Connect with us

ACTUALITATE

Cercetătorii UBB au studiat evoluția mobilității populației din România în perioada stării de urgență

Publicat


Cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB-FSEGA) au analizat, în cadrul proiectului de cercetare COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM), evoluția mobilității populației din România pe perioada stării de urgență decretată în urma pandemiei de coronavirus.

Cum funcționează, mai exact

Utilizând datele Google Mobility din perioada 16 martie – 15 mai 2020, cercetătorii au dezvoltat un indice de mobilitate națională pe baza deplasărilor tuturor persoanelor care dețin un cont de utilizator Google cu funcțiunea de istoric al locațiilor în mod activat. Proiectul de cercetare este coordonat de prof. univ. dr. Szász Levente, prodecan responsabil pentru cercetarea științifică din cadrul FSEGA.

Care sunt rezultatele preliminarii

,,Rezultatele cercetării arată că reducerea generală a mobilității a început deja cu 10 zile înaintea instaurării stării de urgență, aceasta atingând un nivel minim de -52% la sfârșitul primelor 10 zile ale acestei perioade comparativ cu valoarea medie a mobilității la nivel național din perioada 15 februarie – 1 martie 2020.

Recordul minim absolut s-a înregistrat în perioada Sărbătorilor Pascale, când mobilitatea populației din România s-a redus cu 67% față de aceeași perioadă de referință. Valoarea medie pe întreaga durată a stării de urgență la nivel național a fost de -41%.

În ceea ce privește componentele indicelui de mobilitate, cele mai importante scăderi s-au înregistrat în categoriile de comerț cu amănuntul și activități de recreere (valoare medie de -59%), respectiv cele aferente stațiilor de transport public (valoare medie de -56%).

Cele mai importante creșteri imediat după perioada de urgență s-au înregistrat în activitățile legate de parcuri și spații verzi (14 mai: -24%, 15 mai: +3%, 16 mai: +13%). În același timp, conform datelor furnizate de Poliția de Frontieră Română, trecerile de frontieră s-au redus în medie cu 84% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cele mai importane zone

În privința diferențelor dintre județe, cercetătorii UBB au constatat, pe perioada stării de urgență, că scăderile cele mai semnificative ale mobilității s-au înregistrat în București (valoare medie de -52%), Brașov (-47%) și Cluj (-47%), toate aceste cifre fiind sub media națională de -41%. În aceeași perioadă, scăderile medii cele mai mici s-au înregistrat în județele Giurgiu (-22%), Teleorman (-22%) și Călărași (-28%), cu cifre mult peste valoarea medie națională.

Pe parcursul perioadei stării de urgență aceste liste de „top” au arătat mici variații, în rândul județelor cu cele mai mari scăderi intrând și județul Iași, iar lista județelor cu cele mai mici scăderi fiind completat și de județul Ialomița.

Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina de Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/covid19.roeim/)„, conform Direcţiei Comunicare şi PR a UBB.

*Intertitlurile aparțin redacției



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Publicat

steag ue, romania

România intră de duminică, 31 martie,  în spațiul Schengen, aerian și maritim. Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, consideră că este doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european.

„Abia aștept să călătoresc la Bruxelles ca un adevărat cetățean european. Este, deocamdată, doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european. Să termine și domnul Nehammer cu alegerile în septembrie ca să putem să punem din nou problema aderării totale a României la Schengen, asta însemnând și acolo unde-i  doare mai tare pe  români, pe  cale rutieră.

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Este vorba și de o formă de respect pentru cele 4 milioane de români care au contribuit la PIB-ul țărilor în care au lucrat și care să nu fie umiliți când se întorc acasă de sărbători, stând ore în șir la coadă  la graniță.

Să ne bucurăm de acest moment. Cea mai mare provocare pentru români este libertatea de a alege să rămână acasă”, a spus edilul la Napoca Live.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Publicat

De

Swiss Air

Prima cursă aeriană care leagă Cluj-Napoca de orașul elvețian Zurich a aterizat, joi, pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, aceasta fiind operată, în premieră absolută, de compania Swiss International Air Lines de pe Aeroportul Internaţional Cluj.

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că debutul zborurilor Swiss Air Lines va asigura diversitate în opțiunile de călătorie ale pasagerilor din întreaga Transilvanie.

Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Swiss Air

”Este o premieră absolută, primul zbor regulat spre Elveția. Considerăm că noua destinație spre Zurich se va bucura de aprecierea pasagerilor de pe toate segmentele de trafic, respectiv business, etnic sau turistic.

A fost primul și ultimul zbor al Swiss Air la Cluj în care pasagerii au fost controlați de poliția de frontieră, pentru că din 31 martie România va intra în spațiul Schengen aerian”, a spus Ciceo.

Clujul, legat de Elveția

Swiss Air

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Mario Baggi, este plăcere deosebită să participe la zborul inaugural care leagă Zurich de Cluj-Napoca.

”Nu se întâmplă des să văd steagul țării mele aterizând pe un aeroport din România. Sărbătorim împreună succesul României care s-a dezvoltat într-o perioadă atât de scurtă de timp atât de mult.

Succesul României se datorează în mare parte și orașului Cluj-Napoca și este o bucurie să ne aflăm aici.

Elveția este un susținător al României, iar Cluj-Napoca este una dintre municipalitățile care a beneficiat de programele noastre de cooperare.

Trei zboruri pe săptămână

În România și companiile elvețiene au o prezență ridicată, Elveția fiind în top 10 investitori străini din România”, a mai spus Baggi.

Diplomatul elvețian s-a declarat încrezător că prestigiul companiei Swiss Air și conexiunile oferite cu Zurich, vor contribui la întărirea relațiilor dintre cele două țări și va însemna o pistă de lansare pentru Cluj-Napoca.

Zborurile spre și dinspre Zurich vor fi operate cu 3 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni, joi şi duminică.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „Parfum” de primăvară la Cluj-Napoca. Ce spun organele abilitate despre POLUAREA olfactivă din oraș

Publicat

Primăvara a sosit la Cluj-Napoca cu tot cu parfumul florilor. Ca bonus, Clujul a mai primit o doză de „parfum” original „Eau de Găinaț”. C-așa e în agricultură…

Mai mulți clujeni au reclamat zilele trecute mirosul pestilețial care se simțea în mai multe cartiere ale orașului. Cum Supercom și CMID și-au declinat vinovăția, s-a tras concluzia că mirosul provine de la fertilizatorul cu care s-a intervenit pe ogoarele din Tureni și Mărtinești.

VIDEO FOTO. „Parfum” de primăvară la Cluj-Napoca. Ce spun organele abilitate despre POLUAREA olfactivă din oraș

Contactat de Cluj24, comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa, a declarat: „Nu s-a aplicat nicio amendă deoarece societatea Transavia a respectat legislația în ceea ce privește aplicarea tratamentelor de primăvară la culturi. La fața locului s-a constatat că fertilizatorul era deja înglobat în arătură. Nu s-a confirmat prezența vreunui cadavru de pui pe câmp.”

„Laboratorul mobil este pregătit pentru deplasare, așteptăm o solicitare, ori din partea Primăriei Tureni, ori din partea Prefecturii sau a DSP Cluj. Chiar în cursul zilei de azi vom avea o  întrevedere la Prefectură iar în cazul în care ni se va solicita, ne vom deplasa la fața locului cu laboratorul”, a declarat pentru Cluj24 Grigore Crăciun, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBBMed – PREVENȚIA cancerului de sân în comunitatea UBB Cluj-Napoca

Publicat

Centrul de Cercetare Avansată și Abordare Comprehensivă a Cancerului, co-fondat de Institutul Oncologic „Prof. univ. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) prin programul strategic UBBMed, inițiază, sub coordonarea prof. univ. dr. Patriciu Achimaș și prof univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, un proiect de prevenție primară-secundară în cancerul de sân, în context psihologic, pentru persoanele eligibile din comunitatea UBB – femei de peste 40 de ani, fără diagnostic oncologic, cu contract de muncă sau student la UBB.

„Conform literaturii de specialitate, este recomandată participarea la screening pentru femeile care au antecedente familiale și genetice (mai ales mame, surori, fiice), stil de viață precum obezitate, sedentarism, consum de alcool, fumat, dar și pentru femeile care nu au născut nicodată un copil sau au născut primul copil după vârsta de 30 ani.

UBBMed – PREVENȚIA cancerului de sân în comunitatea UBB Cluj-Napoca

Demersul este atât un studiu științific – investigând mecanisme psihologice relevante prevenției primare-secundare prin mamografie în cancerul de sân -, cât și un serviciu de sănătate care țintește prevenția primară-secundară a cancerului de sân, adresat comunității UBB.

„Cancerul de sân este o problemă clinică majoră, pentru care există însă mijloace moderne de abordare pe linia prevenției primare, secundare și a tratamentului oncologic biomedical în context psihologic. Într-adevăr, studiile de specialitate arată că abordarea biomedicală a cancerului într-un context psihologic eficientizează întregul demers clinic.

Ca model de integrare a abordării biomedicale a cancerului la sân într-un context psihologic ne raportăm la setul de bune practici ale Center for Behavioral Oncology de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai (unde unul dintre coordonatori este implicat direct – prof. univ. dr. Daniel David), incluzând tradiția de excelență a Institutului Oncologic „Prof. univ. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca în abordarea comprehensivă a cancerului” (unde este afiliat clinic celălalt coordonator al proiectului – prof. univ. dr. Patriciu Achimaș), explică inițiatorii (UBBMed) proiectului.

În cadrul programului, fiecare persoană eligibilă (femei de peste 40 de ani, fără diagnostic oncologic, cu contract de muncă sau student la UBB) și interesată din UBB poate trimite, până în data de 30 iunie 2024, un mesaj la adresa de e-mail: cancercontrol@ubbcluj.ro, unde indică numele, vârsta, precum și dorința de a participa la studiu. De asemenea, persoanele interesate trebuie să precizeze dacă se vor deplasa la Centru (Str. Aleea Nemira Nr. 2, comuna Gilău, județul Cluj) prin mijloace proprii sau solicită mijloacele puse la dispoziție de UBB.

După procesarea datelor, fiecare persoană va primi un răspuns (pe parcursul lunii iulie), cu data programării (programările vor începe din luna septembrie) și cu un link pentru completarea unor chestionare psihologice și medicale.

La sosirea la Centru, fiecare persoană va parcurge:

– O ședință de psihoeducație și educație medicală, inclusiv evaluare psihologică de bază (aprox. 15 de minute); aici se va semna și consimțământul informat de participare la proiect;

– Procedura de mamografie (aprox. 30 minute);

– O ședință post-mamografie, cu elemente de consiliere psihologică și medicală (aproximativ. 15 de minute), incluzând elemente de continuare, acolo unde este cazul.

Deși în această fază nu anticipăm întrebări suplimentare, procedura fiind simplă și clară, dacă totuși, prin excepție, apar, acestea pot fi adresate la cancercontrol@ubbcluj.ro, dar răspunsurile se vor oferi în funcție de disponibilitatea celor implicați în proiect, prin raportare la volumul de muncă”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax