Connect with us

ACTUALITATE

Consiliul Județean Cluj susține și în acest an Ziua de Curățenie Națională

Publicat


Consiliul Județean Cluj împreună cu Let’s Do It, Romania! îi invită pe doritori să ia parte la Ziua de Curățenie Națională, organizată în data de 18 septembrie, în cadrul căreia voluntarii din toată țara vor strânge deșeurile din natură. Tot pe 18 septembrie, 175 de țări din comunitatea Let’s Do It, World se unesc într-o cauză comună: o lume fără deșeuri.

„Toți clujenii care vor să contribuie la o țară mai curată se pot înscrie pe pagina https://membership.letsdoitromania.ro/. De asemenea, contactele echipelor județene pot fi obținute la https://letsdoitromania.ro/proiecte/ziua-de-curatenie-nationala/.

În județul Cluj activitatea de curățenie va fi realizată în două maniere:

1. Preponderent, ca proiect pilot, în mediul online. Participanții sunt invitați în comunitatea care poate fi accesată la https://www.facebook.com/NatureOclock/events. În acest sens, voluntarii sunt îndrumați ca în data de 18 septembrie 2021 să pornească în această experiență împreună cu familia sau prietenii iar în timpul activităților de relaxare prin natură să colecteze deșeurile găsite și să le pună în primul coș. O echipă de voluntari va fi disponibilă online pentru a le oferi suport.

2. Activitate organizată, conform reglementărilor, în localitatea Măguri- Răcătău, ca o continuare a acțiunii realizată în anul 2019. Mai multe informații se regăsesc pe www.letsdoitromania.ro și https://www.facebook.com/NatureOclock/events.

În vederea derulării în condiții de siguranță a manifestării, organizatorii și voluntarii trebuie să țină cont de o serie de măsuri:

● Pe toată durata acțiunii, voluntarii vor purta măști de protecție, astfel încât să le acopere nasul și gura și vor avea soluții pentru dezinfectarea mâinilor;

● Va fi păstrată o distanță de cel puțin 1 m față de ceilalți participanți;

● Este interzisă organizarea de acțiuni de curățenie în localitățile cu o incidență la 14 zile mai mare de 3/1000 de locuitori. Totodată, este interzisă organizarea de acțiuni de curățenie cu mai mult de 100 de participanți/zonă în localitățile cu o incidență la 14 zile mai mică de 3/1000 de locuitori, dar mai mare de 2/1000 de locuitori. De asemenea, este interzisă organizarea de acțiuni de curățenie cu mai mult de 500 de participanți/zonă în localitățile cu o incidență la 14 zile mai mică de 2/1000 de locuitori.

Totodată, Let’s Do It, Romania! îi invită pe cei care doresc să fie parte din schimbare să fie voluntari digitali, adică să marcheze deșeurile pe care le întâlnesc în natură în aplicația TrashOut. Echipa Let’s Do It, Romania! va transmite sesizări autorităților prin platforma 4B, iar în maximum 30 de zile acestea revin cu un status în ceea ce privește zonele respective”, se arată în comunicatul CJ Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

EXCLUSIV. Sculptorul statuii lui Iuliu Maniu: Am rămas trăsnit când am auzit că au dat-o jos. Au barbarizat-o. Este ilegal

Publicat

De

maniu bun

Sculptorul Ioan Marchiș din Baia Mare, cel care a realizat statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca este extrem de revoltat de modul în care a fost dată jos statuia și spune că se gândește să îi acționeze în judecată pe cei care au executat operațiunea.

Marchiș a declarat, luni, pentru Cluj24 că nu l-a întrebat nimeni nici când a fost dată jos statuia, nici când aceasta fost repusă pe soclu.

Citește și FOTO. Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: „Sunt şocat”

”Este o mare revoltă, trebuiau cu echipe specializate să dea jos statuia, este o firmă din Cluj care a turnat statuia și a pus-o pe soclu. Era nevoie de o macara specială, trebuie desfăcută cu grijă. Au barbarizat statuia. Noroc că nu s-a spart, că are armături de oțel înăutru.

Nu era voie să fie repusă fără să fim consultați, întrebați . Nu am fost întrebat nici când au dat-o jos. La baza statuii era pământ din Bădăcin, trebuie să meargă iar academicianul Burzo să îl aducă”, a spus Marchiș.

”M-a durut inima”

Acesta a afirmat că, în momentul în care a auzit că statuia lui Maniu a fost dată jos și culcată în iarbă a rămas ”trăsnit”.

”M-a durut pieptul, inima, încă așa șoc nu am avut niciodată, ca de moarte. Am fost șocat, pentru că nu așa se procedează. Demontarea de monumente se avizează de Ministerul Culturii, de Comisia Zonală a Monumentelor și Ansamblurilor Istorice, comisie care este chiar în Cluj-Napoca și care nu a dat niciun aviz pentru demontarea sau mutarea ei, deci este vorba despre o lucrare ilegală.

Orice comisie care ar fi trebuit să dea un astfel de aviz s-ar fi consultat cu mine, cine se ocupă de statuie, cine o desface, unde o depozitează și unde și cum o repuneau la loc. Dar nu a ieșit nimeni să spună ce și cum.

Citește și VIDEO. Emil Boc, despre controversele din jurul STATUII lui Iuliu Maniu: „M-a indignat și pe mine”. Ce se va întâmpla cu ea

Oricum nu aveau niciun aviz privind demontarea statuii iar firma care a făcut așa ceva a încălcat legea. Cred că eu, împreună cu academicianul Emil Burzo, îi vom acționa în judecată, pentru că au barbarizat-o și ne-au făcut de rușine.

Nimeni nu a discutat cu mine nici când au demontat-o nici când au repus-o la loc, pentru că și repunerea reprezintă o altă încălcare a legii. Este ceva în Cluj ce nu pot să înțeleg, ce e graba asta?”, a mai spus Ioan Marchiș.

Bătaie de joc la adresa simbolurilor naționale

Sculptorul a precizat că statuia are o structură interioară din fier care pătrundea în soclu, picioarele fiind turnate împreună cu o bază pătrată din bronz, sub care erau niște tije din fier care intrau în soclul din beton și granit negru.

”Aceste tije au fost smulse din soclu, pentru că altfel nu se putea demontat statuia. Dacă Primăria mă întreba, îi trimiteam la firma care a turnat și montat statuia și care a făcut și sistemul de montare și ei o demontau și o montau la loc.

Dar modul acesta de a lucra, în secret, ae nu l-am mai întâlnit niciodată. Rămâi perplex, nu așa se fac astfel de lucruri, să îți bați joc de simboluri naționale, pentru că rănești foarte mulți români”, a mai spus Ioan Marchiș.

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

Companie din Cluj, amendată cu 45.000 de lei. A angajat ILEGAL 3 cetățeni străini

Publicat

Reprezentanţii unei societăţi comerciale din judeţul Cluj au fost amendați săptămâna trecută cu 45.000 lei, pentru primirea la muncă fără forme legale a trei cetăţeni din Camerun. Pe numele a doi străini au fost emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în 30 de zile.

„Activitatea de prevenire şi combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a poliţiştilor de imigrări din Cluj, în vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislaţiei în domeniul migraţiei.

La data de 28 ianuarie, poliţiştii de imigrări din Cluj, în urma acţiunilor întreprinse, au identificat fără forme legale la o societate comercială de pe raza de competenţă trei persoane (două femei şi un bărbat), cu vârste cuprinse între 25 şi 36 de ani, din Camerun, care nu aveau aviz de muncă”, notează Serviciul pentru Imigrări al Județului Cluj.

Pe lângă amenda de 45.000 de lei, societatea nu va mai putea obţine avize de muncă pentru străini în următoarele 6 luni. De asemenea, s-a revocat dreptul de ședere în cazul a doi dintre străini, fiind emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în 30 de zile.

Acțiuni similare vor continua şi în perioada următoare.

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

VIDEO. Emil Boc, despre controversele din jurul STATUII lui Iuliu Maniu: „M-a indignat și pe mine”. Ce se va întâmpla cu ea

Publicat

screenshot (678)

Primarul Emil Boc a postat un clip pe pagina de Facebook, explicând situația statuii Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare, în contextul în care clujenii s-au arătat nemulțumiți de faptul că meseriașii care se ocupă de renovarea spațiului au mutat-o „fără o informare prealabilă și fără o protejare corespunzătoare”.

„Bună ziua, dragi clujeni. Mă aflu în fața statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare. În condițiile în care mutarea temporară a statuii – în vederea efectuării unor lucrări de amenajare a străzii – a suscitat în opinia publică o intensă emoție, sunt nevoit să vin cu câteva precizări”, a spus Boc.

Acesta a început prin a-și cere scuze față de cei care au fost afectați de schimbare, asigurându-i, apoi, că statuia nu va fi mutată, cu mențiunea că a fost o eroare de comunicare.

„Se fac lucrări de modernizare pe baza unui proiect european pe care îl avem în finanțare. A fost o inabilitate a firmei care lucrează ca, la sfârșitul săptămânii trecute, să decidă mutarea temporară a statuii marelui om politic Iuliu Maniu, fără o informare prealabilă și fără o protejare, spun eu, corespunzătoare care, în egală măsură, m-a indignat și pe mine.

Imediat ce am aflat de această situație am decis să mă implic personal astfel încât să repunem situația în normalitate și să reacordăm acestei statui prestigiul pe care îl merită și să decidem ca tot ceea ce se va amenaja în această zonă să se facă în jurul ei”, a explicat primarul.

Așadar, statuia va rămâne în Piața Ștefan cel Mare, fără alte modificări.

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

Praf și cristale albe, descoperite de jandarmi, la 2 locuitori din Turda

Publicat

ijj cluj 30.01.

Două persoane din Turda, de 30, respectiv 19 ani, au fost depistate sâmbătă, 28 ianuarie, de către un echipaj de jandarmerie, purtând 6 pliculețe la ele, dintre care 3 conțineau un praf alb, iar celelalte 3 cristale albe.

„Având în vedere suspiciunea rezonabilă că ar putea fi substanțe interzise, jandarmii au întocmit pe numele celor în cauză actele de sesizare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de substanțe interzise, conform prevederilor Legii 143/2000”, informează jandarmii de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj.

Documentele și substanțele descoperite au fost înaintate organelor abilitate, pentru continuarea cercetărilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax