Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul pentru toţi. Muşuroiul din primărie. Reforma administraţiei locale. Propunerile specialiştilor

Publicat


Muşuroiul de furnici din Primăria Cluj-Napoca. Poate că nu e potrivită comparaţia. Dar, dacă nu e potrivită comparaţia, nepotrivirea e în detrimentul furnicilor. Pentru că ele sunt toate harnice.

Ştiţi câţi angajaţi are Primăria Cluj-Napoca? Aproape 3.200. Iar biata Antonia, robotul scos pentru poză în presă, se simte şi ea depăşită, singură şi neajutorată.

Specialiştii cer reformarea administraţiei locale: digitalizarea serviciilor Primăriei

Cerem Primariei comunicare către toti cetăţenii oraşului a numărului de oameni cu care se va reduce schema actuală de personal, ţinând seama de faptul că nivelul de birocratizare este în directă relaţie cu numărul treptelor ierarhice din schema Primăriei şi cu numărul excesiv de personal angajat.

Întocmirea unei organigrame cu maxim 3 nivele ierarhice la nivelul oraşelor inteligente – Smart City, în funcţie de numărul populaţiei şi de tehnologia actuală, ţinând evident cont de numărul de avize, documente, plăţi, controale, amenzi etc. care se pot rezolva on line.

Soluţii

CCL apreciază ca ACUM să se facă:

  • o analiză cu specialişti independenţi/neutri din universităţile sau firmele de IT (prin concurs de competenţe) pentru: aplatizarea “piramidei organizaţionale” pe 7 nivele ierarhice (!?), înlocuirea actualului nivel tehnologic depăşit oferit de aplicaţia ANTONIA, care în loc să reducă birocraţia la maximum 200 de angajaţi (nivelul uzual în primăriile vestice), a încurajat actuala structură suprapoplată cu “noi locuri de muncă bine plătite din bani publici” la 3172 de angajati(cf.declaratţei publice a primarului din 22 iulie 2020, în Făclia din 23 iulie);
  • mutarea/detaşarea personalului birocratic/inutil la activităţile şi serviciile creatoare de valoare din unităţile subordonate ori disponibilizarea lui în folosul economiei reale;
  • desfiinţarea postului de City Manager atâta timp cât se ocupă doar de activităţi limitate, ca cele de gunoaie (nici până acum nu a reuşit “colectarea selectivă şi prelucrarea/valorificarea deşeurilor”, obligatorie conform legii şi normelor UE pentru un oraş european);
  • stabilirea indicatorilor trimestriali şi anuali de performanţă pentru toate compartimentele, serviciile şi direcţiile din Primărie, aprobaţi în Consiliul Local, indicatori făcuţi publici pe site, împreună cu rapoartele periodice privind realizarea lor;
  • optimizarea, descentralizarea, mutarea pe on linea răspunderii la cetăţean pentru orice operaţiune din Primărie sau unităţile subordonate, precum şi alte concepte sau softuri de gestionare administrativă moderna –> predate de decenii în universităţile clujene (ex. UBB, UTCN, USAMV).

City manager de anvergură

Susţinem nevoia unui city manager, dar a unui om de anvergură juridică, economică, social-culturală, urbanistică etc. Un practician cu experienţă locală şi capabil să ducă în spate succesiuni de consilii locale şi viitori primari, vice-primari. Să creioneze destinele oraşului, să vadă atât în trecut, cât şi în viitor, în măsură să implementeze proiecte realizabile, să convingă consiliul local că acestea trebuie făcute alături de comunitatea civică, comunitate care se manifestă mai des şi mai bine la Cluj decât în alte părţi. Să fie un om peren, angajat pe bază de concurs şi contract de management, să nu fie un om politic pentru o legislatură.

Proiectul “Clujul pentru toţi”

*Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca şi redacţia www.cluj24.ro au lansat proiectul „Clujul pentru toţi”. Este vorba de un demers civic, fără influenţe  politice. Scopul proiectului esta ca, alături de clujeni, să-i determinăm pe candidaţii la funcţia de primar şi la posturile de consilieri locali să-şi asume proiecte importante pentru oraş. Proiectele sunt propuse de specialişti în domeniile respective, dar şi de populaţie.

*Consiliul Civic Local Cluj-Napoca este o organizaţie civică şi apolitică fondată în 2004 de către Cluburile Lions şi 38 de ONG-uri. În prezent, această iniţiativă civică este susţinută de 50 de ONG-uri.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Mutarea sediului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din Cluj se va realiza în următoarea perioadă

Publicat

Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din Cluj va avea în curând o nouă locație. Noul sediu va dispune de un spațiu mult mai mare față de cea de pe strada Albac. Potrivit unui comunicat emis de Prefectura Cluj, va fi posibilă examinarea în același timp a 14 persoane, cu asigurarea distanței de 1,5 m între candidați, actualul sediu permițând doar jumătate din numărul candidaților.

Comunicat de presă

Astăzi, 18 septembrie 2020, domnul prefect Mircea Abrudean s-a aflat la Biroul Vamal de interior Cluj, unde a condus o ședință tehnică în cadrul căreia s-a evaluat stadiul pregătirilor pentru mutarea în perioada următoare în această locație, a activității Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. La întâlnire au mai fost prezenți doamna subprefect Irina Munteanu și reprezentanți ai instituțiilor publice din județul Cluj care sunt implicați în derularea acestui proiect.

Noua clădire este mul mai mare

Noua locație este pretabilă pentru activitatea de serviciu public și de relații cu publicul și în curând cetățenii vor putea beneficia de toată infrastructura pusă la dispoziție de acest loc. Spațiul din cadrul clădirii destinat activității serviciului este de aproximativ 550 mp, mai mare decât cel de 335 mp al actualei clădiri de pe strada Albac, unde funcționează serviciul în prezent. Zona de așteptare este generoasă, iar ghişeele asigură un spațiu mai mare pentru cei care solicită informații. În apropierea noului sediu vor fi amenajate și locuri de parcare, destinate celor care se vor adresa serviciului.

Sala pentru examinarea teoretică în vederea obținerii permisului de conducere este una mai mare, iar în condițiile actuale ale pandemiei, va fi posibilă examinarea în același timp a 14 persoane, cu asigurarea distanței de 1,5 m între candidați, actualul sediu permițând doar jumătate din numărul candidaților. Acest lucru va contribui și la reducerea perioadei de așteptare pentru susținerea examenelor teoretice, în urma programărilor online.

Această schimbare a sediului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor răspunde deselor solicitări venite din partea cetățenilor de a decongestiona traficul în zona străzii Albac, fiind susținuta și de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Mutarea sediului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a fost de la începutul mandatului, una dintre prioritățile domnului prefect. Acesta consideră că este esențial să se găsească în timp scurt soluțiile adecvate pentru ca instituțiile care își desfășoară activitatea în zonele aglomerate, să fie relocate în zone unde accesul publicului este mult mai facil și unde și angajații pot beneficia de condiții mai bune de acces cu mijloacele de transport proprii.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Mostră de demagogie și diversiune marca Boc (PE)

Publicat

Într-un interviu electoral acordat ziarului „Ziua de Cluj” dl. Boc a spus că latura pozitivă a pandemiei este faptul că noul an școlar a început fără festivități, fără „popi” și politicieni, doar cu actul educațional.

Lăsând la o parte haosul din învățământ creat datorită incompetenței ministrului educației, doamna Anisie Monica dar și a șefului de partid a lui Boc, prim-ministrul Ludovic Orban și faptul că actul educațional este grav afectat, nu pot să nu remarc nesimțirea cu care primarul încă în funcție, atacă biserica și valorile
noastre naționale, asociind clerul cu politicienii, încercând să acrediteze ideea că prezența preoților la festivitățile ocazionate de deschiderea anului școlar ar fi un soi de campanie electorală a acestora, o acțiune de prozelitism și nu elemente ale culturii și educației creștine, valori strămoșești transmise din generație în generație.

„Noul virus, „hepatita galbenă”, este mult mai periculos și mai devastator”

Tupeist, zeflemitor și plin de sine, dl Boc se amăgește singur, convins fiind că PNL-ul va câștiga alegerile în județul Cluj ca urmare a racolărilor masive de primari PSD care acum candidează ca liberali veritabili. Această pandemie creată de PNL face ca pandemia de coronavirus să pară o simplă migrenă colectivă, mutația suferită de virusul „ ciuma roșie” transformându-l într-un agent patogen mult mai dăunător și mai agresiv.

Noul virus, „hepatita galbenă”, este mult mai periculos și mai devastator, iar un vaccin politic este greu de realizat în viitorul apropiat, singurul tratament la îndemână fiind „bunul simț”.

Scopul dosului de palmă pe care dl. Boc îl aplică „popilor”, este de a câștiga electoratul needucat și nedus la biserică. Dl. Boc introduce intenționat în discuția despre anul școlar pe „popi”, ca să creeze o diversiune și să distragă atenția de la tema reală a dezorganizării educației pe care guvernarea PNL a creat-o, iar el a ignorat-o.

Lipsa unor condiții minime, de bun simț, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice, în care să se desfășoare actul educațional, lipsa tabletelor pentru studiul online, lipsa de reguli și proceduri clare, aplicabile și de bun simț, haosul și dezordinea creată prin descentralizarea peste noapte a deciziei și plasarea răspunderii în spatele părinților și a profesorilor, într-un sistem în care politicul controlează tot ce mișcă, acestea sunt problemele adevărate.

Asocierea intenționată și nesimțită a preoților cu politicienii, ca fiind incompatibili cu actul educațional, reprezintă un atac nepermis la adresa credinței noastre creștine, un act antinațional și o încercare de a impune valori neromânești dictate din afara țării.

„Se pare că bunul simț a dispărut complet din curtea PNL-ului”

Oare să fi uitat domnul Boc că el însuși, ca politician, primar sau prim-ministru se afișa însoțit de cler la tot felul de evenimente publice? Sau aceea era partea rea a pandemiei?

Dacă dl. Boc ar avea un dram de bun simț ar lăsa la o parte demagogia și diversiunile, și-ar recunoaște „greșeala” și și-ar cere scuze preoților. Dar se pare că bunul simț a dispărut complet din curtea PNL-ului.

Tupeul, zeflemeaua, nesimțirea și impertinența sunt noile calități promovate de liderii naționali ai partidului și demonstrate de însuși primul ministru Ludovic Orban, zilele trecute, când a întrebat un bătrân în scaun cu rotile „ce viteză prinde”, spunându-i totodată ironic că se bucură că „e un om activ”.

Români, aveți grijă ce alegeți și meditați puțin la cuvintele lui Corneliu Coposu, unul dintre cei mai mari oameni politici pe care i-a avut România: „Ca și în alte dăți, calitatea umană a celui ales va arăta și gradul de educație al celor care l-au ales …”

Naș Sorin-Valeriu
Candidat pentru funcția de primar al Municipiului Cluj-Napoca din partea partidului FORȚA NAȚIONALĂ

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

9 şcoli din Cluj fac cursuri online din cauza coronavirusului. 98 fac şi online, şi faţă în faţă

Publicat

scoala

Inspectoratul Școlar Județean Cluj monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivelul județului Cluj, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ, informează ISJ Cluj.

9 şcoli închise

“Prin urmare, astăzi, 17 septembrie 2020, în conformitate cu datele existente la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, se înregistrează următoarea situație:

–  316  unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară

– 98 de unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

– 9 de unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online”, se arată într-un comunicat al ISJ Cluj.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Cluj, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/ instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi, din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Data de referință pentru aceste informații este 17 septembrie 2020, ora 12.00.

Începând de astăzi, Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar Județean Cluj va transmite zilnic informările privind situația unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Autobuzele din Cluj îți vor transporta și bicicleta printr-un proiect pilot susținut de Emil Boc

Publicat

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a anunțat astăzi un proiect pilot care va facilita transportul în comun al clujenilor cu biciclete. Astfel, unele autobuze vor fi dotate cu echipament special pentru transportul bicicletelor.

„Să te deplasezi cu bicicleta este de acum mai ușor. Vedem cum funcționează pe liniile 43 ( Grigorescu-Zorilor) , 43B ( Grigorescu- Calea Turzii), 35 ( Piața Gării- Zorilor), iar apoi vom extinde acest nou serviciu daca este considerat util”, transmite Boc pe Facebook.
Nu toți clujenii au primit ideea cu încredere. Unii mai sceptici au spus că proiectul nu are logică.
„Ori mergi cu bicicleta, ori cu transportul in comun. Nu vad logica. In cazul unui accident (lovitura din spate), cine despagubeste? Sunt biciclete care costa peste 1500€. Eu nu as pune o bicicleta pe acel suport. Cat timp se pierde cu prinderea si desprinderea unei biciclete in si din acel suport? Sunt prevazuti acesti timpi in graficul de circulatie?”, scrie un clujean pe Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate