Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Coronavirus: Bilanțul global ajunge la pragul de 250 de milioane de cazuri

Publicat


covid

Bilanțul global de coronavirus ajunge duminică la pragul de 250 de milioane de cazuri. Unele țări din Europa de Est încă se confruntă cu focare record.

Cazurile mondiale cauzate de COVID-19 ajung duminică la pragul de 250 de milioane de cazuri, pe măsură ce valul provocat de varianta Delta se atenuează și se reiau comerțul și turismul, deși unele țări din Europa de Est se confruntă cu focare record.

În ultimele trei luni, numărul mediu zilnic de cazuri a scăzut cu 36%, potrivit unei analize Reuters.

Chiar dacă răspândirea a încetinit, virusul continuă să infecteze 50 de milioane de persoane la fiecare 90 de zile din cauza variantei Delta, foarte contagioasă, se arată în analiză.

A fost nevoie de aproape un an pentru a înregistra primele 50 de milioane de cazuri de COVID.

Experții din domeniul sănătății sunt optimiști, deoarece multe națiuni au depășit pandemia datorită vaccinurilor și expunerii naturale, deși avertizează că vremea mai rece și viitoarele sărbători ar putea crește numărul de cazuri.

„Credem că între acest moment și sfârșitul anului 2022, acesta este punctul în care obținem controlul asupra acestui virus… în care putem reduce în mod semnificativ bolile grave și decesele”, a declarat pentru Reuters Maria Van Kerkhove, epidemiolog la Organizația Mondială a Sănătății.

Pe lângă vaccinuri, medicii dispun acum de tratamente mai bune. Marea Britanie a devenit joi prima țară din lume care a aprobat pastila antivirală COVID-19, dezvoltată în comun de Merck (MRK.N) și Ridgeback Biotherapeutics, numită molnupiravir, care ar putea schimba jocurile. Studiile au arătat că aceasta ar putea înjumătăți șansele de deces sau de spitalizare pentru cei care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta COVID-19 sever, atunci când este administrată la începutul bolii.

Infecțiile sunt în continuare în creștere în 55 din 240 de țări, Rusia, Ucraina și Grecia fiind la niveluri record sau aproape de niveluri record de cazuri raportate de la începutul pandemiei, potrivit unei analize Reuters.

Europa de Est are printre cele mai scăzute rate de vaccinare din regiune. Mai mult de jumătate din toate noile infecții raportate la nivel mondial provin din țări din Europa, cu un milion de noi infecții la aproximativ fiecare patru zile, potrivit analizei.

Mai mult de jumătate din populația lumii nu a primit încă o singură doză de vaccin COVID-19, potrivit Our World in Data. Mai puțin de 5% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit cel puțin o doză.

Luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel la liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii să finanțeze un plan de 23,4 miliarde de dolari pentru a aduce vaccinuri, teste și medicamente COVID-19 în țările mai sărace în următoarele 12 luni.

(sursa: Mediafax)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): 10 mai – întreit popas aniversar

Publicat

claudiu tarziu

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, marchează într-un comunicat tripla semnificație a zilei de 10 Mai. 

“Dragi români,

Astăzi, 10 mai, facem un întreit popas aniversar:

Marcăm Ziua Independenței Naționale a României, proclamată de Senatul țării la 10 mai 1877, Ziua Regalității Române, în amintirea faptului că la 10 mai 1881 independența noastră de stat a fost consolidată prin proclamarea Regatului, și, deopotrivă, Ziua Românității Balcanice, spre aducere aminte a recunoașterii oficiale, în 1905, a românilor din Peninsula Balcanică drept națiune distinctă de cea elenă.

Claudiu Târziu (AUR): 10 mai – întreit popas aniversar

În plină epocă a globalismului dizolvant, cele trei semnificații ale zilei de astăzi trebuie subliniate cu înnoită putere.

Independența și suveranitatea de stat a României, precum și caracterul său național, unitar și indivizibil sunt bunuri câștigate cu jertfa de sânge a înaintașilor noștri, de aceea nu pot fi cedate sau limitate după poftele birocraților pseudoeuropeni de la Bruxelles sau ale unor dictatori hrăpăreți din Răsărit. În acest context, reafirm cu tărie idealul nostru legitim de reîntregire națională. Europa nu poate fi întreagă cu adevărat dacă națiunile suverane care o compun sunt divizate.

Vrem o Europă a Națiunilor, nu a bucăților de națiuni. Frontiera Uniunii Europene nu trebuie să taie în două trupul națiunii noastre, provocând o gravă amenințare la adresa securității naționale și europene. Basarabia este, prin tot și în toate, parte istorică inseparabilă a Patriei Române indivizibile. Dovadă stă în inima Chișinăului monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, turnat în București din tunurile turcești luate ca trofeu de glorioasa noastră Armată în Războiul de Independență a României.

„România continuă să fie înconjurată de comunități istorice de români”

Regatul României, proclamat la 1881, a desăvârșit organizarea politică a națiunii noastre, încununând firesc un proces istoric de peste cinci secole de monarhii elective în Principatele Române. Regalitatea a fost abolită abuziv sub presiunea Kremlinului și nu a fost restabilită odată cu prăbușirea dictaturii comuniste tot din cauza oamenilor Moscovei. Un Regat al României după 1990 ar fi adus țării și națiunii noastre un plus de echilibru intern și de prestigiu internațional.

România continuă să fie înconjurată de comunități istorice de români, ale căror drepturi nu sunt respectate la standarde europene și nu sunt asigurate efectiv de guvernele de la Kiev, Budapesta, Belgrad, Sofia, Skopie, Atena și Tirana. Ca stat înrudit, România are obligația morală, constituțională și legală de a interveni activ pentru sprijinirea masivă și exemplară a minorităților române din jurul granițelor și din

Balcani, aflate nemeritat în dificultate culturală și identitară din cauza politicilor și practicilor adesea ostile și contrare spiritului european ale guvernelor respective. Românii balcanici – aromâni, meglenoromâni, istroromâni, dacoromâni și toți ceilalți frați care aparțin filonului cultural românesc –  au nevoie de sprijinul salvator al statului român și trebuie să redevină o prioritate a politicii externe a României, atât în relațiile bilaterale cu statele vizate, cât și în forurile internaționale preocupate de asigurarea drepturilor minorităților naționale.

La mulți ani, România!

La mulți ani, frați români din Balcani!”

Citește mai departe

EDUCATIE

Peste 6.500 de elevi din clasele a II-a din Cluj vor SUSȚINE probele scrise din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea mai 2024

Publicat

scoala facebook emil boc (4)

Peste 6.500 de elevi din clasele a II-a din Cluj vor susține probele scrise din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea mai 2024.

„În perioada 13-29 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 6.588 de elevi din clasele a II-a, dintre care 4.699 de elevi din mediul urban și 1.889 de elevi din mediul rural, vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a II-a, desfășurate potrivit calendarului de administrare a evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației nr. 3771/9.02.2024.

Peste 6.500 de elevi din clasele a II-a din Cluj vor SUSȚINE probele scrise din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea mai 2024

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a, va fi susținută de către 3512 de elevi, din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private.

Luni, 13 mai 2024, elevii claselor a II-a vor susține prima probă scrisă, la Limba română/ Limba Maternă, privind evaluarea competențelor de producere a mesajelor scrise.  Marți, 14 mai 2024, se va desfășura proba de evaluare a competențelor de receptare a mesajelor citite, la disciplina Limba română, iar miercuri, 15 mai 2024, va avea loc proba de evaluare a competențelor de receptare a mesajelor citite, la Limba Maternă. Joi,16 mai 2024, elevii claselor a II-a vor susține proba de evaluare a competențelor la disciplina Matematică și Științe ale naturii

„Timpul alocat fiecărei probe este de 30 de minute”

Elevii care studiază în limba minorităților naționale vor susține vineri, 17 mai 2023, proba de evaluare a competențelor de receptare-producere a mesajelor scris-citite în limba română.

Administratorii acestor evaluări naționale standardizate sunt învățătorii claselor a II-a. Fiecare administrator de test este asistat de un al doilea cadru didactic care nu predă la clasa respectivă și care are responsabilitatea de a susține procesul de administrare a instrumentelor de evaluare standardizată la nivelul clasei. Pentru elevii claselor a II-a, timpul alocat fiecărei probe este de 30 de minute.

Rezultatele obținute de către elevi la aceste probe nu se consemnează în catalogul clasei și nu se afișează. Aceste rezultate se comunică individual fiecărui elev și părinte, având drept scop evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a pentru disciplinele: limba română, limba maternă și matematică.

„Recomand cadrelor didactice și părinților să aprecieze aceste evaluări pentru relevanța lor stadială, în vederea elaborării planurilor individualizate de învăţare, acolo unde acestea se impun, deoarece aceste evaluări permit cunoașterea nivelului competenţelor dobândite de elevi până în acest moment.

Totodată, au un rol diagnostic pentru cadrele didactice, care pot valorifica rezultatele la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, prin măsuri specifice luate la nivelul fiecărei clase de elevi, scopul fiind acela de a optimiza progresul fiecărui elev”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj”, se arată în comunicatul IȘJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Expoziție de artă din provincia chineză Shandong la Cluj-Napoca. Programul include o demonstrație de arte marțiale chinezesti

Publicat

shandong

O expoziție de artă din provincia chineză Shandong, intitulată ”Civilizația fluviului Galben îmbrățișează cultura română” va avea vernisajul duminică, 12 mai, ora 12, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca. 

În deschidere, va avea loc un program oferit de studenții Institutului Confucius din cadrul Universității ”Babeş-Bolyai” (UBB), muzică tradițională chineză – instrument Guzheng, dans tradițional chinez și o demonstrație de arte marțiale chinezesti.

Organizator este Academia de Pictură din Shandong.

Sponsorii evenimentului sunt Departamentul de Cultură şi Turism al Provinciel Shandong, Institutul Confucius al Universității Babeş-Bolyai și Asociatia de Prietenie România-China.

Provincia Shandong este înfrățită cu județul Cluj din anul 1997 şi are o populaţie de peste 100 de milioane de locuitori.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Înflorirea lalelelor a adus un RECORD de vizitatori la Grădina Botanică a UBB Cluj-Napoca

Publicat

lalele

Înflorirea lalelelor a adus un record de vizitatori la Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Astfel, în luna aprilie 2024, Grădina Botanică „Alexandru Borza” a întâmpinat aproape 57.000 de vizitatori, stabilind un record de aflux pentru această lună de primăvară, când colecția de plante bulboase este în plină înflorire.

lalele narcise gradina botanica (5)

FOTO. Înflorirea lalelelor a adus un RECORD de vizitatori la Grădina Botanică a UBB Cluj-Napoca

În două zile au fost peste 5.000 de vizitatori zilnic, atingând un alt record de 5.350 de vizitatori într-o singură zi. Cu peste 40.000 de bulbi de lalele, zambile și narcise plantați în toamna anului 2023, vizitatorii au avut ocazia să se bucure de un spectacol de culori unic.

lalele narcise gradina botanica (3)

„Suntem încântați de interesul crescut al publicului”

Activitățile interactive, precum tururile ghidate tematice, programele educative pentru copii și atelierele axate pe explorarea lumii plantelor, au amplificat experiența vizitatorilor.

„Suntem încântați de interesul crescut al publicului și îi așteptăm pe toți și în perioada următoare să descopere și să se relaxeze în mijlocul colecțiilor noastre variate de rododendroni, azalee și cepe ornamentale.

lalele narcise gradina botanica (1)

Îi invităm de asemenea să admire diversitatea arborilor și arbuștilor din toate colțurile lumii, care acum sunt în plină floare”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Pușcaș, directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax