Aberații de România
Casa de Cultură a Studenţilor Cluj ameninţă cu judecata. „Personalitatea Maestrului Dumitru Fărcaș, într-un scandal mediatic”

Am primit din partea Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca şi a Ansamblului studenţesc Mărţişorul un drept la replică.
Articolul incriminat:
Dumitru Fărcaş se răsuceşte în mormânt. A păstorit Ansamblul „Mărţişorul”, dar a primit 3 minute din 300. Reacţia fiicei sale
DREPTUL LA REPLICĂ:
„Solicităm publicației cluj24.ro dreptul la replică ca urmare a publicării articolului „Dumitru Fărcaş se răsuceşte în mormânt. A păstorit Ansamblul „Mărţişorul”, dar a primit 3 minute din 300. Reacţia fiicei sale”, în data de 22 noiembrie, autor Marius Avram.
„Articolul lezează imaginea instituției Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, prin diseminarea de informații false, tendențioase.
Articolul a fost publicat fără respectarea principiilor deontologice și anume principiul respectării opiniei celeilalte părți, nesolicitându-se părerea reprezentanților instituției Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și a reprezentanților Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.
În cazul în care nu vom primi spațiu de publicare a acestui material ca drept la replică la articolul amintit mai sus, ne vom exercita dreptul de consulta un avocat și a ne adresa prin intermediul acestuia instanței de judecată.
Referitor la articolul apărut în publicația online cluj24.ro, prin care doamna Andreea Fărcaș își exprimă nemulțumirea cu privire la recent încheiata Aniversare a Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, dorim să prezentăm în cele ce urmează punctul de vedere al instituției Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și al Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.
În primul rând, ne exprimăm regretul că personalitatea Maestrului Dumitru Fărcaș a fost menționată într-un context de scandal mediatic și memoria acestuia folosită pentru a arunca cu noroi într-o instituție de cultură și un ansamblul folcloric renumit, care a adus cinste țării, peste hotare, ani la rând, alături de îndrăgitul Maestru Dumitru Fărcaș. Generații întregi de mărțișoreni l-au iubit și generații întregi îl iubesc. Instituția noastră îi poartă numele începând cu anul 2019, ca semn de respect și onoare pentru ceea ce a făcut Dumitru Fărcaș într-o viață, o viață întreagă dedicată valorilor neamului românesc, a promovării cântecelor și frumosului nostru port popular pe toate continentele acestei planete. Și cine nu îi poate iubi și cinsti memoria, care străbate timpul și inimile oricărui român?! Instituția Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” va fi mereu recunoscătoare aportului incomensurabil pe care Maestrul l-a avut în dezvoltarea și promovarea Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.
Din iubire și respect pentru memoria Maestrului Dumitru Fărcaș, mărțișorenii săi dragi nu l-au uitat și au fost aproape de el și de ceea ce a reprezentat el în inimile lor, la evenimente dedicate cinstirii memoriei sale. Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul” au participat la Festivalul „Taragotul de Aur”, la toate edițiile, inclusiv la cea de anul acesta, spre cinstirea memoriei Maestrului. Cu ocazia zilei de naștere, de comemorare a morții sale sau a zilei Sfântul Dumitru, instituția aduce personalitatea celui care a fost Dumitru Fărcaș în atenția publică. Momentul dezvelirii bustului Maestrului Dumitru Fărcaș, la Groși, localitatea natală a artistului, s-a bucurat de asemenea, de prezența mărțișorenilor, dansatori și orchestra. Toate evenimentele importante susținute în spațiul public după moartea Maestrului au fost onorate de prezența reprezentanților instituției Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.
Menționăm că sediul Fundației „Dumitru Fărcaș” se află în incinta clădirii Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, din dorința de a sprijini această Fundație și din respect și prețuire față de memoria Maestrului.
La ediția de anul acesta a Festivalului „Dumitru Fărcaș”, deschiderea evenimentului a avut loc aici, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”. Totodată, cu această ocazie a fost organizat un vernisaj al unei expoziții cu fotografii ale Maestrului Dumitru Fărcaș și ale Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”. Cheltuielile prilejuite de organizarea vernisajului și masă au fost suportate de instituția Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.
Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul” a fost fondat în anul 1957, de domnul Laurențiu Hodorog, primul director al Casei de Cultură a Studenților. Maestrul Dumitru Fărcaș s-a alăturat Ansamblului la în anul 1962. Aniversarea de 65 de ani a fost un eveniment de bucurie, dedicat generațiilor de mărțișoreni, în care un loc de cinste l-au avut înaintașii care nu mai sunt printre noi: domnul Laurențiu Hodorog, Maestrul Dumitru Fărcaș și membrii ai Ansamblului care acum ne privesc din Ceruri. Cinste lor și veșnica lor pomenire! Le mulțumim și pe această cale pentru ceea ce au făcut pentru ca acest ansamblu să dăinuie și să se afirme pe toate scenele lumii!
Materialul video proiectat în cadrul Aniversării a fost două sferturi din timp despre Maestrul Dumitru Fărcaș, prin urmare informația menționată în articol nu este veridică și putem proba acest lucru.
Este extrem de trist că se propagă în spațiul public asemenea neadevăruri.
Doamna Andreea Fărcaș a participat la două repetiții ale Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul” și a fost încântată de cum s-au desfășurat acestea. La socializarea care a urmat spectacolului aniversar, doamna Andreea Fărcaș a participat împreună cu mărțișorenii și cu oamenii dragi din Orchestra „Mărțișorul”, care i-au fost alături Maestrului 45 de ani… Nemulțumirile venite la două zile după încheierea evenimentului, prin intermediul acestui articol care nu respectă principiile deontologice de a consulta părerea organizatorilor evenimentului, ne uimesc și ne lasă fără cuvinte.
Doamna Andreea Fărcaș a urcat pe scenă la Aniversarea de 65 de ani a „Mărțișorului” și a avut un discurs frumos și onorant. I-am comunicat înainte toți pașii pentru ca acest eveniment să fie memorabil, în cel mai frumos sens cu putință, iar dumneaei a fost de acord. Majoritatea artiștilor prezenți la eveniment au menționat numele regretatului Maestru Dumitru Fărcaș. Pe tot parcursul desfășurării evenimentului, doamna Andreea Fărcaș a fost consultată și i s-a cerut părerea și dânsa a avut artiștii săi invitați să participe la Aniversare. Considerăm că am făcut tot posibilul ca dânsa să aibă un cuvânt important de spus și să își aducă aportul la Aniversarea de 65 de ani a Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.
Menționăm ferm că Aniversarea de 65 de ani a Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul” a reprezentat cu precădere un eveniment dedicat Ansamblului, după cum reiese și din denumirea evenimentului. Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul” a fost fondat în 1957, de către Laurențiu Hodorog.
Aniversarea nu s-a dorit a fi un eveniment comemorativ, deși li s-a arătat respectul cuvenit înaintașilor și celor care au pus umărul la existența atât de lungă și fructuoasă a Ansamblului, care acum nu mai sunt printre noi, însă accentul nu a fost pus pe personalitățile acestora.
Noi suntem convinși că Maestrul Dumitru Fărcaș ar zâmbi, de acolo de sus și s-ar bucura că mărțișorenii lui de suflet îi duc mai departe strădania. Și le-ar ura cu dragă inimă un călduros „La mulți ani!”.
La un asemenea moment aniversar, bucuria, respectul, bunul simț, dedicația, munca depusă sunt valori care se disting clar dincolo de interesele personale, prin care anumite persoane să aibă întâietate pe scenă, să li se dea o mai mare importanță în spațiul public sau să câștige mai mult capital de imagine.
Publicul, cel mai sincer, onest și apropiat prieten al artiștilor, nu le va aplauda. Publicul știe care este adevărul și acest lucru s-a văzut prin ropotele de aplauze.
Le mulțumim, pe această cale, tuturor celor care au fost alături de noi la acest frumos ceas aniversar și ne dorim câți mai mulți ani prolifici și plini de succes Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”! Mulțumiri calde și veșnică cinste înaintașilor care și-au adus contribuția la inaugurarea și dezvoltarea Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”! „Apa trece, dar pietrele rămân!” sunt cuvinte pline de înțelepciunea poporului român, care vorbesc de la sine și pe care le găsim cele mai potrivite pentru a ne exprima, scurt și la obiect, punctul de vedere cu privire la viitorul unor astfel de intervenții rău intenționate, tendențioase, care nu fac cinste celor ce caută sămânță de scandal și nu țin cont de regulile bunei cuviințe”.
Casa de Cultură a Studenţilor
Ansamblul studenţesc Mărţişorul
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă seara, la un accident rutier pe str. Lombului din municipiul Cluj-Napoca în care au fost implicate două mașini. La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.
În momentul sosirii echipajelor operative un bărbat era blocat în autoturism și a necesitat intervenția pompierilor cu echipamentele specifice pentru a putea fi extras în siguranță. La locul accidentului au mai fost consultate încă trei persoane, respectiv două tinere, în vârstă de 17 și 19 ani, și un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani.
”Toate cele patru persoane au fost transportate la spital pentru investigații și tratamente de specialitate. Conform primelor evaluări acestea erau în stare de conștiență și cooperante”, au spus pompierii.
EVENIMENT
Neluțu Sabău, după eșecul ”U” Cluj cu Dinamo: Foarte, foarte dezamăgit. Am observat indiferență și nepăsare la unii jucători

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat foarte dezamăgit de înfrângerea din meciul de sâmbătă de acasă, de pe Cluj Arena, disputat cu Dinamo București, scor 2-4.
”Sunt foarte, foarte dezamăgit pentru că, ca jucător, trebuie să arăți un pic de orgoliu, de ambiție, mai ales că joci acasă, ești respectat la acest club, vin atât de mulți oameni. Accepți să pierzi un joc, dar să fii atât de clar dominat la capitolul determinare, implicare din punct de vedere emoțional, din punct de vedere fizic. Trebuie să ai un pic de mândrie ca jucător.
Am fost dominați la capitolul fotbal, chiar dacă în prima repriză am reușit să stăm bine în teren, am reușit să și înscriem. Foarte ușor am primit golul egalizator, la fel și al doilea putea fi evitat. A doua repriză, inexisteți, fără reacție.
Se vede clar diferența individuală la mijlocul terenului a celor de la Dinamo, care știu să joace fotbal.
Cu toții suntem afectați, supărați”, a spus Sabău.
Indiferență și nepăsare la unii jucători
Acesta a precizat că i-a felicitat pe jucătorii săi în alte meciuri când a fost cazul, dar a remarcat acum o anumită indiferență la anumiți jucători și chiar nepăsare.
”Sunt jucători care sunt incapabili să lupte pentru această echipă. Dacă eram jucător mie îmi era rușine să arăt așa, Mă voi baza doar pe acei jucători care știu că dau totul, restul pentru mine nu mai contează”, a conchis Ioan Ovidiu Sabău.

Universitatea Cluj a deschis „balul” etapei a 4-a din play-off-ul Superligii de fotbal, cu meciul împotriva lui Dinamo. Clujenii erau pe locul 4 în timp ce bucureștenii ocupau ultimul loc, fără nicio victorie. După un meci în care „U” a jucat foarte slab, Dinamo reușește o victorie categorică, 2-4, goluri marcate de Macalou (min.13) și Blănuță (min.44), respectiv Perica (min.24 și 32), Selmani (min.45+2) și Simion (min.59 – autogol).
VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESUSCITEAZĂ „câinii”
Echipele de start:
„U” Cluj (4-1-4-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – Codrea – Macalou, Simion, Fabry, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Rață, Oaidă, Bic, Silaghi, Bota, Opriș, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: Van der Werff, Cristea, Nistor (accidentați)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău
Dinamo (4-3-3): Golubovic – Sivis, Mărginean, Opruț, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Perica, Selmani
Rezerve: Roșca, A. Stoian, Pașcalău, Abdallah, C. Soare, C. Costin, Al. Pop
Absenți: Homawoo, Politic, Caragea, Licsandru (accidentați)
Antrenor Zeljko Kopic
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraș) / Asistenți: Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe), Stelian Slabu (Brașov)
Arbitru VAR: Viorel Flueran (Craiova) / Asistent VAR: Florin Mazilu (Satu Mare)
Primele cinci minute ale meciului a găsit echipa clujeană călare pe „câini”. Apoi, Dinamo a reușit să mai iasă din propria jumătate.
Primul șut pe poartă vine în min.11, când Thiam trage pe lângă. În min.13, Macalou, bine lansat de Fabry, reușește să înscrie pentru 1-1.
În min.23, Thiam îl întinde pe Golubovic și apoi Macalou îl evidențiază cu o lovitură de cap. La faza imediat următoare, Perica profită de o respingere în față a lui Gertmonas după un șut al lui Gnahore și egalează.
„U” acuză șocul și în min.32, același Perica face dubla cu o lovitură de cap, după o centrare excelentă a lui Sivis, centrare la care Masoero a fost spectator și pentru Artean, gravitația a fost prea mare.
În min.44, Thiam centrează perfect pentru Blănuță, până atunci invizibil, și acesta înscrie cu o lovitură de cap, pentru 2-2. În minutele de prelungire ale primei reprize, Selmani înscrie superb din colțul careului de 16m, pentru 2-3.
Repriza a doua a fost una în care Dinamo a arătat că poate lua și puncte, chiar dacă n-au ce face cu ele, iar „U” Cluj a dovedit că, atunci când vor, pot pierde niște puncte care le-ar fi prins bine.
Cei care mai înscriu o dată sunt bucureștenii, în min.59, prin clujeanul Simion, de care se lovește mingea respinsă cu piciorul de Gertmonas. În rest, încă două ocazii mari ale dinamoviștilor, plus aproape o ocazie a clujenilor, prin Codrea.
Dinamo obține prima victorie în play-off, tocmai în fața „prietenilor” de la „U” și sar peste Rapid.
Notele Cluj24:
Gertmonas 5 – Boboc 5, Masoero 5, Artean 5, Chipciu 6 – Codrea 6 – Macalou 6, Simion 6, Fabry 6, Thiam 7 – Blănuță 6,
Oancea, Rață, Bettaieb 5, Miranyan
CULTURA
VIDEO FOTO. Magia muzicii lui Ceaikovski, la lumina lumânărilor, în sala Auditorium Maximum Cluj-Napoca

Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca s-a transformat, sâmbătă seara, într-un spațiu al emoției, în condițiile în care a avut loc concertul Multisenzorial Ceaikovski. ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci” au adus în fața publicului o experiență unică, care a depășit tiparul unui concert clasic, devenind o călătorie bazată pe cele trei simțuri: miros, văz, peste 3500 de lumânări fiind amplasate în sală, și auz.
Pe scenă, violonista Diana Jipa, acompaniată de Ansamblul Sebastian, a dat viață unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus – ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci”.
Însă ceea ce a făcut seara cu adevărat specială a fost modul în care muzica a fost însoțită de mii de lumânări electrice răspândite în întreaga sală, creând o atmosferă intimă, caldă.
Fiecare piesă a fost însoțită de o coregrafie subtilă de lumini, care a accentuat momentele de tensiune, de visare din partiturile lui Ceaikovski. A fost o seară în care muzica s-a simțit nu doar cu urechile, ci și cu inima.
Cine sunt organizatorii?
Evenimentul face parte dintr-o serie națională de spectacole muzicale concept organizate de echipa Multisenzorial. Membrii acesteia sunt cunoscuți pentru modul creativ în care reinventează întâlnirea cu muzica clasică, oferind concerte în locații inedite, într-o atmosferă senzorială care implică lumina, spațiul și emoția.
Seria „Multisenzorial” a debutat în 2023 și a fost prezentă în orașe precum Oradea, Iași, Timișoara și București. În fiecare ediție, artiștii colaborează pentru a aduce lucrări celebre – de la Ceaikovski la Vivaldi.
Andreea Ungur