EVENIMENT
Coronavirusul PIERDE din PUTERE. Niciun MORT în judeţul Cluj, DOAR 32 în ţară
Deşi numărul infectărilor este mare, numărul deceselor asociate COVID-19 este în scădere. În judeţul Cluj n-a fost înregistrat niciun deces în ultima zi, potrivit raportării de sâmbătă.
32 de morţi în ţară, niciun mort în Cluj
„32 de decese – 17 bărbaţi şi 15 femei – la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore.
Persoanele decedate erau internate în spitale din judeţele Alba, Bihor, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Dolj, Galaţi, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Suceava, Vaslui, Vrancea.
Dintre cele 32 de decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, unul la categoria de vârstă 40-49 ani, trei la categoria de vârstă 50-59 ani, şapte la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 la categoria de vârstă 70-79 ani şi 10 la categoria de vârstă peste 80 ani.
Aproape 60.000 de morţi în România
Din totalul de 32 de pacienţi decedaţi în ultimele 24 de ore, 31 au fost nevaccinaţi şi unul vaccinat anti-COVID-19. Pacientul vaccinat avea vârsta cuprinsă între 50-59 ani şi prezenta comorbidităţi.
Cele trei decese anterioare intervalului de referinţă s-au înregistrat în judeţele Braşov şi Mureş, în luna ianuarie 2022.
De la începutul pandemiei, 59.212 persoane diagnosticate cu infecţia cu SARS-CoV-2 au decedat în România. AGERPRES
595 de noi infectări în Cluj. Raportul prefectului
Buletin de presă, 15.01.2022
✅ SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ
🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 278;
🔴 Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 987;
🔴 Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse – 42;
🔴 Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 12/ 1.500 lei;
🔴 Persoane verificate – 1.312;
🔴 Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:
➡️ Rata incidenței pe județul Cluj : 6,60;
➡️ În ultimele 24 de ore, 595 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;
➡️ Total număr de teste 4.701 din care 728 diagnostic grupe de risc, 391 teste efectuate la cerere și 3.582 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 928.901 de teste, la nivelul județului Cluj;
➡️ 32 persoane internate în ATI;
➡️ Total vindecați și externați 9.353 din care 6.360 din județul Cluj;
➡️ Total decedați 1.807 din care 1.086 din județul Cluj.
🔴 În acest moment sunt internați 320 pacienți.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Mega-protest la București. George Simion (AUR): Cerem revenirea la democrație și reluarea turului doi al prezidențialelor
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu se dezice de protestul de duminică din București. ”Este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală”, a spus șeful AUR, citat de Mediafax.
„Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală„ Scopul acestui protest este clar, protestăm față de lovitura de stat și cerem revenirea la democrație prin reluarea alegerilor începând cu turul doi”, a spus Simion.
Liderul AUR a mai anunțat că oamenii sunt nemulțumiți de „ordonanța – trenuleț” și de faptul că președintele Klaus Iohannis nu a demisionat din funcția de președinte al României.
George Simion a dezvăluit că protestele vor continua și în perioada următoare, atât la București, cât și în fața sediilor prefecturilor din marile orașe ale țării. De asemenea, el a spus că îl susține în continuare pe Călin Georgescu.
30.000 de persoane
AUR organizează duminică, un protest în Piața Universității din București. Organizatorii estimează că la manifestația care cuprinde și un marș vor participa 30.000 de oameni. Printre aceștia vor fi și români din diaspora.
Mitingul este autorizat şi a început, la ora 14.00. Participanții s-au adunat în Piaţa Universităţii și au participat la un marș pe traseul Piaţa Victoriei, Pasajul Basarab, Palatul Cotroceni, Piaţa Operei, Calea Victoriei.Marșul se va încheia în Piața Victoriei.
Participanților li s-a solicitat de organizatri să nu poarte semne de partid sau steaguri, altele decât cele tricolore și să nu se implice în acte violente.
Foto: Facebook
Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj anunță că, începând de miercuri, 15 ianuarie, se lansează zborurile directe Cluj-Napoca – București Otopeni, operate de compania aeriană românească Animawings, deținută de Christian Tour.
”Acest eveniment marchează un moment semnificativ pentru aviația națională, fiind debutul oficial al companiei aeriene românești, Animawings, pe piața zborurilor interne, contribuind în acest sens la consolidarea conectivității aeriene, precum și la stimularea traficului intern și la dezvoltarea segmentului de business din România.
Evenimentul va reuni oficialități județene și locale, reprezentanți ai Animawings, reprezentanți ai Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, precum și reprezentanți ai instituțiilor din cadrul perimetrului”, arată reprezentanții aeroportului.
Astfel, începând din 15 ianuarie 2025, compania aeriană AnimaWings va conecta orașul Cluj-Napoca cu capitala României, București, zborurile fiind operate cu 8 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni (2 frecvențe), miercuri (2 frecvențe), joi, vineri (2 frecvențe) şi duminică.
Biletele pot fi rezervate pe site-ul companiei aeriene: https://animawings.com/ro prețurile pornind de la 41 de euro (aproximativ 200 de lei).
În 2024 operatorul de turism Christian Tour Holding a achiziționat pachetul majoritar de 51% în compania Animawings Aviation S.A. deținut de Aegean Airlines.
EDUCATIE
UBB Cluj-Napoca, lider național în competițiile de cercetare organizate de UEFISCDI. Proiecte de 4 milioane de euro
Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca continuă să obțină cea mai bună performanță între universitățile românești la competițiile naționale de finanțare a proiectelor de cercetare științifică organizate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), competiții demarate ȋn anul 2023.
În urma evaluării finale a proiectelor depuse la nivel național pentru finanțarea cercetării științifice organizate de UEFISCDI, încheiată la sfârșitul anului 2024, echipele de cercetători ai UBB s-au evidențiat din nou prin rezultate remarcabile între instituțiile academice/universitare românești: a avut, nu doar cel mai mare număr de proiecte depuse, dar și cel mai mare număr de proiecte câștigate.
Astfel, în cadrul competiției pentru Proiecte de cercetare exploratorie (PCE 2023), UBB se clasează pe prima poziție la nivel național atât ca număr de proiectel câștigate (9 proiecte finanțate), cât și din punctul de vedere al valorii cumulate a acestora (depășind suma de 2 milioane de euro). UBB a depus și câștigat proiecte în toate ariile importante de cercetare, cele mai bune rezultate fiind înregistrate în domeniile Biologie și Ecologie și Științe sociale și economice.
În competiția pentru Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE 2023), UBB obține cel mai mare număr de proiecte câștigate și finanțate la nivel național – 19 proiecte, în valoare de aproape 2 milioane de euro, iar cea mai bună performanță a fost înregistrată în domeniul Științelor sociale și economice.
Felicitările rectorului interimar
„Adresez felicitări participanților și câștigătorilor din cadrul celor două competiții pentru reconfirmarea valorii și implicării comunității noastre academice în cercetare, consolidând poziția de lider a Universității Babeș-Bolyai în topul competitivității naționale.
Aceste rezultate demonstrează totodată angajamentul universității noastre de a promova excelența și inovarea în cercetarea științifică multi-/inter-/transdisciplinară”, afirmă prof. univ. dr. Adrian Petrușel, rectorul interimar al UBB.
EVENIMENT
EXCLUSIV Ioana Oleleu, după participarea la concursul de frumusețe în China: Nu sunt supărată, am reprezentat România cu mândrie
Clujeanca Ioana Oleleu a reprezentat, sâmbătă, România la concursul de frumusețe Miss World Tourism care a avut loc în orașul Shenzhen din China și unde, din păcate, nu s-a clasat în top 5.
Ioana Oleleu a declarat, duminică, pentru Cluj24, că nu este absolut deloc supărată, ci, din contră, este fericită și cu sufletul împăcat pentru ca a reprezentat România cu mândrie.
”Am dat tot ce am avut eu mai bun în această competiție, care a fost de asemenea și prima mea competiție internațională. Am muncit mult să ajung aici ( în ciuda asocierii mele cu alte domenii cu care nu am nicio legătură).
Mi-am câștigat locul în această competiție în urma unui concurs național numit Filon de România, iar în spatele acestei participări se află ani de experiența în domeniul modelling-ului. luni de pregătiri pentru tot ce a însemnat probe la concurs, ținute.
Singură în China la 20 de ani
Nu a fost ușor, am venit în China singurică la 20 de ani , înconjurată de străini și tot ce mi-am dorit a fost să îmi fac țara mândră și sunt sigură ca am reușit să fac asta.
Cu siguranță voi mai participa la alte concursuri, am doar 20 de ani și acesta a fost doar începutul, mai am timp să învăț și să devin mai bună. Chiar dacă nu mă voi întoarce acasă cu o coroană, mă întorc cu sufletul împăcat, și cu convingerea că orice vis poate deveni realitate dacă îl urmezi cu determinare, credință și recunoștință”, a spus clujeanca.
Concurs despre curaj și încredere
Ioana a afirmat că a ridicat cu mândrie steagul României pe scena concursului mondial de frumusețe Miss Tourism World în China.
”Pentru mine, acest concurs nu a fost doar despre frumusețe. A fost despre curaj, încredere, multă muncă și evoluție personală. Am învățat că atunci când îți urmezi visurile, drumul poate fi greu, dar răsplata e pe măsură. Am realizat cât de important este să îți păstrezi autenticitatea și valorile.
A fost prima mea participare la un concurs internațional, cu siguranță o provocare pe care am îmbrățișat-o din tot sufletul. Mulțumesc Filon de Romania Camelia-Marius Seceleanu Euromodels Lili Mihacea pentru această oportunitate! Mulțumesc tuturor oamenilor care m-au susținut, sunt recunoscătoare pentru toate mesajele frumoase.
Am avut parte de momente magice, am cunoscut oameni frumoși și am vizitat locuri minunate”, a precizat Ioana Oleleu.
evelina
ianuarie 16, 2022 la 6:42 pm
”niciun mort in Cluj;doar 32 in tara”…Asa de cinic ganditi?? Credeam ca am vazut destule rele pana acum dar iata ca mai este loc…
Redactia Cluj24.ro
ianuarie 16, 2022 la 9:38 pm
E o comparaţie între cifre, nu o judecată de valoare referitoare la cineva sau la ceva. E doar o comparaţie cu zilele anterioare. Dumnezeu să-i odihnească pe cei plecaţi, dar nu are nimeni nimic cu ei. Dacă era propoziţia „În România au murit în 2021 doar 3 oameni”? Care era cinismul? În mod normal, într-un an mor în România zeci, poate sute de mii de oameni. „Doar”-ul are sensul că au fost mai puţini decât aşteptările. Citiţi aici ce înseamnă cinic, şi poate reformulaţi, măcar în gând: https://dexonline.ro/definitie/cinic. Oricum, mulţumim de semn, numai bine!