Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul FRUMOS. Culoarul Someşului. TUNELUL Tăietura Turcului, mutarea AEROPORTULUI, cale ferată SUBTERANĂ. Proiecte ABANDONATE

Publicat


cluj frumos

Clujul nu e un oraş urât, în general, zic mulţi care-l vizitează şi care locuiesc în el. Dar putea să fie frumos. Mult mai frumos. Şi au existat numeroase proiecte care să-i menţină sau chiar să-i sporească frumuseţea. Dar, din cauza diverselor interese, proiectele respective au fost abandonate de administraţia clujeană. Deşi, cele mai multe dintre ele au fost comandate chiar de primărie şi s-au cheltuit sume importante din banii clujenilor. Iar în locul spaţiilor largi şi verzi, în locul unui Someş amenajat pentru promenadă, a apărut buluc de clădiri peste tot. Spaţii aglomerate, strâmte, sufocante.

În locul unui Cluj frumos, avem un Cluj hidos. După episodul anterior, Cluj24 vă prezintă alte câteva proiecte abandonate.

VEZI ŞI:

Cum ARĂTA Clujul FRUMOS. Proiecte urbanistice ABANDONATE de primărie. Lacul de AGREMENT Grigorescu

 

Zonele de agrement

Chiar Primăria Cluj-Napoca a solicitat o serie de proiecte de amenajări, le-a plătit, iar când au fost gata de pus în practică a renunţat la ele.

cluj frumos 2

„O să semnalăm că doar în 1975 se pune problema unui concept de ansamblu prin întocmirea studiului dendrologic privind „Organizarea sistemului de spații verzi al municipiului Cluj-Napoca în prezent şi în perspectivă” (inginerii Mircea Micu şi Zeno Sparchez).

În 1981, un nou studiu ,,Analiza reţelei de spații verzi a municipiului Cluj Napoca” (arh. Vasile Mitrea) se va alătura celorlalte studii preliminare necesare schiței de „sistematizare Cluj-Napoca, 2000″ (care nu s-a mai finalizat).

În 1984 Primăria va comanda (prin contractul LCP Cluj nr 4926/1984/04) un „Studiu de dotare sportivă şi de agrement Cluj-Napoca” în vederea demarării unor proiecte de execuție. Studiul în cauză va face pentru prima oară un inventar al tuturor spaţiilor verzi publice (planun topo+indici spațiali) evidențiind situația din intravilan a celor două categorii: agrement şi sport.

cluj frumos 1

Se pun deci bazele unei viitoare politici în domeniu, dar trecerea de la o reţea la un sistem de spații verzi va fi abordată prin contractul nr. 5386/90 al Primăriei, respectiv „ZONELE DE AGREMENT” ce va considera că în cazul municipiului Cluj Napoca sistemul recomandat va fi cel mixt” (pete+fâşii) plecând de la condiționările morfologice, geologice, climatice, dar şi cele date de structura urbană (funcţională şi spaţială) şi cea demografico-socială.

Studiul va face o analiză foarte detaliată (pe baza unor clasificări) a categoriilor generale (cu acces nelimitat sau limitat pentru public); cu profil specializat (educație, informare, cercetare, protecţie, producție etc.); pentru educaţie fizică şi sport (de la sportul amator până la cel de performanţă): pentru agrement şi târg internaţional.

4.000 de hectare la 300.000 de locuitori

Fiecare categorie, ca situație existentă, va fi confruntată cu necesarul de echipamente şi amenajări necesare unui important centru cultural universitar.

S-a avut în vedere un intravilan aprobat de 3987 ha şi o populaţie ce depăşea 300.000 locuitori şi s-a constatat că la toate pozițiile situaţia era deficitară”, arată ahitectul clujean Vasile Mitrea.

Tunelul Tăietura Turcului, mutarea aeroportului, cale ferată subterană

În cadrul unui subcapitol se propuneau „Măsurile pentru pregătirea trecerii la un sistem de spații verzi”.

Printre altele, era vorba de „stoparea investițiilor de-a lungul culoarului Someşului şi al Canalului Morilor, spină loisir-ului urban şi factor principal de microclimat”, „favorizarea coridoarelor verzi”, „ridicarea calității S.V.A prin cantitate, dar mai ales prin funcționalitate, diversitate,mărirea potenţialului ambiental”, „inventarierea terenurilor capabile a prelua funcții în sistemul de S. V.A.”, „întocmirea unui studiu de protecție a mediului înainte de definitivarea „planului masă”/”planului coordonator” al municipiului”, „demersuri pentru realizarea crematoriului, stoparea dezvoltării Cimitirului Mănăştur, reducerea înhumărilor în Cimitirul central”.

În etapa a II-a se propunea, printre altele, „clarificarea direcției de dezvoltare a oraşului după anul 2000 şi a funcţiei localităților Gilău, Apahida”, „clarificarea direcţiei şi a necesarului de suprafață pentru dezvoltarea zonei centrale a municipiului şi a necesității unor poli de interes major (nuclee de dotări şi de ordonare a structurii urbane în devenire)”, „realizarea tunelului Tăietura Turcului pentru a se da continuitate zonei verzi Cetăţuia-Hoia”, „clarificarea situației de perspectivă a unităţilor industriale poluante”, „clarificarea dezvoltării sau mutării aeroportului”, „studierea posibilităţii introducerii în debleu (sau parțial subteran) a căii ferate”, „definitivarea sistemului de spații verzi în cadrul unui colectiv pluridisciplinar, în corelare cu studiul privind protecţia mediului şi viitorul plan coordonator al municipiului”.

Scenarii până în 2020. Semnalul tras în 1990 nu a avut efect

În acelaşi studiu s-a dat o listă a „studiilor şi proiectelor necesare până în anul 2000″ în care în afara necesității unor anticipări/scenarii până în anii 2000 şi 2020 (inclusiv în con text teritorial) se indicau şi măsuri privind reducerea poluării, amenajarea cursurilor de apă, con servarea unor amplasamente vitale, crearea condițiilor pentru realizarea ,,spinei de agrement Culoarul Someşului – Canalul Morilor” sau punerea în valoare a unor rezervații de patrimoniu.

„La faza „Concluzii”, după sublinierea necesității unei analize multidisciplinare” premergătoare perioadei de tranziție la un sistem”, se atrage atenția: „Fără o permanentă preocupare şi un efort financiar continuu (având la bază un plan concret de acţiuni pe etape) municipiul poate rămâne în anii ce vin tot mai mult sub normele naționale. Iar în această situație, orice sacrificare de spațiu verde amenajat sau terenuri ce ar putea fi amenajate le considerăm un deserviciu grav adus generațiilor ce vin” (p. 57)

Dar semnalul tras în 1990 nu a avut efect: consumarea a circa 20 ha din spațiile verzi amenajate până în 2008 va face ca indicatorul de circa 7,50 mp/locuitor să coboare spre 6. De asemenea, multe din propunerile din 1981 şi 1990 nu vor mai fi posibile după anul 2000 pierzându-se astfel șansa realizării unui sistem de spaţii verzi şi chiar relaționarea sa cu periurbanul”, explică Vasile Mitrea.
(MaAv)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Focul de artificii de 1 Decembrie este anulat la Cluj-Napoca. Se aprinde iluminatul FESTIV de sărbători

Publicat

De

Primarul Emil Boc a anunțat că nici în acest an nu va fi organizat focul de artificii în 1 Decembrie din Piața Avram Iancu, de Ziua Națională a României.

Ziua Națională se va sărbători public în format restrâns, care vor fi prezente în Piața Mihai Viteazul la festivitatea de depunere a coroanelor de flori.

Ceremonia va începe la ora 12 și va fi urmată de o defilare militară.

De asemenea, miercuri, 1 Decembrie, de la ora 18, este programată aprinderea iluminatului festiv de sărbătorile de iarnă în Piața Unirii.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

UBB și Primăria Cluj-Napoca dezvoltă un campus științific pe 6,4 hectare. Laboratoare, centre de expoziție și o facultate

Publicat

Primăria Cluj-Napoca dezvoltă în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai primul campus științific din România. Aici vor fi amenajate laboratoare, o facultate, un cămin studențesc și centre de expoziție. Proiectul se va întinde pe o suprafață de 6,4 hectare, în zona Lombului.

Primăria se va ocupa cu organizarea concursului de soluții și realizarea unui Centru științific cu piață urbană și terenuri de sport.

În sarcina Universității intră realizarea unui centru științific avansat, bazat pe domeniul sănătății, a unei locații pentru Facultatea de Matematică – Informatică, respectiv a unui cămin pentru 500 de studenți.

În primă fază va fi lansat un concurs de soluții al cărui premiu va consta în contractul de proiectare, estimat la peste 13.000.000 de lei.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ATENȚIE. Restricții de CIRCULAȚIE în Piața Mihai Viteazul de Ziua Națională. Ceremonia începe la ora 12

Publicat

De

restrictii
Primăria Cluj-Napoca anunță o serie de restricții de circulație cu ocazia ceremoniei publice organizată de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României în zona Pieței Mihai Viteazu, ceremonia fiind programată să înceapă la ora 12. La final va avea loc o defilare militară. 
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de nord a Pieţei Mihai Viteazul, de la Podul Traian până la intersecţie cu str. G Bariţiu, între orele 11.00 – 13.00
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de sud a Pieţei Mihai Viteazul, de la intersecţie cu str. Regele Ferdinand până la intersecţie cu str. David Ferenc, între orele 11.00 – 13.00
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. Regele Ferdinand – sensul de mers spre str. Horea, cu excepția CTP, între orele 11.00 – 11.50
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. Regele Ferdinand, între orele 11.50 – 12.55
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe Pod Horea, de la intersecție cu str. G. Dragalina până la intersecție cu Piața Mihai Viteazul, între orele 11.50 – 12.55
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. George Barițiu, de la intersecție cu str. Emil Isac până la intersecție cu Piața Mihai Viteazul, între 11.50 – 12.55.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primarul Cristian Matei ar fi mărit impozitele turdenilor să aibă de unde returna banii europeni pentru șantierele nefinalizate

Publicat

fb img 1638270562817

Lucrările de modernizare ale drumurilor din Turda, pe bani europeni, trebuie finalizate în 31.12.2021, conform panourilor informative.

Lucrările, care au adus haos în municipiu, nu se vor finaliza la timp, iar banii europeni vor fi returnați.

„Trebuie să plătească penalități și de aceea a pregătit majorarea taxelor și impozitelor, din 2022, pe spatele turdenilor, ca să fie bani de plătit incompetența unui pretins manager, care a creat haos în Turda și care le pune biruri tot mai mari turdenilor, în vremurile astea mai grele?

Rușine, domnule primar!
PMP Turda vă solicită să ieșiți public și să explicați neîncadrarea în termene a lucrărilor! Să vă asumați dezastrul din Turda! Și să ne spuneți dacă incompetența gestionării fondurilor europene va fi plătită tot de către noi, turdenii, prin majorarea nejustificată și nesimțită a taxelor și impozitelor locale!
Turdenii au dreptul să știe toate aceste lucruri”, precizează reprezentanții formațiunii politice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate