Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Centrul budist din Cluj a împlinit 5 ani. Aniversare alături de călugărul budist Tenzin Gendun din Sri Lanka

Publicat


befunky collage1 (1)

Cu ocazia împlinirii a 5 ani de la înființarea Centrului budist „White Mahakala” din Cluj-Napoca, fondatorii au organizat o întâlnire cu membrii și venerabilul călugăr budist Tenzin Gendun din Sri Lanka, ocazie cu care s-au împărțit cadouri, s-a servit mâncare vegetariană, s-a stat la povești și s-au jucat jocuri.

„În decembrie 2017 s-a născut oficial centrul. Sărbătorim 5 ani de la înființare cu gânduri pozitive. Ne-am gândit că, mai ales acum, după ridicarea restricțiilor, să ne bucurăm împreună că am reușit să trecem peste pandemie”, precizează Anca, managerul Centrului budist, pentru Cluj24.

În pandemie, întâlnirile au fost exclusiv online.

„Lumea voia să se întâlnească, a fost o nevoie maximă, așa că desfășuram evenimentele virtual, dar zilnic, pentru că oamenii au nevoie să comunice, să se conecteze unii cu ceilalți”, adaugă aceasta.

whatsapp image 2022 12 16 at 00.00.31 (1)

Întâlnirea cu venerabilul Tenzin Gendun

La aniversarea de 5 ani, participanții au adus cadouri pe care le-au împărțit între ei, au mâncat diverse preparate vegetariene și s-au bucurat de timpul petrecut alături de un invitat special, venerabilul călugăr budist din Sri Lanka, Tenzin Gendun, a cărui perioadă de ședere la Cluj se extinde pe 2 luni.

„Oamenii pe care îi aducem aici au cunoștințe bogate în domeniu, studiază foarte mult. Mai primim și recomandări, iar când avem în cap diverse teme, îi întrebăm pe cei care au mai fost dacă au sugestii.

Apoi îi contactăm, dar cu mult timp înainte, fiindcă fiecare are un program încărcat. Și aici vine partea de costuri, care e destul de mare.

Cazarea, dacă putem să o facem aici, ne ajută foarte mult pe partea financiară, lumea contribuind cu donații pentru restul costurilor implicate”, explică Anca.

Tenzin Gendun (56 de ani) este originar din Sri Lanka și educat în Regatul Unit. După ce a studiat artele plastice, a intrat în contact cu budismul, mai exact în 1991, când i-a întâlnit pe Lama Zopa Rinpoche și Dalai Lama, devenind călugăr un an mai târziu.

Și-a oferit serviciul în centre budiste din Noua Zeelandă, iar în 2000 s-a mutat la mănăstirea Nalanda din Franța pentru a-și aprofunda studiile, absolvind acolo masterul în budism. Conduce cu regularitate Retrageri în Mănăstirea Nalanda și predă învățături la mai multe Centre FPMT din Europa, fiind înregistrat ca profesor acreditat al organizației.

Va pleca la sfârșit de ianuarie din Cluj, până atunci organizând evenimente pentru cei care au nevoie de îndrumare sau sunt interesați de filosofia budistă. De sărbători va face o călătorie de unul singur în Maramureș, urmând ca la începutul lui ianuarie să își reia activitatea la Cluj.

289064711 1661190177613026 7315106920290939846 n

whatsapp image 2022 12 16 at 00.01.50

Cum a luat naștere Centrul budist din Cluj

Conexiunile dintre oameni și îndrumarea spirituală sunt obiectivele principale ale Centrului budist din Cluj. Totul a pornit de la Marius, coordonatorul grupului, care a manifestat un interes deosebit față de această filosofie încă din primii ani de studiu.

A fost voluntar în diferite centre budiste începând cu vârsta de 30 de ani. După ce a văzut o Stupa – clădire religioasă ce servește drept loc de rugăciune sau meditație pentru practicanți – și a vrut să construiască una și în România.

În 2017, a organizat la Cluj un grup pentru studierea cărții lui Geshe Tashi Tsering, „Cele Patru Nobile Adevăruri”. Venerabila Robina Courtin a vizitat orașul un an mai târziu, facilitând înființarea oficială a Centrului.

Acesta a fost integrat apoi ca Grup de studiu FPMT (Fundația pentru Păstrarea Tradiției Mahayana, fondată în 1975 și aflată sub îndrumarea Sfinției Sale Dalai Lama). E formată din mai multe centre budiste, grupuri de studiu și organizații afiliate în toată lumea.

whatsapp image 2022 12 16 at 00.00.30

Toți au câte un puzzle

„Centrul a fost fondat la inițiativa lui Marius, care a vrut să creeze un spațiu în care oamenii să vorbească de problemele și nevoile sufletești și să se ajute reciproc.

A descoperit budismul în Germania, căutând răspunsuri la întrebarile lui existențiale sau spirituale, depinde cum vrea fiecare să le numească. Majoritatea vin în momente dificile din viață, din curiozitatea de a aborda altfel situația cu care se confruntă, ca să o depășească într-un mod sănătos. La fel și eu, citisem mult, dar mai departe aveam nevoie să fiu îndrumată, iar asta se aplică tuturor, toți au nevoie să-și facă puzzle-ul.

Idei noi apar tot timpul, dar misiunea noastră principală este aceeași de la bun început, și anume promovarea budismului Mahayan, fiind o asociație afiliată FPMT”, explică Anca.

316413318 1774644722934237 4021180375190371091 n

Ce se întâmplă la „White Mahakala”. Prieteniile, cireașa de pe tort

Activitatea lor se bazează pe munca voluntară și pe donațiile de la participanți, existând mai multe tipuri de membership.

Clujenii merg la sesiuni săptămânale de mindfulness, meditație, cursuri introductive, învățături budiste autentice cu invitați speciali, retreat-uri anuale, bibliotecă budistă. Programul se poate consulta cu un click aici.

Evenimentele se adresează tuturor celor interesați de dezvoltarea propriei înțelepciuni și compasiuni, indiferent de afilierea spirituală sau nivelul de înțelegere a budismului.

„Ajungi să te cunoști cu lumea și dacă participi la un singur eveniment, pentru că mai schimbi câteva vorbe înainte și după. Se pun întrebări, se dau sfaturi, oamenii discută între ei despre experiențe și împărtășesc cum au reușit să treacă peste cele dificile. Asta e cireașa de pe tort, se leagă prietenii”, spune Anca.

whatsapp image 2022 12 16 at 00.00.31

Comunitate activă: „Sunt și oameni care, pur și simplu, vor să susțină asociația”

În prezent, Centrul numără atât membri cu abonament lunar, cât și alți curioși care participă ocazional la evenimente pe bază de donație.

„Membrii nu vin neapărat la toate, pentru că unii vor doar să susțină Centrul sau așteaptă până găsesc un eveniment potrivit pentru ei. Dacă plătesc membership nu înseamnă, deci, că sunt prezenți la fiecare atelier. Sunt și oameni care, pur și simplu, vor să sprijine asociația.

Noi suntem un ONG și ne descurcăm doar din donații. Nu pot să zic că verificăm la sânge dacă s-a făcut plata sau nu, la urma urmei asta e la latitudinea fiecăruia. Sugerăm că ar fi drăguț să oferi ceva înapoi, dar România e în urmă când vine vorba de donații”, indică Anca.

Sunt și perioade în care donațiile nu acoperă costurile, iar atunci se folosesc de banii economisiți de-a lungul timpului, de la evenimente mai mari când s-au putut pune deoparte câțiva. Când nu mai sunt nici banii economisiți pentru zile negre, echipa cere ajutor pe rețelele de socializare.

Pe Facebook (click aici) pot fi urmăriți pentru a fi la curent cu activitatea din perioada următoare, cei interesați putând să se înscrie la evenimentele susținute de călugărul budist Tenzin Gendun.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Cluj despre accidentul de pe str. Memorandumului, cu fetița acroșată de o autospecială a Poliției

Publicat

accident

Poliția Cluj a transmis precizări despre accidentul rutier de miercuri pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că, o autospecială de poliție din cadrul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca, care, conform primelor date, era condusă în regim prioritar, ar fi acroșat cu oglinda un pieton aflat pe partea carosabilă, respectiv o minoră de 11 ani.

Fetița nu a fost transportată la spital

În urma evenimentului pietonul nu a necesitat îngrijiri medicale, nefiind transportat la spital.

Conducătorul auto, respectiv un bărbat, de 38 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au precizat polițiștii de la IPJ Cluj.

La nivelul conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj s-au demarat verificări din oficiu pentru a se stabili cu exactitate modul în care s-a impus circulația în regim prioritar.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, pe str. Memorandumului colț cu str. Samuil Micu. O minoră a fost acroșată de o dubă a MAI.

„Din primele cercetări se pare că o autospecială aparținând MAI ar fi acroșat un pieton aflat în traversarea străzii Samuil Micu intersecție cu Memorandumului”, a transmis Poliția Locală.

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

La fața locului s-a deplasat o ambulanță SAJ. Personalul acesteia îi acordă minorei primele îngrijiri.

Vom reveni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

dezbatere

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU).

Se vor dezbate teme ca alegerile, rolul presei în alegeri, ghiduri de bune practici în mediatizarea alegerilor, dezinformare și fake news.

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Invitați:
Daniel David, psiholog, Rectorul UBB Cluj
Barbu Mateescu, sociolog
Sergiu Mișcoiu, politolog, Facultatea de Studii Europene, UBB
Viorel Nistor, lector dr., Dep. Jurnalism, UBB

Intrarea este liberă.
Dezbaterea este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, care se sărbătorește în 3 mai.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un livrator Bolt Food din Sri Lanka a intrat cu mopedul pe roșu într-o intersecție din centrul Clujului. E la spital

Publicat

Bolt

Polițiștii clujeni anunță că marți seara fost înregistrat un accident de circulație la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate a rezultat că, un tânăr de 22 de ani, cetățean străin, care conducea un moped dinspre Piața Timotei Cipariu, ar fi pătruns în intersecția cu Bulevardul Eroilor pe culoare roșie a semaforului electric, fiind acroșat de un autoturism, condus de un bărbat de 65 de ani, iar apoi de un alt autoturism.

În urma evenimentului, conducătorul mopedului a rămas blocat sub cel de-al doilea autoturism, fiind extras de către echipajele ISU Cluj, iar apoi transportat la spital pentru investigații suplimentare.

Cei trei conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, arată IPJ Cluj.

Bolt

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Din informațile Cluj24 mopedistul rănit era livrator Bolt Food și era din Sri Lanka.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax