Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca va avea prima fabrică de hidrogen din România. Transportul public în comun pe hidrogen devine realitate

Publicat


Cluj-Napoca face pași concreți pentru a deveni primul oraș din România cu o fabrică de producție a hidrogenului. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, iar finalizarea este estimată pentru sfârșitul anului 2026 – începutul lui 2027.

Consiliul Local a aprobat, la finalul anului trecut, studiul de fezabilitate pentru acest proiect, iar fabrica va fi amplasată în incinta depoului Companiei de Transport Public (CTP) de pe strada Plevnei.

Fabrica de hidrogen, funcțională de anul viitor

Coordonatorul proiectului, profesorul Bogdan Varga de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a declarat pentru Cluj24 că s-a obținut recent avizul de racordare la rețeaua electrică, iar în prezent se lucrează la caietul de sarcini pentru licitație.

„În acest moment elaborăm caietul de sarcini pentru a începe procedura de licitație publică. Zilele trecute s-a obținut avizul de racordare pentru alimentare cu energie electrică pentru locația de pe strada Plevnei și în acest moment definitivăm documentația pentru caietul de sarcini.

Am estimat 18 luni de la momentul semnării contractului pentru punerea în funcțiune a acestei stații. Dacă toate lucrurile se aliniază, la finalul anului 2026, începutul anului 2027 vom avea prima moleculă de hidrogen produsă efectiv în locație”, a arătat profesorul.

Capacitate de producție de 1 tonă de hidrogen/zi

Fabrica va avea o capacitate de producție de 1.024 kg de hidrogen pe zi, cu o putere de 2,3 – 2,5 MW. Hidrogenul va putea fi utilizat atât pentru flota de autobuze pe hidrogen pe care municipalitatea intenționează să o achiziționeze, cât și de către Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, care dorește să utilizeze hidrogenul pentru producerea agentului termic și de alți utilizatori interesați, cum ar fi posesorii de autovehicule pe hidrogen.

„Estimăm o capacitate de producție de 1.024 kilograme de H2 în 24 de ore, în jur de 2,3 până la 2,5 MW ca putere. Aceasta va deservi, pe lângă flota de autobuze care tot în cadrul acestui proiect mai larg municipalitatea dorește să le achiziționeze, respectiv o parte din hidrogenul produs va merge către Regia de Termoficare, care la rândul ei are o strategie de utilizare a hidrogenului pentru producere de agent termic, iar o parte din hidrogen va fi disponibil pentru cei care doresc să achiziționeze asemenea tipuri de autovehicule”, a declarat Bogdan Varga.

Cluj-Napoca ar putea marca o nouă premieră la nivel național

Potrivit coordonatorului proiectului, la acest moment, Cluj-Napoca este cel mai avansat oraș din România în implementarea unei rețele de transport public pe bază de hidrogen. În timp ce Galațiul a aplicat la finanțare europeană pentru achiziția de autobuze cu hidrogen, acolo proiectul este încă în fază incipientă, neexistând studii și avize pentru construcția unei fabrici.

„În țară, la acest momentul, Clujul este în cea mai avansată stare. Cei din Galați intenționează de asemenea să achiziționeze autobuze cu hidrogen și au aplicat la finanțarea Comisiei Europene pentru acest tip de proiecte. Din nefericire, în Galați, din cunoștințele mele, nu au trecut la faza de studii și avize necesare pentru punerea în funcțiune a uzinei. Acolo e un proiect mai complex pentru că doresc să îl coopteze și cu fabrica de oțel”, a mai explicat acesta.

UTCN, partener în hub-ul de cercetare Ro-HydroHub

Amintim de asemenea că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) face parte din HUB-ul regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen Ro-HydroHub, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea (ICSI) și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB). Acest proiect ambițios are o valoare de 130 de milioane de euro, iar finanțarea provine din fonduri europene.

„La Cluj, ca universitate suntem parteneri în proiectul național Ro-HydroHub, un proiect de 130 milioane de euro care are drept scop cercetarea soluțiilor de mobilitate cu hidrogen, producție, stocare și așa mai departe. Este un ecosistem din care face parte universitatea, iar municipalitatea este beneficiarul acestor cunoștințe”, a afirmat Bogdan Varga.

Investiție de peste 71 milioane de lei fără TVA

Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat în luna octombrie a anului trecut documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Stație producere şi alimentare hidrogen”. Acesta propune construirea unei noi capacităţi în instalații de electroliză pentru o stație de producere hidrogen verde şi alimentare cu hidrogen.

Caracteristici tehnice şi parametri specifici:

  • Capacitate operațională suplimentară instalată pentru energie din surse regenerabile capacitatea electrolizoarelor pentru producția de hidrogen: 2.5 MW
  • Cantitatea de hidrogen verde generat anual în funcție de necesități: 153.30 Tone/an
  • Energia electrică din RES utilizată anual de electrolizor pentru producerea de hidrogen verde: 9506,85 Mwh/an
  • Media costului de producere al hidrogenului pe perioada de 25 de ani: 69.05 lei/kg
  • Plaja de funcționare: 10-100%
  • Valoarea totală a investiției: 71.835.779,34 lei fără TVA
  • Rata internă de rentabilitate a capitalului investit (RIR): 4.03 %
  • Perioada de recuperare a capitalului investit: 18.99 ani

Transport în comun 100% nepoluant la Cluj-Napoca

Noua fabrică de hidrogen face parte din strategia municipalității de a achiziționa autobuze pe hidrogen și de a avea o flotă de transport public 100% ecologică până în 2028. Pe lângă beneficiile asupra mediului, acest proiect plasează Cluj-Napoca în avangarda orașelor europene care investesc în soluții sustenabile pentru transportul urban.

Dacă toate termenele sunt respectate, Cluj-Napoca va deveni primul oraș din România cu o fabrică de hidrogen funcțională și un sistem de transport public bazat pe acest combustibil nepoluant.

Amintim că un autobuz cu hidrogen a fost testat pe străzile municipiului Cluj-Napoca în vara anului trecut.

autobuz hidrogen



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

OPINIE. Dragoș Damian: În următoarele două săptămâni, de sărbători și vacanțe, cumpărați ceva fabricat în România

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

În cei 15 ani de când am lansat campania „Cumpără Fabricat în România”, pe cont propriu, pe banii mei, pe riscurile mele, fără nici un fel de ajutor de la autorități, s-a pornit o furtună de observații, critici și înjurături.   

La început, cel mai dureros de altfel, predominau observațiile, criticile și înjurăturile că ceea ce se fabrică în România este de slabă calitate.

15 ani de „Cumpără Fabricat în România”

Apoi, după ce am inervat pe cineva, au intervenit observațiile, criticile și înjurăturile că fabricile, uzinele și combinatele din România trebuiau oricum închise pentru că nu erau competitive. Fabricile, uzinele și combinatele din Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia nu au fost închise, deși erau contemporane cu ale noastre.

Apoi, între timp, au intervenit observațiile, criticile și înjurăturile care, nu contest, sunt într-o măsură adevărate, anume că nu se mai fabrică mai nimic în România. Internaționalizarea a făcut ca fabricile, uzinele și combinatele care aduc valoare adăugată să se mute în Asia iar lanțurile de aprovizionare cu materii prime și materiale pentru fabricile, uzinele și combinatele care aduc valoare adăugată rămase pe bătrânul continent să devină lungi, costisitoare și primejdioase.

Deși s-a amplificat naționalismul, tot nu s-a cumpărat mai mult fabricat în România

Și, în cele din urmă, în ultimii 5 ani cu pandemie, inflație, război și, mai nou, tarife vamale, chiar că observațiile, criticile și înjurăturile că nu se mai fabrică nimic în România sunt adevărate. Și, paradoxal, deși în aceștia ultimi 5 ani s-au amplificat suveranismul, naționalismul și patriotismul, tot nu s-a cumpărat mai mult fabricat în România.

O țară industrializată este o țară puternică și respectată.

O țară nu poate fi puternică și respectată dacă a rămas fără fabrici, uzine și combinate, oricâte IMM-uri și MÎ ar avea.

O țară nu poate fi puternică și respectată dacă ea creste din inflație și consum de importuri, imobiliare și divertisment.

O țară nu poate fi puternică și respectată atunci când se afla în top 10 țări cu cel mai mare deficit de balanță comercială.

O țară nu poate fi puternică și respectată dacă nu investește în educație, în cercetare, în inovație, în tehnologie, în resursă umana calificată și specializată.

Să cumpăram ceva fabricat în România

Noua ordine mondială economică care a început în aprilie 2025 va arăta dacă merita sau nu să fi o țară industrializată, cu fabrici, uzine și combinate.

Până una-alta, până ce mai-marii planetei se hotărăsc ce vor să facă, românii intră în două săptămâni de sărbători și vacanțe. Și, dacă avem încredere în România, s-o demonstram. În cele două săptămâni care vor urma, de sărbători și vacanțe, să cumpăram ceva fabricat în România.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Viktor Orbán ne dă cu alegerile în cap: Ungaria nu e România să elimine candidați

Publicat

viktor orban facebook

„În Ungaria, guvernul nu poate exclude pe nimeni de la posibilitatea de a candida”, spune premierul Viktor Orbán, criticând politicile electorale de la București.

Într-un podcast difuzat recent, liderul de la Budapesta a respins categoric ideea ca guvernul ungar să poată elimina partide sau candidați din alegeri, așa cum – susține el – se întâmplă în România.

Partidul Tisza, „condus de la Bruxelles”

Premierul ungar Viktor Orbán a participat recent la un podcast alături de publicistul András Hont, unde a discutat despre contextul politic intern, despre opoziția condusă de Péter Magyar și despre poziția sa față de Uniunea Europeană, relatează hirado.hu.

Întrebat despre ascensiunea Partidului Tisza, aflat pe val în sondaje, Orbán a recunoscut că este un adversar redutabil, dar a susținut că este „finanțat și susținut din străinătate”. „Este un rival serios Partidul Tisza, dar e o chestie finanțată și susținută din străinătate. Deci este condus de la Bruxelles, unde sunt stăpânii. Ei fac ce li se spune acolo”, a comentat Orbán.

„Guvernul nu poate exclude pe nimeni de la posibilitatea de a candida”

Întrebat dacă, „la fel ca în România”, Partidul Tisza, de exemplu, ar putea fi exclus din alegeri din „anumite motive”, el a spus că acest lucru nu este de competența guvernului, ci a sistemului judiciar.  El a adăugat că este convins că există condițiile economice pentru ca partidul său de guvernământ (FIDESZ) să câștige alegerile parlamentare.

„În Ungaria, guvernul nu poate exclude pe nimeni de la posibilitatea de a candida în alegeri și nu vreau să aud nimic despre asta”, a mai spus Orbán.

Orbán mizează pe economie

Premierul ungar a vorbit și despre alegerile parlamentare viitoare, exprimându-și încrederea că partidul său, FIDESZ, are suficiente condiții economice pentru a câștiga. Totodată, a punctat o temă-cheie în retorica sa recentă: opoziția față de aderarea Ucrainei la UE.

„Nu este nevoie de stimularea artificială a economiei. (…) Cel mai important lucru este dacă putem împiedica Ucraina să fie admisă în Uniunea Europeană. Dacă acest lucru va reuși,”atunci vom fi salvat perspectivele de dezvoltare ale maghiarilor pentru cel puțin un deceniu. Dacă ucrainenii sunt admiși, iar războiul continuă, vom avea pe cap probleme următorii 10-15 ani”, a mai spus premierul maghiar.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Un suflet mare într-o mână de femeie. Povestea de viață a Mariei, florăreasa din Mănăștur

Publicat

Mănăștur

Cine trece prin Mănăștur, pe strada Primăverii, la colțul unui bloc mare, ar putea să observe o florăreasă mai deosebită. Puțin mai mare decât un buchet de flori, Maria își ajută soțul zi de zi, să vândă mai multe plante.

E micuță dar, după ce povestești câteva clipe cu ea, uiți că stai de vorbă cu un om mic de înălțime, care ar avea motive să stea supărată, să fie depresivă, să se supere pe Dumnezeu și pe toată lumea.

Bullying-ul despre care se vorbește astăzi, ea l-a trăit toată viața, la un nivel care nici măcar nu merită să fie povestit. Și astăzi, Maria observă cum oamenii se uită după ea cu ochi mari, dar nu o mai interesează, spune că s-a călit cu trecerea timpului. Ba mai mult, se trezește zilnic cu poftă de viață, cu o energie pe care de mai multă vreme e dispusă să o împartă cu ceilalți, fie ei prieteni, cunoscuți sau dușmani.

Să trăiești viața așa cum e

”De curând am întâlnit o doamnă care era foarte supărată și i-am zis…<<haideți să stăm puțin de vorbă dacă doriți>>. A început să-mi spună că nu mai iese din casă, că nu vede motivul pentru care ar continua să trăiască, e singură, nimeni nu se interesează de ea, nimeni nu o ascultă.

Nu vă spun ce i-am zis, dar după cinci-zece minute a ieșit din florărie spunându-mi că am dreptate.

Mai bine să trăiești viața așa cum e, în loc să stai să admiri ce li se întâmplă altora!”, povestește Maria, adăugând că are nenumărate exemple de acest fel.

O poveste de viață, dar una mai specială

Maria s-a născut într-un sat, situat aproape de Coloana Infinitului a marelui sculptor român Constantin Brâncuși, undeva lângă Târgu Jiu.

Pe când avea trei ani, părinții au realizat că Maria e diferită de ceilalți copii ai lor sau de ceea ce văzuseră până atunci. Un diagnostic crud a căzut peste familia Cărăvan, nanism hipofizic. De unde? Ar putea fi de la vreun vaccin? Acestea au fost întrebările care i-au însoțit vreme îndelungată.

Puțin mai târziu, au decis că Maria nu putea să meargă la școală, picioarele ei micuțe neputând străbate distanța mare până la școală. Așa că Maria a învățat să scrie și să citească acasă, ajutată de oricine se afla pe lângă ea.

Timpul a trecut, iar ea s-a trezit domnișoară, moment în care au intervenit grijile de adult, cu întrebări legate de modul în care o să se descurce în viață, simțind că pensia de handicap nu o să-i ajungă să ducă un trai decent.

A început să vândă flori, pe străzi, ori pe unde credea că oamenii sunt mai deschiși la pungă. În paralel, s-a înscris la școală, iar la 32 de ani a obținut o diplomă de absolvire a 8 clase. Își completa bugetul mai bine sau mai rău, dar a devenit mai încrezătoare!

I s-a schimbat destinul în bine

O excursie la Felix, o adevărată aventură pentru tânăra Maria, i-a schimbat destinul, deși inițial nimic nu prevedea acest lucru. Într-o seară, un artist cânta la terasa unde ieșise Maria. S-a dus la el și l-a felicitat, a primit un CD cu muzică și cam atât.

I-a scris pe mail și i-a răspuns, spre surprinderea ei. Au tot discutat, au aflat că au multe în comun și au decis să se mute împreună la Cluj-Napoca, cumva la o distanță egală față de localitățile unde stăteau atunci.

Aici li s-a născut curând un băiețel, care acum are șase ani și e perfect. Nu doar că zice mama lui, ca orice mamă, dar chiar e, adică crește ca un voinic, e cuminte și foarte iubit de părinții lui.

Sarcină ușoară

”Am avut o sarcină ușoară, am fost monitorizată de domnul doctor Florin Stamatian cu mare atenție, îi mulțumesc! La 37 de săptămâni mi-a făcut cezariană, deja sarcina putea să prezinte riscuri, cam așa am înțeles eu.

A fost monitorizat doar două zile, apoi am mai stat puțin în spital și am venit acasă. Sunt alături de el, minut de minut, încă de la primele ore. Eu îl duc la grădiniță în fiecare zi, mergem la cumpărături, povestim  foarte mult. Eu și soțul l-am îngrijit ca pe ochii din cap!”, spune ea.

”Fiecare lucru, sentiment, prietenie sau relație are frumusețea ei, noi doar trebuie să o vedem. Dacă știm să jonglăm cu viața, totul devine mai frumos!”, povestește Maria despre lucruri care pot părea clișee, dar ea le crede cu adevărat.

A mai adăugat că Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi și trebuie să fim curioși să vedem care e acela, iar dacă ”pici de sus”, cum se spune, trebuie să înveți, totuși, să te ridici singur, de aceea sunt bune și experiențele rele din viața asta.

Cristina Pintilie Șendrea

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Pasager întins pe 4 scaune, cu picioarele pe tapițerie, într-un autobuz CTP Cluj. S-a enervat când i s-a atras atenția

Publicat

Un cititor Cluj24 a surprins într-un autobuz al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, pe linia 24, un pasager care ocupă patru scaune, stând întins de-a lungul banchetei, cu picioarele sprijinite direct pe tapițerie.

„Din păcate, așa se circulă la Cluj, pe linia 24”, ne transmite cititorul. Acesta a încercat să-i atragă atenția bărbatului, moment în care, spune el, a fost apostrofat: „După ce i-am atras atenția, individul m-a întrebat «dacă mă doare capul »”.

Mai mult, autorul filmării relatează că pasagerul a devenit recalcitrant: „I-am zis că nu mă tem de el, iar el a zis că la următoarea stație coboară. Trebuie să ai grijă cui îi atragi atenția… Poate te trezești și cu o bătaie.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate