Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Centrul budist din Cluj a împlinit 5 ani. Aniversare alături de călugărul budist Tenzin Gendun din Sri Lanka

Publicat


befunky collage1 (1)

Cu ocazia împlinirii a 5 ani de la înființarea Centrului budist „White Mahakala” din Cluj-Napoca, fondatorii au organizat o întâlnire cu membrii și venerabilul călugăr budist Tenzin Gendun din Sri Lanka, ocazie cu care s-au împărțit cadouri, s-a servit mâncare vegetariană, s-a stat la povești și s-au jucat jocuri.

„În decembrie 2017 s-a născut oficial centrul. Sărbătorim 5 ani de la înființare cu gânduri pozitive. Ne-am gândit că, mai ales acum, după ridicarea restricțiilor, să ne bucurăm împreună că am reușit să trecem peste pandemie”, precizează Anca, managerul Centrului budist, pentru Cluj24.

În pandemie, întâlnirile au fost exclusiv online.

„Lumea voia să se întâlnească, a fost o nevoie maximă, așa că desfășuram evenimentele virtual, dar zilnic, pentru că oamenii au nevoie să comunice, să se conecteze unii cu ceilalți”, adaugă aceasta.

whatsapp image 2022 12 16 at 00.00.31 (1)

Întâlnirea cu venerabilul Tenzin Gendun

La aniversarea de 5 ani, participanții au adus cadouri pe care le-au împărțit între ei, au mâncat diverse preparate vegetariene și s-au bucurat de timpul petrecut alături de un invitat special, venerabilul călugăr budist din Sri Lanka, Tenzin Gendun, a cărui perioadă de ședere la Cluj se extinde pe 2 luni.

„Oamenii pe care îi aducem aici au cunoștințe bogate în domeniu, studiază foarte mult. Mai primim și recomandări, iar când avem în cap diverse teme, îi întrebăm pe cei care au mai fost dacă au sugestii.

Apoi îi contactăm, dar cu mult timp înainte, fiindcă fiecare are un program încărcat. Și aici vine partea de costuri, care e destul de mare.

Cazarea, dacă putem să o facem aici, ne ajută foarte mult pe partea financiară, lumea contribuind cu donații pentru restul costurilor implicate”, explică Anca.

Tenzin Gendun (56 de ani) este originar din Sri Lanka și educat în Regatul Unit. După ce a studiat artele plastice, a intrat în contact cu budismul, mai exact în 1991, când i-a întâlnit pe Lama Zopa Rinpoche și Dalai Lama, devenind călugăr un an mai târziu.

Și-a oferit serviciul în centre budiste din Noua Zeelandă, iar în 2000 s-a mutat la mănăstirea Nalanda din Franța pentru a-și aprofunda studiile, absolvind acolo masterul în budism. Conduce cu regularitate Retrageri în Mănăstirea Nalanda și predă învățături la mai multe Centre FPMT din Europa, fiind înregistrat ca profesor acreditat al organizației.

Va pleca la sfârșit de ianuarie din Cluj, până atunci organizând evenimente pentru cei care au nevoie de îndrumare sau sunt interesați de filosofia budistă. De sărbători va face o călătorie de unul singur în Maramureș, urmând ca la începutul lui ianuarie să își reia activitatea la Cluj.

289064711 1661190177613026 7315106920290939846 n

whatsapp image 2022 12 16 at 00.01.50

Cum a luat naștere Centrul budist din Cluj

Conexiunile dintre oameni și îndrumarea spirituală sunt obiectivele principale ale Centrului budist din Cluj. Totul a pornit de la Marius, coordonatorul grupului, care a manifestat un interes deosebit față de această filosofie încă din primii ani de studiu.

A fost voluntar în diferite centre budiste începând cu vârsta de 30 de ani. După ce a văzut o Stupa – clădire religioasă ce servește drept loc de rugăciune sau meditație pentru practicanți – și a vrut să construiască una și în România.

În 2017, a organizat la Cluj un grup pentru studierea cărții lui Geshe Tashi Tsering, „Cele Patru Nobile Adevăruri”. Venerabila Robina Courtin a vizitat orașul un an mai târziu, facilitând înființarea oficială a Centrului.

Acesta a fost integrat apoi ca Grup de studiu FPMT (Fundația pentru Păstrarea Tradiției Mahayana, fondată în 1975 și aflată sub îndrumarea Sfinției Sale Dalai Lama). E formată din mai multe centre budiste, grupuri de studiu și organizații afiliate în toată lumea.

whatsapp image 2022 12 16 at 00.00.30

Toți au câte un puzzle

„Centrul a fost fondat la inițiativa lui Marius, care a vrut să creeze un spațiu în care oamenii să vorbească de problemele și nevoile sufletești și să se ajute reciproc.

A descoperit budismul în Germania, căutând răspunsuri la întrebarile lui existențiale sau spirituale, depinde cum vrea fiecare să le numească. Majoritatea vin în momente dificile din viață, din curiozitatea de a aborda altfel situația cu care se confruntă, ca să o depășească într-un mod sănătos. La fel și eu, citisem mult, dar mai departe aveam nevoie să fiu îndrumată, iar asta se aplică tuturor, toți au nevoie să-și facă puzzle-ul.

Idei noi apar tot timpul, dar misiunea noastră principală este aceeași de la bun început, și anume promovarea budismului Mahayan, fiind o asociație afiliată FPMT”, explică Anca.

316413318 1774644722934237 4021180375190371091 n

Ce se întâmplă la „White Mahakala”. Prieteniile, cireașa de pe tort

Activitatea lor se bazează pe munca voluntară și pe donațiile de la participanți, existând mai multe tipuri de membership.

Clujenii merg la sesiuni săptămânale de mindfulness, meditație, cursuri introductive, învățături budiste autentice cu invitați speciali, retreat-uri anuale, bibliotecă budistă. Programul se poate consulta cu un click aici.

Evenimentele se adresează tuturor celor interesați de dezvoltarea propriei înțelepciuni și compasiuni, indiferent de afilierea spirituală sau nivelul de înțelegere a budismului.

„Ajungi să te cunoști cu lumea și dacă participi la un singur eveniment, pentru că mai schimbi câteva vorbe înainte și după. Se pun întrebări, se dau sfaturi, oamenii discută între ei despre experiențe și împărtășesc cum au reușit să treacă peste cele dificile. Asta e cireașa de pe tort, se leagă prietenii”, spune Anca.

whatsapp image 2022 12 16 at 00.00.31

Comunitate activă: „Sunt și oameni care, pur și simplu, vor să susțină asociația”

În prezent, Centrul numără atât membri cu abonament lunar, cât și alți curioși care participă ocazional la evenimente pe bază de donație.

„Membrii nu vin neapărat la toate, pentru că unii vor doar să susțină Centrul sau așteaptă până găsesc un eveniment potrivit pentru ei. Dacă plătesc membership nu înseamnă, deci, că sunt prezenți la fiecare atelier. Sunt și oameni care, pur și simplu, vor să sprijine asociația.

Noi suntem un ONG și ne descurcăm doar din donații. Nu pot să zic că verificăm la sânge dacă s-a făcut plata sau nu, la urma urmei asta e la latitudinea fiecăruia. Sugerăm că ar fi drăguț să oferi ceva înapoi, dar România e în urmă când vine vorba de donații”, indică Anca.

Sunt și perioade în care donațiile nu acoperă costurile, iar atunci se folosesc de banii economisiți de-a lungul timpului, de la evenimente mai mari când s-au putut pune deoparte câțiva. Când nu mai sunt nici banii economisiți pentru zile negre, echipa cere ajutor pe rețelele de socializare.

Pe Facebook (click aici) pot fi urmăriți pentru a fi la curent cu activitatea din perioada următoare, cei interesați putând să se înscrie la evenimentele susținute de călugărul budist Tenzin Gendun.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT la 4,97 lei

Publicat

euro pixabay

Creșterea aversiunii față de risc a depreciat moneda unică și valutele de la marginea zonei euro, inclusiv leul.

După ce cursul euro a scăzut marți la 4,9686 lei, minimul ultimelor două luni, acesta a crescut la jumătatea săptămânii la 4,97 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,967 – 4,971 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT la 4,97 lei

Piața monetară a fost stabilă, în condițiile existenței unui excedent de monedă națională în piață, de circa 60 miliarde lei, care în loc să meargă în economie prin creditare, ajunge la BNR, pentru a profita de dobânda la facilitatea de depozit care este de 6%.

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,08%, cea mai mică valoarea începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,11%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a oprit la 6,12%, valoare apropiată de cea din 22 mai 2022.

Moneda americană s-a apreciat față de principalele monede,inclusiv euro, înainte de publicarea unor date economice fundamentale venite din partea economiei Statelor Unite.

„Euro a pierdut teren și în fața francului elvețian și a lirei sterline”

Îmbunătățirea redusă din februarie a încrederii consumatorilor din zona euro, ceea ce indică existența unor sentimente de pesimism, au depreciat moneda unică la 1,0796 – 1,0848 dolari, astfel că media monedei americane a crescut de la 4,5785 la 4,5955 lei.

Euro a pierdut teren și în fața francului elvețian și a lirei sterline, iar cursul acestora a crescut la 5,2225 lei, respectiv 5,8118 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut marginal la 299,4697 lei, în timp ce metalul galben a scăzut la 2.025 – 2.032 dolari.

În regiune, media monedei poloneze s-a depreciat la 4,3116 zloți/euro iar a celei maghiare la 391,26 forinți/euro.

Bitcoin a atins un nou maxim al ultimilor doi ani de 59.875 dolari și se apropie de maximul de 68.990,90 dolari atin în noiembrie 2021. Și celelalte criptomonede au profitat de avansul luat de principala monedă digitală. Ethereum s-a apreciat la 3.232 – 3.370 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Expoziție de SUPERCARS în Iulius Mall Cluj: Lamborghini Urus, Audi R8, Mercedes-Benz AMG și multe altele

Publicat

Culori îndrăznețe, design aerodinamic și mulți cai putere sub capotă îi așteaptă pe clujeni la Iulius Mall, în această săptămână. Best Rally Challenge a venit cu o expoziție pentru fanii mașinilor puternice, iar până pe 20 martie pasionații sunt așteptați să admire bijuteriile pe patru roți expuse în Iulius Mall.

Best Rally Challenge, evenimentul care aliniază la linia de start unele dintre cele mai puternice mașini, vine cu o expoziție auto în Iulius Mall, în cadrul căreia curioșii pot vedea o parte dintre mașinile momentului. Puterea, viteza și manevrabilitatea sunt printre cele mai importante caracteristici pentru mașinile din clasa supercars expuse până pe 20 martie 2024, în zona Zara din Iulius Mall.

Expoziție de SUPERCARS în Iulius Mall Cluj: Lamborghini Urus, Audi R8, Mercedes-Benz AMG și multe altele

Un model de Lamborghini Urus Performante, dar și un Lamborghini Aventador SVJ Limited Edition 1 of 800, care impresionează, atât prin designul distinctiv, cât și prin motorizarea puternică, un BMW 840 dotat cu M Aerodynamics Package și M Sport Pachet, un Audi R8 și un Mercedes-Benz AMG GT S Coupe sunt o parte dintre mașinile pe care curioșii le pot vedea în Iulius Mall.

Atmosfera, adrenalina și bucuria raliului se vor resimți în Iulius Mall, vineri, 1 martie, când moderatorii de la postul național Radio Impuls vor avea o emisiune live în cadrul expoziției. Evenimentul din Iulius Mall vine și cu surprize și giveaway-uri pentru cei care vizitează expoziția de mașini.

Vino în Iulius Mall și descoperă mașinile din clasa supercars!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Soluțiile lui Viorel Băltărețu

Publicat

Viorel Băltărețu USR

USR a organizat, miercuri, ultima dezbatere din cadrul alegerilor interne pentru desemnarea candidatului la Primăria Cluj-Napoca, între cei trei membri rămași în finală, Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

Candidatul la primărie va fi anunțat duminică, 3 martie, în cadrul adunării generale a USR Cluj-Napoca.

Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Prioritățile lui Viorel Băltărețu

Unul dintre cei trei finaliști, deputatul Viorel Băltărețu, care este și președintele USR Cluj-Napoca, a arătat care sunt soluțiile sale pentru dezvoltarea orașului.
”Construirea centurii ocolitoare în patru ani, construirea de școli, grădinițe și creșe în fiecare cartier, iar pentru acest proiect începem cu Bună Ziua și Borhanci. Voi susține un urbanism fără compromisuri și favoritisme”, a spus Băltărețu.

Acesta afirmat că va pleda pentru un smart city adevărat, ceea ce presupune ca 99% din administrația locală să fie digitalizată, iar colectarea și utilizarea datelor de interes public să se facă în folosul comunității.

USR, cea mai importantă forță a opoziției locale

Viorel Băltărețu USR

”Cluj-Napoca are nevoie de un Aqua park și de un patinoar tot anul, de parcări moderne în cartiere și park and ride la intrările în oraș. De asemenea, sunt pentru un mediu de afaceri competitiv, susținut și implicat în decizii”, a precizat Viorel Băltărețu.

Deputatul de Cluj a mai spus că USR este cea mai importantă forță politică de opoziție la Cluj, capabilă să soluționeze problemele cronice ale municipiului și să coaguleze în jurul ei pe toți clujenii care vor mai mult de la Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Publicat

„U” Cluj și Farul Constanța s-au întâlnit miercuri, 28 februarie, pe Cluj Arena în etapa a 28-a din Superliga României. Partida s-a încheiat cu victoria crucială obținută de clujeni, păstrând astfel reale șansele la calificarea în play-off.

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Masoero, Mitrea, Roger – Silaghi, Simion, Bic, Roguljic – Popa, Nistor

REZERVE: Iliev – Anselmo, Chintes, Doukoure, Fossati, Gheorghe, Ilie, Oancea, Pițian, Rus

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Farul Constanța: Buzbuchi – Boli, Larie, Popescu, Kiki – Vina, Queiros, Grameni – Ganea, Munteanu, Budescu

REZERVE: Musat – Banu, Cojocaru, Deaconu, Doicaru, Dussaut, Nedelcu, Rivaldinho, Sirbu, Stoian

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

ARBITRU: Istvan Kovacs

 „U” Cluj obține cele 3 puncte care o duc printre favoritele la ultimul loc de play-off

Prima repriză a început cu Farul Constanța protagonistă care beneficiază de o lovitură liberă în minutul 11 executată foarte bine de Vină, mingea fiind mai apoi deviată de atacantul Luis Munteanu care trimite puțin pe lângă poarta apărată de Gorcea.

Prima ocazie a gazdelor vine în minutul 19 când Simion a trimis o minge lungă pentru atacantul Daniel Popa care s-a luptat și a reușit să tragă periculos, dar Buzbuchi a intervenit salvator cu piciorul drept și păstrează tabela la 0-0.

Clujenii continuă atacurile și în minutul 29 Dan Nistor recuperează la 30 metri și balonul ajunge la Roguljic care trage în forță, dar Buzbuchi intervine din nou salvator și păstrează tabela neschimbată.

Scorul este deschis în minutul 34 când căpitanul Farului face o greșeală colosală în defensivă și Daniel Popa recuperează crucial, urmând să îi paseze lui Dan Nistor care îndeplinește o simplă formalitate și trimite balonul în poarta goală, scorul devenind 1 la 0 în favoarea clujenilor, acesta fiind și scorul pauzei.

Verificare VAR la o intervenție a lui Gorcea

Repriza secundă începe tot cu gazdele pe atac, în minutul 46 o deviere a lui Robert Silaghi îl lasă pe Ante Roguljic singur cu portarul constanțean, dar acesta intervine salvator și menține scorul 1 la 0.

Primul șut pe spațiul porții al Farului s-a lăsat așteptat până în minutul 48 când Budescu trimite în forță, dar Gorcea intervine fără prea mari probleme.

În minutul 83 o intervenție a portarului Gorcea a fost verificată la VAR, dar arbitrii au decis că intervenția portarului nu a fost destul de dură pentru a fi dictată lovitură de la 11 metri.

Ultima ocazie a partidei a aparținut Farului prin Ionuț Cojocaru care a avut o fază individuală în urma căreia a trimis spre poarta lui Gorcea, dar acesta intervine fără prea mari probleme și scorul rămâne 1 la 0 pentru clujeni care obțin a patra victorie din acest sezon pe teren propriu și ajung pe locul 6 cu 38 de puncte.

Cosmin Olaru

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax