Connect with us

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 29 iunie (pamflet)

Publicat


În 120, o diplomă militară descoperită la Porolissum (azi, satul Moigrad din județul Sălaj) menționează pentru prima dată un guvernator al Daciei Superior, Cn. Minucius Faustinus Sex. Iulius Severus. După cum bine puteți observa, pe acea vreme nu existau masculin și feminin, sexul era definit prin nume: purtătorii de clopoțel erau numiți Iulius Severus iar purtătoarele de clopoțel ocazional erau denumite Livius Dragnae…

În 1521 este datată scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Johannes Benkner, judele Brașovului; scrisoarea reprezintă primul text redactat în limba română, cu caractere slavone, care s-a păstrat. În scrisoare, numitul Neacșu se scuza că n-a găsit niște fonturi gotice și a trebuit să apeleze la cele slavone care erau free. Acum înțelegeți de unde derivă și orientarea noastră către Moscova, nu?

În 1613, teatrul londonez „Globe” arde în timpul unei reprezentații cu piesa lui Shakespeare Henry al VIII-lea. Au încurcat mașiniștii efectele pirotehnice cu cele de la piesa ”Nero”…

În 1713, Petru I al Rusiei vizitează Moldova și face cunoștință cu domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir, care se prezintă drept Petru Rareș…

În 1880, Franța anexează Tahiti. S-au dus tocmai până acolo ca să fie siguri că nu-i vede nimeni în cazul în care iau bătaie de la băștinaș…

În 1995, navele spațiale Atlantis (SUA) și Mir (Rusia) s-au unit, formând astfel cel mai mare satelit artificial care a orbitat vreodată în jurul Pământului. Acum, dacă vrei să fii original, îi faci declarații iubitei sub clar de stație spațială…

În România se sărbătorește azi Ziua Penitenciarelor. Ca urmare, în toate penitenciarele din țară se organizează Ziua Porților Deschise…

Marius Aciu

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Verificări pe Lacul Tarnița și în împrejurimi. Au fost aplicate șapte sancţiuni contravenţionale pentru activități ilegale

Publicat

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciul de Ordine Publică, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Rutier, Poliția Municipiului Cluj-Napoca și Serviciul Criminalistic- au acţionat în scopul prevenirii și combaterii activităților ilicite din domeniul transportului naval, silvic, protecției mediului, pescuit și acvacultură.

Totodată, pe dumurile judeţene, poliţiştii au efectuat verificări ale vehiculelor care transportă animale şi lemn, în vederea prevenirii răspândirii pestei porcine africane şi în vederea verificării legalităţii transportului de material lemnos.

Poliţiştii au avut în atenţie şi respectarea legislaţiei în vigoare pe perioada stării de alertă. Acţiunea s-a desfăşurat la data de 1 iulie a.c, în intervalul 13.00-16.00, pe luciul de apă al lacului de acumulare Tarniţa şi pe drumurile judeţene din apropierea acestuia.

În cadrul acţiunii au fost legitimate 76 de persoane şi au fost verificate 29 de ambarcaţiuni, efectuându-se verificări şi la 4 societăţi comerciale din zonă. Pe drumurile judeţene, au fost verificate 52 de vehicule, fiind efectuate 22 de testări cu aparatul etilotest, rezultatele testărilor fiind negative. Pentru abaterile constatate, poliţiştii au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale.

A fost constatată o infracţiune privind nerespectarea regimului aplicabil transportului naval, conform Legii 191/2003.

De asemenea, au fost întocmite 12 note de constatare pentru nerespectarea prevederilor Legii apelor. Astfel, au fost întocmite note de constatare pentru executarea sau punerea în funcţiune de lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum şi pentru modificarea sau extinderea acestora, fără aviz/autorizaţie sau fără respectarea avizului ori a autorizaţiei de gospodărire a apelor, persoanele în cauză, urmând a fi sancţionate contravenţional.

La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Gărzii de Mediu Cluj, Apelor  Române şi Hidroelectrica.

În perioada următoare, acţiunile poliţiştilor vor continua.

Sursa: IPJ Cluj

 

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

„Ne umflăm burțile cu parizer!” Protest spontan la DPJ Cluj, societate unde Consiliul Județean este acționar majoritar

Publicat

Protestul spontan al muncitorilor din cadrul societății Drumuri și Poduri Județene a început pe fondul salariilor neplătite. Societatea are restanțe la angajați de peste 4000 de lei pentru fiecare dintre muncitori. Cei apoximativ 30 de angajați ce nu și-au primit salariile au renunțat să muncească și au așteptat venirea administratorului special, Ovidiu Torje. 

Ce au cerut protestatarii

Principala cerință a protestatarilor a fost de a-și primi salariile restante. Și cele de pe anul acesta și cele de pe anul trecut, mai ales că aceștia au muncit. Nu poate fi vorba de neplata pentru inactivitate, spun protestatarii. Din păcate, cifrele publice pe care compania le-a înregistrat sunt motiv de tristețe pentru angajați. Datoriile cresc de la an la an, ajungând la suma de aproximativ cinci milioane de lei, pierderi de aproape  2 milioane și o cifră de afaceri de aproximativ 7 milioane. Pe lângă asta, firma, chiar dacă este deținută în mod majoritar de Consiliul Județean, nu participă la licitațiile publice, iar astfel nu are activitate susținută.

Ioan Petran, conducător auto în cadrul DPJ Cluj

Ioan Petran este doar unul dintre protestatari. El spune că singurele cerințe ale angajaților fac referire la bani și la activitate. Ei vor să muncească și să aibă siguranța că își vor primi banii pentru care au muncit la timp.

„Protestăm că nu ne-au dat banii. Domnul administrator Torje ne tot amețește și ne amăgește. Nu știm care săptămână: tot săptămâna viitoare, tot săptămâna viitoare…”, declară Ioan Petran. Acesta mai spune că muncitorii se simt ca niște slugi fără drepturi și cu foarte multe obligații. „Salopete nu ne-au dat de 5 ani, săpun să ne spălăm pe mâini nici atât. De lucru nu prea avem. La ce lucru avem, nu putem trăi de pe o zi pe alta”, spune îngrijorat Ioan Petran. Salariile restante pe care trebuie să le primească protestatarii se ridică la suma de peste 4000 de lei pentru fiecare. Acești bani reprezintă salariul pe doar două luni plus o restanță a DPJ Cluj pentru salariați.

DPJ Cluj, societate în insolvență

Societatea DPJ Cluj SA a fost privatizată în urmă cu câțiva ani. Dacă în anii 2000, despre această societate se considera că toarnă cel mai bun asfalt pe drumurile județene, acum, după o privatizare eșuată, aceasta a intrat în insolvență.

Multe datorii se învârt în jurul faptului că cei din conducere nu participă la licitații sau nu sunt performanți când vine vorba de licitații. Adică pur și simplu nu le câștigă din punct de vedere tehnic.

„Vorbim despre o companie în care, într-adevăr, Consiliul Județean este acționar majoritar, dar discutăm de o companie care are un regim juridic separat de CJ. Din asta înțelegem că acțiunile firmei sunt stabilite de însăși conducerea firmei.

Nu ne putem aștepta să finanțăm din bani publici o companie care nu reușește să se redreseze. E ușor să ceri CJ fonduri. Această societate ar trebui să meargă și să caute proiecte, să participe și la alte licitații, și nu să aștepte ca CJ să îi ofere contracte.

Această societate este în exact același regim ca toate celelalte societăți care activează în lucrări publice. Consiliul Județean nu poate atribui lucrări. Trebuie și ei să participe la licitații”, declară Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean.

Jucan spune că această firmă va fi ajutată, în limitele legale, de către CJ. Situația insolvenței nu permite CJ luarea vreunei acțiuni mai concrete în speță. Societatea este condusă de un administrator special, Ovidiu Torje și un jurist.

Ce spune Ovidiu Torje, administratorul special

Ovidiu Torje, administratorul special al DPJ Cluj

Ovidiu Torje spune că sunt probleme financiare la DPJ Cluj. Ultima licitație la care a participat firma pe care o conduce a fost în 2019. Lucrările au fost executate parțial, deoarece „e o lucrare cu mici probleme tehnice”, spune Ovidiu Torje.

Fiind o societate comercială, DPJ Cluj intră în concurență cu toate celelalte firme care participă la licitațiile publice. Totuși, din cauza insolvenței, firma condusă de Ovidiu Torje nu a mai putut participa la licitații din cauza problemelor financiare, iar la cele la care a participat, nu a obținut contractul. Fie din cauze tehnice, fie din cauze economice.

„Nu am participat pentru că nu putem participa. Vom participa în viitor la licitații”, spune Ovidiu Torje. Întrebat care este motivul detaliat pentru care nu „s-a putut participa”, Torje a răspuns sec: „Nu se poate participa”.

Ștefan Chețan

Citește mai departe

EVENIMENT

OFICIAL: Îngrijorător! 450 de noi cazuri de îmbolnăvire

Publicat

Până astăzi, 2 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 27.746 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.433 au fost externate, dintre care 19.363 pacienți vindecați și 1.070 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 1.687 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 01.07.2020 (10:00) – 02.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 20 decese (11 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Mehedinți, Prahova, Suceava și Vaslui.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 decese la categoria de vârstă

60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 450 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 787 de persoane. Alte 59.414 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 735.221 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 484 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.276 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 345 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 135.850 de lei.

„66 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile”

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 1 iulie a.c., 66 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.795 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franța, 2.075 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele

Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

– Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, militari, ISU și SAJ) – 454

– Persoane verificate cu privire la respectarea măsurii și interdicțiilor impuse – 876

– Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse – 23

– Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

– 9 persoane se află în carantină

– 1.229 persoane aflate în autoizolare la domiciliu

Total persoane depistate pozitiv cu Covid-19 – 69, din care 45 din județul Cluj, sunt internate în spitalele dedicate din municipiul Cluj-Napoca

– 5 persoane din județ au fost depistate pozitiv Covid-19 în ultimele 24 de ore

– 7 persoane depistate pozitiv Covid-19, asimptomatice, externate în baza Ordinul Ministrului Sănătății 555/2020, toate din județul Cluj, în ultimele 24 de ore

– 7 persoane internate în ATI, din care 4 din județ

Total vindecați și externați 588, din care 464 din județul Cluj

Total decedați 33, din care 21 din județul Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANM a emis alertă de COD GALBEN în jud. Cluj. Caniculă, vânt puternic, vijelii și ploi

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi, 2 iulie, cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Cluj.

Vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului, reprezentate de rafale de 80…90 km/h. Vor fi și vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe arii restrânse vor cădea averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35l până la 60 l/mp.

Codul este valabil de azi de la ora 15:00, până mâine la ora 06:00.

În perioada 2 iulie ora 18:00 – 3 iulie ora 06:00, județul va fi afectat, în zona montană, de un cod portocaliu de instabilitate atmosferică, vânt la rafală, vijelii și grindină.

Citește mai departe