Connect with us

EVENIMENT

Ce conține pizza din restaurante sau de comandat? Până la 25 de aditivi alimentari și cantități uriașe de sare și zahăr

Publicat


pizza pixabay

Pizza, unul dintre cele mai populare preparate servite în restaurante sau comandate online, ascunde detalii importante despre ingredientele și valorile nutriționale.

Un studiu realizat de InfoCons, în parteneriat cu declaratie-nutritionala.ro, arată detalii surprinzătoare despre ingredientele și valorile nutriționale ale pizzei servite în restaurante sau comandate online.

Analiza, care a inclus 100 de preparate din categoriile Pizza Capriciosa, Pizza Quattro Stagioni și Pizza Quattro Formaggi, scoate în evidență variații mari ale conținutului de aditivi alimentari, sare, zahăr și calorii.

Aditivi alimentari, până la 25 într-o singură porție!

Potrivit studiului, numărul de aditivi alimentari din pizza variază între 0 și 25. Printre cei mai des întâlniți se numără E330 (acid citric), E407 (caragenan), E621 (monoglutamat de sodiu) și E1422 (amidon modificat). Lista include și alte substanțe, precum E250 (nitrit de sodiu), E450 (difosfați) și E471 (digliceride).

De asemenea, studiul a identificat diferențe semnificative între preparatele analizate, atât în ceea ce privește numărul aditivilor, cât și frecvența utilizării acestora.

Sare și zahăr în cantități alarmante

Cantitatea de sare raportată la 100 g de produs variază între 0,63 g și 4,07 g. În cazul unei porții mari, de 1370 g, consumul de sare poate ajunge la 55,76 g, de peste 11 ori mai mult decât nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 g/zi.

Zahărul, deși mai puțin vizibil, este prezent în cantități cuprinse între 0,48 g și 4,78 g la 100 g de produs. Pentru o porție mare, acest lucru poate însemna până la 65,49 g de zahăr, mult peste limita zilnică recomandată de OMS, de 25 g.

Gramajul porțiilor de pizza analizate variază de la 100 g la 1370 g, iar valoarea energetică oscilează între 171,88 kcal și 423,71 kcal/100 g. O porție mare poate depăși astfel cu mult aportul caloric zilnic recomandat, mai ales dacă este consumată împreună cu alte alimente.

Semnal față de importanța informării consumatorilor

Conform Ordinului ANPC nr. 201/2022, operatorii economici trebuie să furnizeze informații clare și detaliate despre ingredientele și valorile nutriționale ale preparatelor comercializate. Studiul InfoCons subliniază necesitatea unei transparențe sporite pentru ca populația să poată face alegeri informate, mai ales în contextul stării generale de sănătate publică, marcată de un consum excesiv de sare, zahăr și alți aditivi alimentari.

Astfel, consumatorii sunt încurajați să citească cu atenție etichetele și informațiile disponibile în meniuri sau pe platformele de comenzi online, pentru a-și proteja sănătatea.




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate