Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul FRUMOS. Culoarul Someşului. TUNELUL Tăietura Turcului, mutarea AEROPORTULUI, cale ferată SUBTERANĂ. Proiecte ABANDONATE

Publicat


cluj frumos

Clujul nu e un oraş urât, în general, zic mulţi care-l vizitează şi care locuiesc în el. Dar putea să fie frumos. Mult mai frumos. Şi au existat numeroase proiecte care să-i menţină sau chiar să-i sporească frumuseţea. Dar, din cauza diverselor interese, proiectele respective au fost abandonate de administraţia clujeană. Deşi, cele mai multe dintre ele au fost comandate chiar de primărie şi s-au cheltuit sume importante din banii clujenilor. Iar în locul spaţiilor largi şi verzi, în locul unui Someş amenajat pentru promenadă, a apărut buluc de clădiri peste tot. Spaţii aglomerate, strâmte, sufocante.

În locul unui Cluj frumos, avem un Cluj hidos. După episodul anterior, Cluj24 vă prezintă alte câteva proiecte abandonate.

VEZI ŞI:

Cum ARĂTA Clujul FRUMOS. Proiecte urbanistice ABANDONATE de primărie. Lacul de AGREMENT Grigorescu

 

Zonele de agrement

Chiar Primăria Cluj-Napoca a solicitat o serie de proiecte de amenajări, le-a plătit, iar când au fost gata de pus în practică a renunţat la ele.

cluj frumos 2

„O să semnalăm că doar în 1975 se pune problema unui concept de ansamblu prin întocmirea studiului dendrologic privind „Organizarea sistemului de spații verzi al municipiului Cluj-Napoca în prezent şi în perspectivă” (inginerii Mircea Micu şi Zeno Sparchez).

În 1981, un nou studiu ,,Analiza reţelei de spații verzi a municipiului Cluj Napoca” (arh. Vasile Mitrea) se va alătura celorlalte studii preliminare necesare schiței de „sistematizare Cluj-Napoca, 2000″ (care nu s-a mai finalizat).

În 1984 Primăria va comanda (prin contractul LCP Cluj nr 4926/1984/04) un „Studiu de dotare sportivă şi de agrement Cluj-Napoca” în vederea demarării unor proiecte de execuție. Studiul în cauză va face pentru prima oară un inventar al tuturor spaţiilor verzi publice (planun topo+indici spațiali) evidențiind situația din intravilan a celor două categorii: agrement şi sport.

cluj frumos 1

Se pun deci bazele unei viitoare politici în domeniu, dar trecerea de la o reţea la un sistem de spații verzi va fi abordată prin contractul nr. 5386/90 al Primăriei, respectiv „ZONELE DE AGREMENT” ce va considera că în cazul municipiului Cluj Napoca sistemul recomandat va fi cel mixt” (pete+fâşii) plecând de la condiționările morfologice, geologice, climatice, dar şi cele date de structura urbană (funcţională şi spaţială) şi cea demografico-socială.

Studiul va face o analiză foarte detaliată (pe baza unor clasificări) a categoriilor generale (cu acces nelimitat sau limitat pentru public); cu profil specializat (educație, informare, cercetare, protecţie, producție etc.); pentru educaţie fizică şi sport (de la sportul amator până la cel de performanţă): pentru agrement şi târg internaţional.

4.000 de hectare la 300.000 de locuitori

Fiecare categorie, ca situație existentă, va fi confruntată cu necesarul de echipamente şi amenajări necesare unui important centru cultural universitar.

S-a avut în vedere un intravilan aprobat de 3987 ha şi o populaţie ce depăşea 300.000 locuitori şi s-a constatat că la toate pozițiile situaţia era deficitară”, arată ahitectul clujean Vasile Mitrea.

Tunelul Tăietura Turcului, mutarea aeroportului, cale ferată subterană

În cadrul unui subcapitol se propuneau „Măsurile pentru pregătirea trecerii la un sistem de spații verzi”.

Printre altele, era vorba de „stoparea investițiilor de-a lungul culoarului Someşului şi al Canalului Morilor, spină loisir-ului urban şi factor principal de microclimat”, „favorizarea coridoarelor verzi”, „ridicarea calității S.V.A prin cantitate, dar mai ales prin funcționalitate, diversitate,mărirea potenţialului ambiental”, „inventarierea terenurilor capabile a prelua funcții în sistemul de S. V.A.”, „întocmirea unui studiu de protecție a mediului înainte de definitivarea „planului masă”/”planului coordonator” al municipiului”, „demersuri pentru realizarea crematoriului, stoparea dezvoltării Cimitirului Mănăştur, reducerea înhumărilor în Cimitirul central”.

În etapa a II-a se propunea, printre altele, „clarificarea direcției de dezvoltare a oraşului după anul 2000 şi a funcţiei localităților Gilău, Apahida”, „clarificarea direcţiei şi a necesarului de suprafață pentru dezvoltarea zonei centrale a municipiului şi a necesității unor poli de interes major (nuclee de dotări şi de ordonare a structurii urbane în devenire)”, „realizarea tunelului Tăietura Turcului pentru a se da continuitate zonei verzi Cetăţuia-Hoia”, „clarificarea situației de perspectivă a unităţilor industriale poluante”, „clarificarea dezvoltării sau mutării aeroportului”, „studierea posibilităţii introducerii în debleu (sau parțial subteran) a căii ferate”, „definitivarea sistemului de spații verzi în cadrul unui colectiv pluridisciplinar, în corelare cu studiul privind protecţia mediului şi viitorul plan coordonator al municipiului”.

Scenarii până în 2020. Semnalul tras în 1990 nu a avut efect

În acelaşi studiu s-a dat o listă a „studiilor şi proiectelor necesare până în anul 2000″ în care în afara necesității unor anticipări/scenarii până în anii 2000 şi 2020 (inclusiv în con text teritorial) se indicau şi măsuri privind reducerea poluării, amenajarea cursurilor de apă, con servarea unor amplasamente vitale, crearea condițiilor pentru realizarea ,,spinei de agrement Culoarul Someşului – Canalul Morilor” sau punerea în valoare a unor rezervații de patrimoniu.

„La faza „Concluzii”, după sublinierea necesității unei analize multidisciplinare” premergătoare perioadei de tranziție la un sistem”, se atrage atenția: „Fără o permanentă preocupare şi un efort financiar continuu (având la bază un plan concret de acţiuni pe etape) municipiul poate rămâne în anii ce vin tot mai mult sub normele naționale. Iar în această situație, orice sacrificare de spațiu verde amenajat sau terenuri ce ar putea fi amenajate le considerăm un deserviciu grav adus generațiilor ce vin” (p. 57)

Dar semnalul tras în 1990 nu a avut efect: consumarea a circa 20 ha din spațiile verzi amenajate până în 2008 va face ca indicatorul de circa 7,50 mp/locuitor să coboare spre 6. De asemenea, multe din propunerile din 1981 şi 1990 nu vor mai fi posibile după anul 2000 pierzându-se astfel șansa realizării unui sistem de spaţii verzi şi chiar relaționarea sa cu periurbanul”, explică Vasile Mitrea.
(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

6,7 milioane de Euro pentru bursele elevilor clujeni în anul școlar 2021-2022

Publicat

De

elevi

Bursele sunt achitate la zi în municipiul Cluj-Napoca, inclusiv în luna iunie. 6,7 milioane de Euro pentru bursele elevilor clujeni în anul școlar 2021-2022. 

„Educația reprezintă o prioritate cheie pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca. Anul acesta primăria investește o sumă record în educație: 50 milioane euro.

Banii sunt prevăzuți pentru investiții în infrastructură, reparații curente, burse școlare, transport pentru elevi, vouchere pentru pregătirea digitală a profesorilor clujeni, programe și politici publice educaționale.

Pentru bursele din anul școlar 2021-2022 au fost alocați 33.357.000 lei (6,7 mil Euro)

– 26.053.000 lei (5,2 mil Euro) de la bugetul de stat
– 7.304.000 lei (1,5 mil Euro) alocare suplimentară de la bugetul local

În acest an școlar 35.624 au obținut bursă.
– semestrul I: 19.467 elevi
– semestrul II: 16.157 elevi

Totodată, la finalul anului 2021 Consiliul local a aprobat dublarea cuantumului burselor sociale și de performanță. Valoarea burselor din Cluj-Napoca:
– burse de performanță – 500 lei
– burse de merit media 10 – 275 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)
– burse de merit media 9,50-9,99 – 225 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)
– burse de studiu – 200 lei (față de minimul stabilit prin HG de 150 lei)
– burse de ajutor social – 250 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)

Citește mai departe

ECONOMIE

ROBOR la 3 luni urcă la 6,47%. CREȘTE și indicele IRCC

Publicat

De

bani lei pixabay

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, crește la 6,47%.

De asemenea, indicele IRCC, folosit de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, a crescut la 2,65%, de la 1,86%.

Creștere galopantă

La începutul lunii iunie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 5,99%, faţă de 5,01% la început de mai şi 4,6% în aprilie. Joi, indicele ROBOR la trei luni era de 6,44%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,60%, de la 6,58% cu o zi în urmă.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Supraviețuitor al HOLOCAUSTULUI cu rădăcini clujene, în vizită la mormântul mamei sale din Cimitirul Evreiesc

Publicat

evreu 5

Rafael Teitelbaum, supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene, se află în Cluj-Napoca pentru a vizita mormântul mamei sale situat în Cimitirul evreiesc. Acesta a fost primit în cursul zilei de vineri de către viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

evreu 7

evreu 6

„Am avut plăcerea de a-l primi azi pe domnul Rafael Teitelbaum, de origine română, supraviețuitor al Holocaustului.
Născut la data de 29 iunie 1927, cu numele de Rudolf Teitelbaum, a avut-o ca mamă pe Hermina Teitelbaum (născută Rubinstein), prima violonistă a orchestrei Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

Dragostea lui Rafael pentru muzică și operă îl leagă de mama lui până astăzi. Hermina a murit la o vârstă fragedă în 1937 din cauze naturale. După ce tatăl său a fost diagnosticat cu tuberculoză, a ajuns la un orfelinat pentru copii evrei.

evreu 4

evreu 3

În iunie 1944 a fost deportat la Auschwitz, iar de acolo transferat în lagărul de concentrare Buchenwald. A fost eliberat din captivitate în 11 aprilie 1945 de trupele generalului Eisenhower. A ales să meargă la mandatul britanic al Palestinei, unde a rămas până în 1955, când s-a mutat în Brazilia și și-a constituit familia.

Cea mai mare avere a lui este familia sa: 1 fiu, 2 fiice, 7 nepoți și 10 strănepoți. În 2019, nepotul său a găsit mormântul mamei sale în Cimitirul Evreiesc din Cluj Napoca și a construit acolo o piatră funerară.

evreu 2

evreu 1

După 85 de ani de la moartea mamei sale, Rafael a putut în sfârșit să-i viziteze mormântul”, scrie viceprimarul pe Facebook.

Sursa/ Foto: Facebook Dan Stefan Tarcea

Citește mai departe

EVENIMENT

Sondaj în parteneriat cu UBB: Românii cred că schimbările climatice sunt reale. Câți vor să facă mai mult în privința deșeurilor

Publicat

De

Un sondaj de opinie despre protejarea mediului, reciclare și economia circulară a viitorului, realizat în parteneriat cu UBB, arată că aproape 80% dintre români cred că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile, motiv pentru care sunt dispuși să facă eforturi pentru protejarea mediului.

Românii cred că schimbările climatice sunt reale, într-o porție foarte mare și, mai mult, cel puțin la nivel declarativ, sunt dispuși să facă mai mult pentru a proteja mediul.

Astfel, peste 43% dintre participanții la sondaj spun că atunci când cumpără un produs sau un serviciu iau întotdeauna în considerare elemente precum ambalajul reutilizabil sau reciclabil sau eforturile companiei producătoare pentru protecția mediului.

De asemenea, 92,3% dintre respondenți au afirmat că ar fi dispuși să se întoarcă cu ambalajele sau alte deșeuri la magazin sau într-un centru de colectare separată.

Unde suntem, unde vrem să ajunge și de ce

Sondaj de opinie cu tema „AGENDA ROMÂNIA 2050. O conversație despre viitorul României; Capitolul 3: Percepția cu privire la protejarea mediului, reciclare, economia circulară a viitorului”, a fost realizat de INSCOP Research cu colaborarea cercetătorilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Referindu-se la importanța acestui tip de studii, dar și la implicarea mediului academic, prof. univ dr. Daniel David, rectorul UBB susține că: „O țară nu se construiește în lumea modernă fără știință, fără o abordare de tip „evidence-based” față de înțelegerea corectă a (1) unde suntem, (2) unde vrem să ajungem și de ce, (3) care este calea de urmat și cum o putem parcurge concret pentru a ajunge unde dorim.

Proiectul România Agenda 2050: O conversație despre viitorul României pornind de la opiniile românilor, al think tankului Strategic Thinking Group, este un astfel de proiect fundațional și mă bucur că Universitatea Babeș-Bolyai este unul din partenerii academici principali ai proiectului.

Voi milita de asemenea acest proiect să se coordoneze cu altele serioase pentru ca împreună să fundamenteze activ un proiect dinamic de țară, ca un motor al dezvoltării/modernizării cu funcționare continuă”, a spus Daniel David.

„Există suport public pentru măsuri menite să protejeze mediul”

Acest proiect își propune demararea unei conversații naționale despre politici publice esențiale pentru viitorul României pe termen lung având ca punct de plecare opiniile românilor culese printr-o serie de sondaje de opinie naționale, potrivit lui Remus Ioan Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group.

„Pornind de la ceea ce cred românii, dorim să încurajăm o conversație amplă a experților (din mediul academic, din sectorul public și privat) pe fiecare dintre temele proiectului.

Proiectul își propune realizarea mai multor studii sociologice pe șase zone majore de interes pentru viitorul României, fiecare împărțită în teme specifice: societatea viitorului, infrastructura viiorului, mediul și resursele viitorului, economia și afacerile viitorului, tehnologiile și meseriile viitorului și locul României în lumea viitorului”, a declarat și Remus Ștefureac.

La răndul său, prof. univ. dr. Ioan Hosu, directorul Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca afirmă că modul în care sunt gestionate problemele mediului, procesele ce țin de reciclarea, recuperarea și refolosirea unor materiale, aspectele legate de economia circulară reprezintă preocupări majore pe agenda decidenților politici, a companiilor private sau a organizațiilor neguvernamentale active în aceste domenii.

„Datele ne arată faptul că această preocupare există și la nivelul opiniei publice românești unde putem vedea un nivel foarte ridicat al susținerii unor măsuri în direcția gestionării în mod responsabil a provocărilor generate de schimbările climatice sau a eforturilor de păstrare a calității mediului.

Din datele pe care le avem la dispoziție reiese faptul că, în acest moment, în spațiul public românesc, sunt curente de opinie favorabile accelerării proceselor de trecere de la economia liniară la economia circulară și ca există suport public pentru măsuri menite să protejeze mediul”, a precizat acesta.

Sondaj realizat pe un eșantion de 1.500 de persoane

Sondajul a fost realizat în perioada 23 mai – 14 iunie 2022, la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat și având drept parteneri academici Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eșantion de 1.500 de respondenți și este împărțită în mai multe capitole care vor fi publicate succesiv în perioada următoare.

Mai multe despre studiu AICI.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate