Connect with us

ACTUALITATE

Bătrânii și covideconomia

Publicat


batrani

Obligat și eu, la fel ca mulți alți oameni de pe planeta Pământ, la izolare voluntară am încercat  o introspecție pentru a înțelege ce este cu mine, cu noi, între noi și/sau în jurul nostru.

Gânduri în vremuri pandemice

Am încropit și un text despre istoria epidemiilor și impactul lor în economiei. (Epidemiile care au devastat lumea. După lepră, ciumă, holeră şi gripă spaniolă vine coronavirusul). Mărturisec că mai am în lucru încă trei  texte pe această temă și că am și încercat să definesc realitatea economică  pe care omenirea o traversează prin sintagma CovidEconomia. Și iată, că din gândurile și frământările mele, m-a deturnat un text semnat de prietenul și colegul meu Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre periculoșii bătrâni.

Cititorii acestor rânduri, ca să nu mai vorbesc de cei care mă cunosc, și-au dat seama că și eu fac parte, asemenea distinsului academician, din cohorta gerontocratică din aceste vremuri pandemice. Se va spune imediat de și despre solidaritatea colegială și seniorială. Așa și este.

Comunităţile se nasc, există, funcționează, pe lângă multe alte solidarități (de gen, teritoriu, aspirații profesionale, economice, culturale, religioase etc.) și prin ideile, nevoile, idealurile, valorile vârstei și multe altele. Nu trebuie să fii mare expert în demografie pentru a înțelege că oamenii  care au șansa la viață, prin scurgerea timpului trec prin copilărie, adolescență, tinerețe, maturitate și bătrânețe. De mai multă vreme le spun studenților mei că au dreptate atunci când spuneau ”vine bătrânul”. Dar am adăugat: ”de bătrânețe nu scapă nimeni, numai dacă ai neșansa să mori tânăr, ceea ce ar fi regretabil!!!”.

Să nu uităm că în fiecare zi trece o zi. TIMPUL ESTE IREVERSIBIL și încă nu s-a inventat cum să oprim scurgerea sa implacabilă. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte nu este decât în frumoasă  poveste scrisă de Petre Ispirescu. Numai Hristos, pentru că tot ne aflăm în Săptămâna Patimilor, ”A înviat din morți/ Cu moartea pe moarte călcând”.

 

Să nu uiți, Darie…

Un roman, la modă, în anii realismului socialist era cel semnat de Zaharia Stancu cu  un titlu imperativ: Să nu uiți, Darie! Știu că o să se spună că resuscitez literatura unor timpuri de mult apuse. Fiecare cu opinia lui. Și eu cred că vremurile de atunci sunt de mult apuse, deși în istoria reală nu se știe niciodată, unele năravuri autoritare și intervenționiste pot să reapară, mai ales pe fondul unor crize economice, sociale, pandemice, comportamentale.

Este suficient să accesăm temele despre pandemii și economie de-a lungul timpului. Și atunci o să ne confruntăm, tineri și bătrâni, cu ”Șatra” cu ”Pădurea nebună” sau mai grav de-a ”Jocul cu moartea”. Nu vreau să fiu apocaliptic, dar cu pandemiile nu este de glumit. Așa că e bine să nu uităm și să ne respectăm.

 

Și bătrâni și tinerii flămânzesc!!!

„Dacă bogatul are mai puţin de mâncare, atunci flămânzeşte săracul” a afirmat cândva scriitorul francez Alphonse Allais. Eu aș adăuga: dacă bătrânul are mai puţin de mâncare, atunci flămânzeşte şi tânărul. Mi-am adus aminte de aceste vorbe citind textul semnat de Ioan Aurel Pop. Și mi-am mai amintit și de multe opinii emise de-a lungul timpului de mulți specialiști în istorie și teorie economică, care ne spun că nu există producție fără consum și consum fără producție. De mii de ani economia a funcționat în funcție de acești parametri.

Producători și consumatori sunt oamenii, copiii, tinerii, maturii sau vârstnicii. Depinde în ce situație ne prinde istoria. Atunci când ne naștem, ne jucăm, învățăm, iubim, ne distrăm, consumăm ceea ce ne oferă generațiile trecute și prezente. Un bun își transmite utilitatea spre una sau mai multe generații, iar invețiile și inovațiile economice și tehnice se succed de la o persoană la alta, de la tineri la vârstnici. Casele în care locuim, mașinile, avioanele cu care circulăm și multe alte bunuri/mărfuri sunt rezultatul succesiunii în timp a vieții economice. Pentru computerul sau telefonul de astăzi au trudit mulți înaintea noastră. Unii sunt acum anonimi, uitați sau modești.

Seniorii nu ar fi putut să-și transmită ideile și cunoștințele mai departe, iar valoarea adăugată sau plusvaloarea (cum se spune incorect astăzi de cei care nu au lecturat opera unor prestigioși economiști) ar rămâne nevalorificată, neconsumată, sterilă și inactivă. Astăzi, când economia și-a încetinit ritmul și aproape s-a oprit, e nevoie pentru a răspunde la provocările prezente și viitoare de toți actorii Planetei. Se produce și se consumă disproporționat, economia se îndreptă cu pași repezi spre o criză incredibilă, poate mai mare decât multe altele.

 

Covideconomia va fi prezentă încă multă vreme în universul social.

După cum tinerii, dacă s-ar naște, prin absurd, bătrâni nu ar mai avea puterea muncii asidue și inovative care să asigure progresul economic și viitorul lor în anii de astăzi și de mâine.

Aș mai adăuga că bolile și pandemiile fac parte din realitatea naturală și umană și că trebuie să-i răspundem cu elanul tineresc și înțelepciunea maturității. Pentru că între sănătate și boală nu este decât un pas, iar între boală și moarte nu mai este nimic!!! Și cine poate ”ști cât de devreme sau de târziu vine vremea noastră” (Marin Sorescu).

Astăzi când economia și-a încetinit ritmul și aproape s-a oprit e nevoie pentru a răspunde la provocările prezente și viitoare de toți actorii Planetei. Se produce și se consumă disproporționat, economia se îndreptă cu pași repezi spre o criză incredibilă, poate mai mare decât multe altele. Covideconomia va fi prezentă încă multă vreme în universul social.

Prof. univ. dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Publicat

De

Cum va fi vremea de 1 Mai la Cluj

Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai

În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.

Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:

  • 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
  • 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
  • 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
  • 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Publicat

Cauza morții Papei Francisc

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.

Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.

Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.

Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie în noaptea de Înviere. Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Publicat

Clujean ucis în Spania în noaptea de înviere

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.

Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.

Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.

Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.

Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.

Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Încep lucrările la PASAJUL centurii metropolitane a Clujului. Trafic DEVIAT în Florești

Publicat

De

Încep lucrările la pasajul din Florești

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.

Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.

Alternativă de circulație în Florești

Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.

Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.

Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.

Se lărgește drumul la 6 benzi

După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.

Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.

Foto: Primăria Florești

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate