EVENIMENT
STUDIU Tazz: Cel mai comandat preparat în Cluj-Napoca în 2024 a fost PIZZA, peste 48.000

Tazz, una dintre cele mai importante platforme de livrare rapidă din România, a lansat Topul Tadaaazz. Potrivit datelor, produsul preferat de români în 2024 este burgerul, cu peste 3 milioane de comenzi. Cel mai comandat preparat în Cluj-Napoca a fost pizza, cu peste 48.000 de produse vândute. În plus, Cluj-Napoca este pe locul al treilea în topul orașelor cu cele mai multe comenzi în aplicație, după București și Timișoara.
· Topul restaurantelor cu cele mai multe comenzi, din Cluj-Napoca: Big Belly, Grande, Express Chef, Poco Loco, Samsara.
· Clujenii conduc și anul acesta detașat la numărul de comenzi de grup, cu peste 22.400.
STUDIU Tazz: Cel mai comandat preparat în Cluj-Napoca în 2024 a fost PIZZA, peste 48.000
Topul Tadazz este o analiză anuală, pe baza informațiilor colectate din aplicația Tazz, care include atât cele mai comandate produse și categorii, cât și restaurantele cele mai căutate sau evoluția tendințelor de consum la nivel național și în principalele orașe.
Topul preferințelor Tadaaazz 2024
Clasamentul preparatelor preferate de români, la nivel național, este completat de shaorma, cu mai mult de 2,8 milioane de produse comandate, și pizza, cu peste 2,7 milioane de produse vândute.
Din punct de vedere al preferințelor pentru un anumit specific gastronomic, clujenii au apreciat cel mai mult bucătăria americană, urmată de cea mediteraneeană, românească, asiatică și orientală.
În 2024, valoarea comenzii medii s-a ridicat la 91 de lei.
În Cluj-Napoca, restaurantele care conduc topul comenzilor sunt: Big Belly, Grande, Express Chef, Poco Loco și Samsara.
Apa rămâne cel mai comandat produs de la supermarket
În ceea ce privește topul anual al produselor comandate de pe Tazz din categoria supermarket, apa plată conduce clasamentul, cu aproape 850.000 de produse livrate, urmată de băuturile răcoritoare carbogazoase și de lapte.
Tendințe și evoluții
La nivel de tendințe, meniul zilei reprezintă una dintre cele mai căutate opțiuni pentru masa de prânz, fiind produsul cu cea mai mare recurență în rândul clienților.
La capitolul deserturi, plăcinta cu vișine este favorita clujenilor, urmată de mini papanași cu smântână și afine, plăcintă cu zmeură și piersici, clătite cu ciocolată și mini papanași cu ciocolată.
Ziua cu cele mai multe comenzi în aplicație rămâne vinerea, la fel ca în 2023, cu aproape 17% dintre opțiunile plasate săptâmânal. În Cluj-Napoca, cele mai multe comenzi sunt plasate în jurul prânzului (ora 12:00).
Comenzile de grup rămân populare și în 2024, iar cea mai valoroasă s-a ridicat la 3.225 de lei și a fost plasată în București de către 45 de persoane. Clujenii conduc și anul acesta detașat la numărul de comenzi de grup, cu peste 22.400. Comenzile de grup reprezintă una dintre cele mai eficiente metode prin care se pot organiza mesele, în special la locul de muncă sau cu prietenii. Un avantaj important este că fiecare membru al grupului poate comanda ceea ce își dorește și poate plăti separat.
Clujenii, în topul celor mai activi clienți la orele târzii
În topul orașelor cu cele mai multe comenzi între orele 22:00 și 2:00, Cluj-Napoca ocupă locul al treilea. Cele mai multe pofte la ore târzii s-au îndreptat, în Cluj-Napoca, spre burgerii de la McDonalds.
2024, în cifre și curiozități
Printre detaliile interesante și recordurile anului se numără:
· Un bucureștean a cumpărat 130 de mici, în cadrul unei singure comenzi;
· Un total de aproape 560.000 de role de hârtie igienică au fost comandate de-a lungul anului;
· O timișoreancă a comandat nu mai puțin de 293 de ciorbe;
· Un clujean a doborât recordul comenzilor de cafele, cu 392 de produse cumpărate;
· Circa 5.500 de prezervative au fost comandate din sex-shop-uri.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare. Aruncă la toaletă orice

Angajații Companiei de Apă „Someș” au intervenit pentru curățarea unei pompe de canalizare înfundate.
Aceștia spun că pompa s-a înfundat din cauza faptului că sunt oameni care folosesc toaleta pe post de coș de gunoi.
FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare
Intervenția a avut loc în weekend pe strada Sub Cetate, nr. 12, din comuna Florești, unde echipele de intervenție au fost chemate să rezolve o problemă apărută din cauza folosirii inadecvate a sistemului de canalizare. „Toaleta nu este tomberon” – este mesajul transmis de reprezentanții Companiei de Apă „Someș”.
În vasul de toaletă trebuie aruncate doar resturi biologice și hârtie igienică. Orice alt tip de deșeu, cum ar fi șervețele umede, produse de igienă, resturi textile sau plastice, poate duce la blocaje și avarii costisitoare.
EVENIMENT
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa din nou România, anunță meteorologii.
Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine, respectiv nisip fin, praf, argilă și silt provenite din Deșertul Sahara din Africa de Nord
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua
“Până în18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.
Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. De aceea se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.
Foto: Arhivă
EDUCATIE
VIDEO. Cel mai rezistent pod din spaghete construit de studenții UTCN. Participă la două concursuri în Slovenia și Ungaria

Facultatea de Construcții a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, luni, etapa locală a competiției “Spaghetti Bridge Building” eveniment în cadrul căruia au fost testate șase machete de poduri construite din paste făinoase, în speță din spaghete, primele trei primind biletul de participare la două concursuri internaționale, la Maribor (Slovenia), și la Budapesta (Ungaria), care vor avea loc în perioada următoare.
Șef lucrări la UTCN, Cristian Mojolic, a declarat că s-a început această tradiție a construirii podurilor din spaghete în anul 2011, fiind înregistrate rezultate excepționale.
”Adunăm echipe de studenți care doresc să încerce altceva, care să iasă din zona lor de confort, să învețe lucruri noi și să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în cursul facultății. Pe lângă faptul că își întăresc aceste cunoștințe, dezvoltă și altele noi care le sunt predate, cum ar fi lucrul în echipă sau rezoluția conflictelor.
În cadrul etapei locale, studenții au realizat poduri din paste făinoase cu care vom participa la două concursuri internaționale: <<How Strong is the Bridge>>, din Maribor, în perioada 22-24 aprilie, și <<RECCS – World Championship in Spaghetti Building>>, din Budapesta, în 29 mai.
Podurile care au fost făcute luni au masa maximă de 1,9 kg, deschiderea de 1 m și au fost încărcate cu o forță incrementală în două puncte, fiind testate până la rupere.
Lipirea pastelor s-a făcut cu adeziv și s-au folosit doar tipurile de paste oferite de organizatorii concursului”, a precizat Mojolic.
Acesta a precizat că podurile au fost realizate din paste Barilla nr. 7.
Pod care a rezistat la 123,9 kg
Potrivit clasamentului final, cele trei echipe câștigătoare ale etapei locale de construit poduri din spaghete sunt ”Spaghetti bridge construct”, al cărui pod a rezistat la 123,9 kg, ”TriForce Engineering”, cu 75,1 kg, și ”Great Construct”, cu 73,8 kg.
”Am gândit o formă aproximativ de cerc. iar podul a fost executat cât s-a putut de bine. Am intrat în acest proiect al podurilor de spaghete pentru că mi-am dat seama că, pe parcursul facultății, nu am participat la alte activități și am căutat să fac și altceva”, a spus căpitanul echipei câștigătoare, Lucian Biligan, anul IV la specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole.
EVENIMENT
Studiu: Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare. Cât e recomandat să bem

Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, realizată de Behavioural Insights Team, la solicitarea organizației caritabile Alcohol Change UK, a analizat obiceiurile de consum ale peste 4.000 de adulți din Marea Britanie, arată Mediafax.
În urma studiului, s-a constatat că persoanele care consumă alcool în conformitate cu recomandările Serviciului Național de Sănătate (NHS) au o stare de sănătate mai proastă decât persoanele care nu consumă deloc alcool.
Comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodată alcool, ratele bolilor cardiovasculare au crescut de la 1 % la 5 %, iar pentru cancer, acestea au crescut de la 1 % la 4 %.
Studiul a constatat, de asemenea, că băutorii „cu risc scăzut” au înregistrat o calitate redusă a somnului, o funcționalitate zilnică mai proastă și o sănătate dentară mai precară, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată alcool.
Cât e recomandat să bem
Richard Piper, director executiv al Alcohol Change UK, a declarat: „Timp de decenii, am căzut pradă unei idei binare, dar false, conform căreia problemele legate de băutură afectează doar o minoritate de persoane cu dependență de alcool. Dar, după cum arată clar acest studiu, alcoolul are un impact asupra sănătății și bunăstării noastre de-a lungul întregului spectru al consumului de alcool, chiar și la niveluri cu risc scăzut”.
NHS recomandă ca oamenii să nu consume mai mult de șase halbe de bere sau 10 pahare mici de vin pe săptămână, însă oamenii de știință avertizează că modul în care unii oameni consumă aceste volume de alcool poate fi problematic pentru sănătatea lor.