Connect with us

ADMINISTRAȚIE

CJ Cluj va moderniza DJ 161C Corneni-Pintic. Tișe: Variantă alternativă pentru evitarea blocajelor pe Centura Gherlii-Livada

Publicat


Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul județean DJ 161C Corneni-Pintic. A fost emis certificatul de urbanism.

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar modernizării drumului județean DJ 161C Corneni-Pintic, în lungime de circa 5 kilometri.

Alternativă pentru evitarea blocajelor pe Centura Gherlii-Livada

„Acest sector de drum ce leagă Corneniul de municipiul Dej este, practic, utlimul ce mai trebuie modernizat din întreg drumul județean DJ 161C. După finalizarea lui, întregul drum judeșean care se desprinde din Iclod și se conectează, prin Ocna Dejului, din nou la drumul național DN 1C, în zona trecerii cu calea ferată de la intrarea în Dej, va constitui o variantă alternativă de transport pentru evitarea blocajelor care apar pe relația Centura Gherlii-Livada”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Ce lucrări vor avea loc?

Lucrările vor viza, în principal, reprofilări ale căii de rulare, așternere de piatră spartă cu cilindrare, aducerea la profil și completarea acostamentelor cu material, înlocuirea podețelor transversale, realizarea de rigole carosabile, tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului, precum și, în etapa finală, așternerea covorului asfaltic.

Prin modernizarea acestui sector de drum se vor îmbunătăți substanțial condițiile de circulație și transport, precum și fluența traficului rutier. De asemenea, asfaltarea acestui drum va crea o serie de beneficii economice și sociale evidente pentru clujenii și operatorii economici din această zonă.

Investiție prin Programul „Anghel Saligny”

Conform devizului general aprobat de Consiliul Județean Cluj, lucrările de modernizare au o valoare de 13.427.547 lei, din care 97% reprezintă finanțarea asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cofinanțarea fiind asigurată din bugetul forului administrativ județean.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

BEC, după decizia Curții de Apel Ploiești: „Activitatea tuturor birourilor electorale continuă”

Publicat

CCR

Biroul Electoral Central a anunțat că activitatea birourilor electorale constituite pentru scrutinul prezidențial din mai va continua, în contextul deciziei Curții de Apel Ploiești privind anularea Hotărârii CCR prin care s-a decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024.

Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.

Într-un comunicat de presă, BEC spune că procesul electoral aflat în desfășurare va continua.

„În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări:

Actuală procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:

  • Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parțiale din anul 2025;
  • Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.

În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României”, se arată în comunicatul de presă al BEC.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Bazinul olimpic din Borhanci, dotări unice în România: antrenor virtual și sistem de captare a gazelor de la suprafața apei

Publicat

Cluj-Napoca se pregătește să intre în elita mondială a natației odată cu finalizarea bazinului olimpic de ultimă generație, aflat în construcție în cartierul Borhanci. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor la bazin este anul 2026.

Investiția de peste 100 de milioane de euro promite nu doar să transforme orașul într-un hub regional al natației, ci și să aducă în premieră în România tehnologii de top dedicate performanței în înot.

„Mă aflu pe șantierul bazinului olimpic pe care îl construim în Borhanci, în Cluj-Napoca. Construim azi pentru generațiile de mâine. Avem astăzi aici, o investiție de peste 100 de milioane de euro. Vreau să vă prezint stadiul lucrărilor la bazinul olimpic, de ultimă generație pe care îl construim aici, la Cluj-Napoca, o investiție care va pune Clujul pe harta natației, cu dotări de nivel mondial”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului, aflat pe șantierul proiectului.

Gabriel Silaghi, administratorul MBS Group SRL, liderul asocierii care execută lucrările, a precizat: „Discutăm despre o lucrare emblematică, atât pentru Cluj, cât și pentru sportul românesc. Va fi un bazin olimpic de înot, care va găzdui un bazin olimpic pentru înot cu dimensiuni olimpice, un bazin cu dimensiuni olimpice pentru sărituri și bazine de inițiere”.

Dotări în premieră în România

Unul dintre cele mai inovatoare elemente este sistemul de antrenament virtual, o tehnologie folosită la nivel internațional, care îi permite sportivului să își urmărească în timp real progresul.

„La recomandarea lor, noi am decis să aducem două dotări de ultimă generație, care cred că nu există în România deocamdată. E vorba de antrenament virtual, adică un dispozitiv care va fi utilizat de către cei care fac înot de performanță pentru a se putea pregăti să treacă la nivelul următor și să poată fi urmărit în timp real ce progrese face la înot. Acest antrenament virtual îți arată, pe sub apă, o fantă de lumină care îți arată exact cât de repede ar trebui să înoți ca să atingi timpul respectiv în competiție. Fanta de lumină va fi în fața ta, tu va trebui să înoți cu asemenea rapiditate ca să atingi timpul pe care ți-l dorești. E vorba de utilizarea inteligenței artificiale și aici, antrenorul virtual sau antrenamentul virtual”, a explicat edilul.

Sistem de absorbție a gazelor nocive

Pe lângă această dotare, bazinul va fi echipat cu un sistem avansat de neutralizare a gazelor nocive, primul de acest fel din România și al doilea din lume. Acesta va îmbunătăți calitatea aerului la suprafața apei, un aspect esențial pentru sănătatea sportivilor.

„Aceste gaze nocive rămân la suprafața apei o perioadă și pot influența înotătorul și atunci ele trebuie eliminate. Acest bazin va fi primul din România și al doilea din lume dotat cu acest sistem complex de neutralizare a gazelor nocive”, a arătat Silaghi.

Stadiul lucrărilor

Lucrările sunt avansate: au fost forați 745 de piloți pentru stabilizarea terenului, au fost finalizate gradierele din beton armat, iar în prezent se montează stâlpii prefabricați. În următoarele săptămâni se vor instala arcele din lemn lamelar care vor forma structura acoperișului.

„Au fost finalizate lucrările de infrastructură, au fost realizați 745 de piloți forați, cu lungimi între 8 și 13 metri, au fost realizate integral gradierele din beton armat, acum s-a trecut la montarea stâlpilor prefabricați din beton, urmând să se monteze arcele din lemn lamelar, reprezentând structura acoperișului, care vrem să fie gata până la finalul lunii mai. Avem pe șantier, în momentul acesta, aproximativ 100 de persoane”, a mai arătat administratorul MBS Group SRL.

„Bazinul olimpic din Cluj va fi pentru natație ce e BT Arena pentru sporturile de sală”

„Vom avea gradene pentru cel puțin 1.000 de persoane și pot spune, ca paralelă, că ceea ce este astăzi pentru Cluj Sala Polivalentă BT Arena, pentru baschet, tenis, volei, acest bazin olimpic va fi pentru natație pentru România, pentru că vom atrage aici competiții de nivel național, internațional și, așa cum am spus, inclusiv european și mondial. Suntem cam la o treime din lucrări, acestea vor fi gata în 2026, când vom și da în folosință acest bazin olimpic”, a mai declarat Emil Boc.

Primarul Emil Boc promite că termenul de finalizare va fi respectat: „Stăm cu ochii pe dumneavoastră. Până acum, e printre puținii constructori care și-au respectat angajamentele contractuale. Partea cu piloții forați nu era prevăzută inițial, a trebuit să o introducem pe parcurs”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Curtea de Apel Ploiești anulează decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. Avocat: „O decizie absolut ridicolă”

Publicat

Curtea Constituțională a României

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat joi, 24 aprilie, o decizie prin care dispune suspendarea și anularea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale de anul trecut.

Curtea de Apel Ploiești a dispus, în data de 24 aprilie 2025, suspendarea executării și anularea Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale, prin care fusese anulate alegerile prezidențiale desfășurate anul trecut.

Decizia, care nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile, a generat reacții vehemente din partea experților în drept constituțional, care o consideră lipsită de temei legal și fără precedent în jurisprudența românească.

„Deciziile Curții Constituționale sunt definitive, general obligatorii și opozabile tuturor”

Contactat de Cluj24, avocatul Mihnea Iuoraș s-a declarat șocat: „Inițial, când am văzut știrea, mi s-a părut că e o glumă sau că a fost clonat site-ul portalului, pentru că, juridic vorbind, oricine mi-ar fi spus că se poate întâmpla așa ceva, eu nu aș fi crezut. În mod cert, deciziile Curții Constituționale, bune, rele, cum or fi ele, sunt definitive, general obligatorii și opozabile tuturor, inclusiv instanțelor normale de judecată”, a declarat avocatul clujean.

Iuoraș a adăugat că, în lipsa unei motivări complete a deciziei Curții de Apel Ploiești, este dificil de înțeles care ar fi temeiul juridic pe baza căruia instanța a putut admite acțiunea. Totuși, în opinia sa, orice astfel de demers ar fi trebuit respins din start ca inadmisibil.

„Fără a vedea motivarea deciziei Curții de Apel Ploiești, mi-e foarte greu să comentez care sunt argumentele, dar dacă aș fi fost din orice postură factor decident într-un astfel de proces, aș fi respins clar ca inadmisibilă o astfel de acțiune”, a explicat Iuoraș.

„Astăzi, ceea ce trebuie să se organizeze este turul II al alegerilor prezidențiale”

Avocatul este de părere că, prin suspendarea hotărârii CCR, devine imposibilă organizarea unor noi alegeri prezidențiale la termenul stabilit, 4 mai, iar situația din acest moment impune reluarea turului al doilea între candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi.

„În situația în care, totuși, instanța s-a pronunțat și decizia instanței, până se va exercita calea de atac este executorie, pentru că a și suspendat decizia Curții Constituționale, în acest moment, este imposibilă organizarea alegerilor prezidențiale în data de 4 mai. Se menționează în mod expres în minuta Curții de Apel Ploiești că suspendă decizia Curții Constituționale, ceea ce înseamnă că astăzi, până când Înalta Curte nu se va pronunța într-o eventuală cale de atac și va întoarce decizia Curții de Apel Ploiești, ea este executorie. Cu alte cuvinte, astăzi, când vorbim, ceea ce trebuie să se organizeze este turul II al alegerilor prezidențiale în varianta Georgescu-Lasconi, nu se mai pot organiza alte alegeri prezidențiale”, a mai arătat acesta.

„O decizie profund ilegală”

„Eu mă aștept ca, imediat ce va veni motivarea Curții de Apel Ploiești, să existe calea de atac a recursului, exercitată de Curtea Constituțională și Înalta Curte să întoarcă această decizie, pentru că ea este, după părerea mea, profund ilegală. Nu comentez dacă este bună sau rea, dar din punct de vedere juridic este absolut ridicolă”, a mai spus Mihnea Iuoraș.

„Campania electorală continuă”

Avocatul Ciprian Păun susține că decizia Curții de Apel Ploiești este, din punct de vedere strict legal, inadmisibilă. Potrivit acestuia, hotărârile Curții Constituționale nu pot fi supuse controlului pe calea contenciosului administrativ.

„Din punct de vedere legal, o asemenea decizie de suspendare a unei decizii a Curții Constituționale, din punctul meu de vedere, este inadmisibilă. O decizie a unei instanțe constituționale nu este un act administrativ care să poată fi suspendat pe o procedură de contencios administrativ. Nu știu motivarea, nu știu speța, va trebui să vedem motivarea instanței, dar, din punctul meu de vedere, nu are efecte asupra procesului electoral, pentru că din perspectivă legală, alegerile sunt organizate în baza unor hotărâri de guvern. Deci, din această perspectivă, hotărârea de guvern își produce efecte juridice și campania electorală continuă. Eu nu cred că va influența campania din perspectivă juridică, ci doar dintr-o perspectivă politică”, a afirmat avocatul.

„Șansele să fie reluat turul II sunt infime”

Acesta a atras atenția că deja există o decizie definitivă a Înaltei Curți în acest caz, ceea ce ar trebui să împiedice reapariția subiectului în instanță.

„Este o decizie surprinzătoare și foarte ciudată, raportat la decizia Înaltei Curți de Casație, care ar trebui să fi fost precedent judiciar față de această soluție, adică este autoritate de lucru judecat pe această speță. Vom vedea.

Decizia va fi cu siguranță atacată și ÎCCJ se va pronunța într-o perioadă, probabil, foarte scurtă, până la primul tur de alegeri. Curtea Constituțională este o instanță de control constituțional iar decizia Curții Constituționale nu poate fi anulată de o curte de apel, din punctul meu de vedere. Șansele să fie reluat turul II sunt infime, din punctul meu de vedere, dar orice e posibil în țara asta”, a mai arătat acesta.

UPDATE

Fostul judecător Cristi Dănileț a afirmat că decizia Curții de Apel Ploiești este „o aberație judiciară”:

„O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja in aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat??

Desigur, dacă se decide altfel avem de a face cu o aberație judiciară, care produce urmatoarele consecințe:

  • judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credință a legii;
  • soluția va fi corectată de ICCJ;
  • INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în drept administrativ și drept constituțional”, arată fostul judecător, într-o postare pe Facebook.

UPDATE 2

Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.

Precizările BEC vin în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploiești a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, privind suspendarea executării hotărârii CCR privind anularea alegerile prezidențiale din 2024.

Potrivit BEC, actuala procedură electorală în vederea alegerii Președintelui României este reglementată atât de acte normative, cât și de acte administrative cu caracter normativ și anume:

  • Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025;
  • Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului și a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

„În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Președintelui României”, se arată într-un comunicat al BEC.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca, dublu câștigători în Slovenia, la competiția de poduri din spaghete

Publicat

Studenții Facultății de Construcții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au obținut locurile 1 și 2 la competiția internațională How Strong is the Bridge, desfășurată în Maribor, Slovenia, unde au concurat cu poduri realizate exclusiv din paste făinoase.

Evenimentul, desfășurat între 22 și 24 aprilie, a reunit echipe de studenți din mai multe țări europene, care au testat rezistența și ingeniozitatea structurilor realizate din… spaghete.

„!!Ce zi!!

Echipa Facultatea de Construcţii din Cluj Napoca din cadrul Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca s-a clasat pe primele două poziții ale competiției de poduri din paste făinoase «How Strong is the Bridge» din Maribor, Slovenia!

Felicitări pentru efortul depus și rezultatul obținut!”, a transmis UTCN Spaghetti Bridge Building.

Cele mai rezistente poduri au fost desemnate în urma unei etape locale desfășurate la Cluj, unde șase echipe au testat poduri din paste Barilla nr. 7, cu greutăți de până la 1,9 kg și deschidere de 1 metru. Construcțiile au fost încărcate până la rupere, iar câștigătorul a rezistat la un impresionant 123,9 kg.

După succesul de la Maribor, echipele UTCN se pregătesc pentru următorul test, RECCS – World Championship in Spaghetti Building, care va avea loc pe 29 mai la Budapesta, Ungaria.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate