Connect with us

ACTUALITATE

CFR Cluj-NK Maribor. Burcă: Cea mai importantă partidă din acest an. Petrescu: Meciul va fi decis de o execuţie sau o greşeală

Publicat


Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

Mare meci, mare. CFR Cluj întâlneşte joi, pe teren propriu, pe NK Maribor,  în manşa secundă a play-off-ului Europa Conference League la fotbal. În meciul tur, clujenii au remizat în deplasate cu echipa slovenă, 0-0. 

Dan Petrescu (CFR Cluj) crede că meciul cu NK Maribor va fi decis de o execuţie sau o greşeală

Antrenorul echipei CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că meciul cu NK Maribor, de joi seara, din manşa secundă a play-off-ului Europa Conference League la fotbal, va fi decis de o execuţie sau de o greşeală.

”Cum s-a văzut şi ieri în Champions League, şi cu Steaua Roşie, şi cu Qarabag, două greşeli mari au făcut să fie eliminate. Cred că jocul va aştepta greşeala, cine va greşi va ieşi din competiţie”, a afirmat antrenorul campioanei.

”Au un ‘unsprezece’ de bază foarte bun şi mâine va fi un meci foarte echilibrat şi cred că se va decide cu o execuţie”, a mai spus Petrescu.

”Pentru mine cel mai important meci este următorul. Este un meci din play-off, ambele echipe vor să ajungă în grupe şi cred că presiunea e mare pe ambele echipe. Maribor e campioana Sloveniei, orice echipă campioană are mentalitate de învingătoare. Ei trec printr-o perioadă mai slabă, dar de când a venit noul antrenor nu au pierdut, au făcut două egaluri, după două meciuri bune şi e clar că noul antrenor a adus o organizare mai bună, un joc mai bun pe apărare şi pe faze fixe. Din ce am văzut eu la ultimul joc par mult mai pragmatici, mai bine organizaţi şi e clar că şi pentru ei e foarte important acest meci. Au 15 jucători care au jucat sau joacă pe la echipe naţionale, de juniori, tineret sau seniori, ale Sloveniei sau Croaţiei. Fotbalul din Slovenia este foarte avansat, ştim şi noi ce jucători sunt în Europa din Slovenia, va fi un meci de care pe care”, a subliniat tehnicianul.

Dan Petrescu a surprins, declarând că nu ştie dacă faptul că meciul de campionat al CFR-ului a fost amânat e un lucru bun, după ce în numeroase alte rânduri a criticat Liga Profesionistă de Fotbal că nu a fost de acord cu amânarea partidelor din liga naţională.

”În primul rând ne-am odihnit, asta nu ştiu dacă e bine, vom vedea. Cu această pauză a trebuit să le dau câteva zile libere, deoarece nu am avut o zi liberă de când a început campionatul. Apoi am încercat să îi aduc concentraţi, pentru că după zile libere jucătorii se relaxează cam mult. Sper să nu fim prea relaxaţi, pentru că cei de la Maribor, chiar dacă au jucat duminică, au o echipă foarte tânără. În afară de Kronaveter, care e căpitanul echipei, restul au 22-23-24 de ani. Ei ar putea juca mereu 2-3 partide pe săptămână. Într-un fel i-a ajutat meciul acesta, pentru că au lucrat puţin şi la omogenitate”, a explicat Petrescu.

Fostul internaţional a afirmat că el nu a reuşit să se relaxeze în această perioadă: ”N-ai cum să te detaşezi în zilele libere ca antrenor principal. Vrei şi încerci, dar n-ai cum. Am încercat, dar cu stilul meu de viaţă, va fi greu să mă schimb la această vârstă”.

Petrescu nu se va putea baza pe atacantul croat Gabriel Debeljuh, accidentat pentru mai mult timp, dar speră să îl poată folosi pe Bismark Boateng, care a ieşit accidentat în meciul tur. ”Are o ruptură (musculară) de 7-8 milimetri, 10 milimetri, a fost în Serbia, s-a recuperat, vedem azi dacă va trece testul. Eu sper să fie sută la sută, dar nu mă pricep la chestiile medicale. În rest sunt mici accidentări, dar nimic grav”, a menţionat Dan Petrescu.

Antrenorul campioanei a amintit şi alte probleme de lot cu care s-a confruntat în acest debut de sezon: ”Pe plan ofensiv am avut mari probleme din cauza accidentărilor, Buş, Birligea, Mistrati n-au fost practic până acum. Au mai prins câte un meci amical, au prins nişte antrenamente, să vedem dacă mâine îi folosim. Malele e în urmă cu pregătirea şi sunt jucători care pot să joace doar pe final. Ne vom baza în mare pe echipa care a jucat la Maribor, să vedem dacă Boateng îşi revine şi va putea fi folosit, ceea ce ar fi extraordinar pentru noi”.

”Va fi un meci foarte, foarte greu, cu intensitate şi cu presiune pe ambele echipe. Nicio echipă nu e perfectă în ziua de azi, sper să fim noi ăia mai norocoşi mâine”, a concluzionat Petrescu.

CFR Cluj o va întâlni pe NK Maribor, joi seara, de la ora 20:00, pe Stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, în manşa secundă a play-off-ului Europa Conference League. În prima manşă, din Slovenia, scorul a fost 0-0. AGERPRES

Burcă: Este cea mai importantă partidă din acest an

Fundaşul Andrei Burcă a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că CFR Cluj va juca joi seara, cu NK Maribor, în play-off-ul Europa Conference League la fotbal, cea mai importantă partidă a sa din acest an.

”Este o partidă importantă, cred că cea mai importantă partidă din acest an. O să fie un meci dificil, i-am simţit în tur. Consider că am făcut o partidă bună, am avut o atitudine bună, păcat că nu am fructificat ocaziile pe care le-am avut, pentru că am făcut un presing bun şi am ştiut să ne apărăm. Este campioana Sloveniei, trebuie să o respectăm. Eu gândesc aşa, orice echipă care este campioană într-o ţară este cea mai bună, are altă mentalitate, e altceva să fii campioană faţă de locurile 2-3-4. Noi trebuie să fim focusaţi şi să intrăm foarte bine în meci”, a spus Burcă.

”Maribor e o echipă bună, tânără, care joacă un fotbal plăcut, dar totul depinde de noi, cel mai important e ce facem noi mâine, trebuie să ieşim învingători de pe teren, e important pentru noi şi pentru club”, a adăugat internaţionalul român.

Burcă a comentat şi faptul că NK Maribor a avut rezultate mai slabe în ultima vreme, care au dus la schimbarea antrenorului înaintea meciului din tur: ”Când treci printr-o lipsă de rezultate atunci îţi dai viaţa pe teren şi vrei să demonstrezi şi mai mult că nu aceasta este adevărata ta valoare”.

”Orice echipă îşi doreşte să joace în Europa, sunt bani, e o altă expunere”, a subliniat Andrei Burcă.

CFR Cluj o va întâlni pe NK Maribor, joi seara, de la ora 20:00, pe Stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, în manşa secundă a play-off-ului Europa Conference League. În prima manşă, din Slovenia, scorul a fost 0-0. AGERPRESDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Taxa pe LUX. Cine trebuie să depună la ANAF declarația 216. E pentru case și mașini scumpe

Publicat

Taxa pe lux trebuie plătită în acest an

Declarația privind impozitul special pe case și mașini scumpe, “taxa pe lux” trebuie depusă în acest an, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Declarația 216 privește locuințele rezidențiale și mașinile scumpe ale românilor.

Taxa pe LUX. Cine trebuie să depună la ANAF declarația 216. E pentru case și mașini scumpe

Noul formular 216 se va depune până la 31 septembrie respectiv 31 decembrie 2024, scrie Alba24.ro.

Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se completează și se depune la organul fiscal central competent de către următorii contribuabili:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, depășește 2.500.000 lei;
  • Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Termenul de depunere al declarației 216

În cazul persoanelor fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 de lei, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent.

În cazul persoanelor fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.

Există posibilitatea depunerii și a unei declarați rectificative.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la podul IRA din Cluj-Napoca. Un bărbat a primit îngrijiri medicale

Publicat

smurd

Un accident rutier a avut loc, sâmbătă seara, la podul IRA din Cluj-Napoca. Un bărbat a avut nevoie de îngrijiri medicale.

„Un echipaj SMURD a acordat asistență medicală de urgență unui bărbat care a fost implicat într-un accident rutier petrecut pe podul IRA din municipiul Cluj-Napoca.

ACCIDENT la podul IRA din Cluj-Napoca. Un bărbat a primit îngrijiri medicale

În momentul sosirii echipajului la locul intervenției bărbatul era în stare de conștiență și era cooperant, prezenta suspiciuni de traumatism la nivelul capului și al bazinului.

Bărbatul a fost preluat de către echipajul SMURD și transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „Singing in the Rain”, versiunea Electric Castle. Participanții au cântat și dansat, în ciuda furtunii

Publicat

De

O furtună puternică s-a năpustit sâmbătă peste festivalul Electric Castle, continuând astfel tradiția de a se desfășura sub ploaie.

Ploaia la Electric Castle a devenit o tradiție, iar anul acesta nu a fost diferit. Deși vântul puternic și ploaia torențială au cauzat și pagube, cheful de petrecere al participanților nu a fost afectat, iar publicul a continuat să danseze și să se bucure de muzică.

Participanții la Electric Castle au dansat în ploaie

Muzica a continuat să cânte, iar publicul a răspuns cu entuziasm.

Corturi „măturate” de furtună

Pe durata furtunii, însă, mai multe corturi din camping au fost dărâmate de vânt, iar apa a pătruns în interior, provocând pagube pentru participanți.

De asemenea, unele structuri temporare și decoruri din cadrul festivalului au avut de suferit, fiind culcate la pământ de forța vântului.

Fie vreme bună, fie vreme rea…

În ciuda intemperiilor, atmosfera a rămas „electrizantă”, iar participanții și-au demonstrat reziliența și spiritul aventurier, care caracterizează Electric Castle.

Festivalul de la Bonțida demonstrează că, indiferent de vreme, voia bună rămâne de neclintit.

Citește mai departe

EVENIMENT

Păsările părăsesc Clujul din cauza vremii calde. Biolog: Schimbările au efect de cascadă, o problemă poate afecta tot lanțul

Publicat

De

Vremea caldă și activitatea păsărilor sunt strâns legate, iar temperaturile ridicate pot avea efecte greu de prevăzut asupra păsărilor și a lanțului trofic al acestora.

Temperaturile ridicate pot afecta comportamentul păsărilor. Un prim semn al acestor efecte este scăderea numărului și activității lor în interiorul orașelor, care constituie adevărate insule de căldură în timpul verii.

Într-un interviu pentru Cluj24, Dr. Szabó D. Zoltán, Biolog la Asociația Grupul Milvus, a explicat cum afectează căldura comportamentul păsărilor și ce măsuri pot fi luate pentru a le ajuta.

Orașele, insule de căldură

Biologul clujean arată că temperaturile ridicate pot aduce modificări în activitatea păsărilor, acestea devenind mai active dimineața și seara, când este mai răcoare. Orașele, inclusiv Cluj-Napoca, sunt niște insule de căldură, datorită suprafețelor artificiale din beton care acumulează căldura.

„Este foarte posibil ca, din cauza căldurii, activitate păsărilor să fie modificată, să devină mult mai active dimineața și seara, când este mai răcoare. Este cunoscut faptul că păsările cântătoare cântă mai intensiv dimineața decât în timpul zilei.

În general, orașele sunt niște insule termice, din cauza suprafețelor artificiale din beton care acumulează căldura destul de mult. În cazul Clujului, se vede foarte bine că este cu 2-3 grade Celsius mai cald decât în afara orașului. Iarna, acest lucru este avantajos pentru păsări, însă acum, cu siguranță acesta este un dezavantaj”, a explicat acesta.

Căldura din oraș alungă păsările către periferie

În orașele cu vegetație redusă, unde umbra și locurile umede lipsesc, păsările tind să părăsească orașul pe timpul caniculei. Biologul Szabó Zoltán arată că studiile realizate în centrul Clujului au relevat o lipsă de activitate a păsărilor.

„Penajul păsărilor este, de obicei, un termoizolator destul de bun, care protejează atât împotriva frigului, cât și a căldurii. În cazul orașelor, unde vegetația este mult mai redusă, nu există umbră, nu există niște locuri mai umede sau mai răcoroase, unde să se retragă. Atunci, efectul este că părăsesc orașul, mai ales centrul orașului, este un fenomen destul de bine cercetat. Recent, am făcut o evaluare simplă în centrul Clujului și am văzut și eu că, chiar și dimineața, când de obicei sunt mai active, nu era nicio mișcare. Se mișcă spre periferie și probabil în pădurile și câmpurile învecinate”, a declarat biologul.

În cazul Clujului, deshidratarea nu ar trebui să fie o problemă majoră, deoarece există multe suprafețe cu apă. Totuși, locuitorii pot ajuta, oferind resurse de apă, cum ar fi o găleată în grădină sau pe balcon, mai spune Szabó Zoltán.

Lipsa stratului de vegetație medie, o problemă

Un alt aspect problematic este diversitatea redusă a stratului de vegetație din orașe. Lipsește stratul de arbuști, care oferă păsărilor locuri de adăpost și odihnă.

„Există o diversitate mică a stratului de vegetație, lipsește stratul de arbuști, care le-ar oferi păsărilor mai multe locuri de adăpostire, de odihnă. Avem copaci, avem iarbă, dar lipsește stratul de mijloc, de arbuști, care oferă foarte multe beneficii multor specii. Sper ca acest lucru să se schimbe în curând, dar asta depinde de managementul orașului”, a arătat expertul.

Mecanisme de adaptare la noul „normal”

Păsările au capacitatea de a dezvolta rapid strategii de evadare din oraș atunci când traiul devine dificil, zburând spre zone mai favorabile.

De asemenea, s-au observat modificări și în dezvoltarea puilor crescuți în zone cu temperaturi mai ridicate.

„Există studii realizate pe o specie destul de comună și la noi, pițigoiul mare. În perioada de cuibărire, puii devin mai mici decât cei care sunt crescuți în pădure. Sunt și mai puțini la număr, dar și cu o masă corporală mai redusă. Acesta poate fi un mod de adaptare la mediul urban și la căldură”, a arătat Szabó Zoltán.

Mai mult, păsările migratoare întâmpină dificultăți deoarece insectele cu care se hrănesc răspund mai rapid la schimbările climatice și își schimbă perioadele de aglomerare maximă. Păsările ajung astfel prea târziu pentru a găsi hrană suficientă pentru pui.

În plus, specii sudice, precum flamingii, au început să apară în România. De cealaltă parte, păsările de munte sunt în dezavantaj, neavând unde să urce mai sus pentru a găsi condiții favorabile.

„Există o schimbare în aceste distribuții care deja se vede și care se accentuează tot mai mult. Probabil vor apărea și dispariții. Aceste lucruri au efect de cascadă, se întâmplă undeva o problemă care poate afecta tot lanțul și pe o perioadă lungă. O mare parte dintre aceste legături nu le cunoaștem destul de bine pentru a putea prezice unde va apărea o astfel de problemă”, a mai spus Szabó Zoltán.

Cum putem face Clujul mai prietenos cu păsările?

Biologul clujean recomandă amenajări urbane care să includă cât mai puține suprafețe artificiale și care asigură diversitatea vegetației, cu specii autohtone. Acestea oferă mai multe beneficii faunei și florei locale decât speciile tropicale.

„Ca amenajări la nivelul orașelor, sunt recomandată cât mai puține suprafețe artificiale și folosirea a cât mai mult strat care nu acumulează căldură. De asemenea, trebuie cât mai multă vegetație, cu diversitate mare și cu specii autohtone. Acestea s-au adaptat la condiții locale, și, deși pot fi mai afectate, aduc mai multe beneficii pentru faună și floră decât speciile exotice”, a conchis Szabó Zoltán.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax