Connect with us

EVENIMENT

Stenograme în dosarul soacrei lui Cherecheş: Totul este între noi, mamele, bătrânele, să nu îl condamne

Publicat


tabita chereches

Claudia Gliga, soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost interceptată în mai multe rânduri de anchetatori în timp ce discută cu mama unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, despre pronunţarea unei soluţii „mai blânde” sau chiar achitarea primarului în dosarul acestuia de corupţie, în schimbul unei mite cuprinse între 50.000 şi 100.000 euro, mascată sub forma preluării unei firme, transmite Agerpres.

Potrivit documentelor depuse în instanţă, pe 5 noiembrie, la DNA – Serviciul teritorial Cluj a fost înregistrat un denunţ făcut de Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, şi mama acesteia, Rodica Farcaş Hîngan, cu privire la faptul că, la sfârşitul lunii octombrie 2023, o persoană cu numele Claudia, care s-a recomandat ca fiind soacra primarului din Baia Mare, Cherecheş Cătălin, a promis să cumpere cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro afacerea deţinută de Rodica Farcaş Hîngan, pentru ca fiica acesteia să de o soluţie „mai blândă” în dosarul în care primarul are o condamnare în primă instanţă de 5 ani închisoare pentru corupţie.

Femeia i-ar fi propus mamei judecătoarei să-i cumpere afacerea, fie să se revanşeze în orice modalitate, întrucât atât ea cât şi familia ginerelui său dispun de sume considerabile în bani.

Ulterior, Claudia s-a prezentat la sediul firmei deţinute de Rodica Farcaş Hîngan şi i-a dat acesteia o cutie cu tort de peste 2 kg, spunându-i că „nu îşi doreşte nimic, decât blândeţe”.

Aceasta i-a mai spus că a discutat cu părinţii primarului din Baia Mare, care i-au transmis că sunt în stare de orice pentru a-l salva pe fiul lor, în contextul unei decizii mai blânde, întrucât este nevinovat.

În urma investigaţiilor efectuate, procurorii au identificat-o pe Claudia ca fiind Claudia Gliga, soacra lui Cherecheş.

La sugestia procurorilor, pe data de 6 noiembrie, Rodica Farcaş Hîngan se întâlneşte cu Claudia Gliga în incinta unei cofetării deţinute de aceasta din urmă în municipiul Târgu Mureş, iar pe 8 noiembrie, soacra lui Cherecheş este prinsă în flagrant în timp ce îi înmâna mamei judecătoarei suma de 50.000 de euro şi o cutie cu produse de cofetărie (prăjituri asortate – circa 3 kg), într-un restaurant din incinta Iulius Mall din Cluj.

La ultima întâlnire de la restaurant, Claudia Gliga a venit cu soţul ei, Dorin Petru Gliga, ambii fiind reţinuţi de procurori şi apoi arestaţi preventiv.

Dorin Petru Gliga este acuzat de procurori că a avut cunoştinţă atât de faptul că s-a promis o sumă de bani judecătoarei Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, cât şi despre faptul că în cursul zilei de 8 noiembrie urma să se remită suma de 50.000 euro.

De asemenea, spun anchetatorii, ulterior discuţiei din 6 noiembrie, Claudia Gliga şi Dorin Petru Gliga s-au deplasat cu autoturismul la Baia Mare, cel mai probabil pentru a ridica suma de bani, existând suspiciunea că această sumă a fost pusă la dispoziţia Claudiei Gliga de către membrii familiei Cherecheş.

La dosarul depus în instanţă, se află mai multe înregistrări de la întâlnirile avute de Claudia Gliga cu Rodica Farcaş Hîngan:

„GLIGA CLAUDIA: O prăjiturică la cafea? Ce vă dau?

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Nu. Tre să plătesc prăjitura.

GLIGA CLAUDIA: Doamne fereşte.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da. Am vorbit. I-am zis de…

GLIGA CLAUDIA: Şi ce-o zis?

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: de ofertă, de…

GLIGA CLAUDIA: Da.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: cu afacerea mea. I-am zis că nu ştiu exact soldu… 50…, 100.000…

GLIGA CLAUDIA: Da

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: (neinteligibil) I-am zis că oricum…

GLIGA CLAUDIA: Şi ce-o zis?

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ă‚ă.

GLIGA CLAUDIA: Îi de acord sau nu-i de acord?

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Că în ce condiţii trebuie să fie mai blândă, cum să…Că io urmează să vorbesc cu ea.

GLIGA CLAUDIA: Îhî… În sensu că…

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Să merg. Deci io..Şi i-am zis. Bănuiesc că în ce condiţii vreţi. Io am zis „io nu prea aş vrea să dau asta, că ii un loc de unde mă duc şi vin e o prostie”.

GLIGA CLAUDIA: Da

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: D-apăi cum mi-aţi zis. Este şi o altă modalitate. Deci nu ştiu. Cum vreţi. Vă gândiţi. Şi eu mă duc la Cluj să vorbesc cu ea, că timpul este scurt.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Eu i-am zis de ofertă, că…

GLIGA CLAUDIA: Da. Ce am discutat noi două. Da.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi ce mi-aţi zis la Piaţă.

GLIGA CLAUDIA: Da. Exact.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Că doar aşa mi-aţi zis.

GLIGA CLAUDIA: Da. Ce…

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da.

GLIGA CLAUDIA: Ce îi, aia îi.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: No. Că în funcţie de cât îi stocu

GLIGA CLAUDIA: Da

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: îi ok şi vă revanşaţi.

GLIGA CLAUDIA: Da

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Sau în altă modalitate. No.

***
GLIGA CLAUDIA: Da. Da cum să procedez? Că dacă zice eu vă duc…, eu vin
cu plăsuţa.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Nu ştiu.

GLIGA CLAUDIA: (neinteligibil) să-mi ziceţi cum să fac. Io aşa fac. Dar totul este între noi trei, mamele, bătrânele. Tineretul nu ştie nimic.

***

GLIGA CLAUDIA: Cum ziceţi dumneavoastră, eu aşa fac. Dacă consideraţi şi credeţi că pot să mă duc astăzi la ei şi să le spun… Ziceţi-mi, jumate din sumă acuma …

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi…

GLIGA CLAUDIA: Şi jumate când…

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi nu ştiu.

GLIGA CLAUDIA: După dată de data de 27.

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Deci trebuie să vă gândiţi să vorbiţi cu ei să spuneţi cum mi-aţi zis mie că vă revanşaţi, eu să-i spun ei. Cum se revanşează? Că no…

***
FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da eu nu ştiu.

GLIGA CLAUDIA: Eu mă duc şi astăzi aduc cincizeci de mii. Deci…

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: No, trebuie să ziceţi…eu…că eu o să mă duc la
ea şi eu să-i spun.

***

GLIGA CLAUDIA: No, ele acuma citesc tot ceea ce o depus la dosar.

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ioi, da.

GLIGA CLAUDIA: Şi acuma…asta-i şansa în care ele ar putea să îl achite…

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Şi… Păi…da ea m-o întrebat şi i-am zis că nu ştiu ce cum. Adică ce blândeţe, cum să fii.

GLIGA CLAUDIA: În sensul ca să…să nu-l condamne.

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ioi.

GLIGA CLAUDIA: Aia-i blândeţea. Să nu-l condamne. Că asta este o variantă: ori îl achită, ori îl condamnă. Deci, două. N-are nimic, prelungire, nu-i termen, nu…Îs două, din câte am înţeles eu.

***

La dosar există şi discuţia din momentul înmânării banilor, băgaţi într-o cutie, în incinta unui restaurant din Complexul Comercial Iulius Mall:

GLIGA CLAUDIA: Un cadou. Da. Da v-am făcut un platou de prăjituri.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Cum?

GLIGA CLAUDIA: V-am făcut un platou de prăjituri. Ăla mi în portbagaj.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi trebuia să aduci şi să pui acolo.

GLIGA CLAUDIA: În prăjituri? Da m-am gândit şi la varianta, da îi o pungă de cadou şi îi o cutie cu cadou. Nu se vede nimica.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Îhî. Nu?

GLIGA CLAUDIA: No (neinteligibil) să vă culcaţi liniştită.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da, am, am vorbit.

GLIGA CLAUDIA: (neinteligibil)

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Îhî. Păi

GLIGA CLAUDIA: Ce se poate. O să vedeţi. Mi-o dat…

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da nu vreau…

GLIGA CLAUDIA: (neinteligibil) cuscra…

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Cum?

GLIGA CLAUDIA: Deci, cum m-aţi întrebat pe mine. Că io nu ştiam exact ce…

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi şi io nici atât. Eu nici măcar nu ştiam de aia.

GLIGA CLAUDIA: Şi atuncia (neinteligibil) scris, nu-i de mână, nu-i de nimica. Îi pe calculator făcut acolo şi mărunt aşa. Daţi-l la fiica dumneavoastră, că (neinteligibil) la mine, că mi în maşină şi aia. Că io de stres am uitat-o în maşină. Da mergeţi să luaţi platoul de prăjituri şi-l puneţi într-un taxi. (neinteligibil) V-aş duce io da (neinteligibil) Vă duc io?

***

GLIGA CLAUDIA: Aşa cum am zis noi două. Da. Următoarea tranşă, în 27, când a fi, puneţi cifrele în faţă dumneavoastră. Acuma am pus noi cifra şi după aia puneţi dumneavoastră cifra.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da ăştia de aicea sunt euro? Sau lei?

GLIGA CLAUDIA: Da. 50

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Deci euro, nu lei?

GLIGA CLAUDIA: Nu…Doamne feri…

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: No păi…

GLIGA CLAUDIA: No. Da…

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da io mă…mă uit un pic până…”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Spectacol cu drone si de artificii la Cluj de 1 Decembrie. La mulți ani România, la mulți ani români!

Publicat

De

artificii floresti

Un spectacol cu drone și unul de artificii a încheiat, vineri, serila de evenimente organizate la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Naționale a României.

Înainte de spectacolul din Piața Avram Iancu, primarul Emil Boc a transmis celor prezenți că „doar uniți suntem puternici”.

VIDEO. Spectacol cu drone si de artificii la Cluj de 1 Decembrie. La mulți ani România, la mulți ani români!

„La mulți ani românia, la mulți ani Cluj-Napoca a mai spus primarul”, după care a început spectacolul la care au participat mii de clujeni

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Luminile de SĂRBĂTOARE s-au aprins la Cluj-Napoca. Emil Boc a apăsat butonul alături de mai mulți copii

Publicat

De

Clujul a îmbrăcat hainele de sărbătoare. De Ziua Națională a României, din Piața Unirii, kilometrul 0 al orașului, a fost aprins iluminatul de sărbători.

Mii de clujeni, dar și turiști, au participat la acest eveniment, care a devenit unul tradițional. Înainte ca luminile să se aprindă, clujenii au asistat la un regal folcloric.

Primarul Clujului, Emil Boc, a fost și el prezent la ceremonie și, ca în fiecare an, a fost cel care a aprins iluminatul festiv, alături de mai mulți copii. Primarul a ajuns doar astăzi la Cluj-Napoca de la Bruxelles, după ce avionul pe care trebuia să îl ia din Munchen a fost întârziat din cauza vremii.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO FOTO. Emil Boc, blocat pe Aeroportul Munchen din cauza zăpezii. Ratează ceremoniile de Ziua Națională de la Cluj

VIDEO. Luminile de SĂRBĂTOARE s-au aprins la Cluj-Napoca. Emil Boc a apăsat butonul alături de mai mulți copii

Din Târgul de Crăciun, vineri a fost aprins iluminatul festiv în tot orașul. Lumini și luminițe vor „împodobi” Clujul pe toate perioada Sărbătorilor de iarnă.

Citește și: VIDEO FOTO. 1 Decembrie: Clujul SĂRBĂTOREȘTE Ziua Națională a României

Seara în Piața Unirii se va încheia cu concerte susținute de Delia și de trupa Cargo.

Citește și: VIDEO FOTO. 1 Decembrie: Depuneri de COROANE la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Ziua de 1 Decembrie aduce, însă, și un spectacol inedit de drone și artificii în Piața Avram Iancu.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii au prins 3 bărbați care au înșelat un clujean cu 30.000 de lei. Au fost angajați să construiască o cabană

Publicat

De

politie

Polițiștii din cadrul Secției 6 Rurală Florești – Postul de Poliție Comunal Măguri-Răcătău, în baza activităților investigativ-operative au identificat și depistat joi, 30 noiembrie, 3 bărbați bănuiți de înșelăciune.

Cei trei bărbați, cu vârste de 22, 23 și 50 de ani sunt din județul Galați și au luat bani pentru a cosntrui o cabană.

Polițiștii au prins 3 bărbați care au înșelat un clujean cu 30.000 de lei. Au fost angajați să construiască o cabană

În fapt, la data de 6 noiembrie, polițiștii au fost sesizați de către un bărbat din comuna Măguri-Răcătău despre faptul că la data de 31 octombrie 2023, în baza unui anunț publicitar postat pe o platformă de operare vânzări, ar fi achitat suma de 30.000 de lei unor persoane necunoscute, care i-ar fi garantat construcția unei cabane.

Ulterior, după achitarea sumei și începerea lucrărilor, bărbatul și-a dat seama că a fost înșelat, întrucât persoanele în cauză nu ar fi respectat înțelegerea și ar fi părăsit localitatea.

În cadrul cercetărilor, polițiștii au analizat informațiile furnizate, constatând că sub identitatea falsă postată în anunț se aflau cei 3 bărbați, cu vârste de 22, 23 și respectiv 55 de ani.

În baza probatoriului administrat, polițiștii au recuperat prejudiciul în totalitate, cercetările fiind continuate sub aspectul infracțiunii de înșelăciune, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Casă DISTRUSĂ într-un incendiu la Dealu Negru. Pompierii au stins flăcările înainte să ajungă la un rezervor cu motorină

Publicat

De

Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Dealu Negru din comuna clujeană Călățele. Pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările.

Din nefericie, casa a fost distrusă în totalitate.

Casă DISTRUSĂ într-un incendiu la Dealu Negru. Pompierii au stins flăcările înainte să ajungă la un rezervor cu motorină

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit la incendiu. Acesta a a distrus în totalitate construcția, care este o casă de vacanță.

Apelul de urgență a venit în jurul orei 15.35, iar la fața locului s-au deplasat imediat două autospeciale cu apă și spumă. Din moment ce incendiul se manifesta generalizat la sosirea pompierilor, forțele au fost suplimentate cu o autospecială de la Garda de Intervenție Gilău.

Flăcările au afectat casa, construită din lemn și beton, pe o suprafață de 160 de metri pătrați.

De asemenea, focul s-a extins parțial și la o anexă gospodărească, în vecinătatea căreia se afla un rezervor cu motorină.

În acest caz, pompierii au reușit protejarea rezervorului. Echipajele sunt încă la fața locului și înlătură efectele negative ale incendiului, care a pornit cel mai probabil de la o afumătoare.

Din fericire, în urma evenimentului nu s-au înregistrat victime.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax