Connect with us

EVENIMENT

Cum a înşelat un clujean, pe internet, o familie din Suceava. Atenţie la comerţul online

Publicat


hanorac inselaciune

Un clujean este cercetat pentru înşelăciune, după ce a dat ţeapă unei familii din Suceava prin vânzarea unui hanorac despre care susţinea că este de marcă.

ATENŢIE LA ….. ,,MAGIA” SĂRBĂTORILOR!

Se apropie perioada cu cele mai multe cumpărături pentru cadouri şi mai reduceri afişate de marii comercianţi, iar realizarea cumpărăturilor online a devenit din ce în ce mai uşoară, tot mai mulţi cumpărători orientându-se spre comerţul online.

Pentru toată lumea, acestă tendinţă aduce atât oportunităţi, provocări, dar totodată, reprezintă şi un risc mai mare de fraude, cărora le pot cădea victime atât comercianţii, cât şi cumpărătorii.
În acest context, Campania Poliţiei Române – SIGURANŢA ONLINE – vă provoacă să vă testaţi priceperea în a vă feri de fraudele online şi îşi propune să reducă numărul de persoane înşelate, prin informarea corectă, prin sfaturi utile şi descrierea unor metode frecvente de operare.

Cei care doresc să afle mai multe despre cum pot face shopping în siguranţă în mediul online pot afla mai multe pe pagina dedicată creşterii gradului de siguranţă a cumpărăturilor în mediul virtual www.sigurantaonline.ro

Aproape zilnic, poliţiştii sunt sesizaţi cu privire la înşelăciuni în mediul on line cu prilejul achiziţionării unor bunuri. De cele mai multe ori aceste situaţii sunt generate şi de superficialitatea cumpărătorilor care nu respectă reguli minime de prevenire şi siguranţă.

Cum a înşelat un clujean, pe internet, o familie din Suceava

Spre exemplu, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către un bărbat cu privire la faptul că a fost înşelat în urma unei tranzacţii efectuate pe internet.

S-a stabilit că bărbatul naviga pe o platformă de socializare în data de 11.11.2022 cu ocazia reducerilor masive de Black-Friday ocazie cu care a observat un anunţ sponsorizat al unui utilizator care expunea spre vânzare mai multe articole de vestimentaţie.

Fiind atras de reducerile impresionante şi de preţul afişat pentru o geacă, acesta a accesat un link web unde a selectat un produs şi a completat un formular pentru o adresă de livrare.

În data de 15.11.2022, persoana vătămată a fost contactată de către un agent de livrări de la o companie de profil care i-a înmânat în schimbul rambursării sumei de 171 lei un colet. Cu ocazia desfacerii pachetului a constatat faptul că în interior se află o haină pentru dame de o calitate net inferioară şi care nu se apropie în niciun fel de specificaţiile celei expuse spre vânzare pe internet.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, faptă prev. şi ped. de art. 255, alin, 1 din Codul penal ce urmează a fi soluţionat procedural de către lucrătorii din cadrul BIC.

Un alt bărbat din municipiul Suceava a sesizat că a fost înşelat de către o persoană din jud. Mureş.

S-a stabilit că după vizualizarea unui anunţ postat pe o platformă de specialitate, un bărbat din municipiul Suceava a comandat un set de căşti audio marcă a unui producător de renume, de la o persoană din Tîrgu Mureş, jud. Mureş preţul produsului cerut fiind de 699 lei iar din caracteristicile descrise reieşind că este un produs original, verificabil.

Ulterior, persoana vătămată a fost contactată de un curier acreditat care i-a adus setul de căşti comandat cu o zi înainte, i-a achitat acestuia suma de 699 lei, după care a desfăcut coletul constatând că este un produs net inferior, prezentându-se ulterior la sediul Poliţiei mun. Suceava pentru a sesiza cele întâmplate.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiuni de înşelăciune faptă prev. şi pred. de art. 244, alin 1, din Codul Penal, urmând a fi soluţionat procedural de către lucrătorii BIC.

Un alt bărbat a sesizat că după vizualizarea împreună cu fiul său a unui anunţ postat pe o platformă de profil, a comandat un hanorac marcp de prestigiu de la un bărbat din Cluj Napoca, jud. Cluj, preţul iniţial al produsului fiind de 1000 lei iar din caracteristicile descrise reieşind că este un produs original. Ulterior, persoana vătămată a convenit cu vânzătorul să achite suma de 850 lei în care erau incluse taxele de transport, achitându-i la aceeaşi dată un avans de 50 lei prin virament bancar.

Ulterior, persoana vătămată a fost contactată de un curier acreditat care i-a adus un colet pe care nu l-a verificat, dar care a presupus că acesta conţine hanoracul comandat cu o zi înainte, i-a achitat acestuia suma de 765 lei, aşteptând să se întoarcă fiul său de la şcoală.

În momentul în care fiul persoanei vătămate s-a întors acasă, a desfăcut împreună cu acesta coletul şi a constatat faptul că produsul are aceeaşi culoare însă un împrimeu diferit în zona pieptului, este o mărime mult mai mare decât cea comandată, nu are nicio etichetă de producător iar calitatea materialului este îndoielnică.

Astfel, persoana vătămată a încercat să contacteze vânzătorul pentru a-i semnala problema însă acesta i-a blocat telefonic şi electronic posibilitatea de a-l contacta.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiuni de Înşelăciune faptă prev. şi pred. de art. 244, alin 1, din Codul Penal, urmând a fi soluţionat procedural de către lucrătorii BIC.

Atenţie la comerţul online

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava vă recomandă :

– Atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dvs., asiguraţi-vă că această conexiune este securizată!
– Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un email sau SMS nesolicitat! Verificaţi adresa de pe care a fost trimis emailul!
– Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete!
– Aveţi grijă la accesarea unei pagini web care conţine greşeli gramaticale!
– Nu plătiţi în avans bunuri comandate prin internet de la persoane necunoscute!
– Fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe intenet! Refuzaţi tranzacţia dacă se cere codul PIN!
– Tipăriţi sau salvaţi comanda dvs., precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării!

Alte caracteristici al acestui tip de înşelăciuni:

– infractorii evită chatul special al platformei marketplace;
– link-urile transmise de aceştia conţin deseori greşeli gramaticale sau limbaj informal, butoane cu denumiri attractive (spre exemplu: „Primeşte fonduri”, ,,Plătit. Aştept confirmarea vânzătorului „), sau mesaje ce sugerează urgenţa ( cum ar fi: ,,Obţine acum!”, ,,Link de primire fonduri valabil 5 minute. Completează datele cardului de urgenţă”, fără a se limita la acestea);
– infractorii pot cere detalii despre soldul existent pe card.

Foarte important de reţinut:

– Niciodată, pentru a primi o sumă de bani, nu este necesară furnizarea datelor înscrise pe card (ce conţine 16 cifre), ci doar a numărului de cont (Codul IBAN, format din 24 de caractere-4 litere şi 20 cifre). Cardul bancar nu este un instrument de încasare, ci este doar instrument de plată.
– Verificaţi foarte bine adresa link-ului furnizată de presupusul cumpărator sau numerele de telefon de pe care vă sunt transmise mesajele. Denumirea acesteia trebuie să corespundă exact cu cea a site-ului de încredere, să nu aibă nici un caracter difenţiat de aceasta.
– Raportaţi orice tentativă de înşelăciune de acest tip!, informează IPJ Suceava.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

Publicat

Un bărbat care a probat, sâmbătă, un tricou în magazinul Zara din incinta Iulius Mall Cluj s-a dus îmbrăcat cu el la casă să-l plătească.

Clientul a rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

A rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Bărbatul, îmbrăcat într-un trening de firmă, a făcut scandal, dar casierița a fost de neînduplecat. Atunci clientul și-a scos tricoul pe care voia să îl cumpere și a rămas la bustul gol până s-a scanat eticheta produsului.

„Nu am mai văzut atâta tupeu, a venit un țăran la Zara să se dea mare”, a comentat o clientă care a observat tărășenia.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj. Clujenii au ca obiectiv întoarcerea „acasă” cu cele 3 puncte

Publicat

De

CFR Cluj și Farul Constanța se vor întâlni sâmbătă, 2 martie, de la ora 20:00 pe Stadionul Central din Ovidiu unde vor disputa partida din etapa cu numărul două zeci și nouă, deplasare din urma căreia CFR Cluj trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a rămâne în calcule pentru titlu după începerea play-off-ului.

CFR Cluj vine după o remiză în deplasare la Oțelul Galați, scor 2-2, gălățenii i-au egalat pe clujeni în minutul 90+6 când au marcat din lovitură de la 11 metri, la 10 minute după ce alb-vișiniii au preluat conducerea tot din lovitură de la 11 metri. CFR Cluj nu concepe să se întoarcă la Cluj fără cele 3 puncte, mai ales după ce s-au depărtat la 12 puncte de liderul FCSB cu două partide înainte de începerea play-off-ului.

Farul Constanța vine după o partidă modestă împotriva „U” Cluj pe Cluj Arena unde au pierdut cu 1 la 0. Elevii lui Hagi traversează o perioadă incertă după ce în ultimele două etape au obținut doar un punct din șase posibile. Farul Constanța se află pe locul 5 în Superliga României cu 41 de puncte și este aproape sigură de prezența în play-off.

 

CFR Cluj vrea să repete deznodământul partidei din turul campionatului împotriva Farului

 

Ultima întâlnire dintre CFR Cluj și Farul Constanța a fost pe 30 octombrie anul trecut când clujenii s-au impus cu 3 la 1 împotriva echipei antrenate de Gheorghe Hagi, golurile fiind marcate de Constantin Budescu pentru Farul Constanța și Juricic, respectiv Karlo Muhar care a reușit o dublă pentru echipa antrenată la acea vreme de Mandorlini.

După douăzeci și opt de partide disputate în actuala ediție de campionat, CFR Cluj ocupă poziția a treia în clasament cu 49 de puncte, în timp ce Farul Constanța este pe locul cinci cu 41 de puncte acumulate.

 

„Ne așteaptă un meci greu cu o echipă de play-off, campioana României de anul trecut”

 

Adrian Mutu, antrenorul feroviarilor a declarat că pe clujeni îi va aștepta un meci greu pe stadionul celor de la Farul, dar este încrezător că echipa sa va face o figură frumoasă și va repeta șcenariul din turul campionatului când clujenii au învins campioana României „ Farul Constanța este o echipă greu de bătut, au valoare, au demonstrat-o și anul trecut chiar dacă nimeni nu le dădea nici o șansă, câștigând campionatul, îi respectăm, dar noi mergem acolo să luăm cele trei puncte pentru a rămâne aproape de Rapid și de FSCB care sunt în fruntea clasamentului.”

Cosmin Olaru

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Câmpului, în Cluj-Napoca. Un bărbat a fost dus la SPITAL

Publicat

Un accident a avut loc, sâmbătă, pe str. Câmpului din Cluj-Napoca. Au fost implicate două mașini. Un bărbat de 30 de ani a fost dus la spital.

„Pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Câmpului. În accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul intrat într-un stâlp. Când pompierii au ajuns la fața locului, toți ocupanții din autoturisme erau ieșiți afară.

FOTO. ACCIDENT pe Câmpului, în Cluj-Napoca. Un bărbat a fost dus la SPITAL

Un singur bărbat a necesitat îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD. Ulterior, bărbatul de aproximativ 30 de ani a fost transportat la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Partidele de SEX violente dăunează grav sănătății! Un clujean și-a fracturat PENISUL și a ajuns la urgență

Publicat

meidci operatie bun

Mâini rupte, picioare rupte… mai nou și fracturi de penis. Un clujean de 20 de ani a ajuns de urgență la spital, după ce și-a fracturat penisul în timpul unei partide de sex.

Tânărul s-a prezentat la urgențe cu dureri îngrozitoare. Doctorii și-au dat seama imediat că este vorba de un hematom la nivelul organului genital așa că l-au dus în sala de operație, a transmis PRO TV.

Partidele de SEX violente dăunează grav sănătății! Un clujean și-a fracturat PENISUL și a ajuns la urgență

„Noi vedem acest lucru pe ecografie, se face ecografie peniană și se observă. Se face o incizie la nivelul tegumentului, se extrag cheagurile respective, se identifică zona de ruptură a tunicii și această tunică este suturată”, a declarat dr. Mihai Suciu, medic urolog.

Externarea se face în câteva zile, iar recuperarea durează câteva săptămâni. Intervenția a fost finalizată cu succes, iar tânărul nu va rămâne cu consecințe pe termen lung.

Medicii atrag atenția că astfel de accidente trebuie tratate cu seriozitate, iar bărbații trebuie să se prezinte de urgență la spital, trecând peste orice stânjeneală. În caz contrar, există riscul de a rămâne cu disfuncții sexuale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax