Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul FRUMOS. Culoarul Someşului. TUNELUL Tăietura Turcului, mutarea AEROPORTULUI, cale ferată SUBTERANĂ. Proiecte ABANDONATE

Publicat


cluj frumos

Clujul nu e un oraş urât, în general, zic mulţi care-l vizitează şi care locuiesc în el. Dar putea să fie frumos. Mult mai frumos. Şi au existat numeroase proiecte care să-i menţină sau chiar să-i sporească frumuseţea. Dar, din cauza diverselor interese, proiectele respective au fost abandonate de administraţia clujeană. Deşi, cele mai multe dintre ele au fost comandate chiar de primărie şi s-au cheltuit sume importante din banii clujenilor. Iar în locul spaţiilor largi şi verzi, în locul unui Someş amenajat pentru promenadă, a apărut buluc de clădiri peste tot. Spaţii aglomerate, strâmte, sufocante.

În locul unui Cluj frumos, avem un Cluj hidos. După episodul anterior, Cluj24 vă prezintă alte câteva proiecte abandonate.

VEZI ŞI:

Cum ARĂTA Clujul FRUMOS. Proiecte urbanistice ABANDONATE de primărie. Lacul de AGREMENT Grigorescu

 

Zonele de agrement

Chiar Primăria Cluj-Napoca a solicitat o serie de proiecte de amenajări, le-a plătit, iar când au fost gata de pus în practică a renunţat la ele.

cluj frumos 2

„O să semnalăm că doar în 1975 se pune problema unui concept de ansamblu prin întocmirea studiului dendrologic privind „Organizarea sistemului de spații verzi al municipiului Cluj-Napoca în prezent şi în perspectivă” (inginerii Mircea Micu şi Zeno Sparchez).

În 1981, un nou studiu ,,Analiza reţelei de spații verzi a municipiului Cluj Napoca” (arh. Vasile Mitrea) se va alătura celorlalte studii preliminare necesare schiței de „sistematizare Cluj-Napoca, 2000″ (care nu s-a mai finalizat).

În 1984 Primăria va comanda (prin contractul LCP Cluj nr 4926/1984/04) un „Studiu de dotare sportivă şi de agrement Cluj-Napoca” în vederea demarării unor proiecte de execuție. Studiul în cauză va face pentru prima oară un inventar al tuturor spaţiilor verzi publice (planun topo+indici spațiali) evidențiind situația din intravilan a celor două categorii: agrement şi sport.

cluj frumos 1

Se pun deci bazele unei viitoare politici în domeniu, dar trecerea de la o reţea la un sistem de spații verzi va fi abordată prin contractul nr. 5386/90 al Primăriei, respectiv „ZONELE DE AGREMENT” ce va considera că în cazul municipiului Cluj Napoca sistemul recomandat va fi cel mixt” (pete+fâşii) plecând de la condiționările morfologice, geologice, climatice, dar şi cele date de structura urbană (funcţională şi spaţială) şi cea demografico-socială.

Studiul va face o analiză foarte detaliată (pe baza unor clasificări) a categoriilor generale (cu acces nelimitat sau limitat pentru public); cu profil specializat (educație, informare, cercetare, protecţie, producție etc.); pentru educaţie fizică şi sport (de la sportul amator până la cel de performanţă): pentru agrement şi târg internaţional.

4.000 de hectare la 300.000 de locuitori

Fiecare categorie, ca situație existentă, va fi confruntată cu necesarul de echipamente şi amenajări necesare unui important centru cultural universitar.

S-a avut în vedere un intravilan aprobat de 3987 ha şi o populaţie ce depăşea 300.000 locuitori şi s-a constatat că la toate pozițiile situaţia era deficitară”, arată ahitectul clujean Vasile Mitrea.

Tunelul Tăietura Turcului, mutarea aeroportului, cale ferată subterană

În cadrul unui subcapitol se propuneau „Măsurile pentru pregătirea trecerii la un sistem de spații verzi”.

Printre altele, era vorba de „stoparea investițiilor de-a lungul culoarului Someşului şi al Canalului Morilor, spină loisir-ului urban şi factor principal de microclimat”, „favorizarea coridoarelor verzi”, „ridicarea calității S.V.A prin cantitate, dar mai ales prin funcționalitate, diversitate,mărirea potenţialului ambiental”, „inventarierea terenurilor capabile a prelua funcții în sistemul de S. V.A.”, „întocmirea unui studiu de protecție a mediului înainte de definitivarea „planului masă”/”planului coordonator” al municipiului”, „demersuri pentru realizarea crematoriului, stoparea dezvoltării Cimitirului Mănăştur, reducerea înhumărilor în Cimitirul central”.

În etapa a II-a se propunea, printre altele, „clarificarea direcției de dezvoltare a oraşului după anul 2000 şi a funcţiei localităților Gilău, Apahida”, „clarificarea direcţiei şi a necesarului de suprafață pentru dezvoltarea zonei centrale a municipiului şi a necesității unor poli de interes major (nuclee de dotări şi de ordonare a structurii urbane în devenire)”, „realizarea tunelului Tăietura Turcului pentru a se da continuitate zonei verzi Cetăţuia-Hoia”, „clarificarea situației de perspectivă a unităţilor industriale poluante”, „clarificarea dezvoltării sau mutării aeroportului”, „studierea posibilităţii introducerii în debleu (sau parțial subteran) a căii ferate”, „definitivarea sistemului de spații verzi în cadrul unui colectiv pluridisciplinar, în corelare cu studiul privind protecţia mediului şi viitorul plan coordonator al municipiului”.

Scenarii până în 2020. Semnalul tras în 1990 nu a avut efect

În acelaşi studiu s-a dat o listă a „studiilor şi proiectelor necesare până în anul 2000″ în care în afara necesității unor anticipări/scenarii până în anii 2000 şi 2020 (inclusiv în con text teritorial) se indicau şi măsuri privind reducerea poluării, amenajarea cursurilor de apă, con servarea unor amplasamente vitale, crearea condițiilor pentru realizarea ,,spinei de agrement Culoarul Someşului – Canalul Morilor” sau punerea în valoare a unor rezervații de patrimoniu.

„La faza „Concluzii”, după sublinierea necesității unei analize multidisciplinare” premergătoare perioadei de tranziție la un sistem”, se atrage atenția: „Fără o permanentă preocupare şi un efort financiar continuu (având la bază un plan concret de acţiuni pe etape) municipiul poate rămâne în anii ce vin tot mai mult sub normele naționale. Iar în această situație, orice sacrificare de spațiu verde amenajat sau terenuri ce ar putea fi amenajate le considerăm un deserviciu grav adus generațiilor ce vin” (p. 57)

Dar semnalul tras în 1990 nu a avut efect: consumarea a circa 20 ha din spațiile verzi amenajate până în 2008 va face ca indicatorul de circa 7,50 mp/locuitor să coboare spre 6. De asemenea, multe din propunerile din 1981 şi 1990 nu vor mai fi posibile după anul 2000 pierzându-se astfel șansa realizării unui sistem de spaţii verzi şi chiar relaționarea sa cu periurbanul”, explică Vasile Mitrea.
(MaAv)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Două eleve gemene din Turda, CAMPIOANE naționale la șah rapid, blitz și dezlegări

Publicat

În perioada 21-24 februarie s-au disputat la Căciulata Campionatele Naționale Școlare de Șah rapid, blitz și dezlegări. Două eleve gemene din Turda, Andreea și Noelia Cristurean, au performat la aceste campionate.

Gemenele au 10 ani și sunt eleve la  Școala Generală „Ioan Opriș” din Turda. Ele fac șah de la vârsta de 6 ani și sunt legitimate atât la SC Potaissa Turda cât și la LPS Satu-Mare. Performanța lor se datorează și celor doi antrenori, Marin-Dumitru Fântână (Potaissa Turda) și Cătălin-George Ardelean (LPS Satu-Mare).

FOTO. Două eleve gemene din Turda, CAMPIOANE naționale la șah rapid, blitz și dezlegări

Noelia Cristurean a obținut titlul de dublă campioană națională la șah rapid și blitz, în timp ce sora ei, Andreea, a luat 3 medalii de bronz la șah rapid, blitz și dezlegări.

La Campionatele Naționale de Șah pe echipe de Juniori desfășurate la finele anului trecut, la Sebeș, turdencele au obținut titlul de campioane naționale la șah clasic, respectiv vicecampioane la șah rapid și blitz.

Foto: George Necula

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Concediere colectivă a peste 200 de angajați de la fostul combinat Mechel Câmpia Turzii. Sprijin de la AJOFM Cluj

Publicat

De

Reprezentanții AJOFM Cluj sunt prezenți în această perioada la societatea Industrial Steel Wires Câmpia Turzii SRL, fostul combinat Mechel, pentru a veni în sprijinul celor peste 200 de angajați care își vor pierde locurile de muncă prin concediere colectivă.

Consilierii agenției le oferă servicii suport legale necesare reintegrării pe piață muncii.

Concediere colectivă a peste 200 de angajați de la fostul combinat Mechel Câmpia Turzii. Sprijin de la AJOFM Cluj

”În conformitate cu prevederile articolul 51 din Legea 76/2002, AJOFM Cluj asigură servicii de preconcediere, în principal, prin activități precum informarea privind prevederile legale referitoare la protecția șomerilor și acordarea serviciilor de ocupare și de formare profesională, plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local și instruirea în modalități de căutare a unui loc de muncă, reorientarea profesională pe piața muncii sau prin cursuri de formare, sondarea opiniei salariaților și consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a șomajului”, au spus reprezentanții AJOFM Cluj.

Directorul executiv al AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean dorește, să asigure angajații afectați de această măsură că agenția va acorda în această perioadă tot sprijinul necesar în vederea realizării serviciilor specializate de ocupare, aflându-se în legatură permanentă cu societatea angajații acesteia.

Măsuri imediate

”Analiza efectuată la acest moment a vizat măsurile imediate ce pot fi adoptate pentru reducerea impactului social prin identificarea unor soluții pentru persoanele care vor fi disponibilizate, printre care se numără organizarea unei burse locale a locurilor de muncă, înainte de termenul la care vor înceta contractele de muncă ale salariaților și feectuarea analizei locurilor de muncă vacanțe din regiune și asigurarea informării și consilierii profesionale a fiecărui angajat”, a spus Chiciudean

AJOFM Cluj va contacta angajatorii relevanți din județ în vederea identificării unor locuri de muncă vacanțe compatibile cu meseriile persoanelor care vor fi disponibilizate.

De asemenea, se va preocupa de identificarea și orientarea spre programele de formare profesională cele mai potrivite reorientării profesionale pentru meserii solicitate pe piața de muncă locală.

Citește mai departe

EDUCATIE

Simulare Evaluare Națională. Niciun elev de clasa a VIII-a din Cluj nu a obținut media 10. Peste 72% au medii peste 5

Publicat

De

Niciun elev nu a obținut media 10 la simularea examenului de Evaluăre Naționale în județul Cluj. Au fost în total 8 note de zece la limba română, limba maternă și matematică, disciplinele la care au avut loc simulările.

La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională s-a desfășura în 110 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din municipiul Cluj-Napoca, pentru cei 5.834 de elevi ai claselor a VIII-a. 304 elevi nu s-au prezentat.

Simulare Evaluare Națională. Niciun elev de clasa a VIII-a din Cluj nu a obținut media 10. Peste 72% au medii peste 5

Elevii clujeni au aflat luni, după întoarcearea din vacață, rezultatele obținute la simularea examenului, care a avut loc în perioada 5-7 februarie.

În județul Cluj, rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a la simularea examenului de Evaluare Națională evidențiază o rată a notelor peste 5 de 72,73%, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj.

În ceea ce privește mediile, 27,27% nu au reușit să obțină 5.

Ce note au obținut elevii clujeni

72,73% au avut medii peste 5, dintre care cele mai multe au fost cele între 6 și 6,99, obținute de 987 de elevi.

831 de elevi au avut medii între 8 și 8,99, 296 de elevi au obținut medii între 9 și 9,99 și nu a fost nicio medie de 10.

La limba și literatura română, 68 de elevi au primit note între 1 și 1,99. Cei mai mulți elevi au obținut note între 8 și 8,88, respectiv 1.236. La această disciplină 3 elevi au obținut nota 10.

La matematică au fost 71 de note între 1 și 1,99 și 1.005 între 4 și 4,99.

Au fost trei note de 10 la matematică, dar cei mai mulți elevi care au luat note de trecere, respectiv 841, au obținut note între 5 și 5,99.

La limba și literatura maternă 59 de elevi au primit note între 1 și 4,99. 166 de elevi au obținut note între 8 și 8,99 și tot atâția între 9 și 9,99. La această disciplină doi elevi au obținut nota 10.

Notele elevilor, pe tranșe, la fiecare disciplină

Notele, discutate cu elevii și părinții

Notele obținute la simulările naționale se trec în catalog numai la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui.

Elementul de noutate al acestei sesiuni a simulării examenului de Evaluare Națională, a constat în faptul că, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor au fost scanate și încărcate în platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, fiind evaluate, aleatoriu, de către profesori evaluatori din alte județe decât cel de proveniență a lucrărilor.

Rrezultatele elevilor urmează să fie analizate, în perioada următoare, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, potrivit IȘJ Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. La 1 martie se DESCHIDE oficial Parcul Zorilor din Cluj-Napoca

Publicat

Parcul Zorilor, situat în cartierul cu același nume din Cluj-Napoca,  a fost amenajat pe o suprafață de 1,2 hectare, iar investiția se ridică la 1,6 milioane de euro. Proiectul a inclus plantarea a 188 arbori și 244 arbuști, precum și instalarea unui sistem de irigație.

Din suprafața totală a parcului, 90% reprezintă suprafață verde, iar restul cuprinde alei, piste de biciclete, respectiv amenajări specifice unui parc.

VIDEO. La 1 martie se DESCHIDE oficial Parcul Zorilor din Cluj-Napoca

În parc au fost amenajate:

– zonă cu fântâni pavimentale
– loc de joacă cu dotări moderne pentru copii,

– zonă de recreere pentru seniori unde vor fi instalate mese de șah
– zonă de fitness

– zone de promenadă și piste pentru biciclete
– grup sanitar cu funcție de autocurățare și cișmele
– parcare pentru biciclete, bănci, sistem de supraveghere cu camere video

„La 1 martie, deschidem parcul Zorilor (ridicăm împrejmuirea). Acum se lucrează la ultimele detalii. Vă așteptăm la plimbare și la mișcare”, a scris Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax