Connect with us

Aberații de România

Casa de Cultură a Studenţilor Cluj ameninţă cu judecata. „Personalitatea Maestrului Dumitru Fărcaș, într-un scandal mediatic”

Publicat


dumitru farcas 1 prima horz

Am primit din partea Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca şi a Ansamblului studenţesc Mărţişorul un drept la replică.

Articolul incriminat:

Dumitru Fărcaş se răsuceşte în mormânt. A păstorit Ansamblul „Mărţişorul”, dar a primit 3 minute din 300. Reacţia fiicei sale

DREPTUL LA REPLICĂ:

„Solicităm publicației cluj24.ro dreptul la replică ca urmare a publicării articolului „Dumitru Fărcaş se răsuceşte în mormânt. A păstorit Ansamblul „Mărţişorul”, dar a primit 3 minute din 300. Reacţia fiicei sale”, în data de 22 noiembrie, autor Marius Avram.

„Articolul lezează imaginea instituției Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, prin diseminarea de informații false, tendențioase.
Articolul a fost publicat fără respectarea principiilor deontologice și anume principiul respectării opiniei celeilalte părți, nesolicitându-se părerea reprezentanților instituției Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și a reprezentanților Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.

În cazul în care nu vom primi spațiu de publicare a acestui material ca drept la replică la articolul amintit mai sus, ne vom exercita dreptul de consulta un avocat și a ne adresa prin intermediul acestuia instanței de judecată.

Referitor la articolul apărut în publicația online cluj24.ro, prin care doamna Andreea Fărcaș își exprimă nemulțumirea cu privire la recent încheiata Aniversare a Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, dorim să prezentăm în cele ce urmează punctul de vedere al instituției Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și al Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.

În primul rând, ne exprimăm regretul că personalitatea Maestrului Dumitru Fărcaș a fost menționată într-un context de scandal mediatic și memoria acestuia folosită pentru a arunca cu noroi într-o instituție de cultură și un ansamblul folcloric renumit, care a adus cinste țării, peste hotare, ani la rând, alături de îndrăgitul Maestru Dumitru Fărcaș. Generații întregi de mărțișoreni l-au iubit și generații întregi îl iubesc. Instituția noastră îi poartă numele începând cu anul 2019, ca semn de respect și onoare pentru ceea ce a făcut Dumitru Fărcaș într-o viață, o viață întreagă dedicată valorilor neamului românesc, a promovării cântecelor și frumosului nostru port popular pe toate continentele acestei planete. Și cine nu îi poate iubi și cinsti memoria, care străbate timpul și inimile oricărui român?! Instituția Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” va fi mereu recunoscătoare aportului incomensurabil pe care Maestrul l-a avut în dezvoltarea și promovarea Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.

Din iubire și respect pentru memoria Maestrului Dumitru Fărcaș, mărțișorenii săi dragi nu l-au uitat și au fost aproape de el și de ceea ce a reprezentat el în inimile lor, la evenimente dedicate cinstirii memoriei sale. Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul” au participat la Festivalul „Taragotul de Aur”, la toate edițiile, inclusiv la cea de anul acesta, spre cinstirea memoriei Maestrului. Cu ocazia zilei de naștere, de comemorare a morții sale sau a zilei Sfântul Dumitru, instituția aduce personalitatea celui care a fost Dumitru Fărcaș în atenția publică. Momentul dezvelirii bustului Maestrului Dumitru Fărcaș, la Groși, localitatea natală a artistului, s-a bucurat de asemenea, de prezența mărțișorenilor, dansatori și orchestra. Toate evenimentele importante susținute în spațiul public după moartea Maestrului au fost onorate de prezența reprezentanților instituției Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.

Menționăm că sediul Fundației „Dumitru Fărcaș” se află în incinta clădirii Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, din dorința de a sprijini această Fundație și din respect și prețuire față de memoria Maestrului.

La ediția de anul acesta a Festivalului „Dumitru Fărcaș”, deschiderea evenimentului a avut loc aici, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”. Totodată, cu această ocazie a fost organizat un vernisaj al unei expoziții cu fotografii ale Maestrului Dumitru Fărcaș și ale Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”. Cheltuielile prilejuite de organizarea vernisajului și masă au fost suportate de instituția Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul” a fost fondat în anul 1957, de domnul Laurențiu Hodorog, primul director al Casei de Cultură a Studenților. Maestrul Dumitru Fărcaș s-a alăturat Ansamblului la în anul 1962. Aniversarea de 65 de ani a fost un eveniment de bucurie, dedicat generațiilor de mărțișoreni, în care un loc de cinste l-au avut înaintașii care nu mai sunt printre noi: domnul Laurențiu Hodorog, Maestrul Dumitru Fărcaș și membrii ai Ansamblului care acum ne privesc din Ceruri. Cinste lor și veșnica lor pomenire! Le mulțumim și pe această cale pentru ceea ce au făcut pentru ca acest ansamblu să dăinuie și să se afirme pe toate scenele lumii!

Materialul video proiectat în cadrul Aniversării a fost două sferturi din timp despre Maestrul Dumitru Fărcaș, prin urmare informația menționată în articol nu este veridică și putem proba acest lucru.

Este extrem de trist că se propagă în spațiul public asemenea neadevăruri.
Doamna Andreea Fărcaș a participat la două repetiții ale Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul” și a fost încântată de cum s-au desfășurat acestea. La socializarea care a urmat spectacolului aniversar, doamna Andreea Fărcaș a participat împreună cu mărțișorenii și cu oamenii dragi din Orchestra „Mărțișorul”, care i-au fost alături Maestrului 45 de ani… Nemulțumirile venite la două zile după încheierea evenimentului, prin intermediul acestui articol care nu respectă principiile deontologice de a consulta părerea organizatorilor evenimentului, ne uimesc și ne lasă fără cuvinte.

Doamna Andreea Fărcaș a urcat pe scenă la Aniversarea de 65 de ani a „Mărțișorului” și a avut un discurs frumos și onorant. I-am comunicat înainte toți pașii pentru ca acest eveniment să fie memorabil, în cel mai frumos sens cu putință, iar dumneaei a fost de acord. Majoritatea artiștilor prezenți la eveniment au menționat numele regretatului Maestru Dumitru Fărcaș. Pe tot parcursul desfășurării evenimentului, doamna Andreea Fărcaș a fost consultată și i s-a cerut părerea și dânsa a avut artiștii săi invitați să participe la Aniversare. Considerăm că am făcut tot posibilul ca dânsa să aibă un cuvânt important de spus și să își aducă aportul la Aniversarea de 65 de ani a Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

Menționăm ferm că Aniversarea de 65 de ani a Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul” a reprezentat cu precădere un eveniment dedicat Ansamblului, după cum reiese și din denumirea evenimentului. Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul” a fost fondat în 1957, de către Laurențiu Hodorog.

Aniversarea nu s-a dorit a fi un eveniment comemorativ, deși li s-a arătat respectul cuvenit înaintașilor și celor care au pus umărul la existența atât de lungă și fructuoasă a Ansamblului, care acum nu mai sunt printre noi, însă accentul nu a fost pus pe personalitățile acestora.

Noi suntem convinși că Maestrul Dumitru Fărcaș ar zâmbi, de acolo de sus și s-ar bucura că mărțișorenii lui de suflet îi duc mai departe strădania. Și le-ar ura cu dragă inimă un călduros „La mulți ani!”.

La un asemenea moment aniversar, bucuria, respectul, bunul simț, dedicația, munca depusă sunt valori care se disting clar dincolo de interesele personale, prin care anumite persoane să aibă întâietate pe scenă, să li se dea o mai mare importanță în spațiul public sau să câștige mai mult capital de imagine.

Publicul, cel mai sincer, onest și apropiat prieten al artiștilor, nu le va aplauda. Publicul știe care este adevărul și acest lucru s-a văzut prin ropotele de aplauze.
Le mulțumim, pe această cale, tuturor celor care au fost alături de noi la acest frumos ceas aniversar și ne dorim câți mai mulți ani prolifici și plini de succes Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”! Mulțumiri calde și veșnică cinste înaintașilor care și-au adus contribuția la inaugurarea și dezvoltarea Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”! „Apa trece, dar pietrele rămân!” sunt cuvinte pline de înțelepciunea poporului român, care vorbesc de la sine și pe care le găsim cele mai potrivite pentru a ne exprima, scurt și la obiect, punctul de vedere cu privire la viitorul unor astfel de intervenții rău intenționate, tendențioase, care nu fac cinste celor ce caută sămânță de scandal și nu țin cont de regulile bunei cuviințe”.

Casa de Cultură a Studenţilor

Ansamblul studenţesc Mărţişorul



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

Publicat

mafiot

Procurorii DIICOT anunțau, vineri, că un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

mafiot

Este vorba de un sicilian, Vito Cocimano, membru al temutei mafii siciliene, care încerca să-și facă o piață de desfacere în România, vânzând cocaină la jumătate de preț.

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

mafiot

Sicilianul a fost depistat de către un polițist sub acoperire pe când încerca să-și piardă urma la Hunedoara. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că italianul a procurat drogul din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat.

mafiot

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Parcul Feroviarilor, lăudat de Ordinul Arhitecților: Competiţiile nu frânează dezvoltarea, ci generează prosperitate

Publicat

De

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, realizat prin concurs internațional de soluții, este dat de Ordinul Arhitecților din România drept exemplu de bună practică. Proiectul, lansat în 2018 de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, a fost finalizat anul acesta.

Proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor este un exemplu de bună practică în atribuire și implementare prin competiții de arhitectură, arată Ordinul Arhitecților din România (OAR).

„La începutul verii s-au finalizat lucrările de amenajare a Parcului Feroviarilor din municipiul Cluj-Napoca, prin implementarea soluției declarate câștigătoare în urma Concursului internațional de soluții organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România în anul 2018”, transmite OAR.

Competițiile nu frânează dezvoltarea locală

Proiecte precum revitalizarea Parcului Feroviarilor demonstrează, potrivit organizației, că astfel de metode nu frânează dezvoltarea locală, ci contribuie la crearea unui mediu urban prosper și sigur.

„Competiţiile de arhitectură îşi demonstrează importanţa prin creşterea calităţii mediului construit, lucru imposibil fără proiectare de calitate, oferire de instrumente adecvate noilor necesităţi din societate, economisire de timp şi resurse în implementare. Toate acestea se obţin prin discuţii iniţiale şi analize detaliate ale nevoilor autorităţilor contractante.

Prin exemplele de bună practică de acest tip dorim să aratăm că atribuirea proiectelor de investiţii se poate face prin competiţii de arhitectură care nu frânează sau întârzie dezvoltarea locală, ci devin generatoare de prosperitate, siguranţă şi calitate a vieţii în oraşele noastre”, mai arată Ordinul Arhitecților din România.

Patru obiective, urmărite prin lucrări

Lucrările de reamenajare a parcului au urmărit patru obiective majore:

  • reabilitarea propriu-zisă a parcului;
  • reabilitarea străzii Parcul Feroviarilor;
  • amenajarea malurilor râului Someș în dreptul parcului;
  • construirea a două pasarele pietonale peste râul Someș.

Proiectul a fost coordonat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu și Anda Gheorghe, alături de o echipă de specialiști în diverse domenii. Echipa de proiect a inclus contribuții din partea specialiștilor în peisagistică, structuri de rezistență, hidrotehnică și topografie. Executantul lucrărilor a fost Nord Conforest SA Cluj-Napoca și Eco Garden Construct SRL Cluj-Napoca.

Noua amenajare a Parcului Feroviarilor este deschisă publicului, oferind locuitorilor un spațiu modern și funcțional.

Citește mai departe

EVENIMENT

Când excepțiile devin NORMALITATE. Întârzierile zborurilor din Cluj, la ordinea zilei. Opt ore pentru zborul de Cipru

Publicat

Ceea ce, până nu demult, erau excepții, se pare că au devenit normalitate. Întârzierile zborurilor pe aeroportul Cluj sunt la ordinea zilei. De la 30-40 de minute, s-a ajuns chiar la 8 ore.

„Bine că nu le-au anulat”, spune cu un zâmbet amar unul dintre cei care așteaptă să plece în concediu. Și ca el sunt mulți, din păcate. Haosul din transportul aerian este total și pentru unii, de neînțeles…

aeroport

Când excepțiile devin NORMALITATE. Întârzierile zborurilor din Cluj, la ordinea zilei. Opt ore pentru zborul de Cipru

„Sunt pe aeroport în Cluj cu destinația Larnaca Cipru… plecarea era la 18:55, acum s-a modificat e 3:20”, ne scrie un clujean.

Întârzieri au și zborurile de Madrid (3 ore), Bergamo, Valencia și Nisa (1 oră), toate operate de compania Wizz Air.

aeroport

De altfel, compania a trimis deja informări celor care au zboruri în zilele următoare despre modificările de program. E adevărat că acestea sunt de ordinul zecilor de minute însă, în realitate, vor fi ore.

aeroport

aeroport

Citește mai departe

EDUCATIE

Cele mai slabe școli din Cluj în urma rezultatelor la examene. Șefa IȘJ vrea desființarea învățământului simultan

Publicat

De

Școlile cu cele mai slabe rezultate Cluj

Elevii din județul Cluj au reușit și în 2024 să obțină cele mai bune rezultate la examenele naționale. Conform statisticilor, Clujul, ca județ, e în frunte atât la Evaluarea Națională, cât și la Baclaureat. Dar în județ există și școli cu promovabilitate ZERO.

Majoritatea sunt din mediul rural, unde încă se practică învățământul simultan.

Cele mai slabe școli din Cluj în urma rezultatelor la examene

Examenele pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a s-au încheiat. Pentru cei care au terminat 12 clase și care nu s-au prezentat la examen sau nu au reușit să aibă mediile de trecere în anii trecuți încep pregătirile pentru BAC-ul de toamă.

Citește și: Marinela Marc, șefa ISJ Cluj: „Dacă ar fi după mine aș DESFIINȚA a doua sesiune de BAC”. Ce spune despre ADMITEREA la colegii

S-au făcut clasamente și topuri cu cele mai bune școli, dar există și unități de învățământ, cele mai multe în mediul rural, unde elevii nu performează.

Iar pentru asta, sistemul are nevoie și de alte măsuri, pe lângă cele care există deja și care sunt implementate, pentru a-i aduce, în primul rând, pe elevi la școală.

Sunt școli în Cluj cu promovabilitate zero la Evaluarea Națională

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, județul are 25 de unități de învățământ preuniversitar care au un număr de absolvenți ai claselor a VIII-a care variază de la 4 elevi (Școala Gimnazială Iara), la 44 de elevi (Școala Gimnazială “Traian Dârjan”, Cluj-Napoca), însumând, în total, 230 de elevi.

Dintre aceștia, 160 de elevi au luat note sub 5 și 70 note peste 5.

Majoritatea sunt din școli din comunele județului unde se practică și învățământul simultan.

Școlile cu promovabilitate zero la Evaluarea Națională:

  • Școala Gimnazială Cara, comuna Cojocna – din cei 8 absolvenți, 6 s-au prezentat la examen, dar nicici unul nu a obținuto medie egală sau mai mare de 5.
  • Școala Profesională Poiana, Turda – din 27 de absolvenți, 8 s-au prezentat la examen, dar nicici unul nu a obținut o medie egală sau mai mare de 5.
  • Școala Gimnazială Cutca, comuna Sânmartin – din 3 absolvenți, 2 s-au prezentat la examen și nici unul nu a obținut o medie egală sau mai mare de 5.
  • Școala Gimnazială Suatu, comuna Suatu – toți cei 7 absolvenți s-au prezentat la examen, dar nici unul nu a obținut o medie egală sau mai mare de 5.

Există și școli unde doar un absolvent de clasa a VIII-a a luat o notă mai mare sau egală cu 5. Inclusiv la Cluj-Napoca, unde este vorba de o școală cu copii care provin din medii defavorizate.

Școli în care un singur elev a avut media 5 sau mai mare la Evaluarea Națională:

  • Școala Gimnazială “Traian Dârjan” Cluj-Napoca – unde din 44 de absolvenți, 10 s-au prezentat la examen
  • Școala Gimnazială “Ioan Alexandru” Sânpaul, comuna Sânpaul – unde din 14 absolvenți, 5 s-au prezentat la examen
  • Școala Gimnazială Săcuieu, comuna Săcuieu – unde din 10 elevi, doar 2 s-au prezentat la examen
  • Școala Gimnazială “Lia Manoliu” Cornești, comuna Cornești – unde din 3 absolvanți, doi s-au prezentat la examen.

Cele mai bune școli și mediile elevilor la Evaluarea Națională

Ca o comparație, cea mai rată de promovare într-o școală din mediul rural este 7,50 la Evaluarea Națională. Este vorba de Școala Cu Clasele I-VIII “Kos Karoly” din Izvorul Crișului.

Citește și: Rezultatele finale la Evaluarea Națională Cluj. Procentul de promovare, 86,1%, mai mic ca anul trecut. Avem încă o medie de 10

Cea mai bună școală din Cluj-Napoca, în funcție de procentul de promovare este Colegiul Național “Emil Racoviță”, cu 9,13%.

Mai jos, clasamentul școlilor în urban și rural:

Cele mai slabe rezultate la Examenul de bacalaureat

În ceea ce privește examenul de bacalaureat, cea mai mică promovabilitate într-o școală a fost de 22,24%.

Citește și: Peste 90% rata de promovare la BAC în județul Cluj. Șefa IȘJ îi felicită pe absolvenți pentru rezultatele “fabuloase”

Clasamentul, în ordine descrescătoare, cu liceele cu cea mai slabă promovabilitate la BAC. Din clasament am eliminat Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca:

  • Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin – 56.52%
  • Liceul Teoretic „Henri Coandă” Dej – 52.63%
  • Liceul Tehnologic Ucecom „Spiru Haret” Cluj-Napoca – 42.31%
  • Colegiul Tehnic De Transporturi „Transilvania” Cluj-Napoca – 36.00%
  • Liceul Tehnologic „Someș” Dej – 24.24%.

IȘJ Cluj: Mulți elevi merg în învățământul dual

Absolvenții de clasa a VIII-a, chiar și cei care nu se prezintă la examen, se pot înscrie mai departe la școală și sunt locuri, conform IȘJ Cluj.

Sunt elevi care abandonează total școala, dar, un număr tot mai mare de absolvenți de clasa a VIII-a din Cluj se îndreaptă spre învățământul dual și profesional, potrivit șefei IȘJ Cluj, Marinela Marc.

“Locuri sunt acum pentru toți absolvenții claselor a VIII-a, iar o parte din ele sunt și la învățământul profesional și dual.

Sunt și elevi, un procent din ce în ce mai mare, care optează din start pentru acest fel de învățământ și de aceea aleg să nici nu se prezinte la Evaluarea Națională”, a precizat Marinela Marc.

Șefa IȘJ Cluj: Sunt probleme în școlile din mediul rural, din zonele defavorizate

Marinela Marc susține că sunt încă probleme nerezolvate în sistem.

“Rezultate slabe sunt preponderent în mediul rural, asta pentru că avem și școli din mediul rural cu rezultate foarte bune. Dar într-adevăr, școlile care au sub 50% procent de promovare, câteva cu niciun copil care să aibă media 5, sunt majoritatea din mediul rural, din zone dezavantajate economic, cu populație preponderent romă.

Sunt școli mici, unele sunt structuri ale școlilor de centru, în care elevii învață în clase cu predare simultană.

Acestea sunt, din păcate, aspecte pe care nu am reușit nici noi să le reducem”, a declarat, recent, Marinela Marc pentru TVR Cluj.

Șefa IȘJ Cluj spune însă că decizia funționării acestor școli, unde copiii de diferite vârste învață simultan, aparține autorităților locale.

Șefa IȘJ vrea desființarea învățământului simultan

Decizia funcționării școlilor mici este a autorităților locale, arată șefa IȘJ Cluj.

“Ele aprobă rețeaua școlară și oricât am încercat să-i lămurim pe primari că pe termen lung nu este benefică forma de învățământ simultan, nu am reușit până acum. Anul acesta este unul electoral și cred că era greu să meargă în fața comunității să explice că nu este bine pentru copii să prelungească această formă de învățământ simultan.

Dar sper că anul viitor vom putea, poate, să-i convingem pe primari că au alte șanse copiii care învață în clasă de sine stătătoare”, a mai spus Marinela Marc.

Marinela Marc: Nu pot fi toți elevii de media 10, dar părinții trebuie să se implice

Marinela Marc susține că este necesară și implicarea părinților când vine vorba de rezultatele elevilor.

“Părinții trebuie să fie la curent cu ce se întâmplă cu copiii, în contextul în care foarte multe școli au catalog electronic.

M-am confruntat acum, pe final de an școlar, cu mulți părinți veniți în audiență pentru că au aflat cu stupoare în ultima săptămână de școală faptul că copilul rămâne repetent.

Nu poți să mai faci nimic în ultima săptămână de școală, dar poți să îi vezi notele pe parcursul anului școlar și dacă simți că este o problemă, chiar dacă nu ești chemat la școală, te duci tu ca părinte să discuți cu cadrul didactic să vezi care e problema .

Nu pot fi toți de media 10, dar la nota minimă de promovare o pot obține cu un minim de efort”, a mai declarat Marinela Marc pentru sursa citată.

Progrese în școli în ultimii 3 ani

Există la Cluj, dar și la nivel național, programe prin care se țintește reducerea abandonului școlar, un pas pentru a îmbunătăți, practic, și rezultatele elevilor la clasă și la exemene.

Șefa IȘJ Cluj, Marinela Marc, spune că se lucează cu școlile unde rezultatele elevilor sunt mai slabe, imediat după aflarea rezultatelor la simularea examenelor naționale.

Aceasta a mai precizat și că se văd unele progrese la nivel de județ, în școlile unde sunt implementate programe cum ar fi “Masa caldă”.

“Noi am monitorizat școlile care au fost cuprinse inițial în programul Masa caldă în ultimii trei ani și toate au înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea abandonului.

Dar au fost înregistrate și rezultate mai bune la examene”, a mai declarat Marinela Marc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax