurorul american formulează oficial acuzaţiile la adresa lui Florin Cîţu: a încălcat Codul Penal din Iowa prin conducerea sub influenţă şi cu o concentraţie de 0,10 sau mai mare
Timothy C. Meals, procurorul din Story County, Iowa, în numele autorităţii statului Iowa îl acuză oficial pe Florin Vasile Câţu de infracţiunea de conducere sub influenţă ( OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, folosind formularea legală:
„ Pe 3 decembrie 2000, în Story County, Statul Iowa, cu violarea Secţiunii 321J.2 a Codului Penal din 1999, din Iowa, a sărvârşit: a condus un autovehicul în statul Iowa în timp se afla sub influenţa unei băuturi alcoolice, narcotice, hipnotice sau de altă natură, sau o combinaţie de astfel de substanţe sau în timp ce avea o concentraţie de alcool de 0,10 sau mai mare”.
Procurorul Timothy C. Meals susţine în document că în acest caz are suficiente dovezi prin care să se ajungă la o condamnare. Procurorul arată că o cauţiune fusese deja stabilită în acest sens.
A plecat în România de sărbători
27-28 decembrie 2000: După ce a fost trimis în judecată în faţa Tribunalului Districtual din Comitatul Story, Florin Cîţu nu se mai prezintă în faţa judecătorului. Plecase în România pentru sărbătorile de Crăciun
Pe 27 decembrie 2000, la ora 13.00, Florin Cîţu, trimis deja în judecată de autorităţile americane pentru infracţiunea de conducere sub influenţă ( OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, trebuia să apară în faţa Tribunalului Distructual din Comitatul Story din Iowa, dar nu vine.
Florin Cîţu îşi trimite doar avocatul, pe Gerald Moothart, care depune o cerere pentru o nouă audiere clientului său în faţa instanţei americane, având în vedere că acesta nu se mai afla în SUA.
„Inculpatul este absolvent al Iowa State University şi s-a întors în ţara natală, România, pentru sărbătorile de Crăciun. Inculpatul este programat să se întoarcă în SUA în jurul datei de 2 ianuarie 2001”.
Ca atare, Cîţu semnează cererea prin care solicită judecătorului ca să fie audiat pe 8 ianuarie 2001.
A doua zi, pe 28 decembrie 2001, judecătorul Steven P. Van Marel este de acord cu cererea inculpatului Florin Cîţu.
Florin Cîțu pledează nevinovat
6 – 8 ianuarie 2001: Revenit în SUA, inculpatul Florin Cîţu pledează ca nevinovat şi decide să se ia la trântă cu autorităţile americane: într-o solicitare amplă cere tot probatoriul, probe audio şi video, inclusiv date despre amprentare. Judecătorul Hronek îi pune în vedere: dacă nu apare la pretrail va fi emis un mandat de arestare
Pe 6 ianuarie 2001, Florin Cîţu ( 28 de ani la acea dată), reprezentat de firma de avocatură Moothart & Owen, absolvent de universitate şi candidat pentru doctorat decide să pledeze nevinovat în faţa instanţei americane, în legătură cu acuzaţiile aduse (OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, violarea secţiuni 321J.2 din Codul Penal al Iowa (1999), Serious Misdemenor) şi cere un proces rapid.
Pe 8 ianuarie 2001, acelaşi inculpat Florin Cîţu, reprezentat de avocatul Gerald Moothart, cere în faţa instanţei ca procurorii să-i pună la dispoziţie toate probele din dosar.
Este vorba de declaraţiile sale scrise sau audio, ale martorilor, copiile cazierului său, the driving record, toate bunurile reţinute de procurori la percheziţie, orice informaţie deţinută care l-ar putea disculpa, examinările sale, testele făcute, toată documentaţia prin care s-a stabilit alcoolemia, raportul ofiţerilor de la faţa locului, numele informatorilor folosiţi în ancheta împotriva lui, înregistrări audio, video de tot felul, inclusiv date despre amprentarea sa.
Tot pe 8 ianuarie 2001, judecătorul Thomas R.Hronek stabileşte că Florin Cîţu urmează să apară în faţa Tribunaului Districtual din Story County Nevada, a doua zi, la 9 dimineaţa, dar în acelaşi timp acesta stabileşte şi un „pretrail conference” pentru 17 februarie 2001, la ora 3.15 după-amiaza, având în vedere că inculpatul Cîţu trebuie să îşi reafirme nevinovăţia sau vinovăţia.
Dacă inculpatul nu se prezintă la „pretrail”, va fi emis un mandat de arestare, se arată în documentul semnat de judecătorul Thomas R.Hronek.
Program de reabilitare
18-24 ianuarie 2001: Centrul comunitar din Des Moines confirmă că Florin Cîţu a urmat deja programul Drinking Drivers Program, împotriva alcoolului la volan.
În dosarul aflat la instanţă, apare o scrisoare a Centrului comunitar din Des Moines, prin care acesta certifică faptul că Florin Vasile Cîţu a terminat, pe 18 ianuarie 2001, cu succes, programul de 12 ore împotriva alcoolului la volan „Drinking Drivers Program”.
Cooordonatorul programului de educaţie împotriva băutului la volan, Lois Keister, transmite instanţei americane că un raport de finalizare a cursului va fi trimis şi studentului luna următoare.
Pe 24 ianuarie 2001, şi Florin Cîţu, prin avocatul său, Gerlad Moothart, informează instanţa că a finalizat cu succes Programul împotriva alcoolului la volan, aşa cum arăta şi scrisoarea de la Centrul comunitar pe care o şi ataşează informării lui către instanţă.
Acord de recunoaștere a vinovăției
23 februarie 2001: Florin Cîţu se răzgândeşte şi informează instanţa că face un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Este de acord inclusiv cu instalarea în maşină a unui dispozitiv anti – alcool, cu muncă neplătită în folosul comunităţii, cu trimiterea sa la un centru de corecţie comunitar, cu cursuri împotriva alcoolului la volan, cu evaluare pe propria cheltuială şi introducerea sa într-un program pentru „abuz de substanţe” în vederea educării
Pe 23 februarie 2001, Florin Cîţu depune la instanţa americană, tot prin avocatul său, Gerald Moothart, o aşa numită „moţiune de arestare hotărârii”.
Adică cere instanţei ca să nu fie pronunţată nicio hotârâre cu privire la cazul său. Şi asta pentru că în aceeaşi zi, Florin Cîţu depune în faţa instanţei acordul de recunoaştere a vinovăţiei sale.
Florin Cîţu scrie instanţei faptul că înţelege că pedeapsa maximă pentru infracţiunea comisă este de 1.000 dolari sau încarcerare sau amândouă, dar arată că dacă şi-ar instala în maşină un dispozitiv de pornire a maşinii doar după testarea alcoolemiei în aerul respirat şi ar face dovada acestei instalări în faţa instanţei, poate ar scăpa doar cu o amendă de 500 de dolari.
Florin Cîţu mai susţine în document că instanţa poate să-i ceară să facă muncă neplătită în folosul comunităţii şi că există o pedeapsă minimă de închisoare cu executare sau trimiterea sa la un centru de corecţie comunitar pentru 48 de ore, cu excepţia cazului în care este eligibil la o pedeapsă amânată, cu suspendare sau sub probaţiune.
Cîţu scrie instanţei că înţelege că judecătorul îl poate trimite la un curs împotriva alcoolului la volan, că acesta poate să-i impună să-şi facă o evaluare a „abuzului de substanţe”, să urmeze recomandările date şi poate chiar să-l bage într-un program de prevenire a „abuzului de substanţe” în vederea educării.
De asemenea, Cîţu susţine că înţelege că trebuie să finalizeze o evaluare a „abuzului de substanţe”, pe cheltuiala sa, înainte de a se da decizia instanţei.
Mai mult, acesta scrie că în cazul în care Departamentul de Transporturi nu i-a retras încă permisul de conducere, înţelege foarte bine că permisul său va fi revocat cel puţin 6 luni.
Amendă și suprataxă
23 februarie 2001: „Pledez vinovat şi înţeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”. Florin Cîţu acceptă amenda, acceptă încarcerarea 48 de ore, o taxă pentru Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri şi un program de evaluare împotriva abuzului de substanţe. Evaluarea abuzului, trimisă la instaţă într-un plic „confidenţial”.
„Pledând vinovat, înţeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”, scrie Florin Cîţu în acordul de recunoaştere în care susţine că ştie că nu va exista niciun fel de pedeapsă amânată.
Ca atare, Florin Cîţu în acordul de recunoaştere a vinovăţiei spune că se face vinovat de infracţiunea de conducere sub influenţă şi este de acord cu următoarele recomandări făcute de statul Iowa: să plătească o amendă de 1.000 de dolari plus o suprataxă legală de 30%, încarcerarea sa pentru 48 de ore care să fie scăzută din timpul pe care deja îl petrecuse în închisoare, plata unei taxe de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri), Evaluarea Abuzului de Substanţe, va plăti toate cheltuielile judiciare.
Florin Cîţu recunoaşte în documentul semnat şi prezentat instanţei americane că, pe 3 decembrie 2000, pe teritoriul statului Iowa, a săvârşit infracţiunea de „conducere sub influenţa alcoolului sau a drogurilor sau a unei combinaţii” şi a avut o concentraţie de alcool de peste 0,100 sau chiar mai mare.
„Din moment ce am încălcat Secţiunea 321J.2, din Codul Penal din Iowa, înţeleg că nu pot fi condamnat până când nu finalizez evaluarea abuzului de substanţe şi până nu când trimit rezultatele către instanţă. Am terminat evaluarea pe abuzuri de substanţe.
Am citit evaluarea şi recomandările care o conţin. Am trimis deja rezultatele evaluării pe abuzul de substanţe către tribunal într-un plic pe care scrie Confidenţial. Cer instanţei să accepte această recunoaştere a vinovăţiei”, scrie şi semnează inculpatul Florin Cîţu pe 23 februarie 2001.
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei este însoţit şi de un memorandum de recunoaştere făcut cu procurorul Timothy Meals, act transmis instanţei americane pe 26 februarie 2001.
2 zile de închisoare, amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari
26 februarie 2001. Judecătorul pronunţă decizia de condamnare a lui Florin Cîţu: 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, îi scade perioada reţinerii iniţiale, îi dă peste 1300 de dolari amendă şi îi cere să contacteze şeriful pentru executarea pedepsei şi să plătească masa şi camera din penitenciar dacă este nevoie
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de Florin Cîţu şi înţelegerea sa cu procurorul Timothy Meals ajung în instanţa americană pe 26 februarie 2001, când la ora 9 dimineaţa era stabilită şi pronunţarea sentinţei.
Judecătorul Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek, spune în document că acceptă acordul şi stabileşte următoarele în decizia de condamnare:
„Inculpatul este condamnat pentru conducere sub influenţă pentru că a încălcat Secţiunea 321J.2 a Codului Penal din Iowa. Inculpatul este condamnat să execute 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, să i se scadă din perioada pe care a executat-o, dacă a executat, aşa cum arată evidenţa din Story County.
Inculpatul trebuie să plătească o amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri) şi costurile judiciare
Inculpatului i se acordă termen până pe data de 27 iulie 2001 să plătească amenda, taxele suplimentare şi cheltuielile judiciare.
Inculpatul trebuie să contacteze Biroul Şerifului din Story County până pe 4 aprilie 2001 ca să facă toate aranjamentele necesare pentru executarea pedepsei cu închisoarea care va trebui să fie dusă la îndeplinire, consecutiv, până pe 4 mai 2001.
Inculpatul este informat că asta poate să însemne că trebuie să plătească camera şi masa legate de încarcerare (Secţiunea 356.7 din Codul Penal din Iowa).
Inculpatul este informat că instanţa poate să revendice încă o amendă de 500 de dolari atunci când inculpatul prezintă instanţei, la sfârşitul perioadei minime de neeligibilitate, o licenţă temporară restricţionată eliberată în baza Codului din Iowa Secţiunea 321J.20.
Instanţa constată că inculpatul a asigurat o evaluare a abuzului de substanţe şi a participat la orice tratament recomandat.
De asemenea, inculpatul a participat şi a finalizat cu succes o şcoală pentru Drinking Drivers, facilitată de un colegiu comunitar din zonă.
Inculpatul a fost informat cu privire la dreptul său de a formula apel. Taxa pentru formularea apelului se stabileşte în cuantum de 2500 de dolari” este decizia judecătorului Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek.
Documentele puse la dispoziţie de autorităţile judiciare americane nu arată că Florin Cîţu a formulat apel la condamnarea primită.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
FOTO. Cursuri de robotică la Cluj-Napoca pentru copii de la 7 ani. Cererile sunt foarte multe, este listă de așteptare
În era tehnologiei, educația copiilor se extinde dincolo de sălile tradiționale de clasă. Un exemplu este Smart RobotX Cluj-Napoca, un hub dedicat învățării practice prin intermediul roboticii și programării. Dedicat copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, hub-ul oferă cursuri de robotică și o gamă largă de experiențe complexe iSTEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică), gândite pentru a dezvolta abilități esențiale în domeniul IT.
Lansat cu scopul de a pune bazele educației tehnice încă la vârste fragede, Smart RobotX a devenit oportunitatea clujenilor interesați de robotică și programare. Andrei Stan, co-fondatorul hub-ului, subliniază că cererea pentru astfel de cursuri este în continuă creștere:
„Și în acest an școlar, cererea este foarte mare. Ne confruntăm, momentan, cu situația în care avem cereri foarte multe și va fi nevoie să ne dezvoltăm business-ul, în contextul în care numărul de locuri alocate momentan a fost rezervat în proporție de 85% deja din iunie, de la finalul anului școlar trecut, pentru anul acesta.
Este vorba de cursanți care au fost alături de noi și în anii anteriori. În acest context, toamna aceasta am mai putut crea doar două grupe de curs noi, am putut prelua doar 15 copii noi. Am ajuns ca, în acest context, să avem copii pe o listă de așteptare.
Tocmai de aceea, în primăvară avem în vedere deschiderea unei noi săli, cu o investiție de aproximativ 80.000 de euro și această nouă locație va fi într-o altă zonă a Clujului față de cea în care ne află acum (momentan suntem pe Calea Turzii), cel mai probabil va fi vorba despre cartierul Grigorescu, încât să fie o zonă accesibilă și pentru copiii din Florești și nu numai”.
Copiii învață aici să proiecteze propriile mecanisme, să le imprime la imprimantele 3D, apoi să le construiască și, ulterior, să le programeze. La roboții creați se atașeaza motoare, senzori astfel încât mecanismul sa funcționeze corepunzător.
300 de copii au trecut pe la cursuri
Experiențele oferite de Smart RobotX sunt structurate astfel încât să combine toate aspectele roboticii. Răzvan Crețu, profesor de robotică în cadrul hub-ului, explică impactul acestor cursuri asupra copiilor: „Sunt profesor în cadrul Smart RobotX de aproape 3 ani de zile. În această perioadă, am lucrat cu peste 300 de copii.
Eu sunt de profesie inginer, dar partea această de robotică mi-a plăcut de când eram mic, pe atunci neexistând cursuri de robotică sau de programare.
Tocmai de aceea, acum îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, pentru că văd pe ei cum se dezvoltă de la o oră la alta, văd pe ei cum țin minte efectiv tot ce îi învăț, își dezvoltă foarte bine abilitățile practice și tehnice, în sensul că la noi, vin și învață și cum să potrivească bine un șurub, învață despre cum funcționează un motor, învață despre senzori, despre lumini, învață despre toate componentele folosite în realizarea unui robot”.
Muncă în echipă
Astfel, în schimbul unor sume de bani, mulți părinți aleg să își înscrie copiii la astfel de activități, fiind atât un loc unde de dezvoltare intelectuală, cât și personală.
„Pe lângă aceste abilități tehnice, copiii își dezvoltă și soft skill-uri precum munca în echipă. De obicei, cu grupele mai mari, lucrăm la proiecte mai complexe, care nu se pot face individual și atunci lucrăm în echipă.
Acest lucru îi ajută pe copii foarte mult să se cunoască între ei și îi ajută mai ales să se încadreze cu realizarea proiectului într-un deadline, pentru că noi lucrăm cu ei în cursuri de câte o oră și jumătate și trebuie să învețe să își termine proiectele în limita de timp impusă.”, adaugă Răzvan Crețu.
Orientare în carieră
Recent, Smart RobotX a avut ocazia să participe la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, unde au fost organizate ateliere de robotică pentru copii. Standul a fost plin de energie, iar cei mici s-au bucurat de oportunitatea de a construi și programa roboți. Entuziasmul și curiozitatea copiilor pentru robotică au fost evidente, demonstrând un interes crescut pentru tehnologie și educație.
”Cursurile de la Smart RobotX nu sunt doar o activitate educativă, ci și o oportunitate de orientare în carieră. Copiii descoperă pe parcursul atelierelor dacă sunt pasionați de domenii precum mecanica, programarea, fizica aplicată sau proiectarea. Dacă descoperă că au înclinații pentru acest tip de activitate, vor putea să-și continue studiile și să se pregătească pentru cariere în domenii tehnice.
Hub-ul Smart RobotX Cluj-Napoca este mai mult decât un centru educațional, este un loc unde copiii pot explora tehnologii moderne într-un mediu distractiv și educativ. Punând accent pe dezvoltarea abilităților tehnice și a celor sociale, Smart RobotX pregătește noua generație pentru joburile viitorului, într-un oraș care devine tot mai important pe harta inovației din România”, arată reprezentanții Smart RobotX.
Prețul unui curs este de 90 lei, (90 de minute)/ o dată pe săptămână. Se plătește sub formă de abonament lunar, în funcție de numărul de săptămâni din luna respectivă (360 lei – 4 săptămâni sau 450 lei – 5 săptămâni), iar plata se face până cel târziu în data de 10 a lunii în curs, pe baza facturii emise.
Daria Leontina Mustea
EVENIMENT
VIDEO. Haos la Negreni. Coadă kilometrică a mașinilor spre Cluj. Așteaptă să iasă cele din parcarea târgului
Târgul anual de la Negreni s-a terminat dar brambureala abia a început. Mașinile care pleacă de la târg au prioritate. Poliția a blocat traficul dinspre Oradea spre Cluj pentru ca acestea să poată pleca. Sensul de mers spre Oradea este liber.
Mai mulți clujeni au fost prinși în ambuteiaj într-un microbuz venind de la aeroportul din Budapesta. Aceștia trebuiau să ajungă la Cluj-Napoca la 15,30. Oamenii stau în coloană de mai bine de 4 ore, lucru care le-a stârnit nemulțumirea.
VIDEO. Haos la Negreni. Coadă kilometrică a mașinilor spre Cluj. Așteaptă să iasă cele din parcarea târgului
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. „După 20 de ani” cu Emil Boc. Edilul a CĂSĂTORIT o domnișoară pe care a întâlnit-o în PRIMUL său mandat de primar
Surpriză pentru Emil Boc, sâmbătă, când a oficiat căsătoria unei domnișoare pe care a întâlnit-o pe stradă acum 20 de ani, în primul său mandat.
„După 20 de ani! – Moment inedit și emoționant la oficierea căsătoriilor de sâmbătă.
Am avut plăcerea să oficiez căsătoria unei domnișoare pe care am întâlnit-o pe stradă, împreună cu mama ei, acum 20 de ani, în prima zi a mandatului meu primar, în iunie 2004!
VIDEO. „După 20 de ani” cu Emil Boc. Edilul a CĂSĂTORIT o domnișoară pe care a întâlnit-o în PRIMUL său mandat de primar
Domnișoara tocmai aflase în acea zi ca a promovat examenul de intrare în clasa a V-a la Racoviță. Îmi amintesc ca m-a impresionat spontaneitatea ei și mesajul transmis: “să îi facem pe oameni să nu mai arunce gunoaie pe stradă.“!
După 20 de ani ne-am revăzut cu bucurie și lacrimi în ochi!
Casă de piatră, familie minunată”, a scris primarul pe Facebook.
EVENIMENT
Dosar penal pentru vătămare corporală deschis de Poliția Cluj în cazul celor 2 fete arse în urma unui experiment științific
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal pentru vătămare din culpă și fac cercetări în cazul celor două fete, de 7, respectiv 11 ani, care s-au ales, sâmbătă, cu arsuri după ce au participat la un experiment științific la Iulius Parc.
Potrivit unor surse judiciare, cercetarea va viza împrejurările în care a avut loc incidentul, soldat cu internarea în spital a celor două minore, ce fel de substanțe inflamabile s-au folosit, dacă experimentul a fost realizat sub supravegherea unui adult.
Din primele informații, se pare că, în cadrul experimentului științific realizat în aer liber, s-a aprins întâi părul fetelor, care s-au ales apoi cu arsuri pe față, piept și mâini.