Connect with us

ACTUALITATE

Clujul pe prima hartă. 1532, Chorographia Transylvaniae Sybembürgen

Publicat


Clujul a apărut pentru prima dată pe o hartă în urmă cu aproape 500 de ani. În 1532. Era vorba de lucrarea Chorographia Transylvaniae Sybembürgen, publicată de Johannes Honterus, în Basel, Elveţia.

Primele hărţi ale Transilvaniei

Chorographia Transylvaniae a fost realizată de Honterus pe baza cercetărilor personale pe care le-a făcut în Transilvania, în perioada 1530-1532. După ce s-a reîntors, în 1533, în orașul său natal, Corona (Braşov), el a refăcut de câteva ori harta.

Prima hartă a Transilvaniei, Johannes Honterus, 1532 (sursa wikipedia)

Harta pe care a făcut-o a stat la baza hărților Transilvaniei publicate ulterior de Sebastian Munster (1489-1552), Abraham Ortelius (1527-1598) şi Gerardus Mercator (1512-1594).

Harta Transilvaniei, Sebastian Munster, circa 1550 (arhiva www.cluj24.ro)

Se pare că prima hartă a Transilvaniei, realizată de Honterus, a supraviețuit într-un singur exemplar original, aflat acum în custodia Bibliotecii Naționale Széchényi din Budapesta.

Harta Transilvaniei, Gerardus Mercator, circa 1580 (arhiva www.cluj24.ro)

Cluj, oraşul comoară

Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici povesteşte, pentru www.cluj24.ro, cam cum era Clujul în perioada apariţiei primelor hărţi în care este prezent oraşul.

“Clujul era destul de important atunci, pentru că este secolul în care devine Oraş comoară. Adică, în sensul în care meşteşugarii, organizaţi în bresle, şi negustorii, organizaţi în ghilde, formează un fel de republică orăşenească prin Consiliul celor 100. Nobilii nu îşi aveau reşedinţa în oraş şi, dacă, eventual, aveau dorinţa să se aşeze în oraş, îşi pierdeau calitatea de nobili. Trebuiau să respecte regulile oraşului. 1530 este înainte de apariţia Principatului Transilvanei, care a fost înfiinţat în 1541”, spune istoricul clujean.

Clujul, centrul reformei religioase

În acea perioadă, Clujul devine şi centrul reformei religioase din Ardeal, şi tot atunci îi apare denumirea Claudiopolis.

“La mijlocul sec al 16-lea, Clujul devine centrul reformei religioase din Ardeal. Călugării vor fi alungaţi şi bisericile romano-catolice din oraş vor fi transformate în biserici reformate. Biserica Sf. Mihail va fi unitariană.

De atunci apare şi prima atestare umanistă, în latină, a oraşului, Claudiopolis, deoarce credeau atunci că oraşul a fost fondat de împăratul Claudius. Ceea ce nu era adevărat”, mai spune istoricul clujean.

Clujul aurarilor şi argintarilor Europei

Potrivit acestuia, Clujul era o republică orăşenească, condusă de negustorii bogaţi şi de meşteşugarii bogaţi. Ei au suportat cheltuielile construcţiei zidurilor care acoperă incinta de 45 de hectare a oraşului.

“Era denumit Oraşul comoară pentru că devine poate centrul cel mai puternic în acea perioadă din Transilvania. Clujul a fost şi atunci la concurenţă cu Braşovul şi cu Sibiul, dar le depăşeşte. I se spunea Oraşul Comoară mai ales pentru că erau foarte dezvoltate, foarte puternice breslele aurarilor şi argintarilor, care aveau comenzi în toată Europa”, explică Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

(MaAv)

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

Publicat

Mai multe imagini video circulă în comunitatea locuitorilor din cartierul clujean Borhanci, în acestea putând fi observat cum câțiva hoți fură pubelele de gunoi ale celor care reclamă public furtul. Imaginile sunt surprinse de camerele de supraveghere a păgubiților, în special noaptea, proprietarii povestind că furtul pubelelor a devenit o practică obișnuită în Borhanci.

Furtul pubelelor, „un obicei la modă”

Încercările de a semnala ilegalitatea poliției au rămas fără rezultat, după cum reclamă locuitorii, aceștia intenționând să inițieze o petiție online, adresată primăriei municipiului, pentru a încerca să scape de răufăcători.

„Atenție la hoții de pubele! Ziua în amiaza mare ne-a fost furată pubela. Nu ne punem mari șanse să-l găsim pe acest «haiduc», dar poate totuși îl recunoaște cineva”, a spus unul dintre păgubiți.

Sursă foto: Facebook/ Țara Borhanciului

„E la modă acest obicei în Borhanci. Acum trei luni au dispărut și de la noi două pubele mari… e o întreagă rețea. Am sesizat Poliția, dar evident, nu a făcut nimic. Am înțeles că numai în zonă s-ar fi furat cca 300 de pubele”, au mai spus locuitorii.

Sursă imagini: Facebook/ Țara Borhanciului

Citește mai departe

ACTUALITATE

LIVE VIDEO/ Aplicație în premieră la Cluj de programare online pentru cazierul judiciar

Publicat

De

Prefectura Cluj, în parteneriat cu IPJ Cluj și compania IT Fortech lansează prima aplicație pentru programarea online în vederea eliberării cazierului judiciar.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean: Este un program în premieră națională. Este un prim pas spre digitalizarea acestui aspect destul de solicitat pentru că în continuare avem aglomerație la ghișee. Este un document de bază în multe domenii, el se obține în continuare în format fizic la ghișeele dedicate ale Poliției Române. La nivelul Clujului, nivelul de încărcare a acestor ghișee e destul de ridicat mai ales datorită vieții active.

Colegii de la IPJ au venit cu această inițiativă pe care am susținut-o și care a beneficiat de partenerii de la Fortech.

Este simplu de utilizat pentru oricine care are acces la internet, la calculator sau smartphone. Cred că își va dovedi eficiența în scurt timp. Mâine dimineața, la ora 08:00, aplicația va putea fi deja utilizată.

Probabil proiectul va fi replicat și în alte județe pentru că deja există solicitări în acest sens.

Ispector șef Mircea Rus, IPJ Cluj: E o nevoie pe care am avut-o și care consta în eliminarea aglomerațiilor care tot timpul au fost la ghișeele cazierelor judiciare. O dată cu problematica generată de pandemie nevoia de distanțare socială și eliminare a aglomerațiilor a devenit tot mai stringentă. Domnii de la Fortech au răspuns pozitiv la solicitările noastre. În stadiul final credem că aplicația deservește tot ceea ce este nevoie pentru o programare online. Pașii sunt extrem de simpli.

Venim în continuare în întâmpinarea celor fără acces la internet sau a celor care nu pot să se programeze online. La sediul de pe str. Corneliu Coposu va funcționa mai departe și un ghișeu care va deservi cetățenii fără programare.

Călin Văduva, CEO Fortech: Nu este primul proiect pro bono, dedicat comunității locale, chiar dacă lucrăm exclusiv pentru clienți de afară. A fost realizat cu un minim efort de IT. Iată că un parteneriat public-privat poate funcționa foarte bine. E o aplicație ușor de folosit, merit al echipei de la Poliție și al colegilor mei.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Replica zilei

Publicat

„Descurajarea și înfrângerile sunt unele dintre cele mai sigure căi de succes.”

Dale Carnegie

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Publicat

Direcția de Urbanism și amenajarea teritoriului a Consiliului Județean Cluj a dezbătut, joi, în cadrul ședinței Comisiei Tehnice, viitorul zonei turistice Mărișel, în special modul în care se va dezvolta comunitatea locală pe lângă pârtie.

Cum drumurile județene au fost reabilitate, tot mai mulți turiști iau cu asalt pârtia de la Mărișel. Este o zonă cu potențial tot mai mare pentru investitori, care sunt puși pe construit. Astfel a apărut nevoia gândirii unei strategii pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei.

Arhitectul Horațiu Răcășan a precizat că din punctul său de vedere, casele din preajma pârtiei trebuie să fie dotate cu resurse de energie regenerabilă și arbori, și să fie acordată atenție inclusiv procesului de construcție astfel încât pământul înlăturat pentru nivelare să nu fie mutat în altă parte, ci să fie refolosit tot acolo.

Să nu se ajungă cu parcarea ca la Băișoara

Răcășan a arătat și că pentru dezvoltarea drumului nu sunt obligatorii investiții exagerate, fiind suficientă amenajarea unui drum care să permită circulația unui camion și a unei biciclete, cu cedarea unei suprafețe pentru construirea de alveole la intrările în case. Astfel de situații se regăsesc în zonele turistice din străinătate.

Din punctul de vedere al arhitectului șef Claudiu Salanță ar trebui gândit cu profil mai generos pentru drumuri, care să permită și stocarea de zăpadă, dar și parcări care să deservească pârtia. ”Mă gândesc și că în această zonă e trafic pietonal, iar turiștii sau cei care locuiesc acolo trebuie să ajungă cu echipamentele de schi spre pârtie”.

Salanță a arătat că locurile de parcare de-a lungul drumului sunt de dorit deoarece iau din presiunea necesității parcajelor de mari dimensiuni.

Dezvoltarea unitară a zonei este dificilă întrucât este greu să fie puși în dialog toți vecinii.

Concluzia Comisiei Tehnice a fost inițierea unor discuții publice cu comunitatea locală în vederea realizării în parteneriat cu Primăria Mărișel a unui Masterplan, tocmai ca pe viitor să nu fie fragmentată această viziune sustenabilă.

M. M.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate