CULTURA
FOTO. Călugărul budist Tenzin Gendun, venit la Cluj. L-a întâlnit pe Dalai Lama. Povestea lui și portofoliul cu picturi

Venerabilul Tenzin Gendun este un călugăr budist născut în Sri Lanka, ce se află într-o vizită la Cluj-Napoca până la sfârșitul lunii, unde ține diferite ateliere la Centrul budist „White Mahakala”. A studiat în Anglia Artele Plastice, apoi, în 1991, a călătorit în India și Nepal cu banii strânși în studenție, când lucra în HoReCa. Acolo a descoperit practicile budiste, i-a întâlnit pe Dalai Lama și pe Lama Zopa Rinpoche, acesta devenindu-i învățător, iar pe măsură ce a explorat budismul, și-a dat seama că rezonează la un nivel mai profund, astfel că, un an mai târziu, când avea 25 de ani, s-a călugărit în Franța, la mănăstirea Nalanda, unde a absolvit masterul în budism.
„Eram puțin pierdut, doar ce terminasem Artele Plastice și nu știam încotro să merg. Dar am descoperit budismul la un moment dat și mi s-a părut că era ce aveam nevoie, în materie de practici pentru eliberarea minții și așa mai departe. Părinții nu au fost încântați când le-am spus că mă gândesc să mă călugăresc, dar nici nu s-au opus dorinței mele”, spune Tenzin, pentru Cluj24.
Chiar dacă a ales să devină călugăr, a continuat să păstreze legătura cu părinții. Îi vizitează de câteva ori pe an, în restul timpului împărtășește din cunoștințele sale cu cei care arată interes față de budism. Nu regretă că a luat această decizie.
„Îmi place ceea ce fac. Plus că e mereu de învățat și întâlnesc oameni din toate culturile cu care îmi place să schimb idei”, adaugă el.
În Cluj-Napoca va sta până la sfârșitul lunii ianuarie, iar până atunci va continua să conducă ateliere săptămânale pentru clujeni la Centrul budist „White Mahakala” de pe strada Tipografiei 18.
Reîncarnarea, un subiect controversat
De sărbători a fost într-o drumeție la Cheile Turzii cu câțiva clujeni care au participat la atelierele de la centru, iar pe parcursul șederii sale la Cluj a vizitat, de asemenea, mai multe mănăstiri unde a avut ocazia să discute cu călugării ortodocși despre divinitate și spiritualitate.
Potrivit spuselor sale, esența credințelor e aceeași, o diferență majoră fiind credința în reîncarnare a budiștilor. Pe tema asta au fost mai multe dezbateri, dar în rest, ambele părți au propriile practici prin care aspiră la ceea ce budiștii numesc iluminare, iar ortodocșii numesc mântuire.
În ceea ce privește deschiderea și interesul clujenilor, în general, față de cultura budistă, a fost surprins.
„Subiectul vieților anterioare, implicit al reîncarnării, e unul destul de greu de acceptat într-o conversație. Dar oamenii de aici mi s-au părut foarte deschiși, nu mă așteptam să fie așa receptivi la ideologia budistă”, mai spune călugărul.
Legătura cu învățătorul său: „Simțeam o stare de pace în prezența lui”
A mai vizitat Cluj-Napoca pentru câteva zile în trecut, dar de data aceasta stă 2 luni. A venit în decembrie și va pleca înapoi în Franța la sfârșit de ianuarie.
„La mănăstirea unde mă întorc, din februarie începe un program de 6 luni în care mă voi implica, dar în afară de asta, nu știu exact ce îmi rezervă viitorul. Îmi voi întreba principalul învățător pentru că am nevoie de îndrumare mai departe”, indică el.
Acesta este Lama Thubten Zopa Rinpoche. Învățăturile sale l-au inspirat mult pe Tenzin.
„Rezonează mult cu mine, de altfel simțeam o stare de pace în prezența lui nu doar când predica, ci și în viața de zi cu zi. În rutina sa mi s-a părut că a integrat toate calitățile pe care le poate avea un om, calități la care mulți aspiră: răbdare, compasiune, iubire, bunătate, înțelepciune. Toate aceste lucruri pe care le predică le face și în viața personală.
Pe mine mă ajută cu deciziile majore pe care trebuie să le iau în viață: unde să mă duc, ce să studiez, unde să țin ateliere. Mă consult cu el și îmi oferă sfaturi și încerc să le ascult pe cât de mult posibil. E o ființă pură, așa îl percep eu”, descrie călugărul.
Alte curiozități despre călugăr
Tenzin Gendun nu este numele său din naștere. Acesta l-a primit după ce s-a călugărit.
„După ce depui jurământul de călugăr, preiei jumătate din numele învățătorului tău. Iar numele de hirotonisire ale lui Dalai Lama sunt Tenzin Gyatso, de acolo a venit primul nume, iar cel de-al doilea, Gendun, l-a pus el. În tibetană, se referă la cei care aspiră la virtute, de obicei călugări”, explică Tenzin.
Înainte să se călugărească, avea numele Sanjay, de origine indiană.
„Odată deveniți călugări, nu îl mai folosim, ideea din spate fiind aceea că renunțăm la vechea versiune, la vechile noastre obiceiuri”, adaugă el.
În plus, știe să vorbească engleză mai bine decât limba sa natală, fiind plecat din Sri Lanka de la o vârstă fragedă, dar mai cunoaște puțină franceză și tibetană.
Cu Artele Plastice a cochetat doar când era student, dar mai face picturi în acrilice, ocazional, cu tematică budistă. Misiunea de călugăr budist a fost mai aproape de sufletul său decât cea de artist, dar uneori, cele două se îmbină. Mai jos se pot vedea câteva dintre lucrările sale în acrilice.
Ce înseamnă budismul pentru un călugăr budist
Pentru Tenzin Gendun, budistul este acel om care trăiește în virtute, care simte compasiune și o dă mai departe, care lucrează constant pentru a avea o viață viitoare mai bună, deci care crede, implicit, în karma.
„Întregul univers e o expresie a karmei”, notează el.
Programul său include atât meditația de dimineață, după ce se trezește la ora 5, cât și cea de seară, înainte să se culce. În fiecare zi servește cel puțin un ceai, studiază și experimentează diferite practici budiste, în prezent împărtășind la Cluj-Napoca o parte din cunoștințele lui cu ceilalți oameni pasionați de această ramură a spiritualității.
„E important să ne începem ziua cu o intenție și să ne curățăm mintea înainte de somn”, conchide el.
Mai multe curiozități despre cultura și practicile budiste vor putea fi parcurse într-un material viitor, în care venerabilul Tenzin Gendun trece în revistă câteva concepte, de la conștiință la moarte, iubire, frică, artă, karma și nu numai.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Turneul de tenis Transylvania Open, organizat la Cluj-Napoca, se MUTĂ în februarie de la anul. Care sunt MOTIVELE

Transylvania Open, turneul WTA de categorie 250 organizat la Cluj-Napoca, își schimbă datele începând cu anul viitor, scrie GSP.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, competiția se va ține în 2024 la începutul anului, în februarie. Până acum, cele trei ediții au avut loc spre finalul sezonului, în octombrie.
Turneul de tenis Transylvania Open, organizat la Cluj-Napoca, se MUTĂ în februarie de la anul. Care sunt MOTIVELE
Astfel, în 2024 turneul din Sala Polivalentă din Cluj-Napoca se va juca între 3 și 11 februarie. Organizatorii speră ca prin plasarea turneului la începutul anului să poată avea parte de prezența mai multor jucătoare importante.
Valoarea totală a premiilor de la Transylvania Open este de 267.082 de dolari.
„Schimbarea perioadei în care are loc Transylvania Open, din toamnă în iarnă, reprezintă un pas important pentru noi. Este o mișcare strategică și suntem extrem de fericiți că am reușit să o implementăm.
Prin plasarea noastră la începutul calendarului, după Australian Open, vom fi printre primele turnee din circuit, sporind șansele noastre de a aduce la Cluj jucătoare valoroase.
Prin programarea evenimentului după alte competiții din aceeași zonă, oferim jucătoarelor posibilitatea de a continua seria de turnee în Europa. În plus, la început de an, jucătoarele sunt într-o formă mai bună și determinate să acumuleze rapid cât mai multe puncte pentru a-și asigura o poziție puternică în clasament. Sperăm să ne menținem și în viitor această poziție avantajoasă”, a pus Patrick Ciorcilă, directorul turneului.
EVENIMENT
Doi cetățeni străini, reținuți pentru ÎNȘELĂCIUNE prin metoda „scrisoarea nigeriană”. Au FRAIERIT o clujeancă de 35 de ani

Polițiștii clujeni au reținut doi bărbați, cetățeni străini, pentru înșelăciune prin metoda „scrisoarea nigeriană”. Aceștia au fraierit o clujeancă de 35 de ani.
„În cursul dimineții de azi, 29 noiembrie a.c., polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară în județ, precum și 2 mandate de aducere pe numele a doi bărbați, de 31, respectiv 42 de ani, în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de înșelăciune, prin metoda denumită generic „scrisoarea nigeriană”.
Doi cetățeni străini, reținuți pentru ÎNȘELĂCIUNE prin metoda „scrisoarea nigeriană”. Au FRAIERIT o clujeancă de 35 de ani
În fapt, polițiștii au constatat că doi cetățeni străini, având drept de ședere și de muncă pe teritoriul României, au indus și menținut în eroare o femeie, de 35 de ani, din județul Cluj, determinând-o să transfere, în repetate rânduri, sume de bani.
În cursul lunii iulie 2023, o persoană de sex masculin, i-ar fi solicitat femeii să achite o sumă de bani care ar fi reprezentat o cauțiune, aceasta motivând că este reținută în aeroportul din Cluj-Napoca. Astfel, femeia s-a prezentat la aeroport pentru a efectua tranzacția, iar polițiștii i-au adus la cunoștință faptul că este vorba despre o infracțiune, aceasta depunând o plângere penală.
„În urma perchezițiilor efectuate, au fost (…) ridicate mai multe dispozitive IT”
În continuarea cercetărilor, polițiștii au verificat informațiile furnizate, stabilind că sub identitatea falsă a contului deschis pe o rețea de socializare se aflau doi bărbați. În cadrul investigațiilor, bănuiții au fost identificați de polițiști, iar la data de 29 noiembrie a.c., cu ocazia perchezițiilor efectuate, cei doi au fost conduși la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe dispozitive IT, respectiv laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice, tablete, precum și medii de stocare.
Cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de înșelăciune”, a comunicat IPJ Cluj.

Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca invită comunitatea clujeană și turiștii să sărbătorim împreună Ziua Națională a României. Manifestările din acest an se vor desfășura în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii.
Evenimentele debutează cu ceremonialul de depunere de jerbe și flori în Piața Mihai Viteazul, de la ora 09:00. Manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” continuă de la ora 10:30 în Piața Avram Iancu unde va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.
Cluj-Napoca SĂRBĂTOREȘTE Ziua Națională a României. PROGRAMUL zilei de 1 Decembrie
De asemenea, de la ora 12:00 ne aducem aminte, printr-un eveniment dedicat, de curajul liderului revoluţiei române de la 1848 din Transilvania „Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului”, organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România
Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din anul 1918, în intervalul 13:00-15:00. De asemenea, clujenii pot rămâne cu o amintire din zona de photobooth, care va fi activă în intervalul 12:00-21:00.
La „kilometrul 0” al orașului, în Piața Unirii, evenimentele dedicate Zilei Naționale vor începe la ora 15:00 cu un regal folcloric susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume precum Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Valeria și Traian Ilea, Cristian Totpati, Mariana Sfechiș, Lucia Potra, Adriana Irimieș, Mihaela Grindean, ansamblul folcloric Mărțișorul și ansamblul folcloric Dor Transilvan.
Iluminatul festiv va fi aprins în tot orașul de la ora 19:00, după care vor urca pe scena din Piața Unirii Delia și Cargo.
De la ora 20:00 – în Piața Avram Iancu – ne vom bucura împreună de un spectacol inedit de drone și artificii, care să ne aducă aminte de învățăturile anilor anteriori: „Timpurile și lumea se schimbă, nimic nu este veșnic. Legământul nostru este să nu contenim în străduința de a ne proteja meleagurile și credința pentru a le putea lăsa moștenire urmașilor noștri”.
Program
Piața Unirii:
15:00 – Regal folcloric
19:00 – Aprinderea iluminatului festiv
19:05 – Concert Delia
20:15 – Concert Cargo
Piața Avram Iancu:
10:30 – Defilarea cu tehnică militară și de intervenție
12:00 – Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului (eveniment organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România)
20:00 – Spectacol de drone & artificii
Piața Mihai Viteazul:
09:00 – Ceremonial de depunere de jerbe și flori
Parteneri oficiali: Terapia – O companie Sun Pharma, Iulius Mall Cluj-Napoca, Arobs
Parteneri principali: Ursus, Vodafone
Parteneri: Moldovan Carmangerie, Coca-Cola, Liberty Residential, BCR, Alexandrion, Coral Impex, Autoworld
Parteneri media: TVR Cluj, Radio Cluj, Radio Impuls
EDUCATIE
Patru angajați ai E.ON România au fost desemnați „Ambasadorii Binelui”, în prima ediție a campaniei

Compania E.ON va finanța cu 40.000 de euro proiecte din zonele de educație, sport și sănătate, declarate câștigătoare în urma campaniei „Ambasadorii Binelui”, al cărei scop este implicarea angajaților grupului energetic în susținerea comunităților în care trăiesc, prin implementarea unor proiecte inițiate chiar de ei.
Desfășurată în perioada 31 august-25 septembrie, campania și-a propus să aloce un buget de 10.000 de euro pentru fiecare proiect câștigător, inițiatorii acestuia primind titulatura de „Ambasadorii Binelui”.
Patru angajați ai E.ON România au fost desemnați „Ambasadorii Binelui”, în prima ediție a campaniei
Un juriu format din directorii companiilor operaționale E.ON a analizat proiectele propuse de angajați, criteriile de jurizare fiind date de strategia și obiectivele CSR (Responsabilitate Socială Corporativă). La departajare au fost punctate în mod deosebit originalitatea, precum și impactul în comunitate.
Proiectele câștigătoare sunt:
- Amenajarea unui spațiu de joacă la Creșa Ciurbești (jud. Iași) pentru cei 55 de copii care nu au un astfel de spațiu recreativ;
- Patinajul Speranței: Deschizând drumuri pentru viitor (Târgu Mureș), care urmărește susținerea a 15 copii cu Sindromul Down la competiții de patinaj;
- Energie digitală în școli, prin care trei școli din mediul rural, cu copii din medii defavorizate, vor fi dotate cu calculatoare și rețea Wi-Fi;
- Cupa Moș Crăciun la oină, prin care se urmărește încurajarea sportului în rândul a 120 de copii din mediul rural (Frasin, Salcea, Dumbrăveni, Putna, Zamostea – județul Suceava).
La acest moment, amenajarea spațiului de joacă de la Creșa Ciurbești este aproape finalizată și astfel micuții locatari vor putea în curând să se bucure de toboganele și leagănele pregătite pentru ei. Și proiectul „Patinajul Speranței: Deschizând drumuri pentru viitor” a prins viață la Târgu Mureș, 15 copii pregătindu-se intens pentru competiții de patinaj.
Compania E.ON s-a implicat încă din primii ani de la intrarea pe piața de energie din România în proiecte și inițiative menite să susțină comunitățile locale.
Prin identificarea de soluții pe termen lung la o parte dintre problemele cu care se confruntă acestea, E.ON a contribuit semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de viață, siguranță și educație, sumele investite în astfel de inițiative ajungând la aproape 18 milioane de euro.
Îmbunătățirea condițiilor de învățare, a culturii siguranței la nivelul publicului larg, adulți și copii, a eficienței energetice, promovarea acțiunilor sustenabile, dar și sprijinirea celor defavorizați sunt obiectivele urmărite în inițiativele E.ON de responsabilitate socială.
Proiectele au avut circa 550.000 de beneficiari, iar angajații E.ON, 4.700 la număr, au dăruit peste 15.000 de ore de voluntariat comunității.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 18 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți.
De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,2 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,37 miliarde de euro.