Connect with us

EVENIMENT

Nicio contestație și 1.847 de solicitări de revizuire a dosarului de pensie, după recalculare, în județul Cluj

Publicat


Din circa 160.000 de decizii de recalculare trimise în județul Cluj, 1.847 de pensionari au solicitat revizuirea dosarului, potrivit Marianei Sălciuan, directorul Casei Județene de Pensii Cluj. Nu a fost depusă nicio contestație în instanță.

Mariana Sălciuan, director executiv al Casei Județene de Pensii Cluj, a anunțat că procesul de distribuire a deciziilor de pensie este încă în desfășurare și va continua până la data de 15 septembrie.

Deciziile de recalculare vor fi distribuite până în 15 septembrie

Sălciuan a explicat că întârzierile în comunicarea unor decizii de pensie se datorează faptului că, în timpul procesării dosarelor, au fost identificate erori care au necesitat verificări suplimentare.

„Procesul de distribuire a deciziilor de pensie nu s-a finalizat, se mai distribuie deciziile de pensie, prin poștă, până la data de 15 septembrie. Sunt, la nivelul județului Cluj, situații în care deciziile de pensie nu au fost comunicate către titularii de prestații datorită faptului că în momentul procesării dosarului de pensie s-au constatat unele erori și au necesitat verificări suplimentare, raportare la niște neconcordanțe existente între datele din sistem și cele din dosarul de pensie. Pentru acest motiv, am optat pentru a nu transmite o decizie eronată titularului de prestație, decizie care va fi transmisă ulterior, după revizuirea și reanalizarea datelor din dosarul de pensie”, a declarat Mariana Sălciuan, vineri, într-o conferință de presă.

1.847 de cereri de revizuire a dosarului de pensie

În județul Cluj, din circa 160.000 de decizii comunicate către Poșta Română, s-au înregistrat 1.847 de solicitări de revizuire a dosarului de pensie, reprezentând doar 0,01% din totalul deciziilor emise.

„Până ieri, la sfârșitul programului, aveam 1.847 de solicitări înregistrate la nivelul județului Cluj, dintr-un număr de aproximativ 160.000 de decizii comunicate către Poșta Română. Procentul este de 0,01% din totalul deciziilor emise și transmise către titulari.

Trebuie avut în vedere că din acel 1.847 de solicitări de revizuire, nu toate deciziile sunt eronate. Sunt solicitări ale celor care, chiar dacă au avut o creștere pe decizia de pensie, sunt nemulțumiți de creștere sau pur și simplu au insistat să li se ia o cerere pentru revizuirea dosarului, în urma discuțiilor cu angajații noștri.

Noi stăm la dispoziția pensionarilor, am optat pentru varianta înregistrării acestor solicitări tocmai pentru a înlătura orice suspiciune a beneficiarului și pentru a reanaliza dosarul și a da un răspuns administrativ prin care li se vor explica elementele avute în vedere la emiterea deciziei de recalculare”, a mai explicat directorul Casei Județene de Pensii Cluj.

Nicio contestație în instanță

Sălciuan a arătat că, până în prezent, nu a fost depusă nicio contestație în instanță. Ea a subliniat că termenul legal de 45 de zile pentru contestarea unei decizii curge de la data comunicării acesteia către titular.

Cu toate acestea, deciziile pot fi revizuite și după expirarea acestui termen, dacă există suspiciuni legate de corectitudinea înscrisurilor.

„Nu avem nicio contestație în instanță. După cum am spus, deciziile de recalculare pe Legea 360 sunt o sinteză a ceea ce avem noi în dosarul de pensie, de la data pensionării și până la momentul recalculării pensiilor pe principiile Legii 360. (…)

„Toate deciziile sunt revizuibile”

Toate deciziile sunt revizuibile, chiar dacă trece termenul de 45 de zile. (…) Termenul de contestare curge de la data comunicării deciziei către titular. Acest termen este de 45 de zile, este trecut pe decizia de pensie, iar dacă trece termenul de 45 de zile și sunt suspiciuni legat de înscrisurile din acea decizie, acest lucru poate fi revizuit oricând, nu există un termen limită de revizuire al acestor decizii, și având în vedere că ne raportăm la o dată stabilită de lege, 1 septembrie 2024, ca dată de acordare a dreptului, noi putem să mergem, în funcție de eroarea pe care o constatăm la decizie, să facem revizuirea și plata drepturilor de la data de 1 septembrie 2024. Nu trebuie nimeni să fie speriat că trece termenul de 45 de zile și că nu se va mai putea face nimic”, a subliniat Mariana Sălciuan.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




3 Comentarii

1 Comentariu

  1. MESTERU FASOLE

    septembrie 6, 2024 la 7:00 pm

    Alo Clujul!Mai treceți pe la scoala.Procentajul este de1,15% în loc de 0,1%.Iară vreți sa dea bine calculele voastre.

  2. Perța Gheorghe

    septembrie 7, 2024 la 6:50 am

    1857 de contestații depuse din 160000 de decizii trimise , reprezintă 1,15% nu 0,01% cum spune șefa casei de pensii Cluj !!!!!
    Cineva este VARZĂ !!!! la matematică adică și șefa casei de pensii.

  3. Perța Gheorghe

    septembrie 7, 2024 la 10:26 am

    1847 cereri de revizuire la 160000 decizii reprezintă 1,15% nu așa cum se arată în articol 0,01%.
    Nota -4 la matematică pentru șefa casei de pensii Cluj și pentru autorul articolului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Se toarnă asfalt pe un drum spectaculos din Cluj. DJ 107J, pe direcția Finișel și Mănăstirea Muntele Rece

Publicat

De

Asfaltare drum Mănăstirea Muntele Rece

Au început lucrările de asfaltare pe lotul 3 al dumului județean DJ 107N, anunță Consiliul Județean Cluj.

Lucrările de întreținere vizează sectorul în lungime de aproape 4 kilometri cuprins între pozițiile kilometrice 17+310 și 21+000 și situat între intersecția cu drumul județean DJ 107J, pe direcția Finișel, și Mănăstirea Muntele Rece.

Se toarnă asfalt pe un drum spectaculos din Cluj. DJ 107J, pe direcția Finișel și Mănăstirea Muntele Rece.

“Prin legătura pe care o face între drumul județean DJ 107J Finișel – drum pe care, de altfel, l-am asfaltat în cursul anului trecut – și Mănăstirea Muntele Rece, acest sector de drum se constituie într-un alt traseu spectaculos situat într-un areal montan extrem de pitoresc. În același timp, drumul județean 107N, în ansamblu, face legătura și cu alte drumuri județene importante în zonă”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Ce lucrări urmează

Anterior acestei operațiuni de așternere a asfaltului au fost executate lucrări de:

  • reprofilare a căii de rulare,
  • așternere de piatră spartă cu cilindrare,
  • montare de podețe transversale
  • așternere a stratului de balast stabilizat ca etapă premergătoare asfaltării.

De asemenea, urmează a mai fi derulate operațiuni constând în:

  • aducerea la profil și completarea acostamentelor cu material,
  • curățarea șanțurilor și a rigolelor,
  • reprofilarea drumurilor laterale cu cilindrare și adaos de material,

  • înlocuirea de podețe tubulare,
  • realizarea de rigole carosabile,
  • refacerea de timpane, precum și
  • tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului.

Foto: CJ Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Arhiepiscopia Clujului a strâns 1,3 milioane de lei pentru sinistrații din Galați și Vaslui

Publicat

De

Ajutor pentru sinistrați

1,3 milioane de lei s-au strâns la Cluj,  în urma apelului la rugăciune, solidaritate și compasiune creștină, adresat preoților și credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Colecte pentru sprijirea celor afectați de inundațiile care au afectat județele Galați și Vaslui au fost făcute în toate parohiile și mănăstirile din eparhie.

Arhiepiscopia Clujului a strâns 1,3 milioane de lei pentru sinistrații din Galați și Vaslui

Colecta se cifrează la suma totală de 1,3 milioane de lei, din care 900.000 lei au fost virați deja în contul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

De asemenea, 400.000 lei au fost virați în contul Episcopiei Hușilor, în vederea ajutorării sinistraților.

“În numele tuturor celor care vor beneficia de acest ajutor, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei le mulţumeşte protopopilor, preoţilor şi credincioşilor, cu părintească binecuvântare.

Nu vom înceta să ne rugăm pentru sănătatea celor aflaţi în încercare, dar şi pentru odihna sufletelor şi pentru mângâierea familiilor care i-au pierdut pe cei dragi în această tragedie”, au mai transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Ce salarii au angajații Primăriei Cluj-Napoca, de la primar până la portar? Veniturile nu au crescut deloc anul acesta

Publicat

De

Imnul UE

Primăria municipiului Cluj-Napoca a publicat lista salariilor angajaților aferente lunii septembrie 2024. Potrivit listei publicate, primarul are cel mai mare salariu: 32.603 lei brut pe lună.

Primăria Cluj-Napoca a publicat lista cu veniturile salariale ale angajaților din cadrul instituției, de la nivel lunii septembrie 2024, în conformitate cu Legea nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Lista detaliază salariile de bază brute pentru diverse funcții din cadrul administrației locale, inclusiv primar, viceprimari, directori, inspectori și muncitori.

Astfel, cel mai mare salariu lunar revine primarului, respectiv 32.603 lei brut, urmat de salariul viceprimarilor, de 28.980 lei brut. Acestea, dar și restul salariilor din Primărie au rămas neschimbate din luna aprilie, când au fost publicate anterior.

Salariile conducerii Primăriei Cluj-Napoca

  • Primarul Clujului: 32.603 lei brut/lună
  • Viceprimarii: 28.980 lei brut/lună
  • Secretarul general al municipiului: 19.215 lei brut/lună

Salarii pentru alte funcții cheie din administrație

  • Director general: 18.932 lei brut/lună
  • Director general adjunct: 18.806 lei brut/lună
  • Arhitect-șef: 18.932 lei brut/lună
  • Director adjunct: 17.798 lei brut/lună
  • Director adjunct, contabil șef, inginer șef, șef sector, director executiv adjunct: 17.672 lei brut/lună
  • Șef serviciu: 17.262 lei brut/lună

Alte salarii din administrația locală

  • Auditor (Clasa I): 6.300 – 9.513
  • Consilier, consilier juridic, consilier achizitii publice, inspector, politist local (Clasa I): 4.473 – 9.009 lei brut/lună
  • Referent de specialitate, polițist local (SSD) (Clasa II): 4.190 – 7.151 lei brut/lună
  • Referent, polițist local (Clasa III): 4.095 – 5.828 lei lei brut/lună
  • Agent agricol (Clasa I): 4.536 lei brut/lună
  • Șef depozit (Clasa I): 5.513 lei brut/lună
  • Casier, magaziner: 5.418 lei brut/lună
  • Portar, paznic, pompier, guard, agent de securitate intervenţie, bufetier, manipulant bunuri, curier: 4.631 lei brut/lună
  • Șofer (Clasa I): 5.513 lei brut/lună
  • Muncitor calificat: 4.410 – 5.513 lei lei brut/lună
  • Muncitor necalificat: 3.717 – 3.749 lei brut/lună

Sporuri și indemnizații suplimentare

Angajații Primăriei Cluj-Napoca beneficiază de asemenea de sporuri și alte avantaje financiare, în funcție de condițiile de muncă și activitățile desfășurate. Printre acestea se numără:

  • Spor pentru munca de noapte: 25% din salariul de bază
  • Spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare: până la 15% din salariul de bază
  • Indemnizație de hrană: 347 lei/lună pentru angajații cu salarii nete sub 8.000 lei
  • Vouchere de vacanță: 1.600 lei anual pentru angajații cu salarii nete sub 8.000 lei

Angajații care dețin titluri științifice de doctor primesc o indemnizație suplimentară de 50% din salariul minim brut pe economie, iar cei implicați în proiecte finanțate din fonduri europene pot beneficia de o majorare salarială de până la 50%, proporțional cu timpul dedicat activităților din proiect. De asemenea, există sporuri speciale pentru persoanele cu handicap (15%) și pentru activitatea de control financiar preventiv (10%).

Citește mai departe

EVENIMENT

IPJ Cluj despre minorii ieșiți pe geamurile unei mașini: Răspunsul Poliției nu a fost emis de instituție. Se fac verificări

Publicat

IPJ

Biroul Autostrăzi A3  s-a autosesizat din oficiu cu privire la apariția în mediul online a unui videoclip ce surprinde două persoane ieșind pe geamurile unui autovehicul, aflat pe un sector de autostradă, urmând să fie stabilite toate circumstanțele în care a avut loc evenimentul și aplicate măsurile legale.

”Totodată, în urma apariției în spațiul public a unui document oficial, respectiv răspuns către petent, care ar fi fost emis de către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Poliția Municipiului Cluj-Napoca – Biroul Rutier, înregistrat sub nr. 663.519 din 03.10.2024, precizăm următoarele:

Documentul mai sus menționat nu a fost elaborat și emis de către instituția noastră, existând neconcordanțe în ceea ce privește numărul de înregistrare, data emiterii și titulaturile persoanelor semnatare.

În acest caz, conducerea inspectoratului a dispus efectuarea de verificări, urmând ca, în funcție de rezultatele obținute, să fie luate măsurile legale”, a transmis IPJ Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax