Connect with us

EVENIMENT

Cătălin Cherecheș cere strămutarea procesului său de corupție de la Cluj. Ce motiv a invocat

Publicat


Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a cerut prin avocații săi strămutarea procesului care este pe rol la Curtea de Apel Cluj, în care este acuzat de luare de mită.

Acesta profită de tentativa de mituire a uneia din cele două judecătoare din cazul său pentru a obține o soluție favorabilă. Mita a fost negociată de soacra primarului din Baia Mare, care susține că nu știa nimic despre acest lucru.

Citește și: FLAGRANT DNA la Cluj. Soacra primarului din Baia Mare, prinsă în timp ce intermedia o MITĂ pentru o judecătoare. Cât era ȘPAGA

Dosarul lui Cătălin Cherecheș se judecă din anul 2016 și este aproape să se prescrie.

Cătălin Cherecheș cere strămutarea procesului său de corupție de la Cluj. Ce motiv a invocat

Cătălin Cherecheș a cerut strămutarea procesului după ce socrii săi au fost arestați în urma încercării de a o mitui cu 50.000 de euro pe judecătorea Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan, care judecă cazul primarului din Baia Mare.

Citește și: Socrii primarului băimărean Cătălin Cherecheş, arestaţi preventiv în dosarul mitei oferită unui judecător

Cătălin Cherecheș cere strămutarea la alta instanță de același rang și susține că procesul nu ar fi imparțial din cauza această cauză.

În urma acestui scandal, Cherecheș a fost pus sub control judiciar.

Citește și: Stenograme în dosarul soacrei lui Cherecheş: Totul este între noi, mamele, bătrânele, să nu îl condamne

Sentința în procesul lui Cătălin Chereche urmeasă să fie dată în 24 noiembrie.

Judecătorea Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan a depus o declarație de abținere după flagrantul DNA privind mita, însă aceasta a fost respinsă.

Decizia de strămutare trebuie să fie luată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și: FOTO. Procesul primarului Cătălin Cherecheș, urmărit 7 ani de un jurnalist băimărean. Prezent la 70 din 100 de înfățișări

Cătălin Cherecheș este acuzat că a cerut și primit 70.000 de lei mită de la Cristian Șpan pentru susținerea Clubului Sportiv de Fotbal Baia Mare de către Primărie.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. 8.700 lei, pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal al U Cluj pe Cluj Arena. Licitație pentru ”Căsuța Bucuriei”

Publicat

O clujeancă a oferit 8.700 de lei la o licitație caritabilă organizată pentru a-l însoți pe primarul Clujului, Emil Boc, la un meci de fotbal al echipei ”U” Cluj, în loja VIP, pe stadionul Cluj Arena.

Licitația a avut loc, miercuri, la Centrul de Cultură Urbană Casino Cluj-Napoca pentru a aduna banii necesari casei de copii ”Căsuța Bucuriei”.

8.700 lei, pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal al ”U” Cluj pe Cluj Arena. Licitație pentru ”Căsuța Bucuriei”

Amfitrionul serii, actorul Bogdan Bob Rădulescu, a început licitația de la 500 de lei, iar invitația de a-l însoți pe primar la un meci al ”U” a fost adjudecată cu 8.700 de lei.

”Nu sunt un fan al echipei de fotbal, dar am licitat pentru copii. Sunt încântată că voi merge cu primarul Emil Boc la un meci pe Cluj Arena, pentru prima dată. Eu am crescut de la vârsta de 6 ani până la 19 ani într-un orfelinat clujean”, a spus Lia Rusu, câștigătoarea licitației pentru Cluj24.

Aceasta a precizat că, împreună cu soțul său, conduce Asociația ”Casa David și Daniel” care ajută copiii din medii defavorizate, copii care părăsesc sistemul de plasament sau copii cu cancer.

”Noi știm că se poate și că dacă ai susținerea necesară și oamenii potriviți lângă tine, vei reuși în viață. Este foarte important și pentru copiii de la Căsuța Bucuriei, dar și pentru alți copii”, a mai spus Lia Rusu.

În cadrul evenimentului au mai fost licitate, printre altele, un tricou semnat de echipa feminină de tenis care a reprezentat România la FED CUP 2021, trei ședințe de terapie de cuplu la cabinetul individual de psihologie al Andreei Ilyas, un weekend all-inclusive, la Salt Resort Cojocna, pentru toată familia, un tricou semnat de jucătorii echipei de baschet U BT, o minge și un tricou, semnate de jucătorii echipei de fotbal CFR Cluj, o bijuterie, un tablou al pictorului Ioan De Moisa, o cină pentru doi în valoare de 5000 de lei, oferită de chef Adi Hădean, un voucher pentru 6 luni de abonament Full Access la 18 Gym Fitness & Beauty, un tricou al echipei naționale cu nr. 21 al jucătorului Moruțan semnat de o parte din coechipierii săi.

Concert de colinde

Programul a mai cuprins un concert de colinde oferit de copiii de la ”Căsuța Bucuriei”, momente muzicale interpretate de basul Adrian Sâmpetrean, Iulia Merca (voce) – Irina Indrei (pian)- Sorin Robert Indrei (bandoneon) și Arheo Vocal Group, două momente coregrafice susținute de copii, puse în scenă de Step Up Dance și Simina Poinar (Concrete Rockers).

Muzica a fost asigurată de DJ Alex Tripon.

”Căsuța Bucuriei”, înființată în decembrie 2014, are în îngrijire 10 fete cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani. Sediul casei de copii este pe strada Dragoș Vodă nr. 8 Cluj-Napoca.

Conturi de donații

Cei care doresc, în continuare, să sprijine casa de copii ”Căsuța Bucuriei” pot dona în următoarele conturi:

  • USD – RO18BTRLUSDCRT0281201602
  • EUR – RO41BTRLEURCRT0281201601
  • RON – RO91BTRLRONCRT0281201601

BT Pay: +40722459600

Revolut: +40754620415

Paypal: https://www.paypal.com/donate…

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj: Atât jucătorii, cât și antrenorul Andrea Mandorlini, au parte de SUSȚINERE din partea conducerii clubului

Publicat

cfr cluj sigla

Conducerea clubului CFR Cluj a ținut să-și exprime susținerea față de antrenor și jucători printr-un comunicat de presă în care denunță atacurile repetate asupra clubului.

„În urma informațiilor apărute, din ce în ce mai des, în presa sportivă, menite să producă un dezechilibru în familia noastră, clubul CFR 1907 Cluj dorește să vină cu anumite precizări:

CFR Cluj: Atât jucătorii, cât și antrenorul Andrea Mandorlini, au parte de SUSȚINERE din partea conducerii clubului

Suntem complet dezamăgiți de aceste tentative îndreptate cu rea credință asupra clubului nostru, care au unica intenție de a destabiliza echipa. Urmează un program încărcat, cu patru meciuri importante până la pauza competițională, și ne dorim ca toată energia noastră să fie îndreptată exclusiv în această direcție, și nu pentru dezmințirea periodică a articolelor apărute în spațiul public.

Chiar dacă, într-adevăr, ultimele rezultate nu au fost așa cum ni le-am dorit, atât jucătorii, cât și antrenorul nostru, Andrea Mandorlini, au parte de susținere din partea conducerii clubului. Jocul prestat de echipa noastră, apreciat și de marea majoritate a specialiștilor din domeniu, ne dă încredere pentru restul meciurilor din acest sezon.

Am demonstrat în repetate rânduri că eșecurile ne dau puterea de a reveni și de a învinge, acestea făcând parte, în mod inevitabil, din realitatea sferei sportive”, se arată în comunicat.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Aeroportul Oradea vrea să-i ia faţa Aeroportului Cluj. Se conectează cu un hub european. Bolojan vs Tişe. CJ Bihor dă bani

Publicat

De

Consilierii judeţeni din Bihor au aprobat miercuri, în unanimitate, un proiect de hotărâre pentru lansarea unei licitaţii vizând instituirea unui serviciu public aerian pe ruta Oradea – Varşovia (hub aerian), subvenţionat de judeţ, dar fără un buget prestabilit, transmite Agerpres.

„Pentru Oradea şi judeţul Bihor, asigurarea conectivităţii rutiere, feroviare şi aeriene sunt foarte importante pentru continuarea dezvoltării în anii următori. Anul acesta a fost un an dedicat investiţiilor în infrastructura aeroportului şi la finalul acestui an vor fi încheiate cele trei proiecte cu fonduri europene pentru extinderea pistei, pentru infrastructura de siguranţă a aeroportului şi cel pentru construcţia noului terminal. Iar următorii doi-trei ani ne propunem să fie anii în care conectivitatea aeriană să se dezvolte şi să ofere condiţii pentru legătura aeroportului din Oradea cu lumea, pentru a permite dezvoltarea afacerilor şi a turismului,” a declarat, în şedinţa extraordinară, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Consilierii judeţeni au votat „Proiectul de hotărâre privind impunerea unei obligaţii de serviciu public în ceea ce priveşte serviciile aeriene regulate între aeroportul din Oradea şi aeroporturile din Varşovia, conform art. 16 şi art. 17 din Regulamentul (CE) nr. 1008/2008”.

„Se urmăreşte conectarea aeroportului orădean la un hub european, după modelul altor oraşe din lume de dimensiuni apropiate cu cele din Oradea. Una din formulele larg aplicată este această procedură pe care o propunem şi noi, şi anume, a pune în practică această directivă de a cofinanţa, practic, o legătură strategică prin care să ne conectăm la un hub european,” a afirmat preşedintele CJ Bihor.

Analizând posibilităţile de conectare, a precizat Bolojan, s-a propus aeroportul din capitala Poloniei, Varşovia, care este cel mai mare hub aerian din zona central-estică a Europei, având conexiuni spre SUA, Canada, Asia şi toată Europa.

Perioada contractului ar fi din 1 iunie 2024 până în mai 2028, frecvenţa curselor ar fi de patru pe săptămână, minimum 416 de zboruri în intervalul stabilit, cu numărul minim de 75 de locuri pe cursă (aeronave jet-uri), la ore care să asigure maximă conectivitate cu zborurile de pe aeroporturile din Varşovia.

După aprobarea CJ, în perioada următoare se va transmite documentaţia către Comisia Europeană, pentru a fi aprobată, se va demara procedura de licitaţie la începutul anului viitor şi estimativ, în primăvară, dacă vor fi companii interesate, s-ar putea finaliza procedura.

„Dacă va fi un interes al unei companii de linie pentru această procedură, compania va vinde biletele în sistemul comercial normal; dacă aeronava va zbura cu un număr suficient de pasageri, cofinanţarea noastră va fi foarte redusă sau spre zero. În condiţiile în care, cel puţin într-o primă etapă, aceste zboruri nu vor fi operate în regim profitabil, Consiliul Judeţean Bihor îşi va asuma răspunderea să acopere diferenţa de cheltuieli trimestrial conform caietului de sarcini,” a precizat Bolojan.

În caietul de sarcini se menţionează că „preţul biletelor va fi stabilit unilateral de ofertant”. CJ Bihor cere ca ofertantul să aibă minimum 50 de avioane jet în proprietate sau închiriate, cu o capacitate de 75 de locuri şi, în caz de avarie, să asigure un avion înlocuitor pe cursa de la Oradea, în cel mult 12 ore. De asemenea, trebuie să aibă minimum 15 ani experienţă, cu activitate neîntreruptă în acest interval şi să fi transportat deja 10 milioane de pasageri în cei 15 ani.

În plus, a adăugat Bolojan, pe relaţia internă Oradea-Bucureşti, se vor asigura curse suplimentare din primăvara anului viitor, în baza procedurii de licitaţie, aflată în prezent în derulare. „Ceea ce presupune atât frecvenţe zilnice, cât şi capacitate mai mare de transport, capacitate care, din păcate, nu a fost asigurată până în prezent. Cei care zboară la Bucureşti ştiu că de foarte multe ori trebuie să îşi ia bilete de la Cluj sau de la Timişoara, pentru că nu mai găseşti bilete pe zborurile Tarom Oradea-Bucureşti,” a spus Bolojan.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Revoluția chirurgiei robotice în tratamentul patologiei pelvine. Robotul Da Vinci XI, inovație pentru patologii uterine

Publicat

Într-o epocă a inovației medicale în continuă expansiune, chirurgia robotică – cu ajutorul sistemului Da Vinci XI – a devenit un adevărat miracol pentru pacienții cu patologie pelvină, mai ales în cazurile de afecțiuni uterine. Această tehnologie de ultimă oră aduce o serie de beneficii remarcabile pentru pacienți și chirurgi deopotrivă, revoluționând modul în care astfel de intervenții chirurgicale delicate sunt efectuate.

Dr. Dragos Iuga este medic primar Obstetrică -ginecologie  în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, un medic cu o vastă experiență în această specialitate medicală, despre care se poate spune cu lejeritate că i se datorează cel mai mare număr de copii care s-au născut în maternitatea Regina Maria Cluj.

Pasiunea pentru meseria pe care o practică l-a determinat să își dorească să evolueze continuu. Astfel, de curând, dr. Iuga s- a specializat în chirurgie robotică pentru patologie pelvină și realizează în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj intervenții chirurgicale în patologii uterine.

Discutăm aici despre fibroame uterine, chisturi ovariene, dar și despre alte afecțiuni ce se pot opera cu ajutorul robotului chirurgical DaVinci XI.

Tehnologie avansată

„Chirurgia robotică cu ajutorul sistemului Da Vinci XI reprezintă o evoluție semnificativă în abordarea afecțiunilor pelvine, iar specializarea mea în acest domeniu mă motivează să ofer pacienților cele mai bune soluții chirurgicale.

Cu această tehnologie avansată, putem aduce beneficii semnificative în ceea ce privește recuperarea și calitatea vieții pacienților noștri, făcând astfel o diferență reală în medicina modernă.”, spune Dr. Dragoș Iuga, medic primar Obstetrică – Ginecologie, cu specializare în chirurgie robotică pentru patologie pelvină.

O revoluție în sala de operații

Sistemul Da Vinci XI este un robot chirurgical de vârf, proiectat pentru a ajuta medicii în efectuarea procedurilor chirurgicale cu o precizie și o dexteritate fără precedent. Acest robot se bazează pe tehnologia robotică asistată, permițând medicului chirurg să efectueze operații complexe într-un mod mai sigur și mai eficient. În cazul patologiei pelvine, acest dispozitiv a adus o serie de avantaje notabile.

Inovarea în chirurgia ginecologică

“În ceea ce privește afecțiunile uterine, chirurgia robotică cu Da Vinci XI a schimbat perspectivele în medicină. Această tehnologie poate fi aplicată într-o serie de patologii uterine, precum: fibroamele uterine – acele tumori benigne care pot provoca disconfort, sângerare excesivă și infertilitate.

Cu ajutorul robotului Da Vinci XI, se pot exciza fibroamele cu precizie, menținând sănătatea uterină a pacientei.”, detaliază medicul.

De asemenea, tehnica poate fi utilă în tratamentul chirurgical al endometriozei  – o afecțiune dureroasă în care țesutul endometrial crește în afara uterului. Sistemul Da Vinci XI permite îndepărtarea cu precizie a acestor zone afectate, aducând alinare pacientelor.

Iar în cazul în care o histerectomie (îndepărtarea uterului) este necesară, robotul chirurgical asigură o intervenție mai puțin invazivă, cu rezultate excelente în ceea ce privește recuperarea.

Beneficii pentru pacienți

Datorită preciziei și manevrabilității sale, chirurgia robotică reduce semnificativ traumatismul asupra țesuturilor din jurul zonei pelvine. Acest lucru se traduce într-o recuperare mai rapidă pentru pacienți, reducând perioada de spitalizare și disconfortul postoperator.

În plus, operațiile cu ajutorul robotului Da Vinci XI impun doar incizii mici, ceea ce duce la cicatrici vizibil mai mici. Această caracteristică estetică a fost foarte apreciată de pacienți, în special de femeile care suferă de patologii uterine.

Mai mult, robotul chirurgical controlează sângerarea mult mai eficient decât procedurile tradiționale, minimizând riscul complicațiilor hemoragice. Totodată, tehnologia robotică asigură o manipulare precisă a țesuturilor, reducând astfel durerea și disconfortul postoperator, recuperarea pacienților fiind mult mai lină și mai rapidă.

Viitorul Chirurgiei Robotice

„Chirurgia robotică cu ajutorul sistemului Da Vinci XI a deschis noi orizonturi în tratamentul patologiei pelvine. Cu tehnologii în continuă evoluție și chirurgi bine antrenați, această inovație promite o calitate superioară a vieții pentru pacienții cu afecțiuni uterine și nu numai. „, susține Dr. Dragoș Iuga.

În concluzie, robotul chirurgical Da Vinci XI a transformat felul în care tratăm patologia pelvină, oferind pacienților oportunitatea de a-și redobândi sănătatea și calitatea vieții.

Cu o precizie și eficacitate incredibile, această tehnologie reprezintă viitorul chirurgiei ginecologice și poate schimba viețile pacientelor într-un mod pozitiv și semnificativ.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax