EVENIMENT
Candidații PSD Cluj propun un plan de dezvoltare regională: educație modernizată, sănătate extinsă și susținerea agriculturii

Candidații PSD Cluj la alegerile parlamentare și-au prezentat prioritățile pentru mandatul 2024-2028, propunând un plan integrat pentru dezvoltarea Clujului, a regiunii și a țării.
Candidații PSD Cluj la Senat – Alexandru Cordoș și Adina Marinca și cei pentru Camera Deputaților – Răzvan Ciortea, Remus Lăpușan și Ionel Oleleu și-au prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, principalele obiective pentru județ.
Social-democrații au vorbit despre investițiile în educație, extinderea serviciilor de sănătate, sprijinirea agricultorilor și accesul egal la justiție, într-un plan de guvernare ce urmărește dezvoltarea durabilă a Clujului și a României.
Investiții majore în educație și transport pentru elevi
Alexandru Cordoș, candidatul PSD Cluj care deschide lista pentru Senat, a detaliat planurile pentru acces echitabil la educație, anunțând alocarea a 6 miliarde de euro doar pentru modernizarea infrastructurii.
„Programul de guvernare PSD își propune modernizarea infrastructurii în educație, dezvoltarea educației profesionale și a învățământului dual, acces echitabil la educație, cercetare și inovare, toate acestea ducând la o zonă de beneficii pentru educație și la reducerea decalajului dintre mediul urban și rural.
Centre școlare zonale în mediul rural
De asemenea, am propus înființarea unei companii județene de transporturi, propunere preluată în ultima ședință a Consiliului Județean. Eu cred că este un lucru bun și din perspectiva elevilor și a educației, pentru că în viitor va trebui să creăm centre școlare zonale, inclusiv cu campusuri, pentru că vom avea comunități unde nu vom mai putea crea clase.
Nu în ultimul rând, cred că este foarte important, și am propus pe toate palierele, ca prin bugetul administrațiilor publice locale să asigurăm plata activităților afterschool, pentru că astăzi sunt realizate de către profesori fie pe persoană fizică, fie este lăsată la latitudinea cadrelor didactice, un lucru care nu poate fi permis”, a precizat Cordoș.
Printre obiective se numără și extinderea programului „Masă sănătoasă” pentru elevi și lansarea inițiativei „Primul student din familie”, pentru tinerii din medii dezavantajate.
Plan național pentru centre paliative și combaterea consumului de droguri
În sectorul sănătății, Răzvan Ciortea, primul de pe lista de candidați PSD Cluj la Camera Deputaților, a atras atenția asupra necesității unui plan național pentru centrele paliative.
„Avem nevoie de centre paliative pentru seniorii noștri. La nivel județean, peste 1.800 de seniori așteaptă un loc într-un spital de boli paliative și 99% dintre ei nu mai ajung, din păcate. Imaginați-vă ce înseamnă această cifră la nivel național. Pe lângă bolile bătrâneții, au apărut tot mai multe cazuri de demență și de Alzheimer, unde este foarte greu ca persoanele bolnave să poată fi îngrijite de către aparținători. De aceea, un plan național de centre de îngrijiri paliative trebuie să se realizeze cât mai curând posibil”, a afirmat Ciortea, adăugând că va continua colaborarea cu Ministerul Sănătății pentru identificarea clădirilor disponibile pentru astfel de centre.
Centru de tratare a adicțiilor, la Cluj
De asemenea, Ciortea a anunțat un proiect în colaborare cu investitori din Italia pentru construirea unui centru de tratare a adicțiilor în Cluj, unde fenomenul consumului de droguri în rândul studenților este tot mai larg răspândit.
„O altă problemă este acest fenomen al drogurilor, 1 din 5 studenți la Cluj se droghează. Este îngrijorător și trebuie să ne ocupăm de acest subiect. Vă spun în premieră că o firmă din Italia care se ocupă de mult timp cu aceste centre de tratare a adițiilor își dorește să investească în România și va face cel mai mare centru pentru adicții în Transilvania, mai precis la Cluj. Proiectul este în stare avansată, deja am trecut la identificarea terenului și sperăm la construcția cât mai rapidă, pentru că ei dispun de fonduri”, a subliniat candidatul PSD.
Reforme pentru accesul echitabil la justiție
Numărul doi de pe lista pentru Senat, Adina Marinca, a detaliat măsurile PSD pentru asigurarea accesului egal la actul de justiție.
„În primul rând, o problemă este accesibilitatea cetățenilor la actul de justiție și Partidul Social Democrat a gândit în acest sens revizuirea cadrului legal pentru accesul la justiție prin modificarea legii care vizează ajutorul public judiciar. Avem o reglementare în acest moment, însă se impun anumite modificări pentru ca mai mulți cetățeni să aibă acces la actul de justiție. Sunt familii care au venituri reduse și care au probleme juridice, chestiuni simple poate, și care prin aceste modificări legislative vor avea acces la actul de justiție și la un proces echitabil”, a explicat Marinca.
Planul PSD vizează și o reorganizare a instanțelor, pentru a reduce timpul de soluționare a dosarelor și pentru a promova o interpretare unitară a legislației.
Sprijinirea agriculturii și reducerea dependenței de importuri
Pentru sectorul agricol, candidatul la Camera Deputaților Ionel Oleleu a anunțat un plan ambițios de susținere a fermierilor și reducerea dependenței de importuri.
„ Prima condiție pentru rezolvarea problemelor unui domeniu este aceea de a cunoaște problemele cu care se confruntă sectorul respectiv. Prin specialiștii de la nivel național, specialiști din cadrul diverselor structuri de partid, s-au analizat toate provocările și neajunsurile din domeniu, iar astăzi venim în fața alegătorilor cu un program coerent de dezvoltare a agriculturii la nivel național.
Acesta are trei piloni importanți. În primul rând este vorba de conceptul de a reduce și dea elimina, în cele din urmă, dependența României de importuri, în special de materii prime. Apoi, vorbim despre asigurarea unor capacități de producție pentru produsele agroalimentare de la nivel național, fie că vorbim de produse de origine animală sau non-animală. Al treilea pilon este acela al susținerii directe a fermierilor atât in fonduri europene, cât și din fonduri proprii, fonduri din bugetul de stat, astfel încât fermierii să ajungă la cuantumul subvențiilor din Uniunea Europeană”, a precizat Oleleu.
Investiții în sisteme moderne de irigații
În plus, programul PSD include măsuri pentru protejarea fermierilor împotriva schimbărilor climatice, prin sisteme moderne de irigații.
„Ne confruntăm în ultima perioadă tot mai mult cu fenomene extreme, secetă sau inundații în anumite perioade ale anului. Astfel, susținerea sistemului de irigație de la nivel național, respectiv programul apă-canal în Câmpia Română, programul Fotovoltaice pentru irigații și alte asemenea programe. Se propune în următoarea guvernare alocarea a peste 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru achiziția de către fermieri a unor instalații mobile sau alte facilități pentru irigații”, a adăugat el.
Clujul își consolidează poziția de centru universitar și medical de excelență
Remus Lăpușan a reiterat sprijinul PSD pentru statutul universitar și medical al Clujului.
„Lăsând deoparte faptul că sunt fan Universitatea Cluj, crezul meu este legat de trei de «Haide U». În primul rând, U vine de la universitate. Faptul că în acest moment Clujul este un oraș universitar se datorează unor persoane vizionare care, de-a lungul timpului, au construit aceste universități, le-au susținut și s-a dezvoltat învățământul într-o formă foarte serioasă aici, la Cluj. Toată lumea știe că Clujul este oraș universitar, ne ajută acest lucru este un oraș tânăr, un oraș în care vin foarte multe talente. Acest statut este primul manifest al Clujului și al nostru și cu toții trebuie să susținem din orice poziție, universitățile din Cluj.
Al doilea lucru și al doilea manifest al nostru este legat de faptul că UMF Cluj în timp a pregătit foarte multe generații de medici competenți, iar Clujul este, prin excelență, un centru al serviciilor medicale de calitate. Cred că și acest statut avem datoria să îl susținem și să îl multiplicăm în timp. Cred că viitorul Spital Regional de Urgență, care va fi un spital de referință pentru toată zona, și tot ceea ce înseamnă servicii medicale în Cluj ne îndreptățește să devenim un lider la nivel regional pe această zonă”, a subliniat Lăpușan.
„Eu cred că turismul medical trebuie susținut în Cluj”
El a menționat și importanța viitorului Spital Regional de Urgență, un proiect esențial pentru întreaga regiune, și dezvoltarea sectorului privat de sănătate, inclusiv prin promovarea turismul medical. „Pe lângă medicina de stat, cred că zona privată de sănătate în Cluj are un potențial imens. S-a tot vorbit de turism medical și eu cred că turismul medical trebuie susținut în Cluj și am aici o chestiune pe care nu am pronunțat-o în campania de la alegerile locale, pentru că a fost foarte scurtă și nu am reușit, dar sunt foarte supărat pe faptul că domnul Tișe spunea că de ce vin atât de mulți pacienți din regiune să se trateze în Cluj? Păi acei pacienți vin să se trateze în Cluj, pentru că aici sunt servicii de sănătate. Pe lângă faptul că acești pacienți vin aici și cheltuiesc niște bani, aici vin și tineri care urmează o facultate, care rămân la Cluj și ajută la dezvoltarea Clujului”, a încheiat Lăpușan.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Încă trei comune din Cluj primesc microbuze școlare, datorită economiilor realizate la achiziție de Consiliul Județean

Comunele Mica, Mintiu Gherlii și Viișoara vor primi microbuze electrice moderne pentru elevi, grație economiilor realizate de Consiliul Județean Cluj la achiziția precedentelor microbuze.
Consiliul Județean Cluj va crește la 62 numărul microbuzelor școlare achiziționate din fonduri nerambursabile. Forul județean a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare desfășurate miercuri, 9 aprilie, includerea comunelor Mica, Mintiu Gherlii și Viișoara în acordul de colaborare încheiat pentru implementarea proiectului „Microbuze electrice pentru elevii din județul Cluj”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Alin Tișe: „Gestionăm eficient fondurile pe care le atragem”
Demersul este realizat în scopul achiziționării unui număr suplimentar de trei microbuze electrice. Acest lucru va deveni posibil ca urmare a economiilor, în valoare de 2.046.895,20 lei, rezultate în urma achiziției precedentelor 34 de microbuze școlare.
„Obiectivul nostru este să asigurăm tuturor comunelor mijloace de transport școlar modern. Această economie, care creeaze premisele achiziționării suplimentare a unor microbuze ultramoderne de care să se bucure elevii din încă trei comune, reprezintă dovada faptului că gestionăm eficient fondurile pe care le atragem și urmărim, mai presus de toate, interesul clujenilor. Intenția noastră este ca, prin intermediul celor două proiecte cu finanțare nerambursabilă pe care le implementăm, numărul microbuzelor școlare de ultimă generație pe care le asigurăm copiilor din mediul rural să crească la 62”, a transmis președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Microbuze școlare moderne, prietenoase cu mediul
Menționăm faptul că cele 34 de autovehicule, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.
Încă 25 de microbuze electrice vor fi livrate în perioada următoare, în cadrul proiectului câștigat de Consiliul Județean și finanțat prin Programul Administrației Fondului pentru Mediu.
EVENIMENT
Elena Lasconi nu se retrage din cursa prezidențială, chiar dacă USR nu o mai sprijină: Eu sunt singura independentă

Elena Lasconi, președinta USR, a rămas miercuri fără sprijin din partea partidului la alegerile prezidențiale.
Liderii USR au anunțat că îl vor susține în cursa pentru Cotroceni pe independentul Nicușor Dan. În acest sens, joi, va avea loc un Comitet Politic al USR.
Elena Lasconi nu se retrage din cursa prezidențială
Elena Lasconi a declarat la Digi24, după ”puciul” liderilor USR, că nu se va retrage, ci va continua să lupte pentru funcția de președinte al României, la alegerile din luna mai.
”…Acum se vede că sunt doi candidați ai PSD și doi candidați ai PNL. Eu sunt singura independentă… Nu îmi dau demisia nici din USR. Am să lupt, asta am făcut toată viața, nu e un slogan”, a spus Lasconi, care nu s-a sfiit să declare că Ionuț Moșteanu și Dominic Fritz, colegii ei, fac jocul sistemului.
”I-as întreba pe colegii mei Ionuț Moșteanu și Dominic Fritz cât e darul și cine-l dă”, a mai spus Elena Lasconi, care a declarat că Nicușor Dan e omul sistemului și chiar că USR face acum ”jocul sistemului”.
”Nu am nevoie de bani”
Liderii USR au decis miercuri să nu mai finanțeze campania Elenei Lasconi, însă acesat spune că nu are nevoie de bani de la partid.
”Eu am nevoie alături de mine de oameni curajoși. Eu am nevoie de mințiile oamenilor și de inimile oamenilor. Nu am nevoie de bani. E adevărat că o să îmi trebuiască niște bani, la un moment dat, pentru tot ce înseamnă promovare pe Facebook, pe cele alte rețele. Dar acum îmi dau seama, în acest moment greu, și fac apel la românii care cred că eu aș putea să le fac dreptate. Fac apel la ei. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care mi-au dat o grămadă de mesaje și telefoane că vor să doneze, că să nu mă retrag încă o dată. Eu sunt făcută pentru lupte grele”, a mai spus Elena Lasconi.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Lucrări de întreținere pe DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila. Alin Tișe: Este un drum de importanță majoră

Consiliul Județean Cluj a început lucrările de întreținerepe drumul Făget – Sălicea – Ciurila, pentru a asigura o circulație rutieră sigură și de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.
Vor fi construite și aproximativ 1.000 de metri liniari de trotuare în localitatea Sălicea și 30 de accese la proprietăți.
Lucrări de întreținere pe drumul Făget – Sălicea – Ciurila
Lucrările vizează un sector de drum de 13,05 kilometri, situat între pozițiile kilometrice 8+300 și 21+350, și se vor desfășura pe o perioadă de maximum 6 luni.
”Importanța acestui sector lucrări e dată de faptul că drumul județean Făget – Sălicea – Ciurila deservește clujenii care locuiesc în această parte a zonei metropolitane și asigură legătura directă cu municipiul Cluj-Napoca”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Acces la case în Sălicea
Lucrările vor include întreținerea carosabilului prin plombări cu îmbrăcăminți asfaltice, tratarea burdușirilor și tasărilor, colmatarea rosturilor și aducerea drumului la profil. De asemenea, vor fi refăcute acostamentele și terasamentele deteriorate. Pentru asigurarea unei scurgeri corespunzătoare a apelor pluviale, vor fi curățate șanțurile, rigolele și podețele, iar vegetația va fi tăiată pentru a asigura estetică rutieră. Lucrările vor include, de asemenea, ridicarea la cote a căminelor carosabile, înlocuirea podețelor și refacerea timpanelor.
Lucrările prevăd și trotuare la Sălicea și aproximativ 30 de accese la proprietăți situate pe acest sector de drum.
Foto: CJ Cluj

Scriitorul Alin Tișe a debutat cu cele două cărți ale sale la prestigiosul Târg de Carte Gaudeamus, desfășurat săptămâna aceasta la Cluj-Napoca.
Alin Tișe a participat pentru prima dată la un astfel de eveniment literar cu cele două cărți sale recent publicate: „Poveste pentru tata” și „Fluturele Dor și Floarea de Apă”.
„Emoția debutului! Generată de prima participare la un prestigios târg de carte, «Gaudeamus», cu cele două cărți ale mele recent publicate, «Poveste pentru tata» și «Fluturele Dor și Floarea de Apă». Le găsiți în pavilionul expozițional central al târgului, la standul editurii «Mega»”, a transmis Alin Tișe.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a lansat prima carte „Poveste pentru tata” – un set de memorii, gânduri, trăiri și reflecții – în luna septembrie 2024. Trei luni mai târziu, în decembrie 2024, președintele Consiliului Județean Cluj și-a lansat a doua carte, „Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”, volumul beneficiind și de o pagină în revista de cultură „Tribuna”, care apare sub egida instituției.