Connect with us
"

EVENIMENT

Comori ale Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Monedă grecească din anul 430 î.H., cu imaginea primei plante din lume care avea efect contraceptiv

Publicat


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca deține o colecție numismatică specială, care numără peste 100.000 de piese, fiind cea mai mare din Transilvania.

Printre monedele grecești una este mai aparte și atrage atenția, fiind unica de acest fel din colecția muzeului.

Este vorba despre o tetradrahmă din argint care datează din anul 430 î.H. și care prezintă pe una din fețe o plantă care se numea în antichitate Silphium, iar pe cealaltă pe zeul Zeus, asociat cu Ammon, având barbă și coarne.

”Moneda este specială datorită acestei plante, care creștea în sălbăticie doar într-o singură zonă din antichitate, în Libia, pe coasta Africii de Nord, în apropierea orașului Cirene. În secolul VII, orașul este înființat de greci care descoperă beneficiile multiple ale acestei plante. În antichitate, această plantă valora greutatea ei în argint. Când Cezar a început războiul civil, a scos din vistierie aur, argint și Silphium”, a spus muzeograful Agnes Găzdac.

Flori pentru parfum

Florile mari și rotunde ale plantei erau folosite pentru crearea unui parfum, tulpina era gătită, ori fiartă ori prăjită, iar din rădăcină se extrăgea o sevă cu proprietăți curative pentru mai multe afecțiuni, un remediu recomandat pentru diverse probleme medicale, cum ar fi durere de dinți, durere menstruală, epilepsie, hemoroizi sau mușcătură de câine.

”Cel mai important efect al plantei Silphium era, însă, cel contraceptiv, fiind primul medicament contraceptiv din istoria omenirii. Oferea posibilitatea femeilor să se protejeze de o sarcină nedorită, contribuind la planificarea familială și la un control demografic al populației”, a explicat muzeograful clujean.

De asemenea, seva plantei putea fi folosită la gătit, în special pentru sosuri care se turnau peste friptura din carne de pui, porc, flamingo sau papagal, conform Apicius.

Planta era folosită și pentru animale care o pășteau iar carnea devenea, astfel, mai fragedă.

Când a dispărut planta

”Silphium a dispărut încă din antichitate, pe vremea domniei împăratului Nero, mijlocul secolului I d.H, ultima plantă din Cirene fiindu-i oferită acestuia. Nu s-a reușit cultivarea ei în nicio altă zonă, creștea doar în sălbăticie pe o fâșie îngustă al coastei libiene. Iar din cauza exploatării excesive și a lăcomiei celor din oraș, Silphium dispare”, a mai spus Agnes Găzdac.

În perioada următoare, MNIT va organiza și o expoziție cu cele mai importante monede grecești din colecția proprie, fiecare având o poveste despre orașul în care a fost emisă.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Senatorul Mihai Goțiu pus pe lista de candidați a USR PLUS pentru Consiliul Județean Cluj

Publicat

USR Cluj a anunțat astăzi printr-un comunicat de presă includerea senatorului USR Mihai Goțiu pe lista candidaților pentru Consiliul Județean Cluj. Acesta a obținut peste 91% dintre voturile exprimate de colegii de partid.

Desemnarea senatorului a avut loc în cadrul Conferinței Județene a USR Cluj, susținută la sfârșitul săptămânii trecute, unde Mihai Goțiu „a primit votul unei majorități covârșitoare (91,2% din voturile exprimate)”, după cum este menționat în comunicatul de presă.

„Le mulțumesc colegilor care mi-au acordat încrederea să fac parte din echipa Alianței USR PLUS, care candidează pentru Consiliul Județean Cluj[…] N-am avut și nu am rețineri să pun mâna (și piciorul) la așa-zisa ”muncă de jos” – întâlniri cu oamenii, discuții și dezbateri despre cum pot ajunge comunitățile din care facem parte mai prospere și cum se pot dezvolta acestea în folosul tuturor membrilor lor, nu doar pentru buzunarele și conturile unor grupuri restrânse de persoane conectate la decizia politică”, a spus senatorul USR, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Mihai Goțiu a intrat în politică în anul 2016, acesta implicându-se până în prezent în inițiative legate de probleme de mediu.

Senatorul va completa lista candidaților din partea Alianței USR PLUS pentru următoarele alegeri, alături de Cătălin Sălăgean, care va candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj și Emanuel Ungureanu, pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Narcisa Corina Bud

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO/ Clujul e în cărți pentru redeschiderea școlilor! Se încadrează în județele „verzi” ale țării

Publicat

G4media.ro a dezvăluit un document oficial trimis autorităților din teritoriu ce arată că județul Cluj nu se află în rândul județelor a cărei situație epidemiologică nu ar permite deschiderea unităților de învățământ. Scenariul „verde” înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană dintr-o mie de locuitori detectată în ultimele 14 zile cu COVID-19. Doar 5 săptămâni ne mai despart de începerea școlii.

Fotografia arată situația epidemiologică la nivel județean. Cu toate acestea, decizia privind deschiderea fiecare unități de învățământ urmează să se ia la nivel local pentru fiecare școală, pe baza criteriilor epidemiologice și a asigurării regulilor de distanțare și igienă care sunt în lucru la acest moment la nivelul ministerelor sănătății și educației.

Situația la nivel județean

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește mai departe

EVENIMENT

Asta-i bună! Trump vrea să-i fie sculptat chipul în muntele Rushmore

Publicat

Donald Trump i-a cerut guvernatoarei statului Dakota de Sud să îi sculpteze chipul în Muntele Rushmore, monumentul construit între anii 1927-1941. Acesta îi înfățișează pe președinții George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt, sintetizând primii 150 de ani din istoria SUA.

Guvernatoarea Kristi Noem l-a întâmpinat pe Donald Trump cu o replică de aproximativ 120 de centimetri a Muntelui Rushmore care includea și chipul său, înaintea ceremoniei de 4 iulie, Ziua Americii, ce a fost organizată în zona muntelui Rushmore, relatează New York Times.

Noem a fost persoana care a facilitat organizarea evenimentului. Președintele american i-a spus, în privat, în 2018, că își dorește să îi fie sculptat chipul în Muntele Rushmore: „Am început să râd, crezând că glumește. El nu a râs, era foarte serios”, a spus Noem, potrivit CNN.

Sursa foto: Profimedia Images

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj ar putea juca acasă împotriva formației Dinamo Zagreb, în al doilea tur preliminar al Ligii Campionilor

Publicat

Campioana României, CFR Cluj, va întâlni Dinamo Zagreb, în cel de al doilea tur preliminar al Ligii Campionilor, în urma tragerii la sorți ce a avut loc la Nyon, în cursul zilei de 10 august. Cu toate acestea, „feroviarii” trebuie să câștige meciul împotriva formației malteze FC Floriana, din primul tur al preliminarilor, care se va disputa în deplasare.

Dacă CFR va trece de campioana Croației, va deveni cap de serie în turul următor, având un coeficient superior celorlalte echipe implicate în bătălia pentru un loc în grupele Ligii Campionilor.

Vă reamintim că CFR Cluj s-a calificat în șaisprezecimile de finală a UEFA Europa League, unde a fost eliminată de FC Sevilla.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate