CULTURA
Filarmonica din Cluj celebrează femeia prin muzică

Filarmonica de Stat „Transilvania” celebrează femeia prin muzică, vineri 1 martie, la Colegiul Academic.
„Sing the Woman sau celebrând femeia prin muzică
Vineri, 1 martie 2024, ora 19, Abonament 15
Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Cornel Groza dirijor
Alexandra Burcă, Viktoria Cormos, Aida Pavăl-Olaru, Andra Turcu, Mădălina Ungur, Ruben Ciungan, Radu Câmpan, Nicolae Ilincăi, Bogdan Ionuţ Lupu, Andrei Nistor solişti
Adina Mureşan pian
Ovidiu Lup pian
Ramona Murariu flaut
Cristina Lazariuc chitară bas
Attila Szabo violoncel
Dorin Pop percuţie
În program lucrări de: Orlando di Lasso, Johannes Brahms, Maurice Ravel, Adrian Pop, Bedrich Smetana, Ion Vidu, Gavriil Musicescu, Dan Variu, Leonard Bernstein, Antonio Carlos Jobim, Roy Orbinson, ABBA, Phoenix, Boyzone, Tina Turner, Dolly Parton, s.a.
Vineri, 1 martie 2024, cu începere de la ora 19.00, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” va celebra femeia prin muzică în cadrul unui concert vocal-simfonic în programul căruia se regăsesc, deopotrivă, creaţii aparţinând muzicii clasice, dar şi prelucrări pentru cor ale unor melodii pop / rock celebre.
Evenimentul ce poartă titlul Sing the Woman va avea loc la Colegiul Academic.
1 Martie vesteşte sosirea primăverii, schimbarea anotimpului, dar celebrează şi o tradiţie veche legată de renaşterea naturii. Cu această ocazie Filarmonică de Stat „Transilvania” vă oferă un mărţişor simbolic, muzical, care să contribuie esenţial la crearea unei stări de spirit pozitive care să vă însoţească pe tot parcursul noului anotimp, şi nu numai. Doza suplimentară de feminitate şi de frumuseţe este oferită de Farmec S.A. care susţine evenimentul.
Despre cor
Corul Filarmonicii de Stat, Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de scoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect.
Formarea ansamblului a fost încredinţată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti, a cărui competenţă artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă.
Începând cu anul 1976, conducerea corului a fost încredinţată lui Florentin Mihăescu, care l-a secondat pe maestrul Dorin Pop încă de la constituirea corului. Sub conducerea să, corul marchează primele succese internaţionale de răsunet şi înregistrează progrese majore în sporirea potenţialului său expresiv şi repertorial.
În anul 1986, ansamblul este preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes de actualul dirijor, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială.
O tendinţă manifestă în preocuparea repertorială a ansamblului este alternarea proiectelor vocal-simfonice cu cele de operă şi a cappella, cu un mare accent pe prezentarea celor mai valoroase lucrări ale compozitorilor români, atât pe scenele din ţară, cât şi pe cele din străinătate, făcându-se astfel mesagerul artei interpretative şi a creaţiei româneşti: pe lângă prezentarea operei Oedip la Festivalul de la Lucerna, un punct culminant în istoria corului rămâne premiera absolută a operei Meşterul Manole de Sigismund Toduţă, în cadrul Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană” (1986), sub bagheta lui Emil Simon. (pentru mai multe informaţii accesaţi: https://filarmonicatransilvania.ro/despre/cor/).
Despre dirijor
Cornel Groza
În anul 1986, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, până la acel moment condus de Dorin Pop, respectiv Florentin Mihăescu, a fost preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială.
Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop, a devenit un „centru” coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat.
Prin tehnică să dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.
Biletele online la concert se pot achiziţiona de pe site-urile entertix.ro şi myticket.ro. Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile”, informează Filarmonica de Stat „Transilvania”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
ACCIDENT pe Horea, în Cluj-Napoca. Două mașini s-au tamponat. Bărbat de 80 de ani, dus la SPITAL

Un accident rutier a avut loc, marți dimineața, pe str. Horea din Cluj-Napoca. Două mașini s-au tamponat. Un bărbat de 80 de ani a fost dus la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Horea din Cluj-Napoca. Mai exact, este vorba despre o tamponare între două autoturisme.
ACCIDENT pe Horea, în Cluj-Napoca. Două mașini s-au tamponat. Bărbat de 80 de ani, dus la SPITAL
Nu au existat victime încarcerate, însă un bărbat de aproximativ 80 de ani nu a putut ieși singur afară dintr-un autoturism. Acesta acuza dureri la coloană, iar forțele noastre l-au extras în siguranță, pentru a nu-i agrava posibilele leziuni.
Bărbatul a fost preluat de un echipaj SAJ, la misiune luând parte două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
ADMINISTRAȚIE
Prefectura Cluj: Importul cărnii, laptelui și furajelor din Ungaria și Germania, INTERZIS din cauza FEBREI aftoase

În contextul depistării focarelor de febră aftoasă în Ungaria și Germania, Maria Forna, prefectul județului Cluj a convocat de îndată Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor. Acesta s-a reunit, marți dimineață și a emis Hotărârea nr. 13/18.03.2025 privind aprobarea Planului de măsuri privind prevenirea apariției febrei aftoase pe teritoriul județului, astfel următoarele măsuri importante pentru protejarea sănătății animalelor din județ.
Plan de măsuri
1. Interzicerea intrării în țară a transporturilor de animale, carne, lapte, furaje, îngrășăminte naturale și material seminal provenind din aceste țări, pe toată perioada de alertă epidemiologică.
Prefectura Cluj: Importul cărnii, laptelui și furajelor din Ungaria și Germania, INTERZIS din cauza FEBREI aftoase
Febra aftoasă este o boală virală gravă și extrem de contagioasă, care afectează bovinele, porcinele, ovinele și caprinele. Printre simptomele specifice se numără:
– Febră;
– Vezicule pline cu lichid apărute în zona bucală și la nivelul membrelor;
– Lipsa poftei de mâncare (inapetență și anorexie);
– Apatie, abatere, uscăciunea nasului.
Transmiterea bolii se realizează în principal prin contact direct cu animalele infectate. Este important de menționat că boala NU prezintă risc pentru om.
Solicităm tuturor cetățenilor să anunțe imediat medicul veterinar din localitate sau Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Județeană (DSVSA) în cazul oricărei suspiciuni de febră aftoasă.
Vă mulțumim pentru sprijinul și colaborarea dumneavoastră în prevenirea răspândirii acestei boli! Protejarea sănătății animalelor este o prioritate!
Mai multe detalii puteți consulta accesând acest link.
EVENIMENT
Șoferul care a condus o mașină fără anvelope la Cluj, internat la Psihiatrie. Bărbatul din Mureș a primit și AMENDĂ

Polițiștii clujeni l-au interceptat în trafic pe bărbatul care, luni, conducea o mașină care nu avea anvelope, în apropiere de localitatea Gârbău.
Bărbatul are 37 de ani, este din județul Mureș, și a fost amendat și pentru că nu a putut prezenta un certificat de înmatriculare. De asemenea, el a fost internat în spital.
Șoferul, amendat cu peste 1.600 de lei
Polițiștii Secției 8 Rurală Huedin au fost sesizați, luni, cu privire la faptul că un autovehicul este condus în afara localității Gârbău, prezentând defecțiuni tehnice semnificative, respectiv lipsa anvelopelor.
Echipajul de poliție a interceptat autoturismul pe DJ108C, constatând că la volan se afla un bărbat de 37 de ani, din județul Mureș. Acesta a fost testat atât cu aparatul etilotest, cât și cu aparatul pentru detectarea substanțelor psihoactive, rezultatele fiind negative.
Bărbatul, internat involuntar la Psihiatrie
Pentru deficiențele tehnice majore constatate și pentru nerespectarea obligației de a avea asupra sa documentele prevăzute de lege, respectiv certificatul de înmatriculare, polițiștii i-au aplicat două sancțiuni contravenționale în cuantum de 1.620 de lei.
Totodată, ca măsură complementară, s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare în lipsă.
Având în vedere circumstanțele, bărbatul a fost internat involuntar la o unitate medicală pentru investigații de specialitate. De asemenea, sunt efectuate demersurile necesare privind verificarea îndeplinirii condițiilor medicale pentru menținerea dreptului de a conduce autovehicule
ADMINISTRAȚIE
Cluj-Napoca, pe harta arhitecturii mondiale! Proiectul malurilor Someșului, lăudat într-o prestigioasă revistă de arhitectură

Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului din Cluj-Napoca, realizat de firma spaniolă de arhitectură PRÁCTICA, a fost lăudat într-un articol publicat de prestigioasa revistă de arhitectură ArchDaily.
Proiectul de reamenajare a malurilor Someșului a fost recunoscut internațional și a apărut în ArchDaily, una dintre cele mai prestigioase reviste de arhitectură. Articolul evidențiază impactul pozitiv al intervenției asupra orașului, transformând râul într-un coridor verde ce conectează diverse spații publice prin piste de biciclete, alei pietonale și poduri.
Cluj-Napoca, pe harta arhitecturii mondiale!
Prin acest model de bună practică, municipiul Cluj-Napoca devine un reper pe harta arhitecturii mondiale.
„Sunt mândru că am coordonat concursul internațional de soluții împreună cu OAR Concursuri și că am fost manager de proiect în perioada în care am lucrat la Primăria Cluj-Napoca. Acesta este Clujul care privește spre viitor! Felicitări tuturor celor implicați!”, a transmis deputatul PNL Ovidiu Cîmpean, fost director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca.
Ce a însemnat reamenajarea malurilor Someșului?
Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului, dezvoltat de firma spaniolă de arhitectură PRÁCTICA, urmărește regenerarea și renaturalizarea acestora pe o lungime de 15 km în Cluj-Napoca.
- Someșul a fost repus în valoare printr-un proiect inovator, sustenabil și centrat pe oameni;
- O viziune conturată printr-un concurs internațional – soluția câștigătoare fiind semnată de talentata echipă PRÁCTICA;
- Fonduri europene investite inteligent pentru un oraș mai verde și mai prietenos;
Inițiativa a pornit dintr-un concurs internațional de soluții, organizat în 2017, și a fost implementată cu fonduri europene. Proiectul transformă râul într-un coridor verde, conectând diverse spații publice prin piste de biciclete, alei pietonale și poduri.
Intervenția renaturalizează malurile prin terase vegetale, promovând biodiversitatea și îmbunătățind microclimatul. Someșul devine astfel un spațiu social și ecologic, oferind acces mai ușor locuitorilor și integrându-se armonios în viața urbană a orașului.