Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul FRUMOS. Culoarul Someşului. TUNELUL Tăietura Turcului, mutarea AEROPORTULUI, cale ferată SUBTERANĂ. Proiecte ABANDONATE

Publicat


cluj frumos

Clujul nu e un oraş urât, în general, zic mulţi care-l vizitează şi care locuiesc în el. Dar putea să fie frumos. Mult mai frumos. Şi au existat numeroase proiecte care să-i menţină sau chiar să-i sporească frumuseţea. Dar, din cauza diverselor interese, proiectele respective au fost abandonate de administraţia clujeană. Deşi, cele mai multe dintre ele au fost comandate chiar de primărie şi s-au cheltuit sume importante din banii clujenilor. Iar în locul spaţiilor largi şi verzi, în locul unui Someş amenajat pentru promenadă, a apărut buluc de clădiri peste tot. Spaţii aglomerate, strâmte, sufocante.

În locul unui Cluj frumos, avem un Cluj hidos. După episodul anterior, Cluj24 vă prezintă alte câteva proiecte abandonate.

VEZI ŞI:

Cum ARĂTA Clujul FRUMOS. Proiecte urbanistice ABANDONATE de primărie. Lacul de AGREMENT Grigorescu

 

Zonele de agrement

Chiar Primăria Cluj-Napoca a solicitat o serie de proiecte de amenajări, le-a plătit, iar când au fost gata de pus în practică a renunţat la ele.

cluj frumos 2

„O să semnalăm că doar în 1975 se pune problema unui concept de ansamblu prin întocmirea studiului dendrologic privind „Organizarea sistemului de spații verzi al municipiului Cluj-Napoca în prezent şi în perspectivă” (inginerii Mircea Micu şi Zeno Sparchez).

În 1981, un nou studiu ,,Analiza reţelei de spații verzi a municipiului Cluj Napoca” (arh. Vasile Mitrea) se va alătura celorlalte studii preliminare necesare schiței de „sistematizare Cluj-Napoca, 2000″ (care nu s-a mai finalizat).

În 1984 Primăria va comanda (prin contractul LCP Cluj nr 4926/1984/04) un „Studiu de dotare sportivă şi de agrement Cluj-Napoca” în vederea demarării unor proiecte de execuție. Studiul în cauză va face pentru prima oară un inventar al tuturor spaţiilor verzi publice (planun topo+indici spațiali) evidențiind situația din intravilan a celor două categorii: agrement şi sport.

cluj frumos 1

Se pun deci bazele unei viitoare politici în domeniu, dar trecerea de la o reţea la un sistem de spații verzi va fi abordată prin contractul nr. 5386/90 al Primăriei, respectiv „ZONELE DE AGREMENT” ce va considera că în cazul municipiului Cluj Napoca sistemul recomandat va fi cel mixt” (pete+fâşii) plecând de la condiționările morfologice, geologice, climatice, dar şi cele date de structura urbană (funcţională şi spaţială) şi cea demografico-socială.

Studiul va face o analiză foarte detaliată (pe baza unor clasificări) a categoriilor generale (cu acces nelimitat sau limitat pentru public); cu profil specializat (educație, informare, cercetare, protecţie, producție etc.); pentru educaţie fizică şi sport (de la sportul amator până la cel de performanţă): pentru agrement şi târg internaţional.

4.000 de hectare la 300.000 de locuitori

Fiecare categorie, ca situație existentă, va fi confruntată cu necesarul de echipamente şi amenajări necesare unui important centru cultural universitar.

S-a avut în vedere un intravilan aprobat de 3987 ha şi o populaţie ce depăşea 300.000 locuitori şi s-a constatat că la toate pozițiile situaţia era deficitară”, arată ahitectul clujean Vasile Mitrea.

Tunelul Tăietura Turcului, mutarea aeroportului, cale ferată subterană

În cadrul unui subcapitol se propuneau „Măsurile pentru pregătirea trecerii la un sistem de spații verzi”.

Printre altele, era vorba de „stoparea investițiilor de-a lungul culoarului Someşului şi al Canalului Morilor, spină loisir-ului urban şi factor principal de microclimat”, „favorizarea coridoarelor verzi”, „ridicarea calității S.V.A prin cantitate, dar mai ales prin funcționalitate, diversitate,mărirea potenţialului ambiental”, „inventarierea terenurilor capabile a prelua funcții în sistemul de S. V.A.”, „întocmirea unui studiu de protecție a mediului înainte de definitivarea „planului masă”/”planului coordonator” al municipiului”, „demersuri pentru realizarea crematoriului, stoparea dezvoltării Cimitirului Mănăştur, reducerea înhumărilor în Cimitirul central”.

În etapa a II-a se propunea, printre altele, „clarificarea direcției de dezvoltare a oraşului după anul 2000 şi a funcţiei localităților Gilău, Apahida”, „clarificarea direcţiei şi a necesarului de suprafață pentru dezvoltarea zonei centrale a municipiului şi a necesității unor poli de interes major (nuclee de dotări şi de ordonare a structurii urbane în devenire)”, „realizarea tunelului Tăietura Turcului pentru a se da continuitate zonei verzi Cetăţuia-Hoia”, „clarificarea situației de perspectivă a unităţilor industriale poluante”, „clarificarea dezvoltării sau mutării aeroportului”, „studierea posibilităţii introducerii în debleu (sau parțial subteran) a căii ferate”, „definitivarea sistemului de spații verzi în cadrul unui colectiv pluridisciplinar, în corelare cu studiul privind protecţia mediului şi viitorul plan coordonator al municipiului”.

Scenarii până în 2020. Semnalul tras în 1990 nu a avut efect

În acelaşi studiu s-a dat o listă a „studiilor şi proiectelor necesare până în anul 2000″ în care în afara necesității unor anticipări/scenarii până în anii 2000 şi 2020 (inclusiv în con text teritorial) se indicau şi măsuri privind reducerea poluării, amenajarea cursurilor de apă, con servarea unor amplasamente vitale, crearea condițiilor pentru realizarea ,,spinei de agrement Culoarul Someşului – Canalul Morilor” sau punerea în valoare a unor rezervații de patrimoniu.

„La faza „Concluzii”, după sublinierea necesității unei analize multidisciplinare” premergătoare perioadei de tranziție la un sistem”, se atrage atenția: „Fără o permanentă preocupare şi un efort financiar continuu (având la bază un plan concret de acţiuni pe etape) municipiul poate rămâne în anii ce vin tot mai mult sub normele naționale. Iar în această situație, orice sacrificare de spațiu verde amenajat sau terenuri ce ar putea fi amenajate le considerăm un deserviciu grav adus generațiilor ce vin” (p. 57)

Dar semnalul tras în 1990 nu a avut efect: consumarea a circa 20 ha din spațiile verzi amenajate până în 2008 va face ca indicatorul de circa 7,50 mp/locuitor să coboare spre 6. De asemenea, multe din propunerile din 1981 şi 1990 nu vor mai fi posibile după anul 2000 pierzându-se astfel șansa realizării unui sistem de spaţii verzi şi chiar relaționarea sa cu periurbanul”, explică Vasile Mitrea.
(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Claudiu Salanță (arhitect-șef Cluj): Prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca, una dintre cauzele problemelor de trafic

Publicat

De

Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj, atrage atenția asupra legăturii directe dintre prețurile ridicate ale locuințelor din Cluj-Napoca și aglomerația tot mai mare din trafic.

Aproape 38.000 de locuitori au părăsit orașul în ultimul deceniu

Într-o analiză bazată pe datele recensământului din 2021, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, arată că, deși populația municipiului a scăzut semnificativ, traficul a devenit mai aglomerat ca oricând.

„Sunt prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca una dintre cauzele problemelor de trafic? Conform datelor de recensământ 2021, în ultimii 10 ani (2011-2021) populația județul Cluj a scăzut cu – 1,73 %, de la 691.106 locuitori la 679.141 locuitori (- 11.965 locuitori).

La nivelul municipiului Cluj-Napoca înregistrăm o scădere mult mai mare decât cea a întregului județ și găsim o scădere de – 11,7%, de la 324.576 la 286.598, adică -37.978 clujeni care s-au mutat din Cluj-Napoca. Și dacă totuși un procent așa de mare de locuitori, aproape cât toată populația municipiului Turda și mai mult decât populația municipiului Dej, a ales să se mute din Cluj-Napoca de ce avem problemele de trafic de azi”, remarcă acesta.

Comunele din jurul Clujului, alternative mai accesibile

Acești oameni nu au dispărut însă din județ, ci mulți dintre ei s-au mutat în comunele limitrofe orașului: Florești, Apahida, Baciu, Feleacu, Chinteni, Ciurila.

„Răspunsul vine din analiza datelor comunelor de lângă Cluj-Napoca, unde se înregistrează o creștere semnificativă a populației.

Avem așa:

  1. Florești + 29.922 locuitori
  2. Apahida + 6.554 locuitori
  3. Baciu + 3.605 locuitori
  4. Feleacu + 1.770 locuitori
  5. Chinteni + 1.468 locuitori
  6. Ciurila + 409 locuitori

Total: 43.728 locuitori, adică aproape cât populația municipiului Turda”, a mai explicat arhitectul-șef al județului.

„Formalismele duc la date eronate”

Totodată, arhitectul-șef punctează și problema formalismului administrativ și cere actualizarea criteriilor de proximitate pentru școli, astfel încât să reflecte realitatea urbană.

„Între cei stabiliți în comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca și cei care au plecat din Cluj-Napoca există o diferență de doar 5.750 locuitori (43.728 – 37.978). Dacă ne raportăm la situația reală, în care condiția de a avea domiciliul în Cluj-Napoca pentru a înscrie copilul la școală în Cluj-Napoca este luată în calcul, diferența de 5.750 este nesemnificativă. Criteriile de proximitate pentru școli ar trebui actualizate deoarece este evident faptul că aceasta nu reflectă realitatea cotidiană și că avem formalisme care duc la date eronate”, a mai declarat Salanță.

Orașul prea scump pentru locuitori aglomerează traficul

El subliniază că multe dintre apartamentele din Cluj-Napoca sunt cumpărate în scop investițional, nu pentru locuire reală. Soluția propusă: urbanizarea urgentă a terenurilor disponibile din intravilanul municipiului.

„Dar, revenind la cei 37.978 cetățeni care au ales să plece din Cluj-Napoca, cât credeți că a influențat prețul imobiliarelor din Cluj-Napoca decizia acestora?

Când orașul e prea scump pentru locuitori și devine o specula de investiții, apartamentele fiind tranzacționate într-un procent mare în scop investițional și nu în scopul necesităților de locuire, atunci locuitorii caută soluții mai ieftine și asta conduce la probleme de trafic. Cred că municipiul are nevoie de a urbaniza terenurile din intravilan, și asta urgent. Cu cât prețurile sunt păstrate sus, cu atât vor fi mai mari problemele de trafic. Ce spuneți?”, a conchis arhitectul-șef al Clujului.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O basculantă s-a răsturnat în șanț, la Fundătura, în Cluj. Șoferul, rănit ușor

Publicat

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.

Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.

Au intervenit pompierii din Dej

Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.

Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.

Citește mai departe

EDUCATIE

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Publicat

meditatii

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:

  • „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
  • „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
  • „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
  • „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
  • „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
  • „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.

Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Publicat

Petrescu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.

Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.

”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.

Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.

”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.

Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate