Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Boc ţine Pata Rât în întunericul civilizaţiei, dar îi aprinde becul ziua. Cine plăteşte? Clujul de 5 becuri

Publicat


pata rat bec 2

În plină criză energetică naţională şi mondială, dar şi în plină criză umană în cazul celor de la groapa de gunoi Pata Rât, Primăria Cluj-Napoca se joacă de-a oraşul nu de 5 stele, ci de 5 becuri.

Boc ţine Pata Rât în întunericul civilizaţiei, dar îi aprinde becul ziua

pata rat bec

În grota existenţială de la Pata Rât, Primăria Cluj-Napoca aprinde becurile ziua. Şi le mai stinge noaptea.

„Pata Rat, Cluj, ora 15. Primaria face „economie”. Cand am intrebat de ce functioneaza lumina in plina ziua, un individ mi-a raspuns ca asa procedeaza cei de la Primarie… uneori ii lasa noaptea fara lumina si alteori lasa lumina toata ziua…citez: „asa , la bataie de joc”.

Oare nu e suficient ca sunt mai putin norocosi ca noi, ar trebui sa le „strigam” asta in fiecare zi?”, scrie, din responsabilitate civică, Alina Tanţău, medic la Institutul Regional de Gastroenterologie din Cluj-Napoca şi profesor asociat la UMF Cluj.

Alina Tanţău şi echipa sa de medici tocmai derulează la Pata Rât, la iniţiativa Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, campania HEP OUT de testare pentru hepatita B şi C.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Octombrie, luna SENIORULUI la Cluj. Dans, costume PARTY și un REGAL folcloric, pregătite pentru clujenii de vârsta a treia

Publicat

De

310043730 409695568010353 5693148739453028949 n

Vârstinicii clujeni nu vor avea timp să se plictisească în luna octombrie. Ziua internațională a persoanelor vârstnice se sărbătorește la Cluj-Napoca o lună întreagă.

Ziua internațională a vârstnicului se celebrtează la 1 octombrie, dar seniorii clujeni vor avea parte de o grămadă de activități pregătite special pentru ei întreaga lună.

Luna Seniorului la Cluj

La Cluj-Napoca luna octombrie va fi luna seniorului, iar persoanele în vârstă din oraș vor avea partea lor de distracție.

310037151 409695791343664 1328409120718866741 n

Câteva dintre activitățile care se desfășoară în Luna Seniorului:

 • 6 octombrie, de la ora 14:00 dans, glume și concurs de karaoke
 • 7 octombrie, ora 15:00, participare la Zilele Clujului la Foișor, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, cu programul artistic prezentat de grupul coral și grupul de romanțe ale Ansamblului „Armonia Seniorilor” a Centrului de zi pentru vârstnici nr. 1
 • 8 octombrie 2022, ora 15:00 – participare la Zilele Clujului, la Foișor, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, împreună cu instructorul coregraf Andrada Nistorică de la BAILArte Dance School: workshop de dans latino pentru toate vârstele și moment artistic cu seniorii de la Centrul de zi pentru vârstnici nr. 1
 • 9 octombrie 2022, Piața Unirii, regal folcloric de la ora 12:30, participare cu Ansamblul „Armonia Seniorilor”
 • 12 octombrie, de la ora 11:00, Finala Competiției de Șah a seniorilor înscriși la Centrele de zi și Cluburile de pensionari din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca

309709620 409695814676995 2275882589620043705 n

 • 12 octombrie, de la ora 15:00 lansare de carte Larisa Calo în cadrul Cercului literar „ȘT. O. Iosif” al Centrului de zi pentru vârstnici nr. 1
 • 13 octombrie, de la ora 14:00 dans și concurs de improvizație
 • 16 octombrie, începând cu ora 15:00, la Casino – Centrul de Cultură Urbană va avea loc Festivalul de dans pentru seniori „Sănătate în pași de dans”, organizat de BAILArte Dance School și Centrul de Zi pentru Vârstnici nr.1
 • 20 octombrie, de la ora 14:00 – dans și costum party cu personaje din filme sau piese de teatru românești
 • 21 octombrie, ora 12:00 „Lutul prinde viață la CZV1” – Atelier de modelare a obiectelor din lut
 • 26 octombrie, de la ora 17:00 – concurs de cunoștințe generale – quiz
 • 27 octombrie, de la ora 15:00 lansare de carte: Sfârșite și nesfârșite călătorii. Autor: Violeta PUȘCAȘU
 • 31 octombrie, ora 12:00: povestea lunii octombrie prin ochii seniorilor de la Centrul de zi pentru vârstnici nr. 1

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Română are, în sfârșit, BRĂȚĂRI electronice de monitorizare. Când va fi sistemul funcțional la Cluj și cine le va purta

Publicat

De

bratara supraveghere1

De la 1 octombrie în București și alte trei județe din țară a intrat în funcțiune Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică se va face atât în cazul agresorilor, cât și în cel al victimelor.

Monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică se va aplica în urma emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie.

Astfel de brățări de monitorizare electronică vor fi purtate arât de persoane supravegheate, cât și de perssoane protejate.

Sistemul a devenit funcțional în București și în județele Iaşi, Mureş şi Vrancea.

În perioada octombrie 2022 – decembrie 2025, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie, se poate dispune măsura monitorizării electronice prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, potrivit Inspectoratului General al Poliției Române.

Brățările de monitorizare electronică, în dotarea poliției. Când vor ajunge la Cluj

Potrivit IGPR, conform normelor legale în vigoare, monitorizarea electronică în sistem pilot urmează să se aplice în trei etape.

După Bucureşti, Iaşi, Mureş şi Vrancea, în etapă a doua, în anul 2024, se va aplica și în județul Cluj.

De asemenea, în această etapă intră și județeșe Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galaţi, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea şi în a treia – în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea.

Pentru unităţile din prima fază a programului pilot au fost identificate şi amenajate spaţiile destinate desfăşurării activităţilor de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară desfăşurării activităţii de monitorizare electronică fiind definitivată, precizează IGPR.

Cum se va face monitorizarea

„Utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/ supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor, sau, pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu şi a supravegherii la distanţă”, arată reprezentanții IGPR.

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora şi în raport de anumite reguli.

Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei sau persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

În cadrul monitorizării, nu sunt cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

„După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei şi transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenţie, către dispeceratul SIME şi SNUAU 112 şi astfel către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenţie”, arată IGPR.

Cum se va purta brățara

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, al aplicării ordinului european de protecţie, control judiciar şi control judiciar pe cauţiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanţă, este alcătuit dintr-o componentă de tip brăţară, care va fi ataşată la glezna sau, prin excepţie, la braţul persoanei.

Acest dispozitiv va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte – de apropiere, de părăsire neautorizată a imobilului, de depăşire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului şi altele.

IGPR a semnat, la 1 septembrie 2022, acordul-cadru pentru achiziţia sistemului informatic şi a 15.000 de kituri de monitorizare, acord care va fi implementat pe parcursul a 48 de luni, valoarea lui totală fiind de peste 165,7 milioane de lei fără TVA, urmând a fi semnate contracte subsecvente pentru achiziţia tuturor kiturilor.

Pentru operaţionalizarea sistemului, au fost instruiţi poliţiştii, fiind emisă şi o metodologie pentru realizarea supravegherii electronice.

Violența domesctică a crescut în România

În primele opt luni ale anului 2022, la nivel naţional, numărul faptelor penale care constituie şi fapte de violenţă domestică a crescut cu 13,3% (+4.320) faţă de primele opt luni ale anului 2021 (de la 32.601 la 36.921 de fapte).

De asemenea, în primele opt luni ale anului 2022, au fost emise de către instanţele judecătoreşti 7.331 de ordine de protecţie, (cu 6,2% (+430) mai multe decât în primele opt luni ale anului 2021), 3.469 (47,32%) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

Cele mai multe – 6.598 reprezentând 90% din totalul acestora – au fost emise la solicitarea victimelor, 564 la solicitarea procurorului şi 169 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie au fost sesizate 2.166 de infracţiuni, cu 19,7% (+356) mai multe faţă de primele opt luni ale anului 2021, dintre care 1.398 în mediul urban şi 768 în rural.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj-Petrolul, 1-0. VICTORIE smulsă cu forcepsul în prelungiri

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara la Mediaș, pe Petrolul Ploiești, într-un meci din etapa a 12-a a Superligii la fotbal. Campioana a fost obligată să joace pe un alt teren meciul de acasă pentru că se schimbă gazonul pe stadionul propriu. Meciul a fost unul dominat de clujeni, cu un gol venit târziu, în min.91, marcat de Manea.

Echipele de start:

CFR CLUJ: Scuffet – Braun, Kolinger, Yuri, Camora – Boateng, Muhar, Deac – Yeboah, Malele, Birligea
REZERVE: Sava – Manea, Billong, Hoban, Cvek, Roger, Mistrati, Petrila, Buș
ANTRENOR: Dan Petrescu

PETROLUL: Vâlceanu – Meijers, Tamaș, Mathaus – Pashov, Dumitriu, Seto, Tavares, Țicu – Irobiso, Grozav
REZERVE: Leitner – Borța, Cioiu, Cebotaru, Tucaliuc, Velisar, M. Bratu, Ivanovski, Măzărache
ANTRENOR: Nicolae Constantin

Stadion: Gaz Metan (Mediaş)
Arbitru: Popa Cătălin (Piteşti) / A1: Neacşu George Florin (Câmpulung Muscel), A2: Mitruţi Daniel (Craiova) / Arbitru VAR: Haţegan Ovidiu (Arad), Arbitru AVAR: Stroe Gabriel Sabin (Piteşti)

A fost un meci dominat de CFR la capitolul posesie, 70% dar cu primul șut pe poartă abia în min.76, care i-a aparținut lui Roger. Petrolul s-a apărat bine, închizând toate culoarele spre poarta lui Vâlceanu. Clujenii au fost lipsiți de inspirație în fața porții, două lovituri de colț finalizându-se cu lovituri de cap ale lui Malele, respectiv Kolinger, pe lângă poartă.

Golul „pică” în min.91, când Manea reia cu capul în poartă o lovitură de colț perfect executată. în min.93, Petrila confirmă că este ieșit din formă, ratând singur cu portarul.

O victorie muncită și un rezultat meritat, chiar dacă CFR Cluj e departe de revirimentul promis de Dan Petrescu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii din Grigorescu, chemați să facă sport. Strada Iancu de Hunedoara, deschisă duminică pentru cei care vor să facă mișcare

Publicat

De

sport pe strada

Proiectul „Străzi deschise” continuă la Cluj-Napoca. Duminică, Primăria deschide o nouă stradă doar pentru pietoni, pentru practicarea sportului în aer liber.

Astfel duminică, 2 octombrie, de la ora 16.00, strada Iancu de Hunedoara din cartierul Grigorescu va fi deschisă pentractivități sportive în aer liber.

Sport în cartierul Grigorescu

Acțiunea din această săptămână este dedicată în special copiilor, fiind un eveniment realizat în parteneriat cu echipa „Fugi în curtea școlii”.

sport pe strada 2

Astfel, copiii se vor putea bucura de activități precum baschet, fotbal, tenis de masă, badminton, leapșa sau rațele și vânătorii.

Citește și: Strada Spiru Haret din Cluj-Napoca, transformată în „centru” de sport. Locuitorii din Iris, chemați să facă mișcare

În perioada 23-30 septembrie municipiul Cluj-Napoca s-a alăturat orașelor de pe întreg continentul în promovarea unui stil de viață sănătos, la inițiativa Comisiei Europene, prin zeci de activități desfășurate în cadrul Săptămânii Europene a Sportului.

Acțiunea este implementată în cadrul proiectului cu finanțare europeană AGORA – unde municipiul Cluj-Napoca este lider de proiect.

Foto: Facebook/Emil Boc

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax