ACTUALITATE
Bătrânii și covideconomia
Obligat și eu, la fel ca mulți alți oameni de pe planeta Pământ, la izolare voluntară am încercat o introspecție pentru a înțelege ce este cu mine, cu noi, între noi și/sau în jurul nostru.
Gânduri în vremuri pandemice
Am încropit și un text despre istoria epidemiilor și impactul lor în economiei. (Epidemiile care au devastat lumea. După lepră, ciumă, holeră şi gripă spaniolă vine coronavirusul). Mărturisec că mai am în lucru încă trei texte pe această temă și că am și încercat să definesc realitatea economică pe care omenirea o traversează prin sintagma CovidEconomia. Și iată, că din gândurile și frământările mele, m-a deturnat un text semnat de prietenul și colegul meu Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre periculoșii bătrâni.
Cititorii acestor rânduri, ca să nu mai vorbesc de cei care mă cunosc, și-au dat seama că și eu fac parte, asemenea distinsului academician, din cohorta gerontocratică din aceste vremuri pandemice. Se va spune imediat de și despre solidaritatea colegială și seniorială. Așa și este.
Comunităţile se nasc, există, funcționează, pe lângă multe alte solidarități (de gen, teritoriu, aspirații profesionale, economice, culturale, religioase etc.) și prin ideile, nevoile, idealurile, valorile vârstei și multe altele. Nu trebuie să fii mare expert în demografie pentru a înțelege că oamenii care au șansa la viață, prin scurgerea timpului trec prin copilărie, adolescență, tinerețe, maturitate și bătrânețe. De mai multă vreme le spun studenților mei că au dreptate atunci când spuneau ”vine bătrânul”. Dar am adăugat: ”de bătrânețe nu scapă nimeni, numai dacă ai neșansa să mori tânăr, ceea ce ar fi regretabil!!!”.
Să nu uităm că în fiecare zi trece o zi. TIMPUL ESTE IREVERSIBIL și încă nu s-a inventat cum să oprim scurgerea sa implacabilă. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte nu este decât în frumoasă poveste scrisă de Petre Ispirescu. Numai Hristos, pentru că tot ne aflăm în Săptămâna Patimilor, ”A înviat din morți/ Cu moartea pe moarte călcând”.
Să nu uiți, Darie…
Un roman, la modă, în anii realismului socialist era cel semnat de Zaharia Stancu cu un titlu imperativ: Să nu uiți, Darie! Știu că o să se spună că resuscitez literatura unor timpuri de mult apuse. Fiecare cu opinia lui. Și eu cred că vremurile de atunci sunt de mult apuse, deși în istoria reală nu se știe niciodată, unele năravuri autoritare și intervenționiste pot să reapară, mai ales pe fondul unor crize economice, sociale, pandemice, comportamentale.
Este suficient să accesăm temele despre pandemii și economie de-a lungul timpului. Și atunci o să ne confruntăm, tineri și bătrâni, cu ”Șatra” cu ”Pădurea nebună” sau mai grav de-a ”Jocul cu moartea”. Nu vreau să fiu apocaliptic, dar cu pandemiile nu este de glumit. Așa că e bine să nu uităm și să ne respectăm.
Și bătrâni și tinerii flămânzesc!!!
„Dacă bogatul are mai puţin de mâncare, atunci flămânzeşte săracul” a afirmat cândva scriitorul francez Alphonse Allais. Eu aș adăuga: dacă bătrânul are mai puţin de mâncare, atunci flămânzeşte şi tânărul. Mi-am adus aminte de aceste vorbe citind textul semnat de Ioan Aurel Pop. Și mi-am mai amintit și de multe opinii emise de-a lungul timpului de mulți specialiști în istorie și teorie economică, care ne spun că nu există producție fără consum și consum fără producție. De mii de ani economia a funcționat în funcție de acești parametri.
Producători și consumatori sunt oamenii, copiii, tinerii, maturii sau vârstnicii. Depinde în ce situație ne prinde istoria. Atunci când ne naștem, ne jucăm, învățăm, iubim, ne distrăm, consumăm ceea ce ne oferă generațiile trecute și prezente. Un bun își transmite utilitatea spre una sau mai multe generații, iar invețiile și inovațiile economice și tehnice se succed de la o persoană la alta, de la tineri la vârstnici. Casele în care locuim, mașinile, avioanele cu care circulăm și multe alte bunuri/mărfuri sunt rezultatul succesiunii în timp a vieții economice. Pentru computerul sau telefonul de astăzi au trudit mulți înaintea noastră. Unii sunt acum anonimi, uitați sau modești.
Seniorii nu ar fi putut să-și transmită ideile și cunoștințele mai departe, iar valoarea adăugată sau plusvaloarea (cum se spune incorect astăzi de cei care nu au lecturat opera unor prestigioși economiști) ar rămâne nevalorificată, neconsumată, sterilă și inactivă. Astăzi, când economia și-a încetinit ritmul și aproape s-a oprit, e nevoie pentru a răspunde la provocările prezente și viitoare de toți actorii Planetei. Se produce și se consumă disproporționat, economia se îndreptă cu pași repezi spre o criză incredibilă, poate mai mare decât multe altele.
Covideconomia va fi prezentă încă multă vreme în universul social.
După cum tinerii, dacă s-ar naște, prin absurd, bătrâni nu ar mai avea puterea muncii asidue și inovative care să asigure progresul economic și viitorul lor în anii de astăzi și de mâine.
Aș mai adăuga că bolile și pandemiile fac parte din realitatea naturală și umană și că trebuie să-i răspundem cu elanul tineresc și înțelepciunea maturității. Pentru că între sănătate și boală nu este decât un pas, iar între boală și moarte nu mai este nimic!!! Și cine poate ”ști cât de devreme sau de târziu vine vremea noastră” (Marin Sorescu).
Astăzi când economia și-a încetinit ritmul și aproape s-a oprit e nevoie pentru a răspunde la provocările prezente și viitoare de toți actorii Planetei. Se produce și se consumă disproporționat, economia se îndreptă cu pași repezi spre o criză incredibilă, poate mai mare decât multe altele. Covideconomia va fi prezentă încă multă vreme în universul social.
Prof. univ. dr. Ioan Lumperdean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00. E sub cea de acum 4 ani
Prezența la vot în județul Cluj, la primul tur al alegerilor pentru președintele României, a ajuns la 26%.
În continuare, prezența la urne este mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 14.oo votaseră 29,39% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00
În Cluj-Napoca, până la ora 14 au votat aproape 30% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 14.00 era de 34,68%.
În județul Cluj au votat duminică, 24 noiemebrie, și aproape 31.000 de persoane pe liste suplimentare.
La nivel național, prezența la vot este de 27%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diapora, se apropie de 5 milioane.
EVENIMENT
FOTO. Mircea Abrudean a votat pentru responsabilitate și siguranță, cu un candidat care și-a făcut slujba în interesul țării
Secretarul general al Guvernului, liberalul Mircea Abrudean, a votat, duminică, la secția de votare nr. 231 de la Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Gherla, pe care l-a absolvit.
”Am votat pentru responsabilitate, pentru siguranță, pentru o Românie sigură și prosperă, pentru echilibru, pace și pentru ca țara să fie condusă de un om care are toate calitățile necesare pentru a fi președintele României.
A demonstrat, de-a lungul carierei, că patriotismul nu se afișează doar pe panourile electorale și că și-a făcut slujba în interesul României. Sunt convins că asta va face în continuare. Am votat pentru băiatul meu care are 5 ani și să poată trăi în siguranță în țara aceasta și să-și găsească un viitor aici.
România are toate șansele să continue să se dezvolte pe parcursul euro-atlantic, cu ajutorul banilor europeni, cu ajutorul unui Guvern de dreapta și cu un președinte care are toate calitățile necesare: competență, patriotism, curaj, responsabilitate, integritate și omenie, nu în ultimul rând”, a spus Abrudean.
EVENIMENT
Sorin Naș (S.O.S. România): Am votat cu candidatul interzis de sistem. Mi-am anulat, astfel, votul
Președintele Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția de votare nr. 38 din Cluj-Napoca pentru alegerile prezidențiale.
”Am votat cu candidatul interzis de sistem, iar prin acest vot dat mi-am anulat votul. M-am asigurat, astfel, că votul meu nu va fi transferat către niciunul dintre ceilalți candidați care nu mă reprezintă în niciun fel”, a spus Naș.
Reamintim că liderul Partidului S.O.S. România nu a mai putut candida la alegerile prezidențiale în urma unei decizii a CCR.
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal pentru încălcarea prevederilor privind votul cu urna mobilă.
Vizați sunt doi membri ai secției de votare nr. 36 din Cluj-Napoca.
Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36
Potrivit IPJ Cluj, în jurul orei 8:00, la secția de votare nr. 36 din municipiul Cluj-Napoca, a fost semnalată o posibilă încălcare a reglementărilor privind utilizarea urnei mobile.
Potrivit primelor verificări, locțiitoarea președintelui secției de votare, o femeie, de 57 de ani, împreună cu un alt membru al secției de votare, s-au deplasat cu urna mobilă la un imobil, din cartierul Grigorescu, fără a informa forțele de ordine, context în care a fost exprimat un vot.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de nerespectare a regimului urnei de vot, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.
6 amenzi date la Cluj pentru nereguli
De asemenea, potrivit IPJ Cluj, pe parcursul nopții și în cursul zilei de sâmbătă, au fost semnalate 12 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care una nu s-a confirmat.
Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru contravenții referitoare la procesul electoral, iar alte 3 sesizări sunt în curs de verificare.
ATENȚIE! Nu faceți propagandă electorală nici pe rețelele sociale
Polițiștii clujeni atrag atenția că persoana care continuă propaganda electorală după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:
- Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
- Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
- Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.
- Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
- Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7:00 – 21:00, se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
- Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
- Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
- Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.