Connect with us

ACTUALITATE

Dosarul penal al premierului Florin Cîţu din instanţa din SUA. Cum s-a petrecut totul

Publicat


Autoritățile judiciare americane au pus la dispoziție întregul dosar al prim-ministrului României, Florin Cîțu, care în decembrie 2000 a fost prins conducând sub influența alcoolului.

Ce s-a întâmplat pe 3 decembrie 2000. Duminică, la ora 2.08 noaptea: Maşina Ford Probe roşie mergea de pe-o parte pe alta a drumului, inculpatul Folorin Vasile Cîţu mirosea a băuturi alcoolice. Acesta avea BAC (Blood Alcohol Content) de 0,161, limita legală fiind de 0,08, arată Mediafax.

În plângerea şi declaraţia pe propria răspundere, întocmită chiar pe 3 decembrie 2000, autorităţile americane notează că în acea zi, la ora 2.08 noaptea, Florin Vasile Cîţu a fost prins pe Lincoln Way de pe Podul Squaw Creek, oraşul Ames, din Comitatul Story, conducând o maşină sub influenţa băuturilor alcoolice în timp ce avea o alcoolemie peste 0,100 (Blood Alcohol Content peste 0,100).

Acuzat oficial de „conducere sub influență”

Florin Vasile Cîţu este acuzat oficial de infracţiunea de „conducere sub influenţă” (OWI) 1st (Serious Misdemeanor)/Delict grav, prin încălcarea Secţiunii 312J.2 litera 1a şi 1b din Codul Penal al Iowa din 1999. Litera 1a se referă la conducere sub influenţa unei băuturi alcoolice sau a unui alt drog sau a unei combinaţii de astfel de substanţe, iar litera 1b se referă la prezenţa unei concentraţii de alcool de 0,08 sau mai mari.

În document, autorităţile din Iowa descriu ce au constatat la faţa locului:

„L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roşu cu placa Iowa 675CMG în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară. Pe măsură ce maşina Probe călătorea spre est, el se deplasa în mod vizibil de pe-o parte pe alta a rutei de călătorie.

Maşina Probe nu a menţinut o viteză constantă (fluctua între 32 şi 56 km/h). Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice şi a recunoscut că a băut. Inculpatul avea o ochii injectaţi şi umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0,100. Inculpatul a făcut testul Datamaster şi acesta a înregistrat un BAC de 0,161”.

Limita legală a Blood Alcohol Content potrivit Codului Penal din Iowa este de 0,08.

Florin Cîţu este luat tot pe 3 decembrie 2003 în custodia autorităţile americane. Se stabileşte o cauţiune de 1.950 de dolari.

Pe 3 decembrie, Florin Cîţu este informat în legăturile cu drepturile sale şi primeşte o copie a plângerii la adresa lui. Tot pe 3 decembrie 2000, Florin Cîţu este luat în custodia autorităţilor americane şi este plasat sub supraveghere în cadrul Departamentului Serviciului Corecţional pentru Programul de Eliberare Preliminară.

În documentele se arată că autorităţile americane stabilesc o cauţiune de 1.950 de dolari care urma să fie plătită, având în vedere că Florin Cîţu nu avea nici cash, nici garanţii.

De asemenea, potrivit documentului, Cîţu avea dreptul să ceară revizuirea cauţiunii în termen de 24 de ore. O audiere preliminară a lui Florin Cîţu se stabileşte pe 18 decembrie 2000.

A încălcat Codul Penal din Iowa

14 decembrie 2000: Procurorul american formulează oficial acuzaţiile la adresa lui Florin Cîţu: a încălcat Codul Penal din Iowa prin conducerea sub influenţă şi cu o concentraţie de 0,10 sau mai mare

Timothy C. Meals, procurorul din Story County, Iowa, în numele autorităţii statului Iowa îl acuză oficial pe Florin Vasile Câţu de infracţiunea de conducere sub influenţă ( OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, folosind formularea legală:

„ Pe 3 decembrie 2000, în Story County, Statul Iowa, cu violarea Secţiunii 321J.2 a Codului Penal din 1999, din Iowa, a sărvârşit: a condus un autovehicul în statul Iowa în timp se afla sub influenţa unei băuturi alcoolice, narcotice, hipnotice sau de altă natură, sau o combinaţie de astfel de substanţe sau în timp ce avea o concentraţie de alcool de 0,10 sau mai mare”.

Procurorul Timothy C. Meals susţine în document că în acest caz are suficiente dovezi prin care să se ajungă la o condamnare. Procurorul arată că o cauţiune fusese deja stabilită în acest sens.

A plecat în România de sărbători

27-28 decembrie 2000: După ce a fost trimis în judecată în faţa Tribunalului Districtual din Comitatul Story, Florin Cîţu nu se mai prezintă în faţa judecătorului. Plecase în România pentru sărbătorile de Crăciun

Pe 27 decembrie 2000, la ora 13.00, Florin Cîţu, trimis deja în judecată de autorităţile americane pentru infracţiunea de conducere sub influenţă ( OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, trebuia să apară în faţa Tribunalului Distructual din Comitatul Story din Iowa, dar nu vine.

Florin Cîţu îşi trimite doar avocatul, pe Gerald Moothart, care depune o cerere pentru o nouă audiere clientului său în faţa instanţei americane, având în vedere că acesta nu se mai afla în SUA.

„Inculpatul este absolvent al Iowa State University şi s-a întors în ţara natală, România, pentru sărbătorile de Crăciun. Inculpatul este programat să se întoarcă în SUA în jurul datei de 2 ianuarie 2001”.

Ca atare, Cîţu semnează cererea prin care solicită judecătorului ca să fie audiat pe 8 ianuarie 2001.

A doua zi, pe 28 decembrie 2001, judecătorul Steven P. Van Marel este de acord cu cererea inculpatului Florin Cîţu.

Florin Cîțu pledează nevinovat

6 – 8 ianuarie 2001: Revenit în SUA, inculpatul Florin Cîţu pledează ca nevinovat şi decide să se ia la trântă cu autorităţile americane: într-o solicitare amplă cere tot probatoriul, probe audio şi video, inclusiv date despre amprentare. Judecătorul Hronek îi pune în vedere: dacă nu apare la pretrail va fi emis un mandat de arestare

Pe 6 ianuarie 2001, Florin Cîţu ( 28 de ani la acea dată), reprezentat de firma de avocatură Moothart & Owen, absolvent de universitate şi candidat pentru doctorat decide să pledeze nevinovat în faţa instanţei americane, în legătură cu acuzaţiile aduse (OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, violarea secţiuni 321J.2 din Codul Penal al Iowa (1999), Serious Misdemenor) şi cere un proces rapid.

Pe 8 ianuarie 2001, acelaşi inculpat Florin Cîţu, reprezentat de avocatul Gerald Moothart, cere în faţa instanţei ca procurorii să-i pună la dispoziţie toate probele din dosar.

Este vorba de declaraţiile sale scrise sau audio, ale martorilor, copiile cazierului său, the driving record, toate bunurile reţinute de procurori la percheziţie, orice informaţie deţinută care l-ar putea disculpa, examinările sale, testele făcute, toată documentaţia prin care s-a stabilit alcoolemia, raportul ofiţerilor de la faţa locului, numele informatorilor folosiţi în ancheta împotriva lui, înregistrări audio, video de tot felul, inclusiv date despre amprentarea sa.

Tot pe 8 ianuarie 2001, judecătorul Thomas R.Hronek stabileşte că Florin Cîţu urmează să apară în faţa Tribunaului Districtual din Story County Nevada, a doua zi, la 9 dimineaţa, dar în acelaşi timp acesta stabileşte şi un „pretrail conference” pentru 17 februarie 2001, la ora 3.15 după-amiaza, având în vedere că inculpatul Cîţu trebuie să îşi reafirme nevinovăţia sau vinovăţia.

Dacă inculpatul nu se prezintă la „pretrail”, va fi emis un mandat de arestare, se arată în documentul semnat de judecătorul Thomas R.Hronek.

Program de reabilitare

18-24 ianuarie 2001: Centrul comunitar din Des Moines confirmă că Florin Cîţu a urmat deja programul Drinking Drivers Program, împotriva alcoolului la volan.

În dosarul aflat la instanţă, apare o scrisoare a Centrului comunitar din Des Moines, prin care acesta certifică faptul că Florin Vasile Cîţu a terminat, pe 18 ianuarie 2001, cu succes, programul de 12 ore împotriva alcoolului la volan „Drinking Drivers Program”.

Cooordonatorul programului de educaţie împotriva băutului la volan, Lois Keister, transmite instanţei americane că un raport de finalizare a cursului va fi trimis şi studentului luna următoare.

Pe 24 ianuarie 2001, şi Florin Cîţu, prin avocatul său, Gerlad Moothart, informează instanţa că a finalizat cu succes Programul împotriva alcoolului la volan, aşa cum arăta şi scrisoarea de la Centrul comunitar pe care o şi ataşează informării lui către instanţă.

Acord de recunoaștere a vinovăției

23 februarie 2001: Florin Cîţu se răzgândeşte şi informează instanţa că face un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Este de acord inclusiv cu instalarea în maşină a unui dispozitiv anti – alcool, cu muncă neplătită în folosul comunităţii, cu trimiterea sa la un centru de corecţie comunitar, cu cursuri împotriva alcoolului la volan, cu evaluare pe propria cheltuială şi introducerea sa într-un program pentru „abuz de substanţe” în vederea educării

Pe 23 februarie 2001, Florin Cîţu depune la instanţa americană, tot prin avocatul său, Gerald Moothart, o aşa numită „moţiune de arestare hotărârii”.

Adică cere instanţei ca să nu fie pronunţată nicio hotârâre cu privire la cazul său. Şi asta pentru că în aceeaşi zi, Florin Cîţu depune în faţa instanţei acordul de recunoaştere a vinovăţiei sale.

Florin Cîţu scrie instanţei faptul că înţelege că pedeapsa maximă pentru infracţiunea comisă este de 1.000 dolari sau încarcerare sau amândouă, dar arată că dacă şi-ar instala în maşină un dispozitiv de pornire a maşinii doar după testarea alcoolemiei în aerul respirat şi ar face dovada acestei instalări în faţa instanţei, poate ar scăpa doar cu o amendă de 500 de dolari.

Florin Cîţu mai susţine în document că instanţa poate să-i ceară să facă muncă neplătită în folosul comunităţii şi că există o pedeapsă minimă de închisoare cu executare sau trimiterea sa la un centru de corecţie comunitar pentru 48 de ore, cu excepţia cazului în care este eligibil la o pedeapsă amânată, cu suspendare sau sub probaţiune.

Cîţu scrie instanţei că înţelege că judecătorul îl poate trimite la un curs împotriva alcoolului la volan, că acesta poate să-i impună să-şi facă o evaluare a „abuzului de substanţe”, să urmeze recomandările date şi poate chiar să-l bage într-un program de prevenire a „abuzului de substanţe” în vederea educării.

De asemenea, Cîţu susţine că înţelege că trebuie să finalizeze o evaluare a „abuzului de substanţe”, pe cheltuiala sa, înainte de a se da decizia instanţei.

Mai mult, acesta scrie că în cazul în care Departamentul de Transporturi nu i-a retras încă permisul de conducere, înţelege foarte bine că permisul său va fi revocat cel puţin 6 luni.

Amendă și suprataxă

23 februarie 2001: „Pledez vinovat şi înţeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”. Florin Cîţu acceptă amenda, acceptă încarcerarea 48 de ore, o taxă pentru Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri şi un program de evaluare împotriva abuzului de substanţe. Evaluarea abuzului, trimisă la instaţă într-un plic „confidenţial”.

„Pledând vinovat, înţeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”, scrie Florin Cîţu în acordul de recunoaştere în care susţine că ştie că nu va exista niciun fel de pedeapsă amânată.

Ca atare, Florin Cîţu în acordul de recunoaştere a vinovăţiei spune că se face vinovat de infracţiunea de conducere sub influenţă şi este de acord cu următoarele recomandări făcute de statul Iowa: să plătească o amendă de 1.000 de dolari plus o suprataxă legală de 30%, încarcerarea sa pentru 48 de ore care să fie scăzută din timpul pe care deja îl petrecuse în închisoare, plata unei taxe de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri), Evaluarea Abuzului de Substanţe, va plăti toate cheltuielile judiciare.

Florin Cîţu recunoaşte în documentul semnat şi prezentat instanţei americane că, pe 3 decembrie 2000, pe teritoriul statului Iowa, a săvârşit infracţiunea de „conducere sub influenţa alcoolului sau a drogurilor sau a unei combinaţii” şi a avut o concentraţie de alcool de peste 0,100 sau chiar mai mare.

„Din moment ce am încălcat Secţiunea 321J.2, din Codul Penal din Iowa, înţeleg că nu pot fi condamnat până când nu finalizez evaluarea abuzului de substanţe şi până nu când trimit rezultatele către instanţă. Am terminat evaluarea pe abuzuri de substanţe.

Am citit evaluarea şi recomandările care o conţin. Am trimis deja rezultatele evaluării pe abuzul de substanţe către tribunal într-un plic pe care scrie Confidenţial. Cer instanţei să accepte această recunoaştere a vinovăţiei”, scrie şi semnează inculpatul Florin Cîţu pe 23 februarie 2001.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei este însoţit şi de un memorandum de recunoaştere făcut cu procurorul Timothy Meals, act transmis instanţei americane pe 26 februarie 2001.

2 zile de închisoare, amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari

26 februarie 2001. Judecătorul pronunţă decizia de condamnare a lui Florin Cîţu: 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, îi scade perioada reţinerii iniţiale, îi dă peste 1300 de dolari amendă şi îi cere să contacteze şeriful pentru executarea pedepsei şi să plătească masa şi camera din penitenciar dacă este nevoie

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de Florin Cîţu şi înţelegerea sa cu procurorul Timothy Meals ajung în instanţa americană pe 26 februarie 2001, când la ora 9 dimineaţa era stabilită şi pronunţarea sentinţei.

Judecătorul Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek, spune în document că acceptă acordul şi stabileşte următoarele în decizia de condamnare:

„Inculpatul este condamnat pentru conducere sub influenţă pentru că a încălcat Secţiunea 321J.2 a Codului Penal din Iowa. Inculpatul este condamnat să execute 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, să i se scadă din perioada pe care a executat-o, dacă a executat, aşa cum arată evidenţa din Story County.

Inculpatul trebuie să plătească o amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri) şi costurile judiciare

Inculpatului i se acordă termen până pe data de 27 iulie 2001 să plătească amenda, taxele suplimentare şi cheltuielile judiciare.

Inculpatul trebuie să contacteze Biroul Şerifului din Story County până pe 4 aprilie 2001 ca să facă toate aranjamentele necesare pentru executarea pedepsei cu închisoarea care va trebui să fie dusă la îndeplinire, consecutiv, până pe 4 mai 2001.

Inculpatul este informat că asta poate să însemne că trebuie să plătească camera şi masa legate de încarcerare (Secţiunea 356.7 din Codul Penal din Iowa).

Inculpatul este informat că instanţa poate să revendice încă o amendă de 500 de dolari atunci când inculpatul prezintă instanţei, la sfârşitul perioadei minime de neeligibilitate, o licenţă temporară restricţionată eliberată în baza Codului din Iowa Secţiunea 321J.20.

Instanţa constată că inculpatul a asigurat o evaluare a abuzului de substanţe şi a participat la orice tratament recomandat.

De asemenea, inculpatul a participat şi a finalizat cu succes o şcoală pentru Drinking Drivers, facilitată de un colegiu comunitar din zonă.

Inculpatul a fost informat cu privire la dreptul său de a formula apel. Taxa pentru formularea apelului se stabileşte în cuantum de 2500 de dolari” este decizia judecătorului Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek.

Documentele puse la dispoziţie de autorităţile judiciare americane nu arată că Florin Cîţu a formulat apel la condamnarea primită.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ședință de apreciere în linie a leului

Publicat

De

Ședință de apreciere în linie a leului

Leul a reușit joi să se aprecieze în fața principalelor valute, profitând de nivelul redus al aversiunii față de risc.

Cursul euro a scăzut de la 4,9765 la 4,9756 lei, consecință a lărgirii culoarului de tranzacționare la 4,974 – 4,977 lei.

Băncile preferă să obțină o dobândă de 6% la depozitele plasate la BNR

Trezoreria și-a propus să se împrumute în mai cu cel puțin 5,89 miliarde lei. Joia aceasta ea a atras 711 milioane lei cu scadența în aprilie 2025 la un randament mediu de 6,03%/an și 664 milioane lei, față de o valoare programată de 500 milioane lei, scadente în aprilie 2030 la un randament mediu anual de 6,59%.

Statul profită de lichiditatea în exces din piața monetară. Băncile preferă să obțină o dobândă de 6% la depozitele plasate la BNR, în loc să stimuleze creditarea populației și a economiei.

Totodată, Finanțele doresc să majoreze valoarea programului de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (Programul MTN) de la 68 miliarde euro în prezent la 75 miliarde euro, pentru a nu limita posibilitatea de împrumut extern în 2024 și 2025.

Indicele ROBOR a stagnat

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,07% iar cel la 12 luni a revenit de la 6,08 la 6,07%.

Prețul aurului a crescut

Euro se tranzacționa în culoarul 1,0861 – 1,0896 dolari și a împins în jos media monedei americane de la 4,5960 la 4,5772 lei.

Cursul francului elvețian a coborât la 5,9773 lei iar cel al lirei sterline la 5,7994 lei.

Deprecierea monedei americane a fost compensată de creșterea metalului galben la 2.380,10 – 2.396,60 dolari/uncie, astfel că prețul gramului de aur a urcat la 351,0005 lei.

Mediile monedelor din regiune se întăreau față de cea unică, la 386,16 forinți/euro, respectiv 4,2617 zloți/euro.

Criptomonedele au profitat de deprecierea monedei americane. Bitcoin a crescut la 65.690 – 66.681 dolari iar ethereum la 2.970 – 3.043 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până joi, la ora 14:00.

 

Citește mai departe

POLITICA

AUR a făcut un legământ pentru țară la mormântul Crăișorului Munților: ”Avram Iancu suntem toți”

Publicat

Avram Iancu

“Unicul dor al vieții mele este să îmi văd națiunea fericită!”, spunea Avram Iancu. Asta vor și candidații AUR la alegerile din 9 iunie, cele europarlamentare și cele locale. O parte dintre acești au fost prezentați publicului la Țebea, în Hunedoara, lângă mormântul lui Avram Iancu, Crăișorul Munților.

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, miercuri, 15 mai, în Hunedoara.

Astfel, mai mulți dintre candidații la alegerile europarlamentare, dar și candidați AUR din județul Hunedoara, pentru alegerile locale, au luat la pas încă de dimineață străzile din Hunedoara, Hațeg, Deva, Simeria, Orăștie pentru a explica oamenilor importanță votului din 9 iunie și de ce trebuie să voteze AUR pe toate cele buletine de vot.

Flashmob la cetatea Deva

Ziua a continuat cu un flashmob organizat la poalele cetății din Deva, pentru ca seara acțiunea să se mute la Țebea, lângă mormântul lui Avram Iancu.

De pe scena de la Țebea, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, candidat la alegerile europarlamentare din 9 iunie, le-a spus celor prezenți că este bucuros să vadă pe chipurile lor zâmbete, pentru că aceasta este atitudinea strămoșilor noștri dragi în fața morții.

”Statul român este captiv în ghearele celor care au distrus țara de 34 de ani, iar noi suntem chemați să-l eliberăm. Statul român trebuie să redevină al românilor. Să fie acea formă de organizare politică și administrativă care să ne slujească pe noi, cetățenii români, nu să fie o modalitate de a extrage resurse de tot soiul din țară în beneficiul unei mafii transnaționale și de la noi”, a spus Claudiu Târziu.

Cinci buletine de vot

Avram Iancu

”Pe 9 iunie votăm AUR pe toate cele cinci buletine de vot. Știu că dumneavoastră nu aveți nevoie de discursuri mobilizatoare, dar aveți nevoie de argumente pentru a duce această bătălie. Noi luptăm în 9 iunie pentru sufletul nostru, întâi de toate, pentru țara noastră să fie suverană, pentru românii noștri de aici și de pretutindeni, pe care avem dreptul și obligația să-i apărăm.

De ce? Pentru că în 2024, dragi prieteni, dragi români, avem această unică șansă de a schimba drumul dinspre prăpastie, acolo unde ne conduc Nicu și Marcel de la București și Ursula von der Leyen de la Bruxelles, înspre cele mai înalte piscuri de dezvoltare, așa cum bine merităm, prin tot ceea ce ne-a dat Dumnezeu.

Pe 9 iunie, dragi prieteni, avem de ales
între libertate și sclavie, suveranitate și vasalitate, demnitate și umilință, pace și război, viață și moarte. Patrioții pe care prin votul dumneavoastră îi veți trimite la Bruxelles, patrioții AUR, această oaste a noastră, se vor lupta pentru pace, pentru demnitate, pentru prosperitate, pentru libertate și pentru suveranitate”, a conchis Claudiu Târziu.

Frați români

Și Mihail Neamțu le-a vorbit celor prezenți, spunându-le:

”Frați români, suntem aici pentru că ne pasă, suntem aici pentru că aici sunt rădăcinile noastre și toți cei din Țara Moților transmit un mesaj de dragoste, de prețuire, și de încurajare pentru românii aflați peste hotare, pentru românii aflați astăzi în Italia, în Germania, poate în Spania și în atâtea alte locuri, dar și pentru românii din Bucovina, pentru românii din Dobrogea, pentru românii din Oltenia, pentru românii din Muntenia, pentru românii din Banat și din toată țara noastră dragă. Suntem un suflet, suntem o națiune și aici, nu departe de gorunul lui Horea, ne-am strâns pentru a rescrie contractul pe care Avram Iancu l-a plătit cu preț de sânge. Aici, în fața dumneavoastră, se află cei mai buni candidați la europarlamentare!”

Acesta a continuat: ”Avram Iancu, astăzi, ar fi fost numit extremist, doar pentru că și-a dorit să vadă națiunea română liberă și era vertical. Ar fi fost socotit antieuropean, doar pentru că și-a dorit ca în școlile din Transilvania copiii să deschidă Biblia și să învețe în limba română.

Poate Avram Iancu ar fi fost socotit extremist și putinist pentru simplul fapt că și-a dorit pacea în Europa. Nu descurajați! Nu vă temeți! Lupta lui Avram este și lupta noastră! Și când te întrebi dimineața, în fața oglinzii, după ce ți-ai spus rugăciunea “Cine sunt eu?”, răspunsul este foarte simplu: Și tu, și el, și ea, și eu, și noi toți suntem urmașii lui Horea, urmașii lui Avram Iancu. Fii curajos române, nu te teme!”.

Duhul lui Iancu

Tiberiu Bârstan, președintele Filialei Județene AUR Hunedoara, s-a adresat la rândul său celor prezenți precizând că, de acolo, din zare, duhul lui Iancu nu are liniște.

”Când vede ce se întâmplă în țara asta, când vede hoardele astea de prăduitori, când vede mizeria asta care se întâmplă la adresa românilor, să știți, nu are liniște. Pentru asta am intrat și eu în acest proiect. Să facem bine pentru națiune, pentru români, și voi merge până la capăt pentru binele și siguranța noastră și a copiilor noștri. Trebuie cumva să schimbăm direcția spre care merge România.

Nu mai putem să lăsăm aceste mafii, să hotărască soarta și destinul nostru. Trebuie să  luptăm pentru familiile noastre, pentru copiii noștri, pentru job-urile noastre și pentru viitor mai bun. Lupta noastră nu e ușoară, dar eu cred că Dumnezeu și spiritele lui Avram Iancu, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și toți acești domnitori ne vor ajuta să mergem spre istoria noastră”.

Varianta schimbării

Marius Mane, candidatul AUR pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara, le-a mulțumit tuturor pentru prezență, care dovedește că noi, cei din AUR, oferim României varianta schimbării.

”Noi, prin prezența dumneavoastră, dovedim unitatea acestui partid și putem să arătăm celor din acest județ că suntem o forță și putem să facem schimbarea pe care și-o doresc românii. Mulțumesc tuturor, începând din Țara Hațegului, din Valea Jiului, din Valea Mureșului, din Țara Moților, pentru prezența dumneavoastră aici și sunt convins că, atâta timp cât veți fi uniți și vom finaliza această campanie, cu ajutorul dumneavoastră vom învinge”, a spus Marius Mane.

La mormântul Crăișorului

Gabriel Ionașcu, candidatul AUR pentru funcția de Primar al Municipiului Deva, a precizat că  nu întâmplător suntem pe acest platou minunat, în preajma mormântului Crăișorului care ne-a lăsat un legământ la moartea sa și, anume, să menținem România demnă și liberă.

”Din păcate, am fost tributari ani de zile, mai exact 35 de ani, unor oameni care s-au lepădat de credință, s-au lepădat de popor, s-au lepădat de fiecare dintre dumneavoastră cei care, într-un fel sau altul i-ați trimis și i-am trimis cu toții să ne reprezinte atât în Parlamentul României, cât și în forurile internaționale. Este un moment de cotitură, este un moment de răscruce, în care aceste lucruri se pot schimba.

Este o bătălie foarte grea, fraților! Dar este o bătălie pe care o putem câștiga cu ajutorul dumneavoastră, cu ajutorul mesajului pe care fiecare dintre dumneavoastră trebuie să îl ducă mai departe.

Acel mesaj de libertate, de dorință de revendicare a tuturor drepturilor care ne-au fost încălcate ani de zile. Este aceel mesaj pe care trebuie să îl transmitem prin viu grai fiecăruia dintre noi, fiecărui cunoscut, fiecărui apropiat, pentru că este anul în care noi putem restarta lucrurile în România. Este anul de AUR”, a mai spus acesta.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Vești bune pentru locuitorii din Sopor: se PRELUNGEȘTE linia 44

Publicat

linia 44

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță locuitorii din zona Soporului că, începând cu data de 17.05.2024, vor beneficia de serviciu de transport în comun, prin prelungirea traseului liniei 44, ca urmare a solicitărilor exprimate.

Prin urmare, traseul liniei 44 va fi următorul:

Tur: Dispecerat Grigorescu, str. Paul Ioan, str. Mirăslău, str. Fântânele, str. Alexandru Vlahuță, str. Octavian Goga, Splaiul Independenței, str. Barițiu, Piața Mihai Viteazu, str. Cuza Vodă, Piața Avram Iancu, Calea Dorobanților, str. Teodor Mihali, str. Alexandru Vaida Voievod, str. Soporului.

CTP Cluj: Vești bune pentru locuitorii din Sopor: se PRELUNGEȘTE linia 44

Retur: str. Soporului, str. Alexandru Vaida Voievod, Aleea Slănic, B-dul Nicolae Titulescu, Piața Cipariu, Piața Avram Iancu, B-dul 21 Decembrie 1989, str. Regele Ferdinand, str. Drăgălina, str. Octavian Goga, str. Alexandru Vlahuță, str. Fântânele.

Stațiile sunt cele existente acum pe traseul actual al liniei 44, urmând a fi inființate două noi stații pe strada Soporului, stația Soporului Sud la nr. 8A în sensul spre Sopor și stația Soporului Nord la nr. 8 în sensul spre Grigorescu.

Orarul de circulație al liniei 44 va putea fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.

Citește mai departe

EVENIMENT

IMPORTANT. Târgul locurilor de muncă la Cluj Arena din Cluj-Napoca. Se oferă peste 800 de job-uri

Publicat

cluj arena

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, organizează Târgul Locurilor de Muncă și Orientare în Carieră 2024, eveniment organizat cu sprijinul ANOFM / FII Informat. Evenimentul va avea loc, vineri, în incinta Cluj Arena, între orele 09:00 – 14:00.

Târgul Locurilor de Muncă și de Orientare în Carieră ediția 2024 își propune să reunească, pe de o parte universitățile clujene, mediul preuniversitar, împreună cu mediul de business din județul Cluj, prin participarea unor angajatori reprezentativi pentru piața forței de muncă.

Pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă

”Evenimentul de la Cluj Arena face parte din categoria măsurilor active de stimulare a ocupării implementate de către AJOFM Cluj, în calitate de Serviciu Public de Ocupare, măsuri destinate corelării cererii și ofertei de pe piața muncii, și se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, elevi, studenți viitori absolvenți, șomeri, persoane care doresc să își schimbe locul de muncă sau care doresc să își îmbunătățească competențele educaționale și profesionale”, arată AJOFM.

Târgul beneficiază de prezența a celor mai mari 25 angajatori din județul Cluj, cu o ofertă de pest 800 de locuri de muncă vacante, şi de prezența celor mai mari universități din Cluj care vor asigura prezentarea ofertelor de studii pentru anul şcolar 2024-2025.

Universități prezente

Astfel, la eveniment vor participa Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, care vor promova ofertele de şcolarizare ale facultăților membre, la care se adaugă ofertele de formare profesională ale Agenției Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj.

De asemenea, va avea loc și o activitate de mediere pentru Penitenciarul Gherla, pentru persoanele care urmează a fi eliberate din cadrul secției externe femei a Penitenciarului.

Licee prezente

Evenimentul va beneficia și de prezența elevilor din clasele terminale de la unitățile de învățământ preuniversitar din Cluj-Napoca, precum Colegiul de Servicii Turism „Napoca” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Eugen Pora” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău, Liceul Teoretic „Victor Babeş” Cluj-Napoca, Liceul Waldorf Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Elf” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca, Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic Ana Aslan Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax