EVENIMENT
Beneficiarii pensiei de urmaș riscă să piardă banii dacă nu depun adeverința de școlarizare în termen de 10 zile

Schimbări în privința acordării pensiei de urmaș, de anul acesta. Elevii și studenții trebuie să depună adeverința de școlarizare în primele 10 zile ale anului școlar sau universitar, altfel riscă să piardă banii.
Legea 360 privind sistemul public de pensii a introdus schimbări importante în privința pensiei de urmaș, a anunțat Mariana Sălciuan, directorul Casei Județene de Pensii Cluj.
Adeverința trebuie depusă în primele 10 zile ale anului școlar/ universitar
Conform noii legislații, copiii beneficiari ai pensiei de urmaș trebuie să depună adeverința de școlarizare în primele 10 zile de la începerea anului școlar sau universitar, în caz contrar riscând suspendarea plății pensiei.
„La împlinirea vârstei de 16 ani, în luna când împlinește această vârstă, copilul beneficiar a unei pensii de urmaș trebuie să prezinte adeverința de școlarizare pentru anul școlar sau universitar în curs. După împlinirea acestei vârste, în fiecare an, în termen de 10 zile de la începerea anului școlar sau universitar, copilul beneficiar al pensiei de urmaș trebuie să prezinte adeverința de școlarizare pentru anul școlar/ universitar în curs”, a declarat Mariana Sălciuan.
Adeverințele trebuie depuse în original
Noua legislație prevede că adeverințele de școlarizare trebuie depuse în original, fie personal, fie prin poștă sau curier, iar în cazul celor care studiază în străinătate, acestea trebuie traduse și legalizate.
„Adeverințele au un format tip, care este cunoscut de către instituțiile de învățământ, din care rezultă faptul că în anul școlar sau universitar, beneficiarul pensiei de urmaș urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii. Adeverința semnată olograf și ștampilată se depune în original, însoțită de un document de identitate, carte de identitate sau cupon de pensie, pentru a putea fi identificat.
Pentru copiii beneficiari de pensie de urmaș care locuiesc și urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii în țară, adeverința în original se depune în timpul programului cu publicul sau prin poștă sau curier. Pentru cei care locuiesc și studiază în afara țării, adeverințele trebuie traduse și legalizate la notar. Aceștia trebuie să trimită în original adeverința, traducerea și legalizarea acesteia urmând să fie de asemenea depuse în original”, a explicat Sălciuan.
Această modificare reprezintă o schimbare semnificativă față de reglementările anterioare, când era necesară doar o declarație pe proprie răspundere la începutul anului școlar și depunerea adeverinței oricând pe parcursul anului școlar.
Beneficiarii riscă suspendarea plății
În caz contrar, plata pensiei va fi suspendată și reluarea se va face abia după primirea adeverinței în original. Astfel, beneficiarii trebuie să țină cont de această obligație, pentru a nu risca întreruperea plății.
„Nedepunerea adeverințelor în original pentru anul școlar/ universitar în curs în intervalul de timp prevăzut de lege atrage suspendarea plății pensiei de urmaș. Plata se suspendă începând cu data de 1 noiembrie a anului în curs. Reluarea plății pensiei se face abia după transmiterea adeverinței în original”, a mai arătat directorul Casei de Pensii Cluj.
Peste 3.000 de copii beneficiază de pensie de urmaș la Cluj
În evidențele Casei Județene de Pensii Cluj sunt înregistrate 13.064 de dosare de pensie de urmaș, dintre care 3.012 sunt pentru copii beneficiari. Aceștia au dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 16 ani, iar dacă își continuă studiile, până la finalizarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani.
Pensia de urmaș se stabilește într-un procent din pensia susținătorului decedat, pensia pentru limita de vârstă aflată în plată la data decesului sau pensia de invaliditate, în situația în care decedatul, la data decesului, nu îndeplinea condițiile pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual, în funcție de numărul urmașilor: 50% pentru un urmaș, 75% pentru doi urmași și 100% pentru trei sau mai mulți urmași.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Cu picioarele pe scaune. Autobuzul M11 Cluj-Napoca – Feleacu, canapea pentru unii mai prost educați

O clujeancă a reclamat modul necivilizat în care circulă unii călători în mijloacele de transport în comun ale CTP Cluj-Napoca, în autobuzul M11.
Aceasta a surprins un cetățean în autobuzul M11 care face legătura dintre Cluj-Napoca și Feleacu stând cu picioarele pe scaune.
”M11 a ajuns canapea pentru unii mai prost educați”, a scris clujeanca pe o rețea socială.
Postarea a fost comentată de internauți: ”Rușine, pretenția de cetățean european…”.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele

Ultimul meci din această etapă a Cupei României a tras cortina peste sferturi. CFR Cluj a învins pe CSU Craiova, 5-3 după loviturile de departajare, la finalul celor 90 de minute plus prelungiri fiind 1-1. Dan Petrescu a vorbit la conferința de presă despre calificarea în semifinale, unde va întâlni Farul.
„Nu am vrut să ajungem la penalty-uri, că nu prea am câștigat deloc în carieră, dar nimic să nu obosească jucătorii. Îmi pare bine că toți au arătat că merită să fie la CFR Cluj. În afară de golul lui Baiaram, mă chinui să le găsesc vreo ocazie. Am avut vreo 5 ocazii, nu au mai fost 15, ca la meciul cu U Cluj, dar am controlat toate meciurile din 2025.
Reacția a fost bună. Cel mai important e că pot spune că am câștigat la penalty-uri. Au fost șuturi de calitate. Mă bucur
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele
pentru suporteri, pentru jucători, dar suntem doar în semifinale, nu am realizat nimic. Eram stresat, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele. Nu mai ai viață când pierzi la penalty-uri.
Acum avem semifinale, trebuie să tratăm cu respect adversarul, mai ales că la Farul e Hagi. Luni avem o finală, sper să se recupereze jucătorii.
Azi nu am menajat pe nimeni. Eu chiar cred în ei, în lot. Sheriff (n.r. – Sheriff Sinyan) a debutat, fundașul central, a demonstrat că merită să fie la CFR. Mă bucur și pentru Emerllahu. Dar mi-au plăcut toți, nu am ce să zic”, a declarat Petrescu.
EVENIMENT
AVERTIZARE METEO. Cod galben la Cluj: Ploi, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină

Administrația Națională de Meteorologie anunță un cod galben în județul Cluj în perioada 5 aprilie, ora 10 – 7 aprilie, ora 18, fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.
Vor fi precipitații ce vor avea mai ales caracter de aversă și vor acumula local cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.
Sâmbătă vor fi ploi, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină în jumătatea de nord a teritoriului. Din noaptea de sâmbătă spre duminică, vremea se va răci accentuat, iar ploile se vor extinde și se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, la început la munte, apoi și în zonele joase de relief. Îndeosebi în zona montană și submontană se va depune strat de zăpadă, în medie de 10….15 cm.
În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 40…50 km/h.
Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative.
Temperaturile minime se vor situa în general între -7 și 2 grade. Local se va produce brumă și îngheț la sol.
”Vremea se va menține deosebit de rece, temporar vor fi precipitații mixte și intensificări ale vântului, până spre sfârșitul săptămânii viitoare”, anunță meteorologii.
EVENIMENT
Piața Mihai Viteazu s-a redeschis vineri. A fost închisă de Protecția Consumatorilor Cluj în urma unui control

Piața Agroalimentară Leul din Piața Mihai Viteazu și-a reluat, vineri, activitatea cu programul obișnuit, ca urmare a acordului reprezentanților Comisariarului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj. Piața fusese închisă joi în urma unui control care a descoperit o serie de nereguli.
”În cursul zilei de ieri, toate magazinele din cadrul pieței au remediat neconformitățile sesizate, iar administratorul pieței a efectuat o intervenție generală de dezinsecție preventivă pentru toate spațiile din Complexul Leul.
Societatea Ardeal Construct SRL, cu îndrumarea CJPC Cluj, va implementa la nivelul Pieței Agroalimentare Leul un program de măsuri de dezinsecție, deratizare și dezinfecție prin care să asigure atât pentru clienți cât și pentru producătorii agricoli și comercianți un mediu sigur, la cele mai înalte standarde de siguranță alimentară”, arată administratorii pieței.