EVENIMENT
Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu a votat pentru legea offshore, care dă independență energetică României

Din punct de vedere al oportunității, legea este absolut necesară în acest moment, consideră deputatul de Cluj Viorel Băltărețu (USR PLUS). ”România are trebuie să fie independentă energetic, într-un moment critic pentru întreaga Europă, ce se confruntă cu o criză energetică semnificativă”, a declarat acesta.
”Din această perspectivă, e regretabil că guvernele anterioare nu au reușit să facă funcțională această lege încă din 2018, când ar fi fost cel mai oportun pentru România. Și asta, dacă luăm în considerare politicile europene de decarbonare, politici care permit o fereastră de timp de 10 – 15 ani în utilizarea gazelor naturale, fără penalități majore.
Pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, avem nevoie de 4-5 ani din acest moment, așa că, în mod optimist putem considera anul 2027 ca momentul în care vom extrage aceste gaze din perimetrele marine.
Dacă ne raportăm la textul legii, sunt nemulțumit de forma finală, pentru că eu personal consider că nu am reușit să îmbunătățim substanțial legea existentă astfel încât să asigurăm un cadru predictibil și benefic pentru toți cei implicați, dar mai ales pentru cetățenii României care, prin statul român, sunt de fapt proprietarii de drept ai acestor zăcăminte.
Și aici mă refer la faptul că nu s-a reușit prin intermediul acestei legi să se stabilească clar o modalitate coerentă și fezabilă de utilizare a veniturilor rezultate din această exploatare a gazelor, astfel încât acești bani să contribuie cu adevărat la creșterea economiei românești, dar mai ales la bunăstarea românilor.
Banii din legea offshore să nu ajungă la discreția guvernelor politice
Cel mai mult îmi doresc ca aceste venituri considerabile să nu ajungă la discreția guvernelor politice vremelnice astfel încât să găsim bani aruncați în tot felul de PNDL-uri inutile.
Apoi, în lege sunt menționate investiții în dezvoltarea de rețele de distribuție de gaze naturale; în conformitate cu Green Deal-ul european, rețelele clasice de distribuție de gaz natural nu vor avea un viitor strălucit, așa că e foarte posibil să investim în rețele pe care nu vom reuși nici măcar să le amortizăm. Viitorul înseamnă rețele de distribuție pentru hidrogen, lucru care nu va fi posibil pentru aceste rețele clasice.
Viziunea noastră în privința utilizării acestor fonduri era mai complexă și mai eficientă: utilizarea acestor bani în fonduri de pensii. Astfel, banii erau gestionați și investiți într-un mod mai eficient și așa am fi putut asigura un venit cert pentru toți cetățenii României. Din păcate se pare că este o abordare mult prea complexă pentru partidele aflate azi la putere, astfel încât acest amendament nu a fost adoptat.
Nu îmi rămâne decât să sper că legea va fi suficient de atractivă pentru investitorii în aceste tipuri de exploatări, că lucrurile vor decurge în cele mai optimiste termene și că, începând din 2027-2028, nu vom mai fi nevoiți să importăm gaze din piețele externe, că vom avea guverne responsabile în următorii 20-25 de ani, astfel încât să cheltuiască acești bani proveniți din exploatare într-un mod sustenabil și util pentru cetățenii României”, a adăugat deputatul Viorel Băltărețu.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a respins proiectul legii offshore pe motiv că ar fi o lege ”antinațională”.
Amendamente au existat și din partea USR. Formațiunea a propus ca banii din profitul extracţiei de gaze din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de pensii, însă ministrul Energiei a afirmat că amendamentul USR nu poate fi susţinut, pentru că nu toţi românii contribuie la Pilonul II.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
”Ediția de seară” pe Clujlive Tv. Jurnalistul Florin Danciu și analistul Ion Novăcescu fac radiografia campaniei electorale

Emisiunea ”Ediție de seară” de pe Clujlive TV, realizată de jurnalistul Cluj24, Florin Danciu, îl are, joi, ca invitat pe analistul Ion Novăcescu.
De la ora 20, cei doi vor face o radiografie a scenei politice românești și vor analiza, printre altele, campania prezidențială, conferința de presă de 5 ore a liderului AUR, George Simion, și implicațiile vizitei în România a unei delegații a congresmenilor americani.
De asemenea, o altă temă va fi lansarea Fundației ”Ioan și Maria”, proiectul omului de afaceri Dorel Goia.
Emisiunile poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215).
EVENIMENT
INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit

Un incendiu a izbucnit, joi, într-un apartament de pe str. Tineretului din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
„Trei echipaje din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit în interiorul unui apartament situat pe strada Tineretului din municipiul Turda. La fața locului s-au deplasat două autospeciale, autoscara și o ambulanță SMURD, iar accesul forțelor noastre s-a realizat cu dificultate din cauza autoturismelor parcate.
INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit
Pompierii au pătruns în apartamentul inundat cu fum și au efectuat o imediat o misiune de căutare-salvare. Din fericire, nu au fost identificate victime. Nu s-a impus evacuarea locatarilor. Incendiul s-a manifestat în zona bucătăriei, fiind lichidat de către pompieri. În aceste momente se ventilează încăperile din apartament”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: un scurtcircuit produs la o priză.
Foto: Arhivă

Guvernul a aprobat un nou mecanism de decontare a voucherelor de vacanță. Beneficiarii vin cu o declarație pe propria răspundere că au pus de la ei cei 800 de lei, că au folosit cei 800 de lei de la Guvern și aduc o factură de minim 1.600 de lei care să fie decontată, scrie Alba24.
Modificări esențiale în sistemul de decontare a voucherelor de vacanță:
Valoarea voucherelor și condiții de eligibilitate
– Angajații din instituțiile publice cu salarii nete de până la 8.000 lei vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 800 lei.
– Voucherele pot acoperi maximum 50% din valoarea unui pachet turistic, ceea ce înseamnă că beneficiarul trebuie să achiziționeze un pachet de cel puțin 1.600 lei și să contribuie cu diferența de 800 lei din fonduri proprii
Cum se decontează voucherele de vacanță
Achiziționarea pachetului turistic: Angajatul achiziționează un pachet turistic în valoare de minimum 1.600 de lei.
Declarație pe propria răspundere: După achiziție, angajatul completează o declarație pe propria răspundere, confirmând că a contribuit cu 800 de lei din fonduri proprii și că a utilizat voucherul de 800 de lei oferit de stat.
Prezentarea facturii: Angajatul prezintă factura de minimum 1.600 de lei care atestă achiziția pachetului turistic.
Decontarea: Pe baza declarației și a facturii, angajatul primește suma de 800 de lei de la stat.
EVENIMENT
FOTO. O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Intervin pompierii

O țeavă de gaz a fost ruptă în urma unui accident care a avut loc pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
Din primele informații, un șofer a ajuns cu mașina pe trotuar, unde a rupt țeava.
O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, care s-au deplasat de urgență la locul accidentului, nu sunt victime. Un echipaj de pompieri asigură, zona, fiind închisă o bucată din stradă.
La fața locului este așteptată o echipă a companiei de gaz, pentru a remedia situația.
Foto: Facebook/ Info Trafic Cluj Napoca