Connect with us

ACTUALITATE

Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii, modernizată în urma deciziei Congresului SUA

Publicat


Baza Aeriană 71 ,,General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii  urmează să fie modernizată într-un hub operațional major al Forțelor Aeriene ale SUA în estul Europei și regiunea Mării Negre. Decizia a fost adoptată de Congresul american în urma proiectului de lege ce prevedea bugetul apărării pentru anul fiscal 2021 și investițiile în valoare de 130,5 milioane de dolari.

Această acțiune de modernizare este cea mai importantă făcut de Armata SUA din 2014 și are ca scop descurajarea Rusiei, spun sursele militare, conform Adevărul.ro.

Investiția se va împărți pe mai multe linii ale Bazei 71. Suma de 68 de milioane de dolari se direcționează către crearea depozitelor cu echipamente și materiale prepoziționate, construirea hangarelor pentru avioane de luptă și stocarea bazei cu vehicule și provizii.

În sensul acesta, 11 milioane de dolari vor fi investiți într-o platformă pentru materiale periculoase, 32 de milioane de dolari sunt direcționați către creșterea capacității de stocare de combustibil, iar 19,5 milioane de dolari merg către construirea unei zone de staționare a aeronavelor și a celor de transport strategic.

În România, de anul trecut, Armata SUA a mai utilizat Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. În Câmpia Turzii americanii au operat drone de luptă MQ-9 Reaper, dar şi avioane F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor sau A-10 Thunderbolt-Warthog.

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Luare de poziție APPC: O școală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? Adevărul din spatele unei știri revoltătoare

Publicat

Cărți aruncate la gunoi la o școală din Cluj

Asociația Profesioniștilor din Presă (APPC) constată că în ultima perioadă s-au înmulțit articolele publicate de site-uri fără respectarea deontologiei profesionale, ceea ce a condus la dezinformări și încălcări ale unor reguli jurnalistice elementare.

APPC atrage atenția asupra modului în care unele site-uri clujene înțeleg sa promoveze așa zise informații pe care încearcă sa le prezinte drept știri de presă menite a face audiență online, dar care au produs dezinformare.

De fapt erau cărți casate

Este cazul unei știri locale de luni, 1 iulie 2024,  care a fost preluată de o parte din presa centrală și a cărui subiect era o școală care a aruncat la container cărți casate.

În știre se spunea că containerul e plin de cărți aruncate la gunoi dar nu conținea opinia conducerii școlii.
Ulterior s-a dovedit că aceste cărți erau casate conform legii.
În urma difuzării acestei știri incomplete, fără punctul de vedere al școlii, mulți părinți au intrat în panică și au venit să recupereze cărți, dar au constatat că acestea sunt scoase din uz.

Furt de știri

De asemenea, s-au înmulțit cazurile de preluare aproape integrală de articole fără precizarea sursei. Spre exemplu, un interviu a fost integral astfel preluat din presa clujeană în cea națională,  fără citarea sursei inițiale! Exemplele pot continua.

Reamintim că jurnalistul va lua în considerare punctele de vedere pertinente ale părţilor implicate, așa cum prevede Codul Deontologic al Clubului Român de Presă (CRP) la care APPC a aderat și pe care îl puteți accesa pe siteul APPC. Conform acestuia jurnalistul este dator să respecte prezumţia de nevinovăţie.

În cazul în care se aduc acuzații, se va oferi posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere.

Pretind că fac jurnalism

Antonio Miclea, președinte APPC: ”O vedem cu toții, dar nu o recunoaștem! Din păcate a devenit un obicei pentru mult prea mulți proprietari de domenii web, care pretind că fac jurnalism, să distribuie materiale care nu respectă etica și deontologia profesiei.
Nu este de mirare că ultimele studii de specialitate arată că încrederea românilor în presă este la cel mai scăzut nivel al ultimului deceniu.
În acest context observăm că mult prea puțini jurnaliști fac efortul de a arăta cauzele care au dus la această decădere și, cu siguranță, și mai puțini caută soluții.
Înțeleg și partea de business. Mulți jurnaliști care au site-uri sunt și antreprenori. Unii, membri APPC, merită felicitări, însă în cazul altora problema este că aceștia pun mereu pe primul loc profitul, partea de business, ci nu jurnalismul, adică interesul public.

Sesizări sau autosesizare

APPC, prin membri dedicați profesionalismului va încerca să semnaleze cât mai frecvent abaterile. Prin sesizări primite sau autosesizare. De asemenea, APPC va continua și proiectele care recompensează jurnalismul de calitate”.
Atragem atenția că APPC va monitoriza în continuare presa clujeană și va sancționa punctual derapajele.

Colegiul de Conducere al APPC recomandă jurnaliștilor clujeni mai multă atenție și rigurozitate în redactarea materialelor jurnalistice și utilizarea Codului Deontologic (vezi https://www.presaclujeana.ro/cod-deontologic/)  pentru a rezulta articole cât mai echilibrate.

Citește mai departe

ECONOMIE

Aeroportul Cluj anunță licitație publică pentru un spațiu rent a car

Publicat

aeroport cluj facebook

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a lansat o licitație publică pentru un spațiu rent a car din incinta aeroportului.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a anunțat organizarea unei licitații publice pentru închirierea unui spațiu destinat desfășurării activității de rent a car.

Licitația va avea loc pe 10 iulie 2024, la ora 09:00, la sediul aeroportului situat pe strada Traian Vuia, nr. 149, Cluj-Napoca.

Aeroportul Cluj a lansat licitația pentru un spațiu rent a car

Spațiul destinat desfăşurării activităţii de rent a car, identificat ca spațiul B03, are o suprafață totală de 15,15 mp.

Persoanele interesate pot intra în posesia documentației de atribuire prin mijloace electronice sau pe suport de hârtie, de la Biroul Achiziții Publice al aeroportului, în urma unei solicitări scrise la adresa de e-mail office@airportcluj.ro.

Data-limită pentru depunerea ofertelor este data de 10 iulie 2024, ora 08:50, iar ședința publică de deschidere a ofertelor va avea loc în aceeași zi, de la ora 9.

Mai multe detalii AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 49 de ani din Florești, dus la ÎNCHISOARE. Are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni pentru FURT

Publicat

politie

Un bărbat de 49 de ani din Florești, a fost ridicat, miercuri, de către polițiști și dus la închisoare. Acesta are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni pentru furt calificat.

„La data de 3 iulie a.c, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, fațǎ de un bǎrbat, de 49 de ani, din comuna Florești.

Bărbat de 49 de ani din Florești, dus la ÎNCHISOARE. Are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni pentru FURT

Bărbatul are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de furt calificat.
În fapt, la data de 30 aprilie 2023, în jurul orei 07.30, acesta ar fi încercat să pătrundă prin efracție, respectiv prin distrugerea sistemului de închidere a ușii de acces, într-un imobil din Cluj-Napoca.

A fost condus la Penitenciarul Gherla pentru executarea pedepsei”, a comunicat  IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Nicu Ceaușescu avea un apartament de protocol de 70 mp la ultimul etaj al Casei Tineretului (Univers T) Cluj-Napoca

Publicat

nicu ceausescu universt 7

Nicu Ceaușescu, fiul cel mare al fostului dictator român Nicolae Ceaușescu, avea un apartament de protocol amenajat special pentru el la ultimul etaj al Casei Tineretului din Cluj-Napoca, actualul Hotel Univers T, deoarece era prim-secretarul pe țară al UTC. Apartamentul era generos, avea puțin peste 70 de mp, mai mult decât unul cu 3 camere dintr-un bloc comunist, dar, surprinzător, Nicu Ceaușescu nu a dormit niciodată acolo.

Casa Tineretului a fost inaugurată la 1 iunie 1985, clădirea fiind gândiră pentru găzduirea unor activități pentru tineret și se afla sub directa subordonare a lui Nicu Ceaușescu.

Două camere în locul apartamentului

casa tineretului

”Casa Tineretului/ Univers T a fost și este un punct de reper pentru industria ospitalității din Cluj-Napoca. În cadrul hotelului a existat până în urmă cu trei an un apartament prezidențial, de protocol, special pentru Nicu Ceaușescu, care deținea înainte de 1989 funcția de prim-secretar al UTC. Era situat la ultimul etaj, avea vedere spre lac, cu balcon, cu o panoramă frumoasă. Suprafața era generoasă.

După 1989, în apartamentul respectiv de protocol s-au cazat, de-a lungul anilor, mai multe personalități care au vizitat Clujul, printre care și cuplul regal, Margareta a României, custodele Casei Regale, și principele Radu”, a spus pentru Cluj24 directorul general al Hotelului Univers T, Mariana Leș.

Potrivit acesteia, în urmă cu trei ani, în urma unui amplu proces de renovare, apartamentul de protocol al lui Nicu Ceaușescu a fost transformat în două camere – 603 și 604.

”Apartamentul respectiv, care avea puțin peste 70 mp, avea un dormitor, living, baie și, în plus, o sufragerie, cu o masă pentru mai multe persoane. Am decis să facem o recompartimentare și, astfel, au rezultat două camere noi”, a precizat Leș.

”Nu a dormit niciodată acolo”

Ionaș Feurdean, fostul șef de sală al Casei Tineretului / Univers T din 1985, de la inaugurare, până în 2019 când s-a pensionat, a povestit pentru Cluj24 cum era Nicu Ceaușescu.

”L-am cunoscut pe Nicu Ceaușescu, a venit de mai multe ori la Casa Tineretului, avea un comportament normal.

Toată lumea știa că avea apartamentul de la ultimul etaj, dar nu a dormit niciodată acolo. A fost în apartament, era o sufragerie cu o masă de 10 persoane unde a luat masa cu prietenii, dar de dormit nu a dormit niciodată.

Pe lângă sufragerie, apartamentul mai avea un dormitor, un living, o mică bucătărie de serviciu, dar doar pentru veselă, un balcon mare cu masă și scaun. Avea și o baie cu marmură”, a afirmat Feurdean.

Înainte de 1989, în apartamentul de protocol respectiv nu se putea caza nimeni decât cu aprobare de la București.

Reabilitare din fonduri proprii

Hotelul Univers T i-a găzduit, printre alții, și pe actorii George Mihăiță, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, dar și pe membrii trupei Boney M și cei ai trupei Phoenix.

Conducerea Univers T a reușit să reabiliteze și sala amfiteatrului, care are o capacitate de 290 de locuri și care beneficiază de o sonorizare și dotări top, dar să și modernizeze cele două restaurante, toate investițiile fiind făcute din fonduri proprii.

În prezent, hotelul de 3 stele dispune de 57 de camere cu un total de 104 paturi.

 

oppo_4

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax