EVENIMENT
Boc promite că se va remonta STĂVILARUL pe Someș: Suntem INUNDAȚI de deșeuri din amonte

Someșul Mic s-a umplut de deșeuri. Asta și din cauza faptului că stăvilarul, care mai oprea din gunoie, a fost scos. Primarul Clujului spune, însă, ca imediat ce se vor termina lucrările din zona Someșului va fi pus la loc și este convins că nu oamenii care locuiesc în oraș aruncă gunoaie în apă.
Boc promite că se va remonta stăvilarul pe Someș: Suntem inundați de deșeuri din amonte
„Suntem inundați de PET-uri și deșeuri din amonte. Plătim oalele sparte pentru că cei care se află în amonte de Cluj-Napoca nu respectă legislația.
Am desființat stăvilarul din cauza lucrărilor din zona Someșului. Îl vom monta înapoi. Așteptăm să se finalizeze lucrările că să îl reamplasăm”, a declarat primarul Emil Boc la postul de radio Napoca Live.
Emil Boc a precizat că proiectul din zona Someșului prevedea intervenția în albia râului, dar că în aprilie sau cel mai târziu în mai va fi remontat stăvilarul.
Citește și: FOTO. SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
Primarul cere ca autoritățile cu competență în domeniu să investigheze de unde vin deșeurile și să aplice amenzi.
„La Cluj-Napoca nu există așa ceva, să se arunce gunoie în apă”, a mai spus Boc.
Societatea Organizată Sustenabil SOS a anunțat miercuri că a fost lansată o „sesizare colectivă”, pe care clujenii o pot personaliza în funcție de zona în care stau ori unde văd mai multe deșeuri și a cerut exact acest lucru, respectiv să se reamplaseze bariera plutitoare, care oprește din deșeuri.
Foto: SOS Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
FOTO. Festivalul Alimentului la USAMV Cluj-Napoca. HALVA din jir, grisine cu ALGE marine sau BERE din ghindă de stejar

În 9 iunie 2023, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca organizează evenimentul anual Festivalul Alimentului, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus.
„Va fi ediția a X-a, aniversară, în cadrul căreia studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor (FSTA) își vor prezenta lucrările de licență, majoritatea produselor alimentare inovative fiind deja medaliate la Saloane internaționale de inventică, precum ProInvent.
Printre delicatesele propuse spre jurizare se numără: Micro Orange CakePops, cu microcapsule ce conțin ulei esențial de citrice, înghețată cu semințe de pin și frunze de pătrunjel, bere inovativă obținută din ghindă de stejar, praline de ciocolată îmbogățite cu pudră de aronia, grisine cu alge marine Wakame și halva din jir sau crackers din tulpină de țelină.
Cele 55 de produse vor fi împărțite în șase categorii și vor fi evaluate de reprezentanți ai 18 companii interesate, viitori colaboratori în domeniu.
Festivalul, organizat în colaborare cu Asociația Specialiștilor din Industria Alimentară din România, va avea ceremonia de deschidere la ora 9.00, urmată de sesiunea de jurizare. Apoi, produsele vor fi prezentate publicului și reprezentanților mass-media, între orele 10.00 – 11.00, iar evenimentul se va încheia cu ceremonia de premiere.
Prof. dr. Elena Mudura, decanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, a declarat că vizitatorii vor avea ocazia să deguste lucrările expuse.
„Artă culinară, gust și culoare, sănătate și inovație, talent și pasiune, toate acestea se regăsesc în lucrările studenților noștri, la Festivalul Alimentului. Produsele sunt realizate cu ajutorul unor tehnologii inovatoare și promovează o alimentație echilibrată. Ne bucurăm să organizăm ediția a X-a, aniversară, iar alături ne vor fi și peste 50 de parteneri din mediul de afaceri, reprezentanți ai
Ambasadei Marii Britanii la București, ai RegioConsult și ai managementului BFF (Bird Friendly Farm)”, anunță USAMV Cluj-Napoca.
ADMINISTRAȚIE
Consilier local, descoperit în incompatibilitate de ANI. A fost şi administrator de firmă a CJ Cluj

12 aleşi locali în incompatibilitate
A fost şi administrator de firmă a CJ Cluj
EDUCATIE
Profesorii clujeni nu se lasă. Un nou marș de protest va fi organizat joi în centrul orașului, în a treia săptămână de grevă

Cadrele didactice din Cluj ies din nou în stradă, joi, de la ora 11.00. Miercuri, liderii coaliției au semnat un angajament politic prin care își asumă că vor respecta memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație, care va fi adoptat joi de Executiv.
Au fost noi negocieri între liderii coaliției de guvernământ și reprezentanții cadrelor didactice. Deocamdată situația rămâne incertă, iar cadrele didactice nu dau semne că se vor întoarce în sălile de clasă.
Profesorii clujeni nu se lasă. Un nou marș de protest va fi organizat joi în centrul orașului, în a treia săptămână de grevă
La Cluj, joi, profesorii vor ieși din nou în stradă. Potrivit liderei Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, un marș de protest va avea loc pe bulevardul Eroilor. Protestul va începe la ora 11.00 în Piața Unirii.
„Lumea e pe poziții. La Cluj, peste 70% dintre profesori încă protestează în a zecea zi de grevă. Oamenii rezistă și sunt foarte nemulțumiți de atitudinea Guvernului și a Ministerului Educației”, a declarata Lucia Cojocaru pentru Cluj24.ro.
Lidera SLIPC a percizat că, până la ora redactării acestei știri, nu a vorbit cu reprezentanții sindicatului la nivel național și că nu poate să spună cât va mai dura greva profesorilor.
La Cluj și un grup de părinți a anunțat un protest pentru ziua de joi, tot în Piața Unirii. Acesta este unul de solidaritate cu cadrele didactice. Cel mai probabil, părinții elevilor se vor alătura profesorilor de la ora 11.00.
Guvernul dă un memorandum
Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au semnat miercuri un angajament politic prin care își asumă că vor respecta memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație, care va fi adoptat joi de Executiv.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, anunța Executivul.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
CJ Cluj cere Ministerului Sănătății banii pentru noul Centru de Transplat. Tișe: Dacă refuză vom vinde active din patrimoniu

Construcția Centrului Integrat de Transplant din Cluj-Napoca poate începe în două luni, anunță Consiliul Județean Cluj. Există însă o problemă. Banii. CJ Cluj nu se poate baza nici în acest moment pe Ministerul Sănătății, care nu a transmis dacă va finanța proiectul declarat, de altfel, eligibil.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a solicitat, din nou, Ministerului Sănătății, să finanțeze Centrul Integrat de Transplant.
Acesta este un proiect unic în România și în Europa de sud-est, matur din toate punctele de vedere, care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal.
CJ Cluj cere Ministerului Sănătății banii pentru noul Centru de Transplat. Tișe: Dacă refuză vom vinde active din patrimoniu
Dacă Ministrul Sănătății refuză să finanțeze investiția, Alin Tișe a spus că se va trece la vânzarea unor active din patrimoniul județului Cluj pentru a putea construi noul centru. Proiectul a fost depus spre finațare la Ministerul Sănătății și a și fost declarat eligibil, însă procesul s-a oprit, deocamdată, aici.
„Construcția Centrului Integrat de Transplant poate demara în două luni dacă Ministerul Sănătății decide să fie alături de toți cei care au nevoie de transplant și care merită să fie tratați în condiții de maximă siguranță.
Analizez inclusiv varianta de a vinde active din patrimoniul județului Cluj, pentru a putea realiza Centrul Integrat de Transplant. Nu ne putem lăsa doar la mâna Ministerului Sănătății.
Clujul are un proiect cu teren și așteaptă doar semnarea contractului de execuție. Ministerul Sănătății, din păcate, a prioritizat și proiecte incipiente. Lista lor nu ține cont de gradul de maturitate și de realitatea din teritoriu. Se face un deserviciu pacienților și vor rămâne bani neutilizați, sunt deja cazuri concrete”, a declarat Alin Tișe.
Care sunt pașii realizați de Consiliul Județean Cluj până acum:
- organizarea concursului internațional de soluții și desemnare câștigător;
- întocmirea avizelor și aprobarea documentațiilor tehnico-economice;
- organizarea licitației restrânse de execuție;
- trei consorții de firme au fost invitate să depună oferta financiară, data limită de depunere fiind 7 iunie a.c., ora 15:00;
- depunerea proiectului spre finanțare în cadrul apelului de proiecte lansat de Ministerul Sănătății, acesta fiind selectat drept eligibil spre finanțare însă fără a se finanța.
Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va integra soluții tehnice moderne în materie de construcții și arhitectură medicală, punând pacientul pe primul loc în toate fluxurile oferite, au precizat reprezentanții CJ Cluj.
Acesta va fi construit pe str. B. P. Hașdeu nr. 6, zona medicală a Clujului, și va dispune de 264 de paturi pentru spitalizare continuă, 16 paturi pentru spitalizare de zi și 45 de paturi destinate ATI.