Connect with us

ECONOMIE

BUSINESS DE CLUJ/ Carmangeria Moldovan, dintr-o magazie de lemne, la două fabrici și peste 30 de magazine în județul Cluj

Publicat


Povestea Carmangeriei Moldovan a început în urmă cu 26 de ani într-o magazie de lemne din satul Sânnicoara și a ajuns la două fabrici și peste 30 de magazine răspândite în tot județul Cluj.

Afacerea a început pentru familia Moldovan în 1994 de nevoie, nu pentru că și-ar fi făcut planuri sau ar fi avut o experiență antreprenorială.

Directorul general Cosmin Moldovan a declarat pentru Cluj24.ro că, în acea perioadă, societatea Industria Cărnii din Cluj, unde lucrase, a intrat în faliment iar unitatea militară unde tatăl său, Ștefan, era șeful popotei își restrângea activitatea.

”Șansa noastră a fost că știam meserie”

”Stând și discutând ce să facem am decis să facem ceea ce știm. Am zis hai să transformăm magazia de lemne, garajul și bucătăria într-o carmangerie. Tata făcea la popotă mezeluri, cârnați iar eu îl mai ajutam ca practicant. Șansa noastră a fost că știam meserie și așa a început carmangeria în satul Sânnicoara”, a rememorat Cosmin Moldovan.

Ștefan Moldovan său primise de la armată un apartament rezervat pentru fiul său când avea să se căsătorească, dar locuința a fost vândută iar cu banii obținuți s-au cumpărat primele echipamente și utilaje necesare micului atelier de carmanegerie în care se tăiau 5 porci pe săptămână, adică 400-500 de kilograme, și o jumătate de vită.

Tatăl și fiul erau singurii angajați iar abia după doi ani au mai angajat o persoană.

”În acea magazie de lemne transformată era tot, și producția, și marketing, și resurse umane și desfacerea”, își amintește Cosmin Moldovan.

Produsele proprii erau vândute într-un mic magazin de desfacere amplasat în fața casei, construit cu banii de la nunta lui Cosmin Moldovan, și unde clienții făceau coadă în fiecare zi, atrași de produsele familiei.

”Dacia soției am folosit-o ca să ducem marfa unde aveam nevoie”, a mai spus acesta.

O firmă de distribuție din Cluj-Napoca, Rolicom, care deținea mai multe magazine alimentare și o cantină pentru angajați, i-a ajutat la început, iar parteneriatul se desfășoară și în prezent.

Cel mai mare proiect cu fonduri europene din Regiunea de Nord-Vest

Afacerea a crescut treptat și, pentru că se apropia 2007, intrarea României în UE, trebuia adaptată legislația la normele europene, deoarece carmanegeria nu mai corespundea, în condițiile în care micul atelier era în curtea casei.

”Astfel, am dezvoltat încă o dată un business de nevoie, a doua oară, ne-am reinventat. În 2006 am luat un credit pentru a implementa un proiect privat din cadrul programul Sapard, cel mai mare din Regiunea de Nord-Vest, de 2,6 milioane de euro. Acesta prevedea construirea unei fabrici noi, moderne, cu o capacitate mare de producție. La început a fost foarte greu, nu aveam experiență, de la o producție mică am trecut la o producție mare, a fost o mare provocare, dar am trecut cu bine”, a mai spus directorul general al carmageriei.

Carmanegeria Moldovan are în prezent aproape 400 de angajați, două fabrici și o producție de 50-60 de tone carne de porc pe săptămână, la care se adaugă alte tone de carne de vită sau pui, dar și 32 de magazine în tot județul Cluj.

”Am deschis și o unitate de gastronomie, am dezvoltat două ferme de animale, de vaci de lapte și vaci de carne, o fabricuță de lapte. Dacă la început aveam cinci – șase sortimente de mezeluri – salam de vară, italian, cârnați csabay și trandafir, cremvuști și parizer, am ajuns la peste 300 de sortimente, carne și specialități”, a mai spus Cosmin Moldovan.

Specialități pentru cei care nu pot ieși la restaurant

Carmanegeria a dezvoltat în perioada de pandemie un proiect cu specialități ardelenești care se adresează celor care nu pot să iasă la restaurant sau nu știu să gătească, și anume ”Mintenașuri” și ”Gustoșe”.

”Sunt preparate de carne condimentate și asezonate sau produse pre-pregătite – coaste de porc sau vită, care doar se bagă în cuptor, iar apoi se pot servi cu o garnitură lângă. Am dezvoltat și partea de vânzări online care crește în fiecare zi”, a explicat Cosmin Moldovan.

Nu este greu să urci, greu este să te menții sus

Carmangeria are planificat și un proiect de anvergură și anume mutarea întregii producții din cele două fabrici într-un depozit logistic de 1500 de mp de unde distribuția se poate face mult mai rapid.

”În urmă cu 26 de ani când am început afacerea nu credeam că se va dezvolta atât de mult și vom ajunge unde suntem azi. Încercăm să lucrăm profesionist. Ca să fac o analogie cu fotbalul, de la o echipă de amatori am ajuns să jucăm în Liga Campionilor. În curtea școlii am fost cei mai buni, am trecut apoi la nivel de comună iar la nivel județean nu ne-a bătut nimeni.

Acum va trebui să luptăm cu adevărați profesioniști, direct în Liga Campionilor, cu echipe care au preparator fizic, maseuri, nutriționist etc. Lumea mă întreabă ce nevoie avem de marketing, de PR, de Resurse Umane, iar eu le răspund că avem nevoie de toate acestea pentru că suntem în liga profesionistă. În 1994 le făceam noi pe toate, dar vremurile s-au schimbat. Nu este greu să urci, greu este să te menții sus”, a menționat Cosmin Moldovan.

Consumați produse românești

Cosmin Moldovan a făcut apel la clienți ca, în această perioadă, să consume produse locale, românești, să fie solidari cu producătorii locali, indiferent despre ce produse este vorba.

”În perioadă de criză trebuie să consumăm controlat, să nu ne oprim din consum, să ajutăm firmele locale să treacă peste această situație, pentru că dacă ne oprim, se oprește economia, iar repornirea unei economii oprite implică niște costuri foarte mari. În pandemie nu prea mai există solidaritatea europeană, nu mai suntem prieteni ci fiecare stat membru e pentru el. În perioade de criză nu mai interesează pe nimeni de noi. Noi, producătorii, murim dacă nu suntem susținuți”, a precizat Moldovan.

Acesta a apreciat poziția și susținerea băncilor partenere care, în această perioadă dificilă cauzată de pandemie, a fost alături de companie, ceea ce înseamnă și un semn de încredere.

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Guvernul vine în ajutorul companiilor din domeniul HoReCa. Valabilitatea voucherelor de vacanţă prelungită

Publicat

Vineri a fost aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă ce prevede sprijinirea companiilor din domeniul HoReCa.

„Propunerea din actul normativ este ca ajutorul de stat să fie de 20% din pierderile pe 2020, raportate la cifra de afaceri din anul anterior”, a precizat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

„Este o schemă de ajutor de stat discutată cu reprezentanţii mediului de afaceri, care urmează a fi notificată Comisiei Europene şi, după aprobarea Comisiei Europene, ordonanţa de urgenţă va fi adoptată în forma finală şi operaţionalizată. Este unul dintre cele mai importante programe de sprijin pentru industria HoReCa şi pentru agenţiile de turism în perioada aceasta”, a spus Dancă.

O altă veste bună este și că valabilitatea voucherelor de vacanţă acordate în 2019 şi în 2020 a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2021, potrivit unui act normativ aprobat de Executiv. Același act prevede și că acest tip de vouchere vor fi acordate și în 2021.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu: „Companiile de stat nu au primit bani pentru creșteri salariale. Dacă au făcut economii, este treaba lor”

Publicat

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat sâmbătă într-o conferință de presă că nu au fost alocați de către Guvern bani suplimentari pentru creșteri salariale, în ceea ce privește companiile de stat. Ministrul a afirmat că angajații ar putea primi mai mulți bani doar în cazul în care companiile de stat au făcut economii.

„Eu am avut grijă ca la rectificare să nu fie alocate surse suplimentare pentru banii de salarii. Dacă au făcut economii prin restructurare, posibil să-şi dea, este treaba lor şi nu intru peste managementul lor. Dar un lucru este clar, ei nu au primit bani suplimentari”, a spus Cîțu.

În ceea ce privește zvonurile că la companii precum Metrorex, CNAIR sau Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, angajaţii vor primi bani în plus, Florin Cîțu a răspuns că nu cunoaște situația, asigurând că nu au fost alocați bani pentru acest lucru.

Sursa: agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

În atenția pensionarilor! Soțul supraviețuitor ar putea primi 25% din pensia celui decedat, dacă au fost căsătoriți cel puțin 10 ani

Publicat

Ministerul Muncii a pus joi în dezbatere publică proiectul noii Legi a pensiilor, proiect care prevede că soţul supravieţuitor care nu alege să beneficieze de pensie de urmaş, va putea beneficia lunar de 25% din pensia soțului decedat, pe lângă pensia proprie, cu condiția ca durata căsătoriei să fie mai mare de 10 ani.

Proiectul mai prevede ca soțul supraviețuitor să nu se fi recăsătorit, pentru a putea beneficia astfel de ajutorul lunar de 25% din pensia celui decedat.

Se menține opțiunea de a primi jumătate din pensia celui decedat

„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Pentru cei care nu doresc să opteze pentru această variantă, se va menţine şi opţiunea actuală care prevede beneficierea de 50% din pensia soţului decedat, cu condiția renunţării la pensia proprie.

Alte condiții care trebuie îndeplinite:

Proiectul pus în dezbatere mai arată că cei care doresc să primească ajutorul de 25% din pensia soțului decedat, trebuie să fie beneficiar de pensie de limită de vârstă, să aibă stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, iar suma totală să nu depăşească 80% din salariul minim brut.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ Atmosfera de Crăciun s-a instalat în Iulius Mall Cluj. Bucură-te de shopping într-un peisaj de basm!

Publicat

De

Niciodată nu este prea devreme pentru magia Crăciunului. A fost un an atipic, care ne-a răpit destul de multe bucurii, însă cum Grinch nu a reușit să fure Crăciunului, nici noi nu vom lăsa farmecul sărbătorilor de iarnă să dispară! Vino la Iulius Mall Cluj să ne bucurăm împreună de luminițe, decorațiuni de poveste și de o atmosferă cum de mult nu am avut!

Prin muzică reușim să uităm de problemele cotidiene, să ne relaxăm și chiar să dansăm. Sărbătorile de anul acesta sunt diferite pentru noi toți, iar pentru că muzica este un refugiu, la Iulius Mall Cluj am creat pentru tine Crăciunul muzical.

De cum ajungi la Iulius Mall, în curtea de onoare, ești întâmpinat de maiestuosul brad – vestitorul celui mai așteptat sezon, cel al cadourilor. Note muzicale dansatoare, instrumente aurii ce par că susțin un concert, globuri inedite, dar și luminițe sclipitoare dau viață bradului. La baza lui se află o orchestră, care completează tabloul muzical. Cântăreții, împreună cu instrumentele lor te așteaptă să le asculți melodiile și să îi vezi dansând. De fiecare dată când mânerul decorațiunilor este învârtit, mecanismul este pus în mișcare, iar personajele încep spectacolul, încântându-i pe cei mici.

Mii de luminițe sclipitoare, care seamănă cu niște licurici veseli, te așteaptă în Atriumul Iulius Mall Cluj. Note muzicale și stele plutitoare, dar și globuri în diferite culori și modele completează atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Nu am uitat nici de cel mai simpatic bătrânel. Iulius îl ajută anul acesta pe Moș Crăciun să vorbească cu toți copiii. Stay close și fii printre primii care află vești de la Moșul!

Bucură-te de magia Crăciunului în Iulius Mall Cluj!

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate