Connect with us

EVENIMENT

Șefa Curții de Apel Cluj, Dana Gîrbovan: Încărcătura pe judecător a ajuns la 1134 de dosare, în creștere. Soluții de reducere

Publicat


Gîrbovan

Încărcătura medie pe judecător a ajuns la nivelul Curții de Apel Cluj la 1134 de dosare anul trecut, în creștere față de anii precedenți, a declarat președintele instituției, Dana Gîrbovan, care a și propus soluții de reducere a acestui număr.

Aceasta a precizat, joi, la bilanțul Curții de Apel Cluj că volumul de activitate pe ultimii trei ani – 2022, 2023 și 2024 – a fost foarte mare. Astfel, numărul cauzelor de soluționat, rezultat prin însumarea numărului de dosare nou intrate cu cele existente deja, a fost de 720.332 de dosare pentru cele 22 de instanțe din aria de activitate a CA.

”Din cei trei ani, încărcătura cea mai ridicată s-a înregistrat în 2024 când au fost 272.139 de dosare. Curtea de Apel Cluj se află pe locul 3 la nivel national, după Curtea de Apel București și Curtea de Apel Craiova ca număr de dosare nou intrate.

Încărcătura medie pe judecător a fost anul trecut de 1132 dosare, față de 1044 în 2023 și 922 de dosare în 2022, fiind o creștere constantă a numărului de dosare ce revin de soluționat fiecărui judecător”, a spus Gîrbovan.

Aceasta a subliniat că, în perioada următoare, CSM va face o analiză privind redistribuirea posturilor și reechilibarea lor între instanțe, pentru a se vedea dacă e nevoie de suplimentarea schemei de personal.

Soluții de scădere a încărcăturii de dosare

Dana Gîrbovan a explicat care sunt soluțiile pentru scăderea încărcăturii cu dosare pe cap de judecător.

”E nevoie de o calitate a legii și a modului în care este pusă în aplicare. Dacă este o lege, cum este cea a pensiilor, care declanșează un număr foarte mare de litigii, înseamnă că este o problemă fie cu calitatea legii, fie cu încrederea pe care o au cetățenii.

În domeniul salarizării și a pensiilor au fost o mulțime de modificări legislative, ceea ce înseamnă că avem o problemă clară de legislație care afectează categorii mari de populație, cum sunt pensionarii și bugetarii. Aceste categorii sunt afectate de modificările în cascadă și de lipsa de claritate a legilor.

Ar fi nevoie și de un plan de dezvoltare pe termen lung a justiției, inclusiv o reevaluare a eficienței judecătoriilor mici. E nevoie și de o periere a legislației și de menținerea unei clarități.

Alte soluții ar fi dezvoltarea sistemelor informatice care ajută judecătorii, dar cu discernământ”, a mai spus președintele Curții de Apel Cluj.

Schema totală de personal la nivelul CA Cluj prevede 355 de judecători, din care au fost ocupate efectiv 287 de posturi, gradul de ocupabilitate fiind de 80,87%.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Zborurile Cluj-Budapesta, suspendate temporar din luna aprilie. Ruta, afectată de intrarea României în Schengen terestru

Publicat

Budapesta

Zborurile companiei aeriene maghiare Aeroexpress Regional dintre Cluj-Napoca și Budapesta (Ungaria) vor fi suspendate temporar din luna aprilie, informează Boarding Pass

Conducerea Aeroexpress Regional a confirmat suspendarea rutei, precizând că, începând cu aprilie 2025, ruta Budapesta – Cluj Napoca va fi suspendată temporar, decizia fiind luată deoarece gradul de ocupare a zborurilor s-a schimbat semnificativ odată cu intrarea României în zona Schengen și cu frontierele terestre.

Compania a precizat că va relua zborurile de pe această rută într-o formă îmbunătățită de la începutul sezonului de iarnă 2025 .

Ruta Cluj-Budapesta a fost inaugurată în 5 septembrie 2022.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

FOTO. Șefi de companii, angajați la Cluj pe perioadă determinată. Noul trend în recrutarea de personal de top management

Publicat

De

top management

O firmă de recrutare din Cluj-Napoca s-a aliniat noului trend în materie de angajați de top management și oferă firmelor șefi pe perioadă determinată. Aceasta în condițiile în care tot mai multe companii aleg să lucreze cu lideri experimentați pe bază de proiect, fără a angaja un executiv full-time.

Conceptul de ”fractional management”, un model flexibil, deja popular în SUA și Europa de Vest, care redefinește leadership-ul modern, câștigă teren și în România, oferind firmelor acces la directori de top – CEO, CFO, CMO – pentru misiuni specifice, optimizând costurile și accelerând rezultatele.

Spre deosebire de consultanți, acești manageri sunt direct implicați în implementare și decizie, adaptând strategiile la nevoile fiecărui business.

Creștere cu 60%

Cererile de management fracționat înregistrate de o companie de recrutare din Cluj-Napoca au crescut cu aproximativ 60% în primele luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut.

Elena Cramba, cofondator al firmei de recrutare GetFrankly din Cluj-Napoca a declarat pentru Cluj24 că se ocupă de recrutare de peste 15 ani, compania fiind specializată în executive search și soluții flexibile pentru management.

”Am observat nevoia de fractional management odată cu creșterea cererii pentru expertiză de nivel înalt, fără angajamente permanente. În special, companiile aflate în tranziție – start-up-uri în creștere, firme care testează noi piețe sau reorganizări – au nevoie de lideri experimentați pe termen limitat.

Companiile au fost receptive, în special cele din industrii unde flexibilitatea este esențială. Antreprenorii și firmele internaționale văd fractional management ca pe o soluție eficientă pentru acces rapid la expertiză, fără a angaja permanent un C-level.

Pe de altă parte, și executivii seniori devin tot mai deschiși la acest model. Mulți preferă proiectele pe termen limitat, fie pentru diversitate profesională, fie pentru mai multă autonomie. Cei care au deja o carieră solidă văd în fractional management o oportunitate de a lucra pe proiecte de impact, fără constrângerile unui rol classic”, a spus Cramba.

Procesul de selecție

Potrivit acesteia, procesul de selecție combină recrutarea clasică cu o evaluare strategică.

”Analizăm experiența candidatului, dar și capacitatea sa de adaptare la misiuni pe termen limitat. Validăm expertiza prin studiu de caz și referințe directe de la foști angajatori sau clienți și ne asigurăm că există aliniere culturală între candidat și companie, mai ales în perioade de schimbare.

Este esențial ca un leader fractional să livreze impact rapid și să fie eficient din prima zi”, a precizat co-fondatorul firmei de recrutare.

Elena Cramba a explicat că există colaborări atât cu firme românești, cât și internaționale. În România, iar antreprenorii au început să înțeleagă beneficiile acestui model, mai ales în industrii precum producție, IT, retail sau servicii financiare.

”Pe de altă parte, companiile străine care intră pe piața locală sau au operațiuni aici folosesc frecvent fractional management pentru a găsi rapid expertiză locală.

Durata de colaborare a unui astfel manager într-o firmă variază în funcție de proiect și industrie: consultanță on-call pentru expertiză punctuală, câteva ore pe săptămână pentru strategie sau mentoring, 6-18 luni pentru restructurare sau scalare accelerată, full-time temporar pentru perioade critice, precum lansarea unui nou produs sau restructurarea unui department”, a menționat aceasta.

Soluție strategică

Elena Cramba susține că se observă o creștere accelerată a interesului pentru fractional management în România, estimând că în 2025-2026, cererea pentru acest model va crește cu 30-40%, în special în industrii unde viteza și flexibilitatea sunt esențiale.

”Factorii care alimentează această tendință include creșterea numărului de start-up-uri și companii în expansiune, nevoia de eficiență și optimizare a costurilor în mediul de business, disponibilitatea tot mai mare a executivilor seniori pentru proiecte pe termen limitat.

Astfel, fractional management devine o soluție strategică pentru companiile care vor să acceseze rapid know-how de top, fără angajamente permanente”, a conchis Elena Cramba.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer de autoutilitară cu semiremorcă, pe contrasens pe Autostrada Transilvania. A fost amendat de polițiști

Publicat

autostrada transilvania

Polițiștii Biroului Poliție Autostrăzi A3 au depistat zilele trecute un șofer de 54 de ani care circula pe contrasens pe Autostrada Transilvania (A3), la volanul unui ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă.

”Conducătorul auto a fost imediat interceptat și oprit pentru verificări, fiind sancționat cu o amendă de 1.822 de lei și având dreptul de a conduce suspendat pe o perioadă de 120 de zile”, arată IPJ Cluj.

Șoferul a fost depistat în porțiunea Câmpia Turzii – Nădășelu a A3.

Citește mai departe

EDUCATIE

Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE

Publicat

studenti

Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a câștigat cea de-a 29-a ediție a competiției internaționale de studii de caz în economie intitulată „NIBS Worldwide Case Competition”.

Etapa finală a competiției s-a desfășurat în perioada 16-21 martie 2025 în orașul Nanchang din China la Jiangxi University of Finance and Economics.

Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE

Evenimentul a reunit 16 echipe universitare din 13 țări, calificate în urma selecției globale din 2024. Echipa clujeană a avut o performanță excepțională la competiție, calificându-se de pe primul loc al diviziei în faza eliminatorie, câștigând ulterior atât semifinala, cât și finala competiției. UBB obține astfel titlul de campioană mondială a ediției din 2025, surclasând pe podium echipa belgiană EPHEC, respectiv echipa olandeză de la Rotterdam Business School.

Echipa studențească de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB a concurat în divizie cu echipele de la LAB University of Applied Sciences (Finlanda), Universidade de Brasília (Brazilia) și St. Mary’s University (SUA).

După calificarea în semifinala competiției, studenții clujeni au reușit să învingă echipa de la Technological University Dublin (Irlanda). În finală, echipa UBB s-a confruntat cu echipe de la Heilbronn University (Germania), Rotterdam Business School (Olanda) și EPHEC (Belgia). Pe baza evaluării juriului, echipa UBB a avut cea mai bună performanță în finala competiției, obținând astfel titlul de campioană a celei de-a 29-a ediții a NIBS Worldwide Case Competition.

„Echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale”

Membrii echipei din Cluj-Napoca au fost Boros Richard (anul II, Management), Fazakas Boglárka (anul II, Informatică Economică), Kolozsi Gergő (anul III, Marketing) și Kozma Krisztina (anul II, Management). Pregătirea echipei a fost coordonată de dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel și dr. Rácz Béla-Gergely. Echipa a fost însoțită la competiție de doctoranda Izsák Réka.

În cadrul competiției, echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale, abordând teme precum expansiunea globală a unui brand african de modă pentru femei; dinamizarea turismului chinez în Arabia Saudită; dezvoltarea culturii organizaționale și a resursei umane la compania Seams and Stitches; plan de franciză și de expansiune pentru ChopValue, o companie specializată în reciclarea bețișoarelor chinezești; respectiv, în finală, elaborarea unei strategii pentru compania Tencent Games pentru valorificarea oportunităților de afaceri în categoria de jocuri „survival, open world and crafting”.

Pentru mai multe detalii despre competiție vă invităm să accesați acest link”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate