Connect with us

CULTURA

FOTO. Călugărul budist Tenzin Gendun, venit la Cluj. L-a întâlnit pe Dalai Lama. Povestea lui și portofoliul cu picturi

Publicat


befunky collage1 (2)

Venerabilul Tenzin Gendun este un călugăr budist născut în Sri Lanka, ce se află într-o vizită la Cluj-Napoca până la sfârșitul lunii, unde ține diferite ateliere la Centrul budist „White Mahakala”. A studiat în Anglia Artele Plastice, apoi, în 1991, a călătorit în India și Nepal cu banii strânși în studenție, când lucra în HoReCa. Acolo a descoperit practicile budiste, i-a întâlnit pe Dalai Lama și pe Lama Zopa Rinpoche, acesta devenindu-i învățător, iar pe măsură ce a explorat budismul, și-a dat seama că rezonează la un nivel mai profund, astfel că, un an mai târziu, când avea 25 de ani, s-a călugărit în Franța, la mănăstirea Nalanda, unde a absolvit masterul în budism.

„Eram puțin pierdut, doar ce terminasem Artele Plastice și nu știam încotro să merg. Dar am descoperit budismul la un moment dat și mi s-a părut că era ce aveam nevoie, în materie de practici pentru eliberarea minții și așa mai departe. Părinții nu au fost încântați când le-am spus că mă gândesc să mă călugăresc, dar nici nu s-au opus dorinței mele”, spune Tenzin, pentru Cluj24.

Chiar dacă a ales să devină călugăr, a continuat să păstreze legătura cu părinții. Îi vizitează de câteva ori pe an, în restul timpului împărtășește din cunoștințele sale cu cei care arată interes față de budism. Nu regretă că a luat această decizie.

„Îmi place ceea ce fac. Plus că e mereu de învățat și întâlnesc oameni din toate culturile cu care îmi place să schimb idei”, adaugă el.

În Cluj-Napoca va sta până la sfârșitul lunii ianuarie, iar până atunci va continua să conducă ateliere săptămânale pentru clujeni la Centrul budist „White Mahakala” de pe strada Tipografiei 18.

Citește și FOTO. Centrul budist din Cluj a împlinit 5 ani. Aniversare alături de călugărul budist Tenzin Gendun din Sri Lanka

whatsapp image 2022 12 16 at 00.01.50

Reîncarnarea, un subiect controversat

De sărbători a fost într-o drumeție la Cheile Turzii cu câțiva clujeni care au participat la atelierele de la centru, iar pe parcursul șederii sale la Cluj a vizitat, de asemenea, mai multe mănăstiri unde a avut ocazia să discute cu călugării ortodocși despre divinitate și spiritualitate.

Potrivit spuselor sale, esența credințelor e aceeași, o diferență majoră fiind credința în reîncarnare a budiștilor. Pe tema asta au fost mai multe dezbateri, dar în rest, ambele părți au propriile practici prin care aspiră la ceea ce budiștii numesc iluminare, iar ortodocșii numesc mântuire.

În ceea ce privește deschiderea și interesul clujenilor, în general, față de cultura budistă, a fost surprins.

„Subiectul vieților anterioare, implicit al reîncarnării, e unul destul de greu de acceptat într-o conversație. Dar oamenii de aici mi s-au părut foarte deschiși, nu mă așteptam să fie așa receptivi la ideologia budistă”, mai spune călugărul.

whatsapp image 2023 01 02 at 21.42.58

whatsapp image 2023 01 02 at 21.43.35

whatsapp image 2023 01 07 at 22.09.48

Legătura cu învățătorul său: „Simțeam o stare de pace în prezența lui”

A mai vizitat Cluj-Napoca pentru câteva zile în trecut, dar de data aceasta stă 2 luni. A venit în decembrie și va pleca înapoi în Franța la sfârșit de ianuarie.

„La mănăstirea unde mă întorc, din februarie începe un program de 6 luni în care mă voi implica, dar în afară de asta, nu știu exact ce îmi rezervă viitorul. Îmi voi întreba principalul învățător pentru că am nevoie de îndrumare mai departe”, indică el.

Acesta este Lama Thubten Zopa Rinpoche. Învățăturile sale l-au inspirat mult pe Tenzin.

„Rezonează mult cu mine, de altfel simțeam o stare de pace în prezența lui nu doar când predica, ci și în viața de zi cu zi. În rutina sa mi s-a părut că a integrat toate calitățile pe care le poate avea un om, calități la care mulți aspiră: răbdare, compasiune, iubire, bunătate, înțelepciune. Toate aceste lucruri pe care le predică le face și în viața personală.

Pe mine mă ajută cu deciziile majore pe care trebuie să le iau în viață: unde să mă duc, ce să studiez, unde să țin ateliere. Mă consult cu el și îmi oferă sfaturi și încerc să le ascult pe cât de mult posibil. E o ființă pură, așa îl percep eu”, descrie călugărul.

294792210 1679592062439504 5803449945109540275 n

Alte curiozități despre călugăr

Tenzin Gendun nu este numele său din naștere. Acesta l-a primit după ce s-a călugărit.

„După ce depui jurământul de călugăr, preiei jumătate din numele învățătorului tău. Iar numele de hirotonisire ale lui Dalai Lama sunt Tenzin Gyatso, de acolo a venit primul nume, iar cel de-al doilea, Gendun, l-a pus el. În tibetană, se referă la cei care aspiră la virtute, de obicei călugări”, explică Tenzin.

Înainte să se călugărească, avea numele Sanjay, de origine indiană.

„Odată deveniți călugări, nu îl mai folosim, ideea din spate fiind aceea că renunțăm la vechea versiune, la vechile noastre obiceiuri”, adaugă el.

În plus, știe să vorbească engleză mai bine decât limba sa natală, fiind plecat din Sri Lanka de la o vârstă fragedă, dar mai cunoaște puțină franceză și tibetană.

Cu Artele Plastice a cochetat doar când era student, dar mai face picturi în acrilice, ocazional, cu tematică budistă. Misiunea de călugăr budist a fost mai aproape de sufletul său decât cea de artist, dar uneori, cele două se îmbină. Mai jos se pot vedea câteva dintre lucrările sale în acrilice.

whatsapp image 2023 01 13 at 16.59.10

whatsapp image 2023 01 13 at 16.57.21

whatsapp image 2023 01 13 at 17.00.35 (2)

whatsapp image 2023 01 13 at 17.00.36

 

whatsapp image 2023 01 13 at 17.00.35 (1)

Ce înseamnă budismul pentru un călugăr budist

Pentru Tenzin Gendun, budistul este acel om care trăiește în virtute, care simte compasiune și o dă mai departe, care lucrează constant pentru a avea o viață viitoare mai bună, deci care crede, implicit, în karma.

„Întregul univers e o expresie a karmei”, notează el.

Programul său include atât meditația de dimineață, după ce se trezește la ora 5, cât și cea de seară, înainte să se culce. În fiecare zi servește cel puțin un ceai, studiază și experimentează diferite practici budiste, în prezent împărtășind la Cluj-Napoca o parte din cunoștințele lui cu ceilalți oameni pasionați de această ramură a spiritualității.

„E important să ne începem ziua cu o intenție și să ne curățăm mintea înainte de somn”, conchide el.

Mai multe curiozități despre cultura și practicile budiste vor putea fi parcurse într-un material viitor, în care venerabilul Tenzin Gendun trece în revistă câteva concepte, de la conștiință la moarte, iubire, frică, artă, karma și nu numai.

whatsapp image 2023 01 13 at 17.00.35

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Veste proastă de la meteorologi. Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte

Publicat

De

Vreme deosebit de rece la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.

Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.

Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte

Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.

Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.

Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.

Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.

Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.

Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. La Cluj-Napoca se fumează și în autobuz. Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică

Publicat

Fumează în autobuz la Cluj

În timp ce Primăria vrea să interzică fumatul în stațiile de autobuz, câțiva tineri, care pareau că sunt minori, au fost surprinși trăgând dintr-o țigară în autobuz.

Imaginile au fost surprinse duminică, pe linia 24, de un cititor Cluj24.ro.

Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică în autobuz

Cititorul aflat în mijlocul de transport în comun, care a trimis imaginile, a observat cum aceștia își dădeau țigara de la unul la altul, fără nicio jenă, ignorând reglementările care interzic fumatul în mijloacele de transport public. Acesta a anunțat și șoferul autobuzului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox în cușcă. Centura vine la Cluj

Publicat

Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox

Clujeanul Paul Cornea a obținut o victorie spectaculoasă în Ungaria, cucerind titlul de campion intercontinental în cadrul galei Vendetta Fight Nights.

După un adevărat maraton de forță și determinare în cușcă, tânărul sportiv a reușit să se impună într-un meci intens, dovedind un spirit de luptă de excepție.

Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox în cușcă

Aflat la o vârstă fragedă, Paul Cornea își consolidează, astfel, tot mai mult poziția pe scena internațională a kickboxului, fiecare apariție a sa transformându-se într-un spectacol memorabil, demn de un main event.

Deplasarea sa în Ungaria a fost susținută de un public numeros din cadrul comunității TenguFamily, care a fost prezentă în forță pentru a-l încuraja la prima sa competiție internațională.  Victoria lui Paul Cornea aduce centura acasă, la Cluj, și confirmă ascensiunea unui nou nume important în kickboxul mondial.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate