CULTURA
Dirijorul Gabriel Bebeșelea, despre situația Filarmonicii de Stat ”Transilvania”: Numirea directorului interimar a venit ca o ofensă adusă oricărui muzician onest și cinstit
Dirijorul principal al Orchestrei Filarmonicii de Stat ”Transilvania” Cluj-Napoca, Gabriel Bebeșelea, a reacționat marți la numirea directorului interimar al instituției, Cătălin Nistor.
Bebeșelea a amintit că în urmă cu aproximativ două săptămâni Filarmonica de Stat ”Transilvania” și-a pierdut managerul general, pe Marius Tabacu, după o lungă și grea suferință, acesta fiind un intelectual erudit, cu studii muzicale aprofundate, traducător al unui impresionant număr de cărți din mai multe limbi străine.
”Bineînțeles, la scurt timp după aceea, a fost numit, cum e firesc, un manager interimar. Ei bine, din acest moment încep problemele și apar semnale alarmante ale nepăsării autorităților și chiar ale desconsiderării actului cultural.
Nu mă ascund după deget – numirea directorului interimar al Filarmonicii de Stat Transilvania a venit ca o ofensă adusă oricărui muzician onest și cinstit care și-a dedicat viața pentru această artă și această instituție. E o crimă culturală să normalizez prin tăcere o astfel de numire.
Este o palmă dată colegilor mei și o lovitură împotriva a ceea ce am realizat împreună în ultimii 4 ani la filarmonica clujeană.
Acest lucru se întâmplă cu o lună înainte de aniversarea a 65 de ani de existență a instituției, șubrezind serios imaginea a tot ceea ce au realizat predecesorii noștri, niște coloși muzicali”, a spus Bebeșelea.
A numi o persoană care nu stăpânește limba română, strigător la cer
Acesta a precizat că nu are absolut nimic personal cu omul care a fost numit în această funcție, dar de care îl desparte viziunea a tot ceea ce implică profesionalismul și notorietatea culturală.
”Nu vreau să intru în amănunte sordide și bârfe neconstructive apărute în spațiul public, dar de aici până la a numi în fruntea uneia din cele mai mari, prestigioase, de tradiție și performante instituții de cultură din țară o persoană care nu stăpânește limba română, este o mare distanță.
Deja devine strigător la cer.
Și nu e cel mai grav faptul că face parte dintr-o categorie tot mai prezentă, arhetipul ignorantului propulsat în vârful ierarhiei unei scări de valori întoarse cu josul în sus, ci faptul că lipsa sa de studii e vizibilă din primele două cuvinte rostite sau scrise, exemplele fiind deja prezente în spațiul public”, a menționat dirijorul clujean.
Personaj obscur – imaginea filarmonicii
Gabriel Bebeșelea a afirmat că după un director care a tradus tomuri întregi din trei limbi străine, e inacceptabilă numirea unuia care pare să aibă dificultăți de exprimare elocventă.
”Dar ce are asta cu conducerea unei instituții de cultură? Absolut totul! Cum se poate ca un astfel de personaj obscur să devină peste noapte și pe nepusă masă imaginea unei instituții în care mai bine de 100 dintre subalternii săi au studii aprofundate și competențe deja dovedite, inclusiv în managementul cultural?
Sau cum se poate, moralmente vorbind, să devină imaginea unei instituții conduse de mari personalități cu o carieră internațională: Antonin Ciolan, Sigismund Toduță, amintind doar două din numele de rezonanță”, s-a întrebat Bebeșelea.
Ce competențe manageriale are noul manager?
Dirijorul Filarmonicii s-a mai întrebat ce competențe manageriale deține această persoană, câteva luni la frâiele Școlii Populare de Artă?!
”Cărei persoane i se pare firesc ca în urma acestei brume de experiență cineva să capete expertiza necesară pentru a conduce una din cele mai importante instituții de cultură din România?! Așadar, nu pot să devin complice prin tăcere.
Nu pot să privesc pasiv, pentru că asta ar însemna să girez normalizarea acestei situații absolut inacceptabile. Din păcate acesta e doar un simptom al decăderii morale și profesionale a ultimelor decenii, al inversării scării de valori, aducând aminte de epurarea culturală din perioada desfășurării acțiunii romanului <<Cel mai iubit dintre pământeni>>, petrecută tot la Cluj-Napoca”, a mai afirmat dirijorul.
Gabriel Bebeșelea a adăugat că oare lipsa de experiență managerială și de notorietate în lumea culturală, de recunoaștere măcar locală, dacă națională și internațională e prea mult, n-ar părea să motiveze faptul că ne aflăm puși în fața unei unelte, a unei cozi de topor?
Urmează tăieri bugetare?
”Care e finalitatea? Tăieri bugetare, reduceri de posturi? Oare acesta să fie scopul? Absolut inacceptabil pentru o țară din Uniunea Europeană a secolului XXI, cu o cultură națională vastă.
Vorbim de pericolul tot mai probabil care se abate asupra unei instituții etalon a culturii române. De prima orchestră din România care a concertat după aproape 6 decenii în celebra Sală de Aur din Musikverein Wien. De prima orchestră din România care a început, la fel, după decenii de la ultima reprezentație, Tetralogia wagneriană (tradusă în limba română de Marius Tabacu!).
Artele trebuie salvate
De corul care a cântat recent Simfonia a noua de Beethoven în Konzerthaus Berlin alături de o orchestră de renume mondial și de un dirijor legendar.
Pe scurt, de orchestra și corul care au reprezentat România pe cele mai importante scene ale lumii de decenii încoace. Ar fi absolut inacceptabil ca lucrurile să derapeze pe drumul tăierilor bugetare si de personal.
Pe lângă faptul că artele trebuie imperios salvate și nici măcar un singur post nu poate fi pierdut, acest lucru poate urgent crea un precedent periculos care ar afecta, rând pe rând, toate instituțiile muzicale din România, și așa mult subfinanțate”, a mai menționat Bebeșelea.
Se cere numirea unei persoane cu o firimitură de notorietate în cultură
Acesta recunoaște că este dreptul autorităților să nu se consulte cu angajații în astfel de numiri, dar e datoria lor etică să ia o decizie cu respect față de istoria și renumele instituției, adică să fie numită o persoană de o probitate morală ireproșabilă și mai ales care să fi dovedit măcar o brumă de capacități manageriale demne de o propulsare în astfel de poziție, pe lângă măcar o firimitură de notorietate în cultură.
”Da, știu, este vorba de un interimat.
Dar chiar și dacă ar fi fost vorba de o singură zi, este la fel de periculos și oferă un mesaj din cale-afară de clar privitor la nepăsarea autorităţilor faţă de păstrarea unei anumite prestanțe în actul cultural. Și nu mă feresc să o spun: impostura a ajuns mult prea departe! Imaginea acestei instituții deja a fost terfelită și știrbită destul.
Lipsa de reacție, o aprobate tacită a situației
Vreau să îi asigur pe toți muzicienii din Filarmonica de Stat Transilvania și toate departamentele care lucrează împreună la bunul mers al instituției că afecțiunea mea și relația mea personală cu ei nu încetează.
Au în continuare întreaga mea mulțumire și apreciere pentru tot ceea ce am realizat împreună. Dar în același timp îi rog să mă înțeleagă că nu pot să trăiesc cu gândul de a fi complice la dezonorarea istoriei filarmonicii.
Lipsa mea de reacție ar deveni o aprobare tacită. Acest mesaj este unul de luptă împotriva imposturii și a lipsei oricărei busole morale”, a mai spus Gabriel Bebeșelea care și-ar dori ca acest mesaj să ajungă la decidenții politici și să-i determine să renunțe la agende obscure, distructive pentru actul cultural și care riscă să nu se poată remedia decât după generații.
”Nu mai e vorba doar despre Filarmonica de Stat Transilvania, ci despre întreg peisajul cultural din România”, a conchis dirijorul clujean.
Reamintim că la Filarmonica de Stat ”Transilvania” a fost numit manager interimar Cătălin Nistor, care a avut o bogată activitate de staroste de nunți…
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Viitorul sună bine: ORBIS, aplicația clujeană care calculează amprenta personală de carbon, CÂȘTIGĂTOARE la Gala DpIT 2024
Academia DpIT („Descoperă-ți pasiunea în IT), a organizat joi, la Cluj-Napoca, a X-a ediție a unei expoziții care le-a oferit șansa unor tineri studenți și elevi să își etaleze invențiile tehnologice. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor) iar publicul prezent a avut posibilitatea de a interacționa cu tinerii care speră ca prin invențiile lor să rezolve o parte din problemele cotidiene. Mai multe echipe de elevi clujeni au fost premiate.
Asociația DpIT, un sprijin real pentru tineri
Asociația DpIT este o organizație non-guvernamentală, non-profit care sprijină tinerii în cea mai importantă etapă din viața lor. Scopul academiei constă în oferirea unei perspective în cariera IT tinerilor, dar și dezvoltarea unor caracteristici personale, ca de pildă: familiarizarea cu lucrul în echipă, asumarea de roluri și responsabilități, dezvoltarea spiritului antreprenorial etc. Astfel, prin acest eveniment, DpIT contribuie la recunoașterea Clujului ca important centru de educație și dezvoltare în IT.
Tinerii români, speranțe mari în domeniul tehnologiei
România poate fi sigură de un lucru: avem tineri talentați în domeniul tehnologiei. Cei 120 de participanți de anul acesta au creat aplicații sau prototipuri de aplicații. Una dintre aplicațiile care au prezentat un interes considerabil este aplicația Bear Aware. Vlad, manager și membru al echipei care a creat aplicația, ne spune că pasiunea s-a pentru tehnologie a apărut atunci când tatăl său și-a cumpărat un laptop.
Viitorul sună bine: ORBIS, aplicația clujeană care calculează amprenta personală de carbon, CÂȘTIGĂTOARE la Gala DpIT 2024
„Am început să mă joc pe el, apoi am descoperit că eram curios cum se fac jocurile video și am început să caut tutoriale pe net”, spune Vlad despre prima incursiune în lumea digitală. Aplicația realizată de Vlad și echipa lui are menirea de a preveni oamenii în cazul în care se află urși în apropiere. Practic, aplicația este conectată la un sistem de camere care monitorizează mișcările urșilor. În momentul în care un urs este în apropiere se va primi o notificare în aplicație iar cu ajutorul unei brățări adiționale persoana în cauză, prin apăsarea unui buton poate alerta urgențele.
Tot o aplicație destinată prevenirii pericolelor este SafetyBuddy. Darius alături de echipa sa provin de la Colegiul ,,Elena Cuza” din capitală. Aceștia au dezvoltat o aplicație care monitorizează pericolele de pe străzi în timp real. Darius ne spune că această inițiativă a pornit din dorința de a ajuta oamenii să ajungă în siguranță la destinație. Același lucru este spus și de Vlad, cordoonatorul echipei: ,,Am vrut să facem ca fiecare oraș să fie mai sigur”. El consideră că este o problemă reală pentru care trebuia găsită o soluție. Aplicația funcționează pe principiul de Google Maps, care a fost adăugată în programul lor. Astfel, se poate căuta un pericol pe hartă, iar dacă în apropiere se află o amenințare aplicația va anunța.
„Acești tineri sunt minţi sclipitoare pe care ne dorim să le păstrăm aici, în România”
O altă aplicație care ar putea fi utilă în viitor este OP Traffic. David, elev în clasa a 10-a, a lucrat la acest proiect ca grafic designer. Pasiunea lui David pentru tehnologie a început când era mic, atunci când a făcut un curs de robotică. Ulterior a ajuns la un liceu cu profil matematică-informatică. S-a alăturat acestui proiect deoarece i s-a părut interesant. Aplicația pe care a creat-o împreună cu echipa lui este un sistem inteligent bazat pe camere video și AI care optimizează fluxul traficului în timp real, colectând date. Astfel, aplicația controlează traficul și optimizează timpul de așteptare.
Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociației DpIT, organizatorul programului declară: „Azi încununăm munca de 6 luni a elevilor înscriși în Asociația DpIT. Acești tineri sunt minţi sclipitoare pe care ne dorim să le păstrăm aici, în România. Au demonstrat că sunt o generaţie capabilă nu doar să îşi imagineze viitorul, ci şi să-l construiască, dacă li se oferă sprijinul necesar. De aceea, este esenţial ca şi alţi actori sociali şi economici să participe activ, prin contribuţii concrete, în susţinerea creativităţii şi progresului lor.”
Cine sunt premianții?
Premiul I, în valoare de 4.200 de lei a mers la echipa Orbis, mentorată de Motogna Victor și Virciu Cristian de la Wolfpack Digital. Aplicația creată ne face atenți la amprenta personală de carbon, oferind provocări ecologice personalizate, menite să vindece planeta.
Premiul II, în valoare de 3.100 de lei, a fost obținut de echipa Remend, mentorată de Băjenaru Sorin Ionuț de la Bosch România. Aplicația sprijină persoanele cu dizabilități motorii, furnizând un set de tehnologii avansate care facilitează accesul la mobilitate.
Premiul III, în valoare de 3.000 de lei, a fost câștigat de echipa NutriCheck, mentorată de Ghinea Alin și Hrihoreanu Radu de la Kronsoft Development. Aplicația promovează un stil de viață sănătos, printr-un program de nutriție echilibrată.
Au mai fost acordate și premii speciale:
Premiile GlobalLogic au mers către echipele: Pose Track, mentorată de Cornea Ciprian, Bee Voting, mentorată de Lemnariu Flaviu-Rareș și PlantFlow, mentorată de Ghinea Alin și Hrihoreanu Radu.
Premiul Bosch a fost câștigat de echipa Op Traffic, mentorată de Bajko Peter în Accenture România.
Premiul Accenture a fost acordat echipei CloudCargo, mentorată de Ani Dan Gabriel, de la Betfair România Development.
De asemenea, Asociația DpIT a acordat un premiu special echipei Otto’s World, mentorată de Bran Daniel.
Ultimul premiu acordat a fost Premiul Publicului care a fost câștigat de echipa Bee Voting, mentorată de Lemnariu Flaviu-Rareș.
Așadar, și ediția din anul acesta și-a atins scopul, oferind tinerilor români posibilitatea să performeze în domeniul tehnologiei.
Alexandru Mocan
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Transylvania MEP: prima SIMULARE a Parlamentului European pentru elevi la Cluj-Napoca
Transylvania Model European Parliament a avut premiera vineri, începând cu ora 16:00, în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, continuând să se desfășoare și în următoarele două zile în incinta Facultății de Business. Participarea elevilor a fost liberă, iar proiectul a stârnit un interes considerabil.
O inițiativă a educării politice în rândul tinerilor
„Ne dorim ca toți participanții să învețe cât mai multe și să conștientizeze importanța votului – chiar dacă procentajul de vot este momentan destul de mic în România, cu ajutorul acestor evenimente va putea să crească” ne spune Ioana Drânda, co-fondatoarea Transylvania MEP. În aceași notă, partenera ei, Iarina Man, are o viziune pozitivă asupra creșterii interesului politic în rândul tinerilor: ,,Cred că interesul tinerilor vizavi de politică va crește din ce în ce mai mult mai ales pentru că în ultimii ani acest subiect este tot mai promovat și mediatizat în rândul lor”.
VIDEO FOTO. Transylvania MEP: prima SIMULARE a Parlamentului European pentru elevi la Cluj-Napoca
Iarina și Ioana, eleve în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj Napoca, si-au descoperit pasiunea pentru politică și educație civică încă din anii anteriori, odată cu participarea în Comunitatea Tinerilor Lideri Europeni, proiect inițiat dintr-o nevoie vizibilă de a aborda o deconectare între tineri și Uniunea Europeană.
Astfel, motivate de dorința de a răspândi importanța politicii Parlamentului European și de a crește nivelul de conștientizare al tinerilor asupra problemelor europene, cele două organizatoare au reușit să pună în desfășurare un eveniment care să inspire și să informeze noile generații.
Dezbateri pe probleme sociale, economice și politice
În cadrul proiectului, participanții au avut ocazia să se înscrie în următoarele comisii: FEMM – ,,Accesul tinerelor femei la sănătate reproductivă și educație sexuală” ; DROI – ,,Drepturile refugiaților și migranților în Mediterană” și ECON – ,,Criptomonedele: mijloc de libertate sau principalul susținător al organizațiilor criminale”.
Dezbaterile se desfășoară după modelul celor din Parlamentul European, oferindu-le tinerilor oportunitatea de a experimenta procesul legislativ și de a propune soluții la probleme actuale, exprimându-și opiniile în mod liber. Experiența le oferă, astfel, o imagine reală asupra rolului și funcționării Parlamentului European, precum și asupra impactului pe care schimbările politice îl au în viața lor.
Întrebat despre experiența sa după o zi de la începerea proiectului și despre așteptările cu privire la zilele următoare, Bogdan Baciu, elev de clasa a XII-a care intenționează să-și continue studiile în cadrul Facultății de Relații Internaționale, ne spune: „Mi-a plăcut foarte mult faptul că această inițiativă e condusă numai și numai de tineri, iar așteptările mele sunt acelea de a vedea un debate productiv între delegați și de a afla cum percep tinerii soluțiile care se caută în astfel de concesii”.
Asemenea lui Bogdan, și Mălina Barta își dorește să urmeze pe viitor o carieră în diplomație: ,,De anul trecut am început să fiu foarte atrasă de politica Uniunii Europene, când am avut ocazia prin intermediul unui program EPAS să ajung în Parlamentul European la Strasburg, iar acum știu că aș vrea să continui pe acest domeniu”.
Programul educativ „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) își propune să îmbunătățească cunoștințele tinerilor despre Europa și democrația parlamentară europeană. În cadrul acestui program, elevii și cadrele didactice sunt informați despre drepturile și oportunitățile oferite de cetățenia europeană, precum și despre rolul important al Parlamentului European în procesul decizional al UE.
Proiect organizat de tineri pentru tineri
O parte considerabilă a elevilor din consiliul de organizare studiază, de asemenea, în școli care activează în cadrul programului EPAS, iar dispunând astfel de o anumită pregătire politică au reușit să pună bazele unui proiect de succes.
Din echipa de coordonare fac parte, astfel, Iarina Man și Ioana Drânda (co-fondatoare), Irina Șușcă (coordonatorul departamentului IT), Park Temin (coordonatorul departamentului media), Olivia Bulzan (coordonatorul departamentului financiar) și Daria Moșoiu (coordonatorul departamentului de comunicare).
O implicare semnificativă a avut și ,,the academic team” unde le găsim pe Miruna Ursache (secretar general) și Andreea Gruescu (secretar general adjunct), precum și pe Renata Tothăzan (președintele Adunării Generale) și Anelisse Preda (președinte adjunct al Adunării Generale). Pe lângă echipa de coordonare și cea academică, un rol esențial în succesul proiectului l-au avut și șefii celor trei comisii: ECON – condusă de către Codrin Lenghel și Petra Erdelyi ; DROI – condusă de Olivia Bulzan și Daria Ciufudean și FEMM – condusă de Maya Ionuțaș și Teodora Pisc.
Nicu Ștefănuță – o voce importantă pentru generația tânără
Spre finalul serii, tinerii au avut plăcerea de a participa la un discurs al europarlamentarului Nicu Ștefănuță, în care acesta le-a împărtășit nu doar experiențele sale profesionale, ci și lecții valoroase și sfaturi practice din parcursul său, oferindu-le perspective inspirate care să contribuie în alegerea drumului lor profesional: „În sala aceasta se găsesc viitori europarlamentari, miniștri, consilieri, juriști sau diplomați internaționali”.
Pentru Cluj24, europarlamentarul susține că învățarea a cât mai multor limbi străine ar putea să îi ajute considerabil pe cei care doresc să activeze într-o astfel de carieră deoarece „o limbă învățată diferă de experiența pe care o ai când ești ajutat de un traducător – căci limba nu este doar o cunoștiință, este și un vehicul cultural”.
„Multe aptitudini se învață”
Întrebat, totodată, cum ar putea fi mai bine educați cetățenii tineri cu privire la politică, acesta încurajează cât mai multă implicare activă: „Mersul la vot și interesul cu privire la anumite campanii locale sunt doar câteva dintre aspectele care te pot face să întelegi mai bine anumite lucruri și să iubești acest domeniu”. Iar cu privire la beneficiile implicării într-un eveniment ca Transylvania MEP, susține că este „un proiect serios în care reușești să înveți o meserie – înveți cum se negociază, cum câștigi un argument, dar și cum ajungi la un compromis… Multe aptitudini se învață.”
Încă de la alegerile europarlamentare, Ștefănuță a devenit un model de conduită morală și de inspirație profesională pentru generația tânără din România, prin angajamentul său neclintit de a se adresa problemelor și provocărilor cu care se confruntă această categorie de vârstă. Astfel, el s-a remarcat de-a lungul timpului prin promovarea activă a drepturilor în rândul tinerilor și a valorilor progresiste în România, aducând în prim-plan subiecte de interes major precum sănătatea mintală, drepturile comunității LGBTQIA+, dreptul la avort și educația sexuală.
Ștefănuță nu doar susține aceste valori în mod constant, ci și își dedică activitatea pentru a crea un mediu politic mai incluziv, favorizând dezvoltarea unei noi generații de lideri conștienți, motivați să contribuie activ la progresul țării și al Uniunii Europene.
Transylvania MEP: O premieră educativă pentru tineri, dedicată înțelegerii politicii europene și formării viitorilor lideri
Așadar, Transylvania MEP a reprezentat un pas important în educarea politică a tinerilor din România, oferindu-le acestora oportunitatea de a înțelege mai bine cum funcționează Parlamentul European și cum pot contribui la schimbările sociale, economice și politice.
Bianca Matei
EVENIMENT
Cât de POLUAT este aerul în Cluj-Napoca? Care sunt zonele cele mai AFECTATE și care sunt cele mai „verzi”
Nu este o noutate faptul că Clujul este un oraș din ce în ce mai poluat. Deși a „scăpat” de industria poluantă, locul acesteia a fost luat de mașini. Creșterea exponențială a numărului acestora a făcut ca aerul să fie din ce în ce mai nesănătos.
Stațiile de monitorizare a calității aerului, amplasate în diferite zone din oraș, înregistrează zilnic, 24 din 24, valorile noxelor prezente în amestecul pe care-l respirăm.
Cât de POLUAT este aerul în Cluj-Napoca? Care sunt zonele cele mai AFECTATE și care sunt cele mai „verzi”
Ce influențează calitatea aerului? În primul rând noxele emise de eșapamentele mijloacelor de transport clasice. Deși s-au înmulțit automobilele electrice, numărul lor este insignifiant în raport cu celelalte. Un alt factor ar fi incendiile de vegetație, fumul conținând particule de material vegetal carbonizat. Praful ridicat de roți în special în perioadele călduroase și lipsite de precipitații, contribuie la rândul lui la „aglomerarea” cu impurități a aerului. La toate acestea se mai adaugă șantierele, reziduurile generate de arderile pentru încălzirea rezidențială și fenomenele meteorologice, în special ceața, prezentă pe valea Someșului Mic.
Cum se prezintă aerul într-o duminică dimineața în Cluj-Napoca?
Așa după cum reiese din această hartă, zona cea mai poluată, deși traficul ar trebui să fie foarte redus, având în vedere că e duminică, e centrul, în special Bdul Eroilor.
Cu cât ne îndreptăm mai spre periferie, calitatea aerului se îmbunătățește. Capătul Gheorgheniului spre str. Soporului este cea mai „verde” zonă a orașului. Deasemenea, zona Făgetului și ieșirea spre Feleac, precum și zona Bulgaria și Iris, spre Valea Chintăului.
Sursa harta: aqicn.org
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Dacă nu îți place CIOCOLATA ”Dubai”, noul trend în dulciuri, se poate afirma despre tine că ești bătrân
Dacă nu ați gustat sau auzit de acest produs, dacă nu ați cumpărat ciocolată ”Dubai”, nu sunteți pe val, cum se zice! Isteria legată de acest produs a început în urmă cu două luni și tot de atunci a ajuns și în vitrinele cu dulciuri din Cluj-Napoca. Este, de fapt, un produs simplu, care conține doar trei ingrediente principale: cataif, pastă de fistic/fistic mărunțit și ciocolată.
În sfârșitul lunii august au apărut primele postări pe TIK-TOK cu tabletele de ciocolată, denumite ”Dubai”, după localitatea în care a fost inventată rețeta. Povestea spune că o tânără însărcinată a poftit la combinația din cele trei ingrediente, iar cineva priceput a realizat rețeta.
VIDEO FOTO. Dacă nu îți place CIOCOLATA ”Dubai”, noul trend în dulciuri, se poate afirma despre tine că ești bătrân
Aceasta este extrem de simplă, totul este să faci rost de ingrediente. Se amestecă cataiful (paste făcute din ou și făină) cu pasta sau fulgii de fistic, se toarnă ciocolată în forme, se așteptă să se răcească, se umple cu cele două ingrediente, apoi se închide. Formele sunt de silicon pot fi de diferite forme, cum ar fi: semisferice, paralelipipedice, inimioare, iar pentru sărbătorile de iarnă s-au achiziționat deja unele în forme de steluțe sau globuri. Cataiful se poate cumpăra de la comercianții de origine arabă din oraș, la fel si fulgii de fistic. Manopera este ieftină, cel mai scump fiind fisticul, peste 300 de lei pe kilogram, dar pentru a scădea costul se poate folosi pasta de fistic, ușor mai ieftină.
Fii la modă, gustă ciocolata ”Dubai!
Nimeni nu poate să spună în gura mare că nu-i place această ciocolată. Toți cei mai tineri din încăpere, vor reacționa, considerând că ești depășit, de vremuri, de modă, prea conservator pentru zilele noastre! Pare, așadar, că acest produs ”a prins” în rândul oamenilor care au cont de TIk-T0k.
Cluj24.ro a stat de vorbă cu proprietara Cofetăriei Castel, pentru o părere din interior, cum se spune. A introdus ciocolata în ofertă doar de două săptămâni și asta pentru că a cerut-o foarte mulți clienți. Produce în laboratorul de pe strada Maramureșului din Cluj-Napoca, aproximativ două kilograme pe zi.
Cât costă o tabletă de ciocolată ”Dubai”?
O bucată de ciocolată Dubai poate fi cumpărată la prețuri cuprinse între 12 lei pentru 30 de grame și 25 de lei, pentru un gramaj mai mare. Destul de scump, ar spune unii? Da, dar este o ciocolată la modă, cu o poveste adusă din tărâmuri înderpărtate.
Ioana Birău, proprietara Cofetăriei Castel, ne spune că a observat că persoanelor peste 60 de ani nu le place acest dulce, spun că noi avem rețete mult mai sofisticate și mai bune după gustul lor. Pensionarii preferă produsele tradiționale, cum ar fi amandina, cremeșul, refuzându-le chiar și pe cele introduse de cel puțin un deceniu, ca mousse-urile, pavlova, ori macaron.
Pe de altă parte, de la cofetăria ei, pleacă de câteva ori pe săptămână dulciuri către 60 de magazine din mediul rural, dar și către Turda sau Câmpia Turzii. A avut surpriza ca, de foarte multe ori aceste bucăți de ciocolată umplute cu cataif și fistic să se termine foarte repede. Deci, putem spune că nu există nicio diferență între oraș și sat, oamenii din mediul rural sunt informați, doresc să guste, iar multora le place ciocolata ”Dubai”.
Copii adoră ciocolată Dubai, iar generațiile tinere, gustă și pot alege în cunoștință de cauză un răspuns, le place, mai puțin le place, nu mai cumpără niciodată. Deocamdată, toate laboratoarele din Cluj se întrec să facă și să vândă produsul nou, iar sezonul dulciurilor, adică perioada sărbătorilor de iarnă, nu a început încă.
Cristina Șendrea