Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Centrul budist din Cluj a împlinit 5 ani. Aniversare alături de călugărul budist Tenzin Gendun din Sri Lanka

Publicat


befunky collage1 (1)

Cu ocazia împlinirii a 5 ani de la înființarea Centrului budist „White Mahakala” din Cluj-Napoca, fondatorii au organizat o întâlnire cu membrii și venerabilul călugăr budist Tenzin Gendun din Sri Lanka, ocazie cu care s-au împărțit cadouri, s-a servit mâncare vegetariană, s-a stat la povești și s-au jucat jocuri.

„În decembrie 2017 s-a născut oficial centrul. Sărbătorim 5 ani de la înființare cu gânduri pozitive. Ne-am gândit că, mai ales acum, după ridicarea restricțiilor, să ne bucurăm împreună că am reușit să trecem peste pandemie”, precizează Anca, managerul Centrului budist, pentru Cluj24.

În pandemie, întâlnirile au fost exclusiv online.

„Lumea voia să se întâlnească, a fost o nevoie maximă, așa că desfășuram evenimentele virtual, dar zilnic, pentru că oamenii au nevoie să comunice, să se conecteze unii cu ceilalți”, adaugă aceasta.

whatsapp image 2022 12 16 at 00.00.31 (1)

Întâlnirea cu venerabilul Tenzin Gendun

La aniversarea de 5 ani, participanții au adus cadouri pe care le-au împărțit între ei, au mâncat diverse preparate vegetariene și s-au bucurat de timpul petrecut alături de un invitat special, venerabilul călugăr budist din Sri Lanka, Tenzin Gendun, a cărui perioadă de ședere la Cluj se extinde pe 2 luni.

„Oamenii pe care îi aducem aici au cunoștințe bogate în domeniu, studiază foarte mult. Mai primim și recomandări, iar când avem în cap diverse teme, îi întrebăm pe cei care au mai fost dacă au sugestii.

Apoi îi contactăm, dar cu mult timp înainte, fiindcă fiecare are un program încărcat. Și aici vine partea de costuri, care e destul de mare.

Cazarea, dacă putem să o facem aici, ne ajută foarte mult pe partea financiară, lumea contribuind cu donații pentru restul costurilor implicate”, explică Anca.

Tenzin Gendun (56 de ani) este originar din Sri Lanka și educat în Regatul Unit. După ce a studiat artele plastice, a intrat în contact cu budismul, mai exact în 1991, când i-a întâlnit pe Lama Zopa Rinpoche și Dalai Lama, devenind călugăr un an mai târziu.

Și-a oferit serviciul în centre budiste din Noua Zeelandă, iar în 2000 s-a mutat la mănăstirea Nalanda din Franța pentru a-și aprofunda studiile, absolvind acolo masterul în budism. Conduce cu regularitate Retrageri în Mănăstirea Nalanda și predă învățături la mai multe Centre FPMT din Europa, fiind înregistrat ca profesor acreditat al organizației.

Va pleca la sfârșit de ianuarie din Cluj, până atunci organizând evenimente pentru cei care au nevoie de îndrumare sau sunt interesați de filosofia budistă. De sărbători va face o călătorie de unul singur în Maramureș, urmând ca la începutul lui ianuarie să își reia activitatea la Cluj.

289064711 1661190177613026 7315106920290939846 n

whatsapp image 2022 12 16 at 00.01.50

Cum a luat naștere Centrul budist din Cluj

Conexiunile dintre oameni și îndrumarea spirituală sunt obiectivele principale ale Centrului budist din Cluj. Totul a pornit de la Marius, coordonatorul grupului, care a manifestat un interes deosebit față de această filosofie încă din primii ani de studiu.

A fost voluntar în diferite centre budiste începând cu vârsta de 30 de ani. După ce a văzut o Stupa – clădire religioasă ce servește drept loc de rugăciune sau meditație pentru practicanți – și a vrut să construiască una și în România.

În 2017, a organizat la Cluj un grup pentru studierea cărții lui Geshe Tashi Tsering, „Cele Patru Nobile Adevăruri”. Venerabila Robina Courtin a vizitat orașul un an mai târziu, facilitând înființarea oficială a Centrului.

Acesta a fost integrat apoi ca Grup de studiu FPMT (Fundația pentru Păstrarea Tradiției Mahayana, fondată în 1975 și aflată sub îndrumarea Sfinției Sale Dalai Lama). E formată din mai multe centre budiste, grupuri de studiu și organizații afiliate în toată lumea.

whatsapp image 2022 12 16 at 00.00.30

Toți au câte un puzzle

„Centrul a fost fondat la inițiativa lui Marius, care a vrut să creeze un spațiu în care oamenii să vorbească de problemele și nevoile sufletești și să se ajute reciproc.

A descoperit budismul în Germania, căutând răspunsuri la întrebarile lui existențiale sau spirituale, depinde cum vrea fiecare să le numească. Majoritatea vin în momente dificile din viață, din curiozitatea de a aborda altfel situația cu care se confruntă, ca să o depășească într-un mod sănătos. La fel și eu, citisem mult, dar mai departe aveam nevoie să fiu îndrumată, iar asta se aplică tuturor, toți au nevoie să-și facă puzzle-ul.

Idei noi apar tot timpul, dar misiunea noastră principală este aceeași de la bun început, și anume promovarea budismului Mahayan, fiind o asociație afiliată FPMT”, explică Anca.

316413318 1774644722934237 4021180375190371091 n

Ce se întâmplă la „White Mahakala”. Prieteniile, cireașa de pe tort

Activitatea lor se bazează pe munca voluntară și pe donațiile de la participanți, existând mai multe tipuri de membership.

Clujenii merg la sesiuni săptămânale de mindfulness, meditație, cursuri introductive, învățături budiste autentice cu invitați speciali, retreat-uri anuale, bibliotecă budistă. Programul se poate consulta cu un click aici.

Evenimentele se adresează tuturor celor interesați de dezvoltarea propriei înțelepciuni și compasiuni, indiferent de afilierea spirituală sau nivelul de înțelegere a budismului.

„Ajungi să te cunoști cu lumea și dacă participi la un singur eveniment, pentru că mai schimbi câteva vorbe înainte și după. Se pun întrebări, se dau sfaturi, oamenii discută între ei despre experiențe și împărtășesc cum au reușit să treacă peste cele dificile. Asta e cireașa de pe tort, se leagă prietenii”, spune Anca.

whatsapp image 2022 12 16 at 00.00.31

Comunitate activă: „Sunt și oameni care, pur și simplu, vor să susțină asociația”

În prezent, Centrul numără atât membri cu abonament lunar, cât și alți curioși care participă ocazional la evenimente pe bază de donație.

„Membrii nu vin neapărat la toate, pentru că unii vor doar să susțină Centrul sau așteaptă până găsesc un eveniment potrivit pentru ei. Dacă plătesc membership nu înseamnă, deci, că sunt prezenți la fiecare atelier. Sunt și oameni care, pur și simplu, vor să sprijine asociația.

Noi suntem un ONG și ne descurcăm doar din donații. Nu pot să zic că verificăm la sânge dacă s-a făcut plata sau nu, la urma urmei asta e la latitudinea fiecăruia. Sugerăm că ar fi drăguț să oferi ceva înapoi, dar România e în urmă când vine vorba de donații”, indică Anca.

Sunt și perioade în care donațiile nu acoperă costurile, iar atunci se folosesc de banii economisiți de-a lungul timpului, de la evenimente mai mari când s-au putut pune deoparte câțiva. Când nu mai sunt nici banii economisiți pentru zile negre, echipa cere ajutor pe rețelele de socializare.

Pe Facebook (click aici) pot fi urmăriți pentru a fi la curent cu activitatea din perioada următoare, cei interesați putând să se înscrie la evenimentele susținute de călugărul budist Tenzin Gendun.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, certificat la nivel de competență foarte înalt pentru calitatea actului medical

Publicat

De

Spitalul de Recuperare Cluj

Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, singurul cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania, a fost încadrat de Ministerul Sănătății în categoria IM – nivel de competență foarte înalt.

Acest lucru se datorează atât calității actului medical, cât și pentru serviciile oferite pacienților.

Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, certificat la nivel de competență foarte înalt pentru calitatea actului medical

Aceasta este o nouă certificare extrem de importantă pentru Spitalul de Recuperare care se află în subordinea  Consiliului Județean Cluj.

Astfel, unitatea sanitară a fost clasificată, conform Ordinului emis de Ministerul Sănătății, în categoria IM – nivel de competență foarte înalt.

11 milioane au fost investiți în Spitalul de Recuperare

Este o nouă dovadă, de necontestat, a profesionalismului întregului colectiv al Spitalului nostru de Recuperare, a actului medical de cea mai înaltă calitate realizat inclusiv prin intermediul dotărilor de ultimă generație și, nu în ultimul rând, a nivelului de competență foarte ridicat.

Desigur, un rol important în obținerea acestei clasificări l-au avut și investițiile extrem de consistente pe care Consiliul Județean le-a făcut atât din bani europeni cât și din bugetul propriu, strict în ultimii opt ani investind peste 11 milioane de euro în singurul spital cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania și unul din cele doar două din țară”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În elita spitalelor din România

Membrii comisiei de certificare au urmărit criterii complexe de evaluare pentru a analiza modul de realizare a actului medical, organizarea și funcționarea spitalului, precum și calitatea serviciilor oferite pacienților.

În urma procesului de analiză, unitatea medicală situată pe strada Viilor nr. 46-50 din Cluj-Napoca a îndeplinit maximal toate criteriile de evaluare aferente profilului recuperare medicală multidisciplinară, fiind recunoscută, și pe această cale, ca spital etalon, parte din elita spitalelor publice din România.

12.000 de spitalizări și 36.000 de pacienți tratați în ambulatoriu într-un an

La finalul anului 2023, unitatea sanitară a fost reacreditată de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, obținând un punctaj foarte ridicat, de 86,38%.

Spitalul Clinic de Recuperare este una dintre cele mai prestigioase și emblematice unități sanitare clujene și o recunoscută bază de învățământ medical, facilitând efectuarea procedurilor de examinare, diagnosticare și tratare a pacienților în cele mai bune condiții.

Anual, personalul unității sanitare desfășoară actul medical în beneficiul unui număr mediu de 12.000 de pacienți spitalizați pe cele 403 paturi şi aproximativ 36.000 de pacienți tratați ambulatoriu.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Tradiționala baie în Someș a campionilor de la U-BT Cluj

Publicat

Baschetbaliştii de la U-BT Cluj-Napoca au sărbătorit obținerea unui nou titlu de campioană a României cu tradiționala baie în Someș.

Jucătorii și staff-ul celor de la U-BT Cluj-Napoca au sărbătorit în mare stilul tradițional cucerirea celui de-al patrulea titlu consecutiv în campionatul național de baschet.


U-BT Cluj-Napoca a câștigat, joi seară, titlul de campioană a României la baschet masculin, după ce a câștigat meciul cu CSM CSU Oradea de pe BT Arena. Scorul a fost de 97-89.

Fanii U-BT Cluj-Napoca, în extaz

La finalul partidei, elevii lui Mihai Silvășan au dat startul petrecerii pe BT Arena, unde jucătorii Universității au celebrat alături de trofeu, într-o „mare” de confetti, alături de cei 10.000 de spectatori prezenți în sală.

Petrecerea s-a mutat apoi pe malul Someșului, unde jucătorii și staff-ul celor de la U-BT Cluj-Napoca au făcut tradiționala baie în Someș. Sportivilor li s-au alăturat mai mulți fani. Unii dintre ei au intrat în apă, dar majoritatea au rămas pe mal.

Fotografii din dronă:

Sursa: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Patru bărbați, suspectați că au furat motorină din utilajele de pe drumul expres A3-DN1

Publicat

De

Polițiștii din Turda au efectuat percheziții la domiciliile a patru bărbați suspectați că au furat motorină din utilajele folosite pe șantierul drumului expres A3-DN1, de la Tureni.

Polițiștii turdeni au pus în aplicare, joi, patru mandate de percheziție și nouă ordonanțe de percheziție a unor vehicule, la patru bărbați suspectați de furt calificat. Aceștia ar fi furat motorină din utilaje de pe șantierul DEx 4 A3-DN1.

Bărbații au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani și locuiesc în comunele Tureni și Petreștii de Jos.

„În data de 23 mai, polițiștii din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Turda, cu sprijinul unei grupe de intervenții din cadrul I.J.J. Cluj – Detașamentul 4 Turda, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară și 9 ordonanțe de percheziție a unor vehicule, în comunele Tureni și Petreștii de Jos, la locuințele a 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, în cadrul unor cauze penale ce vizează infracțiuni de furt calificat”, a transmis IPJ Cluj.

Prejudiciu de 25.000 de lei

Cei patru ar fi furat, în perioada februarie-mai, motorină din rezervoarele utilajelor parcate în apropierea șantierului drumului expres, dar și mai multe scule. Prejudiciul cauzat trece de 25.000 de lei.

„Din activitățile investigativ-operative derulate de polițiști a reieșit că, în perioada februarie – mai 2024, cele 4 persoane ar fi sustras, pe timp de noapte și în mod independent, cantități de motorină din rezervoarele unor utilaje amplasate pe un șantier din proximitatea A3 – DN1, precum și alte scule și chei pentru utilaje, cauzând un prejudiciu total de peste 25.000 de lei.

Astfel, în cadrul perchezițiilor au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, sumele de 25.450 de lei și 350 de euro, 4 telefoane mobile, 20 de litri de motorină, precum și alte bunuri de interes în cauză”, a mai arătat IPJ Cluj.

Pe numele a doi bărbați, de 25 și 31 de ani, au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.

Cercetările sunt derulate în continuare sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, pentru dispunerea tuturor măsurilor legale, sub aspectul infracțiunii de furt calificat.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. U-BT Cluj-Napoca este campioana României pentru al patrulea an consecutiv. Victorie 97-89 împotriva CSM Oradea

Publicat

Echipa U-BT Cluj-Napoca a câștigat titlul de campioană a României la baschet masculin. A învins-o pe CSM CSU Oradea, scor 97-89, în meciul de joi seara, de pe BT Arena.

CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca s-au duelat joi seară, pe BT Arena, în meciul cu numărul V din finala pentru titlul de campioană a României la baschet masculin.


U-BT Cluj-Napoca a fost învingătoare, cu scorul de 97-89, devenind campioană pentru al patrulea an consecutiv și a noua oară în istoria sa. Scorul general a fost de 4-1.

U-Banca Transilvania a obținut un nou rezultat pozitiv în finala Ligii Naționale, joi seara, de data aceasta meciul fiind decisiv. Clujenii au câștigat cu  partida de joi seara, în urma unui meci dominat de clujeni, dar cu punctaj strâns.


Principalii marcatori ai partidei au fost Jones 22 puncte, Eddie 16, Mokoka 15, pentru gazde, respectiv K. Richard 25, Tarolis 14, pentru CSM Oradea.

Meci sold-out pe BT Arena!

Meciul s-a jucat în fața a circa 10.000 de fani, sala fiind sold-out. În ultimele minute ale meciului, publicul clujean a scandat la unison „Campionii, campionii, ole, ole, ole”.

U-BT a mai ieşit campioană în 1992, 1993, 1996, 2011, 2017, 2021, 2022 și 2023. CSM Oradea rămâne cu trei titluri în palmares, obţinute în 2016, 2018 și 2019.

U BT Cluj a jucat a noua sa finală, având acum cinci titluri în palmares (2017, 2021, 2022, 2023, 2024). Baschetul clujean, prin CS Universitatea Cluj, mai are la activ şapte finale şi trei titluri, obţinute în 1992, 1993 şi 1996, iar un alt titlu este din 2011, când echipa se numea U Mobitelco.

Cele două echipe s-au înfruntat şi în finala de anul trecut, câştigată de „U” cu 4-2.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax