ACTUALITATE
Ziua Internațională a Pizzei – 9 februarie. Unde s-a născut acest fel de mâncare

Duminică, 9 februarie, se sărbătorește Ziua Internațională a Pizzei, fel de mâncare care are rădăcini în antichitate, dar care a fost devenit cunoscută în toată lumea după ce a fost lansată în Italia.
La romani, pâinea plată era servită cu diverse ingrediente, cum ar fi brânză, ierburi și ulei, aceasta fiind considerată o formă timpurie de pizza.
Toată lumea e de acord acum că pizza modernă, așa cum o știm azi, a luat naștere în Napoli, Italia, prima mențiune a acestui tip de mâncare datând din anul 997 d.Hr, când primele pizze erau simple, cu aluat subțire acoperit cu sos de roșii, brânză mozzarella și ierburi.
Pizza a devenit rapid un aliment preferat printre locuitorii săraci ai orașului. Timp de multe decenii, pizza a fost vândută mai ales pe străzi și în taverne.
Pizza Margherita, cea mai simplă și cea mai cunoscută
Legenda spune că regele Umberto I și regina Margherita au vizitat orașul Napoli. În onoarea vizitei regale, pizzaiolo Raffaele Esposito a creat o pizza specială, folosind topping-uri care să reprezinte culorile steagului italian: roșu (sos de roșii), alb (brânză mozzarella) și verde (busuioc).
Această pizza a fost numită „Pizza Margherita” și a devenit extrem de populară, stabilind multe din aspectele fundamentale ale pizzei moderne.
Odată cu imigrația italiană în Statele Unite în secolul al XIX-lea și al XX-lea, pizza a fost adusă în America, unde a devenit rapid un aliment de bază în bucătăria americană.
În secolul XX, lanțurile de restaurante și companiile de livrare au contribuit la popularizarea pizzei în întreaga lume.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Casă lovită de trăsnet, la Fizeșu Gherlii. Acoperișul a ars complet și flăcările s-au extins și în interior

Acoperișul unei case din comuna Fizeșu Gherlii din Cluj a luat foc joi, după ce ar fi fost lovit de trăsnet. Flăcările s-au extins rapid și au produs pagube semnificative și în interior.
Pompierii din Dej au intervenit joi după-masă la un incendiu izbucnit la o casă din comuna Fizeșu Gherlii. Flăcările au cuprins inițial acoperișul casei și s-a extins ulterior, producând pagube semnificative și în interiorul casei.
Casă în flăcări, după ce a fost lovită de fulger
Potrivit ISU Cluj, incendiul ar fi izbucnit din cauza trăsnetului.
„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej au finalizat o intervenție pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din comuna Fizeșu Gherlii. Apelul de urgență a venit în jurul orei 17.25, iar la fața locului s-a deplasat echipajul de la Punctul de Lucru Gherla. Concomitent, forțele au fost suplimentate din dispeceratul integrat cu încă o autospecială cu apă și spumă de la Dej. Flăcările s-au manifestat generalizat la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 110 metri pătrați.
De asemenea, s-au produs pagube semnificative și în interior, focul fiind favorizat de materialele combustibile care alcătuiau izolația. Din fericire, pe parcursul intervenției nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Totodată, forțele noastre au primit ajutor din partea SVSU Fizeșu Gherlii. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza trăsnetului”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Floarea de colț, “bijuteria Carpaților”, poate fi admirată la Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Clujenii și turiștii care vizitează Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca au ocazia să admire una dintre cele mai îndrăgite și rare flori alpine: floarea de colț.
O comoară a naturii, acesta este cunoscută și sub denumirile de „floarea-reginei”, „floarea doamnei”, „steluța” sau „albumița”.
Floarea de colț poate fi admirată la Grădina Botanică din Cluj
Floarea de colț sau Leontopodium alpinum Cass., este un adevărat simbol al munților, fiind declarată „monument al naturii”.
“Deși este specifică zonelor alpine, la Grădina Botanică aceste plante sunt cultivate și îngrijite cu pasiune. În limba engleză, floarea de colț este cunoscută sub numele de ‘Edelweiss’”, arată reprezentanții Grădinii Botanice din Cluj.
Simbol al purității
Floarea de colț, simbol al purității și rezistenței, crește în mod natural pe versanții stâncoși ai munților, la altitudini de peste 1.800 de metri. Reprezentanții Grădinii Botanice Cluj arată că, în Munții Trascăului, mai exact în Cheile Râmețului, se află unele dintre cele mai joase altitudini unde crește floarea de colț.
În cadrul Grădinii Botanice din Cluj, vizitatorii pot vedea această floare într-un mediu controlat, care reproduce condițiile naturale din habitatul său montan.
Primele flori ale primăverii și-au făcut deja apariția, iar Grădina Botanică și-a prelungit programul de vizitare, fiind deschisă zilnic, între orele 9:00 și 18:00.
EVENIMENT
FOTO. Mai mulți copaci SMULȘI din rădăcină de vânt, în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca

Mai mulți copaci din Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca au fost smulși din rădăcină de rafalele puternice de vânt de joi.
Furtuna puternică de joi a provocat pagube în Parcul Feroviarilor, unde mai mulți copaci au fost smulși din rădăcină de vânt.
Poliția locală intervine la fața locului pentru a îndepărta copacii căzuți și a asigura siguranța trecătorilor. Pompierii nu au fost solicitați pentru acest incident.
Pe lângă copacii smulși, furtuna a împrăștiat pe aleile și spațiile verzi din parc materiale de construcție dintr-un șantier învecinat.
De-a lungul timpului, clujenii și-au exprimat nemulțumirea față de calitatea arborilor plantați în parcurile modernizate de primărie, considerându-i prea tineri și fragili. Se pare că temerile lor s-au adeverit, deoarece copacii au cedat la prima furtună puternică.
Incidente și în alte localități din județ
Tot joi, un echipaj din cadrul Detașamentului Huedin a fost mobilizat pentru degajarea unui arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru. În localitatea Viișoara, elemente din acoperișul unui bloc au fost smulse de vânt fiind mobilizate două echipaje ISU, dotate cu o autospecială cu modul de descarcerare și o autoscară.
EVENIMENT
Un vis împlinit! Erik Lang, portarul crescut de CFR Cluj, devine fotbalist profesionist la doar 16 ani

Erik Lang, talentatul portar al Grupei U16 din Academia CFR, și-a împlinit un vis din copilărie semnând primul său contract de fotbalist profesionist cu echipa sa de suflet, CFR Cluj.
Parte a clubului de aproape un deceniu, Erik s-a remarcat prin muncă, dedicare și performanțe remarcabile atât pe teren, cât și la învățătură.
„Suntem încântați să vă anunțăm că portarul Academiei CFR, Erik Lang, jucător de bază al Grupei U16, a semnat primul său contract de fotbalist profesionist cu CFR Cluj, echipă pe care o iubește încă de la primii ani de viață
9 ani alături de CFR
Născut în 2009, Erik face parte din Familia CFR de aproape un deceniu, bifând în cei peste 9 ani de joc multiple convocări la Echipele Naționale de Juniori ale României
Erik este un adevărat profesionist și un exemplu de muncă și dedicare, reușind să îmbine perfect pasiunea pentru fotbal cu educația, fiind un elev cu rezultate deosebite la învățătură.
Îți urăm mult succes, Erik, și cât mai multe reușite alături de echipa noastră!”, a transmis echipa din Gruia.