ECONOMIE
Cartofii și gazul, „VEDETELE” scumpirilor. La ce alimente au CRESCUT prețurile cel mai mult într-un an. Date INS

Cartofii, uleiul comestibil, gazele naturale și carburanții s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, potrivit Insttitutului Național de Statistică, INS. S-a înregitrat și o iefrinire – la energia electrică.
În intervalul februarie 2021 – februarie 2022, preţurile la gaze naturale au urcat cu 44,94%, la uleiul comestibil cu 26,12%, la cartofi cu 30,58% şi la combustibili cu 27,24%, arată datele INS.
Citește și: Rata INFLAȚIEI a urcat la 8,53%. INS: Mărfurile ALIMENTARE s-au scumpit cu 8,84 de procente
La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri mari au mai fost înregistrate la făină, un plus 16,38%, şi mălai, un plus 19,23%.
Ce alimente s-au scumpit cel mai mult și cu ce procent:
- Cartofi – 30,58%
- Ulei – 26,12%
- Mălai – 19,32%
- Făină – 16,38%
- Margarină – 14,33%
- Pâine – 13,43%
Carburanții și gazele naturale, cele mai mari creșteri de prețuri:
- Gaze – +44,94%
- Energie termică – +20,99
- Combustibili – +27,24%
- Energie electrică – minus 8,04%
De asemenea, arată INS, comparativ cu luna anterioară, alte legume şi conserve de legume s-au scumpit în februarie 2022 cu 7,11%, cartofii cu 4,70%, iar făina cu 3,31%.
Singura ieftinire a fost la fasole boabe şi alte leguminoase, respectiv un minus de 0,1%.
Per total, comparativ cu ianuarie 2022, preţurile mărfurilor alimentare s-au majorat, în medie, cu 1,96%, onform INS.
La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale şi combustibili, la energia termică, un plus de 20,99%.
Potrivit INS, preţurile la energia electrică au scăzut în perioada februarie 2021 – februarie 2022 cu 8,04%.
Faţă de luna anterioară, gazele s-au ieftinit în februarie 2022 cu 9,97%, energia termică cu 0,49%, energia electrică cu 5,96%, iar combustibilii s-au scumpit cu 4,51%. Scăderea medie a preţurilor faţă de ianuarie 2022 a fost la acest capitol de 0,3%.
În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri anuale au fost consemnate la serviciile poştale, un plus de 17,48% şi la cele de apă, canal, salubritate, cu un plus de 12,84%.
În ceea ce priveşte preţurile la energia electrică şi la gazele naturale, INS explică faptul că „s-au luat în considerare prevederile OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece”.
Sursa: INS, Digi24.ro
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Pensionarii din România ar putea primi cu întârziere pensiile distribuite de Poșta Română pe luna mai din cauza minivacanței.
1 mai va fi zi liberă, 2 mai va fi vineri și se va realiza o punte cu weekendul, astfel că Poșta va mai lucra abia luni, scrie Alba24.
Întârzie PENSIILE distribuite de Poșta Română în mai, din cauza minivacanței
Astfel, în acest an, prima zi lucrătoare a lunii mai este 5 mai, iar Poșta Română va începe distribuirea pensiilor abia din 6 mai, potrivit CNPP.
În mod obișnuit, pensiile sunt virate și distribuite în perioada 1-15 a fiecărei luni, însă în luna mai, întreg procesul va începe cu întârziere.
Aceasta nu înseamnă că pensionarii nu își vor primi banii, ci doar că vor trebui să aibă puțină răbdare în plus.
Un alt aspect important este că în luna mai nu se acordă sprijinul financiar de 400 de lei, care a fost virat în luna aprilie.
„Niciun pensionar nu va primi bani în plus în luna mai”
Potrivit autorităților, acest sprijin va mai fi acordat o singură dată în acest an, în luna decembrie 2025.
Deși mulți seniori așteaptă cu speranță „mica recalculare” care ar trebui să aducă o creștere medie de aproximativ 500 de lei, niciun pensionar nu va primi bani în plus în luna mai.
Casele de Pensii nu dispun încă de softul informatic necesar pentru recalculare, iar procedurile sunt în curs de dezvoltare.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat că „pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă un modul informatic nou. Din cauza numărului mare de cereri și a timpului limitat, finalizarea acestora nu este posibilă momentan.”

Tarabele unde se vând legume și fructe din Piața Mărăști se închid miercuri, 23 aprilie.
Magazinele de carne și lactate din piață vor fi în continuare deschise.
Se închid tarabele de legume și fructe din Piața Mărăști
Tarabele de legume și fructe vor fi închise pentru două zile, respectiv miercuri, 23 aprilie și joi, 24 aprilie. Măsura a fost luată pentru că vor avea loc lucrări de modernizare și igienizare.
De vineri, 25 aprilie, vânzările la tarabe se vor relua.
EVENIMENT
Vine VARA. Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul. Câte curse vor fi săptămânal de pe Aeroportul Avram Iancu

Începând cu luna mai, numărul zborurilor Cluj-Istanbul și retur crește.
Asta și datorită faptului că sunt două companii aeriene turcești care vor opera zboruri spre această destinație de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul
Compania aeriană Turkish Airlines a anunțat creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul, începând cu 5 mai 2025. Astfel, numărul zborurilor va crește de la 7 la 9 pe săptămână, prin introducerea a două curse suplimentare, operate luni și sâmbătă.
Suplimentarea frecvenței zborurilor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către destinații intercontinentale din Europa, Asia, Africa și America de Nord, arată reprezentanții Aeroportului Cluj Napoca.
O nouă rută din 20 mai
De asemenea, începând cu 20 mai 2025, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va operara zborurilor directe spre Istanbul cu operatorul low-cost Pegasus Airlines. Vor fi 3 zboruri pe săptămână, pe Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen, al doilea ca mărime din Istanbul. Cursele vor fi marți, joi și sâmbătă.
Totodată, compania operează deja și până în octombrie, şi zboruri charter spre Antalya de pe aeroportul clujean.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunţă că, în urma Hotărârilor Consiliilor Locale ale Comunelor Baciu și Săvădisla, se modifică tarifele pentru transportul public de călători ȋntre Cluj-Napoca și comunele de mai sus, ȋncepând cu data de 23.04.2025.
„Abonamentele și biletele se pot achiziţiona de la Centrele de vanzare și Chioșcurile CTP, de la Automatele din staţii, de la POS-urile din mijloacele de transport, prin SMS, prin aplicaţia 24Pay, și de la conducătorii auto (doar bilete).
CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla
Transportul public în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj
Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. (CTP) operează în interiorul Municipiului Cluj-Napoca transportul public pe o lungime totală a liniilor de 355,3 km, la care se adaugă traseele din zona metropolitană pe teritoriul a 10 comune membre ale Asociaţiei Metropolitane de Transport Cluj.
În dezvoltarea sistemului de transport în comun, am ţinut întotdeauna cont de nevoile cetăţenilor si ne-am bucurat de sprijinul autorităţilor locale pentru a veni ȋn ȋntâmpinarea lor. Împreună, vom continua să asigurăm condiţii moderne de transport, să testăm si sa infiinţăm noi rute, vom continua procesul de modernizare a parcului auto, precum şi asigurarea celor mai bune condiţii de deplasare pentru toţi cei care locuiesc, lucrează ori vizitează Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj”, a transmis CTP Cluj.